Last news in Fakti

30 Юли, 2020 11:30 3 457 18

Коронавирус: втората вълна е на прага

  • втора вълна-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • пандемия-
  • имунитет-
  • стаден имунитет

Ако дойде втора вълна, което изглежда все по-вероятно, тя може да е по-страшна от първата

Коронавирус: втората вълна е на прага - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с Ковид-19 още преди месеци. Колкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандемията, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано. Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите мерки. В много държави магазините и ресторантите отвориха отново. След като в Австралия бяха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведения, правителството отново затегна мерките. Междувременно СЗО предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

Пътуванията увеличават заразата

Хората отново искат да пътуват и така броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше отчетен сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също нарасна. Той измерва колко хора заразява един разболял се от Ковид-19.

В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това означава, че вирусът отново се разпространява по-интензивно. Отговорност за това вероятно носят и многото туристи, които се събират на големи групи, макар пандемията далеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Напоследък най-драматичен е ръстът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са заразени с вируса. Според бразилското министерство на здравеопазването, на 28-и юли е имало 2 422 375 инфектирани с Ковид-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна няма. В имейл до ДВ говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: "Терминът се отнася до нови огнища, възникнали след първоначалия спад. Същото се отнася и за третата вълна".

Учените сравняват коронавируса с испанския грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на СЗО отнема живота на между 20 и 50 милиона души. Той преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. Между различните фази на разпространение вирусът мутира. Подобен сценарий не е изключен и за Ковид-19.

В най-добрия случай при мутациите вирусът отслабва. За да се случи това обаче, трябва много хора да са изградили имунитет срещу него. Учените все още не знаят как ще се развие  SARS-CoV-2.

Стадният имунитет не е опция

Човешкият организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. След като веднъж се заразят, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е неясно. Констатират се все повече случаи на заболели от Ковид-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно заразяване.

В пика на пандемията имаше редица мнения, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. Това означава, че между 70 и 90 процента от населението трябва да са изградили имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпространява така бързо. Според скорошна публикация в реномираното издание "The Lancet", изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно. Публикацията се базира на изследване, в което са участвали 60 хиляди души. По него са работили експерти от мадридския здравен институт "Карлос III", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета "Харвард". От резултатите се вижда, че едва 5 процента от испанците са изградили антитела срещу вируса.

Зимата не предвещава нищо добро

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на Ковид-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно. А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои.

Автор Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    14 8 Отговор
    Новите измеслини на жълтините!

    Коментиран от #6

  • 2 Учуден

    18 7 Отговор
    А първата кога беше???

    Коментиран от #3

  • 3 Баш Батка

    20 7 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Когато изтупаха здравната каса и оставиха хиляди хора да си умрат по домовете от всичко друго, но не и от настинката.
  • 4 ТИЯ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ УЧЕНИ НЕ..

    5 14 Отговор
    РАЗБИРАТ..НИЩО,....ФАТМАКА КАЗА ,ЧЕ НЯМА НИЩО СТРАШНО ЗАЩОТО ТАКОВА ЖИВОТНО..НЕМА!!!
    Я СИ ВЕРВАМ НА ФАТМАКА ОТИ...НОСИ ФУРАЖКА ..(И РОГА)....ЦЕЛ ЖИВОТ
  • 5 не точно инфо

    6 4 Отговор
    От преди колко месеца е тази статия? Писали сте за стадния имунитет че антителата не е ясно колко време ги има.

    От две седмици навсякъде се пише, че това се знае и е доказано.

    Стаден имунитет НЕ МОЖЕ ДА ИМА!

    Защото антителата в организма доказано съществуват САМО 3 МЕСЕЦА !

    След 3 месеца всеки може да се зарази повторно

    Коментиран от #11

  • 6 Да,бе..

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    И аз тва казвам, тоя Путин е бафти Лъжеца, даже и ВАКСИНА откриле тия Мало'умници
  • 7 Факт

    5 2 Отговор
    Няма вече протестиращи заразиха се и измряха!?
  • 8 Шопо

    13 1 Отговор
    Втора,трета ,брал съм ви лайката крадлива герберска! Плашите ми Муамар Кадафито !!! Никой ви не вкарва ! След тия протести един до друг вече 3седмици у София требеше да има 200-300 хиляди !Бог да изсипе върху вас справедливият си гняв!!!
  • 9 Антимилиционер

    8 1 Отговор
    И какво? Затворен у дома без работа и пари,но незаразен. Това ли е изхода?

    Коментиран от #18

  • 10 ще има Видовден щабът

    7 2 Отговор
    Кога свърши 1вата,та вече иде втората???Защо се опитвате да докажете това което го Няма в Генотипа на хората тук!Това нещо обича крадци на Петродолари,а не кокошкари!В Германия и Тук в бг- има летен грип!минава до 4 дни!Тук го пишат корона-19!Там не се опитват да плашат хората ,като вас!
  • 11 Апропо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "не точно инфо":

    Като не може да има как тогава ще открият ваксина ? Мислете преди да пишете ...
  • 12 СЗО

    3 1 Отговор
    На Прага ли е? Като стигне Виена ни се обадете
  • 13 Valio

    2 1 Отговор
    Крадливи и лъжливи........
  • 14 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Статията е мъгла отвсякъде! Но за около 15 часа все пак е докарала до 120 коментара в ДНЕС! Повече от добър резултат за такова противоречие и безсмислие!
  • 15 Матей

    3 0 Отговор
    Според дебелите книги,коронавирус си го има в природата открай време,опасен е за кучета и котки,за човека е безвреден.Та,колко му е ,прехвалените ПИСОАР тестове да хващат именно него.Всеки може да го има ,без да се е заразявал от друг човек и вот тебя,КАРАНТИНА.Другото е от лукового,под външен натиск от зловещите американски подривни центрове,това е фиктивна биологическа война,надуваемо плашило,чрез което да рухнат икономиките на ЕС и Китай и Русия,а щатите да изплуват от калта,която сами създадоха.
  • 16 ВЕЛА ПЕЕВА

    2 1 Отговор
    DA IZMRE TOQ EBAN NAROD,,,,TAQ SBIRSTINA.
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Е София има протести и струпването на повече хора е очевидно,а в Габрово където живеят малко хора сега казват да се избягват масови струпвания на хора.
    Интересна логика на хората,а и явно вируса превърта на моменти и действа много непредвидимо.
    Очевидно е,че човешката глупост е безгранична.
  • 18 И да не си затворен пак гладен може да с

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антимилиционер":

    Да! Като те уволнят.