Last news in Fakti

17 Август, 2020 06:30 4 376 11

Това е краят на амбициите за независима палестинска държава

  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг

Истината е тази: палестинците отдавна загубиха от Израел битката за една истински независима държава

Това е краят на амбициите за независима палестинска държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С посредничеството на САЩ, Израел и ОАЕ се разбраха за нормализиране на отношенията. Сделката е добър знак за страните в тази част на света, но има и един голям губещ, пише в коментара си Райнер Золих.

 

Без непременно да споделяме казаното от палестинския президент Махмуд Абас, аналитично погледнато той правилно е разбрал нещата: историческата сделка между Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Израел може да бъде разглеждана като „предателство“ спрямо палестинския въпрос.  

Абу Даби се съгласи на споразумение, което ще означава замразяване, но в никакъв случай няма да доведе до край на израелските планове за анексиране на палестинските територии. Това потвърди и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Лицемерна солидарност от всички страни

Пита се в задачата не можеха ли ОАЕ да постигнат повече за своите „палестински братя“ по време на преговорите. Очевидно това не е било особено важно за тях. Те имат други стратегически приоритети - тяхната мнима солидарност с палестинците е чисто лицемерие.

Това е несправедливо и много горчиво за палестинците. То показва една необратима тенденция: вече не Израел, а Иран и Турция все повече ще бъдат възприемани от много арабски държави като опасни нашественици в собствения им регион. И възпирането им за тях се превръща в основен приоритет. Особено що се отнася до Иран, те виждат в Израел естествен и много атрактивен партньор, тъй като страната е лидер във военното и технологично развитие, а самият Израел смята Иран с неговите съюзници в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и ивицата Газа за най-голямата заплаха за своята сигурност.

Очакваше се, че Техеран и Анкара ще реагират остро на сделката. На тях това споразумение обаче им дава шанс да се представят пред целия ислямски свят като всеотдайни съюзници на палестинците и по този начин да затвърдят властовите си претенции в региона. Всъщност и за тях “солидарността” с палестинците е само претекст, зад който прозират властовите им интереси.

Провалът на палестинските лидери

Истината е тази: палестинците отдавна загубиха от Израел битката за една истински независима държава. Темата днес не е част от международния дневен ред. Този факт обаче не се дължи само на израелската заселническа политика, промяната на приоритетите на арабските държави и на борещия се за преизбиране американски президент Доналд Тръмп. Дължи се и на дългогодишната неспособност на палестинските лидери да развият своята визия и да мобилизират ефективна международна подкрепа.

Донякъде вината ще е тяхна, ако в Близкия изток възникнат нови съюзи срещу интересите на палестинците, и ако и други държави, особено от Персийския залив, тръгнат и те да сключват мир с Израел. Това е катастрофално развитие за палестинците, но добър знак за всички останали страни в региона. 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гжгж

    7 1 Отговор
    Все някога ще дойде краят и на това. Тогава ще отговаряш за стореното.
  • 2 Кой68

    23 4 Отговор
    Докато САЩ и Израел "уреждат" мира такъв няма да има.......
  • 3 2ц5г

    15 7 Отговор
    Който посее ветрове, ще пожъне бури!
    САЩ вече 4 месеца жънат бури. Дай Боже скоро и Израел да получи своето!
  • 4 Яверт

    10 2 Отговор
    Навремето един ливанец ми каза:всичко свърши със смърта на Ясер Арафат. За палестинците спогодба няна да има.
  • 5 Амбициозен

    4 0 Отговор
    Амбициите нямат край, а понякога спирачки.
  • 6 Пророчество

    5 3 Отговор
    След примирието следва построяването на Третия храм в Ерусалим, това може да продължи около една година. Случи ли се това /Най-важния исторически момент/ започват жетвоприно-шенията в храма за три години и половина, след това на сцената се появява Антихриста, а след още три години и половина следва второто пришествие на Господ Исус Христос и края на този свят. Така е записано в книгата на пророк Данаил, четете си Библиите за да сте в час.

    Коментиран от #7

  • 7 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пророчество":

    Ключът е в построяването на Третия храм, от там нататък няма мърдане.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.