Last news in Fakti

1 Август, 2020 16:00 10 319 57

„Нова Македония“: Взе ли си белята ЕС с България

  • протест-
  • българия-
  • оставка-
  • ес-
  • македония

Политическата криза в страната заплашва бъдещата стабилност на Европейския съюз

„Нова Македония“: Взе ли си белята ЕС с България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо протестите в България са изключително важни за Съюза, коментира скопският вестник “Нова Македония“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Хиляди излязоха по улиците в цяла България през последните седмици. Сънародниците им в чужбина се събраха да протестират пред българските посолства. Още хиляди подписват петиции в социалните мрежи с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството, водено от премиера Бойко Борисов.

Кой кого (не) подкрепя?

Управляващата партия на ГЕРБ в България е част от Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, която в отговор на демонстрациите подкрепи българското правителство.

"Парламентарната група на ЕНП изцяло подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити националната икономика от негативните ефекти на коронавируса, както и в борбата с корупцията и напредъка, който тo постига за присъединяването към Еврозоната", заяви ръководителят на групата Манфред Вебер. Но това има по-широко значение, тъй като подобни изявления имат за цел да създадат впечатление, че съществува външна подкрепа за ръководеното от ГЕРБ правителство, което след това използва тази подкрепа у дома за собствени цели.

Изборите за Европейски парламент през май 2019 г. показаха, че гражданите все още широко подкрепят европейския проект, но в същото време очакват някои промени. Докато определени партии са част от парламентарната група на ЕНП, те не могат да бъдат промяната, за която гласуваха хората. Това би могло да предизвика болезнена трезвеност не само сред българите, но и сред гражданите на други страни-членки на ЕС. Когато европейските лидери не обръщат достатъчно внимание на гражданските искания за справедливост, върховенството на закона и демокрацията в който и да е от нейните членове, това със сигурност води до отрицателно въздействие върху ЕС като цяло.

Политическата криза в България заплашва бъдещата стабилност на ЕС

България току-що се присъедини към „чакалнята на Еврозоната“, така че политическата ѝ стабилност - основана на върховенството на закона, демокрацията, функциониращата съдебна система и ефективни антикорупционни механизми - стават ключова за бъдещото членство на България сред държавите, които използват еврото като платежно средство. Осигуряването на реформи, основаващи се на тези принципи, е нещо, по отношение на което настоящото правителство в България досега не е дало резултати. Според Transparency International тя е класирана като страната-членка на ЕС с най-високо ниво на корупция; има забавяне в изпълнението на демократичните стандарти и съдебната система почти не функционира.

Освен това, по данни на Световната банка, преките чуждестранни инвестиции в България остават на пренебрежима позиция в растежа на националния БВП и по време на трите мандата на Борисов (от 2009 г.) почти не е постигнат напредък в тази област. Освен това растежът на БВП на България през последните 10 години е много сходен с този на страни извън ЕС, като Албания, Армения и Македония. Само за сравнение, съседна Румъния постигна ръст на БВП от 202% за същия период и се присъедини към ЕС в същия ден като България. В резултат на това България има най-ниската средна заплата в ЕС, малко под 690 евро, изоставайки зад страни извън ЕС като Черна гора - 785 евро и Босна и Херцеговина - 741 евро. Това сочи факта, че българското правителство злоупотребява с кохезионните фондове на ЕС.

Може ли България да е пример за добри европейски практики за Македония?!

От гледна точка на европейската външна политика, България е външната граница на ЕС, което означава, че тя играе важна роля по отношение на миграцията, сигурността и отношенията с Турция, Русия и страните от Черноморския регион. В случай че България не успее да се справи с някое от тези предизвикателства, резултатите бързо ще се усетят в други части на Европа. Освен това сложната ситуация в непосредственото съседство на България е такава, че рискува да даде лош пример за съседните държави от Западните Балкани, в момент, когато техните правителства обмислят вида на реформите, които трябва да приложат в бъдеще.

Борбата на България с корупцията е много подобна на дългогодишните искания за прозрачност и отчетност за това как страната харчи европейски пари. Въпреки че това е вътрешен проблем на България, той преоткрива липсата на ефективен европейски механизъм за контрол върху разходването на средства от ЕС, както и неспособността на Брюксел да защитава европейските ценности в рамките на Съюза. За германските, френските и шведските данъкоплатци е много важно как се харчат данъчните пари на ЕС. Оттук изводът е, че антикорупционните протести в България, както и борбата на гражданското общество за върховенство на закона и демократични реформи важат за всички нас.

