Last news in Fakti

16 Август, 2020 16:00 8 377 103

Проф. Искра Баева: Нова конституция, предложена от ГЕРБ. Шегувате ли се?

  • конституция-
  • герб-
  • бойко борисов

Ако Борисов е решил да се съобразява с протестиращите, не е ли по-добре първо да подаде оставка

Проф. Искра Баева: Нова конституция, предложена от ГЕРБ. Шегувате ли се? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лесно се върви нагоре към властта, но начинът, по който политиците слизат, показва тяхната истинска стойност.

Този стар принцип, почерпен от вековете история, възкръсва днес с опита на Борисов да отговори на призивите за оставка с предложение да ни „дари“ с нова демократична конституция.

Това е отговор на човек, който гледа през прозореца на джипа си и вижда само фалшиви „потьомкински села“.

Първо малко история – кога се приемат нови конституции

Световните примери са различни.

Американската конституция например е приета през 1787 г., влиза сила през 1789 г. и оттогава е променяна, но не е сменяна.

Европейска Франция през ХХ в. има три конституции. Първата е от 1871 г., но след катастрофално поражение от Третия райх през 1940 г. и годините на съпротива е сменена при раждането на новата Четвърта френска република с конституцията от 1946 г., заложила силна парламентарна власт. Четвъртата република е разтърсена силно от войната с Алжир, на власт е повикан отново ген. Шарл дьо Гол, който обаче поставя условието да получи силна власт и в резултат се ражда конституцията на Петата република във Франция от 1958 г. И независимо, че десетилетие по-късно, година след бурните събития от май 1968 г., Генералът е принуден да слезе от властта, конституцията продължава да функционира и до ден днешен.

Германия преживява краткотраен демократичен опит с Ваймарската конституция (1919-1933 г.), унищожена от националсоциализма на Хитлер, но следвоенната конституция на ФРГ от 1946 г. продължава да действа и до днес, независимо че държавата рязко сменя територията си с присъединяването на ГДР през 1990 г.

За Великобритания няма какво и да говорим, защото липсата на писана конституция не ѝ пречи да е люлка на европейската демокрация.

България също е сменяла конституции, но го е правила, когато сменя формата на държавно управление (от монархия към република) с Търновската конституция от 1879 и Димитровската от 1947 г., или социалната си система – през 1971 г., когато е приета конституция на „зрелия социализъм“, и през 1991 г., когато е стъпила на пътя към демокрацията.

Та въпросът ми е

Какво изисква през 2020 г. да се прави нова българска конституция?

Дали ще сменяме формата на държавно управление (например с монархия), или ще заменяме парламентарната система? Никой май и не предлага такова нещо.

Ако говорим за промени в организацията на някои органи, ще трябва да припомня, че с такава цел Конституцията на Република България вече е променяна няколко пъти (през 2003, 2005, два пъти през 2006, 2007, 2015 г.), без това да е предизвикано или последвано от някакви сътресения и кризи или пък да е поставян въпросът за нова конституция.

Тогава защо?

Според премиера Борисов, защото така искали протестиращите. Ами ако е решил да се съобразява с протестиращите, не е ли по-добре първо да подаде оставка? Очевидно става дума за чисто егоистичното желание да остане във властта поне още малко. Е, по това той наистина прилича на един от менторите си – Тодор Живков, който прави всичко възможно да удължи властта си през 1987-1989 г. Но трябва да му припомня и какво става с Живков, след като все пак е свален от съпартийците си – арестуван е и поне за известно време е пратен в затвора.

Според Томислав Дончев, „интелектуалецът“ в правителството на Борисов, новата конституция необходима, тъй като „демокрацията е в криза“. Естественият въпрос обаче е защо България е в криза. Заради всекидневните протести ли? Та нали такива протести имаше и в началото на 1997 г., и през лятото на 2013 г., но демокрацията от това не изчезна, а се рестартира по напълно демократичен начин – с предсрочни избори.

Мога да се съглася с твърдението, че демокрацията в България днес наистина е в криза, но причината за това не се ли крие именно в дългогодишното управление на Бойко Борисов, чиято обвързаност с организираната престъпност не е плод на вербални обвинения, а на факти и снимки от миналото и от настоящето

Ако демокрацията е в опасност, това не се ли дължи на авторитарното управление на Борисов, който нарежда на депутати и магистрати какво да правят, кого да „ударят“, който псува по най-грозен начин политици, включително и на най-високо държавно равнище?

