Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 17:02 4 659 28

Валентин Попов пред ФАКТИ: Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“

  • валентин попов-
  • мвр-
  • сфсмвр-
  • протест

"Не съм и достатъчно убеден, че МВР има достатъчно ясна стратегия по отношение на това как да защитава служителите от заразяване", каза Попов

Валентин Попов пред ФАКТИ: Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“ - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Недоволството на служителите на Министерството на вътрешните работи относно предвиденото увеличение на възнаграждението им с 10% продължава. Служителите на МВР настояват за по-висок процент на увеличението и се готвят да излязат на нов протест тази неделя – на 8 ноември.

От ФАКТИ се свързахме с председателя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, за да говорим за исканията на служителите в МВР и плановете на синдиката. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Попов, вчера от синдиката на пожарникарите „Огнеборец“ съобщиха, че са разговаряли за 15% увеличение на заплатите на служителите – Вие как смятате, това достатъчно ли е?

- И аз го четох. Към нас няма отправено такова предложение официално, но в никакъв случай не ни устройва.

- Тоест Синдикалната федерация на служителите в МВР не е получавала такова предложение?

- Не, ние не сме получили такова предложение, не сме участвали в някакви разговори, преговори, в които да е споменато такова предложение и в никакъв случай увеличение в такъв размер не ни устройва и не ни върши работа.

- Вие оставате твърдо зад искането за увеличение от 30%, така ли?

- Не, ние сме казвали досега, че искаме 30%. Ние направихме едно сравнение с други административни структури в страната – знаете за Постановление 240 от 31 август, в което са изброени 34 административни структури. Към тях съвсем скоро бяха добавени още две – станаха 36. Ние просто правим сравнение между 10-те процента, които се предлагаха за нас и техните до 30%, като повечето от тях ги получиха със задна дата от 1 август.

В момента мога да направя абсолютно същото сравнение. Пак ще кажа, че в това постановление изброените административни структури бяха описани от финансовия министър като администрации, чиито служители са натоварени с пряко участие в налагане на мерки за борба е пандемията и ликвидиране на последствията от COVID-19. При това положение пък в последните дни МВР предостави и автомобили, и служители, които пряко да се занимават отново с COVID-19 и разликата от два пъти на мен никак не ми се вижда да съществува в работата, която вършат служителите на МВР и служителите на изброените администрации. Нещата отново са несправедливи и отново се обидих.

- По повод тези 25 микробуса на МВР, които ще бъдат отпуснати и съответните служители на МВР, които са минали обучение за парамедици и ще работят с тях – Вие говорите в момента за финансово увеличение, но има ли и още нещо, което може да се направи за служителите, които ще работят на първа линия с пациенти?

- Ние работим на първа линия от момента на обявяване на извънредното положение през март тази година. Специално тези 50 колеги – те ще са в средата на първата линия. Те ще са наистина толкова пряко заети с борбата срещу пандемията, че повече няма накъде. Единствените хора – поклон пред тях, които дават повече, това са медиците, които се занимават директно с болните от Covid и които прекарват дълги дежурства без да свалят защитните облекла. Още веднъж поклон пред тях. Само че тях ги няма в тези 34 администрации, за тях се предвиждат някакви други мерки също в новата година.

- Все пак какво може да се направи?

- Могат да се направят няколко неща, които донякъде са свързани с финансов ресурс. На Вас известна ли Ви е статистика за положителни PRC тестове, за заболели и за починали от Covid служители на МВР? Аз я нямам тази статистика, синдикатът я няма. Смятам, че статистика има, но просто я няма в публичното пространство, не е общо достояние. Не съм и достатъчно убеден, че МВР има достатъчно ясна стратегия по отношение на това как да защитава служителите от заразяване. Не съм убеден - не мога да твърдя, че няма, не мога да твърдя, че е лоша, но не съм убеден.

Предстои ни да зададем тези въпроси въпроси официално на министерството. В качеството си на работодател то има определени задължения, възложени му със заповеди на министъра на здравеопазването. Може би ще трябва наистина да подложим на една по-сериозна дискусия въпроса до каква степен тези заповеди се спазват в МВР.

- Готвите ли национален протест?

- Да, на 8 ноември.

- Какви ще бъдат официалните Ви искания?

- Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“. Някой ще трябва да ни отговори настина на този въпрос, защото увеличението на възнаграждението някъде се случва от 1 август, ние говорим за 1 януари следващата година. Когато се направи сравнение между тези увеличения, се оказва, че МВР не е на първа линия, ами някъде на 18 линия. Смятаме да поставим сериозно този въпрос и да чакаме отговор.

- Тоест тези искания ще бъдат към бюджета за следващата година?

- Нашите искания биха могли да бъдат също със задна дата, но не са. Ние проявихме достатъчно търпение като не скочихме рязко още през септември, когато се запознахме с това постановление на Министерския съвет. Ние доста толерантно изчакахме да дойде времето, когато ще се говори за бюджета за 2021 година. Очевидно – за мен поне стана очевидно, че толерантността, която проявихме не беше оценена. Компромисите, които бяхме склонни да направим, тези от тях, които направихме и продължаваме да правим като не говорим за задна дата, а за 1 януари очевидно също не са оценени. Ако ще правим компромиси, които ще вредят на нас и на нашите членове, мисля, че няма да сме на мястото си като синдикална организация. Възможностите ни за компромиси се изчерпват все повече и повече.

- Ще Ви върна към статистиката за служителите на МВР, заболели от COVID-19, която споменахте по-рано – за какво говори такава липса ако не на статистика, то на публична статистика?

- Липсата на такава статистика поне мен, като представител на синдикална организация, ме притеснява и ме тормози. Би трябвало да я има, защото най-малкото това би показала в какъв риск работим. Разбира се, тази статистика не би могла да е единствен аргумент, защото хора се разболяват и се заразяват не само в изпълнението на задълженията си.

Двете неща биха могли да бъдат малко свързани обаче, защото в това отношение министърът на вътрешните работи спомена някои числа – колко граждани са били карантинирани от началото на пандемията, колко са в момента карантинираните – те са близо 30 хиляди, колко са установените нарушения на карантината и колко са влезлите в сила присъди за нарушаване на тези мерки. От всичко това, особената тежест е на гърба на служителите на МВР. След това да правим сравнението с работещи на първа линия с до 30% увеличение и работещи служители на МВР на не зная коя линия с 10-15%, колегите имат всички основания да се чувстват обидени.

- Все пак какъв процент би бил приемлив?

- Ние до момента не сме получили официално в хода на преговори какъвто и да е било процент, за да можем да говорим по него и да излезем с насрещно предложение, така че ще се въздържа да определя. Нормалното е това да става в рамките на преговорен процес. Той започна, имахме една първа среща с представители на политическото ръководство на МВР, в това число и с министъра, само че по време на тези преговори чухме това, което бяхме чули и преди това – 10%. На тази среща ние също не говорихме за някакви проценти, не излязохме с насрещно предложение, защото сметнахме, че не сме получили никакво предложение. Това е факт.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    24 16 Отговор
    Мвр е на страната на мутрите и мафията.... С най много поличцй в ЕС на глада от населението, но с най ниско КПД...
  • 2 Линията на БИЯЧИТЕ

    14 6 Отговор
    ........... Е май.
  • 3 Дедо Jo

    24 10 Отговор
    МВР заслужават не пари, а разформироване за цялостна дейност!

    И без това:
    - сме на 1 или 2 място по брой милиционери на глава от населението;
    - получават по-високо възнаграждение от медик, учител,...;
    - нямам спомен поне 1 път да са ми решили някакъв проблем.

    Оставка!

    Коментиран от #11

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    истинските чнгета отиват в рая при БОГ а лошите си ходят навсякъде
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    преди над 20 години беше самоубит капитан от МВР РОСЕН ЦЕПЕНИШЕВ РПУ ГРАД КЪРДЖАЛИ РПУ ГПРАД КОЗЛОДУЙ
  • 6 Дедо Jo

