Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 13:03 4 572 26

Род Дреер: Нашата американска нация се разпада

  • род дреер-
  • сащ-
  • президентски избори

Тези избори показаха отново пропастта, която разделя света, в който живеят медиите и управляващите класи, и този на останалите американци

Род Дреер: Нашата американска нация се разпада - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"През последните няколко години видяхме появата на мощен алтернативен разказ на левицата, който превръща нашата страна в демонично създание, сбирщина от расисти и злодеи. Именно този разказ вече триумфира на върха на нашите институции и завладя елитите ни. Тези избори показаха отново пропастта, която разделя света, в който живеят медиите и управляващите класи, и този на останалите американци. Когато децата ни учат в училище или от масовата култура, че старите поетични, митологични истини за САЩ всъщност са лъжи и че единствената истина е, че нашата страна е ад, тогава единственото бъдеще, което ни очаква, е една или друга форма на гражданска война. В този смисъл нашата страна живее в ерата на “постистината”: ние вече не споделяме общ разказ за това какво означава Америка", изтъква Род Дреер, американски журналист и писател, един от основните редактори на американското списание The American Conservative, в интервю за "Фигаро".

- В момента, в който Съединените щати все още не знаят името на новия си президент, имиджът на американската демокрация пред света се разваля. Какво мислите за тази ситуация?

- 2020 г. беше апокалиптична за моята страна, тъй като националните слабости излязоха наяве. Настоящите президентски избори са само поредният епизод от това явление. Нашата нация се разпада. Забравяме, че независимо какво се случва, ние сме един народ. Това движение се подготвя от години, но днес е толкова явно, че вече не е възможно да се утешаваме с илюзии.

- Дори и окончателните резултати да не са известви, се очерта тенденцията: противно на това, което мнозина обявиха, Доналд Тръмп постигна по-висок резултат от 2016 г. при жените, чернокожите, испаноезичните. Как си го обяснявате?

- Все още трябва да изчакаме пълните данни, за да направим окончателни заключения, но това, което мога да кажа, е, че интелектуалният софтуер на повечето журналисти и елити, които казват какви трябва да са политическите убеждения на цветнокожите, е напълно остарял. Американските елити са затворени в епистемологичен балон. Тези хора едновременно не разбират страната си, страхуват се от нея и я мразят. Интересно е, че на втори поредни избори социологическите проучвания сериозно сгрешиха. Защо? Просто защото американските граждани не смеят да признаят пред анкетиращите, че смятат да гласуват за Тръмп. Страхуват се да дават компрометираща информация на непознати. Те видяха как действа левицата в университета, медиите и бизнеса и знаят, че ако се противопоставят на идеологията на “политиката на идентичността” на левицата, могат да пострадат и дори да загубят работата си. Левицата разпространи атмосфера на сплашване навсякъде в страната, която няма как да не напомни за тоталитаризма - и всичко това в името на чистотата и “социалната справедливост”. Тези опасни Робеспиеровци заслужават шамара, който в много отношения представляват тези избори, които далеч не потвърдиха “синята вълна”, на която се надяваха.

- До каква степен движението Black Lives Matter (Животът на черните има значение) и последиците от него в американското общество повлияха на изборите?

- Мисля, че това движение имаше голямо значение. Първо, защото в съзнанието на много американци е свързано с грабежите и бунтовете, които опустошиха страната. Хората не смеят да го изрекат на висок глас, за да не бъдат приети за расисти, но това мислят мнозина вътре в себе си и мисля, че те го изразиха в урните. На следващо място, Black Lives Matter предизвика нов идеологически ужас във всички институции, контролирани от левицата и по-конкретно медиите и факултетите. Ако не сте съгласни с техните предложения, дори и най-екстремистките, значи сте расист. Това е нещо като лов на изкупителни жертви и хората не смеят да се изправят публично срещо това движение. Но насаме в тъмната стаичка, те най-накрая могат да се изразят. Ден след изборите видях в Туитър някои от най-отдадените привърженици на Black Lives Matter да осъждат този избор, който според тях е доказателство, че Америка е расистка. Надявам се, че все повече от нас ще се противопоставят на идеологическия ужас, който те разпространяват и който е напът да разкъса страната.

