Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 19:00 3 401 22

Как се раждат агресия и насилие: един експеримент го показа

  • агресия-
  • права на жените-
  • домашно насилие-
  • насилие-
  • робърс кейв-
  • експеримент-
  • наука-
  • психология-
  • щефен райхер-
  • оклахома

Лесно е човек да развие агресия, враждебност и насилие

Как се раждат агресия и насилие: един експеримент го показа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо хората постоянно влизат в конфликти помежду си? И как биха могли да ги разрешат? Американският социален психолог Музафер Шериф се занимава с този въпрос през 1950-те години. И решава да докаже експериментално, че в конкурентна ситуация деца и младежи много бързо стават агресивни – така дава възможност да се разбере психологията на груповите конфликти.

Шериф, който е роден в Турция, е преживял много конфликти на младини. Той посвещава живота си на въпроса как различните социални групи могат мирно да живеят съвместно и как възникват конфликтите, разказва АРД. Експертът по социалните експерименти Щефен Райхер посочва пред германската обществено-правна медия, че Шериф е един от първите, които анализира поведението на групи, а не само на отделни личности.

Мястото на експеримента: паркът "Робърс Кейв" в Оклахома

Експериментът се извършва в парка „Робърс Кейв“ в щата Оклахома, САЩ, под формата на триседмичен летен лагер. От архивите на Музафер Шериф става ясно, че са положени усилия за хомогенен подбор на участващите 22 момчета: всички са на приблизително еднаква възраст, със сходен ръст и сходен произход. Кандидатите със семейни проблеми или деца на разведени родители са отхвърлени.

Целта на Шериф е личностните разлики да не повлияят на груповата динамика, посочва АРД. Децата са разделени в две групи: „орли“ и „гърмящи змии“. Експериментът преминава през три фази. В първата момчетата се запознават – само в рамките на групата си, без да се срещат с другата.

Ескалацията на конфликта настъпва във втората фаза

Във втората фаза учените умишлено разпалват вражда между групите. Състезателните игри целенасочено се манипулират и се оценяват несправедливо, провокира се неприязън. Организират се спортни надпревари за минимална награда като например джобно ножче. В предизвикателство и за двете групи се превръща особено недостигът на питейна вода. В крайна сметка конфликтът между групите ескалира драматично. Момчетата бързо се превръщат от безобидни участници в агресивни врагове. Стига се до сбивания, изгаряния на знамена и нападения.

В третата фаза учените изправят младежите пред проблеми, които могат да бъдат решени само съвместно. Съвместното решение на проблема води до отпадане на враждите и до впечатляваща промяна в груповите идентичности, пише АРД.

Без етични правила

Германският изследовател на конфликти Томас Кеслер изтъква пред обществено-правната медия трайния ефект от експеримента: „Робърс Кейв си остава класически експеримент. Той е възприет за стандарт, когато става дума за вътрешногрупови конфликти“. Същевременно ученият подчертава, че днес подобни изследвания вече няма как да бъдат проведени. Но през 1950-те години етични правила все още не са били съблюдавани така строго.

Едва през 1974 година – 20 години след „Робърс Кейв“ – Американската психологическа асоциация въвежда ясни етични правила, които учените трябва да спазват при своите експерименти, особено когато работят с малолетни, обяснява АРД. Днес отношението към етичните аспекти на експеримента „Робърс Кейв“ е критично. Манипулацията и инсценировката на конфликти, особено сред малолетни, поражда сериозни въпроси. Но както посочва пред АРД журналистката Синани-София Хьодер, анализирала експеримента: „Всъщност всичко е много просто. Общата цел помага на групите да живеят в мир. Музафер Шериф доказва именно това – с целта, която може да бъде постигната само съвместно. Към работата му могат да се отправят критики, но той показва, че когато и двете страни се ангажират с търсенето на решение за определен конфликт, може да се намери изход от него“.

