Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 16:00 6 723 46

COVID-19: Краят на шведския модел

  • covid-19-
  • швеция-
  • коронавирус

Шведите трябваше да се научат да живеят с коронавируса

COVID-19: Краят на шведския модел - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Слим Алаги за в. “Поан”

Шведският експеримент в борбата срещу пандемията, пълна противоположност на другите страни, е провал, твърдят неговите критици. Скандинавското кралство през март прие своеобразна политика в Европа, застъпвана от главния епидемиолог в Агенцията за обществено здраве, Андерс Тегнел , “гуру”, който отхвърля всякакво ограничаване и чиито препоръки следваха точно правителството, парламентът и населението. Според него шведите трябваше да се научат да живеят с COVID-19, като запазят отворено обществото с неговите магазини, ресторанти, детски градини, училища и офиси и заложат на бариерните и хигиенни жестове и отговорността на гражданите.

Дори в пика на епидемията през април той запази този курс и доверието на политиците, защитавайки своята “дългосрочна стратегия”, въпреки острите критики, по-специално на 22-ма известни учени, които осъдиха неговата “грешна стратегия” и призоваха политическата власт “да поеме контрола”. Залагайки на колективния имунитет за предотвратяването на втора вълна през есента, той прогнозира, че 40 процента от жителите на Стокхолм - основното огнище на заразяване в страната - трябва бъдат имунизирани. Прогноза, противоречаща на доклад на Шведската агенция за обществено здраве, който разкрива, че само 7,3 на сто от тестваните жители на столицата са развили антитела срещу вируса.

Лятното затишие, през което Швеция регистрира най-ниските нива на заразяване в Европа, подсили емблематичната фигура в борбата срещу пандемията в кралството, архитект на модел, възхваляван от чуждестранните медии. Но силното възобновяване на епидемията в края на октомври породи съмнение в спорната стратегия на Тегнел. “Не виждаме никакво доказателство, че в момента има имунитет сред населението, което забавя разпространението на вируса”, призна той.

“Влошаваща се ситуация”

Признание за неуспех на министър-председателя Стефан Льовен, който пое нещата в свои ръце, миналата седмица предупреди неколкократно пред пресата, че “ситуацията се влошава” и за първи път реши сам да забрани събиранията на повече от осем души, което не е препоръка на здравните власти.

“Не ходете във фитнеса, плувния басейн, библиотеката, не организирайте партита”, помоли той сънародниците си, особено младите, които от лятото са по-невнимателни. “Виждаме, че нашите препоръки вече не се спазват толкова много, със съжаление констатира премиерът, което ни принуждава да въведем повече безпрецедентни ограничения, за да прекъснем кривата (на пандемията). Трудно е, брутално, но необходимо”, обяви миналата неделя той във второто си обръщение към нацията от март насам.

С 230 514 заразени на 25 ноември (+ 4954) и 6555 починали (+ 55, от които 5000 души над 70 г.), в Швеция (10,3 млн. жители) вече има четири пъти повече починали, отколкото сред всичките 16-те млн. жители на скандинавските ѝ съседи (Дания, Финландия, Норвегия). “Ние сме на стръмен склон, който продължава да се издига”, предупреди от своя страна Тегнел във вторник по обществената телевизия SVT, призовавайки

да се “ограничат всички социални контакти”.

“Важно е да си сътрудничим, така че кривата да се изравни”, заяви той, надявайки се, че Швеция “скоро ще стигне до пика и ще последва същия сценарий, преживян в няколко европейски страни, които започнаха да отчитат спад след няколкоседмично възобновяване на епидемията”. Предпазлив, той предупреди срещу прекомерния оптимизъм. “Мисля, че е много важно този път да не повярваме, че пандемията е приключила, само защото заразяванията намаляват. Тази болест има невероятна способност да се връща по различни начини. Не трябва да губим контрол, както казва СЗО”, за да се предотврати трета вълна.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дойче зеле

    101 27 Отговор
    Шведският модел бил провал...а все едно другите модели не са.
    И Швеция дава жертви като останалите, но поне икономиката няма да пострада толкова.

    Коментиран от #5, #7, #13, #46

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Швед от

    48 14 Отговор
    България: Българският модел ли е успешен? Швеция 240000 заразени 6700 смъртни случая
    България: 140000 заразени, 3700 смъртни случая
    Водим всички класации...

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Дабе да

    31 34 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче зеле":

    Примера за справяне е Китай, Нова Зеландия и Австралия, а не Швеция

    Коментиран от #19

  • 6 Фак U

    64 12 Отговор
    Има ли наивници които да вярват все още на лъжливите ни медии ?! Всички от низините до върха от управляващите са слуги на евреите , които подготвят чрез ковид Новия световен ред !

    Коментиран от #16

  • 7 Аха

    26 31 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче зеле":

    Коя икономика върви? Шведската ли? Ама ти мислиш, че като не са ги затворили и тя върви? Значи викаш, те им препоръчват да не ходят никъде и икономиката върви, защото не ги затваряли? Леле-леле, зле образован народ!
  • 8 Гоуст

    37 11 Отговор
    Мхм, френски вестник, новофранцузин (Алаги, типична провансалска фамилия, ама друг път) коментира Швеция. Що ли въобще си губих времето да му чета глупостите.
  • 9 Ами така е

    23 32 Отговор

    До коментар #4 от "Швед от":

    Мангъров каза, че в Италия и Испания живеят стари хора, които у нас няма и за това, нямало да дадем много жертви! Само старите съчки, щели да горят, а у нас било само зелена трева, която не горяла! Явно тревата е малко увяла!

    Коментиран от #12

  • 10 Коко

    50 14 Отговор
    Никой с нищо не се справя.Бандитското европейско управление в съдружие с Китай и САЩ създадоха великата измама ковид от което не умряха повече хора от нормалното,но бандитските правителства на много държави забогатяха.Шведския модел е трън в задниците на критиците смучещи от сзо
  • 11 Ю Кортес

    38 9 Отговор
    За Швеция нищо не може да ме учуди.Техните политици изкарват социално слаби шведски семейства от общински жилища и ги дават на сомалийци афганистанци и всякакви мигранти защото били още по нуждаещи се.Имаше протести на хора,но ги обявиха за ксенофоби и расисти.
  • 12 Centurion

    46 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ами така е":

    Не е излъгал Мангъров,там имат много стари хора,защото начина на живот и здравеопазването позволяват хората да остареят.Тук е обратното,ние умираме сравнително млади,но това не ни пречи да сме много болни,а пък това е щото в България се полагат "системни грижи" за живота и здравето на хората,чрез провежданата политика.

    Коментиран от #14

  • 13 Пич

    18 24 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче зеле":

    Как ми върви икономиката,като те са свързана икономика с глобалната. Нито икономиката им върви,нито предпазиха хората. Пълен провал и геноцид на държавно равнище, как е еднакво като и тук пише,че 4 пъти повече умрели има в Швеция от 3-те съседни скандинавски държави,които въведоха мерки.

    Коментиран от #43

  • 14 Пич

    23 26 Отговор

    До коментар #12 от "Centurion":

    Това е въртене на истината, за да я напеасне към тезата си. Дож.Мангъров твърдеше,че тук в България не може да има толквоа смъртни случаи като в Швеция,Италия и др. на глава от населението,защото просто тук старците са измрели, обаче като се оказа,че отбново греши, той се извъртя и каза,че в Бг сме много болни. Само че между 1/3 и 1/2 от смъртните случаи от Ковид 19 са напълно здрави хора без никакви заболявания както показват данните, а другите починали са най-често с диабет и високо кръвно,с които хората живеят десетилетия, това не са тежки заболявания.