Точно Борисов ли ще спасява демокрацията
или демокрацията в България трябва да бъде спасена от него?

И накрая, според Борисов кой трябва да предложи новата конституция? Както той казва – ние от ГЕРБ. Е, след толкова години управление чрез рекет, скандали, задкулисие, пренебрежение към парламента, към държавния глава, грубо погазване на институциите, задушаване на свободата на словото, каква конституция могат да ни предложат от ГЕРБ? Още от същото, но вече облечено в конституционна форма?

Коментарът на Искра Баева е публикуван в "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 111 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадрид

    189 20 Отговор
    Борисов се бори да оцелее и ще използва всичко за да го осъществи. Срам няма.

    Коментиран от #17

  • 2 болшевишка измет

    93 24 Отговор
    Двете крила на БКП не могат да се разберат? Стига театро. Време е за лустрация.

    Коментиран от #10, #37, #103

  • 3 Години

    132 12 Отговор
    наред България и гражданите ѝ му сърбат попарата , стига вече !
  • 4 Ха-ха

    23 117 Отговор
    Каква си ти ма БСП

    Коментиран от #14

  • 5 12121212

    90 22 Отговор
    тази смрад от снимката да изчезва ВЕДНАГА!!!
  • 6 Последния Софиянец

    135 12 Отговор
    Това изявление на Бойко ме шокира.Той призна че е съсипал тотално държавата и трябва да почнем от нулата.Рестарт.

    Коментиран от #20, #41

  • 7 Сделано в СССР

    24 117 Отговор
    Тази е професорка, колкото чекиста Путин е набожен християнин. Професор по заслуги към БКП и КПСС.

    Коментиран от #39

  • 8 Karosel

    17 97 Отговор
    Сега всеки стана голям конституционалист. Тази е историчка но нищо не и пречи да се изказва по правни въпроси. От старата генерация комунисти, закърмени с чиста утопия - комунизма.

    Коментиран от #74

  • 9 Искра Баева

    104 15 Отговор
    Поздравления!!!!!! Глутницата иска да"Пази стадото" Наглеци ГЕРБ!
  • 10 слаботоков

    58 10 Отговор

    До коментар #2 от "болшевишка измет":

    Не лустрация колега а направо КАСТРАЦИЯ! !!! Време е за КАСТРАЦИЯ! !!!

    Коментиран от #26

  • 11 ПСР

    88 8 Отговор
    "Интелектуалецът"в Кабинета не е Т.Дончев.
    Дани Барни Кирилов е.
    Вече бил готов с нова Конституция.
    Ако Шефът позволи,щял да я публикува във Фасебукето.
  • 12 Бутача

    35 12 Отговор
    Декомунизация+лустрация това да е в основата на новата конституция
  • 13 Дельо Хайдутин

    63 14 Отговор
    Бойко знае че няма да бъде избран за президент от народа и затова в новата конституция президента ще се избира от парламента.И ще му разширят властта.Нещо като Путин.
  • 14 Гост

    85 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха":

    Излъгала ли е нещо бе, герберастино. П.ост, крадлив л.жец, няма как да прави нова Конституция. С едно изречение всичко е изчерпано. Ти си луд, ако си мислиш, че борисофф трябва да прави Конституцията, напълно луд си или си му роднина

    Коментиран от #24

  • 15 099

    17 65 Отговор
    Колко елементарна е тази, да сравнява Живков с Борисов и да реди абсурдни фрази за падането на Живов от власт. Аман от хора, които плюят миналото, без капка свян, само да си измият ръцете.
  • 16 БАЙ ИСКРОВ

    17 59 Отговор
    САМО КУРНЕЛИЯ НИНОВА МОЖЕ ДА ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА И ДА ПРИВАТИЗИРА ИМПЕКСИ!
  • 17 И народът

    60 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мадрид":

    се бори да оцелее ! И не само , а и да живее достойно !
  • 18 Бат Бойко нощния бандит