Разбира се, ще е необходимо разследване на разходването на европейски средства от българското правителството. То трябва да се ръководи от Европейската прокуратура (ЕППО) - първата независима и децентрализирана прокуратура на ЕС - чийто официален старт е планиран за края на 2020 г. Но тогава може да е твърде късно.

Може ли правосъдната система на България да е еталон за страните от Западните Балкани

Може би най-належащият проблем на България се крие в съдебната система, безпрецедентен пример за нефункционираща система в рамките на ЕС. През годините постоянните скандали поставят под въпрос нейната независимост. Българските организации на гражданското общество се борят за съдебната реформа в продължение на много години, печелейки подкрепата на Българската съдебна асоциация. За съжаление е малко вероятно те да успеят, без да повдигнат въпроса до равнището на ЕС. В неотдавнашен доклад за напредъка на реформите за България и Румъния, обвързан с европейското финансиране Европейската комисия призова България да „установи процедури, свързани с отговорността на прокурорите, включително защитата на независимостта на съдебната система.“

В допълнение към оценката на напредъка в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност чрез Механизма за сътрудничество и проверка ЕС трябва да заеме по-силна позиция по отношение на България и да я „накара“ да постигне по-голям напредък, предвид факта, че страната е член на Съюза повече от десет години.

А свободата на медиите?

По отношение на свободата на медиите, в сравнение с други страни-членки, България е на 111-о място, далеч зад всички останали страни от ЕС, но също така и зад много страни от Африка и Азия. Като перифразираме Габриел Гарсия Маркес: „ЕС напредва с бързината на най-бавните“. Инертността на Съюза и постоянното колебливо мълчание на европейските лидери по отношение на ситуацията в България може да доведе до засилване на отчуждението и евроскептицизма сред младото българско население, където доверието в институциите в Брюксел е обикновено по-високо, отколкото в националното правителство и е едно от най-високите в ЕС.

Това обаче не трябва да се приема за даденост. Събуждането на българското гражданско общество е сравнително скорошно и далеч от пълното такова. Ако европейските лидери не изразяват ясна подкрепа за върховенството на закона, демокрацията и реформите в съдебната система на България, шансът да се „запази“ България като проевропейски член на ЕС може да бъде загубен за по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тъпи новини

    22 69 Отговор
    гола вода
  • 4 Долу ГЕРБ

    138 7 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 5 Последния Софиянец

    92 4 Отговор

    До коментар #2 от "смрадливите протестъри":

    Целия център е така.Фандъчката спря топлата вода за два месеца.Ама явно вие не се къпете и не ви пречи.
  • 6 Цял свят вижда истината

    83 4 Отговор
    Само тука герберастите това не е било истива.

    Коментиран от #12

  • 7 Безсмислици ! Два пъти вече

    33 61 Отговор
    Бойко Хвърли мандата и после пак го избираме ! Неразбирам защо на него се сърдим днес ? Повредата е в нашия телевизор ! Както се казва БЕЛИВ МИ , след тези избори ПА ЩЕ Е ТАЯ ! И пак Протести и пак Оставки и пак Избори и Велико Народно събрание и пак ПРЕМЕНИЛ СЕ Е Илия , но пак в тия ! Народа не е Свиня - той яде всичко ! Ти виждал ли си куче дето си гони ОПАШКАТА ! И смешно и жалко ! Това сме ние ПАПЛАЧ ! Никакво съжаление и съчувствие не изпитвам - "буренясалисме " от невежество и освен да ревем друго няма. ОБЕДИНЕНИЕ, СЪЕДИНЕНИЕ, ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ и устроство на Справедлива държавна система - там хич ни няма ! Иска се наука ,труд , убеждение, устрем, убеждение, план, програма, лидер, управление, стратегия ! А дн и с сме само РЕВЯЩА СГАН - без полит КОМПАС !

    Коментиран от #11, #36, #53

  • 8 Навремето

    60 5 Отговор
    Хубавото Наде се усмихваше мило на Брюксел... и ги излъга.
  • 9 макдоналдс тръмп

    70 11 Отговор
    БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВАНА ОТ ГЕРБ - КЕНЕ.ФА НА СВЕТА
  • 10 другарят

    90 7 Отговор
    Бас държа, че нашите неграмотни мисирки не могат да напишат такава статия! Ей до къде се сринахме..
  • 11 гешув

    39 2 Отговор

    До коментар #7 от "Безсмислици ! Два пъти вече":

    ФЪРЛИ ЛИ ПЕШКИРЯ - КАСКЕТА ЩЕ ГО СКЪСА ОТ ДЕЛА
  • 12 С Плакати и Афиши

    23 27 Отговор

    До коментар #6 от "Цял свят вижда истината":

    Държавна система не се прави ! Така разсъждават бабите на пейките пред блока ! Интелекта ни го няма ! Много и страшно дръпнахме Назад в култура , образование, морал, обществена отговорност и активност ! Но вие - ВИКАЙТЕ ! Аз съм ПАС. Аз не съм с вас ! Обърни внимание от 300 полит партии кой говори за Род, Родина, Отечество, Независимост, Социална Справедливост, Ревизия на ПРИВАТИЗАЦИЯТА , възстановяване на Държавна и Народна Собственост ! Никой ! Сори ! Иншулдиген! Без мен ! Пак ще е тая и след това !
  • 13 Мангър Лангъров

    27 24 Отговор
    Абе макетата да си гледат кошарката, че Али Ахмети им го спусна като брус в торбичка. И по този повод, как е правилното име на тая медия-Нова Македония или Нова Албания..май че е второто
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Есесерето

    31 1 Отговор
    Си взе белята с Бою
  • 19 гост

    16 33 Отговор
    писателя на тая (статия) да бега у холивуд щего вэемат эа фантаст сценарист
  • 20 Уди Кълвача

    54 7 Отговор
    Бай ганьовците търпят 13 години Боко хахахаха това може да се случи само на тази географска ширина!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Комуниста

    44 8 Отговор
    Добрата новина :който се хванал в общ съюз с българите е загубил за каквото и да било война, икономически съюз.... ЕС е обречен каръците са вече в него!
  • 23 Имам

    56 9 Отговор
    2сина.Единият е полицай-пази протестиращите, а другият е протестиращ.Вече не се усмихва сина полицая.Иска да се маха,но има детенце.Бооорисов, МАХАЙ СЕ!!!Защо подстрекаваш брат да вдигне ръка на брат си заради теб.Синът ми полицая НИКОГА,ама НИКОГА НЯМА да вдигне ръка срещу протестиращ,най-малко пък на брат си.МУТРИ,ВЪН!!!

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Лекар БГ

    58 11 Отговор
    За първи път чета смислена и логична македонска статия. Много нелицеприятна за нас, но това е положението.
    11г.ГЕРБ на власт и сме дотук.
    Преди "Нова Македония",всичко това го написаха и най-големите-Гардиън,Франс прес,Ню Йорк Таймс,ФАЦ,Стара,Политик,кой ли не още.Станахме за смях на македонци,болници,албанци. БОКО,ОСТАВКА!!!!!!
  • 25 Гост

    7 29 Отговор

    До коментар #23 от "Имам":

    Направо се напишках, толкова сополиво съчинение отдавна не бях чел....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня с коня

    9 34 Отговор

    До коментар #23 от "Имам":

    Вместо да си решите Семейните проблеми,Ти си седнал да викаш "Мутри вън".А ЗАЩО Синът ти - Полицай НЕ НАПУСНЕ ПОЛИЦИЯТА ЗА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ БРАТ СИ- Протестиращия?Щото Заплатата - ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРА,а има и "Бонуси" не за пред хората ли?И накрая се Изрязваш дълбокомислено - Полицая - син иска да се маха,ама има Детенце и му трябват пари...за което някакси БОРИСОВ Е ВИНОВЕН?!!Ами кажи му да дойде на ми копае на Нивата бе,не се е венчал за тази полиция...да,ама ако му предложиш тоя Вариант,отговорът му ГАРАНТИРАНО ще е "ТЦ..."Има и друг вариант - че нито имаш Синове,нито дори Семейстов щото си Дърт Пезеветг,но...това не подлежи на коментар.

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ммм

    32 4 Отговор
    Мълчанието на Брюксел говори, че не може да отстоява европейските ценности в ЕС.
  • 30 Това казва Всичко

    44 2 Отговор
    "съседна Румъния постигна ръст на БВП от 202% за същия период и се присъедини към ЕС в същия ден като България" . Нашите пари, бяха откраднати при същите евро средства.
  • 31 Аууу

    26 1 Отговор
    Европа чуй ни!
  • 32 вън ,бе

    24 4 Отговор
    трябва да си гьонсурат,след тия стачки и отзиви,още да си кормчията Толупа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шаран БГ

    25 5 Отговор
    Не го четох горното - многословно е ! И най-умния, като говори много, все ще изтърси някоя глупост. Грешка !! Не ЕС си взе белята с България. България, чрез двама чудесни чисти българи - Паси и Мадридския мошеник - си взема белята с ЕС и НАТО. Стана най-бедната , най-корумпираната, най- изостаналата страна - не само в Европа ! И това на Брюксел му харесва - къде ще ходи - зад гърба му са янките !!! За мен е ясно. Как САЩ възстановиха ГФР за 5 години след страшната ВСВ, а нас разсипаха / чрез нашите политици/ за 30 години ?? Явно ще ни пресъединяват към Косово и ще превърнат територията ни в един разкошен плацдарм против Русия!! Това е интимният им план и нашите политици са го разбрали - крадът като за последно, увеличават данъчната тежест върху сиромесите, не ги е еня за нищо тук. Децата и внуците учат на Запад, що пари могат да откраднат и те са по западни банки...... Дето рекъл Хр.Ботев,след оглед на изстрадалата Татковина :"То в България хайдук, до хайдука до хайдутина ....за конете място няма !! "
  • 36 Ива

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "Безсмислици ! Два пъти вече":

    Мутрата от СИК е един от най-опасните индивиди имали власт в последните сто години - доказан и осъден лъжец , крадец и убиец , доказан рекетьор на милиони , изключително прост и необразован , тулуп ...
  • 37 Не е Бойко и ГЕРБ - всички едни и същи

    26 2 Отговор
    Системата е АНТИНАРОДНА ! Криминално Капиталистическа ! С криминална приватизация на държавно и народно имущество ! Не го ли проумеем , пак същото след година ПАК ЩЕ ПЕЕМ ! Тридесет години ве ма/на, бобати не увря ли бе е е е ?
  • 38 И конете научиха

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Кой е мутрата от СИК , какво е откраднал , кой е излъгал и кой е убил , само конника без ГЛАВА не е разбрал , защото няма глава , а кратуна , , просто е - дай думата на коня тролче на мутрите !
  • 39 Безсмислици !Искаме да свалим Бойко .

    5 8 Отговор
    А това непроменя посоката на ВЛАКА /системата/. Ще сменят "Куклата" и отново Тъкала Донка пристилки ! Когато си Прост, проблема ти е винаги малък и лесен. Бъди щастлива Ани ! Аз на такова хоро не се хващам.
  • 40 Промяна в живота ни

    9 11 Отговор
    Със свалянето на Побойко Методиев - няма да настъпи. Криминалната гангрена е пропила държавата до последната махала и селск Паланка ! Проблема със свалянето на Методиев е като да пръднеш и да ти улекне - но срането не ти мърда !
  • 41 Кои македонци

    11 2 Отговор
    Тези от югозападна България ли? Да не плямпат много че са хем западна България хем източна Албания а къде е нова Македония че не се сещам.
  • 42 Обърни внимание ! Всички лайкучки

    9 1 Отговор
    Говорят само Емоционални заявления ! Народа тъй, младежта иначе, Европа вижда, Света знае, Хората са възмутени ! Безобразие, сравота - ЛИТЕРАТУРНИ изпражнения ! Стакъв Удар Криминалната Държавна Система няма да ПОМРЪДНЕ ! А народ без Идея, Лидер и Социални ЦЕЛИ днес ще преграке и каталяса ! Куклата Методиев криминалните господа ще го заменят с друг и Дето е текло - пак тъй ще тече ! Народа на пости а д.уги на чеверме в луксозни дарени "Къщи за гости"! Що ? Тридесет години гледаме и слушаме "Честно казано" но никога не изказано с Л. Плезич ! Но народа я КЛЬОПА ! Тогава ще стоим на Орлов и Лъвов мост !
  • 43 ГЕРБ В ЗАТВОРА

