Last news in Fakti

29 Юни, 2020 20:25 5 706 27

Тежка присъда за българската прокуратура. Но да не бързаме с ликуването

  • иво прокопиев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Защото процесът изпълни предназначението си: тормоз, сплашване и назидание

Тежка присъда за българската прокуратура. Но да не бързаме с ликуването - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението по делото срещу Прокопиев, Трайков и останалите обвиняеми е тежка осъдителна присъда за прокуратурата. Но да не бързаме с ликуването. Защото процесът изпълни предназначението си: тормоз, сплашване и назидание.

 

Първият и най-важен извод е, че българският съд е още жив. Този последен, поне частично непревзет остров на независимост в страната продължава да устоява на ударите и атаките, на които е подложен. Дори и неговото „специализирано“ звено, създадено (и неведнъж действало) като придатък на прокуратурата.

Слава богу, оказа се, че благодарение на съда (в случая - на един конкретен съдия) в България все още не е възможно да те вкарат в затвора за това, че публично си изразил мнението си (за каквото бе обвинен издателят на „Капитал“ и „Дневник“).

Потвърдено: скалъпен процес, абсурдни обвинения

Затова пък човек може да бъде поръчан и обвинен за всякакви измишльотини, за да бъде опозорен и подложен на репресии. Вчерашното решение на съда потвърди, че става дума за грубо скалъпен процес, за абсурдни обвинения, които нямат нищо общо с правосъдието. Както каза друг от обвиняемите: "Не съм извършил нито едно от посочените деяния. Нещо повече - някои от тях не са се случвали, други не бих могъл да извърша дори на теория". На всичко отгоре обект на цялото дело е една от най-прозрачно проведените и най-изгодни като финансов и икономически ефект приватизационни сделки.

Това е отдавна известната истина, съвсем очевидна за всеки запознат със случая. В българските условия обаче се изисква голяма смелост, за да се назове тази истина открито под формата на съдебно решение. Както го направи съдията, посочвайки в мотивите си, че „част от обвиненията не съставляват престъпления, а друга част от обвиненията са за престъпления, които не са извършени".

Смесени чувства

Тези мотиви са тежка осъдителна присъда за прокуратурата. Присъствали вчера в съдебната зала казват, че тяхното прочитане е предизвикало смях и подигравки. Но да не бързаме с ликуването. Не само защото присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана и всичко може да започне отначало. Станалото поражда смесени чувства най-вече заради това, че макар и загубен от прокуратурата на първа инстанция, процесът изпълни предназначението си: тормоз, сплашване и назидание.

Негова основна мишена бе издателят на две от малкото останали критични и качествени медии, от чиито разследвания през годините обществото научи за куп злоупотреби на властимащите. Като аферата "КТБ" например. За да бъдат унищожени тези медии, вече години наред издателят им е подложен на всевъзможни форми на репресия. За целта прокуратурата си прехвърля топката с КПКОНПИ - другата институция-бухалка, разпоредила серия запори на негови семейни и бизнес активи. Междувременно прокуратурата му повдигна и второ, не по-малко абсурдно обвинение по друго скалъпено за целта дело. Тъй че тормозът ще продължи и след вчерашната оправдателна присъда.

Въпреки тази присъда, приключилият вчера на първа инстанция процес изпълни и другото си предназначение - да бъде смразяващ пример за сплашане и назидание на останалите независими медии, както и на всеки друг, дръзнал да се противопостави на властимащите.

Тънката граница

И все пак: малката крачка, която делеше обвиняемите от затвора, вчера не бе направена. А тънката граница, отвъд която изчезват и последните фасадни остатъци на демокрация, законност и конституционен ред, не бе прекрачена. Засега.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kasket

    74 14 Отговор
    Доле ГЕРБ
  • 2 Кaк мoжe прoкурaтурaтa дa лъжe!?

    73 10 Отговор
    Къде е ритона

    Коментиран от #3

  • 3 Ти пък

    58 9 Отговор

    До коментар #2 от "Кaк мoжe прoкурaтурaтa дa лъжe!?":

    Кога е казвала истината? И не само ритона, сума неща плячкосаха.
  • 4 ПрокопиеФ

    14 4 Отговор
    Хайде отворете шампанското вече :)
  • 5 иванчо

    31 4 Отговор
    Сега може да чакаме килърите !
  • 6 Усмивката

    27 7 Отговор
    Сега разбрахте ли. ,,Отгоре" се спуска една поръчка. Обратна комуникация е невъзможна. Там , ,,горе" Олимп винаги е в облаци. Гърми ,трещи , по това се разбира в какво е настроение е гръмомержеца.
  • 7 Ххх

    29 11 Отговор
    Не мисля, че обвиненията са скалъпени, а процеса абсурден. Сигурно обвиняемите са имали идея да се пооблажат. Друг е въпросът, че прокуратурата действа избирателно.