    48 10 Отговор
    За новата демократична конституция съм събрал страхотен екип консултанти: Доган,Шиши, Путин и Лукашенко.
  • 19 У ЧЕ СИ ТЪПА

    16 65 Отговор
    БАЕВА, КАКЪВ БОЙКО СЪНУВАШ МА? ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ЩЕ ГИ ПРАВЯТ 400 ВЕЛИКИ НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ. ЮРИСТИ А НЕ ПОЖАРНИКАРИ.
  • 20 Стига

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Пиши едно и също бе
  • 21 РЕАЛИСТ

    81 12 Отговор
    В паника са изпаднали герберугите. Налазили са всички сайтове и почват да плюят всеки, който е критичен към ГЕРБ, без дори да четат статията. Елементарни са. Направих си експеримент и попитах , знаят ли поне какво означава ГЕРБ. От 10 човека, само един знаеше. Ама иначе реват" Само ГЕРБ"
  • 22 Кочо

    74 10 Отговор
    Не конституцията е за смяна, а този, който системно я нарушава! Вчера един експерт обясни, че преди няколко години, когато е имало обсъждане по тези въпроси, господарят Борисов не благоволил да ги обсъжда, защото бил ангажиран с мач на Бистришките тигри! И сега вече ще оправя работата....!
  • 23 Жоро

    15 73 Отговор
    Пръв трябва летеца и неговата банда от бивши военни и ченгета да подаде оставка защото той сее омраза и бута държавата
  • 24 ПСР

    65 10 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Няма да я прави Той.Барни Кирилов вече я е списал.
    Има си и член Първи.
    "Република България се ръководи единствено и само от Бойко Методиев Борисов!В частност от ГЕРБ."
    Член Втори-"Член Първи отпада,само когато БМБ,реши,че се е умрял и реши да се оттегли в Барселона."
  • 25 k1 profesional

    59 9 Отговор
    Член 1 на новата конституция , писана от Барни Ръбъла на правото:
    " Един е Баце и сам си е пророк и никой друг не може да го смени".

    Коментиран от #62

  • 26 Щерев-червен трол

    27 16 Отговор

    До коментар #10 от "слаботоков":

    Кастрация,ДА,и сюнет, ДА,на някои идиоти трябва да им се отрежат и двете глави,горната защото няма с какво да я ползват ,а долната защото са дебели и стари и не вдигат самолета както Президента Радев.

    Коментиран от #71

  • 27 Чукча писател ...

    14 49 Отговор
    Искра Баева ?! Шегувате ли се ??? Какво може да роди чугун , в който ехти Аврора ?
  • 28 МОНАРХИЯ

    27 15 Отговор
    В Англия го попита един достоен БЪЛГАРИН ,като се погледне в огледалото кого вижда . Вече знаем отговора вижда ЦАР . Неговият втори учител и чиято фамилия носи . Няма случайни неща . Такава му е съдбата ЦАР Бойко крал от Българите 😲🤫😧🌡️🤨🤔👁️👍
  • 29 Майна

    54 11 Отговор
    ХОРА, КОИТО НЕ УВАЖАВАТ СЕБЕ СИ..., НЕ УВАЖАВАТ И ДРУГИТЕ, ...ХОРА, КОИТО НЯМАТ ДОСТОЙНСТВО , НЕ ЗАЧИТАТ ДОСТОЙНСТВОТО...ТОВА СА ГЕРБ...!!!! ОСТАВКА И РАЗСЛЕДВАНЕ!!! ДОКАЗАНИ ГРАБЛИВИ ПТИЦИ, НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ!!
  • 30 Снайперист

    18 4 Отговор
    Къде е ФЮРЕРА ?
  • 31 чичо

    13 51 Отговор
    Е тя Баева какво друго да каже?А днес,подчертавам ДНЕС,сме в криза заради престъпника Радев.Това казва Дончев.
  • 32 Васил

    51 10 Отговор
    И аз се чудех нова конституция да не би да е първи април. Човек дето не може да пише и да чете и му е трудно да говори правилно ще прави конституция такава държава няма бъдеще.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Ти т..ъ п ли си или много...

    15 33 Отговор

    До коментар #32 от "Васил":

    Чети......някой го е написал за такива като теб!!!!

    БАЕВА, КАКЪВ БОЙКО СЪНУВАШ МА? ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ЩЕ ГИ ПРАВЯТ 400 ВЕЛИКИ НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ. ЮРИСТИ А НЕ ПОЖАРНИКАРИ.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 40 Отговор

    До коментар #32 от "Васил":

    Прекрасна реч на Борисов....Най-великият политик на БЪЛГАРИЯ за всички времена! Да бъде благословен!
  • 35 знаем ги ние

    11 30 Отговор
    комунистически професори и академици издигнали се време оно по партина линия по мое време 1970год един доцент беше доказал че работната сила е стока и се продава още тогава комунягите не му позволиха да стане професор щото беше кадърен но не партие член
  • 36 Гестапото

    13 31 Отговор
    Вие конски професор ли сте до сега кой искаше ВНС протестиращите па да са една шепа. Вашият президент и той искаше, а сега обърна палачинката. Той каза МУТРИ вън и отиде при Мутрите, а защо не си остана при тях той да не би да е по различен. И ако вие от(БКП) сега БСП имате някакви спомене от 1997 година какво щеше да се случи в БГ ако Желев или Стоянов бяха постъпили като ТОЗИ

    Коментиран от #53

  • 37 Шопо

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "болшевишка измет":

    Да те лустрират у транжорната ,да те лустрират !!!!
  • 38 Гестапото

    10 26 Отговор
    Само, че вие конски професоре отидете при конете и катърите на позитано и когато ви изберем тогава може ръсите мозък.
  • 39 Тошко

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сделано в СССР":

    Трябва ново правителство че доста пари около 34 милиарда лева има българския народ да връща. В продължение на 34 години.

    Коментиран от #44, #49

  • 40 Питанка

    9 22 Отговор
    Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България? Могат ли да извършат закъснялата , но необходима лустрация и да се освободи управлението от ДС-БКП ("филиал на КГБ " - по Т. Живков) Не виждате ли корена на злото ? Може ли вдигналия юмруче пРезидент да се разграничи от руската си зависимост и да спре руските корупциони проекти осъществявани от Борисов със съдействието на "опозицията " ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Съвет към младите от дъртия

    11 8 Отговор
    Вземайте си една раничка с най необходимите документи и бегом към швейцария.

    Коментиран от #45, #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Т44444478б

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тошко":

    50 години може и 100 години развитието на демокрацията
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 jorj

    7 26 Отговор
    Е Баева, шега щеше да е, ако ти ненебеше се присъединиля към неистовия комунистически вой на умряло , след като Борисов радобличавайки ви, ви го поднесе в два ката !!!!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Съвет към младите от дъртия

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "Съвет към младите от дъртия":

    Берн Базел Лозана Цюрих Женева.

    Коментиран от #51

  • 49 До тошко

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тошко":

    С лихвите са 50 милиарда лева.
  • 50 Гестапото

    6 22 Отговор
    Верно ли този как му викаха искал да става Цар. Може би като ритнат Нинова ще турат Радев за глава на мафията
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ЕХ МЕЧТИ АМА НЕ СМЕ ПИТАЛИ БОЙКО

    6 25 Отговор
    ФАТМАКА ДА ВДИГНЕ ЮМРУК И ДА СМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА! ДА СТАНЕМ ФАТМАШКА РЕПУБЛИКА! УРА ДРУГАРИ!
  • 53 Дълбоко Виждащ

    24 8 Отговор

    До коментар #36 от "Гестапото":

    1-ОСТАВКА бдрисов и правителство,2-Извънредни Избори3-оставка гешев,4-съд за Корупция и кражба на пара от държавния бюджет!Кое не разбрахте от исканията на Народа та да ви го обесня!

    Коментиран от #88

  • 54 Емси

    7 15 Отговор
    Имахме и имаме вече 30 години Конституция на Луканов-Лилов и гледаме и сърбаме попарата й. По-голяма част от народа вече не може да се разпознае в нито една партия, в нито едно политическо лице. Какъв е проблема да се пише нова Конституция? Ако след 30 години не ни харесва, нашите деца и внуци да я пренапишат.... В демократичните страни не е така, но на Балканите и в България вее друг вятър, държава на кръстопът привлича кого ли не. То не бяха войни, то не беше робство. Какво от това, че сега на кръстовището на Румънското посолство изнервени шофьори ще извадят щанги и ще помелят демонстрантите... Като няма с кого да воюваме, дайте да се бием българи с българи.....

