Last news in Fakti

27 Декември, 2023 19:01 1 623 47

Иран: как режимът се разправя с противниците си

  • иран-
  • техеран-
  • политика-
  • политически затворници-
  • човешки права-
  • права на жените

Само от началото на тази година в Иран са екзекутирани близо 700 души, включително политически затворници

Иран: как режимът се разправя с противниците си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от 690 души бяха екзекутирани в Иран само от началото на годината досега. Правозащитните организации, оповестили това число, се позовават на официално потвърдени случаи и предупреждават, че има и сериозен брой неоповестени екзекуции. Когато смъртни присъди се изпълняват далеч от общественото внимание, хората научават за тях единствено, ако роднините на жертвата посмеят да повдигнат въпроса.

„Светът гледа само към Газа. И Иран в максимална степен се възползва, за да практикува своите убийствени държавни отмъщения, както аз бих нарекъл екзекуциите, с които Ислямската република наказва своите критици и насажда страх в обществото", казва пред ДВ иранският правозащитник Саид Дегхан. Адвокатът, работещ в областта на правата на човека, живее от 2022 година в Канада и вече е изградил световна мрежа от ирански юристи. Той самият ръководи консултативен център, който дава юридическа подкрепа на хора в Иран. Центърът подкрепя и усилията на редица международни организации, включително и на ООН, за утвърждаване на човешките права в Иран.

„Щом намалее броят на протестиращите по улиците в Иран, страната изпада в забрава, а световната общност се връща към обичайното си отношение към Ислямската република, това е тъжната истина", констатира правозащитникът. И добавя: „Защитниците на човешките права добре знаят, че всяка страна на този свят се грижи за своите интереси. Въпреки това обаче не бива да се игнорира масивната репресия в Иран. Това важи особено за политиците в онези западни държави, където човешките права спадат към основните принципи в политиката."

Най-малко 8 екзекутирани политически затворници

Сред екзекутираните през последните месеци в Иран са и поне осем души, арестувани по време на масовите протести под надслов „Жена, живот, свобода" и осъдени на смърт в рамките на нагласени процеси. Сред тях е и 21-годишният Милад Зохреванд, екзекутиран без никакво предупреждение на 30 ноември и без да получи възможност да се сбогува със семейството си. Правозащитниците твърдят, че в килията си той не е имал достъп нито до адвокатска помощ, нито са му били позволени свиждания с близки и роднини.

„Кръвопролития и убийства има не само по време на война", пише носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади, която също лежи в затвора, до Върховния комисар на ООН по човешките права. В своето открито писмо иранската правозащитничка го моли да предприеме неотложни, решителни и бързи мерки за спиране на екзекуциите в Иран: „Нима в този свят, в който всичко е глобализирано, човечността ще си остане някакво изключение? Нима е достатъчно просто да напишеш на хартия някаква декларация? Нима глобалната воля да бъдат спрени екзекуциите в иранските градове е парализирана от безсъдържателни и безпочвени усуквания?"

От 3 декември насам властите прекъснаха всякаква комуникация на Мохамади с външния свят. Тя няма право нито да говори по телефона, нито да приема посетители.

Иранските власти запушват устата не само на нобелистката Мохамади – заглушава се всеки критичен глас в страната. Рапърът Тумаж Салехи беше повторно арестуван на 2 декември, броени дни след освобождаването си от затвора. Властите го обвиниха, че в свое видео бил разпространявал лъжи, с които се опитвал да въздейства върху общественото мнение. Всъщност във въпросното видео музикантът просто разказва как е бил арестуван и на какво е бил подложен. Салехи за пръв път беше арестуван по време на вълната от протести през 2022 година, когато се солидаризира с демонстрантите. По-късно го осъдиха на 6 години затвор.

