Last news in Fakti

20 Август, 2020 17:27 3 226 39

Венета Лимберова от „Лига на равнопоставеността“ пред ФАКТИ: Какво се случва при смърт на гей родител, който носи родителските права?

  • равни права-
  • лгбт общност-
  • ромска общност-
  • глуха общност-
  • лига на равнопоставеността

„Искаме нашият глас да се чува тогава, когато се приемат правила, които касаят нашата общност“, казва Венета Лимберова

Венета Лимберова от „Лига на равнопоставеността“ пред ФАКТИ: Какво се случва при смърт на гей родител, който носи родителските права? - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера лятното шествие за равнопоставеност, организирано от обединението на организации и активисти „Лига на равнопоставеността“ тръгна от Паметника на Съветската армия в София –музикално, цветно, с усмивка въпреки очевидните ежедневни трудности на членовете на общностите в обединението. „Лигата на равнопоставеността“ е коалиция от организации на ромската общност, ЛГБТИ общността, глухата общност. От ФАКТИ се свързахме се с Венета Лимберова от „Лига на равнопоставенноста“, за да ни разкаже за това шествие и неговите цели. Венета Лимберова е част още и от младежката ЛГБТ организация "Действие".

„Шествието беше част от летния фестивал за равнопоставеност, който организираме от „Лига на равнопоставеността“ – „Заедно е супер“. Направихме шествието с идеята да имаме възможност да се съберем, да повторим отново исканията, които имат отделните общности и тези, които имаме заедно. Шествието след това мина през централните улици, предвождано от оркестър „Карандила“ и завърши на Моста на влюбените, където беше и последният ден на изложбата с представители на трите общности и послания на общностите“, каза ни тя.

Относно „Лига на равнопоставеността“ и нейните искания Венета Лимберова казва: „Всяка една общност има различни искания и те са в различни сфери – най-вече са свързани с равнопоставеност, с равно третиране. Това е и посланието на самото шествие и на дейностите, които организираме в рамките на фестивала - искаме да бъдем третирани равно, но и еднакво от всички други в обществото. Искаме нашият глас да се чува тогава, когато се приемат правила, които касаят нашата общност.

Конкретно ЛГБТ общността – аз мога най-вече за нея да говоря, има искания, свързани с третиране на партньорите, на децата, които създаваме и също така предвиждане на състави в Наказателния кодекс, които да са свързани с престъпленията от омраза, когато те се дължат на хомофобски или трансфобски подбуди.

В глухата общност в момента най-актуалното е искането за приемане на Закона за жестовия език. Това е свързано с достъпа на глухите хора до качествено образование, което да включва жестовия език – той по някакъв начин е техен майчин език, на него могат най-добре да се изразяват, най-добре могат да учат.

Основните искания на ромската общност пак са свързани с равно третиране. Правим препратки към пандемията – тогава само в ромските махали бяха затваряни, очевидно по дискриминационен мотив. Други квартали не бяха затваряни освен тези, в които живее ромско население. Има и голям проблем в сферата на образованието за ромите и със сегрегираните училища. Друг голям проблем за ромската общност е евикцията – бутането на къщи, оставането на улицата на представители на ромската общност“.

Разглеждайки фейсбук страницата на „Лига на равнопоставеността“, ми направи впечатление Закона за жестовия език, който е в исканията на представителите на глухата общност. Открих законопроект за този закон, има и медийни публикации относно закона от 2017 година. На въпроса ми за този закон Венета отговори: „Доколкото зная от колегите от глухата общност, те са работили по законопроект, който в момента е минал през работни групи и текат следващи етапи. Основното искане на колегите от глухата общност е законът да бъде изработен така, че да може да  съответства на техните нужди. Това е и слоганът, който скандирахме вчера на жестов език – „Нищо за нас без нас“.

Когато се приемат специфични правила, касаещи някоя специфична общност, трябва представители на тази общност да могат да дадат гледната точка – в случая глух човек да даде мнение. Той най-добре може да обясни нуждите, които има и те да бъдат съобразени, така че има равен достъп. За глух човек например ползването на каквато и да е било административна услуга е изключително предизвикателство. Включително в момента, когато глухите хора дават интервюта или говорят с медии е много по-трудно да се осъществи тази комуникация, най-вече, защото жестовият език е изключен, няма достатъчно хора, които владеят жестов език и могат да са преводачи.

