Last news in Fakti

28 Август, 2020 17:30 4 810 28

"Обществен контрол" пред ФАКТИ: Има хора, които бягат от въпроси - хора, които има какво да крият

  • протести-
  • гражданско общество-
  • обществен контрол

"Гражданско общество може да съществува само в хипотеза на налични въпроси", каза Иво Дошев

"Обществен контрол" пред ФАКТИ: Има хора, които бягат от въпроси - хора, които има какво да крият - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иво Дошев протестира срещу статуквото и освен на Орлов мост често можете да го видите и в интернет пространството. Дори и да не сте видели официалната страница на платформата му „Обществен контрол”, със сигурност сте попадали на неговите видеа с Мая Манолова или Даниела Дариткова.

От ФАКТИ се свързахме с Иво Дошев, за да ни разкаже повече какво представлява и какво цели „Обществен контрол”. Разговорът ни четете в следващите редове:

- Г-н Дошев, какво е „Обществен контрол”?

- Това е платформа, която възникна спонтанно. Тя съдържа гражданско съдържание с въпроси, които да бъдат задавани на интересни лица от политически аспект. Едно от тези лица беше Мая Манолова, друго – Даниела Дариткова, части от „Отровното трио” – различни хора, до които аз съм успял да се добера. Това се превърна в някаква възможност, която да помогне за създаването на гражданското общество в Българи, а гражданско общество може да съществува само в хипотеза на налични въпроси.

- Това ли целите с „Обществен контрол” – гражданско общество?

- Да, идеята на платформата е да обедини граждани, които да задават въпроси, да се упражнява обществен контрол и на база на тези въпроси да се създаде предпоставка да бъдат получавани отговори от политическите лица.

- Платформата обвързана ли е с политически мнения и пристрастия?

- Това става ясно от самото лого – синьо и червено. Няма сини, няма червени, няма други цветове. Целта е бъдат задавани въпроси към всички политически партии и на тяхната база да се създаде предпоставка за реален граждански контрол, за обществен контрол върху институциите и представителите на институциите.

Това, което ме провокира беше 111-тото място по медийна свобода, което заема България. В крайна сметка, всеки един от нас има достъп до камера и микрофон чрез смартфоните. Единственото, което е нужно, е тези смартфони да влязат в употреба – те са нашите малки оръжия за извоюването на медийната свобода на България.

- В момента колко души сте в „Обществен контрол”?

- В момента сме малка група, броим се на пръсти. Хубавото е, че са фрийланс хора, пръснати по различни градове, всеки дава нещо от себе си. Платформата е облечена в идеология по отношение на търсенето на обратна връзка и търсенето на сметка за действия или бездействия.

- Какво смятате за антиправителствените протести?

- Участвам всяка вечер. Смятам, че са справедливи. Смятам, че е справедливо заради това, което видяхме като начин на управление на държавата последните години. Арогантността, цинизмът не са добродетели. Хората, които имат цинично отношение към гражданите не са достойни да ни управляват.

- Как трябва да се управлява България?

- Можем да започнем от структурата на политическите партии. Самата структура на партиите е базирана на болшевишко-фашистки модел на управление. Всяка една партия повтаря структурата на Българската комунистическа партия. Тоест нищо ново не е измислено в последните 30 години. И това е предпоставка за един конфликт на интереси, който се случва във всяка една партия – председателят на партията е водещият политик в тази партия. Получава се така, че водещият играч е едновременно и треньор, а това е недобра концепция по отношение на оперативната работа и най-вече демократизацията на тази партия.

Без значение дали председателят се казва Христо, Атанас, Корнелия, Волен, Валери, Бойко и т.н., този начин на работа е обречен. Например партиите в САЩ – те работят на принципа, че водещият политик не е председател, той няма административна функция в партията. Принципът на демократичното общество е да бъдат издигани кандидати от симпатизантите.

