Last news in Fakti

31 Август, 2020 19:30 8 391 25

1200 eвро на месец, просто така

  • евро-
  • германия

Интересът е огромен: само за една седмица за участие в пилотния проект "Безусловен базов доход" са кандидатствали над 1,5 милиона души

1200 eвро на месец, просто така - 1
Снимка: shutterstock

Германия стартира социален експеримент: безусловен базов доход от 1200 евро месечно. Целта: да се разбере дали с тези пари хората ще живеят по-добре. Дали ще станат по-спокойни и по-смели? Или пък по-мързеливи?

Интересът е огромен: само за една седмица за участие в пилотния проект "Безусловен базов доход" са кандидатствали над 1,5 милиона души. В него обаче ще бъдат включени само 1500 от подалите заявка. И то едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец в продължение на три години. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение.

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля.

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро, т.е. на година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. Проектът се финансира от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на вече близо 150 000 души.

Ще живеем ли така по-добре?

Ако всички граждани получават месечно определена сума пари без никакви условия, много от проблемите им ще бъдат решени. В това са убедени инициаторите на проекта от сдружението с нестопанска цел "Моят базов доход". Когато не мислят постоянно как да изкарват пари, за да оцелеят, хората ще станат по-свободни, по-креативни и по-щастливи, смятат от сдружението.

Но дали това ще се докаже в практиката? Точно това е и целта на експеримента: да даде отговор на този въпрос. "Искаме да разберем какво ще направят хората с тези пари. Дали ще ги харчат, или ще ги спестяват. Дали ще спрат да работят, или пък ще намалят работното си време. Дали ще станат по-социални, дали ще даряват повече на хора в нужда", казва ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания. "Въз основа на тестове ще можем да разберем и друго: дали стресът е намалял, дали благодарение на безусловния базов доход хората са станали по-спокойни", казва още Шуп.

В Германия дебатът за безусловен базов доход се води вече от години и е идеологически оцветен. В същността му стои въпросът какво биха правили хората, ако не им се налага да работят. Много от противниците на идеята я смятат за утопия на леви фантазьори, които искат да мързелуват на гърба на обществото. Привържениците ѝ обаче виждат в нея решение на много от сегашните и бъдещи проблеми. Те са убедени, че базовият доход ще подобри социалната среда: хората ще имат повече време за възпитанието на децата си, за грижи за болни и възрастни близки, за съседска взаимопомощ. Освен това те смятат, че може да се разработят модели за бъдещето, когато заради напредващите дигитализация и автоматизация класическите работни места ще стават все по-оскъдни.

Юрген Шуп се надява експериментът да даде отговор и на други важни въпроси. Например на този: Как ще се отрази това на иновативността и предприемчивостта на хората? "Възможно е, когато хората получават базов доход, да станат по-смели и да се посветят на самостоятелна дейност или да променят нещо в професията си", казва той.

Кои отговори няма да научим?

Експериментът обаче няма да даде отговор на редица важни въпроси. Например: Накъде ще тръгнат цените, когато всички получават безусловен базов доход? Дали болните и нуждаещите се хора тогава няма да разполагат с по-малко пари, отколкото сега? И с колко ще трябва да бъдат повишени данъците, за да бъде финансирано начинанието?

"Нашето изследване няма да реши редица въпроси, свързани с базовия доход. Но ще даде отговор на централния за мен въпрос: Как парите променят хората", казва Шуп. Критици на проекта обаче смятат, че три години не са достатъчни, за да се правят подобни заключения.

Подобни експерименти са провеждани вече във Финландия и Канада. Финландското изследване трябваше да покаже как ще се отрази безусловният базов доход на трудовия пазар, но резултатите от него са нееднозначни. В Канада пък проучването, което беше финансирано с обществени средства, беше набързо прекратено от политиката - именно заради високите разходи.

И в Германия липсва достатъчно политическа подкрепа за безусловния базов доход. Засега нито една от големите партии не го е подкрепила. А министърът на труда Хубертус Хайл и министърът на финансите Олаф Шолц, и двамата от Социалдемократическата партия, вече дори се обявиха строго срещу идеята за безусловен базов доход.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОЩ Б🎃К🎃 НОЩ

    9 5 Отговор
    🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃
  • 2 EL boko

    28 6 Отговор
    Той Боко 50лв му се свидят а какво о$тава за 1200уйро хихи :D
  • 3 Емил

    15 19 Отговор
    А така! То и в Москва е така - дават по 1200 рубли! ;)

    Коментиран от #15

  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    22 8 Отговор
    На всеки мой трол във Факти по 1200 ей така.
  • 5 така така

    12 5 Отговор
    Целта е да се източи касичката на ЕС... и после айде... кой развали ЕС.

