Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 10:00 1 587 28

Да поговорим за жените в България: как са оценени

  • труд-
  • българия-
  • заплата-
  • икономика-
  • жени-
  • права на жените-
  • ес-
  • мария габриел-
  • работа

Мъжете в България взимат средно с 12,6% по-високо възнаграждение от жените за равностоен труд

Да поговорим за жените в България: как са оценени - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Само след дни - от 27 февруари т.г., австралийската Агенция за равенство между половете на работното място е задължена по закон да публикува данни за заплащането на мъжете и жените в частни фирми с повече от 100 служители. Изискването обхваща около 5 милиона души. Агенцията събира тези данни повече от десетилетие и те вече няма да са анонимни - в опит да бъде насърчен бизнесът да намали неравенството във възнагражденията.

Гласност за неравенството в заплащането

Разликата в заплащането между мъжете и жените в Австралия е спаднала до 13% - почти колкото в България, където средното почасово възнаграждение на мъжете е с 12.6% по-високо от това на жените за 2022 г. за един и същи труд, по данни на националната статистика. Пет години по-рано разликата е била 20% - през 2017 г. българските жени са получавали 80 на сто от заплащането при мъжете, което показва, че преднината се стопява и България върви в правилна посока. За ЕС средната разлика е 12.7%.

До юни 2026 година обаче и страните в Общността ще трябва да въведат в националните си законодателства сходни с австралийските критерии - съгласно Директивата за прозрачност на заплащането в ЕС, публикувана в официалния вестник на ЕС миналото лято. Но нейният обхват е далеч по-голям, тъй като включва всички компании от публичния и частния сектор с над 100 работещи (в това число и държавната администрация). Работодателите ще трябва да представят разликите в заплащането не само на заплатите, но и на бонусите и допълнителните възнаграждения. Ако държавата прецени, може да освободи от това задължение по-малките фирми с 50 и под 50 служители, но останалите ще се подготвят отсега.

Най-напред обаче България трябва да транспонира директивата в националното си законодателство, заедно със санкции за работодатели, нарушили принципа на равно заплащане и прозрачност на възнагражденията.

Българският манталитет

Публикуването на данни за разликата в заплащането между мъже и жени винаги предизвиква бурни коментари в социалните мрежи. Едни негодуват срещу дискриминацията, други са гневни, че изобщо се поставя този въпрос, след като в България жените живеят по-дълго от мъжете (средно с 6 години), а и получават вдовишка добавка след смъртта на съпрузите си. Има и такива, които окайват тежката мъжка участ - освен че трябва да храни семейство, мъжът трябва да отпушва мивки и да сменя крушки, а други - българските жени, които гледат деца, въртят дом и правят мусака, а също и ходят на работа. Моделът “търся мъж, който да ме издържа” обаче не е общовалидна ценност, също и разбирането на мъжете, че жената е домашна помощница, а не партньор.

Но все едно колко сериозни или иронични са коментарите, разлики в заплащането съществуват - и въпреки чл. 243 в българския Кодекс на труда, че жените и мъжете имат право на равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд. Освен по-ниските възнаграждения, жените по-трудно правят кариера, по-трудно се реализират на пазара на труда след майчинство, работодатели често задават въпроса: “Планирате ли деца?” на кандидатките за работа, а проявите на сексизъм и тормоз на работното място често са премълчавани от тях.

За втори път - жена премиер

Вече години наред в България най-големите разлики са в едни и същи сектори - финанси и застраховане, здравеопазване, преработваща промишленост, култура и развлечения. Разликите съществуват наред с често споменаваното - къде със снизхождение, къде с високомерие, че жените вършат по-малко работа и като цяло не са ценна работна сила. А това се отразява и на начина, по който жените искат повишения и увеличения на заплатите.

Не се променя особено и моделът в мениджмънта и в политиката. Ако ротацията се осъществи успешно, Мария Габриел ще е втората жена премиер след Ренета Инджова и първата, оглавила редовно правителство. Впрочем, кадровата политика на ГЕРБ не е дискриминирала жените, ГЕРБ издигна на два пъти жени за председатели на парламента, за еврокомисар, за шеф на ООН, жени оглавяваха в няколко парламента депутатската ѝ група, жена беше кмет на най-голямата община в България - Столична, четири мандата.

Друга партия не го е правила и макар този подбор да е по-скоро политическа тактика, статистиката е вярна. Като цяло политическото представителство на жените в България е слабо. Изследване на организацията ЛевФем и фондация “Фридрих Еберт” разкри, че само 13.7% от избраните на последните местни избори кметове са жени, както и 28% от общинските съветници. Според огласени м.г данни от проучване на националната статистика, озаглавено „Равнопоставеност между половете“, през 2021 г. мъжете заемат 63.5% от ръководните длъжности на високо и средно управленско ниво, а жените – 36.5%. В държавните предприятия и търговски дружества с преобладаващо държавно участие мъже са 72.5% от ръководителите.

Поне едно символично признание?

Какво да се прави? В ръководената от жена-премиер Исландия хиляди жени не отидоха на работа на 24 октомври м.г., за да покажат солидарност и да настояват за спазване на принципа за равенството, въпреки че страната е на първо място по отношение на равенството между половете 14 години поред. Всъщност тази демонстрация е и заради стачката на исландските жени на същата дата през 1975 г., призовала всички жени в страната да си вземат почивен ден. Целта на протеста е била да покаже, че трудът на жените е социално и икономически незаменим, но често подценяван. Вместо женска стачка обаче в България може да се започне с друго - в представения от БНБ дизайн на българските евромонети няма нито една жена. Все още има време този пропуск да бъде поправен.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 8 Отговор
    Колко жени бачкат по строежите? Нали да е равно и тръкнато са.

    Коментиран от #18

  • 2 Акула

    7 8 Отговор
    Строго Индивидуално е

    Коментиран от #13

  • 3 Простотиите на дойчовците

    26 6 Отговор
    Откога го чакам това "равенство между половете на работното място" ?
    Искам да видя жена миньор, и жена да бърка бетон и носи тухли по строежите
  • 4 Ехото...

    10 4 Отговор
    Живота не е добър или лош ! Живота има най неприятното и мразено от всички индивиди качество - той е справедлив ! Винаги на финала всеки получава това , което заслужава !

    Коментиран от #11, #20

  • 5 Българин

    20 3 Отговор
    Тази Емилия Милчева от Дойче Веле съвсем открито хвали ГЕРБ в статията за това, че слагали жени на ключови постове. Явно е човек на Борисов (или просто продажница), която не се интересува как тези лишени от всякакъв морал жени са били назначени.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Порно

    23 7 Отговор
    Жените у нас се надценяват. Факт. А и не знам как мерят равния труд. Жените получават равни възнаграждения с мъжете при професии ката счетоводител, лекар, програмист, и други, също и в държавната и общинската администрация. Но се смесва работно място с отрасъл. И казват - жените получават по малко в строителството, промишленоста, транспорта. А не е така, получават еднакво ако са шофьори или пилоти, но по малко като стюардеси. Ама феминистките пищят - все са на борда, да вземат еднакво.
  • 7 Будител

    21 4 Отговор
    Еманципацията е бич за съвременният свят....има професии които изобщо не са за жени....това са най опасните професии в света....ако в топ 10 на най опасните професии в света се хвърли един поглед в световен мащаб , ще видите че почти няма жени....едно е да да си касиерка или касиер в магазина....друго е да си профвсионален дървосекач в промишлен дърводобив....миньор, професионален океански риболов...да строиш скелета на високи сгради и мостове...не съм сексист , но има професии където жените не се справят, трудно им е или са единици които могат да се справят...темата просто се измества от реалните възможности и нереални възприятия....
  • 8 Галя от ПосолствоТО

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Какво чудно има, взели са устния изпит в Банкя, прегърнали евроокеанските ценности, и обещават, да ми докладват. Правилно се издигат.
  • 9 Начо

    21 1 Отговор
    Ако младите български са това което ни представят в ,,Ергенът,, значи сме стигнали дъното.

    Коментиран от #21

  • 10 Будител

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Да....много е важно страната да се управлява от жени като Габриел и Лена парапета
  • 11 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ехото...":

    Не винаги

    Коментиран от #12

  • 12 Ехото...

