23 211 230

Наричаш българите цигани и татари, а за паспорт се изкарваш българин до 15-о коляно

Фейсбук статус на потребителя Амиџа Поштена Старина. Коментарът е публикуван в tribuna.mk

Наричаш българите цигани и татари, а за паспорт се изкарваш българин до 15-о коляно
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи с гърците? Те смениха името ви, конституцията, имената на летищата, стадионите, магистралите ... Сърбите не признават Църквата, наричат ​​ви Южна Бановина, небанатски сърби ... Не чух нищо да кажете за тях ?! Не видях никаква нетърпимост или омраза към тях!

През лятото пълните джобовете на гърците, но не давате името. Болно ви е да се идентифицирате със сърбите, а те дори не искат да се женят във вашата църква, те отиват в Грачаница, за да се оженят! Защо никога не показвате отвращение към тези две държави и тези два народа, както към българите? Българите са ви помолили за нещо, което е било ваше и затова ги мразите!

И така, какво е името?

Чия е конституцията?

Църквата чия е?

Не са ли ваши?

Има хиляди изказвания за реч на омразата срещу българи всеки ден, нито едно със същото съдържание спрямо гърци или сърби!

Нека разберем, че не защитавам никого, нито изразявам лични пристрастия, но вие сте по-скоро със селективна омраза и селективно обвинение.

Взели сте 250 хиляди български паспорта!!!

Колко гръцки имате? А сръбски?

Наричате българите татари, цигани и за паспорт се пишете българи до 15-то коляно !!!

Боли ви за цар Самуил. Забравихте ли Александър и Филип?

Името изпадна в забрава? Боли ви за общата история. За Църквата и муха не плъзва по вас!!! Конституцията - какво беше това? Гоце бил идентичността. И не е ли името? Не е ли църквата?

Твърде много въпроси и проблеми, които искате да разрешите с еднопосочна омраза !!! Ако мразите, не бъдете избирателни. Или българите са виновни за всичко?!

Ще изтърсите за тях всичко, което не смеете или не искате да кажете на гърците и сърбите?!

Нито гърците, нито сърбите са ви виновни. Сами сте си виновни за всичко!!!

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 362 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ххх

  507 15 Отговор
  Абе, на кой му пука тия какво мислят и наричат? Кой го е еня за тях? На Охридското езеро се говори най-чистия книжовен български език. Защо? Василий е наречен Българоубиец. Защо? Ако Василий е наречен така, то Самуил какъв цар е? Изобщо, абе, на кой му пука за тези там от чукарите до Вардар?

  Коментиран от #8, #13

 • 2 Пешо

  448 9 Отговор
  Браво.Добра статия.
 • 3 USA

  361 20 Отговор
  С тези Скопяните не може да се води нормален диалог, с тях се говори от позицията на силата както направиха гърците, иначе те не разбират това е едно манипулирано с дълги години население изключително просто и маргинална, те не са ни никакви братя както говорят тук много псевдо историци а са ни чисти врагове с такива милост не трябва да има

  Коментиран от #7

 • 4 Любопитно

  208 10 Отговор
  Кой върти бизнеса с издаването на бг гражданство на чужденци? Може ли да бъде изнесена информация!Колко се плаща официялно и взимат ли се пари неофициялно?Може ли да бъде направена проверка на издадените паспорти на македонци , турци и бивши “съветски “граждани през последните 10 години? Преди време имаше журналистическо разследване в тази насока, но сега “мисирките” спят

  Коментиран от #178

 • 5 родолюбец

  154 9 Отговор
  Жалко, че навремето Стамболийски е подписал декрет, че се отказваме от претенции към Македония, да си я върнем към нас, както е била. Искал е да смекчи западняците, като са ни наложили непосилни санкции за ПСВ и ВСВ.

  Коментиран от #50, #61

 • 6 онч

  145 8 Отговор
  там да си седят задрастени макета

  Коментиран от #10


 • 7 родолюбец

  84 67 Отговор

  До коментар #3 от "USA":

  Не са ни братя ли? Обама ли те е брат бе, продажник?

  Коментиран от #22, #28, #170

 • 8 родолюбец

  158 57 Отговор

  До коментар #1 от "Ххх":

  На мен ми пука. На мен - славянинът. Боли ме за това, че американците разпокъсаха славяните. Направо ни разпарчатосват.

  Коментиран от #33, #68, #72, #113, #180

 • 9 Здравейте

  59 45 Отговор
  Как не ви омръзна със тая Македония,не знам.

  Коментиран от #12

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 666 Varna

  235 7 Отговор
  Тези македонци стават най-големите националисти в региона. Нито сърбите,нито турците или елините достигат тяхната висота на озлобление. Малка страна,пълен микс от националности-гневни,ядосани на всичко и всички,опитващи се да създават само интриги. Лично аз вярвам,че са 80% българи-но отровени от косовски,гръцки,сръбски пропаганди-са се превърнали в ренегати. Само строга справедливост към тях. Защото те хапят ръката,която им помагаше.

  Коментиран от #109

 • 12 родолюбец

  94 18 Отговор

  До коментар #9 от "Здравейте":

  Старанието да се разединяват славяните е неспирно. Много средства се хвърлят за тази кауза.

  Коментиран от #176

 • 13 карамфила

  68 31 Отговор

  До коментар #1 от "Ххх":

  На боико тъпото пожарникарче му пука,нали иска да е "обединителя на Балканите " и "диплпмат" номер 1 на света.Да го признаят някак си за умен ама с това престъпно минало на валет на коли няма как.

  Коментиран от #31

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 АНОНИМЕН

  84 6 Отговор
  Бих си поискал да прочета поста на някой македонски професор-историк под тази статия! Ако може!

  Коментиран от #17

 • 16 сара

  85 11 Отговор
  Много добра статия! И все пак не можем насила да искаме да се самоопределят като българи.
 • 17 Родолюбецо

  19 2 Отговор

  До коментар #15 от "АНОНИМЕН":

  Що си превеждаш с гугъл преводач?
 • 18 Страничен

  129 7 Отговор
  Бил съм няколко пъти в така наречената Северна Македония . За жалост югославските им настроения витаят здраво в главите им! Достойни за съжаление хорица, изгубени в краткото си съществуване! Разбира се има и здравомислещи, които за съжаление не са мнозинство!

  Коментиран от #169

 • 19 Фаро

  72 9 Отговор
  Българите да не са по-различни?Лесно се продават и за жълти стотинки на всяка власт.Плюят на българското и паратизират на гърба на честните българи а после се пишат най-големите патриоти.като заговорите на тема политика разбираш какви патриоти са тези предатели.И най-хубавото е,че този тип хора не са много,но всеки от тях квичи за 1000 и има хора да се връзват на техните глупости

  Коментиран от #56

 • 20 Катя

  56 27 Отговор
  Македония, ако не бъде присъединена към ЕС, ще стане вилает на Албания.Ако хората в Македония са по умни , няма да се конфронтират с нас.Предполагам , че вътре в С.Македония има подривни групи, които целят това.Така че, ако пак не им помогнем, скоро ще граничим с Албания

  Коментиран от #55, #117

 • 21 Дада

  49 11 Отговор
  Куракочанов,колко пари е взел за тези паспорти по бързата процедура издадени
 • 22 USA

  66 18 Отговор

  До коментар #7 от "родолюбец":

  По добре Обама да ми е брат от колкото тези скопски ренегати за която омразата към България се е превърнала в държавна политика,

  Коментиран от #155

 • 23 Любен

  73 12 Отговор
  И ние трябва да се погледнем в огледалото на историята преди да сочим кривиците на македонците. Кое в българските учебници по история е вярно? Та там пише и българчетата учат, че са тюрки, татари, алтайци, памирци, иранци, пущуни, афганци...но не и траки-българи! Учат ли Херодот който е пизас преди хиляди години, че траките са най-многобройния народ на земята след индийците и ако не воюваха постоянно помежду си щяха да са най-великата държава на света? Учат ли византийския летописец Йоан Цеца, който коментирайки Илиадата пише, че Ахил и мирмидонците му това са българите? Сиреч траките от Троянската война. Не пише ли Омир за бляскавите колесници и златни брони на тракийските царе? Как така в българските учебници и трудове се настани оонятието тракийски "племена", когато това са царства? Защо гърците пишат, че траките-българи Орфей, Лин или Кадъм са адаптирали своята писменост към гръцкия език, за хиляди дървени плочки със записани химновете на Орфей и жреците, а в българските учебници и исторически трудове се шири понятието "безписмени траки"? Как така световни и български авторитети твърдят, че българите, това са някога наричаното от чужденците население "траки", а в учебниците и трудовете на проруски български историци пише, че траките са изчезнали щом се появили "славяните"? Как така и от къде са надошли "славяни" и са унищожили милонния народ обитаващ земите ни от Сътворението, когато никой освен руснаците, не е открил и едно материално доказателство з

  Коментиран от #36, #37, #46, #74, #195

 • 24 А не сме ли

  25 4 Отговор
  Това си е негова лична работа на макети,с не сме ли!? Викаш полиция за извършено престъпление,а те полицаите от МВР Перник отиват при сектанта-главорез с автокъща да му се молят за безплатни гуми за колите им!
 • 25 видимо е

  52 1 Отговор
  Македонците ги тресе удобният български синдром: да търсят вината извън себе си.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 ares

  25 10 Отговор
  ГАДНО ПЛЕМЕ СА ТЕЗИ МАЙМУНЯЦИ
 • 30 Кой68

  59 3 Отговор
  Браво👍👍👍.Но за всичко описано сме си виновни самите ние.Защото побързахме да признаем една географска област за държава/създадена от коминтерна:Тито-Сталин-Г.Димитров/.Защото се подадохме на натиска на САЩ,а сега ни натискат ФРГ.Трябва и сме длъжни да отстояваме 14 в съществуване на България....Колкото и да не ми се казва:да бъдем като гърците.
 • 31 родолюбец

  8 10 Отговор

  До коментар #13 от "карамфила":

  Много те дразни обединението на Балканите, нали Кемале?
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 АНОНИМЕН

  56 3 Отговор

  До коментар #8 от "родолюбец":

  Американците ли направиха Берлинския договор, с който Българската земя стана на три части : Македония под турско, Източна Румелия пак под турско и Княжество България пак под турско с някаква самостоятелност!? Със Сан Стефанския мирен договор се определи и призна територията с българско население. С Берлинския ни разпарчетосаха! Русия, Австроунгария, Франция, Велика Британия са играчите на европейската политическа сцена, на които да благодарим за това! Никой не е искал голяма и силна българска държава тук на Балканите! Обединение на Княжеството с Източна Румелия - 1885г.! Македония е освободена едва през 1912г. с Балканската война и окупирана от гърци и Сърби! Следва Междусъюзническа война! Затова като идете в гръцка /егейска/ Македония ще чуете да говорят български език, в сръбска /Вардарска/ Македония - също!

  Коментиран от #42

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Гошка

  53 6 Отговор
  Много е дразнещо за мен, когато в хотела, където работя Македонии, сърби и руснаци започват да сричат на английски. Подканям ги любезно да говорят на родния си език и им обяснявам че ще се разберем. Това е англосакската политика Разделяй и Владей...

  Коментиран от #45

 • 36 Гост

  16 26 Отговор

  До коментар #23 от "Любен":

  Май неси запознат с ДНК изследванията на народите. В най-голямата си част, българското ДНК е славянско.
 • 37 АНОНИМЕН

  35 10 Отговор

  До коментар #23 от "Любен":

  Ако ще се заяждаме думата "славянин" е в употреба от около 200 години! Цитирам: "CЛAВЯНИ прeз 9-16 вeк НЯМA. Имa бългaри , cърби, хървaти/дaлмaтинци/, чeхи , пoляци, мocкoвци и др. Зa първи път думaтa "cлaвяни" ce рaждa oт пeрoтo нa Винкo Прибoeвич. Дoктринaтa cи Прибoeвич публикувa прeз 1532 г. в cъчинeниeтo cи „Cлoвo зa прoизхoдa нa увeнчaнитe cъc cлaвa cлaвяни” (“Dе оriginе suссеssibusquе Slаvоrum”), кoeтo издaвa във Вeнeция нa лaтинcки. Прeз 1595 г. e нaпрaвeн прeвoд нa итaлиaнcки и e издaдeн във Вeнeция - Dеllа оriginе еt suссеssi dе gli Slаui (In Vеnеtiа: prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди/нaции/, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици."

  Коментиран от #48, #54, #65

 • 38 Комунистически македонизъм,

  32 7 Отговор
  Създаден изкуствено от коминтерна след 44г, нищо не са се реформирали, не са готови за ЕС, властват сръбските шовинисти. Сърбия също не е готова за ЕС, там са още рубладжия. Сърбия и Македония трябва да направят сериозна корекция на отношението си към балканските държави, и да отстранят измислените коминтернски идеологии за история и език, който използват
 • 39 родолюбец

  29 8 Отговор

  До коментар #28 от "ердин татарин":

  Наричат ме така, защото западняците ги подстрекават, като мътят главите им. Западняците разкъсват славяните. А турците подклаждат допълнително огъня.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 един татарин

  15 16 Отговор

  До коментар #34 от "родолюбец":

  Ти па изби рибата ...''славянски родолюбец''..и такова животно досега немаше, ама доживях да видя. Серсемин си ти (ако знаеш какво значи това), не си родолюбец.Откъде ви намират такива бе...славянски родолюбци.

  Коментиран от #43, #49

 • 42 родолюбец

  31 5 Отговор

  До коментар #33 от "АНОНИМЕН":

  Съгласен съм с всичко казано. Браво! Европейците ни разкатаха веднага след освобождението.
 • 43 родолюбец

  30 10 Отговор

  До коментар #41 от "един татарин":

  Дразня ли те бе, татарино? Славяните винаги ще са едно. Винаги! Един език говорим. На различни диалекти е, но е славянски. И в него няма дума серсемин. Това си е ваш термин. Турски не говорим.

  Коментиран от #89, #90

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Варна

  9 5 Отговор

  До коментар #35 от "Гошка":

  Гошка... Абе и българите в хотелите говорят на английски, бркаш нещо или така ти е изгодно да говориш глупости, сръби, македонци, руснаци, турци и тн
 • 46 Ами, да историята с комунистическото

  18 4 Отговор

  До коментар #23 от "Любен":

  Тълкуване, и в македония с коминтернския вариант.Има си хроники и източници, тия "бакии" да се оправят и стига измишльотини и разни соросоиди австрийски платени лобистки групи да ни дават наклон/нямало баташки клане и тем подобни
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 АНОНИМЕН

  12 3 Отговор

  До коментар #37 от "АНОНИМЕН":

  Вярно! Думата "славяни" е в употреба от около 200 години! В Западни източници един от първите е италианския монах Мавро Урбини! Австроунгарския чех и католик Йозеф Добровски е един от първите словени употребил думата "славяни"! Паисий пише история словеноболгарска! Паисий ли не е знаел?! Словени са били и старите пруси - изтребени и понемчени!

  Коментиран от #153

 • 49 Гост

  10 14 Отговор

  До коментар #41 от "един татарин":

  Моля??? Какво нямало досега, че не си го видял? Славянин ли? И що спа в часовете по история? Я се огледай край тебе, аби. Всичкото по улиците на българия са славянски хора. Поне тези, които ходят на работа.

  Коментиран от #59, #66, #83, #84, #85, #86, #87

 • 50 Еврогей

  17 3 Отговор

  До коментар #5 от "родолюбец":

  Стамболийски е убит 16 години ПРЕДИ Втората световна война, умнико!

  Коментиран от #52

 • 51 Балканец

  18 4 Отговор
  И сега всичките агенти на Доган и на Ердоган ще почнат да се пишат с български никове и да плюят история и народ.
 • 52 родолюбец

  12 0 Отговор

  До коментар #50 от "Еврогей":

  Вярно е. Грешката е моя. Но за ПСВ съм прав.
 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 АНОНИМЕН

  8 1 Отговор

  До коментар #37 от "АНОНИМЕН":

  В интерес на истината Чехи е географско понятие и е територията около Прага! По онова време днешните чехи са били моравци /около Бърно, Оломоуц, Братислава и Краков/, бохемци/Прага, Ческе Будейовице, Пилзен/! Сигурно ще се намерят и още други племена или народи!
 • 55 АНОНИМЕН

  37 5 Отговор

  До коментар #20 от "Катя":

  Георгиевски в няколко интервюта говори за "дълбоката държава" в Македония! Това е сръбската "пета колона" в Македония! Щом се заговори за сближаване с България скачат 40 професори и всякакви други и се почва страховита кампания срещу! Те не казват колко убити имат от сръбски полицаи след 1944 година! Те не казват колко убити и прогонени има в Егейска Македония от гърците! Познавам деца и внуци на такива убити и прогонени с по едната риза на гърба! Хората са тръгвали и са бягали в България! Друг е въпроса с поведението на нашите българските политици особено след 9.IX.1944г. Нищо за защита на българщината в Западните покрайнини в Сърбия! За македония - също!

  Коментиран от #63

 • 56 АНОНИМЕН

  12 5 Отговор

  До коментар #19 от "Фаро":

  Не всички българи! Но за журналисти и политици си прав! В разсекретени архиви на руското разузнаване от годините преди и след Балканска, Междусъюзническа и ПСВ информацията е, че руски разузнавачи купуват/вербуват... български политици и журналисти евтино! Пример: През Балканската война генерал Радко Димитриев саботира военните действия по руско нареждане!
 • 57 Яжте ми

  5 3 Отговор
  живото месо макета фрости.
 • 58 Македонски

  15 32 Отговор
  Сърбите и гърците са патриоти и си обичат държавите, а българите са продажници и си продадоха държавата след 1990г. у Македония не обичаме продажниците!

  Коментиран от #60, #62

 • 59 Щерев

  23 5 Отговор

  До коментар #49 от "Гост":

  По добре веднаж в живота си влез в който и да е Р.И.Музей и поискай уредниците да ти покажат един артефакт от присъствие на славянско население.Такъв няма.Има стотици хиляди от траки скити сармати гърци и други.Славяни няма.Факт.

  Коментиран от #67, #122, #124, #125

 • 60 Чочо

  14 12 Отговор

  До коментар #58 от "Македонски":

  Напротив,преди 1990 на два пъти твоите другари искаха да я закриват България и да я правят съветска провинция.

  Коментиран от #126

 • 61 АНОНИМЕН

  17 3 Отговор

  До коментар #5 от "родолюбец":

  Няма такъв декрет! В България декрети няма! Декрети е подписвал Ленин! Ако имаш предвид Ньойския договор който е част от системата Версайски договори за приключване на ПСВ - това е унищожително за нас Българите с репарациите, отнемането на Добруджа, Босилеградско, Долна Тракия по линията Мидия-Енос! Стамболийски е счупил писалката от яд, но не е имал друг избор!

  Коментиран от #79, #98, #127

 • 62 АНОНИМЕН

  8 3 Отговор

  До коментар #58 от "Македонски":

  Значи мразите и не можете да гледате и това, което виждате в огледалото при сутрешния тоалет!
 • 63 IYI

  34 6 Отговор

  До коментар #55 от "АНОНИМЕН":

  Много умно думаш и много истини си написал(а). Но на мен ми е най-болно за България и днешните българи - опростачени, корумпирани, тикво-глави, интересчии, без морални и духовни ценности. И точно тук, вината не е на Русия, а на новия Голям брат със соросоидните му разсейки.
 • 64 ПСР

  27 2 Отговор
  Много добро четиво. Има логика и смисъл. Т.нар.,днешни македонци,абсолютно селективно мразят нас и България. Що си не бЕха останали в нЕкаква конфигурация,с любимата им Сърбия? Даже немци и французи,позагърбиха вековните войни,разруха,унижения и пр.Даже Белгия в годините прости за безбройните траншове на немски войски през нейната територия. Само,т.нар."РСМ",мрази България-е,нЕма толкова промити мозъци.
 • 65 запитах се

  7 2 Отговор

  До коментар #37 от "АНОНИМЕН":

  А какво е защитавал Кирил, брат на Методий, при разпита си пред папата, отхвърляйки триезичието при богослужението? За какъв език иде реч, като знаем, че двамата са били византийски пратеници във Великоморавия и Долна Панония?

  Коментиран от #70

 • 66 един татарин

  9 18 Отговор

  До коментар #49 от "Гост":

  Славяни ли..ми да знаеш че съвременния българин има едва десетина% славянски компонент в гените си. Доказано е, че около 56%от геномът на съвременния българин е скитски, на скитите от унгарския район, 14%-на скити от молдовския регион, 12% - от черняковската култура, която е СЛАВЯНСКА, НА ИЗТОЧНИТЕ СЛАВЯНИ..3% -5% -италиански компонент и горе долу толкова-гръчки...разхождали се били славяни по улиците. Не ме интересува какъв въздух са пълнили в куфалницата ти даскалите по история, давам ти факти, неоспорими ФАКТИ на генетици и антрополози. А твоята история...най-добре ще ти послужи за клозетпейпър на село. Мога да ти дам и линк, ама се съмнявам че имаш умствения капацитет да боравиш с тази материя...така че-остани си на ниво коминтерновска история

  Коментиран от #128, #182

 • 67 един татарин

  1 4 Отговор

  До коментар #59 от "Щерев":

  Еееее, остави го пичът да се изкаже и той де. Всеки има право на своите пет минути слава...И въобще не му идва на ум, че ако поклати с глава , нищо няма да чуе.
 • 68 Ние не сме никакви славяни бе родолюбец.

  12 9 Отговор

  До коментар #8 от "родолюбец":

  Ние не сме никакви славяни бе родолюбец. ЧистИ БЪЛГАРИ СМЕ.

  Коментиран от #77

 • 69 Хич

  8 8 Отговор
  Не ми дреме какви били македонците. Щом те си се харесват и аз ги харесвам, даже дали са северни или южни се тая. Не ми дреме там другите работи те явно много обръщат внимание на чужди култури и личности. Имат спорове със всички за някакви работи най вече исторически. Ами оставете ги то с луд не се спори.
 • 70 Знаещ

  17 9 Отговор

  До коментар #65 от "запитах се":

  Славянин е понятие, появило се покрай поръчаната от Руската империя "Панславянска идея" , с цел експанзия на "етническа" основа в посока Проливите и топлите морета..! Няма как тя да бъде защитавана в 9-,ти век от който и да било ! ... Отделен въпрос ,е че българските предели тогава са включвали земите, граничещи с немско-говорящото население ! Делението на тази територия е било не по етнически , а по династичен признак !!! Езикът е бил практически един и същ , но с местни диалектови и битови разлики ! Политиката е тази, която разделя хората! Както и сега у нас ! Брат срещу брат ? Вадят бесилки , ковчези на площада..., ...Защото някой плаща за това...? ... Нищо ново !

  Коментиран от #129

 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 3к43к43

  20 5 Отговор

  До коментар #8 от "родолюбец":

  Точно това е правилният отговор! Адмирации! Никой не се пита, защо американците подпалиха война в бивша Югославия. Една държава в която живеех мирно и приятелски християни и мюсюлмани. Където думата ром (павиллната дума за ром) не беше обида за никой и никой не се срамуваше от произхода си. Защо засипаха с уран Сърбия от което хората все още умират от злокачествени заболявания? Разпарчетосаха Югославия, защото много славяни можеха да се обединят около нея. Нямат сметка САЩ от силни държави в Европа, еле па и славянски.

  Коментиран от #75, #78, #130

 • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 74 123

  25 4 Отговор

  До коментар #23 от "Любен":

  Българите нито са славяни нито са тюрки.Мнозинството от Българското население е от тракийски и от на другите народности обитавали Планинския/Балканския полуостров преди миграцията на антите и склавините на полуострова. Само 13% от Българското население по мъжка линия има славянска кръв. Влиянието на Стария Църковно Български език и книжнина е това което свързва България със славянските народи, връзката е църковно книжовна и културна.Най-новите Българи са от преди 900 до 1500 години.Турци в България има около 30 000 другите 870 000 са турчеещи се Българи.

  Коментиран от #80, #97

 • 75 само питам

  2 3 Отговор

  До коментар #72 от "3к43к43":

  Абе ти от УДБАта ли си? Или си на Тарабата племенник..?? Само питам, ма може и да не ми отговаряш, то отговорът е ясен.
 • 76 Рико

  8 2 Отговор
  В последните години имаме поне две изследвания на генома български.Там категорично, безспорно и НАУЧНО е доказано какви сме.Нека всички около нас,които имат претенции или някакво "особено" отношение към нас, извадят такива изследвания!

  Коментиран от #94

 • 77 ме4к3

  13 8 Отговор

  До коментар #68 от "Ние не сме никакви славяни бе родолюбец.":

  Ти ако не си славянин, аз и семесйтвото ми сме! Българи сме и в нас тече кръв на българи и славяни. Говорим на български, който е един от славянските езици. Последното може да се провери навсякъде. Така, че не ми се пари на отворен, българино, защото както сте я подкарали, скоро ще ви се наложи да говорите на турски и ромски.

  Коментиран от #81, #88, #91

 • 78 Рико

  4 1 Отговор

  До коментар #72 от "3к43к43":

  Какво "мирно",бе момче-в Косово се бият с Белград още от 1970 година.
 • 79 РЕАЛИСТ

  13 6 Отговор

  До коментар #61 от "АНОНИМЕН":

  Счупил бил писалката Стамболийски? Това в за пред селяните. Английско мекере. Докато воюване, той войнишки въстания прави да загубим войната. После спасител се прави. Селскостопански хитрец, ама войската не забравя и му клъцна предателската главица.
 • 80 един татарин

  6 4 Отговор

  До коментар #74 от "123":

  В общи линии съм съгласен с тебе, ама как да го приемат коминтерновските мозъци на ,,родолюбеца'', на''Госта'' и на другите като тях.Даже се появи един , дето съжалява за СФРЮ, и най-вече, че не сме били част от Югославия. Докъде може да стигне падението на българина,а??

  Коментиран от #93, #131

 • 81 Рико

  10 7 Отговор

  До коментар #77 от "ме4к3":

  Няма държава -Славяния- .Един народ не формира ли държавност изтлява, претопява се, изчезва. Няма право на съществуване. Такъв е жестокият естетсвен подбор при народи и етноси. И е справедлив-трябва да продължи годното! Така че ДОРИ да е имало някакви славяни, вече ги няма, ако ги е имало са станали на скрап.

  Коментиран от #133

 • 82 Етнонимът

  7 0 Отговор
  Славянското самоназвание е реконструирано в праславянския език като *словенинъ, мн.ч. *словене. То и затова славяните са прекръстили германците на немци,т.е. безсловесни хора с които не можеш да се разбереш. Яд ги е било защото са имали спомен,че в миналото са говорели един език и са се разбирали. В най-старите документи на старобългарски език от IX век е регистрирано самоназванието словѣне. Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий Кесарийски, живял и творил през VI век. В тях славянският етноним е предаден на гръцки като склави/(Σκλάβοι/, склавени /Σκλαβηνοί/ . Неговият съвременник Йорданес, който пише на латински, нарича славяните Sclaveni и твърди, че най-старото им название било венеди. Венедите са споменати през I век от Плиний Стари и Корнелий Тацит, а през II век – от Клавдий Птолемей. Един от най-големите византолози, проф. Спирос Врионис е написал знаменита книга за славянското общество на Балканите през 6-ти век. През 6-ти век НЕславянски са били градовете по Черноморието, по Бяло и Адриатическо море,Белград,София,Солун,Пловдив Одрин и Константинопол. Всичко останало е било изметено от варварските нашествия на готи, хуни,авари,алани,хазари. Тук-там по планините са се скрили оцелели траки и илири.От 5-ти век Балканите са заляти от славянското море ,включително Тесалия и Пелопонес. Пространството е било опразнено,пустуш,а Империята е искала уседнали поданици,пък и вече не е имала сили да ги изгони.

  Коментиран от #96

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 88 един татарин

  1 4 Отговор

  До коментар #77 от "ме4к3":

  Препоръчвам ти да гледаш от 17мин нататък. После си направи сам за себе си изводите.Не вярвам да си с образованието и специалността на учения, кореспондент на Харвард и Университета Дюк. А ако си, то давай данни и доказателства срещу него. В противен случай, не се изказвай неподготвен

  Коментиран от #134, #142

 • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 92 Рико

  10 4 Отговор
  Във времената далични на Балканите е имало два етноса с държавност. Гърци и Българи. Всичко появило се после е производно на една от тези две държавности. Или от Космоса са дошли другите държави? Майките на всичките държави на Балканите са или гърци или българи.Просто друго не е имало!
 • 93 123

  3 3 Отговор

  До коментар #80 от "един татарин":

  След като в учебника по история пише че на Балканския полуостров дощли пра Българи и се съюзили със слявянски племена и образували държва, и говорят за слванската писменност а не за Българска, не може да чакаш друго. Така наречените пра Българи са Авари живеещи в района между Австрия и Унгария ,Балканския Полуостров и степите на Молдова и Украйна до Изтовния Бряг на Азовско Море. Тези хора са били предимно животновъдии са мигрирали със стадат си през зимен на Балканите и летен сезон в Унгарските,румънските и украинсите степи.Българи са били наричани тези Авари които са се отделили от Аварския хаганат, Хан Крум е точно такъв и от Унгария. на това на което му казват велика България е Патрия Оногурия.А има добро описание как Аварите са си вземали или ползвали жените на съседите им които са земеделци или това на което сега казват слявяни.
 • 94 Сульовци

  2 5 Отговор

  До коментар #76 от "Рико":

  Две изследвания си чел... Пък аз съм чел над 15 изследвания на генома на българите. То стана мода Сульо и Пульо да се прави на генетик.Какви ли не щуротии съм прочел досега. Един по-горе цитира неща от поредното изследване на поредния пишман генетик. Ама го цитира като дявола - Евангелието. Дришльото генетик каза,че гена на българите бил чак от Централен Сибир,па после отишли към Кабул,па Кавказ,па се смесили със скити,хуни и кой ли не и нарая с хуните стигнали до Централна Европа и тогава като вече като славяни тръгнали на юг днешните словенци,хървати,сърби и славяни от които се получили по-късно българите. Всъщност това вероятно важи за прабългарите - били са със каращисан ген от монголоиди - хунну,тюрки,както и с гени от индоевропейски номади.

  Коментиран от #99

 • 95 Тервел

  24 3 Отговор
  В така наречената Северна Македония живеят прости и неблагодарни хора с промити мозъци. Първи в света им признахме отделената преди години от България територия, а те ни наричаха ( и македонската полиция също ) мръсни Българи. През 1994 - 1997 г. пътувах всяка седмица през Македония и съм понасял тези обиди. Но да знаете че албанците им кроят шапката. Албанците са ми казвали: да знаеш,че Македония ще бъде ваша и наша.
 • 96 123

  7 2 Отговор

  До коментар #82 от "Етнонимът":

  Нападения на Хазари и Алани на Балканския полуостров няма. Има на Хуни и Авари а (Българските )племена на Китригурите и Ононгурите са водеши и при двете дръжави.От Ернак сина на Атила произлиза рода Дуло на Кубрат и Аспарух.А хората за които казвш че липсват при влизането на склавините на полуострова (под склавини разбирай тези в сърбия и хърватия.В България и македония са Анти) са отведени на север от Дунава и след това са били откупени а някои заедно с Аваро Българските си собственници или пазачи се завръщат обратно на Полуострова.

  Коментиран от #120

 • 97 Наблюдател

  4 12 Отговор

  До коментар #74 от "123":

  По родословие българите произхождат от племена в Средна Азия. Още отпреди Велика България на хан Кубрат,нашето племе е мигрирало от тези области,заедно с аварите и хазарите към Отвъддунавските области. Причината за напускане на степите в Азия е обезводняване на големи пространства земя. По същото време до Дунава и надоло към юг е имало само даки и други славянски племена. Аспарух е имал 120 000 българи,когато е прекосил реката,славяните са били поне 5-6 пъти повече. Македонците са микс от ахейски гърци,избягали от Троянската война и местни племена. Именно този микс създава ядрото на войската на Александър Велики. Но държава Македония не е имало- не и както Гърция,Спарта и Картаген(Либия),със собствено законодателство и правила. Името Македония идва заради човек-не от земя,територия,държава.

  Коментиран от #100, #103, #107

 • 98 Рико

  4 3 Отговор

  До коментар #61 от "АНОНИМЕН":

  Когато пристига телексът ,дежурен в министерстовто е ген.Вазов. Като чува решението започва да си удря главата в бюрото.Едва са го спрели да не си пръсне черепа. Такива са Истинските Воиници на България!
 • 99 Рико

  9 1 Отговор

  До коментар #94 от "Сульовци":

  През 50-те намират "доказателства",че писмеността ни идва от Сибир. "Информацията" е трябвало излезе в Работническо дело. Редакторката го спира! Каква смелост е трябвала в онези години за да спреш нещо от Москва! За съжаление не зная името на тази достойна и смела българка.
 • 100 123

  10 5 Отговор

  До коментар #97 от "Наблюдател":

  Преди да кажеш че Българите са от средна Азия, прочети на на кои са казали Кимери,Сармати и Скити прочети им за културата и обичаите . Прочети за Траките-траки е общо название всяко племе си има има, територии и култура които живеяят под дунав , над дунав и в скития. има ги описани от Хердот. и ясно е казано че въпреки миграциите и смяната на имената им тези хора са едни и същи. Описана е и троянската война и кой са помагали на Троя. В България средно азиатското или турско ДНК е 1.9%, това не отговаря на 120 000 човека нито тогава нито сега.

