Last news in Fakti

23 Август, 2020 19:01 7 275 34

Където християнството отстъпва, идва ислямът

  • християнство-
  • ислям-
  • реджеп ердоган-
  • света софия

Когато изоставите храмовете си, други ще ги завоюват. И завоевателят ще прави каквото пожелае с плячката, защото това са историческите закони на победителите

Където християнството отстъпва, идва ислямът - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вътрешен план Ердоган продължава да използва всеки удобен случай, за да покаже на опонентите си кемалисти, че дълбоко презира техния отказ от исляма и че не приема той да е просто културно остатъчен декор на светската им държава. Да превърнеш християнска вяра или ислямска такава в туристическа атракция е непонятно за вярващия мюсюлманин. Поради тази причина президентът отправи двупосочни послания и към кемалистите, и към християните, като превърна музея „Света София“ отново в действаща джамия, каквато е до идването на Ататюрк. По същия начин сега превръща и манастира Хора в джамия. Манастирът също е музей към момента. А за всеки вярващ сунит, превръщането на джамии в музеи, е харам - т.е нещо недопустимо и забранено. Все едно вярващите християни да приемат за нормално превръщането на черкви в музеи. Сблъсъкът е между концепциите на вярващия и невярващия човек. Второто послание е към християнския свят. Сунитите могат да проявят уважение и респект към вярващ християнин, но към езотеричен или атеистичен неолиберал, изгубил верската си идентичност, показват само презрение. Посланието е директно - където християнската вяра отстъпва, настъпва ислямът. Когато изоставите храмовете си, други ще ги завоюват. И завоевателят ще прави каквото пожелае с плячката, защото това са историческите закони на победителите.

Реджеп Тайип Ердоган е в изключително сложна ситуация и в самата Турция, и извън нея. Както казва руският анализатор Андрей Школников, президентът на Турция си отвори твърде много фронтове и ако искаше да направи блицкриг, то трябваше да победи в рамките на 100 дни. Да, конкретни успехи има - и в Сирия, и в Либия, но затъването там също е факт. Успехи има в Черно море, при търсенето на газ и те са изненада само за онези, които не са наясно с политиката на Турция в тази област. Турците не биха вложили милиарди в сондажни кораби, ако нямаха гаранции, че ще открият залежи. Последната информация е за 320 милиарда кубични метра. И това е само част от залежите, предават турските медии. Кой ще спре Турция да се възползва от тези залежи, е въпрос без отговор към момента. И изобщо ще я спрат ли?! Корабът, открил залежите, е кръстен на Фатих Султан Мехмед, по-познат като Мехмед II Завоевателят. 

Ердоган ще вземе толкова, колкото му позволят големите геополитически играчи. Просто защото не можеш да победиш, ако нямаш съответния ресурс за това. В момента големите имат много проблеми за решаване и Реджеп използва този факт. Но времето му е съюзник. Ердоган не крие, че има апетити да бъде лидер в ислямският свят, а Турция да бъде модел на исляма пред света. Още повече, че всички видяха грозното лице на салафитско-уахабитската ерес. Да, именно като ерес разглеждат сунитите в Турция радикалните течения на салафити и уахабити. 

Във вътрешен план Ердоган продължава да използва всеки удобен случай, за да покаже на опонентите си кемалисти, че дълбоко презира техния отказ от исляма и че не приема той да е просто културно остатъчен декор на светската им държава. Да превърнеш християнската вяра, или ислямскат такава в туристическа атракция е непонятно за вярващия мюсюлманин. 

Поради тази причина президентът отправи двупосочни послания и към кемалистите, и към християните, като превърна музея „Света София“ отново в действаща джамия, каквато е до идването на Ататюрк. По същия начин сега превръща и манастира Хора в джамия. Манастирът също е музей към момента. А за всеки вярващ сунит, превръщането на джамии в музеи, е харам - т.е нещо недопустимо и забранено. Все едно вярващите християни да приемат за нормално превръщането на черкви в музеи. Сблъсъкът е между концепциите на вярващия и невярващия човек. 

