Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 20:30 9 455 61

Спорът между София и Скопие: балкански инат и комплекси за малоценност

  • северна македония-
  • ес-
  • зоран заев

Зоран Заев хубаво припомня за ангажимента на София да поддържа европейската интеграция на Скопие, поет в договора от 2017, но някак забравя за останалата част от този акт

Спорът между София и Скопие: балкански инат и комплекси за малоценност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България отхвърли предложената ѝ преговорна рамка за Република Северна Македония и може да блокира пътя на Скопие към ЕС. Не е ли крайно време България да прояви повече великодушие, пита в коментара си Петър Чолаков.

България и Република Северна Македония (РСМ) изглеждат като перфектната илюстрация на характерната за региона взривоопасна смес от балкански инат и комплекси за малоценност. Последно: София няма да приеме предложената преговорна рамка, а македонският премиер Заев контрира, че това било нарушение на Договора за приятелство от 2017 година. И София, и Скопие държат на своето, а според поговорката „по-умният отстъпва”. Не е ли крайно време България да прояви великодушие, вместо да става препъникамък пред членство на РСМ в ЕС?

На пръв поглед, отговорът е „да”. През последните 30 години София често е подавала ръка на Скопие. Защо е този пуст балкански гяволък точно сега? Толкова ли е важно как е възникнала македонската нация и има ли български корени или не? Нима всяка нация не е „изкуствен продукт”, както настоява професорът по политология в Грац Флориан Бийбър? Защо държим да покажем, че езикът на съседите е резултат от политическо инженерство; какъв е този дребнав буквализъм от страна на българските власти при употребата на името на съседна държава в официални документи?

Упорството на българите не намира подкрепа в нито една европейска държава, твърди "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ). София дори бе обвинена в „побойническо отношение” към Скопие, което противоречало на европейските ценности (според Бийбър). Светът тръпне, поразен от призрачната сянка на пандемията, а сме тръгнали „да се дърлим” за костите на покойници като Гоце Делчев.

Четейки сатирата на Даниел Смилов по темата, човек се изкушава да се попита доколко изобщо са реалистични българските „претенции”. Нямам колеги от други държави, с които толкова бързо да стопяваме дистанцията, обръщайки се един към друг с „брате”, да се разбираме с такава лекота – не е ли време да ‘включим' чувството за хумор, да пием по едно със съседите и да продължим напред, вместо да възпаляваме още повече казуса?

Възраженията срещу българските искания пропускат няколко важни неща

Само пришълци, дошли от друга планета, могат да се учудят на приликата между столиците на държавите по света: в центъра на почти всяка има поне по един голям площад, на който се извисяват паметници на умрели герои. За добро или зло, националната държава, патриотизмът, националните митове, легенди и реликви не само не бяха отмити от вълните на глобализацията, а дори пуснаха по-дълбоки корени. Мултикултурализмът се оказа мъртвороден.

Европейската интеграция е благороден проект. Но нима народите в ЕС са готови да захвърлят „черупките” на националните държави? Дали скоро ще видим пълна федерализация – „Европейски Съединени Щати”? Нима Германия, Франция, Испания и др. нямат своите могъщи исторически наративи, травми и комплекси, които, в много случаи, продължават да се преподават (за да не кажа проповядват и втълпяват) още от детските ясли? Нима там не кадят тамян пред иконите на героичното си минало – реално или въображаемо; икони, които пазят ревниво, самоотвержено, а нерядко и агресивно. Или когато, г-н Бийбър, става дума за историята на малката, бедна България е по-добре смирено да мълчим? Нима на държавата ни подхожда участта на опърпано слугинче, което не трябва да знае много-много? Или само „мегаломанията” на богатите и силните заслужава уважение?

Приятелство или картбланш за подигравки?

Г-н Заев хубаво припомня за ангажимента на България да поддържа европейската интеграция на Скопие, поет в договора от 2017, но някак забравя за останалата част от този акт – и особено за задълженията на РСМ. Еврочленството на РСМ е стратегически важно за България (от караницата между Скопие и София печелят враждебни на ЕС сили като Кремъл, а и „УДБА-шите” – великосръбските националисти), но подкрепата ни никога не е била безусловна.

Случи се по-скоро обратното на заложеното в договора. През последните години антибългарското говорене при съседите се засили. Македонски учени, участници в съвместната „историческа комисия”, а и голяма част от обществеността в РСМ, не показват да са готови да мръднат и на „йота” от своите позиции. Какво подписахме: договор за приятелство или картбланш за подигравки?

Българските „патриоти”, разбира се, експлоатират темата. Но фактите говорят сами. Резултатът: през октомври 2020 само 22% от българите оценяват РСМ като близка и добросъседска държава, а огромното мнозинство (84%) смята, че България не трябва да подкрепя кандидатурата ѝ за членство в ЕС преди да бъдат решени спорните въпроси („Алфа Рисърч” ).

