Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 09:17 2 312 17

Забрадки и забрани: драстични наказания за жените в Иран

  • права на жените-
  • забрадка-
  • жени-
  • иран

Много жени в Иран живеят в постоянен страх от издевателства и наказания

Забрадки и забрани: драстични наказания за жените в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всяка година на 25 ноември светът отбелязва Международния ден срещу насилието над жени. В Иран обаче за този проблем не се говори особено много. Когато иранските медии се занимават с темата, фокусът обикновено попада върху проблема в западните държави. Иранските медии твърдят, че хората там живеят без защитата на религията и се позовават на статистически данни, според които на Запад насилието над жените било много по-разпространено, отколкото в Иран. Но статистика за насилието над жени в Ислямската република се намира трудно, а често е и непълна. Много от формите на насилие дори и не се регистрират. Един такъв пример е всекидневното насилие на държавата срещу жените.

Най-голяма опасност за жените: властите

"Най-голямата опасност за жените в Иран идва от държавата", казва иранската юристка и теоложка Седигех Васмаги. 62-годишната жена от Техеран е сред най-известните критици на Ислямската република. Дълго време тя бе единствената преподавателка в Богословския факултет на Техеранския университет. Критичното ѝ мислене и отношение към властта са трън в очите на управляващите.

Васмаги е особено критична към закони, които възпроизвеждат строгата интерпретация на шериата. "Тези закони легитимират употребата на насилие срещу жени, предоставяйки му правна основа". Юристката вижда пример за това в новия проектозакон за задължителното носене на забрадки и във всички останали по-строги мерки, свързани с правилата за обличане на жените, които според нея „се налагат с брутално насилие на всевъзможни публични места".

Седигех Васмаги, която между 2011 г. и 2017 г. е живяла в Германия и е работила като гост-преподавател в Университета в Гьотинген, написа през април 2023 г. отворено писмо до върховния лидер на Ислямската република Али Хаменей. В него тя оспори наличието на религиозни мотиви за носенето на хиджаб. Според теоложката законите на Ислямската република, свързани с правилата за обличане на жените, не се основават на Корана. Васмаги предупреждава, че наказанията срещу жените, които нарушават тези правила, ще доведат до социални, политически и психологически последици. В писмото си подчертава, че наказанията уронват достойнството на жените и увеличават социалната поляризация.

Дискриминация чрез закони

В края на септември иранският парламент прие оспорвана реформа, свързана с правилата за обличане. Предвиждат се драстични наказания за нарушения, особено на изискванията за носенето на забрадки. Повтаряемост на провинението може да доведе дори и до ефективна присъда до 15 години. А публикуването на снимки на жени без забрадки в интернет става наказуемо деяние, съпроводено с евентуална забрана за напускане на страната. При установяване на нарушения съдебната власт получава правото да затваря търговски центрове, ресторанти и музеи.

Много жени, заплашени от строгите ограничения, живеят в постоянен страх, че могат да станат обект на физическо нападение и да бъдат пребити до смърт. Но след трагичната смърт на Джина Махса Амини в полицейския арест през септември 2022 г. и последвалите протести в цялата страна, много от тях отказват да носят забрадки на публични места. За тях забрадката като "знаме на Ислямската република", както я нарече Хосеин Джалали от парламентарната комисия по култура, представлява символ на държавната дискриминация спрямо жените.

"Насилието е трайно явление"

"В Иран насилието срещу жените е трайно явление", обяснява иранската социоложка Азаде Киан. Тя живее в Париж и е директорка на Центъра за феминистки изследвания към Парижкия университет. От дълго време тя изследва женското движение в Иран. "Държавното насилие в обществената сфера има своето продължение в домашното насилие", казва Киан. И подчертава: "Ако една жена в Германия или Франция е жертва на насилие у дома, тя се обръща към полицията. А в Иран самата полиция използва насилие срещу жените".

Ирански жени, които се появяват на обществени места без забрадки, разказват в поверителни разговори с ДВ за стреса, на който са подложени. 50-годишна жителка на Техеран описва своя опит така: "Бях оставила забрадката си в колата. Но камерите за наблюдение ме заснеха, а колата ми бе конфискувана. Още по-лошо беше, че от нравствената полиция се отнесоха с мен крайно грубо и ми крещяха.

Други жени също разкриват подобни преживявания. Те подчертават, че отрядите на нравствената полиция често се появява неочаквано и сплашват жените, използвайки брутално насилие.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски Гъ.о.т.верен

    7 15 Отговор
    Ние обичаме Иран .
    Те са наши съюзници .

    Какво ни интересува дали жените имат права?

    Диктатурата е истината .
    Северна Корея , Иран .
    Са наши любими страни и имаме желание да живеем като тях .
  • 2 А СТИГА

    5 3 Отговор
    ТОВА ......ФОНШИбАН ...МНОГО ИРАНСКО МИ ЗУЧИ.........
  • 3 Летописец

    7 1 Отговор
    Насилието над жени и Лошо и с нищо не подпомага добрите семейни традиции и демографския ръст ! За справка - Израел е с най-висок прираст , а в Иран раждаемостта спадна в последните 20 години до нивата на България и Русия .
  • 4 Рубладжийче

    3 9 Отговор
    Скоро и в Руслямската фашизация ще се въведат подобни порядки.

    Коментиран от #7

  • 5 Дивергент

    9 3 Отговор
    През забрадките и правата на жените на път към значителните залежи на Иран на нефт и природен газ.
  • 6 Пак казвам

    4 18 Отговор
    Читав иранец няма, както няма и читав руснак. Те са си от една орда.

    Коментиран от #8

  • 7 Центъджийче

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Рубладжийче":

    В украйна вече киевската хунта изпраща и млади украинки да мрат за атлантически интереси
  • 8 А , бе ...

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пак казвам":

    Бе и ти "натовецо" не си много читав , ама карай
  • 9 Хаха

    5 7 Отговор
    В ютуб има достатъчно клипове от улиците на Иран и няма нищо общо с тези лъжи! Сигурен съм, че пенсионерите тук, нито са разговаряли, нито са се срещали с персийци през живота си!

    Коментиран от #11

  • 10 Швейк

    6 2 Отговор
    В диктатурите само мъжете, жените и децата нямат права.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вие подигравате ли ни се ?

    6 5 Отговор
    Какво става с жените в Газа ???
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    И аз ходя със забрадка а понякога и с фередже.
  • 14 ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ДОЙЧЕВЕЧЕ

    4 3 Отговор
    Е НАЙ ГОЛЯМАТА ПРОСТИТУТКА НА СОРОС !!! ИРАН ЩИ ВИ ЕМбе ВМАЙКИТЕ НА ВСИЧКИ САТАНИСТИ...СТОЙ И ГЛЕДАЙ ЦИРКА ДОКРАЙ !!!
  • 15 Слаб 2+

    0 0 Отговор
    Амаааа то в Саудитска Германия всяка трета е със забрадка.
  • 16 Пияната тояга

    0 0 Отговор
    Сигурен съм ,че е мноооооого по-добре по улиците ти да спят бездомни и ТЕЖКИ НАРКОМАНИ.Начииии в Берлин има едно място на което камък да хвърлиш все наркодилър ще уцелиш,за извратените чички със сутиени и прашки няма да говорим.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.