Last news in Fakti

31 Август, 2020 21:30 5 292 41

Протестът в Берлин: позорен ден

  • германия-
  • берлин-
  • ковид-19

Няма човек, който да не си мечтае за живота отпреди пандемията

Протестът в Берлин: позорен ден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма човек, който да не си мечтае за живота отпреди пандемията. Но хилядите хора, протестирали в Берлин срещу мерките, сами се дискредитираха. Защото не се притесниха да маршируват рамо до рамо с десни екстремисти.

Коронавирусът е истинско предизвикателство за демокрацията, както с право подчерта Ангела Меркел на няколко пъти. Ограничават се права и свободи, всичко в ежедневието е обърнато с главата надолу. Човек може да критикува всичко това, може да критикува и отделни мерки на федералните или провинциалните власти в Германия. Може да поставя под въпрос целесъобразността на ограниченията или дори да се съмнява в съществуването на коронавируса. Може и да протестира в името на тези убеждения. Демокрацията позволява всичко това и е достатъчно силна, за да го изтърпи. Макар че кадрите на протестиращите хора в Берлин са истинско предизвикателство за същата тази демокрация. Не само защото на много от тези хора очевидно им е напълно безразлично, че с поведението си спомагат за разпространяването на вируса и застрашават други хора. А преди всичко защото демонстрантите показаха, че не се притесняват да маршируват рамо до рамо с десни екстремисти. Те допуснаха редом с тях да се развяват бойни знамена на Райха и не се дистанцираха от подобни прояви нито преди, нито по време на протеста. С което сами се дискредитираха.

Позорният "щурм към Берлин"

Който се съюзява с десни екстремисти, не може да изразява легитимни интереси. Или както го формулира федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер: „Моето разбиране приключва там, където демонстрантите допускат да бъдат впрегнати за каузата на подстрекатели и врагове на демокрацията".

Основните организатори на протеста впоследствие се дистанцираха от дясноекстремисткия поход и сцените на насилие пред Райхстага. Това дистанциране обаче е не само закъсняло, но и твърде вяло. Защо неонацистите не бяха обявени за нежелани участници още преди или поне по време на демонстрацията?

При това беше повече от ясно какво ще се случи. И никой не може да твърди, че не е знаел за присъствието на неонацисти. Още на първата демонстрация на така наречените „инакомислещи", провела се на 1 август, всички видяхме как десни екстремисти се смесиха с останалите протестиращи. А този път дори зовяха за „щурм към Берлин". В продължение на седмици те мобилизираха своите привърженици - т.нар. „граждани на Райха", бивши членове на Националдемократическата партия на Германия, идентитаристи, крайнодесни от „Алтернатива за Германия". Протестите срещу ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, им предложиха удобна платформа за тяхната битка срещу „системата". Службите за сигурност отдавна предупреждават, че десните екстремисти в Германия се опитват да превземат чужди недоволства и да сеят своите екстремистки идеи.

Това е същият механизъм, който бе използван и по време на бежанската криза. И тогава обществото бе обзето от безпокойство и страхове, които се превърнаха в идеална почва за враговете на конституционния ред. Но има и някои съществени разлики. През 2015/16 към правителството и лично към Меркел се отправяха упреци, че не обяснявали достатъчно добре и обстойно своята политика, което в крайна сметка улеснило възхода на „Пегида" и „Алтернатива за Германия". Този път обаче изобщо няма място за подобна критика - Меркел редовно обяснява пред гражданите политиката за справяне с пандемията, конкретните мерки, както и причините за евентуални промени в курса.

Факт: голямото мнозинство подкрепя мерките

Да, вирусът промени из основи делника ни, а ограниченията засягат отделни групи хора по много суров начин. И едва ли има човек, който да не си мечтае за предишния начин на живот. Само че този вирус не е някаква измислица, а реалност - и остава опасен за всички, докато не се появят ваксини и ефективни медикаменти. Голямото мнозинство в Германия живее с тази реалност. А допитванията до общественото мнение показват, че това мнозинство одобрява мерките срещу коронавируса. Нещо повече: много от германците дори ги смятат за недостатъчни. А онези, които определят ограничителните мерки като прекалено строги, са едва 11%. Както се видя и на демонстрациите в Берлин, това, разбира се, не са малко хора. Но те със сигурност не са мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    77 9 Отговор
    Тиквата днес на Европейския форум ни го сл....и с двеста.Бръщолеви плана на Меркелица за Единен европейски щит срещу коронавируса.Искат да въведат немския геноцид за коронавируса в цяла Европа и у нас без нужда.Събудете се бе хора!Нямате ли уши и разум?

    Коментиран от #2, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алфа помияра

    71 6 Отговор
    По добре с " десните", отколкото с джендърите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Диверсант

    45 0 Отговор
    На внуците на Гьобелс не вярвам, вярвам на присъствал там човек с видео факти не цензурирани
  • 6 илия

    15 75 Отговор
    Още нищо не сте видели, най-позорния ден ще е на 2-ри септември, септемврийския метеж ще се опита да свали законното демократично правителство на България и да унищожи напълно страната.

    Коментиран от #10, #13, #15, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трюдо

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър Стоянов Стоянов Ванкувър":

    На Враца вече Ванкувър ли и викат?

    Коментиран от #14

  • 9 Ако некой знае да каже

    50 2 Отговор
    Едно не мога да разбера, а от 1-2 години ме гложди: къде аджеба бяха тези десни екстремисти, нацисти и секви други ултраси когато стотиците хиляди индианци поканени от Мама Меркел опипваха с 200 германски жени и девойки насред Берлин ?????

    Коментиран от #23

  • 10 Последния Софиянец

    44 6 Отговор

    До коментар #6 от "илия":

    На втори септември ще сложим край на лъжата коронавирус.

    Коментиран от #41

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РЕАЛИСТ

    54 0 Отговор
    Хитреците, като тоя Щайнмайер от време оно са използвали едни и същи изрази, за да властват и ни тъпчат. Тоя вика" враговете на демокрацията" Преди са викали" Враговете на християнството, враговете на революцията, враговете на комунизма и.т.н. Всеки инакомислещ е заклеймяван, като враг.
  • 13 Дедо Вия

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "илия":

    Амин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 РЕАЛИСТ

    44 2 Отговор

    До коментар #6 от "илия":

    В България има традиция. Септември е месец за разплата с фашизма. " Септември ще бъде май. Земята ще бъде рай-ще бъде". Гео Милев
  • 16 Последния Софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър Стоянов Стоянов Ванкувър":

    Във Ванкувър пък изобщо няма природа.ха ха ха
  • 17 Хоп швиц

    39 0 Отговор
    На протеста бяха към 2 милиона човека,има снимки из нета
  • 18 Грао

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър Стоянов Стоянов Ванкувър":

    Ти да не си доведения син на Волен? Ама много хейтиш бе брат.
  • 19 факти,

    50 0 Отговор
    Моля ви, имайте милост и спрете да ни заливате с толерастко-либералната помия на DW !
  • 20 Киро

    31 1 Отговор
    Германия е една сбъркана държава която не знае на кой свят се намира.
  • 21 Тъп

    0 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бла....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Диверсант на

    22 0 Отговор
    Я потърсете речта на Робърт Кенеди на протеста с видео материала. Същия в Америка го обвинявали че отивал на среща с нацисти.
  • 25 филипини

    26 0 Отговор
    Чудя се как Тиквата не го хвана коронавируса. Или може би той по тикви не ходи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В.В.П.

    11 8 Отговор
    България ДА НЕ ГЛЕДА САМО ИДИОТИЗМА НА ГЕРМАНИЯ,ЧЕ ШЕ СЕ ПОГРЕБЕ ЗА ТРЕТИ ПЪТ...ВИРУСЪТ Е РЕАЛНОСТ....НО БЕЗ ДРАМАТИЗЪМ..... БУЛГАРИША ИМА АНТИВИРУС В КРЪВТА....МАЛКО ХРАНА,ДОМАТ СЕЛСКИ,КОРАВ ХЛЯБ,ГЛЪТКА,ДВЕ РАКИЯ И ТОВА Е....
  • 28 Рошко

    20 0 Отговор
    Недейте да бъдете толкова сигурни господа дойчовски евреи ,има мн такива като мене дето нито са си купували маски нито ще си купят ,нито ще си бият нано ваксината ви защото не ни пука смешно ми е само за всички тия будали които ви се вързаха
  • 29 Hess

    26 1 Отговор
    За пореден път,левицата е безскрупулно и тиранично безапелационна!Да,за съжаление гордата и велика някога Германия сега е на колене и бере душа...до там я докараха неолибералите в лицето на слугинята Меркел,човек,който руши не само немският свят,но мога смело да заявя,съсипа и Европа!По чие нареждане и диктовка,оставям сами да си отговорите,но мисля,няма да ви бъде трудно!Що се отнася до това,че на протеста имало неонацисти,аз бях там...неонацист в Германия,наричат всеки,който е чисто и просто патриот,в други държави това е похвално,но в Германия те посочват с пръст,като нацист!

    Коментиран от #30, #32

  • 30 За втори

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Hess":

    път днес глупава статия с един и същи източник и едни и същи лъжи.

    Коментиран от #39

  • 31 Дай Боже!

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    Ще има справедливост и възмездие!
  • 32 Гневен

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "Hess":

    "Неонацистите нали са немци?! Като такива имат всички права да бъдат където си поискат в РОДИНАТА си! Неолибералите непрекъснато папагалстват за правата на хората,включително и на онези,дошли от май***та си,правата на престъпниците и убийците,на джендъри и разни други извр***ци! С колко аршина мерят след като твърдят,че хора с определени политически убеждения нямат право да протестират срещу налудничавите заповеди на управниците си?????

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 JY Moineau

    7 0 Отговор
    Вирус че има, има. Но не е болка за умиране. Мангъров го каза: лекувайте болните, останалите оставете на мира (както се прави при всяка пандемия). А че германците са с промити мозъци......
  • 35 Hess

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гневен":

    От мен 👍🙂
  • 36 Бурканбанк

    3 1 Отговор
    Германците показаха на света как трябва да се борим за правата си. Сега е време другите народи да последваме примера им.
  • 37 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    Голяма оплюване на всеки, който осмели да покаже несъгласие с налагането на тотален контрол и лишаване от граждански права. Пък и да си припомним максимата - "По добре ужасен край, отколкото ужас без край"
  • 38 Землянин

    1 0 Отговор
    В цял свят е предприета атака срещу човека. Който се чувства човек-да се защитава, който не-да чака кротко заколението си!
  • 39 Нормално

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "За втори":

    Прав си една и съща статия през ден се публикува. Явно друго няма в Берлин съм и нищо не отговаря на истината нито по новините нито тук. Много много преувеличено.
  • 40 Матей

    0 0 Отговор
    То пък една демокрация,дори да вземем една Германия тя все още има статут на окупирана страна,неслучайно са настръхнали и неофашистите.Що,не могат да намерят нов Хитлер ли,щом е за интересите на американския империализъм,и ново нацистко нашествие към Русия ще подхванат.А кронвируса е един удобен способ за всяване на хаос и оскотяване на масите.Това са сатанински чалъми на най-долните западни мулти-милиардери,които са поели по тази линия,чрез срив на цивилизацията да намалят драстично населението на Земята до 1 милиард максимум.
  • 41 Бай Христо от Добрич

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Преди време тъпо комунистическа страхлива мутро те помолих да се скриеш.Днес ти заповядам:Бегом при старшината! По пътьом вземи Майчето, мимикянците,мимигенците,тъпотейците от Видин време да се програмистите.До утре има много време-белким и вие всите проумеете.