  Коментиран от #105

 • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 102 славян

  10 7 Отговор
  Не разбрахте ли вече, че на Балканите не е имало никакви славяни. Те са измислени от Мавро Орбини, чак в 1601г.
 • 103 123

  6 1 Отговор

  До коментар #97 от "Наблюдател":

  Патрия Оногурия това е името на Държавата на Кубрат не Велика България съществуваща към 650 година, Какво са правили Китригурите и Хуните на Балканския полуостров през 400 години на века?
 • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 105 Наблюдател

  1 1 Отговор

  До коментар #100 от "123":

  Не е важно да знаеш много-важно е да знаеш нужното. Ако разчиташ на знанията си от училище,университета,филмите,книгите и дочутото тук-там,явно още трябва да знаеш. Преди да пишеш каквото и да е-трябва да знаеш. Иначе не става.
 • 106 ПЕНКО

  2 7 Отговор
  АМИРИКАНЦИТЕ ВИ САКАТ КАО МАКЕТА ! КОЛКО ЛИ ШИПТЪРИ СА СЕ БИЛИ У ФАЛАНГАТА ? АМА АЛЕКСАНДЪР СИ Е ПЕ ДЕ ...С, А ФИЛИПОПОЛИС Е ПЛОВДИВ !!!! ДНЕСКА , СТЕ СИ У ЕВРОПА И ... СИ ИМАТЕ ЯЗИК -/ПОСЪРБЕНЧЕН БУГАРСКИ / И СТЕ СИ ЕДНИ ОТ НАС - НЕМА КАКВО ДА ДЕЛИМЕ !!! НИЕ БУГАРИТЕ СМЕ ВИНОВНИ , ЧЕ НЕ СМЕ СЕ БИЛИ ЗА ВАШИТЕ ВЪЗСТАНИЯ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ И Е БИЛА ЖАЛНА МАКЕДОНИЯ !!!!!!!!!!!!!
 • 107 123

  9 1 Отговор

  До коментар #97 от "Наблюдател":

  Народа на Аспарух има име и то е Оногури,Българи са наричани отципили се Авари от хаганата им. Пристигнали са между 30 и 50 хиляди оногури не 120 000 в Онгъла което е Добруджа и Влахия.

  Коментиран от #108

 • 108 Наблюдател

  2 5 Отговор

  До коментар #107 от "123":

  Добре....професоре! Стига рови в Google материали за собствената си страна. Айде,търси друго поле за изява,лаик!
 • 109 С.В.

  6 12 Отговор

  До коментар #11 от "666 Varna":

  Абсолютни глупости. Половината население в Македония са българи. Половината ми роднини са македонци и живеят там.Птестанете да плюете всички които не са съгласни с вас. Били сбириток,модели да ми каже оплюващия ние какви сме българите. От нас по голям сбиток няма. Всеки минал от тук години и векове си е оставил семката тук. А като си помисля колко колко изостанали и неграмотни подобия са ни тако....,косата ми се изправя.За всичко сме си виновни ние,разберете го за съжаление този вирус може и да ни поразчисти и не само българите,както е тръгнало. Това сме си надробили.

  Коментиран от #111, #115

 • 110 Пепи

  15 1 Отговор
  Браво , много добра статия! Много точно им се казва всичко. По никакъв начин не трябва и не е редно да им клякаме на тия неблагодарници! Ако не изясним всички точки по общата ни история , то както казваше Божидар Димитров ще дойде време ние да доказваме на Европа кои сме и откъде идваме! Защото макетата ще лаят и ще убеждават исторически неграмотна Европа ,че ние сме турци, татари ,монголи и още Бог знае какви други!
 • 111 666 Varna

  13 2 Отговор

  До коментар #109 от "С.В.":

  Тогава.....грабвай си багажа и беж при роднините си там.Никой насила не те кара да стоиш тук. Да плюеш по собственият си народ и държава се нарича родоотстъпничество! Ти от кои си? Хибрид измислен или българин по сърце,душа и убеждения? За България са умирали хора,кръв са ляли,вярата са си пазели,войни са водели-а онези там....те какво са направили? 1350г. ни има като държава. Те откога станаха такава? Ние какво дадохме на Европа,те какво? Прочете ли внимателно написаното от мен? Колко процента посочих,че са българи? Не вади незнанието си на бял свят!
 • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 113 Тцтцтцтц

  0 3 Отговор

  До коментар #8 от "родолюбец":

  Абе на нас все някой нещо ни прави! Айде събери се малко, ако имаш къде!!!!
 • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 115 питам аз

  6 5 Отговор

  До коментар #109 от "С.В.":

  Това , че са българи, го казваш ти. Ама македоните са на друго мнение май. Не мислиш ли. Ти за тях си .иганин, татарин, измета на света...а те са на Ал Мак наследниците, техните домати са най-убавите,техните краставици - най-правите. Така че от къде на къде ще ги наричаш българи, а???

  Коментиран от #147, #148

 • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 117 джоджен

  1 6 Отговор

  До коментар #20 от "Катя":

  И как мислиш Катя че ще граничим скоро със Албания?Като и двете държави са членки на НАТО?Трябва да има война.Вашето мнение е теория на коспирация.
 • 118 Плам

  8 3 Отговор
  Стига със тая Македония бе,че ми омръзна.Да си гледаме мизерията във която сме попаднали,ниски доходи,пении за срам и какво ли още не.
 • 119 54321

  15 0 Отговор
  КАКВА МАКЕДОНИЯ...НИЕ НАШАТА МАЛКА ДЪРЖАВА НЕ СМЕ СИ ОПРАВИЛИ ЗА ИЗМИСЛЕНАТА МАКЕДОНИЯ ЩЕ МИСЛИМ. МОЯТА МАЙКА КОЯТО Е НА 89 ГОДИНИ МИ Е РАЗКАЗВАЛА ЧЕ В ГИМНАЗИЯТА В БЛАГОЕВГРАС СА ГИ КАРАЛИ ДА СЕ ПИШАТ МАКЕДОНЦИ КОЙТО НЕ ИСКА НАМАЛЯВАЛИ ОЦЕНКИТЕ И ПОВЕДЕНИЕТО СЪЩО ТАКА СА УЧИЛИ И МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.....ДА ОСТАВИМ ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВИЦА ДА СЕ ОПРАВЯ САМА КАКВО РЕВЕМ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА БЕЗ ТОВА МЮСОЛМАНИТЕ В МАКЕДОНИЯ СА ДОСТА..ДА СЕ ОПРАВЯТ. НИКАКЪВ ЕС.
 • 120 Съдбата

  2 3 Отговор

  До коментар #96 от "123":

  Амиан Марцели е поримчен грък служил като офицер в римскете армия и живял приблизително от 330 до 400 т. Същият е написал история от 31 книги за историята на Римската империя от 96 до 378г. В тия истории споменава,че готи съвместно с хуни и алани за пореден път овладянат източните старопланински проходи и ограбват Тракия. За хаzаrите може и да имаш право,но същият историк е оставил подробни описания на бита и нравите на хуните,напълно отговарящи на паразитния начин на живот на хаzаrите. Известно е,че етнос хуни няма. Всеки комплексиран rришльо от евразийската степ се е писал хун за да се хвали и плаши. Има етнос хунну изтласкан от Китай на запад. Този етнос отначало е обединил всички номади от степта - и монголоиди,в т.ч и хаzrрите-тюрки,и индоевропейските номади като скитите, но тъй или иначе основното е било ,че са номади,т.е. грабили,клали,яли пили и накрая от тях в Европа останали само унгарците,а другите изпозагинали или се претопили. Със нашите хунну-прабългари е станало нещо подобно - изпогинали са във войни и са са претопили измежду славяните - това е съдбата на номада.

  Коментиран от #203

 • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 122 Димов

  6 3 Отговор

  До коментар #59 от "Щерев":

  Мили ми, заблудени комшу. Викам ти комшу, защото ми е ясно от коя страна на Босфора си. Причината да не виждаш много физически артефакти от славяните е тази, че те са имали бедна материална култура. За тях са били по-важни духовните притежания, песните, притчите, битът, самосъзнанието към славянското общество и култура. Освен това са практикували трупоизгаряне, което означава, да не чакаш голямо материално наследство в зоната на артефактите. Другата причина е, че каквото е останало от тях, като материални артефакти, не е изнесено на пиедестал по витрините, а лежи забутано по мазетата и складовете на музеите, защото съвременната ни държава упражнява антиславянска пропаганда над населението ни. Но, въпреки това, тук-таме можеш да видиш изтипосани някои славянски грънци, които няма да ти хванат окото, защото са интерес само за страстен археолог. Славяните са живяли предимно по землянки и дървени колиби и са били скотовъди с натурално стопанство. Доказателство за съществуването на слявяните, по нашите земи, е езикът на който говорим. Това е славянски диалект. Прабългарите са използвали съвсем различен език. При покръстването княз Борис приема Християнството за единна религия в Бългаиря, но приема и славянският език за единен на нацията ни. Друг неоспорим артефакт са некрополите, оставени от славянските погребения, които са практикували трупоизгаряне. В съвременните територии на България, такива некрополи има много. Най-много са откритите край Шуменско и Варенс
 • 123 Моля

  12 2 Отговор
  Щом сме монголци- да искат от УЛАН БАТОР да ги вкара в Европейският съюз...
 • 124 Димов

  5 2 Отговор

  До коментар #59 от "Щерев":

  Най-много са откритите край Шуменско и Варненско. Можеш да си намериш трудовете на Живка Въжарова, които ще те ограмотят по въпроса. Третото неоспоримо доказателство за славянското съществуване, са имената им, останали и до днес: Мирослав, Светослав, Станислав, Велислав, Вълкослав, Радослав, Любослав, Бранислав, Добрин, Красен, Лъчезар, Здравко, Слава, Найден, Брезица, Биляна, Гроздан, Първан, Новак, Братомил, Братимир, Белица, Милица, Благовест. И все пак, въпреки малкото физически останали до днес артефакти от славяните, едно от най-големите ни наследства от прадедите ни са дрехите, характерни за славяните. Българските народни носии са славянски. Имат абсолютно, неоспоримо сходство с носиите на останалите славянски народи и в същото време нямат нищо общо с облеклото на прабългарите. При прабългарите облеклото е било предимно кожено, като дори жените са носели панталони. И най-голямото доказателство за съществуването на славяните е това, че те са нямали своя писменост и не са засвидетелствали сами за себе си в исторически хроники, а това е правено от съседните им народи. Съседите им са писали за тях и са ги описвали. От там черпим сведенията за ранните славяни, преди създаването на нашата писменост. И не просто ги е имало. Те са били направо напаст на Балканите, и то до такава степен, че империята губи контрол над голяма част от владенията си. В Чудесата на Димитър Солунски е писано, че като дошли да обсаждат Солун славяните били над 100 хиляди, или нещо
 • 125 Димов