    Коментиран от #89

  • 55 ПРОФ ДА СЕ ЧЕТЕ ПРОФАН

    7 26 Отговор
    ПРОФ. БАЕВА ЗА ФАТМАШКА РЕПУБЛИКА ЛИ СИ МА?
  • 56 българин

    20 7 Отговор
    към "сделано в ссср"
    така наречената "тази" е по качествен професор от всички произведени професори от герб на килограм при тяхното властване .

    Коментиран от #66

  • 57 Другия с коня

    6 16 Отговор
    За Кого да е По-добре първо да подаде оставка,професор Баева....За БСП,за. Президента,за десет Олигарси в Ареста,за двама избягали най-богати Българи от Закона....За Цялата Ооозиция....За КОГО ще е най-добре
  • 58 Арест,Съд,Затвор

    18 5 Отговор
    Това е реда за рестарт на Държавата!Арестува се другаря Бойко Методиев Борисов от хунта ГЕРБ за вреди на Българската държава и народ и се свършва с десетгодишните мъки и грабеж на Държавата...Следва конфискация на откраднатото и затвор за много години(поне колкото се гаври с нас)..

    Коментиран от #61, #70

  • 59 Лазар

    19 5 Отговор
    Какъв е тоя простак "гестапото" та пише такива простотии! Може би некадърника борисов му пълни и неговото шкафче с пачки евро и кюлчета злато. Въобще не може
    да става сравнение между президента Радев, който винаги знае как да говори и какво да казва, а простака и идиота борисов, някой му го е написал и той на може да го прочете! Да му се възхищавам ли на това, на простотията му на некадърността. И вие, които го защитавате, сте същите простаци и пишете глупост
    след глупост! Оставка на борисов и цялата герберска измет!
  • 60 Ива

    18 6 Отговор
    Запомнете българи - обвързаността на мутрата от СИК с престъпността не е плод на вербални обвинения , а на факти и снимки ! Чудесна статия факти !

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Съда решения

    16 5 Отговор

    До коментар #25 от "k1 profesional":

    Боко тиквата е патологичен лъжец и криминално проявен.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Неделко

    19 6 Отговор

    До коментар #47 от "Герб На върха Винаги":

    Леко да не спукаш балона , все пак ела и вземи с теб мутрата от СИК , ще ти покажем народната любов във всичките и нюанси . Между другото Черепа е казал , че ще направи банкянския толуп на лейка , но това са си мафиотски разправий , ние само ще кажем сбогом на лапача на филий с мас !

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Тони

    20 5 Отговор
    Проф. Искра Баева ми е била преподавател в СУ! Такъв фин човек с толкова много познания, че само можем да и се възхищаваме! Тази жена да пише срещу простака борисов, наистина положението е много зле с тоя човек!
    Проф. Баева си е заслужила званията си с ума си с труда си! Че вие прости герберски люде, нямати право да пишете, че всичко и е дадено даром! Вижте си простака, идиота, некадърника борисов как стана генерал без каквито и да е заслуги! Срам и позор! Съсипа България!
  • 69 Да да

    15 5 Отговор
    1. Оставка 2. Върховенство на закона. 3. Прозрачни избори. 4. Реална конкуренция. Всичко това ще доведе до достоен живот ( висок стандарт ) 850 лв минимална пенсия и 1200 лв минимална заплата. Реалната конкуренция ражда високо и качествено производство.
  • 70 Умен по цялата глава

    6 8 Отговор

    До коментар #58 от "Арест,Съд,Затвор":

    Аааааа пропускаш нещо.Щом това е Реда Първи са всички членували в БКП/БСП през 45 година Комунизъм и 20 години след това Олигарси,Приватизтори,Уоравляващи от БСП причинили ТРИ финансови фалита ,агенти на ДС,Изм нници Русофили и т.н.И чак тогава е Бойко и ГЕРБ...Чак след това...Всеки по Реда си...