Второто послание е към християнския свят. Сунитите могат да проявят уважение и респект към вярващ християнин, но към езотеричен или атеистичен неолиберал, изгубил верската си идентичност, показват само презрение. Посланието е директно - където християнската вяра отстъпва, настъпва ислямът. Когато изоставите храмовете си, други ще ги завоюват. И завоевателят ще прави каквото пожелае с плячката, защото това са историческите закони на победителите. 

Всеки, който наблюдава процесите на дехристиянизация в цяла Европа, вижда как пустеят и биват събаряни християнски храмове и как се умножават джамиите. Всеки, който иска, прави разликата между „Честито Рождество“ и неутралното „Честити празници“.

Ердоган укрепва пътя си на налагане на умерен (засега) ислямизъм в Турция, защото добре осъзнава, че се задават сложни времена и във вътрешната, и във външната политика. Откриването на газови находища е безспорен успех, но отворените фронтове във външната политика и задаващата се икономическа криза в света, ще усложнят живота му и то сериозно.

В Турция го подкрепя Националистическата партия, част от която е младежката крайно националистическа формация, известна като "Сивите вълци". Кемалистите - Държавната народна партия, наричана още републиканци са се съюзили срещу него с прокюрдската партия на Селахатин Демирташ- ХДП и „Ийпарти“ на Мерал Акшанер. Битката и навън и вътре ще е жестока и ще определи бъдещето не само на Турция, но и спокойствието/трусовете на Балканите през следващите десетилетия.

Автор: Росица Бакалова

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    17 51 Отговор
    Не ми дреме нито за християнството нито за исляма.....о,Тангра поведи ни срещу диваците!
  • 2 Мисля по никнаме

    31 18 Отговор
    ★Турците не биха вложили милиарди в сондажни кораби, ако нямаха гаранции, че ще открият залежи.★
    Трите кораба общо струват 100 млн.долара ....чак пък милиарди...

    Коментиран от #3

  • 3 Рошко

    14 20 Отговор

    До коментар #2 от "Мисля по никнаме":

    Пий си апчетата преди и след лягане, и чети

    Коментиран от #20

  • 4 Хuy за Ердо

    51 17 Отговор
    Тоя скоро турците ще го екзекутират. Лирата пада и хората обедняват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталинчо

    25 23 Отговор
    Скоро всички мислюми ще се само спомен
  • 7 Време е старото да си ходи

    20 9 Отговор
    Такива са природните(божиите) закони. Новото измества старото.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Атеистичен неолиберал

    14 21 Отговор
    страшни отвратяги са тия, просто хващат и узурпират нечие съзнание, просто хващат и те осъждат по ,,верски,, признаци, нечовешка и крайно неморална авантюра. чак когато премахнем религиите, чак тогава човечеството ще заживее нормално, без страхове.........
  • 10 Ислямът е новата световна религия

    7 57 Отговор
    Свиквайте

    Коментиран от #11, #12, #29

  • 11 Наташа Винокурова

    42 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ислямът е новата световна религия":

    Забравете
  • 12 Сливи за смет

    43 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ислямът е новата световна религия":

    Мечтай си, поне е безплатно.

    Коментиран от #14, #26

  • 13 Сали

    48 19 Отговор
    то и по османско е било така ... по-малки данъци за хората, приели исляма, с повече привилегии.Неверниците не са имали право да носят цветни дрехи, да имат оръжие, камбаните на църквите са били забранени.А когато неверник се оплаче в съда, се извикват десетина мюсюлманина да опровергаят исканията на неверника.Изразът " с кръстени ръце " идва от положението на неверниците, когато войниците са нощували в къщите на неверниците, а най-красивата дъщеря на неверника стои до него, докато вечеря, после цяла нощ е с него.Ей това е исляма - религия на унищожението и насилието.

    Коментиран от #15, #16, #17, #31

  • 14 Защо ревеш

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "Сливи за смет":

    Тогава? Аз мечтая усмихнат, а ти ревеш в ъгъла
  • 15 Ама неверник можело ли е

    7 21 Отговор

    До коментар #13 от "Сали":

    Да се оплаква изобщо в съда? Не са ли го обезглавявали на мига както е редно?
  • 16 Значи всичките традиционни носии

    8 20 Отговор

    До коментар #13 от "Сали":

    От всичките етнографски области на България са на правоверни.
  • 17 Гост

    17 14 Отговор

    До коментар #13 от "Сали":