Съгласен съм, че София може да прояви по-голяма гъвкавост. Не приемам обаче българските възражения да се отхвърлят априори, на базата на принципа, че „историята е просто пепел”, някакъв атавистичен поклон пред призраците от миналото, тачен от неандерталци.

Логичен сценарий

Да, българското ‘вето' сега ще налее вода в мелниците на противниците на София, но ако РСМ не спазва договора с България, как ще изпълнява ангажиментите си в ЕС? Очевидно доверието между двете страни е компрометирано. Не е прекалено късно Скопие да покаже чрез действия, че държи на договора – например като се откаже от претенциите за македонско малцинство в България. Вместо компромис, г-н Заев обаче премина „в настъпление”. В светлината на казаното, блокирането на РСМ по пътя за Брюксел от София се очертава като вероятен и логичен сценарий.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЪМПЕЗИ

    25 6 Отговор
    И ДВЕТЕ..НЕ МОЖЕМ ДА ПОНЕСЕМ ДА СМЕ ВИНАГИ ПОСЛЕДНИ....ВЪВ ВСИЧКО...СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 България освободи

    45 6 Отговор
    Македония и Сърбия от фашистите пред ВСВ.

    Коментиран от #30

  • 5 Дългият

    80 2 Отговор
    Гверманци,не сте българи и не можете да разберете проблема,за това по добре си мълчете...

    Коментиран от #33

  • 6 Гуру

    70 4 Отговор
    Крадливите наши управляващи, се заиграха с македонците, а македонците са такива пости оФтсе, че нямам думи за тях. Никакъв Ес в близките 10 г за македонците който са некоректни, измамници, подли и много трудно увиращи оФтчи глави. Добре е и да ги понабием! Тези са непоправими и нагли!
  • 7 БРЮМ

    28 1 Отговор
    Този къде видя гяволък. Мразя хора които си измислят нещо и после си го коментират.
  • 8 Грешка бе

    29 9 Отговор
    СДС бандитите да ги признават за държава.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Домакин

    40 6 Отговор
    Братята северномакедонци, един ден ще ни благодарят за това, че ги стопираме за ЕС ...
  • 12 Левтер

    75 2 Отговор
    Гърците не отстъпиха за името!Не виждам защо ние да отстъпваме от историческите факти! А именно че няма македонска история в една Българска територия!
  • 13 Гърците са мъдър народ....

    64 4 Отговор
    Трябва да се учим е от Гърция,тя показа на измислената държава къде и е мястото и че фабриката в която е сглобена тази измислена държава е руско-сръбска сглобка с комунистическо некачествено лепило.Трябва да почакат толкова време за Европа,колкото е необходимо да осъзнаят ,че най много сме им помагали ние през всички векове на общата ни история....
  • 14 любопитен

    62 1 Отговор
    Мен нещо ме обижда това заглавие на Дойче Зеле! А вас? Изкарват ни комплексари и инати!
  • 15 Софиянецо

    44 2 Отговор
    Гърците постигнаха своето своевременно и сега са добри европейци. Нашите политици не постигнаха нищо с договора от 2017 и сега ще ни плюе цяла Европа.
  • 16 АНОНИм

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Провинция Македония":

    Има и още една: Като не щеш да цалуваш ръка, ша цалуваш г+з!"
  • 17 АНОНИМЕН

    61 3 Отговор
    Малии! Дойче Зеле! Забравихме ли Берлинския Конгрес!? Там ни разпарчетосаха на Княжество Бълтария, Източна Руемелия и Македония! И сега какво?!

    Коментиран от #27, #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АНОНИМЕН

    30 0 Отговор
    Тъй както са наведени между сърби и албанци?! Колко ли още могот да устискат?!
  • 20 Help Credisimmo

    26 1 Отговор
    Що е маке ,все е юнак.Абе отвреме на време е и лайн0.
  • 21 Перо

    46 0 Отговор
    Соросистки уйдурми! Извън Израел,всичко е маловажно! Вето до дупка, независимо дали става дума за ЕС или каквото и да било. След 75 г.лъжа,помакедончените македонисти трябва да знаят цената на измислената им история,език и нация,от титовите,Киро Глигоровите и други шовинисти!