Ключовата научна роля на експеримента

Въпреки етичната проблематика експериментът „Робърс Кейв“ има изключително голяма роля в науката – като важен проект, който позволява да се постигне разбиране за психологията на груповите конфликти. Фазите на експеримента – конфронтация, конфликт и в крайна сметка сътрудничество – отразяват реалността на световните събития, вкючително и на сегашния конфликт в Близкия изток. Учени от цял свят се опират на този експеримент, когато искат да разберат механизмите на предразсъдъците и конфликтите в обществото, пише АРД. Днес изследванията на груповото поведение, на конфликтите и сътрудничеството се извършват в контролирана среда, за да се намалят вредите и етичните дилеми. Новите данни се използват в сфери като организационната психология, в интеркултурни проучвания и в изследвания на мира.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    19 14 Отговор
    Поредната анонимна безвкусица на DW показваща,че в САЩ се раждат психопати със садистични наклонности.Както е казал Маркс ;
    "Битието определя житието"

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Роза

    24 4 Отговор
    Работата е много проста-конфликтите между хората се пораждат от това,че едни искат повече, а други по-малко!Едни са по-умни,други по-глупави,едни са по-алчни,други -по добродушни,и т.н.А конфликтите между държавите са по същите причини-за пари и територии!

    Коментиран от #6, #15

  • 3 А в България как е ?

    25 1 Отговор
    Сульо и Пульо - тотални некадърници и комплексари, са се взели много на сериозно и са помислили, че стават за бизнесмени и работодатели и това поражда неприязън, враждебност и отчуждение.
  • 4 Дуньо простия

    8 11 Отговор
    Е... Научих, че Музафер е американско име.
  • 5 Гордостта на Тара

    22 3 Отговор
    Във втората фаза учените умишлено разпалват вражда между групите. Състезателните игри целенасочено се манипулират и се оценяват несправедливо, провокира се неприязън. Това е за какво ли напомня Украйна Русия
  • 6 Пределно ясно

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Роза":

    Още преди 80 г са разработили методи за създаване на конфликти. Така и така, конфликти възникват, по- добре да ги управляваме и да печелим от твх. Това е целта им. Вече на всички е ясно. А, да бяхме се съсредоточили по- добре върху миротворчество, умерено потребление на ресурси и добротворчество, а?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    Хората са най хищни от животните на планетата земя.Всички спокойно могат да живеят без да работят защото има ресурси,но владетелите създават работа на хората за да не се изядат помежду си!Самото унищожение на животински видове на планетата не ви ли доказва,горенаписаното???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Миии

    17 5 Отговор
    Актуален пример е - как палестинците живеят над половин век в тормоз и избиване - това със сигурност поражда агресия и насилие
  • 12 СЗО

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Битието определя съзнанието.
  • 13 ТТТ

    3 9 Отговор
    путлер е в ролята на бяла мишка.

    Коментиран от #18

  • 14 Калпазанин

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Отговора е много прост, както винаги без да съм чел нито ред от тази ционистка медия, ражда се с либерастия и не правосъдие. Иначе критикуват Китай Русия Иран и арабите където за убийство на човек и разпространение на дрога най малкото което може да получат е доживотна а на запад ми излизат със сделки с прокурори и тем подобни. Само погледнете статистиките на страните със либерални закони и със строги закони и ще ви стане ясно, тва всичко написано тука е отново просто един ционистки псалм
  • 15 Рошко

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Роза":

    Алчност и власт, парите са просто средство за постигане най вече за второто
  • 16 Артилерист

    11 1 Отговор
    Когато в обществото липсва обща цел рухват моралните ценности. Вместо състрадание, взаимопомощ, готовност за понасяне нна трудности-да не отиваме до саможертва- заради целта, на преден план излизат егоизма, алчността, лакомията, злобата-я не сакам на мене да ми е добре, ами... Общата цел не е задължително да е нещо космическо, а примерно изграждане на справедливо общество, при което минималните жизнени нужди на всички са гарантирани при вложени определени усилия, а по-нататък възнагражденията растат според размера на усилията и приноса за общия успех, като предимството е на интелигентните-тези са не само умни, но могат да вършат работа-способните, всеотдайните...
  • 17 Дойче веле ,

    4 5 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България

    Коментиран от #22

  • 18 Ббб

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТТТ":

    Зеленски в ролята на шарена мишка
  • 19 БеГемот

    2 0 Отговор
    Виждали ли сте сити овце как си преживят и поблейват ...а виждали ли сте гладни овце?хаххах...
  • 20 аз ще ви кажа как се ражда насилие

    1 0 Отговор
    21.09.2023

    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    Коментиран от #21

  • 21 та, Раиси

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "аз ще ви кажа как се ражда насилие":

    се загрижил, че евентуален мир с Израел би бил нож в гърба на палестинската съпротива.......
  • 22 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дойче веле ,":

    Искаме само проруски медии .
    Там говорят само истината .

    Като че един побъркан дърт Шизофреник бил Император.

    Хахаха