Last news in Fakti

6 Април, 2024 10:01 3 152 102

Там, където жената няма право да критикува мъжа

  • права на жените-
  • косово-
  • жени-
  • сърбия-
  • балкани-
  • патриархат-
  • сексизъм-
  • зана авдиу-
  • домашно насилие-
  • феминизъм-
  • ислям

Отношението към феминистката често е враждебно. Временно дори е поставена под полицейска закрила.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зана Авдиу добре познава тази омраза. Познава тихата, укорителна омраза, която я следи по улиците на Прищина. Познава и гръмогласната, гневна омраза, която често се стоварва върху ѝ в телевизионното студио или в социалните мрежи.

30-годишната активистка защитава правата на жените в своето родно Косово. За домашното насилие, за сексизма, за мачовщината и патриархата в Косово, за така наречените традиционни представи за семейството, разпространени в тамошното общество, тя говори открито и на висок глас – както по телевизията, така и в своя профил във Фейсбук, където има над 32 000 последователи.

Наскоро в Косово беше изготвен законопроект, според който и жените без партньор имат право на изкуствено осеменяване. По този повод Зана написа във Фейсбук: „Жените нямат нужда от мъже, за да забременеят.“ Избухна взрив от гневни коментари, като един потребител я обяви за „враг на косовското общество“. Тя подаде оплакване срещу пет от коментарите.

Авдиу знае, че нейните изявления понякога са провокативни. Но провокацията е част от по-дълъг процес. Провокация, дискусия, а в един момент може да се стигне и до промени - така поне се надява тя самата. Дълбоко вкоренените патриархални предубеждения могат да се променят единствено, ако за тях се говори, вярва младата жена. И говори на висок глас.

"Жените в Косово не се броят за нищо"

Зана Авдиу работи като икономическа юристка, а в свободното си време се ангажира в защита на правата на жените. Тя помага на жени, станали жертва на насилие, свързва ги с полицията и с хуманитарни организации, пише в социалните мрежи. Още когато е на 27 години започват да я канят в телевизионни предавания. По-късно тя редовно участва като коментаторка в едно ток-шоу по телевизията – обикновено единствената жена в мъжката компания в студиото. Предаването има добър рейтинг, включително в резултат от дискусиите, които предизвиква Зана.

Усмивката на лицето ѝ в комбинация с красивия маникюр сякаш не предвещават нищо особено, но когато вземе думата, тя развива остри тези, подкрепени с много факти. „Повече от 69% от жените в Косово стават жертва на насилия“, твърди например тя. И добавя статистика от Европа, според която 88% от автомобилните катастрофи са предизвикани от мъже. „В Косово сигурно са и повече.“

Още от самото начало Зана си навлича много критики. „Естествено, мнозина ме нападаха най-вече заради това, че съм твърде млада. И все пак повече са онези, които ме атакуват, защото съм жена“, казва тя.

Жените в косовското общество получават все повече обществена видимост. Една трета от хората в правителството са жени, а Вьоса Османи стана втората жена президент на страната. Въпреки това Зана Авдиу смята, че не е лесно да си жена в Косово: „Жените тук не се броят за нищо. Нямат право на наследство, нямат право на сигурност, не получават уважение и благоденствие“, казва тя с твърдото намерение да промени това положение.

"Жената няма право да критикува мъжа"

Зана получи и международно внимание след една футболна среща през 2022 година. Тогава капитанът на швейцарския национален отбор по футбол Гранит Джака, чиито родители са косовски албанци, направи неприличен мъжки жест към скамейката на съперниците от Сърбия. Във Фейсбук и в едно спортно предаване по телевизията Зана сравни Джака с „уличник“ и нарече жеста му незрял и прекален. Още по време на предаването в студиото позвъни бащата на Гранит, Раджи Джака, който заплаши младата феминистка с думите, че трябвало да помисли за семейството си. „Като се стигне дотам, вече ще бъде твърде късно, гарантирам го с живота си. Ти просто не познаваш семейство Джака“, каза разгневеният татко. Зана Авдиу посреща думите му с усмивка, но после беше залята от над 11 000 агресивни и заплашителни коментара, 200 от които тя предаде на полицията за разследване.

За нея самата всичко е ясно: „Проблемът е, че жена си позволява да критикува мъж. Тук не става дума за патриотизъм или за опазване на националната идентичност.“ Зана е убедена, че според мъжете гласно изказаното мнение от една жена е заплаха за патриархалното общество – и затова те се опитват да заглушат всяко такова мнение.