    Доц.Мангъров сгреши,като твърдеше,че и 2-ра вълна няма да има, а се оказа,че не само има, а препълни болниците. Той твърдеше,че Ковид 19 ще изчезне юни месец,а не стана така, и каза,че ще си скъса дипломата,ако не стане така,а не я скъса.

    Коментиран от #26

  • 15 Пич

    20 26 Отговор

    До коментар #4 от "Швед от":

    Водим ги откакто Бойко послуша доц.Мангъров и отхлаби всички мерки, оттогава от 3% заразени с мерки срещу вируса и по 1 починал през ден,сега стана 43% заразени от пробите и по 150 починали на ден. Въпреки че доц.Мангъров упорстваше,че с мерки и без мерки заразените са едни и същи между 3 и 10%. И това не позна. Грешка е един лекар да се прави на гадател,а да не следва медицинските методи. Цял свят казва едно, доц.Мангъров точно обратното, и животът го опровергава.

    Коментиран от #25

  • 16 Какво го подготвят,

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фак U":

    Те вече го въведоха!
  • 17 Между другото

    10 4 Отговор
    Швеция пролетта беше на едно от първите места по смъртност в света на милион. Сега е на XX. Иска ли някой да се басира, с мен, аз твърдя, че по Коледа ще е под XXX
  • 18 Матей

    21 5 Отговор
    Поредните ИНСИНУАЦИИ,т.е. лъжливи внушения.Изпускат се основни моменти и се пренасочва вниманието в погрешна посока,хватката на илюзиониста.А при нас и в други страни с драконовски мерки,защо смъртността е още по-голяма от немарливите шведи?Защото всичко това е търчи-лъжи,цинич
    ни глобалистки похвати.Икономическите аспекти съвсем се пренебрегват , а те ще са решаващи за увеличаване на смъртността изобщо.Под натиска на САЩ ,ДА СЕ ПРИЗНАЕ КОВИД-ЕПИДЕМИЯи да се затръшне икономиката на ЕС,кой печели от тая икономическа криза,САЩ естествено.Китай се усети навреме и отвори широко вратите,проветри си икономиката и сега им е охолно около вратовете.

    Коментиран от #24

  • 19 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дабе да":

    Много вярваш на официалната статистика на Китай

    Коментиран от #27

  • 20 Фак U

    4 12 Отговор
    След задължителната ваксина следват чиповете !
  • 21 111

    15 5 Отговор
    Ковида е режисиран от Илюминатите-Сатанисти и изпълнен от тяхните медии и тяхните правителства.
  • 22 Щерю

    15 10 Отговор
    Никакъв имунитет не се създава.Направиха си експеримент с народа им като с мишки.
  • 23 Мангъров

    9 12 Отговор
    Е случват се грешки! Кой знае и аз кога ще ям дървото...Ами никой не ви е карал да се вързвате на чайчето и супичката ми😉 Все пак съм завършил соц медицина преди 40г, нормално е...
  • 24 Политолог

    13 7 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    И как реши че е по-голяма смъртността в БГ ве бастун!? И кви драконовски мерки ти се въртят в празната кратуна?
  • 25 Доктор Пенчев

    7 11 Отговор

    До коментар #15 от "Пич":

    И що му викаш доцент? Тва ще е за още малко...
  • 26 Centurion

    19 9 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Не се е извъртял,човека е опитен лекар.Декларирането ,че са починали хора без предружаващи заболявания ,само по себе си не отменя възможността хората да са болни.Има болести които протичат скрито,това са тихите убийци.Хипертония , захарен диабет тип 2,всякакви исхемии т.н.Причинста да не са открити ,е в липсата на скрининг,или профилактични прегледи.Българина е нем мърлив към здравето си.Пие,пуши храни се нездравословно,подложен е на стрес в следствие на финансови,битови и проблеми от всякакъв характер.Няма какво да се заблуждаваме,повечето хора не живеят добре,и това се отразява и проявява най добре върху продължителността на живота.В Европа възрастта е с 10/13 г по висока. Като добавим липсата на лекари,и мед.персонсл,на апаратура и лекарства картината се оформя.Резултатите са очаквани.Колко репортажа,даваха схиражв тежко състояние,които ги разхождат от болница на болница и не ги приемат. Колко умряха по коридори и стълбища.Всичко това е следствие и закономерен резултат.Първопричината за това е водената с години политика!Политика на ограбване и недофинансиране,липсата на просветна дейност,по начин и форма тя да достигне до ума на обикновеният човек и да бъде разбрана.Проблемите са много.Това е Държавата НЯМА!!!