  7 2 Отговор

  До коментар #59 от "Щерев":

  В Чудесата на Димитър Солунски е писано, че като дошли да обсаждат Солун славяните били над 100 хиляди, или нещо от сорта на "не се виждаше и педя земя наоколо, която да не се тъпче от варварски крак". Още едно неоспоримо доказателство за славяните е от За Буквите, на Черноризец Храбър. Там той пише: "Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. " Въобще.... доказателства бол. А и всички славянски народи наоколо имаме бол хора руси със сини очи. Само анадлците нямат такива, защото не са славяни.
 • 126 Димов

  15 4 Отговор

  До коментар #60 от "Чочо":

  Никой руснак не е искал да закрива България. Ако искаха, за 45 години щяха да я закрият 100 пъти. Това са долни пропаганди и не ви правят чест. Анадъмну?
 • 127 Димов

  7 1 Отговор

  До коментар #61 от "АНОНИМЕН":

  Сигурно има предвид Нишкото споразумение, когато България, лично по настояване на Стамболийски, се наема да ликвидира базите на ВМРО в страната ни, като така приема условията поставени от югославяните и си късаме всякакви отношения с македонците.
 • 128 Димов

  10 2 Отговор

  До коментар #66 от "един татарин":

  Тъй ли? Я глей ти! Цитат от Уикито, че май доста измислици си си съчинил: "Според автозомен Световен атлас на генетичните смешения от 2014 г. при българите около 40% от генетичния материал е европейски и условно може да се свърже с миграцията на балто-славяните. От данните се установява, че от този примес 46% е подобен на този, преобладаващ у беларусите, 23% на този у литовците и 19% на този у поляците. Въпреки че българите са част от славянската етно-лингвистична група, те, както и повечето други южни славяни, се характеризират с преобладаващ генетичен субстрат, който е различен от този на западните и източните славяни. Около 55% от генетичните съставки у българите, са предимно източносредиземноморски. Те са основно гръцко, кипърско и левантинско подобни. Този феномен се обяснява с езиковата асимилиация от страна на средновековните славянски заселници на завареното балканско население, състоящо се предимно от потомци на неолитни земеделци, преселили се на Балканите от Плодородния полумесец. Следва да се отбележи също, че около 2% от гените на българите са привнесени от района на Централна Азия, и доказват проникването на малки групи степни номади през Средните векове, като тези гени са примесени около 850 година. Остатъчните 2 – 3 % са разнообразни генетични съставки, представени в минимални количества. " - До тук с пропагандата на султана ти.

  Коментиран от #132, #138

 • 129 Димов

  8 1 Отговор

  До коментар #70 от "Знаещ":

  Прокопий Кесарийски нямаше да се съгласи с теб, ако беше жив днес. Най-ранното споменаване на славяните е в творбите му, а той е живял и творил в VI век. Склави, склавени, склауени, стлавени или склавини...... който етноним ти хареса, него си избери, но все става въпрос за тези хора, които днес наричаме славяни.
 • 130 Димов

  15 5 Отговор

  До коментар #72 от "3к43к43":

  Американците имат интерес от разпокъсани славянски народи. И не само те, ами и европейците и анадолците имат интерес от това. Нали затова САЩ остави босненците да си направят държава насред Югославия, като им помогна да откъснат парче от нея? Били преобладаващо население и затова имали право да отцепят територия?! Глупости! Утре и мохамеданите в Странджа ще кажат, че понеже са преобладаващо население, трябва да преминат към картата на Турция. Дали САЩ няма да ги подкрепи и тях? Турция даде на САЩ да строят военни бази на нейна територия, а САЩ изправиха турската икономика на крака. Тази симбиоза е пагубна за славянските народи, но много хора са заслепени от видеоигрите, смартфоните и таблетите, че и от старите трошки, които купуваме от запада, за да видят как един агресор не просто ограбва, ами направо заличава със замах националното ни самосъзнание. Започнаха с образованието ни, наред е историята ни, и ще приключат със самосъзнанието ни.
 • 131 Димов

  18 4 Отговор

  До коментар #80 от "един татарин":

  Падението на българина стига до щракане с пръсти на чалга ритми, гледане на турски сериали, кълчене по пилони за долари, приветстване на rей паради, отричане от славянският му род и братята му, премахване на исконна, българска литература от учебната програма, заличаване спомена за 500 години робски гнет, въздигане на пиедестал на соросоидни историци, като оная, Балева, която се опита да плюе на паметта на жертвите от Баташкото клане........ Абе, всичко долно и мерзавско, само и само да не спират кинтите от запада.
 • 132 Пунти Мари

  9 2 Отговор

  До коментар #128 от "Димов":

  Ами то пишман генетици се навъдиха под път и над път,по куче да хвърлиш по генетичен изследовател ще удариш. Има някои изследвания,макар и по-рядко, дето дават сравнително обективни резултати. Почти никой не смее да отрече генетично сходство с румънци и гърци просто защото и в двете държави има огромни маси асимилирани славяни. Намират близко сходство с хърватите и малко по-далечно с чехи и словаци. От там натътък започват произволни интерпретации за сходства с италианци,унгарци и отдалеченост от руснаците. За украинците още не съм прочел къде са със различията и сходството. Най-интересното е,че сърбите не публикуват резултати от техни изследвания. Това си го обяснявам със страха им,че гените в Източна Сърбия може да се окажат предимно български.
 • 133 Димов

  4 2 Отговор

  До коментар #81 от "Рико":

  Римляните като са имали държава, прокопсаха ли до наши дни?
 • 134 Димов

  5 3 Отговор

  До коментар #88 от "един татарин":

  Препоръчвам ти да четеш повечко книги и да зяпаш по-малко глупостите на платени соросоиди.
 • 135 Мунчо

  8 0 Отговор
  Като има български управници дупедавци ще е така с македонсаката измет! С тях нетрябва да се преговаря изобщо!
 • 136 Турция българия вечна дружба

  4 11 Отговор
  Турция българия дружба от векове за векове
 • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 138 един татарин

  2 5 Отговор

  До коментар #128 от "Димов":

  Тъй ли , иначе ли...изгледай и асимилирай казаното от клипчето в пост №88. Аз не си измислям нищо и нарочно го постнах, мисля че Стамов е доста по-компетентен от мен , от теб и от всички дето си чешете езиците тук. Не оспорвам съществуването на славяните, а това че все още генетично се идентифицираме с тях, което в основата си е погрешно схващане.Човекът ти показва нагледно, на прост език движението и асимилирането на едни етно групи с други, какво е било и какво е останало от славяните в нас, но не, ние трябва да сме последна инстанция и да громим соросите с всички сили и средства. И всеки който не е съгласен с казионната наука е родоотстъпник и предател. Еееей, аман от комундери, дето не приемат друга позиция освен тяхната, коминтерновска. Публикувано във факти.бг: До тук с пропагандата на султана ти. А че с този ник искам да иронизирам македонската теза, това не значи че вярвам в татарската хипотеза...всъщност, как стигна до заключението, че това е султанска пропаганда. Точно с тази си изцепка ме убеди че си от конструкторите на цинкови кофи. Айде, остани си със здраве, склаве.

  Коментиран от #140, #141

 • 139 Кръст ан

  6 0 Отговор
  А за албанците, не смеят да кажат нищо.
 • 140 Димов

  7 4 Отговор

  До коментар #138 от "един татарин":

  Не вярвай на мен! Вярвай на фактите, които ти копирах и постнах от официални научни сайтове. Абсурдните хипотези на родоотстъпника, по който си се прехласнал, ги няма там. Всеки амгъл може да спретне хипотезка и да се изложи по ТВто. А соросоидни твари има много. Малко са таранките, които ще им повярват и ще им се вържат. Повечето ще са антибългарски пропагандатори, ровещи неспирно за всякакви доводи против българите и славянските им корени, за да рапокъсат славянската връзка. И точно това те издава какъв си, както те и определих правилно. Как ще разкъсаш физическите черти, професоре? Кои татари са имали руси коси и сини очи? Кои татари или маджари са говорили славянски език, като нас? С какво ще обясниш запазените във фолклора ни танци и носии? Характерното славянско облекло не е било присъщо за анадолските варвари, нахлули тук чак през 14 век. Заставам аз, до един руснак, до един поляк, до един сърбин дори, и виждаш сходство в чертите ми с всички тези хора. Застава до нас един Сажди, от Бурса, и разликата е по-голяма от тази, между човека и маймуната. Със славяните се разбираме и се знаем, впреки упоритите ви усилия да ни разцепите. Кръвта вода не става!

  Коментиран от #171

 • 141 Димов

  6 4 Отговор

  До коментар #138 от "един татарин":

  И на мен не ми харесва македонската теза, но тя не ми се вижда много македонска. Особено като знам, как десетки НПОта пишат ли пишат подобни хипотези и у нас, срещу тях. И там е същото. Соросите са прокарали пипала и структури във всичките славянски страни и пишат от името на народите им, срещу братските им народи. И не съм от коминтерна. Отъждествяването на славянофилството с комунистическите схващания е измислица на соросоидните вредители, за да накарат обществото, борещо се за откъсване от тоталитаризма, да се откъсне и от славизма. Умело извъртане и нагаждане на факти за използване на човешките фобии, с цел унищожаване на чужди културни ценности и дори заличаване на цели нации. Върви, обяви и Писий Хилендарски в коминтерски подбуди и връзки с Горбачов.
 • 142 Гост

  4 2 Отговор

  До коментар #88 от "един татарин":

  Ама си мамуна хитраааа! Изглледах цялото виде, не само след 17 мин, както ти настояваш в поста си. Дори твоят човека казва, че съвременният българин има около 46% славянски геном. Хърватите имат цели 70% славянски геном. Но, това е доста преди 17 мин от видеото. Чак после, след 17 мин, където ти настоя да гледаме само там, човека поясни защо при нас славянският геном е по-малък от на хърватите. И каза, че това е така, защото ние имаме голям процент геном от унгарските скити, които са били асимилирани от славяните. И на няколко пъти категорично отрече всякаква връзка с траки и с тюрки. Затова ли нарочно караш хората да гледат сле 17 мин? За да извадиш едно твърдение от контекста и да го представиш като изкривена истина?