През следващите месеци заплахите не спират. Временно ѝ е била зачислена полицейска охрана, а и до днес избягва да се вози с обществен транспорт и да се появява на публични места. „Този период изцяло промени живота ми“, казва тя днес.

Срещу манталитета на едно патриархално и консервативно общество

По време на разговора с ДВ в едно кафене в Прищина край масата внезапно изникват петима мъже, които взаимно се насърчават и предизвикват Зана със сексистки коментари. Тя спокойно им отвръща, после отпива от кафето си и се съсредоточава върху интервюто. Грубостите и обидите вече са се превърнали във фонов шум на целия ѝ живот.

Зана Авдиу е убедена, че не става дума за нея като личност. Тя смята, че важното е какво олицетворява: критиката в едно общество, където тонът се задава само от мъжете. „Моята мисия е да се боря срещу този манталитет, който приема насилието и потисничеството за нещо нормално – манталитета на едно патриархално и консервативно общество“, казва младата жена.

От ноември 2023 година Зана вече води свое собствено токшоу по телевизията. Това предаване обаче не е като другите, в които тя участва като гост: в своето студио Зана кани главно жени. Седнала сред тях, тя модерира разговора, подгрява събеседничките си, издига глас за правата на жените. И изглежда щастлива.

Автор: Вьоша Черкини | Александър Андреев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати

    18 8 Отговор
    Готиното

    Коментиран от #51

  • 2 Хохо Бохо

    30 22 Отговор
    Косово е краварско творение населено с шиптъри. Как така нещо Мейд ин ЮЕсЕй е толкова пропаднало? Няква краварска фемокрация е там
  • 3 Мъдрият

    23 37 Отговор
    Е, такива като тая всъщност са слуги на дявола! Но не го осъзнават!

    И объркват и разбутват съвременното общество! И мътят главите и на нормалните жени!

    Говорят с езика на омразата и противопоставят мъжете срещу жените!
    И после се чудят, защо срещу тях има омраза - има, защото: каквото повикало - такова се обадило! И каквото посееш - това ще пожънеш!

    А всъщност мъжът и жената са хора, които трябва да се обичат и уважават взаимно!

    Жената е създадена, за да бъде другар на мъжа, и взаимно да се подкрепят и да си помагат, заедно да вървят към Бога и да спасят душите си!

    Така, че на такива не трябва да се дава трибуна, а да се скриват някъде в дупките си, да се каят и да не се показват повече!

    Бог да ги вразуми!

    Коментиран от #8, #9, #26

  • 4 БеГемот

    15 12 Отговор
    Идеалната държава ...такива държави нямат проблем с демографията...
  • 5 Те затова мъжете

    26 6 Отговор
    от мюсюлманските държави идват в Европа да пият алкохол и са си оте...т, а жените им - същото. Освен това са мързеливи и не им се учи.
  • 6 Разделението не е Решение!

    10 3 Отговор
    Разделението не е Решение! То си остава разделение! Докато страните не се обединят до обща идея!
  • 7 Родител 6

    18 11 Отговор
    С феминизма и свърхправата си докараха само жестоки неприятности жените а и покрай тях и всички НОРМАЛНИ ХОРА.Вижте новите закони в Шотландия и не само там.Разни трансМЪЖЕ могат да ползват женски тоалетни,съблекални и други.ТрансМъже могат да се състезават в силови женски двубои и спортове.НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО.
  • 8 Върви си чакай! Бог

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Върви си чакай! Бог да ги Вразуми!
  • 9 Мъдър си,

    22 12 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    но твоите размисли са по-скоро християнски, а те са мюсюлмани - ето там е проблема. Съвременните комуникации им отвориха очите как се живее свободно и независимо, но пустата им религия не им го разрешава. Докато не разберат, че тя е виновната все така ще се борят без успех.

    Коментиран от #98

  • 10 Бендида

    20 2 Отговор
    При значима кауза, провокации от вида: ,, „Жените нямат нужда от мъже, за да забременеят.“ са крайно непродуктивни и биха имали обратен ефект.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ел.тротинетка с винетка и зимни гуми

    23 13 Отговор
    Ако Русия и САЩ се управляваха от жени вече да бяхме се изпарили от земята.Откакто някакви лелички управляват ЕС всичко рухва с пълна сила.Разбира се,че има силни и стойностни жени и историята го е доказала,но те решиха всичко ще е жена да е биг бос.
  • 13 У нас вече

    14 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бендида":

    често се практикува, особено в по-големите градове. Познавам много жени които имат деца и е тема табу да ги питаш за бащата, най-много да те излъжат, че са ходили на КУРорт.

    Коментиран от #18

  • 14 Ха ха

    8 7 Отговор
    Забравила е, че жените мият краката на мъжете си хахаха на едната седалка нямат право да са мъжете, а на другата на автибуса чок сеира, върнахте часовниците сахатите 100 години назад
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Това не са деца,а павета!

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "У нас вече":

    Непълноценни полухора.Вдички го знаем,даже и самотните майки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    12 8 Отговор

    До коментар #20 от "Бай той Толстой":

    Това теб кефи ли те а ?големите мъже бият жените си за да покажат колко са големи нали?хахаха ей мишка,мишка....!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Калпазанин

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    То си е така, ама затова е и сатанинското ДЗ и останалите им учени "медии" да ни вттлпяват и убеждават в противното зарова се и повдигат такива теми оценките се манипулират и им се дава трибуна, половете са си два останалите са психично болни, имала била 39 000 последователи и видиш ли завела 4 дела за коментирали те я, а
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ергенът

    7 13 Отговор
    Прилича на мръсница, девойката.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Така Така

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаха":

    Скоро ще раждат специални фабрики не се притеснявай науката напредва. Защо ми е при развод да издържам някаква т.....п......18 години докато детето навърши 18!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Готино, ама друг път

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Егати":

    В изостаналите държави.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Лени Мустак0ва

    5 2 Отговор
    Ама нали не искахте да сте в Сърбия? Сега мога да се хвана на бас, че тази 30-годишната активистка защитаваща правата на жените в своето родно Косово няма да живее мноооого дълго.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ХиХиХи

    1 0 Отговор
    Те които ходят бият са у мвр, ти ако си скромен тих отзивчив и малко приказлив ви изкарват за будали. Кой както иска това да прави, така да живее. Всеки си има своите проблеми, кахъри. Да си на престижна платена работа и да управяш кво ти падне, оплакват се майки преди години, за дъщерите си, за една нощ. Познавам интелигентни помаци и ние сме за Турция, защото религията им не позволява, това, което е днес. Всеки си е прав. И всичко в живота е късмет. Има добри мъже, които си живеят ок с жените, взаимно си помагат, но друго им липсва, децата... А побойника корвара я бие пребива и стои заради децата си. Всеки да се оправя, не чакане от никой помощ, нито съжаление. Лошото е, че братя и сестри се отчуждихме и станахме като западните държави. Тези, които бяха заточени ори живков, и днес е по зле и от живков. Държавна работа няма, частника си търси негови хора и кой даде пари под масата и еко зеленчук яйца картоф с чувал, чеверме, вино, ракия, мед, тахан. И от турците, помаците, българите, циганите, има добри хора. Има и егоисти, но това са епачите юристи прокурори съдии ченгета, сменихте си жените и сега по нова като подплашена гледа, бангоджери и той иска
  • 100 .....

    0 0 Отговор
    Работа си имат извън България. Споко. Всекиму дай боже да има жена, деца, а борисов го каза преди години за две стари моми от САЩ. Вижте, покойници двете сестри и оставили милион долара евро и сега в България ще се сдобият с тях наследниците. И така България след врене ще се оправи. Това баце бяха тежки думи, утре не се знае и вас какво горният е решил. Ударихте българите, което не ви прави чест и днес с болка на сърцето ти казвам, не трябваше, виждам, как млади майка им и баща им починаха и двете момчета останаха при баба си, а бащата макар и пиянде димо бе пилицай, та бабата я пратиха в старчески дом, много добра жена, а внуците продадоха апартанент в центъра и сега втори, за да оцелеят, а и на ниски цени, радват се рвоите моханедани, за радване е, гледат закъсали и им изкупуват недвижими рвоите хора от ДСигурност и ония с деца и внуци, а българите в провинции са самотници. Грешни сте. Парата ви заслепи. Бедняци сте били, но нейсе, взехте и ограбихте от имащите хора, но бог вижда всичко и връща със закъснение. Целуваше ръце привидно на дядо поп, но
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 НАЦИОНАЛИСТ

    0 0 Отговор
    А ЗАЩО СЕ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ,ТАКОВА МРАКОБЕСИЕ НЕ Е ИМАЛО И ПРЕЗ КОМУНИЗМА.....ЕТО ТОВА Е ЕВР. ЦЪЮЗ И ПРОСТОТИИ,ДА ЦЕНЗУРИРАШ.ВСЕ ЕДНО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ ЖИВЕЕМ.....СТРАХ ВИ Е ОТ СВОБОДАТА