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Дабе да

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Добре, на Китайците да не вярваме. А за Нова Зеландия предприетите там мерки и постигнати резултати какаово ще кажеш?
    Може би, че са много далеч или, че и на тях не може да им се вярва, защото правителството им е ляво и значи са комунисти като китайците?
    Обективно разглеждане на фактите показва друго, но медиите мълчат за това, защото целта е друга контролиране на епидемията, а не елиминиране.
  • 28 Евгени

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    Значи кво викаш - всичко друго е но не Ковид? Как те е зомбирал оня танцуващия с думи...

    Коментиран от #29

  • 29 Centurion

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Евгени":

    Карам болестта в момента.От Ковид не се умира.Да не е приятно в момента съм като парцал ,но здрав човек ще се справи,годините не са толкова от значение колкото общото физическо състояние на човека.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 гост

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    .Декларирането ,че са починали хора без придружаващи заболявания ,само по себе си не отменя възможността хората да са болни ."Голям си " умник" .След като толкова вирусолози ,включително и чужди обясняваха ,че умират хора без заболявания ,ти си измисляш заболявания, за да е вярно казаното от Мангъров.

    Коментиран от #33

  • 31 Евгени

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Centurion":

    То не е казано че всеки умира. Но умряха младежи в 20те и 30те години без заболявания...Няма модел на поведение на вируса...

    Коментиран от #35

  • 32 Опасен е

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "Centurion":

    Дано при вас нещата да минат така леко и да оздравете скоро.
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

    Коментиран от #36

  • 33 Centurion

    14 5 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Приятелю,не си измислям нищо.Вирусолозите не могат да казват,само и единствено патоанатомите.Нсмери интервюто на доктор Стоян Алексов,председател на асоциацията на Патоанатомите в България.Той участва в международен форум на патоанатомите в Европа и от САЩ във връзка с Ковид 19.Общото становище на Всички е ,че няма и един починал от Корона вирус.Всички са починали С корона вирус.Най малко искам да пропагандирам неверни данни с което да заблуждавам хората.Интервюто на С.Алексов е със Стойчо Кацаров,по скайп.Те СЗО за това не даваха да се правят аутопсии под предлог ,че е много заразно,а всъщност искат да скрият истината ,и да насаждат страх за да истирясват хората.

    Коментиран от #37, #39, #42

  • 34 мда

    8 3 Отговор
    Целта на ковид истерията е да ни инжектират с някаква отрова която няма нищо общо с грипчето ковид.
  • 35 Centurion

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "Евгени":

    Колкото до младежите,да това е така,но пак ще кажа ,че възрастта не е толкова важна Колкото физическото състояние на индивида.Днешното поколение не расте добре.Чипс кола,компютри и зомби игри,никакво движение.Трябва бягане,тичане,игри с топка,колелета,басейни и язовири,морета и т.н.Това оформя и окрепва човек във времето на растежа и неговото физическо израстване и каляване.Изгражда здрави органи,които са атестат за бъдещо здраве и за съпротивителни сили и имунна Един градски очилат Бройлер който прекарва пред компютъра повечето време,на който задника е два пъти по широк от раменете,който се тъпче с всичко вредно и е в ролята на боклукчийско кошче,няма как да бъде здрав,и да преодолее, болестта.Той няма имунитет,няма органи,или ако има те са болни,и казват млад мъж загуби битката с Ковид!!!Да ще я загуби,това е нормално.Трвбва да се обърне внимание на тези проблеми ,защото те стават епидемични и съвсем не са изолирани случаи.В същото време един 70г човек ,който е имал правилно детство,и в момента качва Витоша или ходи за гъби,на лов,цепи дърва,този човек ще премине и ще оцелее!
  • 36 Centurion