  Коментиран от #149, #152, #161

 • 143 мДа

  8 0 Отговор
  Аз пак ще го кажа - на никой не му пука за тия. Повечето от нас дори не се сещаме че съществуват, камо ли да ни пука какво мислили и казвали. Нека не им се отстъпва, нека да ги оставим извън европейския съюз и да умрат от глад. После сами ще си сменят подхода... или ще продължат да вадят български паспорти.
 • 144 mimi

  2 0 Отговор
  Браво.Така е!
 • 145 Пижо

  4 0 Отговор

  До коментар #10 от "родолюбец":

  И всички идват У " шопско"
 • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 147 Yonko

  3 0 Отговор

  До коментар #115 от "питам аз":

  А като вземат балгарски паспорт декламират аз сам балгарче обичам наште планини зелени и т.н.
 • 148 Yonko

  3 0 Отговор

  До коментар #115 от "питам аз":

  А като вземат балгарски паспорт декламират аз сам балгарче обичам наште планини зелени и т.н.
 • 149 един татарин

  2 1 Отговор

  До коментар #142 от "Гост":

  Ами просто г-н Стамов след 17 мин ти дава наготово , в обобщен вид заключенията и резултатите , до които са достигнали на този етап. На практика няма как , ако скитите са асимилирани(претопени) от славяните, техния ген да е преобладаващ в съвременния българин...При съотношение 56% /14% на скитския геном към славянския, да твърдиш че са асимилирани от славяните. не ти ли се струва малко невъзможно, а? И кога съм твърдял че имаме нещо общо с траки и тюрки. . Отчитам и фактът, че това е изследване, което на този етап е все още в начална фаза и за да се каже и докаже една теза, са необходими още много проучвания. Което означава че може и да не съм прав, но в също такава степен са недоказани и тезите на останалите, визирам тезата на г-н Димов. Всъщност неговата теза напълно се покрива с най-върлите македонистки хипотези. Наскоро гледах един клип в тубата на някакъв върл македонист, който заедно с един словенски професор разви точно същата теза за словени,склавени и някаква чорба от ''доказани'' от ''мастити'' учени теории. Аз се доверявам на такива учени като Стамов, а не на византииски или други хроникьори, чиято достоверност е известна като силно пристрастна.Още по-малко пък на учени, които се опитваха да са в паралел с линията на партията и интернационала. Смятам че генетиката и антропологията са двата клона на науката , които могат да разрешат този спор много по-точно и коректно

  Коментиран от #191

 • 150 Шопо

  3 5 Отговор
  Българската област Вардарска Македония скоро ще разбере истината и ще се присъедини към майка България !!!
 • 151 баба ви от бг

  1 0 Отговор
  хорца, забравили или не учили бг историята!!!! Само Пловдив- филипополис, тримонциум, пълдин - 25 имена на Пловдив, много преди Филип Македонски, който е представял някаква област на Тракия! преди него се е казвал ПЛЪВДИВ, а селото шопско освен сердика, има ли друго име? А тези от скопие да идат там! нали толкова искаха!!!!

  Коментиран от #160, #183

 • 152 един татарин

  3 0 Отговор

  До коментар #142 от "Гост":

  А тия двамата убавци, македонеца и словенеца накрая стигнаха знаеш ли до какъв извод..ами че те са коренното население в последните, забележи-4-6000години на Балканите, ние сме дошли с конницата на Аспарух и видиш ли, благодарение на тях, като са ни ПРЕТОПИЛИ сме станали хора, демек-изправили сме се на два крака.Беседата м/ду тях двамата, се е състояла през март месец, тази година, на някакъв семинар в Загребския университет. И искат да ги пуснем в ЕС. Прав ще излезе Божидар Димитров, че пуснем ли ги в ЕС, после ще доказваме кои сме и какви сме ... Ще опитам да открия клипът и да го постна. Ще останеш доволен какво мислят братята ти славяни за тебе.
 • 153 Думата

  1 0 Отговор

  До коментар #48 от "АНОНИМЕН":

  "славяни" е отпреди 200 години, но славянството /независимо как ще го наречеш/ - си съществува от доста па-отдавна. Ако се вгледаш в езиковите /най-вече топонимични, но има и други/ остатъци, съществуващи и днес в много от териториите, населявани някога от това етническо образувание, ще видиш доста интересни неща... Впрочем - дали учените, които доказват съществуването на единен /пра/БАЛТОСЛАВЯНСКИ език, са по-некомпетентни от теб? Би ли пожелал имена на такива учени или знаеш достатъчно?

  Коментиран от #166

 • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 155 Разум

  7 1 Отговор

  До коментар #22 от "USA":

  По-добре Обама да ти е брат? Африканската черна раса е 1млн години назад в умствено развитие. Навсякъде по света са на дъното по успех и първи по насилствени престъпления. Покажете ми едно место където Африканците да са го направили по-добро? Вижте Лондон, Париж и всички градове и държави с голям брой Африканци от негърската раса! И един от тях е много за България.
 • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 159 Сретен Йосич

  2 0 Отговор
  ща ти е бре чале,все триеш
 • 160 Тц!

  0 0 Отговор

  До коментар #151 от "баба ви от бг":

  Триадица.
 • 161 един татарин

  3 1 Отговор

  До коментар #142 от "Гост":

  Ами обещах ти, но не го намирам нещо тоя клип. Но попаднах на нещо още по-добро. Потърси в тубата клипът.. ''Пета бугарска капитулация во Македония'' и ще останеш доволен и ти и привържениците на славянската теза.Какво мислят за нас пък скъпите ни братя хървати.. , дано открия и другия клип, за словенеца. Приятели, българи, с такива братя сме живи погребани, тия при пръв удобен момент ще ни забият ножа в гърба....иначе пишете се славяни, склавени словени....ако щете и като хладилник '' Мраз'' се пишете, но аз с такива не искам да съм брат, честно ви казвам. Нарочно не поствам клип или линк, сигурен съм че едва ли ще го пропуснат през цедката, прекалено брутален е ... клипът е доста дълъг и е от края на май, т.г

  Коментиран от #193

 • 162 Българин

  12 2 Отговор
  О неразумний юруде поради що се срамиш да се наречеш българин. Три поколения Македонци с промити мозаци.Сръбските комуняги им разкатаха фамилията. Всичката история им е измислена,езика им измислен, държавата им измислена, имената им измислени.Възродителен процес в сръбски вариант.Никакъв ЕС докато не оправят всичката каша която са им забъркали сърбите след 1945г като се почне с учебниците по история.
 • 163 мдааа

  10 0 Отговор
  защо не се спре издаването на паспорти за тия? вземат ги и бягат на работа на запад.
 • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 165 гошо

  5 0 Отговор
  Вето на тия малоумници
 • 166 само питам

  4 1 Отговор

  До коментар #153 от "Думата":

  А тези учени да не са от Македонската Академия на Науките...създадена 1967г ??? Що ли ми се струва че са нейни възпитаници.
 • 167 БАЙ ГАНЬО

  2 1 Отговор
  АМА ХУБАВА Е ТАЗ МАКЕДОНИЯ.ЛЕГНАЛА МИ Е НА СЪРЦЕТО ВАДЖИЯТЯ.ДА ЩЕ АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДА НИ Я ДАДЕ КОГА УПРАВЛЯВА НАШАТА ПАРТИЯ ГЕРБ.И ДА МЕ ТУРЯТ ЗА 2–3 ГОДИНКИ НА СОЛУНСКАТА МИТНИЦА.ПЪК ТОГАВА ЩЕ ВИДИШ ТУКА ЛИ СИ ТАМ СТОЙ.
 • 168 ДАЛИ ЗАБРАВИХА

  4 1 Отговор
  МАКЕДОНСКАТА ПИСМЕНОСТ Е СЪЗДАДЕНА НЕ ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ А ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ ВЕНКО МАРКОВСКИ ПРЕЗ 1945 ГОДИНА.ВЕНКО МАРКОВСКИ БЕШЕ ПРЪВ ПРИДВОРЕН ПОЕТ НА ДР. ТОДОР ЖИВКОВ /ПОЕМАТА "ОРЛИЦАТА"/
 • 169 Тодор Александров

  7 0 Отговор

  До коментар #18 от "Страничен":

  Ти си бил няколко пъти,а аз съм бил 1000 пъти и нито един македонец не ми е говорил с омраза за България, нито един не се е перчил на национална тема.В Охрид веднъж на маса домакините казаха,че не знаят какви са- ние им говорим, че са българи, сърбите им казват,че са сърби,по телевизията им казват, че са антични македонци.Цялата омраза там се подклажда от няколко журналисти, политици и служители от ДС, подкрепени от Сърбия.
 • 170 SmSm

  3 0 Отговор

  До коментар #7 от "родолюбец":

  Ами не се държат като братя, какво да се лъжем. 😣
 • 171 СМ ескейпист

  2 3 Отговор

  До коментар #140 от "Димов":

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!(с) Наистина много мозъци са пострадали от тази славянска идея. И тя е насадена там от руските другари, които пропагандирайки панславянството, се виждат начело. Но вие, разбира се, сте свободен да се чувствате славянин от тук до Москва, Скопие и обратно.

  Коментиран от #192

 • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 173 Македон

  1 6 Отговор
  М А К Е Д О Н И Ј А В Е Ч Н А !!!
 • 174 заката

  7 1 Отговор
  Македеония е бугарска Земля от векове
 • 175 PlimP

  1 1 Отговор
  бий, за да те уважават
 • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 177 аз ти той

  2 4 Отговор
  Г-н/жа редактор усещам наченки на ярост и омраза. Значи пропагандата си е свършила работата. Това за, което се вайкате в България става от години с/у Турци и Роми. Съзнанието на средностатистическия Българин толкова е промито, че и при най простия битов скандал веднага се чуват лозунгите турци в анадола цигани сапун. Нима не е вярно? Колко Туци и Цигани има на ръководни позиции в държавата, нима няма кадърни хора от тези групи? До скоро се тръбеше, че под ИГО ли е, съжителство ли е, незнам какво е вече Българския народ е бил подлаган на невиждани мъчения А всъщност се оказа, че след Освобождението в българия има най-много Производствени съоражения на глава от населението, фабрики, манифактури, занаятчийски ателиета и т. н. Но пропагандата си свърши успешно работата Турците и Ромите са виновни. Така, че ще ме извините ама с вашите камани по вашата глава.

  Коментиран от #179, #181

 • 178 Ха ха

  3 0 Отговор

  До коментар #4 от "Любопитно":

  И аз да попитам.А тези"българи" дали имат право на глас?
 • 179 Ние

  3 0 Отговор

  До коментар #177 от "аз ти той":

  Странно защо най- успешните и богати българи по това време са все в Румъния,Сърбия,Русия.Как един в Истанбул не откри бозаджийница.
 • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 181 хихихиххи

  3 0 Отговор

  До коментар #177 от "аз ти той":

  "съоражения и камани" с тази граматика кЪк иЗкЪш да имате от вашите хора в управлението?
 • 182 Вал

  1 2 Отговор

  До коментар #66 от "един татарин":

  Ей ние сме си тракийци аре стига глупости си писъл бе татар

  Коментиран от #189

 • 183 Дедо ти

  2 0 Отговор

  До коментар #151 от "баба ви от бг":

  Майна,това,че си сменяте всеки ден името на града доказва родството ви със скопиените.Апропо:Средец - средата на държавата.
 • 184 ГоЩо

  4 1 Отговор
  Това си е дълбока,Българска провинция! И омразата и интригите го доказват! Просто ние сме си такива!
 • 185 Делчев

  3 1 Отговор
  Всички си знаят че са Българи Те сами си удрят чертата Няма да ги молим С Албанците се разбираме чудесно
 • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 188 коко

  2 0 Отговор
  Ако не клекне Боко-велики,няма да видят ЕС скоро.
 • 189 един татарин

  1 1 Отговор

  До коментар #182 от "Вал":

  Тракиец си толкова, колкото аз съм ескимос. Но все пак чувствай се такъв , какъвто ти харесва, на мен не ми пречиш.Само че ако се разходиш до Скопие, там ще те направят античен македонец.
 • 190 незнайко

  0 0 Отговор
  Статията добре, но в нея никъде не се посочва за КОГО СЕ ОТНАСЯ !!! В заглавието пише ( tribuna.mk ) и в края на статията Северна Македония !!! За тази измислена държава ли се отнася написаното ???
 • 191 Гост

  2 0 Отговор

  До коментар #149 от "един татарин":

  Работата е там, че Г-н Стаматов е един от множеството учени, които се опитват да се правят на историци. отваряш Уикипедия и там пише, че изследвания български ген има най-голям процент славянски геном. Аз на ремонтирана енциклопедия ли да вярвам или на някакъв си доцент за когото не намирам информация в нета и който е намерил поле за изява на теориите си единствено по телевизия скат. Такива като тоя са стотици и всеки с негови изследвания и собствени теории. И кои българи е изследвал за сравнение? От Столипиново и от Максуда ли? В моят град никой не е изследван за гени. Ако изследваш само хора в Добрич може и румънци да ни изкараш. Чети ремонтирани източници. Не се осланяй на всеки петел тръгнал да кукурига.