    Коментиран от #100

  • 71 Мунчо

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Щерев-червен трол":

    Не те е срам. Така да ме изложиш насред червения сайт че не "вдигам самолета"..Сега имам други заповеди противопоставям българи срещу българи. Това ми е заповядано това правя...Явно само за това ставам.
  • 72 Много грехове има Толупа...

    13 5 Отговор
    Толупа подаде ли оставка и знае ,ще има съд и присъда която ще бъде много голяма,за големи злоупотреби на власт и парични потоци в огромни размери Европата лично ще се задейства тогава за да си измие ръцете,защото тя се радваше на това творение на мафията и международната престъпност...Дон Толуп Банкянски..

    Коментиран от #86

  • 73 Че ГоБара

    4 9 Отговор
    Ооо, ма како..От 30 г.даваш мнение по всеки въпрос? Да беше излязла веднъж поне с оценка на любимата ти партия! Ама нали сте партизански чеда,мълчите като Тате на разпит пред Гешев...Другия Гешев!!!
    Който наистина щеше да ни отърве от червената ви чума!
  • 74 Барба Ганьос Балкански

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Karosel":

    А вождът ти е проста мутра, но няма проблем той да се изказва по правни въпроси, нали?!
  • 75 Ха-ха

    2 3 Отговор
    Факти побликуваите заплатите на Борисов, Радев, Йотова и спестявания 1 място е Йотова 🤣🤣🤣🤣
  • 76 Мила

    12 5 Отговор
    Прав сте, госпожо Баева, но не очаквайте разбиране от прости тикви. В тази партия ГЕРБ са избирани с конкурс по тъпота.
  • 77 Орис

    8 2 Отговор
    Бойко борисов е остарял с 15години за 3месеца сбръчкал се е като дядо

    Коментиран от #90

  • 78 Кой68

    4 5 Отговор
    Нали новата Конституция ще бъде предложена и избрана от ВНС .В това ВНС ще е цвета на България.Сигурно цвета ви притеснява..Ошаша ви ви с това си предложение.Страх.......Искате старото със нови муцуни,а едни избори това ще произведат.... Шаш и паника.
  • 79 Де да имаше нещо в главата

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Стига да знаеш достатъчно, за да го направиш. Но от къде толкова знания? Знаеш по- малко и от премиера си
  • 80 Шуманов

    10 1 Отговор
    При толкова умни хора в тая държава, как все избираме най-простите да ни решават съдбата...

    Коментиран от #84

  • 81 Прах в очите

    3 12 Отговор
    Поредната добре платена статия. Бъдеще вместо история - не Борисов прави конституцията, а 400 други. Мъжката постъпка, Вие никога няма да разберете, че 50% Борисов иска да са мажоритарни. Кога Вие за последно се отказахте от свое предимство, например на опашка? Защо - 39 дни ни надуват главите някакви кресльовци, може би автора недочува. Да точно Борисов ще спасява, другите искат кръв което не е точно спасение.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Доказателство

    3 7 Отговор
    този довод от Проф. е пряко доказателство, че всичко е поръчково - "задушаване на свободата на словото". Вярно ли Проф. написа това? Или материала е от затвор "24 Май".
  • 84 Мисли

    2 2 Отговор

    До коментар #80 от "Шуманов":

    Помисли малко и сам ще си отговориш. Първо е времето, трябва ти много. Второ е да убедиш достатъчно хора, че си способен и прав. Трето да се откажеш от част от идейте си, за да не се окажеш сам, способен, умен и неразбран. И остават онези, които ще обещаят всичко само да са преди теб и да те управляват.
  • 85 това е

    3 10 Отговор
    Другарката баева. И родителите са си поверили децата на този комуноид интересно на какво може да ги научи.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Матей

    8 2 Отговор
    Боко както винаги се прави на луд за пенсия.В случая се опитва да си вдигне акциите,иска да се измъкне по терлици.В какво се състои тази негова хитрост,има някои моменти и положения,които може да направи някой по-пространен анализатор.Ще карам направо,той иска да се отърве от отговорност,да си осигури такова развитие на ситуацията ,че да му се гарантира неприкосновеност,а защо не и да управлява като Доган.Да дойде негов приемник,а всичко да си остане по старому.Той неслучайно неглижира протестите,демек ,кат си пейш ,Пенке ле,кой ли те слуша.От друга страна не отпуска службарската хватка,проявява се като виртуозен жонгльор,при цялата му привидна тромавост.Президента би могъл лесно да пресече тая двулична игра с есно извънредно положение и служебен кабинет,но той не се решава,може и американците да не разрешават,кой знае.Има много потайности и задкулисни разигравания.