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "Опасен е":

    Благодаря за пожеланието!!!Това е живият живот,в него няма нищо сигурно освен едно,и то е ,че всички ще Умрем!Нима сте забравили ,че сме смъртни,и ,че хората и преди умираха??? Кръговрат,едни идват ,други си отиват,важното е да е с достоийство и с вдигната глава.Човек не бива да се страхува от това.Страха е вреден има една сентенция,която ще цитирам."Страха не спира смъртта, страха спира живота"Та тя рано или късно ще дойде при всеки,нека я посрещнем спокойно.
    .
  • 37 Просто

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Centurion":

    Напишете в google смъртност по седмици. Първия резултат е от официалния сайт на националния статистически институт. Отворете го. На страница в кая и има линк към екселски таблици . Една от тях е “Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година (таблица с данни)”. Там ги има всички официални данни. За 45 седмица числата са 2073,2113,1992,2042,2152,3179, за годините от 2015 до 2020 т.е с около 1000 повече смъртни случаи. За 46 седмица са 2191,2107,2079,2104,2002,3852 т.е около 1800 смъртни случаи в повече. Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.

    Коментиран от #38

  • 38 Centurion

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Просто":

    95835 са починалите до момента в България.Няма да надминем миналогодишната смъртност.Но в този ред и тон виж в световен мащаб смъртността при петте болести от които се умира най много.На първо място е исхемична болест на сърцето.Само днес са починали 22000 души,а 8.5 милиона от началото на годината.Има много по страшна болести но там нещата се неглижират или дори прикриват.

    Коментиран от #41

  • 39 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Centurion":

    Интервюто е от 13.05 когато много неща не бяха ясни .Сега 6 месеца по късно мисля, че и двамата доктори няма да говорят така. За справка Мангъров.

    Коментиран от #44

  • 40 Не не еееее

    1 2 Отговор
    Не е краят на шведския модел , краят на светът е , страшният съд
  • 41 Просто

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Centurion":

    Първо починалите в страната от началото на годината до 15.11 са 96306.
    Това прави средно седмична смъртност от 2093 за тази година.
    Средната седмична смъртност от предходните 5 години 2056. Тоест вече е повишена смъртността и на годишна база. Това което твърдите, че тази година ще починат по-малко хора от колкото през изминалите вече не е вярно. Реално значителното разгаряне на епидемията е през последните 4-5 седмици и през тях е огромното увеличение на смъртността. Върху колкото по-голям период от време се изчислява смъртността този пик се размива. Ако се изчисли като средна за 10 или 100 години практическо увеличение няма да има, но това не променя факта, че в момента се намираме в абсолютен пик на смъртността какъвто не е имало в нито една седмица на предходните 5 години.
  • 42 Въпросното интервю

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Centurion":

    е от средата на май. Оттогава досега са направени много повече аутопсии и заключенията са много по-различни от тези през май. Бързо и безпроблемно оздравяване!
  • 43 От Швеция

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    В сравнение със България ,говорим за вчера!
    Швеция , 10 500 000 жители починали 59 човека.на ден.
    България , 6 500 000 жители, починали 160 човека. на ден.
    На глава от населението, ситуцията в България, е 4 пъти по-зле!
  • 44 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Въпросът с главно В е:
    Защо ни се сервират претоплени вчерашни супички във ФАКТИ! Така може да се получи обратното на констипация в коментара!
  • 45 един от многото

    2 0 Отговор
    Дайте шведките насам , пък модела си го дръжте!
  • 46 мента

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче зеле":

    Има поговорка за твоята теза: Г.з глава затрива