Last news in Fakti

1 Септември, 2020 13:00 3 371 27

Новата разделителна линия – защо няма нужда да бием тревога

  • полина юлиева-
  • протест-
  • протести-
  • оставка-
  • психология

Протестиращите се оказаха пред необходимостта да удържат два фронта

Новата разделителна линия – защо няма нужда да бием тревога - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петдесет + дни след началото, протестиращите се оказаха пред необходимостта да удържат два фронта – срещу очакваните опити на властта да омаломощи протеста отвън и неочакваните опити на иначе критикуващи властта да саботират протеста отвътре. Анализатори побързаха да потърсят обяснение в познатия властови похват “разделяй и владей”. Отговориха им заредени с патос апели да не се поддаваме на разделението. Само че разделителната линия този път е друга. И тя не поражда тревога, а напротив – надежда.

Ако този протест е различен, той е различен в едно – отсъстват хардлайнерите:

  • отсъстват онези, които са за “всичко или нищо” (за които протестът може да е или наш, или на комунистите, средно положение няма);
  • отсъстват онези, които, за да заемат позиция, имат нужда от ясна и сигурна алтернатива (всяка неяснота, contingency, неустойчивост на ситуацията, поражда тревога дали са на правилната страна);
  • отсъстват онези, които смятат, че няма нови и качествени лидери, личности и идеи, (защото не допускат, че такива се композират и декомпозират в динамични взаимодействия измежду всички нас, а не се раждат свише като нов месия или нов гений);
  • отсъстват онези, които оправдават блокирането на държавата заради въображаем ковид-контрол, но осъждат блокирането на кръстовищата заради реален мафиотски произвол (по хардлайнерски “целта оправдава средствата”);
  • отсъстват онези, които настояват за единни и красиви редици от протестиращи, изчистени от всякакви маргинални елементи (хардлайнерите се ужасяват да бъдат заподозрени, че могат да бъдат носители на същите тези маргинални черти – оттам и нуждата им непременно да се разграничат от тях);
  • отсъстват онези, които се възмущават от разхищаването на храна под формата на летящи яйца и домати, “докато по света гладуват деца ”, но пропускат да се възмутят от употребата на деца за манипулация на общественото мнение (инцидентът на Ситняково);
  • отсъстват онези, които, несигурни в собствения си морален интегритет, когато са изправени пред сложна морална дилема, си позволяват да заложат само “на сигурно” (“мога ли да си позволя да поставя под съмнение действията на жената, врязала се с колата си в протестиращите, или трябва непременно да се разгранича от последвалия “вандалски акт”. Разбирайте: “ако не се разгранича, аз самият ще изглеждам като агресор, което е недопустимо за моралните ми стандарти”);
  • отсъстват онези, които не могат спокойно да не са съпричастни (което, разбира се, е право на всеки), а държат да оспорят легитимното съпричастие на другите (хардлайнерът признава една истина – тази, в която е индоктриниран).

Но къде е надеждата, ще попитате – не са ли „хардлайнерите“, които отсъстват, критично голяма част от хората? Отговорът ми е: в това, че правят възможно една друга критично голяма част да се обособи в противовес и да придобие идентичност – критична маса от активни граждани, поставящи под въпрос двуполюсното мислене, идеологичните клишета, очакването на ясни алтернативи, залагането на сигурни решения. Това именно е новата разделителна линия (не че е добре да има разделителни линии, но изглежда е неизбежно), която тази протестна вълна роди: от едната страна са тези, които имат куража и готовността да бъдат автори на решения в един непредвидим и несигурен свят, какъвто все повече става светът, в който живеем; а от другата са онези, които все още хранят илюзии (и това са по същество тоталитарни илюзии) по идеалния Друг (било то личност, партия, алтернатива, строй, идеология, морален ред), който ще донесе Решението. Мисля, че депресивният отказ от участие е първият признак, че е в ход травматично, но необходимо разделяне с тези илюзии. Както компулсивното критикарство срещу несъвършенствата на протеста е защитна реакция срещу осъзнаването на тази неизбежна раздяла.