Въпросът е - ако глух човек има нужда от административна услуга, как се осигурява жестовия превод и осигурява ли се. Има възможности да се направи – с подготвени хора, с използване на техника. Има варианти, това е свързано с достъпна среда. Администрацията засега е недостъпна“.

Относно еднополовите бракове, Венета Лимберова ни каза: „В момента Конституцията съдържа тест, който изрично казва, че бракът е между мъж и жена, което е конституционна пречка за еднополови бракове, но не е пречка за приемането на регистрирано съжителство в Семейния кодекс. Така или иначе еднополовите партньорства съществуват, така или иначе семействата ни съществуват, така или иначе имаме деца, това е вече една много голяма общност и нерегулирането на тези взаимоотношения ни поставя всички в риск.

От една страна, ние, които го живеем. От друга, всички наши близки, с които взаимодействаме – баби, дядовци, всички роднини. Също така, когато взаимодействаме с училища, с детски градини, администрация, това създава много проблеми за хората от общността. Искрено се надявам вместо да вървим към утежняване на положението да се върви към по-широки дебати и повече светлина върху темата. Трябва да има някаква регулация, която аз смятам, че е в интерес на цялото общество“.

Децата на еднополовите семейства, казва ни Венета Лимберова, по документи имат само един родител: „Те се водят с един родител. Законът е сляп за другия родител. Децата растат с двамата си родители, както в двойка на гей момичета, така и в двойка на гей момчета. Те растат с двамата си родители, със съзнанието, че са част от семейство, в което родителите са от един и същи пол, но колкото повече пораства и общността се разраства, токова повече ще срещаме някакви проблеми. Най-големият кошмар на всички ни е - дано не ни се случи, докато се намери някакво решение, какво се случва при смърт на родителя, който носи правата по закон. Тогава детето е поставено в абсолютен риск. В най-страшният вариант на този риск детето ще бъде гледано в социален дом при наличието на жив родител, който трябва да доказва, че е такъв. Способите за това са почти невъзможни.

Ние в момента имаме един казус, който е повече от безумен. Година и половина не можем да регистрираме акт за раждане на дете, което е родено в САЩ, в двойка между българка и американка. Година и половина водихме много разговори със Столична община. Ясно е, че българския закон – Семейният кодекс, не дава тази възможност за регистрация, на акт за раждане, в който да се впишат и двете майки. Актът за раждане от САЩ е такъв. От друга страна, има международни разпоредби, в които може да се намери решение, включително вписването на само една от тях като родител, а след това по друг съдебен начин да бъде вписана и другата.

Нито едно от тези неща не се случи и това дете, то вече проходи, а ние все още не можем да осигурим акт за раждане. То не може да запише личен лекар, има отказ от здравеопазване, скоро ще трябва да тръгне на детска градина. То не се води български гражданин, въпреки че то е български гражданин, единият му родител е български гражданин, но липсата на акт за раждане, който да удостовери това го поставя в ситуация да не може да използва произхода си по родител. Това е огромен проблем. Детето има виза, разрешение да бъде в България, но не може да се ползва от това, което е. Да не говорим за отношението на някои от служителите в общината, които обяснявали на майката българка, че това дете не е нейно. Тези хора нямат възможност да разчитат на баби и дядовци и гледат детето си сами. И двете работят и се разпределят как да се грижат за детето и накрая да ти кажат, че това дете не е твое е просто абсурдно“.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 1 Отговор
    Вчера от трийсет организации събраха двайсет човека.От фондовете усвоиха десетки милиони тези лапачи ,а за ромите нищо.

    Коментиран от #25

  • 2 Бесен Язовец

    56 1 Отговор
    Не е нормално да има равнопоставеност между ненормално и нормални!
  • 3 Грейс

    38 1 Отговор
    А бе много говорите за вашите права, ама никой от вашата общност не казва децата ви особено като пораснат в училище как обясняват как имат жена за за баща или мъж за майка и дали другите деца ще го приемат? Как ще реагирате тогава ще съдиите хетеро родителите, че не обясняват на своите какви сте? Колкото до циганите нищо от това, което изброявете не е вярно, защото никой не е виновен за сегрерирането на училищата, а просто българите не желаят да учат децата им с тях. Само 2 у~ща на територията на община "Възраждане" се обезбългриха за нула време след като се напълни ха с цигани от *факйлтета" при това с екстра ~превозване с автобус. Другото с което си кривите душата за тях е че те нито плащат ток, вода, данъци, здравни и соц осигуровки, да не говорим дори за градския и железопътния транспорт. Подкрепям ви единствено за глухите, но това е друг въпрос.

    Коментиран от #6

  • 4 Тези за какви

    42 1 Отговор
    взеха да се мислят? Семейството е тона, което СЪЗДАВА живот. Отглеждането на дете от еднополови "родители" е насилие над нормалността. И защо искат да сме "равни", че и обясняват как били дискриминирани. Е, добре, аз нямам качествата , които се изискват за космонавт - дискриминиран ли съм, че няма да ме одобрят за такъв? И що за дивотия - да се впишели "и двете майки"? Човек има само една майка , която го е родила. Отглеждането не е майчинство.

    Коментиран от #29

  • 5 7347

    36 0 Отговор
    Как двама души от един и същи пол "създават"деца? Ако барнете Конституцията в частта за брака, ще ви изсъхне мръсната семка.
  • 6 Абсолютно

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грейс":

    подкрепям! Имам достатъчно опит и контакти с цигани - и мога да кажа, че в гетото съществуват други закони - и е особено трудно да се измъкне някой от него. Един пример - дете с изключителни математически способности /майката, работила като камериерка в един курортен комплекс, твърдеше, че бащата е шведски професор по физика!/ - го спряха от училище след 8 клас и го принудиха да пасе свинете, защото дядото беше свинар. Обществото ли е виновно?
  • 7 e5g5

    23 0 Отговор
    Ако еднополовите двойки трябваше да имат деца, то от Бог, Природа, Еволюци или както там решите да кажете, щеше да е даена "зелена светлина". Щом Висшите сили не допускат това да става, кои сме ние, хората, че да го позволим?!
    За тоя свят има два варианта. Или да се освободи от насила-натрапените либерализми, или да върви по дяволите и да се свърша.
  • 8 no name no face no number

    15 0 Отговор
    ОСТАВКА, смяна на системата и да се определи ясно и със закон нормалното и да се разграничи ненормалното поне в нашата си държава за ЕС ми е през....но тука нещата трябва да се нормализират след оставката
  • 9 Aaa

    19 0 Отговор
    "Родител" идва от "раждам" - ако не можеш да родиш, трябва да се използва друг термин, а не "родител".

    Коментиран от #31

  • 10 ВМОРО

    16 1 Отговор
    Няма как разни етнически, религиозни, а и от друго естество, малцинства да се налагат и да диктуват на мнозинството. Няма как да се случи. И аз искам българският език да стане официален там, където има български общности в Европа, но, уви, това не се случва. Нали, за съжаление, е демокрация в Р България? Кой кара влака? Мнозинството или малцинството? На когото не му изнася - свят широк, за всички ни има място под Слънцето.

    Коментиран от #30

  • 11 ВМОРО

    11 2 Отговор
    Относно хората с увреждания, държавата определено им е длъжник. Пренебрегнати , оставени на Божията милост и в крайно угнетено и неравнопоставено положение...

    Коментиран от #19

  • 12 Педа ли сър

    15 0 Отговор
    Гнусни педа ли сър !
  • 13 БПФ

    26 0 Отговор
    Хъхрешката наглост е просто чудовищна. Равно третиране искали - и аз искам равно третиране - както се прилагат законите за нас, така да се прилагат и към тях !!!
    Затваряли им под карантина свърталищата, разбираш ли - и това било дискриминация? А КОЙ е виновен, че точно там бяха на-големите епидемични огнища? Обществото, или тия мизерници, които не могат да се научат да си мият лапите? А не е ли дискриминация срещу нас, това че тях, неосигурените ги лекуват за наша сметка, въпреки че отказваха да спазват и елементарни хигиенни мерки ???

    Събаряли им къщите, видиш ли? А законни ли са тия къщи ???? Значи българина В СОБСТВЕНИЯ СИ ДВОР не може да строи без разрешение - а хъхрешката гнус се самонастанява където си иска, строи без разрешение на чужда земя и реве, че имала "ПРАВА" ????

    ВСИЧКИ незаконни свърталища трябва да бъдат унищожени - като не им харесва да спазват законите в България, да се махат - да вървят в Бангладеш !!!

    Направо съм извън кожата си наглия хъхрек уж реве за "равнопоставеност", а все иска законите да не важат за него !!!
  • 14 Николай

    10 0 Отговор
    Послание до Римляните 1:24-25
    24 Затова според страстите на сърцата им Бог ги предаде на нечистота, за да се опозоряват телата им между самите тях –

    25 те, които замениха Божията истина с лъжата и се поклониха и служиха на творението, вместо на Твореца, който е благословен до века. Амин.
  • 15 Николай

    10 0 Отговор
    Послание до Римляните 1:26-27
    26 Затова Бог ги предаде на срамни страсти — защото и жените им замениха естественото сношение с противоестествено.

    27 Също така и мъжете, като оставиха естественото сношение с жената, се разпалиха в похотта си един към друг, вършейки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслужената отплата за своята заблуда.
  • 16 Николай

    8 0 Отговор
    Послание до Римляните 1:28-32
    28 И понеже те отказаха да познават Бога, Бог ги предаде на развратен ум – да вършат това, което не е прилично,

    29 изпълнени с всякакъв вид неправда, блудство, порочност, алчност, злоба; пълни със завист, убийство, свадливост, измама и злонамереност;

    30 клюкари, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, изобретатели на злини, непокорни на родителите |си|,

    31 безразсъдни, вероломни, без естествена обич, немилостиви;

    32 които, при все че знаят Божието постановление, че тези, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват онези, които ги вършат.
  • 17 гей

    26 0 Отговор
    Аз съм гей, но съм против хомосексуалните да гледаме деца.

    Едно дете трябва да има майка и баща, с двама бащи или две майки няма да расте и да се развива пълноценно. Това е.

    Категорично съм ЗА всякакви други права, но не и това. Природата го е казала - дете могат да създадат мъж и жена.
  • 18 име

    22 0 Отговор
    гей-родител! това е оксиморон.
  • 19 БПФ

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "ВМОРО":

    Хората с увреждания - да - ама хъхрек форма на инвалидност ли е, че наглите катунари само привилегии искат и колкото и да им се дава, все им е малко? А изкълченяците ???
  • 20 БПФ

    21 2 Отговор
    А помните ли как март месец - когато затвориха държавата - и много хора останаха без работа и буквално без пари за хляб, герберастите раздаваха цели камиони хранителни помощи - САМО по хъхряшките гета и свърталища? Тогава що не реваха от дискриминация тия гниди ???
  • 21 Духа го ма 🖕🏻

    13 0 Отговор
    Също като тебе...

    Усещате ли накъде се бие пак?
  • 22 ЕееХ

    5 7 Отговор
    РУСКИТЕ МЕ КЕ РЕ ТА БЪРЗО СКРИХА ПАСКВИЛА НА ГЛ. РЕДАКТОР !
  • 23 Гейо

    19 0 Отговор
    Айде стига с тия права и свободи.Заради тях го докарахме дотук.Природата си знае работата най-добре и всичко което е направил човека да се противопостави на този феномен води до фиаско.Утре или по-късно....Накратко- като се съберат двама еднополови и си общуват сексуално-честно казано нямам нищо против.Вън от тази идилия включително че двама еднополови могат гордо да се нарекат родители ме кара да повръщам.
  • 24 Порно

    15 0 Отговор
    Любопитно ми е тая кака колко кинти е опапала от грантовете. Пък и да обяснш как гей двойка създава деца без помощта на трети човек от противоположния пол ?

    Коментиран от #35

  • 25 Последния Бълхарин

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чак сега та разпознах, Бат Сали-кат заприказва за сиганити.Или ромите, както ни казват "кОлтурнити" хоръ
  • 26 Почна се

    13 1 Отговор
    Факти вече ни ограмотяват за брачните последици от брачния кодекс на джендърите, основна цел на протестите...
  • 27 Киро

    10 0 Отговор
    Затваряни били циганските гета ... Или ромските квартали. Не знам. Никъде до сега държавата не е казала къде има огнища и заразени. А във Великобритания посочват пощенските кодове и човек може да избягва тези места със зараза.
  • 28 Датчанина

    9 0 Отговор
    Границите са отворени, има държави които толерират ненормалните и противоестествени взаимоотношения, които тук съгласно официалната религия са окачествени като греховни, аморални и разрушаващи семейството. Впрочем не ми е известно някоя религия или духовно общество да приема джендъризма и хомо лезбо сношенията и покварата на деца.