В САЩ има най-ясно разделение за властите, затова ги давам като пример. Там се провеждат избори за всяка от властите по отделно, няма функционално обвързване, както е в България. Политическите партии там имат ядро симпатизанти, ядро членове, политици и администрация. Много е важно да се спомене, че администрацията на партията е нещо като администрацията на футболен отбор – те подпомагат работата на футболния отбор, а работата на политиците е всъщност да защитават политиките на партията, които са облечени в идеали и концепции – има някаква етична норма, около която те се обединяват.

- Освен оставките на Борисов, на неговия кабинет и на Гешев, имате ли други Ваши лични искания на протестите?

- Да, най-малкото трябва да се промени Законът за съдебната власт – структурата на Прокуратурата, и по възможност – структурата на политическите партии, като това не е искане към държавата, а към самите политически партии. Нека да излезе лидер на партия и да каже: „Аз ще направя една истински демократична структура”.

Въпреки това основното искане е тези две оставки на функционалните лица, които изпълняват длъжностите и след това промяна на Закона за съдебната власт, защото без значение как ще се казва главния прокурор – дали ще се казва Гешев, Цацаров или Филчев, самата му роля е компрометирана по начина, по който се изпълнява. Най-малко Прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт, защото Прокуратурата е част от съдебния спор по същия начин, по който част е защитата на обвиняемите.

Съвсем нормално е главният прокурор да бъде избираема длъжност, а не назначаема.

- Днес се проведе дискусия в Европейския парламент, в мoнитoрингoвaтa групa зa дeмoкрaция, върхoвeнcтвo нa зaкoнa и ocнoвни прaвa към Кoмиcиятa пo грaждaнcки cвoбoди, прaвocъдиe и вътрeшни рaбoти. Според Вас, какво говори това привикване на Борисов от тази група?

- Добра поръчка, за търсене на сметка. А реакциите са срам. Това, което отличава доблестните хора от тези, които са страхливи е, че доблестните хора застават с лицето си и поемат отговорност, застават срещу  въпроси.

В моите интервюта има хора, които бягат от въпроси. Това са хора, които има какво да крият. Има хора, които загърбват въпросите и се обръщат, странят от задаването на контролни питания по отношение на техните действия или ситуацията, която се е развила с или без тяхното участие. Това е ключово, за да разберем съучастието им и наличието на нещо, което те имат да крият.

Слоганът на платформата „Обществен контрол” е: „Истината е на един въпрос разстояние". Независимо дали въпросите се задават от Европейската комисия или от една гражданска платформа като нашата, на тези въпроси трябва да се отговаря. Затова призовавам господа политиците, а също така и господата, които искат да станат политици да не бягат от граждански въпроси.

- Откъде трябва да дойде решението на ситуацията в момента – от нас или от Европа?

- От нас, разбира се. Европейският съюз не се занимава с вътрешнополитически кризи. Ние се занимаваме с решаването на нашата криза и трябва много внимателно да следваме насоката и да следим за европейските ценности, ако искаме да променим нещо. Има много уклони в протестиращите, които са проруски ориентирани, проевразийски. Не, ние сме част от европейското семейство и трябва да останем част от него, но в никакъв случай не трябва да толерираме начина, по който се управлява държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    Гражданското общество трябва постоянно да контролира политиците и чиновниците.Ние им плащаме заплатите и ако не си вършат работата и крадат вън.Аз в бизнеса си така правя.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 МРЪСНИЦИ СА ЕЙ

    24 6 Отговор
    ГЕРБ ХИЧ НЕ ИСКАТ ДА УЧАСТВАТ В ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ. ОТГОВАРЯТ УКЛОНЧИВО , АБЕ ПИШМАН ДЕМОКРАТИ , ГУЗНИ.
  • 3 Ясна работа

    9 15 Отговор
    Щом прочетох Мая ми стана ясно!
    Мая и гражданко общество!
    А бе днес само глупости ли ще се пишат?
    А , че се сетих - оня , на ДБ кмета, дето разрешил да се превърне го питайте градинката в паркинг, нали и той е там! Я го питайтге - как така е забравил да го постави за обсъждане?
    Сигурно покрай протеста!