    8 0 Отговор
    БОЙКО ПЪРВИ ПРИ БАЙ СТАВРИ !
  • 44 Кой68

    9 5 Отговор
    Точно "македонците" които незнаят дали са древни или северни да дават акъл!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Фффффф

    16 0 Отговор
    Стигнахме до там ,малоумници те от Македония да дават акъл на мафиотска България...по жалко не може да бъде...
  • 48 Гюргюл Сюргюн Пишман Вилаетеси

    15 1 Отговор
    Македончиня са изчерпали ,темата с това ,че разстежът на БВП на 13 годишния,член на ЕС БГ може да се сравнява с държави като Армения,Албания и Македония! БГ не може и да си помисли за сравнение вече с Румъния,Унгария и Словакия. Черна Гора (785 евро) ни бие,държава на 10 години наскоро отделили се от Сърбия! Дори в Босна и Херцеговина са по добре от нас (714 евро), същата Босна разделена етнически между бошняци- мюсулмани,хървати- католици и сърби- православни. Същата Босна раздирана от война и станала свидетел на ужасът от Биелина! И тези две развалини,изпреварват кенефът( не сме дори с тях ,като развалина), БГ и мутрата ще ми обяснява,че вървим напред,да към бездната !
    Ердоган да управлява Дунавският Вилает 10 години, на никой няма и да му хрумне за недоразумението БГ на Бойко ,лежалия в Панкрац за автокражби роден мутрак.
  • 49 беге демокрация

    3 12 Отговор
    в Босна може да е с 20 евро по висока заплатата, в Черна Гора с 60 евро, но я отиди на разходка да видиш цените какви са им в магазините, в Сърбия е също едно 20 процента по скъпо от тук, дори в Северна Дебелания цените са по високи от тук, а минималната им заплата е 400 лева
  • 50 Пешо от жълтите павета

    18 7 Отговор
    Браво на този македонец /ка/ написал статията. Излиза, че македонците виждат нещата по зряло от нас. Аз съм абсолютно съгласен с написаното и мисля, че е крайно време ЕС да се събуди и да ,,помоли" БУДА да си ходи. Аз не мога да разбера що за тулуп е тоя, цяла или почти цяла страна да му казва НЕ ТЕ ИСКАМЕ, а той да си прави оглушки вече 24 дни. КОЙ СИ ТИ БЕ...........?
  • 51 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Взеха си беля с България II ра... ние вече смятаме да си ходим ;)
  • 52 Баровеца-СФ

    7 1 Отговор
    "...преките чуждестранни инвестиции в България остават на пренебрежима позиция в растежа на националния БВП и по време на трите мандата на Борисов (от 2009 г.)"... Дааа! Някой бизнесмени в БГ броящи се на пръсти не допускат конкуренция ,което не е в полза за народа и за икономиката на страната ни- най бедната държава в ЕК!
  • 53 Алтъпармаков

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Безсмислици ! Два пъти вече":

    Да си чувал за манипулирани избори? Още преди 90 години Сталин е казал: Не е важно кой как гласува. Важно е кой брои бюлетините.
    Затова не искат машинно гласуване.

    Коментиран от #56

  • 54 Мантра

    7 1 Отговор
    Като изхвърлим на Борисов правителството вижте как бързо вече няма да сме "най-корумпираната" страна.
  • 55 Едно е сигурно

    0 0 Отговор
    България ( Боко Тиквата Международник) си взе беля с "Македония" като подписа с нея договор...торбестият плъх Заев е лика прилика с нашия тулуп
  • 56 По Вапцаров

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Алтъпармаков":

    Народът си е прост.

    "Животът - тежък, скучен...
    Живот без маска и без грим -
    озъбено, свирепо куче."
    Никола Й. Вапцаров

    Отпреди 9-ти септември 1944 г. сме си такива...прости.
    Затова и гласуват за тиквата. Той е прост и те са прости,
    и се разбират...
  • 57 Боко харам Борисовоглу

    1 0 Отговор
    Много е мазен кокала. И власт не се дава без бой. Има още за крадене