Last news in Fakti

18 Юли, 2020 15:06 10 185 43

Опровержение чрез потвърждение: как ГЕРБ призна за съглашението с ДПС

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • делян пеевски

Така или иначе случаят ще влезе в учебниците по политически ПР като опит за опровергаване на "внушения" чрез потвърждаването им

Опровержение чрез потвърждение: как ГЕРБ призна за съглашението с ДПС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Борисов опроверга "внушенията", че негови министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски, като ги… потвърди, пише Даниел Смилов.

 

И все пак истината излиза (и официално) наяве. Бойко Борисов поиска оставките на трима министри – Горанов, Маринов и Караниколов, за да се опровергаят "внушенията, че са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Това искане е било отправено от областните координатори на ГЕРБ и Борисов се е вслушал в него (макар че формалното отстраняване на министрите бе отложено за след вота на недоверие).

Така или иначе случаят ще влезе в учебниците по политически ПР като опит за опровергаване на "внушения" чрез потвърждаването им. Ако съдържанието на внушенията е невярно, защо уволняват хора заради него: това не е ли подлост? Ако пък са истина, защо ще се "опровергават"? Забъркани в тази дилема, ГЕРБ сътвориха оксиморона "внушена истина, която трябва да се опровергае".

"Внушенията" за съглашение с ДПС

Катарзисът по тази линия продължи с потвърждаването на истинността на друго "внушение": че студеният резерв на Доган му е бил даден като специален държавен подарък за поддръжката на правителството и етническия мир. За да се "опровергае" внушението, подаръкът му беше отнет, което обаче не отменя факта, че е бил даден – напротив, потвърждава го. 

Трето "внушение", което се оказа истина, е за нерегламентираните имоти на лидера на ДПС в “Росенец”. Едва след акцията на Демократична България в анклава Валери Симеонов се сети за проблемите в него. И се задействаха всякакви служби и прокуратури, за да установят очевидности от рода на това, че не може пристанище да е частен поземлен имот.

Проблемите на ГЕРБ и управляващата коалиция обаче идват от едно по-общо, основно "внушение". То е, че това управление е в скрито съглашение с ДПС и неговата бизнес империя по следните два пункта за политико-икономически престации:

ДПС и империята му получават привилегии под формата на държавни поръчки, студен резерв, охрана от НСО, екстратериториален статус на имотите и т.н.;

ДПС дава безрезервна медийна подкрепа на управлението, гласува важни закони и кадрови решения с него и осигурява съдебно-прокурорски чадър за негови членове и особено за премиера, който в последно време е лично ангажиран в поредица от корупционни скандали: къща, шкафчета, пари от Васил Божков и т.н. И до ден днешен тези скандали остават неизяснени и висящи, без да са получили изчерпателно и убедително разследване и разрешение.

Борисов разбира, че това "внушение" е всъщност причината хората да се ядосат и да излязат на улиците. Техните искания може да са разнородни, но едва ли има някой протестиращ, който да не е съгласен с горните две твърдения. Всички действия на премиера от последната седмица са насочени към “опровергаването” именно на тази богата палитра от "внушения". Уви, по модела "опровержение чрез потвърждение".

Липсата на позиция относно Гешев е чиста подкрепа за него

Дори в този модел обаче се видяха ограниченията, с които Борисов трябва да се съобразява. На първо място, ГЕРБ не подкрепи исканията на протеста за оставка на главния прокурор. Това изглежда нелогично, ако целта ти е да опровергаеш "внушения", че се ползваш от прокурорски чадър. Извиненията с принципа на разделението на властите са нелепи: никой не казва, че Борисов има правомощие да уволни Гешев, но от това не следва, че той не може да заеме позиция по това как главният прокурор си върши работата. Не само че може, но и трябва да заеме такава позиция. Липсата на премиерска позиция в случая е просто подкрепа за главния прокурор.

