Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 17:18 5 548 51

Детската книга ""В" като вагина", подкрепена от БХК, разгневи фейсбук

  • в като вагина-
  • бхк-
  • менструация

Коментар на Ирини Зикидис във фейсбук:

Детската книга ""В" като вагина", подкрепена от БХК, разгневи фейсбук  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ирини Зикидис, фейсбук:

Имам няколко въпроса към авторите на детската книжка "В като вагина", финансирана от Български хелзинкски комитет и Български фонд за жените/ Bulgarian Fund for Women:

1) Има ли научни доказателства за твърденията, върху които вие смело стъпвате, представяйки ги за неоспорими факти, че не е задължително биологичният пол да съвпада с идентичностния? Моля за официална медицинска литература по темата, особено във връзка с главата "Кой менструира", където се твърди, че човек без матка и менструация също може да бъде жена, стига да поиска да бъде такава;

2) В глава "Феминизъм" вие цитирате данни на ООН, според които "В света по-малко от 60% от момичетата завършват начално училище"; "Всяка трета жена е преживяла насилие", и "Над 750 милиона жени са били омъжени преди 18ия си рожден ден";

Аз също съм чела внимателно доклада на ООН и мога да бъда доста конкретна със статистиката: "В географско отношение, Африка и двете Америки са регионите, в които жените са най-застрашени от убийство от интимен партньор или член на семейство. В Африка съотношението на жертвите на всеки 100 000 жени е 3.1, в Америка 1.6, в Океания 1.3, в Азия 0.9. Най-нисък е процентът в Европа, с 0.7 жертви на всеки 100 000 жени."

Повтарям - Европа е посочена като най-безопасното място за жените в света. А европейските страни с рязко увеличено насилие спрямо жените през последните години, любопитно съвпадат със страните с най-големи мюсюлмански малцинства.

В тази връзка, каква е вашата позиция за обезправената роля на жената в редица мюсюлмански страни, пред вид факта, че на страниците на книгата ви навсякъде е показана забрадена жена, очевидно мюсюлманка? Как бихте коментирали следните изключително тревожни тенденции:

- В консервативните мюсюлмански страни и региони на планетата, където все още се практикува 'убийство на честта', и където баща, брат или мъж може да заколи жената в семейството, само за това, че е излязла сама на улицата, са несравнимо по-опасни, а убийствата са в пъти повече от регионите с други култури. Тоест, абсурдно е да се поставят под общ знаменател Афганистан и България, Пакистан и Испания, Судан и Германия, а белият мъж, заклеймен като насилник над жени, не може да стъпи на малкия пръст на насилника, принадлежащ към култура, в която жената официално не се счита за човек;

- Какви ще бъдат последствията от наплива на няколко милиона мъже-мюсюлмани именно от държавите, в които убийствата на жени са неколкократно повече, отколкото в Европа? Има ли връзка между резкия ръст на криминалната хроника в западни държави, приели мигранти-мюсюлмани, чиито общности в по-голямата си част не се интегрират, а продължават да живеят изолирано и в унисон със собствените си традиции?

- Ако представителите на малцинствата наистина са по-активни в практикуването на насилие над жените, какво правим с онези десетки фондацийки и НПО-та, усвоили солидни средства, за да защитават правата и културните особености на същите тези малцинства?

- Не означава ли това, че определени организации безсрамно се възползват от смъртта и страданието на жените по света, обвинявайки "белия мъж християнин", без никога да коментират кошмарната участ на жените от малцинствата или в някои мюсюлмански държави?

3) В глава "Насилие", вие твърдите, че всяка трета жена в България е жертва на насилие. Уви, фактите твърдят, че това е световната, а не българската статистика. Нещо повече, българската статистика от 2018 е категорична, че "Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинената роля на жената. 92% са категорични, че мъжът не може да удря жената. 89% не считат, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи."

Тоест, ако наистина насилието се практикува най-често сред ромското население, каква е вашата стратегия за преодоляване на този изключително тревожен проблем?

4) В глава "Равенство" вие твърдите, че българската жена не е равнопоставена на мъжа и затова е жертва на насилие. Уви, това отново е много, много далеч от истината. Да започнем с това, че българското законодателство гарантира пълна равнопоставеност на жените и мъжете, и ги третира напълно еднакво във всички сфери на регулираните от правото обществени отношения. Те се ползват с еднакви граждански, политически, икономически, социални и културни права. Забраната за дискриминация на основата на полa е обща за целия български правен ред и е провъзгласена във всички области. Нека ви дам и малко статистика - ако в Европейския Съюз мениджърите жени са 36%, спрямо 64% мъже, то в България те са 49% (само Латвия е преди нас). Мога ли да попитам, след като България очевидно се справя чудесно по този критерий, защо давате грешна информация?

Няма да коментирам глава "Мастурбация" и "Право на аборт" по простата причина, че не симпатизирам на насърчаването на ранното сексуално узряване сред 5-6 годишни деца.

Тази книга очевидно не цели някаква реална, медицинска и помощна информация в областта на сексуалното образование на подрастващите. Най-малко примитивният език, лексика и послания показват, че е насочена към 4-5-6 годишни деца. Също така от страница 4 става ясно, че тя цели единствено "промяна на нагласите", а не реална помощ.

Ето защо, ще се спра само на фактологията в тази книга. Ако я сравним с официално публикуваните данни, то тя е най-малкото ПОДВЕЖДАЩА, да не кажа грешна или лъжлива. Интересува ме на какво се дължи това - на умишлена манипулация или обикновено невежество?


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    93 1 Отговор
    имам адреса на шефа на комитета съсед ми е ако някой се интересува....

    Коментиран от #17, #42

  • 2 БРАВО

    34 19 Отговор
    На БСП и ДЕЕБЪ, за... ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, ОМО ИЛИНДЕН, МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО, ОНЕПРАВДАНИТЕ ЦИГАНИ И...ДЖЕН"ДЪР-СОРОС'ПИЙС'ТВОТО... ТОЧНО ЗАРАДИ ТЯХ,.. ВАШИТЕ ДЕЧИЦА.. ТАКИВА КНИЖКИ ЩЕ ЧЕТАТ
  • 3 миш

    58 3 Отговор
    Ако,стане бай Тодор,ще пикате у шише.
  • 4 Георги

    98 2 Отговор
    кви са тия простотии бе хора? Оставете децата на мира , махнете дрогата , цигарите и убиецът на мозък -алкохол , премахнете и простотиите на ЕС и БХК. Отвратително , изпробват ни докъде може да пробият гаднярчетата.
  • 5 cornholio

    89 3 Отговор
    Ама естествено, че БХК е замесен в тая дивотия...
  • 6 2loop

    50 2 Отговор
    Добре че не е книжка с картинки за оцветяване
  • 7 В графата за .. ОБРАТНИТЕ,има ли снимки

    18 18 Отговор
    На семействата ... серГЕЙ и Ви ГЕЙнин и Радка Дълбоката с Ристе БОЙКИКИН-Сму'качо?!?
    .....За една РЕРО-депутатка,.. Милиончева питсм

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Грейс

    62 1 Отговор
    Срамота! Толкова сме изостанали! Никакви първи думички, като мама, тате, а веднага да се учи думата секс, и други думи, които да залегнат в мозъчето, та като поотраснат веднага да се ориентират към извращения та пропадандирани от кресльовците от световната либерастия.

    Коментиран от #15

  • 9 Охо Бохо

    28 9 Отговор

    До коментар #7 от "В графата за .. ОБРАТНИТЕ,има ли снимки":

    Има на смърдела от Банкя, на когото джипката смърди на некъпан от месеци.

    Коментиран от #10

  • 10 Тръмп

    8 17 Отговор

    До коментар #9 от "Охо Бохо":

    Г-ей ли си?
  • 11 И така

    1 1 Отговор
    Нйжффуий
  • 12 Кака

    53 1 Отговор
    Абе,хора,изметете тези подлоги .Да запазим децата си да бъдат човеци,а не гейове.