    19 3 Отговор
    МВР е част от Баце/ГЕПИ и не трябва да получаваникакво увеличение, защото ГЕПИ упрaвлявайки Б-я постигна:
    1. В cвeтa:
    - Най-ниска раждаемост;
    - Нaй-виcoки cмъртнocт, дeтcкa зaбoлeвaeмocт и детска cмъртнocт;
    - Нaй-бързo тoпящa ce нaция;
    - Нa 6 мяcтo пo упoтрeбa нa aлкoхoл;
    - Нa 48 мяcтo oт 55 държaви пo кaчecтвo нa здрaвeoпaзвaнeтo;
    - На 111 място от 180 държави по свобода на словото;
    2. В Eврoпa:
    - Най-нисък БВП на глава от населението;
    - Нaй-ниcък жизнeн cтaндaрт;
    - Най-голяма разликата в благосъстоянията на бедни и богати;
    - Нaй-виcoкa кoрупция;
    - Нaй-мнoгo eмигрaнти;
    - Нaй-гoлямa упoтрeбa нa aмфeтaмини и aнaбoли oт учeници и млaдeжи;
    - Нaй-гoлям брoй зaгинaли в кaтacтрoфи;
    3. В EC:
    - Нaй-ниcкa прoдължитeлнocт нa живoт в EC - 75 г.;
    - Нaй-ниcки дoхoди и зaплaти;
    - Нaй-мaлкo зaвършeни мaгиcтрaли c Eврocрeдcтвa - 400 км зa 7 г.;
    - Нaй-виcoкo дoплaщaнe нa мeдицинcки уcлуги - 47% (Швeция 3%);
    - Нaй-нeгрaмoтни - 40% oт млaдeжитe ca функциoнaлнo нeгрaмoтни;
    4. В Б-я:
    - От кметските изяви на ББ насам отклони 200 млд. лв.;
    - Не могат да задоволяват основни нужди - 23%;
    - 0,5% българи законно придобиват доходи, равни на доходите на други 50% българи;
    - Управлението й е законно избрано с подкрепата на 16,85% гласоподаватели;
    - Управлението й е невъзможно законно да се смени при желание на 2/3 от гласоподаватели;
    - Прокуратурата се счита за успешна при едноцифрен процент успешни дела и законно си избира кого да/не разследва;
  • 7 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Е как коя?Линията под колоните на Министерския съвет.
  • 8 Заключение

    15 3 Отговор
    Купувайте си маски и ги носете! Няма друго. Вероятно искате да ви ги дават служебно. Пет лева на месец много ли са?
  • 9 Аналитик

    18 3 Отговор
    Мисля ч, че беше грешка изцепката на правителството за вдигането на заплатите в администрацията защото били на първа линия и сега си сърбат попарата.Сигурно го правят умишлено защото ако вдигнат на всички с еднакъв процент включително и пенсиите никой няма да роптае и няма да има този проблем.За мен единствено на първа линия са медицинският персонал.По логиката на МВР то и служителите на бензиностанцията са на първа линия и добре че не направиха държавни бензиностанции, че и на тях трябваше да вдигнат заплатите.
  • 10 Просто е

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не съм и достатъчно убеден, че МВР има достатъчно ясна стратегия по отношение на това как да защитава служителите от заразяване" - за всички от "първа линия" задължителна ваксинация !
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Jo":

    както стана в ГРУЗИЯ и друго в ГРУЗИЯ ПЕДОФИЛИТЕ ГИ СКОПЯВАТ
  • 12 А бе

    11 3 Отговор
    Респект към МВР, но стана традиция всяка година да търмъчат бюджета и то с немалко претенции! Не бяха протестно пушене,протестно мълчание,голи-боси били,необлечени били...
    20 заплати пред пенсия,осигуровки от държавата,а повишение от 10% било малко?
    За 15% бюджета ще се изтръска с 250 млн,ами ако трябва да им се харесат с 30%, къде отиваме? На половин милиард!!!
  • 13 Те Са..

    7 2 Отговор
    НА ЛИНИЯ МЪНИ, МЪНИ. НИЕ НА ВРЕМЕТО НЕ ЗНАЕХМЕ КОГА И СЪС КОЛКО ЩЕ ПОВИШАВАТ ЗАПЛАТИ....ВОЕНЕН 21ГОД.
  • 14 Hoho Boho

    12 0 Отговор
    Не бийте хората.
    Вършете си работата.
    И си търсете правата!
    Успех!
  • 15 Иван