  Коментиран от #194

 • 192 Гост

  3 0 Отговор

  До коментар #171 от "СМ ескейпист":

  Както писа някой: и Черноризец Храбър ли е повлиян от руската идея, че и в неговите писания се говори за славяни? Престанете с излъчването на истината. Славните са били най-големият род на континента. Не можете да ги закупите с пропаганда.
 • 193 Гост

  2 0 Отговор

  До коментар #161 от "един татарин":

  Мислят това, което им насажда запада.

  Коментиран от #196, #198

 • 194 един татарин

  0 2 Отговор

  До коментар #191 от "Гост":

  Ама ти на Уикипедия ли вярваш..сигурно на Руската....бъди здрав, спорът с такива като тебе е безсмислен. Ти дори не разбра за какво става на въпрос, славянино, или може би склавянино...или може би -словенино. Та според Уикипедията, какъв си в края на краищата??? Консултирай се с твоите петли и да видим какъв ще е отговорът.

  Коментиран от #205

 • 195 Ходи си мутро

  1 2 Отговор

  До коментар #23 от "Любен":

  Много точно казано! Винаги съм се интересувал от произхода си и съм задавал въпроси към учители и историци. И винаги съм получавал отговори от рода: "Щом така са написали историците, значи е вярно!" Да, ама не. Направете си тестове за произход и сами ще се убедите в това:) България се намира на пътя на преселението на народите и нищо чудно че има голямо разнообразие, но като цяло преобладава процента на местното население, което е преобладаващо тракийско или по-скоро на невероятната ненаименована и зачеркната от историци и политици забравена цивилизация, живяла по тези земи. Като се събудите и измиете очите се вижте в огледалото - виждате ли славянски, тюркски или татарски черти?

  Коментиран от #206

 • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 197 Античното Маке

  3 1 Отговор
  Как може да се изпише определението “самозабравил се българин” с една дума? Македонец!
 • 198 един татарин

  0 2 Отговор

  До коментар #193 от "Гост":

  Това е оправдание на човек, който не иска да носи отговорност за собствените си постъпки...На българина винаги някой друг му е виновен и при всяка издънка дежурното оправдание е ''Ама аз не съм, той Иванчо ме накара'' Смешен си е това оправдание, не мислиш ли?

  Коментиран от #209

 • 199 чикирикилапдуду

  4 0 Отговор
  Детска площадка между блоковете. Чува се детски вик: - Ма-а-амо-о-о-о! Никой не отговаря. - Мамо-о-о-о! Пак никаква реакция. Див крясък: - Мамо-о-о-о! Майката се показва на терасата: - Какво има, защо си се развикал? - Извикай татко!
 • 200 Античното Маке

  4 2 Отговор
  Информацията още стои в интернет: “Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”...За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Славянският произход сред българите е само 15 процента. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер ... “ А сигурно знаете, че траките не са славяни, нито татари, нито тюрки!!

  Коментиран от #201, #211

 • 201 един татарин

  1 1 Отговор

  До коментар #200 от "Античното Маке":

  Що лъжеш бе. Нема начин....според Гост, Димов и ред други наши мастити '' капацитети'' сме си чисти славени..оопс- склавени, па може и славяни. Тех ша слушаш, те са петлите и квото те кажат-това е.Всички останали сме Сороси, предатели и маргинали. Така да знаеш. И го кАжи и на таа шефка от Швейцария, да земе да си поправи резултатите...ама хаа!!!!

  Коментиран от #214

 • 202 Античното Маке

  4 1 Отговор
  ДВА ТЕЖКИ ВЪПРОСА НАСМИТАТ СКОПСКИТЕ ИЗМАМНИЦИ И ОСМИВАТ ЛЪЖИТЕ НА МАКЕДОНИЗМА 1. ЗАЩО ПРЕЗ 1913 И 1919 г. 99,999% ОТ БЕЛОМОРСКИТЕ "СЛАВОМАКЕДОНЦИ" ИЗБЯГАХА ПРИ "ТАТАРИТЕ" В БЪЛГАРИЯ,А НЕ ИЗБЯГАХА ПРИ "СЛАВЯНИТЕ" В СЪРБИЯ? 2. ЗАЩО СЛЕД 1912 г. МАКЕДОНСКИТЕ ДЕЙЦИ НЕ ОТИДОХА ПРИ СВОИТЕ "БРАТЯ СЛАВЯНИ" В СРЪБСКАТА И ЧЕРНОГОРСКАТА АРМИЯ,А ОТИДОХА ПРИ "ТАТАРИТЕ" В БЪЛГАРСКАТА?

  Коментиран от #204

 • 203 Античното Маке

  3 1 Отговор

  До коментар #120 от "Съдбата":

  Да, ама не! Традицията българите винаги е била да градят градове и съоръжения, капища (храмове – б.а.), създават защитни валове - т.е. налице са всички свидетелства за уседнал начин на живот, а не за номадски.
 • 204 един татарин

  2 0 Отговор

  До коментар #202 от "Античното Маке":

  Съгласен напълно и безусловно. Само искам да допълня още един въпрос. КАКВО БЕШЕ ЗНАМЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪЗСТАНИЕ- БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК ИЛИ СЕГАШНИЯ МАКЕДОНСКИ ''ВЕНТИЛАТОР''.
 • 205 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #194 от "един татарин":

  Не бе, на филанкишията ще вярвам, от тв скат. Айде, много ти здраве с образоването от делиорманските историци.
 • 206 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #195 от "Ходи си мутро":

  Виждам в себе си славянски черти. А "ученият" от клипа на татарина по тв скат каза, че в гените на съвременните българи нямало капка тракийски останки. Ама той сигурно е изследвал гените на някой от Селеметя, затова.

  Коментиран от #207, #208, #210

 • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 209 Гост

  3 0 Отговор

  До коментар #198 от "един татарин":

  Да не би току-що да отрече западното влияние в съвременното ни образование и социален и политически живот? Ти май се опитваш да отречеш всякакви очевадни факти, а? Още малко ще ми кажеш, че заплатата, която взимам не е 700 Евро, а е 3000 Евро, просто аз съм бил мързелив, че работя на конвейр само по 8ч на ден. България е на ветровито място. Затова всички й се бъркат в работите вече 142 години след освобождението. Поставиха ни княз от Кобургите - факт. Той репресира Търновското правителство при вземането на решения - факт. Западът се опълчи на Русия, която ни даде излаз на три морета със СанСтефанския договор - факт. Европа ни наложи Берлинският договор, с който ни разкъса на три части, като остави Македония под османска власт - факт. По-късно, пак князът ни чужденец ни вкара в ПСВ на грешната страна, че и против събратята ни - факт. Заради неговото решение загубихме Добруджа, Беломорска Тракия и западните покрайнини - факт. Наложиха ни непосилни за нас репарации, които ни вкараха в национална криза - факт. Дори и днес западът ни пише фалшиви учебници по история, чрез подставените си НПО организации - факт. Факти, факти, факти...... все неоспорими факти, които ти отричаш. Я кажи, щом сматаш, че българите сме мрънкачи, на които все някой друг им бил виновен, ти не си ли и ти българин? От кои си? От на Доган електората ли?
 • 210 Ходи си мутро

  0 0 Отговор

  До коментар #206 от "Гост":

  Потърсете в чичо Гошо (Google): Разумен поглед върху произхода на българите

  Коментиран от #212, #213

 • 211 Гост

  2 0 Отговор

  До коментар #200 от "Античното Маке":

  Айде, още един луд с негова си песен. Ти не чуваш ли какво говори човека от клипа, на татарина? Казва ясно и чисто - българите нямаме нищо общо с тракийския ген. Как можеш да оспорваш такъв велик учен? Такова светило в научните среди, за което нищо не пише в нета, а само една тв скат му е дала поле за изява?
 • 212 Ходи си мутро

  0 0 Отговор

  До коментар #210 от "Ходи си мутро":

  Сега погледнете съставът на подобни групи за нашите съседки: Държава I2a E1b1b R1a R1b J2 G I1 Други България 22% 20% 17% 11% 11% 5% 4% 10% Македония 23% 22% 14% 12% 14% 4% 3% 8% Северна Гърция 16% 21% 18% 13% 15% 5% 5% 7% Цяла Гърция 10% 21% 16% 12% 23% 6% 3% 10% Сърбия 34% 15% 18% 6% 9% 3% 8% 7% Румъния 28% 14% 18% 16% 14% 3% 3% 4%
 • 213 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #210 от "Ходи си мутро":

  Чел съм го, колега. Благодаря! Препоръчай го на татарския ни приятел. В нея тема се обяснява, как произхода ни е бил силно променян от историците, съобразно полит настроенията в различните периоди на страната ни. Най-ми харесва обяснението за съвременните писаници по произхода ни: "С възприемане на евроцентричната доктрина в България и приемането на страната за член на ЕС и особено след отдалечаванито ѝ от Русия, от началото на 21 век прабългарите в изследванията на редица учени отнова биват изяснявани като ирано-арийци, които доминират числено над славяните в ранносредновековна България. В този контекст славянската компонента отново тотално се пренебрегва за сметка на прабългарската, която е необосновано преувеличена." И точно тук се явява нашият приятел, който смята уикито за поредната коминтерска брошура. Евроатлантици, сър. Какво да ги правиш?

  Коментиран от #216

 • 214 Гост

  2 1 Отговор

  До коментар #201 от "един татарин":

  Сороси, евроатлантици, антибългари, истински демократи, американофили, русофоби, славянофоби, туркофили и родоостъпници....... както искаш така си викай. АЗ И ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ СМЕ СЛАВЯНИ!
 • 215 Гост

  2 1 Отговор
  Хей, славяни, ще живее наш'та реч звънлива! Ще живее, докогато има хора живи. Ще живее и пребъде и духът славянски, който разгромява твърдо ордите тирански. Тази реч е наша слава и победно знаме. Който нея изостави, той ни е душманин. Нека стръвно ни напада мракът с тъмни орди, с нас е слънчевата правда и затуй сме горди Нека страшна буря вие над главите наши. Нека гърмове ни бият, няма да се плашим! Ние бдим на вечна стража като планините и готови сме да смажем всеки похитител!
 • 216 Ходи си мутро

  2 0 Отговор

  До коментар #213 от "Гост":

  Търсих информация за български професор от водещ шатски университет, но не съм запомнил нито име, нито университет. Използва математически модел с много отчети. човека каза, че в момента гърците правят много мащабен подобен модел на гръцкото население (за да разберат в крайна сметка, че са египтяни:) Гледах го наскоро май по Канал 1. Ако някой се сеща за въпросния човек или за изследването, нека постне тук. Надявам се да е интересно за голяма част от заинтересуваните за произхода си.