    Коментиран от #14

  • 13 Кака

    58 0 Отговор
    Държавата финансира тези извратеняци.Вън от нашата Родина.
  • 14 Главата

    28 7 Отговор

    До коментар #12 от "Кака":

    Скоро Тиа хомоСоциалисте и Транс-джен'дъри на Рада Длибоката ше отнесат и к*то и боя.
    Ше ги потрошим
  • 15 Набор 1968

    49 1 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    На корицата на нашия буквар, от вътрешната страна, имаше две думи, изписани много пъти - МАМА и МИР

    Коментиран от #16

  • 16 Грейс

    29 4 Отговор

    До коментар #15 от "Набор 1968":

    Хайде сега носталгия и жалба по младост!!! Какво е това недоволство от евроатлантическите ценности? По мое време имаше и белият гълъб с маслиново клонче в човката рисуван от Пикасо символ на мира. Вече 31 година явно е израз на диктатура.
  • 17 сила

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    не се шегувам наистина ми е комшия кънев
  • 18 БПФ

    30 1 Отговор
    Всички знаем какво трябва да се направи. Извергът и доказан враг на човечеството сорос да бъде обявен за персона нон грата в България. Всички спонсорирани от него НПО да бъдат поставени извън закона. Всички представители на БХК да бъдат съдени за противодържавна дейност. Пропагандирането на извратенящина пред малолетни да се третира като престъпление против държавата.
    Ако ние не защитим децата си от порока, кой друг да го направи?
  • 19 име

    13 2 Отговор
    ...това са и въпроси към поддръжниците на резолюцията на ес.
  • 20 карамфила

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "В графата за .. ОБРАТНИТЕ,има ли снимки":

    Да не е дебелата лили минетката тази твоя позната?
  • 21 Потребител

    11 0 Отговор
    Мирише ми на шамари.
  • 22 Само

    0 26 Отговор
    1-ва точка мога да коментирам. виждал съм и съм разговарял с мъж, чийто маниери, глас, походка и въобще всичко, което се вижда при жена е на лице, на въпроса как се чувства, казва че се чувства жена , виждал съм и съм разговарял с жена, която казва, че е се чувства мъж плюс това се държи по-мъжкарски от някои мъже , и тук въобще не може да става въпрос да се доказва научно дали е възможно, понеже става въпрос за човешки чувства, а не за формули по физика или математика, човешките чувства няма какво да се доказват, те са очевидни, същото като да се чувстваш гладен или сит, да се чувстваш щастлив или нещастен и т.н. и т.н. да се чувстваш мъж или жена е същото и очевидно е без значение какви са физическите характеристики. човешките чувства са индивидуални и няма как да им влияеш само защото си решил, че не отговарят на външните белези. в природата е пълно с какви ли не аномалии, а това доказва, че природата си знае работата, а не човешките животни да си въобразяват, че я разбират или че имат право да се изказват от нейно име

    Коментиран от #25, #27, #48

  • 23 Иван

    16 2 Отговор
    Стойте още в ЕС и жална ви майка, какво още има да видите и да ви се се случи!

    Коментиран от #24

  • 24 Гошо

    2 19 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Е какво ще се случи ? в ЕС са към 500 млн. души все цивилизовани хора с ред и дисциплина па никой не е ревнал да се случва нещо нередно, на кой да вярвам на европейците или на тебе
  • 25 хамсал

    19 0 Отговор

    До коментар #22 от "Само":

    А сега да ми кажеш тогава, след като си толкова компетентен, активния обратен, който го прави с мъж той какъв се чуства? Жена ли или мъж? Ако е първото значи трябва да му харесва да е пасивен, ако се чувства мъж защо не го прави с жена а иска с мъж?
  • 26 Иван

    21 1 Отговор
    До "Само".
    И аз съм виждал и разговарял (и съм се опитвал да ги лекувам, но е почти невъзможно) хора, които се чувстват като фикус, като паве или като трион. Но да обясняваш, че това е нормално е пълна глупост! А физиологията е нещо обективно и един индивид с мъжки полови белези може да се чувства като пеперуда, змиорка или младо момиче, но полът му е мъжки!

    Коментиран от #29, #30

  • 27 чичо

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Само":

    Значи,доколкото разбрах,според теб ако някой се самоопредели като господ,понеже така се чувства,аз трябва да го приема за такъв.Не знам дали знаеш,джендър философията е на жена лесбийка,някоя си Бътлър.

    Коментиран от #31

  • 28 хайде

    16 3 Отговор
    Референдум за излизане от гнилия ЕС!!!
  • 29 Само

    0 15 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Не те разбирам, искаш да кажеш, че лъжат нарочно за да дразнят някой ли ? Да се чувства ако ще и като еукариотна клетка, какво ти дреме на тебе ? Въобще не е нормално да мислиш, че имаш някакави права върху човешките личности, за да определяш кой как да се чувства. на тебе някой нареждал ли ти е да изпитваш конкретни чувства за негово лично удоволствие ?

    Коментиран от #33

  • 30 Само

    0 10 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    предния коментар казах, че външните белези няма смисъл да се коментират, те са очевидни и неуспорими, не виждам как някой може да оспори очевидните физиологични характеристики , и до сега не съм чул или чел някой да ги оспорва
  • 31 Само

    0 7 Отговор

    До коментар #27 от "чичо":

    няма такова нещо, от правна гледна точка имаш пълното право да не се съгласиш с каквото и да е мнение, по каквато и да е тема, за каквито и да е твърдения. но това не може да значи, че имаш право да налагаш насила мнението си, като това се отнася и за двете страни за да бъде справедливо

    Коментиран от #32

  • 32 Някой

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Само":

    Ами именно това е проблема на Джендър-мендър, Сорос-морос извратеняците. Че те как се чувстяат си е личен техен проблем И НЯМА НУЖДА ДА НАБИВАТ НА ПОДРАСТВАЩИ ИНДИВИДИ В ГЛАВИТЕ ЩУРОТИИ. ЗАЩОТО Е НАУЧНО ДОКАЗАНО, ЧЕ ДЕЦАТА НЯМАТ ИЗГРАДЕНА СИСТЕМА ДА ПРИЕМАТ ИЛИ ОТХВЪРЛЯТ ВНУШЕНИЯ НА БАЗА НА ЖИТЕЙСКИ ОПИТ И РАЗБИРАНИЯ, КОЕТО Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО. И ТОВА Е ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЯ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ ИНДИВИДИ. ТЛАСКАЙКИ ГИ КЪМ УДОБНИ И ЖЕЛАНИ ЗА СОРОС-ДЖЕНДЪРИТЕ ИЗБОРИ В ЖИВОТА.
  • 33 Сам Боха

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Само":

    Да изясним нещо. Не епроблем някой да се чувства, ако ще и свиня и да търси нерез. Във всяко стадо има мърша. Проблемът идва, тогава, когато свинята, или мършата, или такива като тебе, се опитват да влияят с дивотиите си на 4-5 годишни деца. Ако не схващаш колко уродливо е това, Бог да ти е на помощ. И последно. Всяко нещо си има начало и край, включително и търпението на хората, които по неописуемо "нетолерантен" начин се опитват да създават и възпитават деца, така, както природата ни е създала. Апропо обади ми се когато мъжки г*з роди дете.

    Коментиран от #40

  • 34 От чужбина

    1 2 Отговор
    Браво, Ирини!!!
  • 35 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Точно така е Ирина ! Огромно невежество и безхаберие, което води до платена манипулация !!!
  • 36 Зорница

    12 0 Отговор
    Не мога да проумея как подобна книга и то за деца, ще бъде допусната за печат и разпространение.
    В тази книжка няма и грам наука, всичко е идеологически теории и то с пропаганден характер.
    Защо се посяга на децата?
    Кой го допуска това?
  • 37 Дженди

    7 0 Отговор
    Прозорецът на Овертон работи перфектно.
    Преди 20-25 години подобна книжка с гнусотии за деца, бе немислимо остане в обществото. Днес вече се разпространява. Ще викаме, ще пискаме и нищо. След още няколко години ще го вкарат и в училищата, разбира се като пожелателен предмет, после задължителен. Пак ще викаме, ще пискаме и нищо. Децата и бъдещето са обречени.
    Много хора не знаят, че днес в Англия например, хиляди деца годишно прибягват до консултации и услуги в клиники за смяна на пола. Това увеличение е драстично и се дължи на засиленото говорене и обсъждане на джендър тематиката и на темата за равноправието на половете в училище, и като цяло в общественото пространство. Във Великобритания децата, които имат проблем с половата си идентичност, на възраст 11 или повече години могат да бъдат лекувани легитимно с хормони, за да се потиснат физиологичните изменения в тялото през пубертета. След като стигнат до 16-годишна възраст, младежите могат да решат дали все още искат да продължат с промяната на пола си. В този случай те се подлагат на засилена хормонална терапия - момичетата приемат тестостерон, а момчета - естроген, за да се задейства промяната.

    Коментиран от #38

  • 38 Мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Дженди":

    Има логика, същото като разпространението сред неразбиращите детски мозъци на лъжите на уродливото, извратено и гнусно религиозно писание ,,Библията,, за чието насилствено налагане през вековете са избити много хора, а това го прави още по-гнусно
  • 39 Един доктор

    8 0 Отговор
    Ето ви нагледен пример как увеличаващият се контингент, на измъкналите се от медицинското диагностициране хомосексуалисти, се размножава и откъде взима бройките за набъбващите му редици? За чия сметка е? Пита ли някой, дали на болшинството Мълчащи агнета тези тенденции допадат?
    И ще повторя...
    Няма открити данни за биологична или генетична причина за хомосексуализма. Биологическите фактори могат да играят ролята на предразположеност за хомосексуализма, но основният фактор е изборът на личността да се отдаде на хомосексуално поведение. Социалните и психологическите фактори имат огромно влияние за появата на хомосексуализма. Примерите включват проблеми в ранните семейни взаимоотношения, сексуална зависимост, насърчаване на модата от обществото да си хомосексуален. Когато политиците одобряват и насърчават хомосексуализма, разпространението му нараства/самата горе-публикувана информация е пример за това/.
    Проблемът не е в това, че хомосексуализмът е заразен/биологически/. Не, той не се предава по физиологичен път. Но съществува, за съжаление, и един друг вид хомосексуализъм – изкуственият, придобитият, културният – възникващ на базата на подражателството и на културното влияние. Причина за него е психологическият натиск, пропагандното въздействие, оказвано върху младата или неустойчива личност. Именно това е истинската причина на постоянното нарастване на процентния дял на хомосексуалистите в обществото.

    Коментиран от #41, #43

  • 40 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сам Боха":

    Дават само по едно гласуване-уви.По-простичко и точно едва ли може да е обяснено.Браво.
  • 41 Може ли да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Един доктор":

    Не оспорвам твърдението ви, а само се интересувам от къде взехте статистиката, че процентния брой се увеличава ? Замислих се, понеже знам, че въпросното масово ,,обучение,, на деца в тази насока, е нововъведение от сравнително скоро и даже още не е приложено в някои страни, като България например, демек още не са започнали тук, но вече има статистика и процентите според нея вървят на горе, как стана това ?

    Коментиран от #44, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 И още нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Един доктор":

    Медицината отдавна е изключила хомосексуализма от списъка с болестни състояния т.е. това състояние не подлежи на медицинско диагностициране , ако сте доктор по медицина би трябвало да го знаете

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Един доктор

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "И още нещо":

    Знам, но бе направено по политически, а не по научни доводи. Докторите бяха пренебрегнати.
  • 46 Браво на вас

    1 0 Отговор
    Объркахте децата.
  • 47 Един доктор

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Може ли да питам":

    Предоставих заглавия(че процентния брой се увеличава) за данни на английски, за нет търсачката, но постът бе изтрит.
    Напиши в нета -
    "Как промяната на пола на деца във Великобритания се превърна в индустрия"
    Подобно е казано и в коментар-37.
  • 48 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Само":

    Бог създаде човека ( а не природата , защото и нея Бог създаде) - от мъжки и женски пол. И в книгата "Битие" ( глава 1 и 2) в Библията това е описано много конкретно.
    " И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че беше добро.
    И благослови ги Бог, казвайки: ПЛОДЕТЕ СЕ, РАЗМНОЖАВАЙТЕ СЕ и напълнете водите в моретата; нека се размножават и птиците по земята."
    Това е принципът и за който бе създаден човека...
    Бог едва ли е допуснал грешка !
    Грешката е у човека, който отказа да следва Божиите принципи.
    Затова сега децата ще се обучават с подобни "книжки"
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БСП

    3 0 Отговор
    На БСП ДЕПУТАТИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЕДИНОДУШНО ПОДКРЕПИХА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗАЕДНО С ХОРАТА НА ДЪЛБОКИЯ И БОЙКИКЕВ
  • 51 4488

    0 0 Отговор
    A като анал Б като бисексуален В като вазелин Г като гей Д като дупе Е като еакулация Ж като жиголо З като зърна И като изпразнен К като к,р