- Публикувахте ново есе, «Live Not by Lies» (Не живей с лъжи). Потвърждават ли тези избори и заплетената интрига с резултатите, оспорвани в някои щати от предизборния екип на Тръмп, навлизането на Америка в ерата на постистината?

- Всичко зависи от това какво наричате “постистина”. Нощта преди изборите синът ми, който учи в университет, ми каза, че трябва да препрочетем Жан Бодрияр, за да разберем епохата, в която живеем. Може би има право. Мисля, че САЩ наистина се потопиха в “постистината” по няколко начина. Първо, защото нашите разделения са не само политически, те вече засягат основополагащите ни митове - “поетичната истина” за нашата национална съдба, колективният смисъл, който придаваме на нашата история. През последните няколко години видяхме появата на мощен алтернативен разказ на левицата, който превръща нашата страна в демонично създание, сбирщина от расисти и злодеи. Именно този разказ вече триумфира на върха на нашите институции и завладя елитите ни. Тези избори показаха отново пропастта, която разделя света, в който живеят медиите и управляващите класи, и този на останалите американци. Когато децата ни учат в училище или от масовата култура, че старите поетични, митологични истини за САЩ всъщност са лъжи и че единствената истина е, че нашата страна е ад, тогава единственото бъдеще, което ни очаква, е една или друга форма на гражданска война. В този смисъл нашата страна живее в ерата на “постистината”: ние вече не споделяме общ разказ за това какво означава Америка.

На следващо място, което е още по-тревожно, както ни предупреждава Хана Аренд в книгата си “Тоталитаризмът”, едно предтоталитарно общество се разпознава по това, че хората вече не вярват в съществуването на обективни истини - общество, в което хората приемат лъжите за истини, стига това да служи на техните цели. Днес със сигурност ние живеем в такова общество. Но дали това важи само за Америка или се отнася за Запада като цяло, потънал в постмодерен упадък?

И накрая, в по-ограничен смисъл, ние сме в ерата на “постистината”, доколкото ставаме неспособни да изречем истината, от страх да не си навлечем гнева и възмездието на господстващата класа. Във Франция например същото е с исляма. Много добре знаете как работи това. В дългосрочен план, обикновените хора са уморени от официалните лъжи и дори и да им липсва смелостта да живеят публично с истината, поне в тъмната стаичка те гласуват по съвест.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миновач

    47 8 Отговор
    Вие никога не сте били нация,а сбирток от цял свят.Нацията на Амирика я набутахте в резервати

    Коментиран от #17

  • 2 БПФ

    36 3 Отговор
    Великолепно мнение !!! Въпросът е само - докога американският народ ще търпи тези издевателства?
  • 3 КОТарАК

    51 8 Отговор
    запада загуби много от преръщането на Русия във враг. в началото на мандата си Путин е изявил желание за членство в НАТО но му е било отказано с лека ръка , с неприемливи условия. така тази велика държава , естествен съюзник на белите християнски държави пренасочва ресурса и стртегиите си в съвсем друга посока , докато Европа загива

    Коментиран от #5

  • 4 Сандо

    38 6 Отговор
    Дано се разпадне държавата ви,че светът да си отдъхне от краварския терор.Разбити държави,войни по целия свят,милиони жертви - неизчислими са престъпленията на американците срещу човечеството!
    Рано или късно наказанието се стоварва с пълна сила.
  • 5 Хасан

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ами ако Русия престане да бъде враг кой ще бъде врага на НАТО !? Каква ще в доктрината ? Мюсюлманите ? Но има милиони в Сащ,Европа и Русия ..Китай ? Има милиони в Сащ

    Коментиран от #12

  • 6 Хасан

    31 7 Отговор
    Сащ е като туморна клетка на планетата ..изсмуква човешки ,финансови и енергийни ресурси на планетата ..5 американски технологични компании са колкото всичките компании в Европа
  • 7 Постмодерната левица, последователка на

    21 3 Отговор
    Лиотар и Бодриар успешно замени ценостите на левицата за равенство, борба за правата на онеправданите и бедните с ценостите на джендър идеологията, феминизма, борба за правата на малцинствата. Тоталитарните ѝ рефлекси са отблъскващи. В Америка тази постмодерна левица бори един мъртъв враг - колониалното минало, у нас громят със задна дата тоталитарната държава, с което обслужиха американския финансов капитал, а у нас едни назначени капиталисти.
  • 8 ПЕНКО