    11 4 Отговор
    Това го написах преди 20 дни. Прав ли излязох -
    Прекрасна новина за полицията и кошмарна за данъкоплатците и отрудените хорица! Полицейския синдикат преди няколко дни поиска 30% увеличение на заплатите в полицията! Все пак след като изпълняват заповедите на правителството за брутална агресия срещу протестиращите граждани , дойде време да изнудват и сложат чатала на врата на Борисов за по високи заплати! Няма накъде , ще трябва да ги увеличи. Иначе трябва да подаде оставка. Но той предпочита да изтупа хазната като брашнен чувал и да изпълни исканията на еничарите защото ако подаде оставка го чака разследване и съд. Редови полицай в момента е с 2200 лв.основна заплата + стаж+ клас + извънредни =3000 лв. След увеличението ще станат над 4500 лв. А вие блъскайте за по 700-800 лв.тежък физически труд или пенсия като Козлодуй 270 лв. Оставка тиква ОСТАВКА

    Коментиран от #16

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    ИВАН от ГРАД НЕСЕБЪР ли си

    Коментиран от #17

  • 17 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не ,аз съм друг Иван от едно балканско село. Гледам тук коментират още 3-ма адаши
    Все пак Иван е най разпространеното име в България

    Коментиран от #21

  • 18 РАДЕВ

    8 1 Отговор
    В мoмeнтa Бългaрия приличa нa cтрoитeлнa плoщaдкa. Някaкви хoрa нocят мaтeриaли, други ги крaдaт, зaщoтo e тъмнo. Eдни хoрa cтрoят мaгиcтрaли, a cлeд тях ocтaвaт дупки, зaщoтo e тъмнo. Крaйнo врeмe e дa включим прoжeктoритe!"
  • 19 Колета

    9 1 Отговор
    Значи за кои служители на мвр говориш. На всички включа и чистачките им вдигат парите с 10%.Всички сте на първа линия пред чорбата ама полицейски служители са 15-17000 от 50000.Стига си РИвал, че един доктор с 1100 и един сержант и той. Да не говорим за сестрите. ЖАЛКИ СТЕ СМЕШНИЦИ.
  • 20 ponti

    10 2 Отговор
    "НА КОЯ ЛИНИЯ Е МВР?" ??!! МВР Е ВИНАГИ В ЗАСАДА БЕ, БРАТО! ПРЕДАТЕЛИТЕ ГИ МРАЗЯТ ВСИЧКИ!!! 500Г ТУРСКО РОБСТВО И НЕ СТЕ НАУЧИЛИ!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    БЛАГОДАРЯ господине приятна вечер
  • 22 БМБ

    8 3 Отговор
    Не веждатели народа колко много " олича" полицията си, та сте тръгнали да си вдигате заплатите в тази криза и немотия? Немате ли срам? От къде ще дойдат парите за заплатите ви, знаете ли? от нови заеми или за сметка на тези които бачкат за вас или от намалянето на пенсиите на пенсионерите повечето от които изнемогват.
  • 23 Матей

    4 2 Отговор
    Боко нямаше да е боко, ако не беше майстор на пазарлъка,той може добре да прецени на кои да дава 30% от раз,и с кои да протака.може да изглежда нелогично да будалка точно полицаите ,и все пак той си има неговите бакалски сметки.Бюджета е разпределен по начало,остават милиардите от заеми,а те не са безкрайни,много алчни гърла трябва да засища.Ако вземе да дава прекалено щедро,нищо чудно до изборите да не му излезе сметката и да няма за рушвети и изборни мурафети.
  • 24 Пешо

    7 1 Отговор
    Мвр са на линията пазеща властимащите, и не заслужават пукната стотинка, защото са срещу Българското общество!
  • 25 ЛЛЛ

    2 4 Отговор
    Браво. Най накрая някой каза истината по отношение на скриване на статистиката за заразяване с Ковид при полицаите. Подкрепям исканията им за увеличение на заплатите им. За 36 администрации пари има, за шкафа на някой пари има, за калпави магистрали пак има, а за тях няма.
  • 26 Жоро

    2 0 Отговор
    Като ме обраха патладжаните МВР каза
    - Защо им даваш? Написа преписка до прокурора
    Прокуроеа ми прати писмо, че нямало престъпление! Те искали аз съм давал.
    Без пари ще ги мразя до гроб
  • 27 Viktoria

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера какво трябва да се
    Даде на полицаите ???
    Аз не виждам никъде полицай и не мога да разбера какво правят ????
  • 28 Иванов

    1 0 Отговор
    От МВР могат да почерпят опит от кръга "Капитал" на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев - как се правят протести от 100 човека в България, които да се отразяват и по националната телевизия!