Има едно единствено обяснение за тази странност в поведението на ГЕРБ и Борисов. Това е опит пактът с ДПС поне частично да се запази. Модифицираната "оферта" на ГЕРБ към движението изглежда е следната:

Заради протеста ще намалим част от привилегиите ви: министрите на пряк достъп, студения резерв, барбекюто (или пристанище беше?) в "Росенец". Ще се явим на избори и после можем да се върнем на власт в някакъв момент. Затова вие не бързайте да обръщате медиите си срещу нас и нека уговорките в правосъдието да си останат. Пък след новите избори пак може да се наложи да се разберем и ние ще ви компенсираме тогава.  

Тази оферта изглежда рационална от гледна точка на политически субект, който се опитва да се измъкне от дадена ситуация с най-малко щети. Но сключването на ревизирана сделка с ДПС по нея може допълнително да вбеси хората и да изтрие и последните остатъци от доверие към премиера. Разбира се, всяка партия си има своите партизански фенове, които нищо не може да ги разубеди. Но свиването на ГЕРБ до фенската му маса може да дойде като голям изборен шок както за Борисов, така и за симпатизантите му.

ГЕРБ имат оферта и за Демократична България

Едно оттегляне на избиратели от Борисов най-вероятно ще облагодетелства Демократична България (и може би отчасти формацията на Слави Трифонов). За да ограничат отлива, ГЕРБ имат и "оферта" към градската десница:

Не ни изоставяйте напълно и ние няма да допуснем служебно правителство на Румен Радев и промяна на геополитическата ориентация на страната.

Това е оферта, която има чуваемост в много уши, макар да е по-скоро многопосочен блъф. Първо, три месеца служебно правителство не е краят на света. В най-лошия случай за тези три месеца ще купим или поправим някой друг МиГ. Второ, БСП трудно ще спечелят едни бързи избори. Те са също вътрешно разделени и част от партията изглежда не иска предсрочен вот, а още по-малко оставка на Гешев. Трето, коалицията БСП-ДПС по модела "Орешарски" след нови избори е тотално невъзможна. Едно такова правителство ще счупи рекорда за най-бързи и най-масови протести в страната през последните години. И накрая, за геополитическата ориентация: ГЕРБ получиха звучен шамар от САЩ, с които уж бяха се разбрали. В крайна сметка някой във Вашингтон се е поддал на “внушението”, че докато приказва за евроатлантическа интеграция, Борисов продължава да строи руските тръби и централи, като рисува българското и европейското знаме по тях.

Крайно време е БСП да се разграничи от путинофилските крила

Страната влиза в предизборна кампания и "офертите" на ГЕРБ са всъщност предизборното ѝ позициониране. Вярно е, че на тези избори европейският път на България трябва на всяка цена да бъде удържан: след влизането в ERM II, пред България е отворена вратата за ефективна европейска интеграция. Отговорните политически партии не би трябвало да заиграват с този стратегически приоритет. БСП е най-виновна в това отношение и Корнелия Нинова е крайно време да се разграничи от антиевропейските и путинофилски крила в столетницата. Радев може много да ѝ помогне в това отношение като даде пример. В крайна сметка тези протести навярно са му дали да разбере, че Европейският съюз и европейските ценности, към които хора от тясното му обкръжение се отнасят с ирония, са онова, което ни предпазва от превръщането в евразийска диктатура. А в тези диктатури прокуратурата атакува в пълно снаряжение не сътрудниците, а направо лидерите на опозицията.

Истината все някога ще излезе наяве

Но вместо да се разчита на временни катарзиси в една или друга посока, добре е хората да се хванат за нещо здраво. Здравото е обикновено това, което не се извърта, клати и променя непрекъснато. А най-здравото нещо е истината, която все някога излиза наяве. Истината обаче изисква и памет за това, кой какво е говорил през годините и зад какви позиции е стоял. 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медю

    27 3 Отговор
    Довечера та чакам да ти покажа сарая дето си го купи. Щи покажа и турската баня
  • 2 Иван

    84 10 Отговор
    Боико ти си наи големия позор на България
  • 3 Майна

    66 6 Отговор
    Той си признава, за видеото ..МЪЛЧИ ..КЪДЕ Е ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА???
  • 4 Ххх

    51 8 Отговор
    А, че то колко внушения има най - вече по адрес на самия Борисов ! Ама тогава се прави на ударен с мокър парцал ! А този номер - да уволни някой и друг бушон, че ако може да изпусне напрежението и да отвлече вниманието от собствената си персона вече се поизтърка.

    Коментиран от #40

  • 5 Лол

    24 42 Отговор
    Дпс са непреодолим фактор и не разбирам какъв е проблема за червения ви сайт като бсп бяха в явна коалиция с тях преди Бойко.Сиреч когато бсп се прегръщаха с доган не беше драма ,но сега е.

    Коментиран от #19, #25

  • 6 Майна

    61 8 Отговор
    КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ЗА ДА МУ БЪДЕ ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ.. ГЕШЕВ...????

    Коментиран от #13, #16

  • 7 ЪХЪ...

    18 29 Отговор
    АМА...ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО;
    ВСИЧКИ 6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП ОТ 89г. НАСАМ,...БСП ВИНАГИ УПРАВЛЯВА(КРАДЕ) С..ДПС!!
    ФАКТ!! ТАКА,ЧЕ НЕЩО...НЕ СЕ ВРЪЗВА!😂
    ДА ИЗЧАКАМЕ ГЛАСУВАНЕТО НА...ВОТА, ЗА ДА ВИДИМ ...КОЙ С КОГО Е....И..КОЙ ..СРЕЩУ КОГО Е..😂
  • 8 Бойко Борисов

    36 5 Отговор
    Всички ша ги махна! Само мене не барайте!
  • 9 НИЩОЖЕСТВОТО ОТ Долни Дъбник

    17 2 Отговор
    КОЙ сме да ме пипне мен, ааа.
  • 10 Майна

    34 6 Отговор
    Има документация за ДАЛАВЕРАТА С МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ ,ЛИЧНО ПОДПИСАНА ОТ НЕГО....ГЕШЕВ????
  • 11 Европа

    33 7 Отговор
    Мафията в държавата България=герп+дпs
  • 12 Майна

    38 6 Отговор
    ГЕШЕВ.., КАКВО СИ СЕ НАСТАНИЛ В БОЯНА??? ПО КАКВА ЛИНИЯ СИ ТАМ???)

    Коментиран от #15, #42

  • 13 Кирил

    31 7 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ЗА ДА МУ БЪДЕ ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ.. ГЕШЕВ...????

    Точно казано! Но заместник шефа на мафията каскета неша да чува
  • 14 Обективно

    13 37 Отговор
    И какво излиза от статията ?! Всичко много зле, а само БСП добре ! Аре стига вече беее ! БСП създадоха чудовищата Доган и Пеевски. После правителство БСП-Мая-Слави с опозиция уж ДПС нали ?! Еми тогава аз ще кажа същото. Задкулисие. Всичко е работа на гадните комунисти ! Бойко, Гешев мачкайте ! Не се плашете ! Народът е с вас !
  • 15 Браво Майни

    13 30 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    Направо се изходихте в устата на Фатмака при посещението му в Пловдив:
    "Оставка Фатмак, Вън РУСКИТЕ ШПИОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ, Фатмако КУ*ви" и т.н

    Коментиран от #20, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мухарем

    28 2 Отговор
    Брей, всички управляват с дпс- то, пък гроздето кисело. Който си е легнал с тях- хаир не е видял. Инак анализатора е прав за скритата любов между герб и дпс, но пропуска да каже за най- новата роля на дпс- то след предсрочните или редовните избори.
  • 18 НТД

    34 6 Отговор
    Какъв ЕС и за какви европейски ценности говорите? Как и защо тогава ЕС търпя цели десет години управлението ГЕРБ което ни направи най бедната и най корумпираната държава в ЕС? ЕС колко време ни мота с "Южен" и " Турският Балкански поток", за АЕЦ " Беляне". За второкачествените храни на ЕС на българският паза, от Европа на две и няколко скорости и пр.