    21 5 Отговор
    АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ -СЕМИТИ - ЦИОНИСТИ / ВЛАДЕЕЩИ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА / РЕШИХА , ЧЕ МОГАТ ДА СЕ" БИЯТ " С РУСИЯ И КИТАЙ ЗА СВЕТОВНА ВЛАСТ ПРИ - ПОЛУ САМО РАЗМАЗАЛА СЕ ДЪРЖАВА !!!??? ТЕЖКО МУ НА ИЗРАЕЛ - ПРЕКРАСНИ СА ЕВРЕИТЕ ТВОРЦИ И ТЕ ВОДЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО В ТВОРЧЕСТВОТО И ИЗКУСТВОТО И НАУКАТА , НО НЯМА ДА СА ГОСПОДАРИ НА СВЕТА И ДРУГИТЕ НАРОДИ !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 9 Чичо Сам

    10 4 Отговор
    Америка направи грешния избор (ако Байдън бъде избран).... Но това е демокрацията.... Тя все пак е по силна от Диктатурата.... ')')
  • 10 Антигерб

    26 1 Отговор
    митологични истини за САЩ всъщност са лъжи и че единствената истина е, че нашата страна е ад

    Това е специално за нашите соросоидчета които никога не виждали "великата" Америка от вътре но пък са добре облъчени от пропагандата. Който е ходил и живял там знае че този човек казва истината за положението в "най-великата демокрация".

    В САЩ може да е имало някога демокрация но след убийството на цялата фамилия Кенеди и най вече след Картър който въведе "либералния модел" демокрация вече няма. САЩ се управлява от "дълбоката държава" и има тотален контрол върху медиите.
  • 11 А стига бе

    12 0 Отговор
    Ааа ама как така бе--нашите сорос драскачи тук ни убеждават всеки ден,че няма такова нещо---точно обратното е....И от години чакат Русия да се разпадне...
  • 12 Разсъждения

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Хасанчо защо трябва да има враг и защо трябва да има изобщо НАТО - помъчи се да си зададеш тия въпроси. Не е ли по-добре нито Русия нито мюсюлманите да са врагове на САЩ, да има свободна търговия и други благинки.

    Е да ама краварите как ще си продават оръжията на баснословни цени, как ще заграбват петрол от мюсюлманите, как ще принуждават разни бананови републики да работят за тях, как ще поддържат хегемонията на долара.

    Между другото те са създателите на радикалния ислям срещу когото ужким се борят - на тях им е жизнено необходимо да има враг както на комунистите беше необходим "класовия враг".

    Сегашния неолиберален модел на демокрацията наложен от краварите е едно към едно с комунизма и нама нищо общо с демокрация.

    Коментиран от #15, #20

  • 13 О.Р.

    4 0 Отговор
    За каква "левица" говори този човек?

    Коментиран от #18

  • 14 ke da

    3 9 Отговор
    кАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ХОДИ В рУСИЯ ИЛИ кИТАЙ БРЕ ОТВОРКО!
    СЛЕД 4 ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ НАЦИОНАЛИСТ КАКВО ОЧАКВАШ ХОРАТА ДА СЕ УВАЖАВАТ ЛИ?!
  • 15 ИСТИНАТА ТИ

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Разсъждения":

    ДОКАТО ИМА ТОТАЛИТАРНИ ДЪРЖАВИ В КОИТО ВЛАСТВА ТИРАТНИЯ - ЩЕ ИМА И НАТО И ТОВА Е ДОБРЕ! ДО КАТО ТИРАНИ ВЛАДЕЯТ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА И ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТИРАНИЯТА СИ ДО ТОГАВА ЩЕ ИМА И ОТПОР НА ТЯХ, НА ВОЕНЕН/РЕВОЛЮЦИОНЕН ТАКЪВ И ОТПОР ВОЕНЕН ОТБРАНИТЕЛЕН!
  • 16 ke da