  Коментиран от #217

 • 217 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #216 от "Ходи си мутро":

  Да се изкарват, ако щат, и марсианци. Това е т.нар. паранаука, всевдонаука, която днес е много разпространена и намира широк кръг от кухари за поддръжници. Разпространява се от параисториците, които спадат към академичната общност само по формален признак. Все ми е тая.
 • 218 Пешо

  0 0 Отговор
  Накрая нащо добре написано и във Факти.
 • 219 Ходи си мутро

  3 0 Отговор
  Надявам се да сте чували за: Варненски халколитен некропол Гроб Номер 45 Викаме му "Пешо от Гроб Номер 45". Засега това е най-старото ОБРАБОТЕНО злато в Света. И никак не прилича на всичко след него! А сега умниците историци да се изходят по въпроса - аджеба какъв е бил тоя майстор и тия хора, които са знаели как да загреят и до колко златото, че и да го обработват във вид на накити. Как да им викаме? Траки, Маки, Славони, Тюрки, Елини или ба ли маа му ... Как за толкова години не се заинтересуваха от това, освен да пишат дисертации, които никой не чете... Срещу артефактите не можеш да крещиш или да лъжеш... Това са хората, чиито гени носим голяма част от нас. Горещо препоръчвам, на всички да посетят Музея.
 • 220 Езиковеда

  4 3 Отговор
  Тук много здраво сте объркани всичките, за това имате толкова разногласия. Понеже недобросъвестни хора спекулират с названието 'славяни' трябва да се уточни, че дедите на поляци, чехи, руснаци и др. не са взели участие в съюза на Аспарух. Не са участвали и в битките с римските легиони, не са заливали и покорявали Гърция. През VІ-ти век предците на поляци, чехи, руснаци и др. са носили названията венети, венеди, венди и са обитавали днешните си земи, а не Балканите...Запитайте се – защо тази информация се укрива усилено? Истинските славяни са гетите-древен тракийски народ. Те са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава- Така нареченият съюз между стари българи и славяни не е нищо друго освен съюз между два тракийски народа – гети, носещи ново име славяни и мизи, носещи ново име българи. Понеже името на гетите-славяни е станало най-известно, то всички народи говорещи сродни езици получават след време името славяни. По същия начин се поражда и названието германи. Корнелий Тацит обяснява, че по начало името германи е важало само за едно племе. Чак след време всички други хора говорещи близки езици получават името германи. Днес шведите се считат за германи в езиково и културно отношение. Това обаче не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал със викинги (дедите на шведите). Не бива да се сместват поняния от лингвистиката с име на исторически народ. Това, че немски и шведски са от една езикова група не ни д

  Коментиран от #222

 • 221 Езиковеда

  5 3 Отговор
  Това, че немски и шведски са от една езикова група не ни дава право да припишем немската история на шведите и обратно. Макар да имат едни корени, това са два различни народа със съвсем различни заслуги в историята. Дедите на немците влизат в историята преди около 2100 години, докато дедите на шведите се споменават векове по-късно. Точно така стои въпроса и със славяните. Старите славяни-гетите може да са говорили сродни езици с вендите обитаващи Полша, Русия, Чехия и т.н. но имат съвсем различна история и съвсем други обиталища.
 • 222 Хиндуист

  2 1 Отговор

  До коментар #220 от "Езиковеда":

  Май си спал в часовете по история. Винаги в учебниците за средния курс е пишело,че първи римляните са споменали венедите през 1-ви век.Всъщност това са западните славяни. През 350г. Йорденес вече споменава за венеди,склавини и анти. Много ми е интересно коя енциклопедия било френска,руска,английска,гръцка или италианска потвърждава,че гетите и мизите са се преродили във втория си живот в южни славяни? По-скоро пише,че траките от равнините са разорени от варварските нашествия през 3-6-ти век и част от тях са се спасили по планините. Ти да не си хиндуист и да вярваш в преражданията?

  Коментиран от #223


 • 223 Езиковеда

  3 1 Отговор

  До коментар #222 от "Хиндуист":

  Славяните, наричани от старите автори склавини са обитавали земи от Карпатите до делтата на Дунава и от изворите на Висла до река Дон. Това са древни тракийски земи. От Страбон знаем, че владенията на гетите се простират далеч на запад до Германия (чиято източна граница е Висла). Този огромен тракийски народ е населявал дори и черноморските степи. Земите описани като гетски от Страбон съвпадат със земите на склавините описани от Йордан. Потвърждение, че склавините са тракийски народ получаваме от старият историк Теофилакт Симоката, който казва: Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия...Склавини, или гети защото така бяха наричани в древността. Че склавините са гети, тракийски народ се вижда и от археологическите данни. Склавинската и тракйска домашна керамика са идентични, и то склавинскиата керамика е идентична не с коя да е, а точно с тази принадлежаща на гетите. Самото название гети е сборно, съществували са много, родствени едно на друго племена, които са влизали в гетската общност. Костобоките, даките и сарматите са едни от най-известните представители на голямото гетско семейство, към което принадлежат и българите. В Именникът ( на българските князе) е споменато, че 515 години преди Аспарух, дедите ни са властвали на север от Дунав. Тези земи са на гетите и щом през II-ри век дедите ни са живели там, то те са и част от гетското семейство. Това всъщност е обяснено отдавна от Страбон, който пише, че гетите са от същия род както и
 • 224 Езиковеда

  3 1 Отговор
  Това всъщност е обяснено отдавна от Страбон, който пише, че гетите са от същия род както и мизите, а също че двете племена говорят езикът на траките. Мизите са отъждествявани с българите в продължение на хиляда години. Т.е. склавини-гети и мизи-българи принадлежат на един и същи етнос. Векове наред гети и мизи са били съседи, дори са ставали и големи смесвания. Страбон свидетелства, че през I-ви преди Христа сред мизите обитаващи земите на юг от Дунава се заселват петдесет хиляди гети. До истински военно-политически съюз обаче се стига едва през Ранното Средновековие когато дедите ни осъзнават, че само с обединени усилия ще извоюват пълната си свобода от Рим. Така наречените “нашествия от север” на склавински отряди не са нищо друго освен освободителни войни.
 • 225 Недей

  0 0 Отговор
  Никой не спори,че гети,даки и мизи са все тракийски племена,и че до 1-2 век са живяли около р.Дунав,Влашката низина и Мизия. Славяните като цяло по това време живеят между р.Днепър на изток р.Висла на запад,от Карпатите на север,та до Балтийско море. Заради демографския взрив и общото раздвижване както на германците,така и на хуни,скити и авари,славяните започват да се разселват на запад,изток и юг. На юг славяните се разселват когато готи,хуни,авари,алани за 2-3 века преди това разчистват терена,т.е равнините на Влашко и Балканите са обезлюдени,а таките са избягали от варварите в Карпатите и по планините на Балканския полуостров. На влашори недей да казваш,че гети и даки са славяни,че може и да те понабият.Иначе влашорите имат силно присъствие на славянски гени точно защото славяни и траки са се смесили,но при влашорите преобладаващ е останал тракийският ген,а южно от Дунава преобладаващ е станал славянският ген.
 • 226 Езиковеда

  0 0 Отговор
  Знам, че е трудни и неразбираемо, но бяхме принудени да вярваме на диви измислици защото от нас бе укрита важна информация. Не ни се каза, че трябва да правим разлика между стари славяни, венети и анти. Не ни се каза, че венетите са деди на словени, словаци, поляци, чехи, руснаци, че антите са предци на украинци и белоруси. Не ни бе обяснено, че старите славяни са фактически гетите - древен тракийски народ живеещ в съседство с мизите, които в Ранното Средновековие стават известни под името българи. Без да знаем тези неща ние лесно можем да повярваме на лъжи. Склавините не са нов народ, склавини е само алтернативното название на тракийското племе гети, населяващо Балканите поне от времето на Неолита. Славяни не е етнос, а теофорното население на палеобалканите, етническото им име е траки, мизи, пеласги…И има хилядите топоними оставени от склавините в Гърция (а и в Тракия), типични за българския език. Има и друга важна подробност, която винаги се пропуска. Славяни са наречени само тези траки непризнаващи римската власт и борещи се за свобода и независимост. Симоката нарича славяни само нахлуващите от север гети.

  Коментиран от #228

 • 227 Джентълменът

  0 0 Отговор
  Не разбирам това постоянно чекнене с македонците и тяхното с нас при все, че моят род е от гр. Кукуш, тоест и аз имам нещо македонско в кръвта си. Щом смятат, че не са българи значи не са. Защо въобще им се дават български паспорти? Времената се променят, а с тях и нравите. Прекалено много сръбска пропаганда е вилняла там през соца, прекалено много поколения са се сменили. За мен поне, те са си сърби, защото са със сръбско самосъзнание. А какво е било навремето няма значение, защото там и си е останало. Но ако зависи от над българите дали ще влезнат в ЕС, тогава със сигурност трябва да им резнем квитанциите, заслужават го. Да вървят на....

  Коментиран от #229

 • 228 Алогично

  1 0 Отговор

  До коментар #226 от "Езиковеда":

  Погледни географската карта. Няма как венети да са предци и на най-западните и на най-източните славяни,а по средата да са украинци и белоруси т.е. анти. Това е смешно и от географска гледна точка и от гледна точка на лингвистиката на славянските езици. Май и в часовете по география си спал и повтаряш без да се замислиш чужди внушения.

  Коментиран от #230

 • 229 Сърцето

  3 0 Отговор

  До коментар #227 от "Джентълменът":

  Сърцевината на македонизма е....власизмът. Докато в Македония имаше официално заявени куцовласи за македонци говореше само Коминтернът. Даже сърбите ги водеха южни сърби,а гърците им викаха българи. В първото преброявяне в Титова Македония имаше около 200 000 души куцовлашко малцинство. Учудващо как при следващите преброявания куцовласите се стопиха като пролетен сняг и в момента официално като куцовласи са се заявили около 8000 души. Всички останали куцовласи се преродиха в македонци. Не случайно има поговорка,че няма по-добър сърбин от куцовлеха,както и няма по-добър грък пак от куцовлаха. Видите ли маЧердонец с фамилия Влахов или въобще в комбинация с такава дума трябва да ви е ясно,чи това е върл македонист - влах или изклесавец от смесен брак пак със влах. Отвратителното е,че Германия подържа власизма,т.е. македонизма и мозъчният им център е в Германия.
 • 230 Езиковеда

  0 0 Отговор

  До коментар #228 от "Алогично":

  Дедите на поляците, чехите, словените, словаците, а дори и руснаците не са носили името славяни, а са били познати под названието венети. Териториите на Словения и Словакия са познати като Венетия, Тера Венеторум, Виндиш Марк. На територията на Полша е Венетския залив, а дори и днес финландците наричат Русия с името Веная. На руснаците пък казват венелайнен - венетски народ.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.