    Коментиран от #9

  • 8 UFO

    28 3 Отговор
    А се оплакваха , че ни изгорял цирка.
  • 9 Усмивката

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    Ти разбра ли въобще какво се случва. ....Това е СЪДебен процес. Не партиен

    Коментиран от #13

  • 10 4567890

    19 6 Отговор
    ВИЙ СТЕ НЕЗАВИСИМА МЕДИЯ. ХАХА. ЩО НА МЕНЕ НИКОЙ НИ МИ ФЪРЛЯ ПАРИ У КОЛАТА ИЛИ У НОШНОТО ШКАФЧЕ ЕЙ ТЪЙ БЕС НИЩО. И ДВЕТЕ ГИ ДРЪШАМ ОТОРЕНИ АМА НАНАЙКИ.

    Коментиран от #12

  • 11 Казано

    21 11 Отговор
    От Дойче Веле,е все едно го е писал Прокопиев,не си мислете че не знаем кого обслужва тая медия

    Коментиран от #26

  • 12 Усмивката

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "4567890":

    А колко пъти си подписвал документи в животе си разрешения за нещо. например за строеж. Или за направата на магистрала..... никога? . Е , не очаквай скоро да намериш подхвърлени пари в колата
  • 13 Ххх

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Не. Изглежда не съм с "умствените" ти възможности. Я ми обясни малко по обстойно. Интересно ми е да блеснеш с "интелекта" си във форума. Както пееше Светльо Хиподила "С интеуект, с обуекуо". А, забравих, и с усмивка. Надявам се да не е твърде щърбава.
  • 14 Усмивката

    6 3 Отговор
    Всеки има ум. Но закърнява. Особенно при чести посещения на партийни форуми и събрания.Сега разбра ли ... нещо

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ххх

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    "Кaктo гo нaпрaви cъдиятa, пocoчвaйки в мoтивитe cи, чe „чacт oт oбвинeниятa нe cъcтaвлявaт прecтъплeния, a другa чacт oт oбвинeниятa ca зa прecтъплeния, кoитo нe ca извършeни".
    Това стига!Съдията е казал ,че това цялото обвинение е правен абсурд!
    Не се дразни.

    Коментиран от #19

  • 17 Критичен

    13 2 Отговор
    поредния кьорфишек изгоря без да гръмне , тия капути имат ли изобщо завършено право или са ченгета от школите на мвр ....
  • 18 ХАРОН

    4 2 Отговор
    Българската независима прокуратура е остров на "безсмъртие" на библиотекарския легион. Те нямат друга опция защото има "специализиран" избор който е е овладян чрез членовете в този процес. Това което казвам е че при пряк избор парламентарен или президентски, кликата от обръчи няма да е първа политическа сила но може и го прави като се възползва във времето и сега от слабостта на БСП и ГЕРБ. Всяка нова партия, каквато е ГЕРБ е обречена от зависимост от тази номенклатура, кршеща се зад етническия мир, либералните възгледи (неопределени и вечно утодничедки променяки се) и евро- атлантическите ориентациии. Нищо, че ДПС от една страна и Атака и НФСБ са в източно- руска симбиоза и се самозахранват театрално на политическия тепих борещи се за българското вакло агне!
  • 19 Усмивката

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "ххх":

    Вместо да си губиш времето за безразсъдни мероприятия като делата и обвиненията на партината прокуратура. Вземи прочети скоро излезлите нови твърдения , разкрития на Васил Божков. За Лъчо мозъка и неговата половинка. И имат ли нещо общо ,като ,,бизнес" интереси с двамата братя Найдениви и ,,Ефбет"

    Коментиран от #20

  • 20 ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Малко по-късно.
  • 21 Миро

    12 3 Отговор
    Колко струва на данъкоплатците това удоволствие е въпроса. И колко пари ще платим след като обвиняемите осъдят България ?
    И други бизнесмени съдят България но за това се мълчи.
  • 22 Гоцев

    6 2 Отговор
    Как леко и мазно се подложихте на червенобузко.....
  • 23 Биде

    7 3 Отговор
    Нещо не разбрах! Кой от тея юнаци лошо се изплаши та се наложи да му баят! Що за тормоз и назидание видяхте някъде ?А не че няма всеки един от тях да лежат за различни золуми,ама няма такова чудо да дочакаме!
  • 24 КОНСТАНТИНОВ

    6 1 Отговор
    МАИ ИЗЛИЗА ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА Е ЕДНО О.П.Г.
  • 25 нали така

    6 1 Отговор
    У нас прокуратурата е причина за изплащане на много обезщетения по ЗОДОВ. Обезщетенията се изплащат от всички нас, а не от прокуратурата. Друго ще бъде, ако обезщетението се изплраща лично от прокурора, който е загубил делото. Така, както плаща от джоба си лекарят, изгубил по своя вина пациент.
  • 26 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Казано":

    Според теб трябва да разчитаме на Пеевските медии и ПИК.
  • 27 ггггг

    2 1 Отговор
    да се сезира кьовеши за далаверите на прокопиев и панов. те са опг. след тази присъда не очаквам , ако съдят пеевски да го осъдят. просто съсдът е много милостив.. хахахахха