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    ТОЧНО ТОВА НЕ СИ ПОЗНАЛ, ТЕ ЕВРЕИТЕ СА БОЖИИТЕ НАМЕСТНИЦИ И ТЕ СА ВОДИЛИ И ЩЕ ВОДЯТ СВЕТА ДОКАТО ТОЙ СЪЩЕСТВУВА! ТОВА НЕ ПРОУМЕЕТЕ ЛИ, ЧЕ Е ЗА ДОБРОТО НА ВСИЧКИ ХОРА ПО ЦЕЛИЯ НАШ СВЯТ, ЗА ДА МОЖЕ ТОЙ ДА СТАВА ВСЕ ПО-СИЛЕН ЗАЩОТО В КОСМОСА ИМА И ДРУГИ, ТО НИКОГА НЕ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ПРОБЛЕМИТЕ ПО СВАТА НИ! НЯМА ПО-СМЕЛИ, ПО-УМНИ, ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИ И ПО-ХИТРИ ОТ ЕВРЕИТЕ!

    Коментиран от #21

  • 17 един българин

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Миновач":

    А РУСИЯ Е УКРАЙНЦИ, БЕЛОРУСИ, БАЛТИ, БЪЛГАРИ, ЧУВАШИ, МОРДВИНИ, ТЮРКИ, ЧУКЧИ И МНОГО ДРУГИ, ЕСТЕСТВЕНО И НАСИЛСТВЕНО АСИМИЛИРАНИ НАРОДИ
  • 18 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "О.Р.":

    ...АМЕРИКАНСКА!!!! НЕ ...европейска,камо ли Руска...ИМА ОГРОМНА разлика между тях....Само един показател----синдикат=мафия!!!!!!
  • 19 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Помията е пълна...,,Левицата ,са уж демократите,,а в България ,уж демократите са против ,,левицата,,,.. Извратена ИСТОРИЯ...Нищо не е както ,трябва да е,, Боза...САЩ са на ръба на пропаст....Лявото не е ляво и дясното е екстремно дясно...
  • 20 Хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Разсъждения":

    Прав си ...НАТО беше създадена с цел да се спре комунизма ..след края на Студената война се измисли нов враг - тероризма ! ..Талибаните бяха съюзници когато се биеха срещу Червената армия но станаха врагове когато искаха да се отърват от американците
  • 21 Нинка.

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "ke da":

    Внимавай някой ,,божи наместник,,да не ти го намести...Ке да,....Хаха...Ти си еврейска подлога,,, Или в момента се опитваш да станеш такава..???Аййй,де къш в Исраел....Там ще ръсиш мозък..
  • 22 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    МНОГО ПРОТИВНА ФОРМА НА ДЕМОКРАЦИЯ ИЗЖИВЯХТЕ .
    ТО НЕ БЕ СЛОБОДИЯ , ТО НЕ БЕ ЧУДО !
    НЯМАТЕ СПОЙКА , НЯМАТЕ ЕДИНОМИСЛИЕ .НЯМАТЕ И ДИКТАТОР , КОЙТО ДА ВИ ВО ДИ .КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ .ООО , А И НЯМАТЕ КОРЕН, КОЙТО ДА ВИ КРЕПИ .
  • 23 тукашен

    1 3 Отговор
    ...абе DREER, като се разпада вашата нация, па елате у Българско - тука не се разпада а се гради...Бойко-градителя ще ви "изгради" "с 200"... едно време от СССР така разправяха, че империализма непрекъснато загнива - ама ние разбрахме, че загнива като мушмулата-колкото повече загнива, толкова по-сладък става...а сега : аре чупката-'оди у лево...
  • 24 СусБе

    0 0 Отговор
    Като висше достижение на човешката цивилизация, компютърът показа колко ниско се намират в духовен план създателите му. Защото, когато във виртуалното пространство се появи действително стойностен човек и с публикация или коментар се опита да изкаже мнение по определена тема, навалицата от комплексари, завистници и откровени глупци му се нахвърля дружно, злостно и с хъс, какъвто никога не биха използвали за добро дело.
    Красимир Бачков
  • 25 Нане

    0 1 Отговор
    мдааа загниващ капитализъм! Колко проницателен е бил Маркс!
  • 26 tapanar4o

    0 0 Отговор
    Крайно време е шайката престъпници,наричащи се американци,да си получат това което заслужават.Не може да разпадаш целия свят,а да очакваш у дома всичко да ти е наред.С пожелания за ускорен разпад на краварските щати и връщането им на истинските собственици.