    Коментиран от #28

  • 19 Сикишлията

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лол":

    Е сега ща светна какъв е проблема че боко управлява с ДПС, след като някога паднаха комунистите поради тясното им сътрудничество с ДПС.
    Схващаш ли логиката? Бойко дойде на власт, замо защото хората се умориха да гледат как БСП подарява държавата на ДПС. Схващаш или не си грамотен достатъчно?!
    БОКУ дойде с мотива, че ще събаря сараи, гъта барбекюта и ще разформирова ДПС. Какво стана после?
    Схващаш ли логиката, българино, или не ти плащат за това?

    Коментиран от #23

  • 20 Мурджо

    22 5 Отговор

    До коментар #15 от "Браво Майни":

    Щото Тулупио не се беше сгущил на кьоше на еднопосочна уличка със мисирките и областния на Пловдив. Бавно мисли вече и тича след вятъра на промяната!
  • 21 факти

    26 5 Отговор
    Е и кво Боко е подъл, но за сметка на това тъn, факт! Това новина ли е ? Патриотките, т.е. черкеза и шкемби спасиха министрите на ДПС, факт! Всички искат да пълнят шкафчето, факт !
  • 22 Васил Левски

    23 4 Отговор
    Най -лесно е борисоФ да покаже,че не е зависим от дУган като си подаде оставката...Ама май нещо от сарайте не му разрешават..
  • 23 Лол

    8 16 Отговор

    До коментар #19 от "Сикишлията":

    Не разбирам защо трябва да обиждаш?Това те кара да се чувстваш по-голям мъж ли?Пак ще ти повторя и дано да го разбереш ДПС СА НЕПРЕОДОЛИМ ФАКТОР.Сещаш ли се?
  • 24 Майна

    29 8 Отговор

    До коментар #15 от "Браво Майни":

    РЕСПЕКТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА! ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 150г.От ПОДВИГА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР , СТЕФАН КАРАДЖА И БЪЛГАРСКАТА ЧЕТА! ДНЕС Е РОДЕН ВАСИЛ ЛЕВСКИ! РЕСПЕКТ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , КОИТО СА НА ПРОТЕСТИТЕ ,И КОИТО ПОКАЗВАТ, ЧЕ НОСЯТ ТОЗИ ГЕН НА ДОСТОЙНСТВО И ГОРДОСТ!
  • 25 Ок.

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лол":

    Целуваха се.
  • 26 Наблюдател

    24 3 Отговор
    Знаете какво значи "Oмотан като патка в кълчища". Е, сега в ролята на патката е Бойко Борисов!
  • 27 Завоевателя

    5 10 Отговор
    Ех боец боец и ти за кокала драпаш боец за какво
  • 28 Мисля си

    5 18 Отговор

    До коментар #18 от "НТД":

    Нещо не си спомням при Тройната коалиция да сме били по-добре. За 10-тина години пенсиите и заплатите се удвоиха, в някои сектори даже много повече. Нали при Станишев ни приеха в ЕС- тогава на кое място бяхме ,а? Кой разчиташ да ти вярва?

