Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 16:01 3 521 25

Изкуственият политкоректен език

  • красота-
  • коза-
  • конкурс за красота-
  • плейтметка

Никак не е комична жалбата, подадена у нас заради продаваните бишкоти „Негърче”

Изкуственият политкоректен език - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Хачик Лебикян

„Хората няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат.”
Джордж Оруел

Джордж Оруел описва „новговора” като изкуствен език, създаден да ограничи мисленето и да спомогне за манипулиране на хората. Политически коректната реч е вид манипулация, тя противоречи на свободата на словото, нарушава правото на изразяване, налага самоцензура и ни унижава.

Никак не е комична жалбата, подадена у нас заради продаваните бишкоти „Негърче”. В САЩ на бял човек е забранено да произнася думата „негър”, защото се определя като мотивирано от расова омраза. Но чернокожите може свободно да я употребяват.

Там дори не ги наричат „чернокожи”, а афроамериканци. Ами ако някой бял човек от ЮАР се пресели в САЩ, и той ли ще е „афроамериканец”? А там има ли „евроамериканци”, например? В тази страна се стигна до парадокси да се махат некоректни думи, смятани за расистки като „негър” и „роб” от художествени произведения, превърнали се в световна класика: „Чичо Томовата колиба”, „Том Сойер”, „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Пипи дългото чорапче”. Цензуриран е дори Шекспир заради шеги с евреи.

В публичното пространство и у нас витае страх, че не бива да употребяваме политически некоректен език, защото той се разглежда с т.нар. „език на омразата и ксенофобията”. А тези неща са съвсем различни. Под „език на омразата” се разбира изразяване на отрицателно отношение към хора от други раси, религии, пол, сексуална ориентация и т.н.

Политическата коректност няма нищо общо с доброто възпитание. Замениха точни думи с неясни изрази: „турско робство” с „османско присъствие”, „инвалид” с „човек с намалена трудоспособност”, „психично болен” с „човек със специални потребности”, „глух”, „сляп” „ням” с „човек с нарушен слух”, „зрение”, „говор”. Това е насилие върху обикновеното говорене. В тези думи няма отрицателно отношение, не се цели да се подиграе или обиди някого.

Просто се констатира един факт.
Разни „всезнайковци” ни внушават вина, ако посмеем да изречем „селянин”, „циганин” или „негър”. Това е изкуствено привнесено отвън, защото хората от нашите земи от векове са били толерантни към „другите” и не носят комплексите на бивши робовладелци, колонизатори, нацисти и аристократи. За нас сами по себе си тези думи не са т.нар. „език на омразата” , не са обидни и не съдържат негатива оценка. Тя е само в съзнанието на шепа грухтящи хора от различни агитки по стадионите. С тях трябва да се бори обществото, с ксенофобията, използвана с политически цели, а не с думите.

Какво ще правим с класически произведения като „Десет малки негърчета”, със „Селянинът с колелото”, с „Цигански барон”, с израза „циганско лято”. Ще се забрани ли българската песен „Искам да съм негър в щата Алабама”? Или и тях трябва да ги преведем на политкоректен език по примера на САЩ? Там заглавието на романа на Агата Кристи от десетилетия е „Не остана никой”, а островът, където се развива действието от „Негърски” е преименуван на „Войнишки”. Във Франция този бестселър от тази година се нарича „Те бяха десет”.

Така нашият филм трябва да се казва „Човекът, който живее извън града, с колелото”, а оперетата да наричаме „Ромски барон”. Народонаселението вече приема за нормално, че момичетата са „тийнеджърки”, а не девойки, че са „ученици” и „студенти”, а не „ученички” и „студентки”. Било обидно ако се обърнем към жените, с които работим с „колежки” .

Сексизъм било, ако се каже за една жена, че е „лекарка” или „учителка”, но не е сексизъм, ако тя е „манекенка”, „моделка”, „плеймейтка” или „пиарка”. Защо е този двоен аршин? Докога ще мълчим и ще търпим този езиков терор?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    12 24 Отговор
    Напоследък забелязвам, че комунистите избягват думата "комунизъм", не било имало комунизъм, нямало комунисти в българия. Политкоректното било социализъм, но скоро и това ще заменят.