    Коментиран от #25

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 17 Отговор
    у нас герб доунищожават БЪЛГАРИЯ начало дадоха СДС БОРИСОВ ЩЕ ПОГУБИ ИВНУЦИТЕ НА българия

    Коментиран от #6

  • 5 Уххха

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Крадеца вика дражте крадеца. Ти ли бе който открадна колелото.
  • 6 Хиии

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ходи си пий хапчета. Село

    Коментиран от #8

  • 7 Моля да

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кажеш ти как крадеш от работниците си. На колко часа е договора и колко часа ти работят. И после говори за кражби.

    Коментиран от #9

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "Хиии":

    комунистите стройха демократите унищожиха БЪЛГАРИЯ
  • 9 Чичко Майки

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Моля да":

    На минималния праг по професията, или на минималната.По вероятно е първото плюс сумарно изчисляване на работното време и шест присъствени дни на работа. Трудов дотовор със срок на изпитване за шест месеца.В полза на работодател естествено.Нищо ново,всеизвестни мушенгилъци.Ама се борим за справедливост,честност,морал......ама някъде другаде,за нас да не важи .
  • 10 Дошев пъди протестиращи

    11 9 Отговор
    Иво Дошев изпъди сума ти протестиращи,като оцвети протеста в неговите си краски и много хора,погнусени от опитите на техен гръб някой да трупа дивиденти,спряха да идват.Много е гладен за депутатско място и с популизм и нахалство изблъска протестиращите,чийто основен приоритет е падане на правителсвото,а не присъединяване към нова формация,стрмяща се да влезе с 4% в парламента

    Коментиран от #15

  • 11 винетки ли банкома ти ли

    3 3 Отговор
    Ето как не се прави контрол. Тез банкомати да не са на баба ми или са на она с Лафка ? "Банкомати прибират над 110 лв. такса при теглене. Те са разположени основно в южните черноморски курорти.

    Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи.

    Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите. Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо. "В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", са казали от приходната агенция. От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

    Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти." Горкият Бойко, нито една институция не му работи ?

    Коментиран от #22

  • 12 Другаря Иво

    5 7 Отговор
    Как си наименувате множеството никнейми във форумите в интернетпространството?
    И още , как се вмъквате там , през микрофона на Канна Рачева или през пердонария на БСП централата
  • 13 Буден Гражданин

    9 7 Отговор
    Поздравления за активността и инициативата!
    Повече хора като Иво Дошев са необходими за да възкресим България!
  • 14 Гражданското общество

    11 4 Отговор
    ходи на работа,ходи на почивка и спазва законите. А вие лумпените сте утайката на обществото
  • 15 Пловдив е с протеста!

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дошев пъди протестиращи":

    И как точно Дошев е изпъдил протестиращи? Като задава въпросите за морал н Мая Манолова и на Хаджигенов, който дори не се е явил на делото на Георги Георгиев от БОЕЦ ли?
    Това ли е изпъдило хората или си измисляш само за да окаляш човека?

    Коментиран от #16

  • 16 Дошев пъди протестиращи

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пловдив е с протеста!":

    Хората от протестите и барикадата на Орлов Мост не са излезли навън от любов към Иво Дошев,че да пъди тези,които не му симпатизират.Протестите станаха рехави заради такива нови Волен Сидеровци.Сигурен съм, че може да задава много неуеобни въпроси на Отровното Трио,Манолова,Радев,Трифонов и кой ли още не ,само и само на техен гръб да изпъкне.Много е гладен и хапе по тези,заради които протестите са факт.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз .........

