Last news in Fakti

10 Декември, 2020 19:00 4 145 31

На българите все им е виновен някой

  • аец козлодуй-
  • ядрена енергетика-
  • франция

Франция е най-важният в света производител на атомни реактори и се бори въпреки съпротивата на еколозите да запази ползването на атомна енергия, включително и в България

На българите все им е виновен някой  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков

Казва го популярният професор Иво Христов. Ще го копирам защото се говорят неверни неща относно ролята на Франция за спиране на блоковете на централата в Козлодуй.

Какво Кунева е подписвала и срещу какво, не знам. Който знае - да го каже и докаже. Аз пиша само това в което съм сигурен. Франция е най-важният в света производител на атомни реактори и се бори въпреки съпротивата на еколозите да запази ползването на атомна енергия, включително и в България. Но тук нещата са обвити в мъглата на предположенията, предразсъдъците и липсата на видимост. Нещо обичайно разбира се.

Слуховете, че Франция е затворила блокове в Козлодуй не са верни. Най-големият противник на Козлодуй беше и си остава Гърция. Гръцкото лоби на Запад публикува многократно статии описващи опасността, която представлява българската атомна централа. Един французин - капитан Кусто снима два филма в Козлодуй под мотото "опасност".

В България отбелязаха само факта, че "французин" е пуснал по световната мрежа версията "Козлодуй е заплаха за Европа".

Капитанът беше монегаски поданик и не защитаваше интересите на Франция. Фактически той беше недосегаем. Никой не обясни, че капитан Жан Ив Кусто е начело на АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ на територията на МОНАКО, която прави филми изключително срещу руски интереси.

Като се започне от избиване на китове и се стигне до атомните централи. В това време френските инженери правеха редовно проверки в Козлодуй и докладваха пред Европа, че всичко е ок. Този факт никой не забеляза.

От политическа гледна точка, единоборството между Франция и Германия, бе нарушено от катастрофата във Fukushima. От научна и индустриална гледна точка, Берлин изоставаше значително пред Париж.

Японското нещастие дойде добро дошло за Меркел, за да хвърли пешкира по отношение на атомната енергия и да спечели по този начин гласовете на "Зелените". Отварянето на мините за въглища и ползването им за енергия замърсяваше въздуха повече от атомните централи, но гарантираше властта още няколко години на партията фрау Меркел.

Японското и немско решение бяха последвани от други страни в Света. Френските специалисти започнаха да губят поръчки, които бяха запланувани. Една от надеждите им за развитие на атомната енергия беше България, но българските управляващи, преследвани от опозицията се оглеждаха и ослушваха кой по-голяма комисионна да вземе.

През това време SIEMENS, ROSATOME, FRAMATOME подписваха договори за строеж на реактори в Унгария и Словакия, без никакви русофобски или антифренски настроения.
Най-накрая българите се наканиха да купят американски реактор от Westighouse, без търг и без конкурс. Нищо че производителят, вече е фалирал един път.

Важното е, че е американски. Така и със самолетите. За какво ни са, няма значение. Американски са! "Ремдесивир" не лекува, но България се натовари с 32600 дози за 12 милиона долара от една изумена от изненада американска лаборатория.

Министърът на здравеопазването изобщо не си зададе въпроса - защо Франция не закупи нито една доза. До изборите купувачите от ГЕРБ само няколко тона американска паста за зъби остава да купят, за да се крепят на власт поне още 5 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    26 2 Отговор
    Принципно да! Това ни сплотява като нация! Постоянно си оплакваме един на друг!
  • 2 666666

    38 3 Отговор
    Доказателство ,че само за далавера мислят ГРОБ .
  • 3 Монгола

    26 8 Отговор
    Не го змам какъв е точно Чеко или Чико ама нещо се е объркал, че майонезите са най големите произвидители на атомни реактори. Точно франсетата построиха на разлома Вранча в Румъния АЕЦ,, Черна вода" точно когато седесето затвориха незаконно 3-4 блокове на Козлодуй.