Лъжи и отричане на всичко

Най-вече журналистите са подложени на нечовешки натиск да не публикуват никакви критични материали. Техеранската прокуратура в края на ноември предприе юридически действия срещу съвсем предпазливо критичния вестник „Етемад". Това издание публикува поверителен документ, съдържащ част от министерско постановление. В него става дума за „арести" и „други мерки" срещу жени, които на обществени места не носят задължителната забрадка. Така наречената нравствена полиция трябвало да прави снимки на такива жени, включително и в метрото.

Вестникът публикува този документ след изявлението на вътрешния министър миналия месец, че служителките на нравствената полиция били ангажирани гражданки, които изпълнявали религиозния си дълг и бранели хората от злото. Последна жертва на тази „религиозна добросъвестност" стана една 16-годишна ученичка. В началото на октомври тя отивала на училище, но не си била сложила забрадката. Според източник на британския вестник „Гардиън" тази ученичка била нападната в метрото от служителка на нравствената полиция. И вместо да влезе в класната си стая, през този ден тя била откарана в безсъзнание в болницата. Погребаха я в края на октомври.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сиско

    26 17 Отговор
    Жива пропаганда
  • 2 Иран са светци

    28 15 Отговор
    В сравнение със Израел.
  • 3 да питам

    4 12 Отговор
    Как се 0тнася нашата колхозня , за 20-годишнината от атентата в Кербала ?
  • 4 Сомалийски пирати

    4 3 Отговор
    Носим Ролекс -ите на кръста ...
  • 5 ХАХАХА

    25 11 Отговор
    Ние видяхме и ФАЩ как се разправя "демократично " с противниците срещу фалшивите избори ! 4 години Тръмп е разпнат от нелепи обвинения, че дори и в затвора го вкараха за ден ,а един щат не си спомням дори постанови ,че няма право да се яви на избори. Лицемерието на най не "демократичната" сбирщина наречена държава е фрапиращо!

    Коментиран от #11

  • 6 007

    19 20 Отговор
    Нормално за всички азиатски варварски диктатури!!! Най отвратителното обаче е че нашите путлероподлоги ни го промотират като рая на земята а ходят само на запад за социал !!! Един не видях да постне снимка от Магадан или Тюмен!!! Дай им Париж и Лондон или поне Рим!!! Тва е кат оня дет вика не ме гледай кво правя, слушай само кво ти говоря(лъжа)!!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #8

  • 7 Урюрвкос

    22 11 Отговор
    2020 Щатите арестуваха 117 американски журналисти и от тогава такъв вид информация е затворена. Общо в американските затвори 2,2 млн на първо място са в целия свят.
  • 8 Мария

    12 16 Отговор

    До коментар #6 от "007":

    Много точно, браво, по целия ЕС ми се разхождат, плачат за Путя и за диктатура, ама никой не иска в Азия, стоят си в ЕС
  • 9 Калпазанин

    18 12 Отговор
    Фащ;как една терористична държава налага демокрация по света. Само сметнете откак съществува тази държава колко индианци аборигени и африканци са избити от тях и поробени, последен пример палестинците в собствената им земя

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рошко

    10 3 Отговор
    ДЗ. повръща ми се от вас
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 здрасти

    12 3 Отговор
    Какви са исканията на иранците дисиденти, и къде са те, кои са те, къде са на запад?
  • 15 Палестинците

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Калпазанин":

    Са заробени от Евреите!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Режим

    6 9 Отговор
    Дивакина.това е единствената възможна оценка. Историята показва, че рано или късно всеки подобен режим бива пометен. Няма изключения.
  • 18 Режим

    7 10 Отговор
    Диващина.Това е единствената възможна оценка. Историята показва, че рано или късно всеки подобен режим бива пометен. Няма изключения.
  • 19 Госあ

    11 5 Отговор
    Разправя се, както трябва. Евала ! В доброто старо време в цял свят националното предателство се е осъждало със смърт.
  • 20 Артилерист

    18 5 Отговор
    Не се интересувам от вътрешните работи на Иран, но американците и подчинените им западни послушници не спират с всевъзможните си атаки-санкции, блокада, ежедневен пропаганден тормоз. И то само защото е в добри отношения с Русия. Само ядрената им бомба ПРЕЧИ на американците да ги подпукат. Какво става в Ирак, Либия, Афганистан? Нали американците им наложиха демокрация, как е работата там, а? Цъфтят и връзват, нали? А в самите "най-демократични" Щати как са нещата със законоприлагането? Ще ли допуснат Тръмп до президентски избори? Ми той Тръмп бил много "игрив" още от детската градина, много каки са се наредили на опашка да го съдят. Изобщо дали най-демократичните демократи ще допуснат републиканец да се конкурира с деменциралата мумия?

    Коментиран от #27

  • 21 здрасти

    6 5 Отговор
    През социализмът по улиците имаше повече жени с ислямски дрехи, отколкото сега в Иран. Дори в Лондон са повече, Париж..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ние Руските

    4 7 Отговор
    Г.ъ. о .т верени Обичаме Иран

    Те са Наши Братюшки ,все пак .
  • 24 Стига бе

    13 0 Отговор
    Израел: как режимът се разправя с противниците си


    И колко жени и деца ционистите избиха целенасочено, без съд и присъда ?
  • 25 ШофИор

    5 1 Отговор
    Токова с аекзекутирани и по българските пътища ма на кой му пука за Българското правителство как се разправя с гражданите си..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Правоверни работи

    1 10 Отговор

    До коментар #20 от "Артилерист":

    Афганистанците са много добре..докато бяха САЩ там имаше жито за всички..сега са талибаните и мрат от глад..явно Аллах не иска да имат за ядене
  • 28 Перо

    6 3 Отговор
    Станала е грешка! Тези $900,000 от Държавния департамент за БГ са за анти-руска пропаганда, не за анти-иранска! Пак ще има ред сълзи, ред сополи, като се откаже плащането!
  • 29 DW и фон Хайн?? Колко души са

    6 1 Отговор
    Екзекутирани в ГАЗА за 2 месеца?? Над 21 000?? А DW и фон ХАЙН плачат за 590 в Иран?? Тея убити в ГАЗА са основно Деца, Жени и Стари Хора!! DW, това са хора, непричасни с войната!! Мълчите, Углушително мълчите!!

    Коментиран от #30, #35

  • 30 Квиик

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "DW и фон Хайн?? Колко души са":

    Палестинците бяха помолени да напуснат на собствен ход..никой не ги е застрелял в затвора вързани

    Коментиран от #34, #37, #46

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Р.К.И.

    1 3 Отговор
    Много важен въпрос. Изключително важен. Там убиват ли иноверци? Те езекутират на конвейр свои, а чужди? Аз не зная, да кажат тези които следят страната отвътре. В ислямистките държави екзекутирали мюсюлмани, а християни, например ,екзекутират ли? Заровили сме си главите в пясъка! Защо? За да няма религиозно напрежение? Амо то си го има напрежението от повече от 1000 години. Със заравяне на главите в пясъка, няма да го решим.
  • 33 Хаха

    7 2 Отговор
    Престанете да драскате глупости! Влизате в ютюб, от там кадри от Техеран и много други градове в Иран колкото щеш клипове има! Ще останете "изненадани" от живота по молове, заведния, по улиците красиви незабулени жени и т.н. Преди да драскат глупости за "мракобесен" Иран, форумните ЕдЕоти да видят едно, две клипчета в ютюб!
  • 34 Запознат

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Квиик":

    Значи идва някакъв евреин и те "помолва" да си напуснеш собствената къща и собствената земя за да я вземе за себе си и ако не го направиш те застрелва и това е много "демократично" според нашите соросоиди - така ли? Нищо че не си нарушил никакви закони и няма съд или дело срещу теб - ей така идват и ти казват да се изнасяш защото им харесала къщата ти.

    Но от друга страна ако си национален предател и работиш против интересите на държавата си властите са много недемократични ако те хванат и екзекутират. Хайде стига с пропагандата.