    7 0 Отговор
    БКП = БСП , СДС , ДПС , НДСВ , ГЕРБ , ОПИТОМЕНИТЕ ПАТРИОТИ И ВОЛЯ .ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО И РАБОТЕХА ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. МОРАЛ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА ТРЯБВА.ГЛАСУВАЙТЕ САМО ЗА НОВИТЕ ПАРТИЙ ОЩЕ НЕ ДОКАЗАЛИ, ЧЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ НАРОДА. АКО СЕ ОБЛАЖЯТ ГИ СМЕНЯМЕ ОТНОВО.
  • 19 Да да

    5 0 Отговор
    1 ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА . 2 НЕ ЗАВИСИМА ПРОКУРАТУРА. 3 СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ ( ОТ ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ДО ПОРТИЕРЪТ И ЧИСТАЧКАТА ) 4 БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ( НЕ ПРИМИРИМО КЪМ ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА И КОРУПЦИЯТА, ОТ МИНИСТЪРА ДО ДИРЕКТОРКАТА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА ) 5 ПОМАГАНЕ НА МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС 6 ИНВЕСТИЦИЙ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА.
  • 20 Провалът НС протестите

    3 8 Отговор
    Колкото и да не им се иска на олигарсите комунистите, либералите, мафията и прочие. Протестите умряха. Свършиха. Бяха дотук. Народът не ви се върза. Превратът ви не успя. В началото изкарвайте средно по 1500 човека което е под 0.1% от населението на София. Като в тази бройка се включваха платени протестиращи, агитки, криминално проявени и много малки групи от хора на партийки и движения извън парламента като Да България, Мая Манолова, Възраждане, Боец, АБВ та дори и групичка на БСП, и всички тези едвам събраха 0.1 % от 2 милионна София. Сега през Август протестите съвсем умряха: средно 500 човека което си е почти 0 (нула) от населението на София и България. Хората не ви вярват. Тези протести показват колкото сте малко и колко сте жалки. Протестите са вот на недоверие не към управляващите а към Христо Иванов, Румен Радев , Мая Манолова, Хаджигенов, Бабикян и всички знайни и незнайни “герои” които ги организират, подстрекават и наливат милиони за да ги организират, дирижират и контролират.Това беше - колкото и да не сте го разбрали.
  • 21 Аз .........

    9 0 Отговор
    Когато законите са работещи няма голямо значение кой управлява. Така е тук от 17 години ( тогава пристигнах ) за мен няма кой знае какво значение , демократ или рвпубликанец е президент. За да имаш трябва да се трудиш а трудът и образованието са възнаградени . Върховенство на закона трябва . Далаверата , шуробаджанащината и корупцията убиват всичко.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да да

    4 0 Отговор
    Интересно ми е до колко пари може да си докара активен трол в мрежата ? Каква сувест имат тези продажници ? В нормална държава с върховенство на закона и те ще живеят по-добре. Нищо, че не умеят нищо . В конкурентна среда всички са добре.
  • 24 браво

    2 0 Отговор
    Браво! Поздравления!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Върви ли протеста

    3 0 Отговор
    Та за бягането от въпроси!

    Що все бягате от тия въпроси:
    Коя партия е алтернативата?
    Каква е програмата за по-добър живот на българите?
    Как смятате да възвърнете липсващото производство и селско стопанство?
  • 27 Йоана

    3 0 Отговор
    Поздравления за инициативата! Именно гражданското общество е това, което трябва да изградим и което да не се успива, а да бъде постоянно активно и ангажирано. И да пита.
  • 28 Lidiya Faust

    2 0 Отговор
    Браво, г-н Дошев!!!! Днес, повече от всякога ни е нужен “Обществен контрол” за разбиване на системата. Една ясна гражданска стратегия за натиск отвън, от улицата, за да бъдат принудени политиците да започнат да действат в полза на българския национален интерес.Надявам се форматът да се разшири много бързо и хората най-после да разберат, че това е единствения начин за постигане на нормалитет. Успех, приятели, громете хлебарките навреме!👍👍👍❤️