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Де Факто

    19 2 Отговор
    Дааааа,материала е доста добър, и поучителен.Кой разбрал-разбрал.Това е.
  • 5 Бай Ганьо

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Колега, майонезите са най-добри, но след русите.Това наистина е така.Краварите им дишат прахоляка.
  • 6 Комуниста

    36 4 Отговор
    Костов и Пръмова трябва да са в затвора заради затворените мощности на АЕЦ Козлодуй. Те ще си кажат какви интереси обслужваха!

    Коментиран от #12, #17

  • 7 Анонимен

    15 7 Отговор
    Май на пишещият статията все някой му е виновен. Сам си противоречи. Откога пък станаха толкова силни и влиятелни гърците, че надделяха над Франция, над нас и над всички други?

    Коментиран от #21

  • 8 Дельо Хайдутин

    27 2 Отговор
    Абе три години незаконно са ни драли за ток и парно и на стадото не му дреме.
  • 9 Ехехе..

    14 6 Отговор
    Ами учим се от актуалните големи Братя - и на тях все Путин им е виновен..
  • 10 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРОФЕСОР № 4 798 ИВО / на мама/ "КАЗА И ОТСЕЧЕ " !!! А РОДЕНИЯТ ОТ ДРУГИЯ ОТВОР БОЖО - ЗЛОУПОТРЕБЯВА С ТЪРПЕНИЕТО НА ПОЗНАТИТЕ СИ !!!!!!!!!!!
  • 11 Е те поддържат румънците,

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Франсетата, нали Букурещ е малкия париж, не били те против БГ, нещо
  • 12 Тия щяха да ни върнат в пещерната ера

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Без енергия, без летище
  • 13 БОКО ПРЕДАТЕЛЯ

    12 3 Отговор
    caмoлeтитe. Зa кaквo ни ca, нямa знaчeниe. Aмeрикaнcки ca! "Рeмдecивир" нe лeкувa, нo Бългaрия ce нaтoвaри c 32600 дoзи зa 12 милиoнa дoлaрa oт eднa изумeнa oт изнeнaдa aмeрикaнcкa лaбoрaтoрия.

    Миниcтърът нa здрaвeoпaзвaнeтo изoбщo нe cи зaдaдe въпрoca - зaщo Фрaнция нe зaкупи нитo eднa дoзa. Дo избoритe купувaчитe oт ГEРБ caмo някoлкo тoнa aмeрикaнcкa пacтa зa зъби ocтaвa дa купят, зa дa ce крeпят нa влacт пoнe oщe 5 гoдини.

    Коментиран от #25

  • 14 Деда ви Кольо

    1 0 Отговор
    Като народа е беден да яде пасти
  • 15 Деда ви Кольо

    0 1 Отговор
    Храниме им икономиките на тия
  • 16 Очевидец

    17 0 Отговор
    Какви французи са идвали на проверки в АЕЦ Козлодуй? Не съм виждал такива. Работя там от 1980г. Работех на малките блокове до спирането им. Кунева обслужваше интересите на Париба, която е инвеститор в Черна Вода. А тока от Козлодуй беше в пъти по-евтин от това което можеше да предложи Черна Вода. Така, че Козлодуй се явяваше като пречка. Малките блокове на Козлодуй бяха годни да работят по още 30г към дадите на затварянето им, но много политици се намесиха там. А политик разбира от атомна енергетика не съм видял до ден днешен. Внесохме подписка в Министерски съвет с над 500хил. подписа. Тази подписка изчезна безследно. Имаше решение на ВАС, което гласеше, че спирането на малките блокове е противозаконно и срещу интересите на България, но никой не се съобрази с него. Кунева, Паси, Ковачев, Костов и Царя са за в затвора.

    Коментиран от #20, #23

  • 17 Приземен

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Костов няма нищо общо със затварянето блоковете в АЕЦ"Козлодуй"! Решението за затварянето на централата беше подписано от Любен Беров през 1994 година. Когато дойде Костов на власт след Софиянски ОТЛОЖИ спирането на малките блокове. На изборите "Мъдрият" български народ си избра един мадридски хитрец и комарджия, който каза "Ние ще затворим АЕЦ Козлодуй до края на 2006 година каквото и да ни струва това". Естествено, че на него лично това нищо не му струва, струва ни на нас!
    Та те така.

