2 939 27

Даниел Капсъзов пред ФАКТИ: Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация

Капсъзов разказва за инициатива за раздаване на топъл обяд на нуждаещи се

Даниел Капсъзов пред ФАКТИ: Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация
Илюстративна снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес представители на мотоклуб „Widow’s Sons“ („Синовете на вдовицата“) раздадоха топла рибена чорба на нуждаещи се хора в Пазарджик. Това далеч обаче не е първата, не е и последната благотворителна акция на инициативата „Помощ на две колела“.

От ФАКТИ се свързахме с президента на мотоклуб „Синовете на вдовицата“ Даниел Капсъзов, за да научим повече за техните инициативи.

„Нашата мото-организация по принцип се занимава с благотворителност и милосърдие. Тя е създадена точно затова – докато караме моторите си, творим добри дела. Започнахме в началото с ходене по домовете – така наречените центрове за настаняване от семеен тип за дечица, които са с увреждания или деца, които са изоставени. Започнахме малко по малко да помагаме на тях, като помагахме с това, което имат нужда. Основната ни помощ беше не само да носим храни и т.н., а да ги учим да учат, да четат, да пишат. Награждавахме ги с подаръци, които те желаеха. Оттам тръгнахме. Минахме през доста перипетии, докато намерим правилния подход и път“, разказа Капсъзов.

„Инициативата за този обяд е продължение на предходната инициатива, която стартира март месец тази година, когато започна и затварянето заради пандемията. Тогава с моторите обиколихме над 2400 домакинства и раздадохме над 3600 хранителни пакета, които бяха за достатъчни за изхранването на четиричленно семейство за една седмица. Видяхме в каква ситуация живеем, колко малко им трябва на хората, за да се почувстват добре, да имат какво да ядат. Имаше много интелектуалци, които нямаше с какво да нахранят децата си. Не говорим за бедни хора, а хора, които са потърпевши специално от мерките, предприети за справяне с пандемията. Приключихме два месеца по-късно, когато приключи т. нар. карантина.

Сега започнахме отново, защото имаме една група, която се казва „Помощ на две колела“ и в нея хора започнаха да питат няма ли да продължим, защото има нужда от това нещо. Има нужда от помощ, от протегната ръка. Решихме с нашите братя от нашата организация да започнем раздаване на обяд на едно място, защото няма възможност в момента да пътуваме с моторите, да бъдем по-мобилни. Решихме да раздаваме храната в София, на спирка „Вишнева“, защото смятаме, че мястото е много подходящо за тази цел.

В началото идеята беше да раздаваме по 50 обяда, после някой от братята каза, че има хора, които постят и преценихме да направим още 50 обяда, които са постни. Не постни за хора, които постят по принуда, защото нямат възможност да ядат месо, а постни за действително религиозни хора. Така обeдите станаха 100 на ден“, каза той.

Инициативата ще приготви и специално меню за предстоящите празници. „За Никулден ще раздадем в неделя африкански сом – страхотна риба, която е дарение от наш брат, той има ферма. Ще направим и рибена супа от африкански сом, много хубави салати. Раздаваме още хляб и вода – дарение от „Балдаран“ и „Михалково“, каза Капсъзов.

„Събрали сме се доста хора, които искаме да върнем надеждата на хората. Да върнем желанието им за живот и доверието в хората. Увълчили сме се, затворили сме се. В сегашната ситуация сам човек не е за никъде. Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация. Да се прави добро е заразно. Ние, като поехме инициативата в София, моментално наши братя поеха и в Пазарджик. Днес в Пазарджик раздадохме обяд на три места. Използвахме кухните на БЧК, които са пригодени за раздаване на храна заедно с общината в Пазарджик. В Разград също започва дарение. Ще започне на Никулден, ще продължи на Коледа, след това Ивановден.

Ще има празнични обеди с типични, традиционни български храни. Рибена супа, печени шарани, меню за Коледа. Отделно в София, на „Вишнева“ ще раздаваме и греяно вино, за да могат хората да усетят хубавата домашна обстановка, която на повечето липсва заради липсата на финанси. Също там сме спрели и един медицински консултативен кабинет, който ще следи за спазването на противоепидемичните мерки, ще се мери температурата на всеки един от желаещите, ще се дезинфекцират в препарати ръцете и самото място. Взели сме и всичко необходимо, за да не оставяме следи след себе си и да могат хората да са абсолютно спокойни и сигурни, че идвайки, няма да се заразят“, разказа Капсъзов.