Автор: Полина Юлиева, психолог

Източник: "ПСИХОЛОГИЯ 4.0"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отец Игнатий

    19 32 Отговор
    Възлюбени в Господа братя и сестри българи,

    родината е в навечерието на кървав метеж, организиран от зли сили, които ще разорят народа и погребат държавата.

    Бог да пази България и правителството на г-н Бойко Борисов! 10-те години негово управление се оказаха благодатни за България и българския православен народ. Силите на мрака ще погинат пред доброто.

    Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение.

    Коментиран от #3, #6, #27

  • 2 Последния Софиянец

    14 12 Отговор
    Затова генералите се хванаха да въведат ред.Без ред нищо не става.

    Коментиран от #9

  • 3 Дельо Хайдутин

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "отец Игнатий":

    За поповете бяха много благодарни тези десет години.Златни часовници и ланци и Мерцедеси.
  • 4 Перо

    20 11 Отговор
    Тиквата не е кръстен,как може отеца да го благославя. Той е нарушил стократно и 10-те Божи заповеди, това е неверник и Юда!
  • 5 АЛ ЙОРДАНОВ ЧИКИБОЕЦ КОМУНИСТ

    8 3 Отговор
    бацо НЕЛЕГАЛА - КАТО МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ -МИТКАЛОТО ,ОДИ ,ГЛЯВА И ЪКЪЛ ДАВА ,ШОТО Е ГОУЕМ ТАКОВАТА
  • 6 пройчо

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "отец Игнатий":

    попе, ти да не си от родата на Юда от Кариот ?
  • 7 Тази самата

    15 6 Отговор
    има нужда от психиатър. Точно маргинални те и олигарсите начело с фигурата предизвикаха изкуствена политическа криза. И който твърди обратното,значи е незрял.
  • 8 ТаУмВзе

    6 8 Отговор
    Щом вече герберастите изпращат психолози, които го играят анализатори е Чудесно. Госпожата да отиде при мутрата и след сеанса да поснима. Може и видео.
  • 9 Какво

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти добрели си всички твой генерали имат лоша, лоша слава. Народа помни.
  • 10 др Бил Геноцидис

    6 2 Отговор
    Протест срещу Баце ще стане като почне да ви затваря по къщурите.
  • 11 гачо

    12 7 Отговор
    Отче, ти не си никакво отче, ами си гребаджийски трол.
    Ако беше отец, щеше да знаеш, че е грях да споменаваш Името Господне! Освен ако твой бог не е Бойко Борисов, разбира се !
  • 12 Такаа

    12 9 Отговор
    Типично манипулативна статия.
    Отсъствали хардлайнерите от протеста.
    Извинете как бихте обяснили бесилките ковчезите и заплахите с народен съд, естествено съставен само от тези на палатките?
    Какво градивно видяхте във виковете оставка? Нещо този протест да предложи? Единственото което виждаме с призиви за насилие. И възхвали на президента, който за пореден път наруши конституцията.
    Какво точно правят управляващите за да пречат на протеста? Да не би те да изпратиха Пинокио, мая Манолова, и триото на протеста? И най-глупавите разбраха кои са истинските лица зад този протест. Единствената еволюция на тоя протест, е закономерното му оредяване и радикализацията. Никъде по света няма по обгрижван от властта протест против правителството. Оставят ги незаконно да окупират важни кръстовища, пращат полиция да ги пази, и въпреки това за 50 дена единственото което успяха да постигнат е да настроят хората срещу себе си.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 пройчо

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Такаа":

    "... Какво градивно видяхте във виковете оставка? Нещо този протест да предложи? Единственото което виждам..."****Виждаш евра и кюлчета злато и пистолет---до един пиян,хъркащ Толуп ****Т о в а --виждаш ли?!!

    Коментиран от #14, #21

  • 14 Такаа

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "пройчо":

    Ами не не ги виждам. Всеки поне средно интелигентен човек би се сетил, че никой не би си държал такива неща в шкафчето. Всеки поне малко мислещ и поне малко наблюдателен би забелязал че е монтаж.
    Но тъй като, съдейки по израза ви, вие не спадате към никоя от двете категории то за вас е нормално

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Томи

    7 3 Отговор
    Изключително точен коментар!Автора е направил анализ на съществуващата политическа обстановка. Реално е отразил единението на всички българи , които протестират и подкрепят протестите, без да очертават разединетелни линии между тях. А този , който се осланя на Господа го съветвам да прочете стихотворението на Великия Христо Ботев -"Моята молитва", ако въобще може да вникне в него. ИМАМ ПРЕДВИД СТЕПЕНТА НА ГРАМОТНОСТ НА ПРИМИЕРА бмб! !!!!!!!!!
  • 16 Doni Brasko

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Такаа":

    В този коментар освен опит за манипулации, няма нищо друго. Герберадти не минава вече простотията ви. Тик-так, тик-так
  • 17 Чакъра

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Такаа":

    А че така ти се иска приятелю. На мен ми се виждат и къщи в Барцелона на Халкидики и бог знае къде. Виждат ми се магистрали на които колата играе като топка. Виждат ми се злоупотреби с ТРЦ Варна, подпорни стени и много други които тепърва ще излизат
  • 18 пройчо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Такаа":

    ".... Огорчен еднаж от дивотията и суеверието на някои селяни, той им каза гневно:
    - Вие ще станете хора само когато проядете месо в сряда и в петък!..."
  • 19 Матей

    1 2 Отговор
    Ами опитваха се да изнамерят разделителни линии,всякак опитваха,ама тоя път не става,много е натопорчено положението и те затова.Достигната е точката на невъзврата,донякъде властите способстваха за това с просташката шашарма К-19,СЕГА СТАВАТ ПИШМАН,АМА,назад не се връща стореното зло,трябва да се изкупи.
  • 20 Хаджиментов

    5 1 Отговор
    Куцо и сакато се упражнява да дращи и да се докарва, че новите ще ги забележат и няма да ги забравят.
    Да, но няма изглед в скоро време това да се случи. Някои хора забравят, че оставката е доброволен и морален акт и колкото по-неморално, обидно, подмолно и гаднярски действат, толкова по-малък е шанса да я получат.
    Но толкова си могат вонящите. Не напразно не са изкласили досега.

    Коментиран от #22

  • 21 Хаджиментов

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "пройчо":

    Видял си това, което са ти казали да видиш.
    Ако гледаш комикси или анимационни филмчета ще видиш още "по-достоверни" неща.
    Само глупаците скачат и след това мислят какво ще стане.
    Само глупаците изхвърлят капитана и екипажа в бурното море, след като единствената алтернатива е друг екипаж който всеки път когато управлява кораб го потопява.

    Коментиран от #23

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хаджиментов":

    Пълно игнориране на болните мозъци като тая "психоложка"....Това ще ги довърши.
  • 23 dixi

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хаджиментов":

    ".... Огорчен еднаж от дивотията и суеверието на някои селяни, той им каза гневно:
    - Вие ще станете хора само когато проядете месо в сряда и в петък!...

    Коментиран от #24

  • 24 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "dixi":

    А бе и това няма да им помогне...
  • 25 Jesus

    1 0 Отговор
    Kрайно време е да изгоним търгашите от Храма! Включително "отец"Игнатий....
  • 26 КОКО ДРИЛО

    0 0 Отговор
    АБЕ ВИЙ КОМУНИСТИТЕ ЗАЩО НИНОВА СЕ КРИЕ СЕГА БЕ .....
  • 27 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "отец Игнатий":

    ааааааааааааа обади се и най старата мафия .Бог щете накаже дето си срещу народа и слугуваш на дикататор