    Коментиран от #10

  • 6 ОПГ БМБ НОЩ

    10 4 Отговор
    Пари няма.
  • 7 КОРОНА ВАКСИНА

    13 5 Отговор
    ВСЕКИ ПАПАГАЛ ВАКСИНИРАН ЩЕ ПОЛУЧИ 1200 ЕВРО.И ЩЕ ПУКНЕ ДАЖЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГИ ИЗХАРЧИ.
  • 8 Дълбоко Виждащ

    7 3 Отговор
    Парите не правят Доволството,но са необходимо условие!Човек изпитва доволство от опитностите ,които усвоява и най вече от човеците които е създал през краткия си престой в живота!
  • 9 Behemoth

    13 6 Отговор
    И Тиквата се е записал в схемата!
  • 10 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "така така":

    Много си тъп! Кое ще свърши - хартията или мастилото? Еврото е 1,20 към долара, 1 към 10 с турската лира и 1 към 100 с рублата! Трябва да напечатат трилиони евро, за да има някакъв паритет!
  • 11 Един от печелившите

    12 5 Отговор
    1200 Евро в Германия са почти миналата заплата. Ако експериментът е сполучлив и стане политика много е възможно да стане практика в целия ЕС, но любимият ви прпремиер едва ли ще е жив до тогава!

    Коментиран от #14, #25

  • 12 Йо Несбьо

    11 0 Отговор
    Имам познат българин, който е близо до това състояние - всеки месец сменя 3-4 работни места. Получава около минималната заплата, никой не го гърби с нищо, почти никой не го и търси. Може би това е довело до развиване а креативитет?! Не! Прибере се, пие няколко бири, слуша музика и лежи. Собственост няма, пари няма, семейство няма... Плаща един наем, 200 лв за храна и 200 за алкохол... Беше се хванал с едни мащабите от Интернет за ранното пенсиониране в смисъл да събира пари, да живее възможно най-евтино и да харчи възможно най-малко. И по някое време при всеки хазяин "Ох, нямам пари, трябва да ме изчакаш!". Мисълта ми с този пример е, че в повечето случаи комуникацията на работното място, обмяната на идеи, наличието на капитал под формата на собствени спестявания, заеми, кредити са достатъчен мотиватор и креативност, които да те подтикнат да създаваш нещо повече. Не е проблемът в липсата на време за креативност, а в липсата на възпитание да бъдем креативни.
  • 13 Toto

    13 2 Отговор
    Чудесно! Всеки коферман, мигрант, лентяй и пройдоха: 1200 евра: д а и живеят, оно е комунизъм в действие! И от къде ше дойдат тези парички? от джобчето на работещио германец, и от бизнеса, дет плаща 35% корпоративен данък. Хей така се съсипва една нация, започни да им раздавап безусловни базови доходи, и хопа, тотална циганизация
  • 14 Я па тея!

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Един от печелившите":

    Че българското правителство от години дава такива пари на патладжаните и хората с фалшивите ТЕЛК-ове! Тези са закъснели.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нов Световен Ред

    3 1 Отговор
    Това е бъдещето и Ковид-19 е само тест за психологическата подготовка и скоро този проект ще бъде разпространен и в други държави като се вижда краят на консуматорското и потребителско общество...!!!
    Това е Нов вид комунизъм за Стадото , при който целта е да няма богати а всички да живеят без да работят за да не бъдат експлоатирани на социални държавни пари, колкото е минималната заплата, като ще се плаща за да не се работи и да няма конкуренция и да не се произвеждат в повече капиталистическо разнообразие от излишни стоки...!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Ядеитн

    2 0 Отговор
    Щура работа. Така саде ша са навъдат мърди и лентяи. Матряла от калпав ша стане баш калпав. Дедо ми имаше един лаф - дърво са роди, па га порасна на гнил пън стана! Те тъй и тия хептен ша развалат народа.
  • 19 Его

    2 0 Отговор
    Знаете ли колко българи-американски граждани в Б-я- получиха от Тръмп по 1500 долара-за всеки член от семейството,също гаржданин на Щатите,ако е такъв-всички си взеха доларите...
  • 20 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нов Световен Ред":

    За да стане това реалност трябва да сме по-малко народ. Дадената сума да се използва за учене и духовно израстване а не за размножаване като хлебарки с извинение към ромите . Трябва качество а не количество. Днес две деца са достатъчни.....повече от две става сложно за всички в едно семейство а човек е роден за да бъде щастлив и всяко нещо което прави го прави за да изпитва удовлетворение и сигурност.

    Коментиран от #21

  • 21 Animal Farm

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    За генезиса на капитализма и успеха за развитието му, основен двигател и мотив е Индивидуализма и търсенето на ПЕЧАЛБА от пазара на труда,конкуренцията и разнообразието в производство на стоки при съвременния световен ред, ДОКАТО при задаващия се глобален комунизъм мотивацията за индивидуална печалба и експлоатацията на човека от човека в името на печалбата ще е забранена величина, откъдето и "на всекиму според потребностите" ще са стандартизирани, унифицирани и сведени до минимум като "гарантиран базов доход" , но от това хората няма да станат по-свободни, по-креативни и по-щастливи, а точно обратното...!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Animal Farm":

    Нищо .....хората ще бъдат убедени че са по- щастливи от предшествениците си , така като днес ние си мислим че сме по - добре от нашите прародители.
  • 23 Patton

    1 0 Отговор
    Дали мис Бикини Борислава се е записала и тя ? Че на бат ББ сега хич не му е до нея и момичето ще увисне ! Лоша работа......Е не е като къща и бутик в Барселона , но 1200 е повече от нищо ! Нали ?
  • 24 Живеем в 21 век не в 12

    1 0 Отговор
    Да, просто така !
    Браво на Германия !
  • 25 Реалист 11

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един от печелившите":

    Заради такива като тебе ли е възможно да не е жив ?
Новини по държави: