Last news in Fakti

19 Август, 2020 19:00 5 152 45

Васил Василев: Борисов не си дава сметка колко е нежелан

  • васил василев-
  • бойко борисов-
  • оставка

Премиерът едва ли си е представял какво е да си освиркван, точно когато мислиш, че всичко ти е в ръцете

Васил Василев: Борисов не си дава сметка колко е нежелан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Из “Не се страхувай  с Васил Василев, излъчено по БСТВ на 17.08.2020

"Кон, дайте ми кон! Цяло кралство давам за един кон", викал Ричард Трети, когато, изоставен на бойното поле, се опитал да избяга пеш от битката при Босуърт на 2 август 1485 г.

Знаменитата фраза се цитира от столетия като свидетелство за това колко преходни и несъизмерими с реалността може да са чувствата за власт, могъщество и безнаказаност и как могат да се изпарят точно когато обладаният от тях се мисли за всесилен и несломим.

Бойко Борисов надали е чел "Ричард Трети" на Шекспир. Надали си е представял какво е да си освиркван, унизен, нежелан, презиран точно когато си мислиш, че всичко ти е в ръцете и всички са ти в кърпа вързани. Надали е смятал, че ще дойде момент, в който всичките му чекмеджета и гардероби с пари няма да му помогнат да избегне горчивата участ на падението и разплатата и че ще е готов в един момент да даде всичко, което е натрупал, само и само да се спаси.

Изявлението му миналия петък показа, че той наистина не си дава сметка за това не само колко е нежелан и ненавиждан, той и властта му, но и колко твърди са политическите му опоненти и противници.

Но да разгледаме предложенията на министър-председателя.

Нова конституция. Тук Борисов е прав. Нова Конституция е особено необходима. Основната промяна, която новата Конституция трябва да наложи е такава схема за равнопоставеност и взаимен контрол между властите, който да не позволи никога повече една партия или фигура да обсеби и трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна - и така да може безпрепятствено да безчинства, да краде, да руши страната и да управлява в свои интерес.

Намаляването на броя на депутатите е в някаква степен логично, но само като икономия на пари. Не 240, а 120. Глупости! Защо не 60 или 600?

Тук важното е качеството, не количеството. Ако са свестни, почтени, интелигентни, родолюбиви, стигат и 50. Ако са крадливи, лъжливи, зависими, чужди агенти, прости, недодялани - и 500, и 1000 да са, пак ще произвеждат плява и боклук.

Да погледнем това НС. Полза или вреда има от него държавата? Тя укрепнала ли е, развила ли се е при този парламент, или при предишния и по-предишния? Станала ли е по-силна, по-богата, по-уважавана. Връщат ли се избягалите българи? По-малко ли се краде? Повече ли са новородените?

Ами народният представител? Вие познавате ли вашия? Знаете ли кой е той, как се казва? Виждали ли сте го на живо, пред вас, да ви се отчита, да ви обяснява, тълкува, анализира? Чували ли сте гласа му? Та в Народното събрание има хора, които цял мандат, 4 години, не са отворили нито веднъж устата с питане или изказване от трибуната.

Някой питал ли ги е какво правят там. Там попадат какви ли не - еротични танцьорки на кол, педофили, любители на суджуци, безсрамни лобисти и крадци, чужди агенти, отявлени мутри.

Помните ли една Румяна Желева от ГЕРБ, която искаше да става еврокомисар, та ни навлече срама на цяла Европа.

Или една Ана Баракова от партията на Бареков, която не знаеше какъв е тоя паметник пред парламента. Имаше един Владимир Кузов, любител на детски ласки, май беше от НДСВ. Някои са придобили уважителни прозвища, вероятно за високи интелектуални качества като Лъчезар Иванов от ГЕРБ, познат още като Лъчо Мозъка.

Да не стигаме до Борисов, който не беше чувал въобще за Крайовската спогодба или до Местан, който бягаше да се крие в турското посолство, уплашен, че са го разобличили като турски шпионин.

И такива хора правят закони, които трябва да спазваме. Такива, които не могат на две магарета сламата да разделят, делят съдбините на държавата. Покажат им зелен флумастер - гласуват "за". Вдигнат им червен - "против".

