Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 12:30 3 195 13

Явно пак ще си играем на липса на дългосрочен план

  • коронавирус-
  • локдаун

Жалко за жертвения агнец в този локдаун, който явно ще са заведенията и образованието

Явно пак ще си играем на липса на дългосрочен план - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видимо вече не само снегът, но и коронавирусът изненадва нашите драги управляващи. След септември и октомври на гуляй и човешки радости, те установиха, че да измират подопечните им граждани по стълбите на болниците им, докато чакат линейките им или чакат да ги приемат на едно от леглата им май е индикация, че нещата не вървят към добре и решиха бързо да заработят за локдаун.

„И сега ще ни затварят ли?“ е въпросът, който витаеше във въздуха като автомобилни изпарения – постоянно, а зимно време особено задушаващо, до преди два часа. Вчера легнах с него, днес на събуждане за това говорихме, а самият въпрос сякаш е риторичен - никой нищо не знаеше и само можеше да предполага. От друга страна, как бихме могли да знаем, когато самите управляващи не изглеждаха сигурни. Все пак ситуацията е доволно изменчива, а изменението типично е повлияно от особеността в характера на управленците да се стремят да угодят на тези, които викат по-силно, за да могат да продължат да се правят, че не чуват най-силните викове – тези за оставка.

От една друга страна, всички сме много наясно, че мерки по български все пак са си мерки по български и шансовете са високи първо, спазването им да е спорно, второ, следенето за спазването им също, трето, нещо да се прави, защото трябва да се направи и ситуацията да е „аз ви лъжа, че се грижа за вас, вие ме лъжете, че се грижите за себе си“. Последното е донякъде разбираемо, защото в грижата за себе си влиза първо осигуряването на препитание, а има и хора, които в момента се чудят как ще го правят идните месеци. Чак след това идва да си сменят маската през два часа.

Но ура! – когато сутринта стана ясно какви противоепидемични мерки влизат в сила от петък, бяхме спасени от мъките на информационната несигурност на последните дни. Краят им засега е след месец (21 декември) и явно пак ще си играем на липса на дългосрочен план. Прогнозата ми е, че по Коледа и Нова година ще ни отпуснат, ще можем да пием „Искра“ и да ядем заветната пилешка пържола с гъбен сос, а след това (по модел на управляващото мнозинство) пак да се отдадем на работа, работа, работа. И посещаване на театър със 70% празна зала. До нея и до работа ще се движим в метрото, което се пръска по шевовете. Или в слетите влакове на БДЖ, които ще са по-пълни и от преди. Или по нищо, ако в малките населени места отново спрат транспорта, защото се оказва нерентабилно за превозвача.

Жалко за жертвения агнец в този локдаун, който явно ще са заведенията и образованието. И докато за заведенията поне е в сферата на възможното да се измисли какво да се направи, училищното образование вероятно тотално ще потъне в блатото на онлайн обучението, което всеки ден с двете си очи виждам като напълно неефективно.

Ако не друго, можем поне да приемем тези мерки като сигурно потвърждение, че автопилотът ни е отвел до крайната си точка. Не, че няма перспектива за нови дъна в бъдеще, аз силно вярвам, че управленските способности на ГЕРБ биха могли да ни ди предложат. Като цяло, оттук нататък да го мислим, все пак този локдаун „заедно“ ще го налагаме.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен

    35 3 Отговор
    Толкова неприятно правилно,че няма какво да се добави даже....
  • 2 Корона глад

    21 2 Отговор
    Аааа дъна има много кое ще е последното не се знае ,но бързо слизаме надолу
  • 3 мислещ

    28 2 Отговор
    Дългосрочен план има - тоталното поробване на населението.
  • 4 Лихтенщайн

    19 2 Отговор
    Управляващите и от протестите бяха СУПЕР ИЗНЕНАДАНИ , та май се наложи да довършат започнатите схеми по най-бързия начин.Ако ще и Бойко да се крие по турските села с жипката.
  • 5 само

    2 20 Отговор
    това ли можа да измислиш Маринкова!?
  • 6 Тодор Живков

    21 2 Отговор
    Тук има едно нещо, което не се споменава. Как се гледат децата, които не могат да ходят на детска градина, а и тези поне до 4-и клас. Това не означава ле, че родителите ще трябва да си седят в къщи да ги гледат? Няма ли да изисква отпуски (неплатени в много от случаите). Това не е ли удар върху всички отрасли, ч които те работят? Много от тях ще останат без работа. Ако ГЕРБ си бяха изпълнили обещанията да има много детски градини, с по-малки групи и да няма нужда да се затварят. Сега разбира се младите семейства не само не получават пари за децата си (най-вече заради раздутия щат на чиновниците), но ще трябва и да не работят. Но толкова може Борисов - да си пълни шкафчето, да псува и да е циник.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Criminal

    11 2 Отговор
    Взеха от парите за децата и ги дадоха на Тея, дето не правят нищо, освен да ни рекетират и репресират....сега оставят и семейството с половината доходи, а цените растат, поради оправдания с ковид.......по неадекватни и некадърни управници едва ли ще има някога.........
  • 9 Интересуващ се

    4 2 Отговор
    А някой знае ли кво правим ако заболелите не намалеят след затварянето?
  • 10 Мдаа

    8 0 Отговор
    Много посредствен тип се оказа тоя министър на образованието. Непрекъснато генерира тъпи идеи. Побърка и учители, и ученици, и директори, и родители. Знаем, че е празноглав гепираст, ама луди ни прави всички с тая негова хиперактивност.
  • 11 Нов

    5 1 Отговор
    Смъртността е 100% по висока от 2019. В Бургас за 2 дни 15 починали с ковид... 45 на милион, а в Европа около 10 на милион. Който оцелее до Коледа ще е голям късметлия. Статистическата смъртност у нас гони 10%, а реалната от ковид може и да е 20-25....Това е РЕАЛНОСТА.
  • 12 Росен

    2 1 Отговор
    Цялото правителство и по специално министрите на образованието и на здравеопазването не си бяха на мястото. Прав е Варели Симеонов - от училищата се разнесе заразата основно. Децата можеха да загубят една година - но техните роднини си загубиха живота. Кой носи отговорност за това ! А министър Захариева е за уволнение, тя не направи нищо в Европа за да разясни интелигентно българската позиция за Македония. Срам и позор ! Сега ще трябва да обясняваме , че не сме камили.
  • 13 Васил

    0 0 Отговор
    До автора на статията а кой е виновен че се стигна до тук? Ако бяха следвали мерките на Азия а не на лудият Мангъров въобще нямаше да има такава дискусия. През лятото се веселихме мачове маратони балове а сега се весели около ковчезите.