    Коментиран от #20, #21

  • 2 в София

    18 3 Отговор
    Десерт "селянче" би се продавал добре сред гражданите.
  • 3 Негърче

    16 1 Отговор
    Не били селяни, а градски пролетариат. Не програмисти, а работническа интелигенция!
  • 4 Еди мърфи

    19 1 Отговор
    АЗ съм Бял Негър
  • 5 Пръв Селянин

    14 6 Отговор
    Софиянци обичат селска наденица
  • 6 Псевдоним

    23 1 Отговор
    Иронията е, че циганите се обиждат като им кажат "роми".

    Коментиран от #10

  • 7 Сандо

    12 0 Отговор
    Всичко ще приключи,когато в главите на хората от стадота настъпи пълен хаос и безхаберие.Овчарите се обучават по съвсем други програми за да останат овчари.
  • 8 ха ха ха

    20 0 Отговор
    Малко свеж полъх, че напоследък само глупости четем... особено от бля бля велето!
  • 9 Хасан

    15 0 Отговор
    Що сте снимали приятелката ми без разрешение?
  • 10 Здрав разум

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Псевдоним":

    Те се обиждат и ако ги наречеш,, българи"

    Коментиран от #17

  • 11 толерастията е вредна

    10 0 Отговор
    "ноеи ценности", "нови нормалности", нов джендър свят ?!
  • 12 сила

    11 0 Отговор
    до факти конкретно модератора циганин негър селянин /по горе го има в статията/ не трий
  • 13 Толераста

    23 0 Отговор
    В изкуственият свят на политкоректен език едни групи са длъжни да мразят, а други трябва да бъдат мразени. Жените могат да мразят мъжете. Черните могат да мразят белите. Мюсюлманите могат да мразят християните. Хомосексуалните могат да мразят хетеросексуалните. Но никога обратното.
  • 14 pbdan

    21 1 Отговор
    Ние как се отнасяме към бившите си поробители (турци и гърци) в момента? Караме ли ги да ни се извиняват на всяка дума за 5 или 2 века робство? Да смятаме ли, че негрите са страдали повече за 150г. отколкото ние за 700г.? Сега сме 5млн. българи и 1млн. турци и сме им дали права като нашите, че и повече. Имат си и ДПС, а даже чрез почетният им председател ни управляват. Ние не сме робовладелска нация, може би защото сме били такива и знаем колко е лошо. Никого не сме довели насила в България - турците са ни владяли, а циганите са дошли сами. По толерантен народ от българския няма. Когато турците са клали и гонили българите от Беломорска Тракия, ние да не би да сме си го върнали на турците в Делиормана и кърджалийско? Били сме и във война с тях и пак не сме посягали на турското малцинство.Къде повече толерантност?
  • 15 pbdan

    13 1 Отговор
    Негрите са били докарани насила като роби в Америка, а нашите цигани са дошли сами, харесвайки толерантността и безпомощността на поробените славянските народи. Не бива да се прави паралел с правата на негрите в САЩ и на нашите цигани. Имаме и други малцинства - арменци, евреи, турци, руснаци, напоследък и западноевропейци за чиито права не се говори. На запад дори някои заблудени смятат, че циганите са местните жители(както индианците в Америка, аборигените в Австралия) и ние сме в ролята на нашественици.
  • 16 denker

    11 0 Отговор
    От историческа гледна точка, политкоректното говорене започва с: "Arbeit macht frei" и "окончателното решение на .... въпрос". Днес като се наричат инвалидите като "хора с увреждания", голям праз, че се сменя названието - отношението не се е подобрило. Като казват, че някакъв човечец излязъл от живота, нима смятате, че не е умрял. С други думи политически коректното говорене е еквивалентно на лицемерие, граничещо с перверзност. Отправям към такива политкоректни хора моите сексуално-поздравителни думи към някои техни роднини, които не са им бащи.
  • 17 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Здрав разум":

    Кой със здрав разум ще нарече ромите българи?
  • 18 oсман

    4 0 Отговор
    каква красива козичка!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Barbosa

    3 0 Отговор
    Адмирации за статията.
  • 23 ГЕРБ КРАДЕ

    2 0 Отговор
    ТАЯ ПРЪЧКА ПРИЛИЧА НА МИНИСТЪР КАТЕТО !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.