    Тази ГЛУПОСТ от бабати ли я чу, явно не е била от най-хубавите, иначе едвали би се оплаквала?
  • 18 Където

    28 15 Отговор
    Където Християнството отстъпва настъпват гейовете и защитниците на джентърите като Радан Кънев Хаджигенов и Христо Иванов. лъжливите месии на платените протести от 1000 човека.
  • 19 Иван

    19 6 Отговор
    Те в Европа джамиите от Османската империя отдавна са църкви.
  • 20 Мисля по никнаме

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Бялата Скания и тя ли струва милиард?
  • 21 Денчев

    9 2 Отговор
    Да си мишка, по лошо ли е от това да си кърджалийска пу. ка??? Само питам госпожата, която нарича някои мишки!
  • 22 Здравко Г.

    3 1 Отговор
    Може би е искала да ги нарече пиш. и!
  • 23 Турчина

    34 7 Отговор
    Вече над 3 000 години съществува Юдаизма,над 2 000 години-Християнството,вече 1 400 години имаме Ислям.Тези религии направиха ли света по-добро място за живеене или го превърнаха в лудница?Аврамовите религии са измама срещу човечеството!Християнството казва:"Не убивай!",но няма нищо против Кръстоносните походи...Същата глупост наблюдаваме и в останалите религии-Свещен джихад и т.н.Свещенни глупости са това.
  • 24 Иван

    12 8 Отговор
    Сайтът го представя като нещо страшно ужасяващо. Всеки преценява каква религия да изпълнява. По тая логика,, където отстъпва езичествотоудва християнствито,,. Айде стига внушения, нациинализъм и всяване на омраза и разделение
  • 25 1000

    6 1 Отговор
    в 21-ви век да се занимават с приказки за деца...
  • 26 Анонимен

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "Сливи за смет":

    Абе хора личи се от коментарите ви, че въобще си нямате понятие що е религия...нито пък сте запознати със съдържанието на Библията, нито пък сте запознати със съдържанието на Божието слово в корана....прочетете коран,сура покаянието /9: 32; 33/...Битие гл /17до 10,стих се казва че Аврамовато потомство ще бъде доминиращата сила,тоест ИСЛАМЪТ ще е религията на всичките народи. Проблема е във това че повечото християни не разбират ИСЛАМА,...Всъщност ИСЛАМЪТ е религията на всичките Пророци....нито един Пророк не е дошъл със своята собствена религия ,да каже Исус Христос/мн/ че изповядва християнство, или пък Моийсеи/ м.н/ да каже че изповядва юдейзъм ..Всички Пророци без юзключение са призовали хората към Единсвото на Господ, тоест към ЕДИНОБОЖИЕ.

    Коментиран от #28

  • 27 Политолог

    3 0 Отговор
    Статията е добра, но представлява всекиму известни общи приказки
  • 28 Mhu

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Ко речи? Аврамическите религии идея си нямат от Бога.
  • 29 Да добре

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ислямът е новата световна религия":

    Дори много от мюслите биха се изплюли върху това ,,нещо,, но не го правят от шубе
  • 30 Истината

    3 3 Отговор
    Нито Корана, нито Библията, нито Тора или талмуда, са нещо истинско, авторско, повечето текстове са крадени от шумерски текстове, и преправяни по лично усмотрение. Науката го е доказала, и всеки спор е безсмислен и би бил плод на крайно невежество
  • 31 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сали":

    Ама ти си бил там така ли?
  • 32 Хасан

    0 9 Отговор
    Руска православна пропаганда...иска пак да бъде "освободителка" на Балканите..но тоя път НАТО с помоща на Турция няма да позволи
  • 33 св гъзис бг иконата

    0 1 Отговор
    и гейовити
  • 34 пророк Исай

    0 1 Отговор
    Нов кръстоносен поход назрява . Конфликтът Християнство - Мюсюлманство се задълбочава . Първо ще има Нова Вартоломеева нощ - обект на селекциятя ще са мюсюлманите в Цяла Европа , след това , Похода ще тръгне по Вода , Земя и Въздух - обединените Християнски сили , ще настъпят масирано към Стратегически обекти . Пленници няма да бъдат взимани - селекцията ще е тотална под лозунга - ИСУС ГО ИСКА .