Това не са народни представители. Това са партийни представители. А когато партията е еднолична собственост като ГЕРБ, НДСВ, Воля и т.н. това са представители на едно лице. Било храм на демокрацията.

Глупости, клишета. Кипяла законодателна дейност. Кипи бутафория на народовластието. А когато в парламента попаднат почтени, просветени хора, умни, опитни, родолюбиви, гласът им потъва в общия безмислен шум. Каквото и да кажат и предложат, птичета с устата си да ловят, недодяланото мнозинство не им обръща никакво внимание.

4. За да бъдат те наистина народни представители, работодателят им - народът, избирателите им трябва да могат да ги уволняват, ако не си вършат работата както трябва. Гласува ли лобистки закони и поправки в обществена вреда - вън. Краде ли - вън. Не си ли изпълнява обещанията, които е поел - вън. Не ходи ли на работа - вън. Все едно да назначиш на работя някой, наложен ти от вън, той да работи против тебе, да те краде, лъже, прави далавери за твоя сметка открито или зад гърба ти, а ти да му плащаш заплатата и да трябва да го търпиш и да се държиш уважително. Той те лъже, подиграва ти се, обижда те, ти го търпиш и му плащаш. Ходи на работа, когато си иска, може и въобще да не стъпва, гласува си заплати и привилегии без твое позволение, но за твоя сметка. Предава твоите интереси, руши държавата, която дедите ти са създали и изградили, ти трябва безпомощен да му гледаш безобразията и да не можеш да го уволниш. Ако нямаш късмет, може да ти наложат да го хрантутиш и втори, и трети и четвърти мандат. И на това се вика демокрация.

Едно от основните обвинения към управляващите е, че крадат. Че крадат безобразно от всякъде, от всичко, но най-вече от еврофондовете. За да стигнат европейските пари до реалните им адресати, до фирмите и хората, за които са предназначени, те преминават през различни звена - на подбор, утвърждаване, плащане и контрол. Всяко от тези звена, хората в тях, имат власт да спрат или продължат проекта Ви, което значи, че сте в ръцете им и могат да ви рекетират. Което и става доста често.

Разбира се, трудно е да повярваме, че само нашите крадат и крадените пари се утаяват тук, а европейските чиновници са някакви будали, които не разбират какво става и усмихнати и възпитани продължават да отпускат нови траншове за крадене. Много хора споделят убеждението, че част от крадените пари се връщат при тези, които ги отпускат. Т.е. в Брюксел вероятно много добре знаят, че част от европейските пари тук потъват в джобовете на управляващите , но си затварят очите, стига мълчанието там да може да се купува с процент от краденото.

Вероятно затова и официална европейска реакция на нашите протести няма. По западните медии казват едно-друго, но Брюксел, Берлин, Париж мълчат.

Същите европейски политици, които подкрепят и надъхват протестите в Минск, се правят на слепи, глухи и неми за протестите в България. Защо, Беларус по-мила ли им е от България ? И на едното, и на другото място протестират срещу властта. Там искат да се маха Лукашенко, тук - Борисов. За онзи не знаем дали краде, за нашия случай няма съмнение. Но на Беларус налагат санкции, осъждат, свикват заседания на външните министри, а тук в най-добрия случай си измиват ръцете - оправяйте се сами. Как може човек да вярва на тези хора.

Ако утре станем жертва на турска агресия, мислите ли че ще си мръднат пръста да ни защитят. Не се съмнявайте, че в най-добрия за нас случай ще се правят на неутрални, ще съставят разни комисии и ще ни помагат само със загриженост и лицемерно състрадание.

Някои смятат, че във Вашингтон се отнасят с повече разбиране към исканията на протестиращите. Становището на Атлантическия съвет, смятан за изразител на американските интереси, срещу президента Радев показва точно обратното. Борисов изглежда много удобен и на Съединените щати и ако не го подкрепят открито, то е само за да не отблъскват и разочароват тези проамерикански фигури, които са се обявили за оставката на сегашния министър-председател.

Остава да видим какво може да е отношението на Русия и Турция. Русия има последователна и принципна политика - прави се, че не се интересува от нас, не ни обръща внимание, че сме извън обсега на интересите ѝ. Лупингите на Борисов са я накарали изглежда да не вярва на нищо, което той каже. Турция би трябвало зад кулисите енергично да подкрепя Борисов и да му помага да задържи властта. Никой български премиер не ѝ е правил такива подаръци и отстъпки. Спрямо Турция Борисов се е държал винаги като истински васал, направил ѝ е толкова много услуги, че Анкара надали ще го изостави. Турците имат дума и държат на нея. Показателна беше реакцията на Карадайъ на изявлението на Борисов - Ноу комент, каза шефът на ДПС. Дипломатично, премерено - да не обиди никой, най–малко Борисов.

Нека имаме предвид едно - усилията за оставка на министър-председателя не трябва да разчитат на никакво съдействие отвън.

Никакви германски или американски фондации, никакви финансирани отвън НПО-та няма да помогнат на протестиращите. Ако Борисов подаде оставка и напусне властта, това ще бъде дело само и единствено на българските граждани и те трябва да се уповават само и единствено на своите собствени сили. По същия начин трябва да се подхожда и към новата конституция. Всяко чуждо вмешателство, всеки опит да ни натрапват една или друга теза, откъдето и да идват, трябва да бъдат пресечени в зародиш.

Новата конституция или подобрената такава трябва да отразява само целите, стремежите и интересите на българския народ и да му помогне да стъпи на здрава основа за възраждането на държавата ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А, нееее

    19 55 Отговор
    Питай ги тези около него патриотите, според тях двама трима само не го искат. Патреотите знаят, че повече парламент няма да видят, затова и не пускат кокала, иначе Борисов е войн, би излязъл на битка

    Коментиран от #30

  • 2 Сделано в СССР

    21 46 Отговор
    Не само той, всички руски роби, ченгета от ДС сте нежелани. Разбирате ли го агент Паскал (Бобев ) ?

    Коментиран от #24

  • 3 КОТарАК

    55 14 Отговор
    първа цел трябва да е оставката , разследването на записите и снимките и евентуално затвор ако както по всичко личи са достоверни! никакви проектоконституции от крадлива , опозорила се партия не подлежат на коментар!

    Коментиран от #10

  • 4 Ами

    41 14 Отговор
    А ти колко беше желан, когато ти подари хладилния завод и остави 20 хил. човека без работа другарю ДС мръшляк , заедно с другаря Р.Овч.!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дава

    18 10 Отговор
    си сметка, но неговите кукловоди не му дават да, се махне. Нали все някой трябва да отнесе негативите.
  • 7 Съда решения

    37 14 Отговор
    Оставка на Боко тиквата и затвор и конфискация на имущество.

    Коментиран от #14

  • 8 Майна

    40 14 Отговор
    БРАВО ЗА ИЗКАЗВАНЕТО И ПОЗИЦИЯТА!
  • 9 ДА АМА НЕ

    17 47 Отговор
    ВЯРНО Е,ЧЕ НЕ ВСИЧКИ ГО ХАРЕСВАТ, НО И НЕ Е НУЖНО! ВАЖНОТО Е, ЧЕ ЗАСЕГА САМО ТОЙ МОЖЕ ДА ДЪРЖИ КОМУНИСТИТЕ ДАЛЕЧ ОТ ВЛАСТТА! ЗАЩОТО ТЕ И НА ИЗБОРИ, И НА ПРОТЕСТИ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ВСЕ НЕ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ, НО И ВСЕ СЕ НАПЪВАТ! КАТО НЕ МОГАТ, СЪЩО ВСЕ ТАКА ИМ СЕ ПРИВИЖДАТ РЕВОЛЮЦИОННИ СИТУАЦИИ - ЩОТО ПО НОРМАЛЕН ПЪТ НЕ МОГАТ, А ОПИТЪТ ИМ ГИ УЧИ ДА ОТСТРАНЯТ СИЛОВО ПО-УМНИТЕ И МОЖЕЩИТЕ, ЗА ДА СИ ОТВОРЯТ ВРАТИЧКА КЪМ ВЛАСТТА!

    Коментиран от #20, #22

  • 10 Организаторите на незаконните протести,

    15 44 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Готови за съд и затвор. Обществен съдебен процес трябва да има, на Орлов мост ! А, Радев трябва да сам да си свали имунитета и на съд ! Немедленно !

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Пашата

    31 12 Отговор
    Борисов ще приеме Исляма в знак на солидарност с братиите от ДПС,а Шиши лично ще го обреже.
  • 12 КОТарАК

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Организаторите на незаконните протести,":

    почему?

    Коментиран от #17

  • 13 СМОТАН

    16 24 Отговор
    ТИ КАКВА ДОЛНА РУСКА ПОДЛОГА СИ.
  • 14 Б.М.Б. какво имущество,какви 5 лева?

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "Съда решения":

    Това е ГЕРБ ! Не го сравнявай с БСП , СДС и ДПС ! След ГЕРБ се очакват 5 крадливци !
  • 15 Народен Съд

    21 14 Отговор

    До коментар #10 от "Организаторите на незаконните протести,":

    Вместо да се правиш на мАж тук Иди пред Президенството и поискай лично оставката на Президент Радев.Така е демократично,а не да отделяш секрети пред монитора,файда йок.Ае,бегай,че много време ти отделих.
  • 16 хах

    17 8 Отговор
    На такива като теб не вярвам! Колкото и правдоподобно да звучи това което казваш. Ти СИ ПРОДАЖНИК ОТ ДС.
  • 17 Слава на ГЕРБ и ПАТРИОТИ !

    16 21 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Защото протестите са срещу гражданите и са незаконни. Ръководителите на тези протести са с единствена цел да настройват гражданското общество на гражданска война. Но, искат охрана от Полицията,защото вече търпението на софиянците се изчерпва. Ще си берат ядове. Начин да поставят провалени политици, не чрез избори, а чрез уличен тормоз от няколко месеца показва много станаха противниците на Правосъдието.

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Не мисля,

    18 6 Отговор
    че някой още вярва на красиво ченге като теб
  • 19 КОТарАК

    20 11 Отговор

    До коментар #17 от "Слава на ГЕРБ и ПАТРИОТИ !":

    виж кво бе , тролчо-само заради факта че Румъния ни мина отдавна трябва да се хвърлят оставки-за записите не говоря... за това че крадат от държавни поръчки 50% съм се убедил на свой гръб , защото се занимавам със строителство ако имам възможност , но дори и на 50% не можеш да се вредиш , какквато и проектоикономия да направиш/ скоро ще трябва да пишеш за някой друг-от тия стотинките скоро ще свършат
  • 20 ВЕРО

    24 8 Отговор

    До коментар #9 от "ДА АМА НЕ":

    Борисов и антикомунист ??? Та той е бивш комунист израснал в такова семейство , завършил милиционерско училище . Цялата им партия е от бивши комунисти и милиционери или техни деца!Такива като него никога не са били репресирани и не са страдали през социализма на бай Тошо!
  • 21 Чичко доктор

    13 11 Отговор
    Ти доносник на ДС ли си цър_вул мръ_сен, га_ден червен бок_лук
  • 22 хамсал

    14 9 Отговор

    До коментар #9 от "ДА АМА НЕ":

    Айде стига с тези комунисти, че в ГЕРБ са повече от БСП, начело с тюфлека!
  • 23 СТРАШНО Е ПРИ НЕГО

    19 11 Отговор
    БОРИСОВ ЗНАЕ КОЛКО Е ТЪП ПРОС И НЕЖЕЛАН , ТОВА ГО ПЛАШИ ДО СМЪРТ , СЪН ГО НЕ ЛОВИ , КОШМАРИ ГО ГОНЯТ , СТАВА И БРОИ ПАРИ , НО ПАК НЕ ПОМАГА -- А ЗАДРЕМЕ И ВИЖДА ОНАЯ С КОСАТА !
  • 24 Руски роб

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сделано в СССР":

    НИКОГА не съм бил. Хайде сега да ми кажеш има на територията на България земя, върху която не действа българската юрисдикция. Това не е ли белег на васална зависимост? От кого?
  • 25 ЧУЙ ТИКВО

    15 8 Отговор
    Кoрнeлия Нинoвa
    Лидeрът нa БCП Кoрнeлия Нинoвa кoмeнтирa минaлoтo нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв.
    Кoгaтo Бoриcoв гoвoри зa БКП дa cи вaди пaртийнaтa книжкa"
  • 26 Роби

    17 11 Отговор
    и този Василев колко открадна, то не бяха хладилни заводи, автомобили от Франция, не е истина, наглец,
  • 27 ffcccdddxcc

    17 9 Отговор
    За доброто управление на една държава се съди по това дали населението живее достоен, задоволен и щастлив живот. Мисля, че отговорът за нашата страна е НЕ!
  • 28 минтака

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Слава на ГЕРБ и ПАТРИОТИ !":

    Протестите и гражданското неподчинение са срещу правителството и главния прокурор, които се самозабравиха във властта. Не са срещу гражданите, а за тяхно добро. И ако ти си затваряш очите за злоупотребите с власт, за неспазването на законите от тези, които ги пишат, за корупцията във властта, за безобразията, за непрозрачното разпределяне на нашите данъци и евросредствата, за раздаването на държавни поръчки на определен кръг от хора без обявяване на такива поръчки, за....тогава ти си им съучастник на тази мафия, щом мълчиш и даже упрекваш хората, които се борят за справедливост, законност и истинка демокрация.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не сме в първи клас

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "А, нееее":

    Симеонов ли е Премиер, или Борисов, пишеш неща, които са елементарни заблуди , все едно, сме в първи клас?
  • 31 месара

    9 5 Отговор
    кон , дайте ми кон ! викала другарката импексова .
  • 32 Мавъра вика Импекса

    8 4 Отговор
    Тая пъпчива червена мутра, която открадна завод мраз, е бил от най гнусните ДС доносници, доносничел е за любовниците на жена си.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Електра

    10 5 Отговор
    Гешев, защо не я разследваш, тая червена хлебарка, как за жълти ст. предоби огромен завод за хладилници, на сред София, или се оплаши...
  • 35 Ха сега де...

    8 4 Отговор
    Баце не бил желан, може да не е желан, може и да е желан..незнам. знам само кой аз не желая да управлява България, такива като теб червени мародери, руски слуги и продажни комунисти, такива като теб и престъпната ви червена шайка, която разсипа страната, и изби елита на България, за да може такива нищожества като теб да изплуват от фекалната яма, и сега да ръсиш мъдрости.
  • 36 панчо виля

    9 6 Отговор
    Прекрасен анализ. Изцяло подкрепям изложеното. Хвърлих око и на коментарите. Вместо диалог с аргументи за несъгласие - тъпи, злобни и неверни нападки издаващи седесарско пристрастие и изопачаване на факти за автора. Не случайно осиротелите бясни антикомунисти, останали без препитание, правят барикада пред ренегата комунист, приютил голяма част от сините гаулайтери в редиците си или настанил на тлъсти служби в чужбина. Казват "краставите магарета се надушват и събират", а имайки взаимна изгода и двете страни нямат нищо против за "ортаклък с дявола".
  • 37 Hoho Boho

    9 4 Отговор
    Не знам защо, но като прочетох статията се сетих за Муамар Кадафи.
    И той накрая е имал някакви ядове...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Kris51

    11 3 Отговор
    Бях я забравила тази Румяна Желева. Унизителното е, че в сравнение с двете вицета Захариева и Николова тя е направо с академичен английски. До там паднахме, за жалост. Макар за мен да е непонятно как може над 10 години да си на високи позиции в държавната администрация и да не успяваш дори да прочетеш що-годе смислено един текст на английски, имам предвид Николова. Онази нейна реч ме разтърси из основи от болезнен срам.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    дава си сметка но е лицемер двуличник а мутрата кръв повръща пари не връща
  • 42 Васил

    7 0 Отговор
    А кой диктатор е желан?
  • 43 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Изключително Прав!
  • 44 Балах Амабадух

    0 0 Отговор
    Агентче на Митко гестапото , не ти ли е неудобно да срамиш с името си Апостола-Левски.
  • 45 Човек който е безработен но търси работа

    1 0 Отговор
    Нежелан ?!
    Човек, който е нежелан, това е заради фактите и желанието на определени общества от хора, които техни хора правят такива интриги, така се възползват от определени и конкретни неща, че много добре послъгват другите хора !
    И така всъщност да няма реална оправена "работа" !
    Toва е все едно , например за човек който се смята че краде, защо тогава не е добре финансово ?!
    Хора които констатират че определен човек краде, те всъшност най вероятно са платени и поробени измамници !!!
    Ето това е истината !