    Коментиран от #94

  • 88 Напълно

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Дълбоко Виждащ":

    си сляп
  • 89 Нона???

    13 1 Отговор

    До коментар #54 от "Емси":

    Не е проблемът в Конституцията,а в това,че не се спазва.Нова Конституция решава ли проблема на държавата КОРУПЦИЯ?

    Коментиран от #91

  • 90 Теб какво

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Орис":

    те бърка,ще се венчаваш ли?
  • 91 Емси

    2 3 Отговор

    До коментар #89 от "Нона???":

    Корупцията е най-големия ни проблем през тези 30 години и е видно, че в тази действаща Конституция инструментите за борба с нея са много лежерни и могат да се заметат под килима. Тава трябва да се промени в новата, промени трябва да има във всяка една от властите - законодателна, изпълнителна и съдебна. През 1991 за мен може да е била добра, но с годините се изкривиха много неща. Сега тя е неприемлива за мойте 35 годишни деца.
  • 92 Гестапото

    1 7 Отговор
    Галева та нали твоя президент до вчера искаше промяна на конституцията а сега обърна палачинката като теб ма. Та ми кажи Галева ако на референдум се реши да има ВНС ти с твоя президент ли ще платите. Или само глупости
  • 93 инчхай

    6 1 Отговор
    тикво махай се и без теб по добре ще се оправим оставка и затвор,че си ни позор мутро
  • 94 Тоти

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "Матей":

    ББ иска да се измъкне по терлици и да отиде при майка ти.
  • 95 Кой

    8 1 Отговор
    Борисов направи всички грешки, за времето в което управлява. И все предишни някакви му бяха виновни. Вече няма право на грешки. Не му се дава такова.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Историк

    2 9 Отговор
    Тая тъмно червена комунистка, по-точно сталинистка съм я слушал на лекции в СУ. Ако имах власт, веднага бих я пратил в пенсия
    Тя сее вредни и опасни съждения и историческите и анализи са от епохата на Бълко Червенков. В Европа биха я арестували

    Коментиран от #98

  • 98 Питам аз

    4 0 Отговор

    До коментар #97 от "Историк":

    Ами, историко, защо оставяте на комунисти, тъмно или светло червени, да ви казват очевидните истини? Вие, останалите
    специалисти и "интелектуалци за декорация ли сте?
  • 99 ТОЙ Е БОКЛУК И ПОМИЯР

    9 1 Отговор
    ТИКВАТА e eдинcтвeният прeмиeр в Eврoпa и eвeнтуaлнo в Aфрикa, кoйтo нeглижирa пaрлaмeнтa cи. В cъщoтo врeмe тoй cи e пo лoвнитe cтoпaнcтвa, нaглee, прaви трeтocтeпeнни cрeщи. Тoзи чoвeк мрaзи пaрлaмeнтa, тoй миcли, чe пaрлaмeнтът e придaтък нa прeмиeрcтвoтo му
  • 100 Тц тц

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Умен по цялата глава":

    В този Саит хората са късопаметни , услужливо не помнят повече от тринадесет години назад .
  • 101 Протестища от орлов мост

    1 5 Отговор
    Комунистката, проф. Искра Баева, нека да замълчи. защото я чака лустрация и пенсия
  • 102 Държавата е бутнха. и счупиха отдавна,

    3 0 Отговор
    Сега ГЕРБ и слугинажа от чиновници еОглозгват, каквото е останало! Остава им малко време, Отиват затвора, съд, и където им е мястото, по "заслугите"!!!
  • 103 Я не

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "болшевишка измет":

    бъркай ваксата! ГЕРБ са дясна партия и са в ЕНП.Ако трябва да се трие то трябва да се трият фашистите и десните докарали България да просешка тояга! Кога Меркел е поддържала Нинова?!Стига сте изкривявали съзнанието на хората!