    Абе да обобщим - всички които работят за интересите на краварите са "демократи" а всеки който гледа собствения си интерес или на държавата си е "диктатор" - те за това отделят толкова пари за пропаганда.

    Коментиран от #41

  • 35 🐘🐘🐘

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "DW и фон Хайн?? Колко души са":

    А запитвал ли си се защо са основно жени и деца ? Къде ли са мъжете? Дали случайно не ги събират на такива места точно за да има повече жертви ? За хората които жалиш човешкият живот и емпатията нямат никакво значение

    Коментиран от #39

  • 36 Някой

    5 1 Отговор
    Не знам защо вкиснато зеле се занимава с Иран.. май му се ще нов Майдан.
    Иначе, в Германия се шири яко престъпност. Предимно от мюслита, дошли за социални помощи. Тепърва там ще има ексцесии. Дано тогава ДВ пак си спомни за защитата на човешките права...
  • 37 Антитрол

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Квиик":

    Как ти се струва руснаците да помолят украинците да напуснат Киев на собствен ход и да пуснат една ядрена бомба след това над града - никой няма да ги е застрелял в затвора вързани - това "демократично" ли ще е според "евроатлантическите ценности" или е "демократично" само ако господарите ви вършат зверства - при другите не е.
  • 38 Петър

    3 4 Отговор
    Нашите копейки се кефят на Иран, следователно върху тях трябва да бъдат приложени иранските закони. Дори не е нужно да екзекутираме 600 копейки. Само 2-3 са достатъчни и всички ще се скрият в миши дупки.

    Коментиран от #40

  • 39 Запознат

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "🐘🐘🐘":

    "За хората които жалиш човешкият живот и емпатията нямат никакво значение"

    Така ли ти казаха от посолствоТО - живота на децата при мюсюлманите е свещен от мен да знаеш а другото е пропаганда и промиване на мозъци. В мюсюлманския свят жените и децата не ги съдят ама от къде да го знаеш това след като единствената ти информация са опорките които ти спускат.

    Коментиран от #42, #47

  • 40 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #38 от "Петър":

    Лъжеш се ако се приложат иранските закони всички продажни соросоиди трябва да се крият в миши дупки а не да работят против интересите на България.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 🐘🐘🐘

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Запознат":

    Да не се хваля , но съм прекарал много време из този мусюлмански свят и много добре знам как там не съдят жените и децата и колко е свещен живота за разлика от теб
  • 43 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Антитрол":

    Нещо не можеш да стоплиш. В Иран екзекутират критиците на правителството. У нас това сте вие копейките. Нашият интерес е да бъдем свободни и богати като на запад, а не бедни роби като в Русия, Иран и т.н.
  • 44 Име

    2 1 Отговор
    При нас пък е съвсем обичайна практика - да ни оставят да гинем поради ниските доходи и това е факт.

    Някъде изтичат огромни пари, но не се плаща на самите хора.
  • 45 Артилерист

    3 2 Отговор
    До коментар N27 от "Проверени работи"
    За афганисанците може и да си прав, но откакто американците нас са ни завладели, работите вървят от зле на по-зле. Най-зле са нещата с образованието. Има такава максима: ако искаш да затриеш една нация срини образованието й. Демократите за да премахнат всичко руско дотолкова са оплели нещата с учебниците по история и литература, че учениците не разбират сложните академични лафове, даже и да искат. Липсата на пари кара учителите да си затварят очите на изпитите, което, сроред скорошно изследване, е довело до функционална неграмотност на 53% от средношколците. Това означава,че след няколко години ще имаме неграмотни доктори-да не му попадаш под скалпела, неграмотни строителни инженери-сградите им ще рухват още при строежа, неграмотни юристи, счетоводители, банкери...
  • 46 До квичащия 30

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Квиик":

    Газа е с по - малка територия от София!Кога ще започнете да мислите самостоятелно???!
  • 47 пенсионерът

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Запознат":

    Да прав си, жените не ги съдят, затова ги убиват по улиците и полицейските управления без присъда.