    Коментиран от #34

  • 29 Бай Пеши

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тези за какви":

    Онези михлюзи Барбикян.и сие точно това защитават а пък вие си крякайте
  • 30 8542

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ВМОРО":

    Абе, я виж, ромеите как направиха от една пещерна секта официална религия в България. Значи може. Когато истинските български (к)ханове са гонели под дърво и камък сектата, не са били толкова сербез!
  • 31 Сивата котка

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Aaa":

    Мъжете значи не са родители, щом не могат да раждат? Ккави да тогава на детето?

    Коментиран от #32

  • 32 Капуцин

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сивата котка":

    Будители.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Датчанина":

    Тия имат един голям проблем! Не могат да си създадат религия! И за това не ги бива!:)
  • 35 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Порно":

    Изкуствено осеменяване. Суругатни майки! Никъде по Света не им дават да осиновяват! Е! Има и бисексуални. Колкото за една бременност ще се прежалят! Ама, последните не ги бройте! Сумата ти мъже не знаят че имат деца!:)
  • 36 Бай Стойчо

    10 0 Отговор
    Знаете ли кое е странното ? Хомосексуалистите по принцип са срещу традициите - традиционното семейство, начин на живот и отношения между хората, обвинявайки ги в консервативност, нетолерантност, остарели разбирания и т.н. А в същото време настояват за традиционна институция, като бракът. Парадокс.
    Ама в САЩ било така. Тука не е така. По тази логика в Нидерландия е разрешена марихуаната, съответно тука някой може да поиска да употребява и продава марихуана, и ако му откажат да съди Българската държава, или ако някой от нашите турци си дойде от Саудитска Арабия с три жени, тях също ли трябва да признаем?
  • 37 Stop LGBT

    8 0 Отговор
    Най-отвратителното и наистина непростимо е, че се посяга на децата!
    И тук не става въпрос дори за крайно неприемливото осиновяване на деца от хомосексуални двойки или за детските гей-паради, които осакатяват психически дечицата. Вече става въпрос и за физическото осакатяване на деца, чрез процедури за смяна на пола. Един от най-фрапиращите примери е случая от преди няколко години с тогава 8-годишно момче от Калифорния – Томас Лобел. Неговите две майки – лесбийки, освен психически, осакатиха детето и физически, като му смениха пола. Но най-ужасяващото е, че има индикации, подобна практика тепърва да добива масовост. Наскоро обществено недоволство във Великобритания предизвика предложението на фонда Tavistock and Portman, на деветгодишни деца да се предписват лекарства, които ще забавят началото на пубертета, за да могат да сменят пола си. Зак Айвъри е едно от най-малките деца, третирани за нарушение на половата идентичност. На 5 годишна възраст той решил, че иска да е момиченце и неговите облъчени от гей пропаганда родители, възнамеряват да сменят пола му. Ами ако беше решил, че иска да е малкото пони? Щяха да започнат процедури за смяна на биологичния му вид ли? Абсурдността на обществото, доминирано от ЛГБТ активистите и облъчено от пропагандата им стига до там, че е напълно нормално да се сменя пола на дете, поради желание, което е просто детски каприз, но да се оказва специализирана психологическа помощ на хора с объркана сексуалност, за да я преодолея
  • 38 Stop LGBT

    7 0 Отговор
    ..., но да се оказва специализирана психологическа помощ на хора с объркана сексуалност, за да я преодолеят е считано за престъпление. Цивилизация с подобни “ценности” е мъртва.
    Ако искаме да оцелеем като народ сме длъжни да отхвърлим това така агресивно натрапвано ни “ново нормално”!
  • 39 ай де бе

    5 0 Отговор
    Абе явно на тия от разните нпо-та и фондации яко грантове им наливат, че не им дреме да се самоунижават с простотиите дето говорят и пишат...