    Коментиран от #24

  • 22 Перо

    29 1 Отговор
    П.С. Пропуснах шовиниста-македонист Лазар Колишевски!
  • 23 Шопо

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "ИЗВЪНРЕДНО":

    И ???!!!! Какво от това ? Ти ще продължиш да живееш в кочината на ГЕРБ и ХЕРАКОВСКИЯ...
  • 24 Кюстендилският

    33 1 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    А Киро Глигоров е завършил гимназията в Кюстендил !!!
  • 25 Тоя бийбъ да каже, че има австрийски

    29 0 Отговор
    Език и после да плещи за други езици, тоя соросоид да разгледа исторически документи от недалечното минало, имало ли е геноцид над етническите българи и пак да плямпа, кое е важно и дребнаво
  • 26 Дойче веле долу

    18 0 Отговор
    Смило - смешник
  • 27 Сега пак да ни стъпчат и морално

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "АНОНИМЕН":

    И емоционално
  • 28 Малко уточнение

    15 0 Отговор
    Историята е наука! Тя не може да е подвластна на политиците! Всеки научен работник, решил да се занимава с политика, трябва сам да се откаже от научната си дейност и звания. Такива като проф/ан/ М. Костинбродски, като Близнашки са илюстрация на политичеаки идиотизъм! Те ще бъдат забравени, а такива като математика пенкелер следва и да бъдат съдени ! Той знае за какво престъпление! А този който се е възползвал от "услугите" му първи ще се отрече от него.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шумец си

    9 14 Отговор

    До коментар #17 от "АНОНИМЕН":

    Разпарчетосването е уговорено предварително между Русия и Австро-Унгария. Санстефанскив договор е хитър ход на Русия, да накарат Българите да мразят Европа.
  • 32 555

    30 1 Отговор
    Тоз нещастник дето го направили и преподавател/Флориан Бийбър/,като са дребнавости и не е важно как са възникнали нациите,защо не признае Австрия за германска провинция,като говорят езика им и са били анексирани,ами взел да блее в чужд обор.Още по лошото е,че някой наши продажници му припявят.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тоя заев ехиден лицемер,

    21 0 Отговор
    И много му личи
  • 36 За швабите може да няма проблем,

    17 0 Отговор

    До коментар #34 от "Точно":

    Тва не означава, че и за други няма проблем, или те са свикнали само те едностранно да определят кой как и какво, отрязаха територии от БГ, от тях втора св.война, ама македонците пишат че БГ са фашистите, няма проблем за тях, ами да взема да им направя списък и да отмятаме проблем ли е и за кого
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    30 1 Отговор
    30 години подкрепяме и отсреща продължават да ни наричат с обиди и да сме най-мразените.

    КОЛКО ОЩЕ ДА СМЕ ВЕЛИКОДУШНИ?

    СТИГА ТОЛКОВА!

    ВЕТО!!!!
  • 39 Интереси

    14 1 Отговор
    Те макетата ще са си добре в обора. Малкият им и среден бизнес няма да умре, а ще се развива, ще си ядат качествена храна , ще си събират митническите сборове по границите , населението им раждащо и младо и компактно , НО техните управници няма да има от къде да крадат , европейските пари- червеят на куката за Македония , ще ги подминат , и това ще бъде голяма драма за тях.
  • 40 Лост

    17 0 Отговор
    А албанците тихо стоят и се размножават в Македония. И като станат повече няма да им трябва България.
  • 41 заключение

    23 1 Отговор
    Няма предварително уговорено разпарчетосване , има уговорка Русия да отвоюва територията до билото на Стара Планина . Русия минава балкана и отвоюва териториите с компактно българско население , до където стигат правомощията на българската църковна екзархия , тоест където има български облик. С това Русия изпълнява една своя имперска мечта , да стигне и заобиколи проливите , чрез голяма силна християнска България ,благодарна на Русия , и естествено съюзническа , но целият европейски концерт начело с Англия се обединяват и заплашват Русия с голяма война , подобно на Кримската , и Русия е принудена да отстъпи . На Берлинският Конгрес Великите Сили ни разпарчетосват на Мизия , Тракия , и Македония . Успяваме да съберем две от парчетата Мизия и Тракия , но Македония остава извън , пробваме с две световни войни , и две балкански войни да си я приберем , но политиците ни са слаби , правят обективни и субективни грешки .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Нямам срам

    1 0 Отговор
    Ало факти голяма свобода на словото няма що за какво сте ми изтрили коментара. Да не виждате нещо обидно в думата анекдот? Аз пак ще питам тия комплексирани форумци учили сте това в училище че само плюете а дори не вниквате в написаното ...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хасан

    0 15 Отговор
    За едно отворено общество ..нека да се разрушат националните и етнически държави и култури и разни исторически митове ..и да се създаде новия човек - европееца

    Коментиран от #52

  • 46 Той

    14 0 Отговор
    Не се занимавайте по-вече с тези ненормални сърбогъзолизци.Те са толкова тъпи,че и в бъдеще ще продължават да са неадекватни.За много българи те са затворена страница.Да им бере гайлето Ж.Желев.
  • 47 Античното Маке

    12 0 Отговор
    Статията на Дойче Веле е политически безсмислен пълнеж. И защо в нея няма нито един исторически факт, който да не може да се оспори в полза на РСМ?!