На въпроса какво им казват хората, които се хранят при тях, Даниел Капсъзов отговори: „Повечето хора са със сълзи на очите. Всички казват, че няма как да ни благодарят и да изкажат благодарност. Това е най-голямото щастие на един човек – да види, че протяга ръка и помага на друг. Спирка „Вишнева“ било любимо място на царица Йоанна Българска или принцеса Джоана, която наричат „Царицата на Милосърдието“. Една фраза на нейната майка е, че всеки ден спим и ядем и затова и всеки ден трябва да протягаме ръка към милосърдието и благотворителността. Една от причините да изберем спирка „Вишнева“ е тази – заредена е с положителната енергия на една страхотна жена“.

„В Разград раздаването за Никулден ще започне по обяд, около 12:00 часа. В София, на „Вишнева“, ще раздаваме отново от 12:00 часа. Инициативата ще продължи до април месец, докато свърши обявената извънредна ситуация. Ако по-рано отворят държавата, ще приключим тогава“, каза Капсъзов в края на разговора ни и благодари на общината на район „Лозенец“, на Министерството на транспорта и за позволението инициативата да разлепи плакати с информация по спирките на градския транспорт и пощенските клонове.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  13 4 Отговор
  Питах отец Дионисий къде е църквата в тази криза и той каза:И църквата е в криза ,чадо!

  Коментиран от #5, #18

 • 2 След 25 години

  13 2 Отговор
  пак раздават подаяния по улиците като на племена в бедствие. Така беше и 90-те години.
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Дано да

  12 2 Отговор

  До коментар #3 от "Факт":

  доживееш да станеш един от тия "умреляци"
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Последния Софиянец

  3 3 Отговор

  До коментар #5 от "И това ти го":

  Много странни мечти имаш!

 • 7 във връзка

  4 0 Отговор
  с осман октай---тялото е здраво ,но задкулисието и техните кърлежи пият здраво кръвта на България!
 • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 3 Отговор
  защо ХОРАТА станахме разделени
 • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 1 Отговор
  почина автомобилния състезател ИЛИЯ ЦАРСКИ

  Коментиран от #14

 • 10 Фактъ

  12 0 Отговор
  Всеки , който помага на хората е мой брат . А , крадливите политици и този с чекмеджето са мой врагове .
 • 11 Анджело

  5 6 Отговор
  Като сте страхотна нация защо сте Widow's Sons бе?
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Еразъм

  7 6 Отговор
  Уви, не сме страхотна нация! Ако бяхме тия хора щяха да се кръстят "Възрожденци" или "Синовете на България" или подобно, а не „Widow’s Sons“. А иначе хвала им за доброто дело!

  Коментиран от #16

 • 14 не си разбрал

  0 2 Отговор

  До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Мислете какво пишете!
 • 15 В.В.П.

  0 2 Отговор
  БРАВОС, пичове.!!..Сложете си бг име...!!.Идвам да покарам с Вас..За кратко...Независим съм..
 • 16 111

  1 4 Отговор

  До коментар #13 от "Еразъм":

  Страхотни или не, това сме ние. Другите не ме интересуват.
 • 17 Памук

  5 3 Отговор

  До коментар #12 от "Анджело":

  Ади стига с този хейт
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 бг бг бг

  3 2 Отговор
  Чета тук,че и църквата е в криза,ама защо не се спира по 1 лев от всеки и да ходят тез пари за Църквата.В Дания са го измислили и имат Киркескат към 40 лева на месец спират или повече, според заплатата да вземем добрите практики

  Коментиран от #20


 • 20 До бг бг бг

  3 1 Отговор

  До коментар #19 от "бг бг бг":

  Това е добра идея, но тук е България, а не Дания. Може да си сигурен, че ако даряваме пари на Църквата, българските попове ще си купят мерцедеси и ще построят огромни палати. Да знам, че звучи гадно, но това е положението в нашата държавица. Те, поповете и сега доста краднат и се блажат, пък какво остава ако народа почне да дарява.

  Коментиран от #25

 • 21 germany

  2 3 Отговор
  Банда рокери разкарват храна на бедни? Една дума не вярвам, а вие сте наивници да публикувате тоя клоун
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 rule

  1 0 Отговор

  До коментар #20 от "До бг бг бг":

  Наскоро погребах човека, който най-много обичам. Попа дойде за опелото с мерцедес s класа. Последен модел. Без коментар!
 • 26 Бяхме страхотни

  1 0 Отговор
  Няма такава нация сега сме жалки
 • 27 безпартиен

  1 0 Отговор
  И какво работи този моторист?От какво се издържа?Когато давате инфрмация за някого и какво е извършил,дайте и подробности за човека?Ами ако парите му са от престъпна дейност?Това оправдава ли го и опрощава ли греховете му?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.