    Коментиран от #33

  • 29 Офффф

    9 2 Отговор
    Буламач на дойче зелето.
  • 30 Офффф

    21 2 Отговор
    А дойче зелето защо мълчи, че зад Герб седи немската фондация, която и създаде Герб и контролира Герб през годините. Положението в България е такова благодарение на немската фондация а сега прехвърлят вината на ДПС. Германия доведе до разруха България а не ДПС-то. Не съм турчин, а съм българин, но за мен това е истината.
  • 31 123

    12 5 Отговор
    Дойче веле е медия за дезинформация създадена от Световния "елит".
  • 32 ГОРСКИ

    13 2 Отговор
    Борисов да си подаде оставка и избори на нови лица неопетнени, а старите кримки на улицата!!!!!! Бизнесмени нямат работа във ПАРЛАМЕНТА да си гледат бизнеса!!!!
  • 33 Хммм

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Мисля си":

    Недей да мислиш,защото не ти се отдава! Заплатите се удвоиха,защото цените се утроиха . Но като покупателна стойност през онова време тя е била по-висока.И тук съвсем не визирам ,че е заради тройна ,петорна коалиция или заради Герб. След влизането ни в ЕС ,българския пазар се завзе и започна да се дои народа. Топлофикация,електроснабдяване ,водоснабдяване-всичко е в чужди ръце ,налагане монополно на техни стоки на нашия пазар и пр. И това не зависеше толкова и от Герб. ЕС и в частност Германия ни прие да ни дои ,а не народа да е добре. И тия от дойче веле ще ми говорят простотии . Значи България да няма АЕЦ,а да купува ток от турската новопостроена АЕЦ? Значи България да няма газопровода,а да купува от СП2 на Германия? Германия да е разпределителя?
    А това,че висшия ешалон в ДПС-то ,Герб,БСП и останалите партии са крали....е така.Но защо не кажат,че най-големите мафиоти са в Брюксел.Защо не кажат,че пачките на Бойко в шкафа са за главорезите в Брюксел? Защо не кажат,че главорезите в Брюксел корумпират и изнудват правителствата на държавите членки? Защо не кажат,че ЕС се управлява от световната мафия ? Че всички ръководни постове в ЕС са хора от световната мафия. Меркел също е част от тази световна мафия .
    Ако това не е така,защо има протести в Германия? Ами жълтите жилетки във Франция? Ами в Гърция,Италия и още къде ли не в Европа. Европа се раздира от протести,тия палячовци от дойчето седнали да ми говорят на дребно .....за кокошарски истории.
    Най-

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хммм":

    Права си! Ама Германия не дои Б- я за да вкарва издоеното в Германия, за благото на германците, а доставя издоеното на световната мафия. Че Меркел и немските политици доят и собствения си народ! Германците масово недоволстват от повишаване на данъци. Има няколко с промити мозъци дето величаят Меркел ама повечето и са бесни.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Хммм

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Да, точно така. Затова писах, че и Меркел е част от световната мафия! Води анти европейска политика.
  • 36 ГОРСКИ

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    А при нас как е властимащите първо си увеличават заплатите а после вдигат данъците!!!!!!!
  • 37 Да, да да,

    6 2 Отговор
    Даниел Смилов,приятеля на психодесните ни дава акъл,а нема нужда и тях ги знаем,
  • 38 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ми да,естествено...САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!!ДА,АМА НЕ!!!!!!Особено като ти го ВНУШАВА поделение на цереуто...
  • 39 Docenta

    0 1 Отговор
    Ако гербаджийте са с дпс,защо тогава ДПС ще гласува заедно с БСП утре срещу герб.
    Защо ДПС И БСП имаха кабинет
    Защо Станишев и Местан се целуваха на моста
  • 40 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Дпс управлявшее с бсп дпс гласува за радев какво още доказателства искате
  • 41 Музиканта

    0 0 Отговор
    Докато има импексови лидери ,пилоти с юмруци ,почетни прецедатели дето режат потциите ,каквито и протести да се сменят се тая ще е
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ебаси ГЛУПЕНДЕРА!

    1 0 Отговор
    Ти си много тъпо коп.ле, щом не схващаш, че там охраната е комплексна. Той, ако не ти е известно, е главен прокурор и РАБОТИ! Така че мисли, а после дудни простотиите си.