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Будител":

    Не случайно казах - на финала ! Но е абсолютно Винаги ! Просто известно време може да наблюдавате някой , и да мислите , че му се разминава. А всъщност , кръчмарят точи молива , за да напише сметката !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не съм съгласен

    15 0 Отговор
    В мойто обкръжение почти всички жени взимат по голями възнаграждения от мен . А мойта заплата е над средната за България.Пак стакмистика
  • 15 Сандо

    8 1 Отговор
    Не знам как са оценени,но като гледам снимката са добре хранени.
  • 16 Слаб 2+

    7 2 Отговор
    Искам да ми покажете 10 мъже които изкарват по 150 кинта на час,без политици и айдуци.Ама в АE поне 10 000 труженички които бачкат яко и изкарват в пъти повече,ама тях що не ги смятате ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дама

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "....":

    Ами, нали трябва да направя кариера!:)
  • 20 Смъртта

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ехото...":

    Финалът е един за всички!:)
  • 21 Поумнял

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Начо":

    Такива са! Ако, щеш вярвай! Наскоро зададох въпрос на млада , красива и интелигентна дама дали следи ергенинът . Изчерви се и отговора и беше ДА!!!:)
  • 22 Хасан Хаспела

    4 0 Отговор
    Няма как да има "равенство" , при положение, че мъжете и жените , като цяло са разделени в различни сфери на дейност. В професиите, които се упражняват и от мъже и жени, едва ли има чак такава разлика. Основният проблем, според мен е, че колкото и да се опитват да ни набутват някакви нови социални модели, жените така или иначе продължават да раждат и съответно за работодателите, те са по-неизгодните служители. Силно се съмнявам, че във фирма управлявана от жена, мъжете взимат по-големи заплати. Жените по-принцип са по-меркантилни и определено не са от най-щедрите работодатели.
  • 23 Боко Праните Гащи

    3 1 Отговор
    Ако тука се включат парите от платена любов, нямат стигане нашенските моми

    Коментиран от #25

  • 24 Герибунди

    3 0 Отговор
    Целта на такива "статистики" е да разръчкат семействата. Семейството е единият стожер на обществото. Традиционно то се състои от мъж, жена и деца. Има и такива индивиди, които живеят в комуни. Изглежда тези от комуните са много по-влиятелни, отколкото можем да си представиме.
  • 25 Педю

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Боко Праните Гащи":

    Тъй си мислиш ти,щото тарифата на платените мъже е с 50% по-висока от тази на платените жени.

    Коментиран от #26

  • 26 Гей

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Педю":

    Не знам! С мен го правят по любов! За никакви пари не става въпрос!
  • 27 Мъдрият

    4 1 Отговор
    Това 12, 6% е страшно малко!

    Аз смятам, че заплащането на мъжете трябва да бъде 2-3 пъти повече, от това на жените!

    А тия псевдомъже в Исландия, които са допуснали жените да им се качат на главите, не ни ги давайте за пример! да си посипят главите с пепел и да се скривят в мишите си дупки!

    Жената е създадена за мъжа, а не той за нея! Глава на семейството също е мъжът!

    Така, че жените да не се пънат, защото никога не могат да бъдат равни на мъжете! Винаги ще са отдолу!
    Затова - нека да си гледат своята работа: да бъдат добри майки и съпруги!
    И да не мислят за глупости!
  • 28 Потърпевша

    0 0 Отговор
    Бях ръководител на важен отдел в голям завод, с инженерна специалност, единствена жена сред колеги мъже, на същото ръководно ниво. Младите не знаят, но по едно време въведоха критерии за оценка на работните места. Сложността, специфика, необходимо образование и квалификация на длъжността. И след това оценка на личните качества. По тези критерии се оказа, че длъжността ми изисква по-високо заплащане от на някои други, набедени по традиция и битуващо мнение, че са много важни. След получените неприемливи за някои резултати, отпаднаха всички оценки, и се определиха заплатите по старому. Никога не е оценявана и моята креативност, въвеждането на рационални промени, стремеж за усвояване и прилагане на новости. Ръководството беше “сляпо и глухо” за такива подробности. Просто взимах поне 30 процента по-ниска заплата, защото съм жена! Тази традиция и сега е непробиваема в България