    И кога Дойче Веле ще напише нещо за Македонизмът (политическа доктрина и национална идеология,която приема съществуването на македонска нация, език и култура) и сърбина Стоян Новакович , който сътворява тази гнусотия в края на 19-век.
  • 48 Пенсионерка

    11 0 Отговор
    Фатална Грешка е Признаване на Македонска държава от страна на България и то ПЪРВА. До този момент българското население в Македония беше репресирано, ако твърдеше,че са Българи!! Освен Великото признаване на Македонска държава, българското правителство им ПОДАРИ танкове, за да си правят армия!! След 2-3 месеца "македонската армия" насочи подарените танкове срещу България!!!??? Е... Сега като станат "европейци", ши насъскват цяла Европа срещу...кого????!!!!
  • 49 Дивуй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИЗВЪНРЕДНО":

    Получи ли оргазъм?
  • 50 CNN

    14 0 Отговор
    Дойче Веле, Гърция държа Македония 10 години във въздуха,но тогава не видях да пишете подобни статии че съ препъни камък.Педставете си да говореха и пишеха на Гръцки диалект!😂
  • 51 Корн

    1 12 Отговор
    Колкото сте облъчени, пропагандата ви подхвърли нещо и лапате плувката, същите като македонците, че и по зле. Те били измислени , ами вие каква нация сте били след като в Сърбия сте сърби, в Гърция-гърци , в Македония -македонци. Това не ви ли казва нещо , че сте българи , само щото сте в България и сте също толкова измислени придобивате националните чувства от пропагандата в държавата , в която сте попаднали. Лесно е да аплодираш , каквото ти спусне пропагандата.Това се нарича башибозук или както му викат балканска нация, изградена на злоба и вражда към другите и, а не грижа на грижа за българите . Ако бяхте нормална нация щеше да ви е грижа за българите в Македония да ги приемат в ЕС , за да са защитени правата им според най-високите стандарти и върховенство на закона и да се борите Македония да влезе в ЕС , за да е защитено там малцинството ни. Да не говорим за лицемерието да го обвинявате за съветско творение , когато съветските паметници и минало е в култ именно е България , не в Македония. И колко е долно да атакуваш жертвите -македонци, а не палачите Съветите и Сърбия . Гнусна история, гледат ви със погнуса.

    Коментиран от #53, #54

  • 52 И нека да започнем от турция,

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Нали, бе разбирачо, мултикултурник, а може и от албания, ако предпочиташ
  • 53 6237

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Корн":

    И колко е долно да атакуваш жертвите -македонци, а не палачите Съветите и Сърбия .ЗАЩОТО защо Съветите и Сърбия не атакуват Германия и Франция, затова.
  • 54 Генерал 🇧🇬

    21 0 Отговор

    До коментар #51 от "Корн":

    Много сбъркана логика. Естествено, че в Сърбия са сърби, в Гърция-гърци , в Македония -македонци, във Франция-французи, Италия-италианци. Във всяка една държава е така, но РСМ е държава от 1991, от тогава в Северна Македония са македонци, преди е била географски регион населен с най-различни етноси, от които преобладаващ е българският. Няма македонско малцинство/мнозинство, просто защото НЯМА такова нещо като етническа общност- 'макединци'. Както няма 'елини', 'епирци', 'мизи', 'добруджанци', 'странджанци'..и т.н. Това не са етноними, а названия, които са производни на съответни топоними. Няма и нито един европейски или световен автор, който да пише за македонската нация?

    България бе благосклонна и призна държавата ви- Северна Македония с македонци, правете каквото и както искате от датата 1991 г., но да се връщате назад и крадете българска история и език-това не можем да подминем.

    Коментиран от #59

  • 55 българин

    12 0 Отговор
    "Професор по политология в Грац"
    Правете си сметка какво им е нивото.

    Това са си наши работи и други да не се месят. Всички ни завиждат на нас българите, и сърби, и румънци, а и германци.
    Толкова загуби сме претърпели, но ги отричат, защото всички те са се облагодетелствували. И това, което имаме им е трън в очите.
    А истината е, че Европа трябва да ни е благодарна, че два пъти сме възспрели ислямизма.

    Македония няма история преди 1991. Точка.
  • 56 Alo

    11 0 Отговор
    Масонските марионетки или дълбоката държава се опитва да раздели на двете държави на различни народи за да си вършат делавррите но народа е един български независимо от инженерството и дано Господ да обедини целокупна България за която враговете чрез войни са се опитали да я разделят.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Генерал 🇧🇬":

    Евала!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Нашенци!

    1 0 Отговор
    Ще се казвате както си искате от 1990г. нататък! Създавайте си нова
    история, с този българосръбски език
    Изучавайте и се гордейте, че сте част
    от българската нация с многовеков
    на история като държава. Това е ва
    шият корен. Този който пита, кой ни
    е родил е потомък на тези които са
    ни разделили.