    Коментиран от #19

  • 18 Приземен

    4 1 Отговор
    Костов няма нищо общо със затварянето блоковете в АЕЦ"Козлодуй"! Решението за затварянето на централата беше подписано от Любен Беров през 1994 година. Когато дойде Костов на власт след Софиянски ОТЛОЖИ спирането на малките блокове. На изборите "Мъдрият" български народ си избра един мадридски хитрец и комарджия, който каза "Ние ще затворим АЕЦ Козлодуй до края на 2006 година каквото и да ни струва това". Естествено, че на него лично това нищо не му струва, струва ни на нас!
    Та те така.
  • 19 Очевидец

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Приземен":

    Костов и той има пръст в затварянето. Това което подписа Никита Шервашидзе през 1993г а не 94 за тези прословути 24млн Екю беше, че някога във времето ще затвори блокове от1 до 4 на Козлодуй. Никъде в това споразумение намаше упоменати дати. Това споразумение нямаше и силата на договор по нито един международен закон.
    През 1999г Надежда Михайлова подписа документ който вече ни обвързване с дати, а именно 1ви и 2ри блок до края на 2002г, 3ти и 4ти блок до края на 2010г. Също през 1999г Иван Костов при едно посещение в АЕЦ Козлодуй, при обзорното стъкло над БЩУ2, заявява на Георги Дичев, че няма да затвори блоковете ако част от печалбата се отдели за фондация Америка за България и за фондацията на Елена Костова. При което Дичев се обръща и излиза, но при излизането си от там той изрича думите : " нито Америка за България, нито фондацията на жена Ви са строили 1ви и 2ри блок. Това няма да го бъде." Костов излезе от там бесен. Аз бях на врата на БЩУ2 тогава. Няколко дни по-късно Дичев се "пенсионира", а година по-късно загина в много странни обстоятелства. Някак си му се бяха пръснали маркучи те на спирачките на колата.
    Така, че не ми говори кой има отговорност за затварянето на ЕП1 в АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #30

  • 20 Ток и жици

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Очевидец":

    Точно така. Петата по големина банка в света Париба назначи Кунева за член на борда на директорите през 2010 г. при доста съмнителни обстоятелства. Преди да се замеси в банкерския бизнес, със съдействието на Кунева бяха закрити 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, които произвеждаха енергия под 2 стотинки за кв./ч.
    Кунева осигури пазар за румънската централа „Черна вода”. В същото време се оказва, че АЕЦ-ът в южната ни съседка е финансиран вероятно неслучайно от банка „Париба”, където освен Кунева работи и съпартиецът й Милко Ковачев - министър на икономиката в правителството на царя, който също има пряко отношение към спирането на двата ни енергоблока.
    Много странно е, че закриваш Козлодуй и осигуряваш печалбите на румънската централа, която да си продава тока на Балканите, с което пък осигуряваш печалбите на Париба, и след като свършва мандатът ти като еврокомисар, те назначават като висш член!!?!
    Ковачев и Кунева са имали предварителна договорка с френската банка и с фирмата, която строи румънската АЕЦ, след изтичането на мандата им като еврокомисар и министър да получат сладките и скъпо платени постове.
  • 21 Айхман

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Гърция винаги е надделявала над нас с подкрепата на Франция.
  • 22 правилно

    2 0 Отговор
    Тоя Жан Ив Кусто си беше един завършен Сорос. Много вреди нанесе на човечеството.
  • 23 Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Очевидец":

    А кой взе пробите от корпусите на 3 4 блок. Къде ги изследваха и кой даде заключение, че могат да работят още 20 години. Не бяха ли французи. Франция ни подкрепяше много активно.

    Коментиран от #24

  • 24 Очевидец

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Георгиев":

    Тамплети се взеха от 1ви и 2ри блок, понеже те нямат анти-корозионна наплавка. Изследването се направи по искане на МААЕ и то в американска лаборатория, а не във френска. На 3ти и 4ти блок се направи ултразвуков - безразрушителен контрол.

    Коментиран от #27

  • 25 По-голям предaтел

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "БОКО ПРЕДАТЕЛЯ":

    от руcкия вaтник Фaтмcк Рaдев нямa

    Коментиран от #26

  • 26 Очевидец

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "По-голям предaтел":

    И какво и кое е предал, че не се сещам?
  • 27 точка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец":

    Редовно даваха как един французин защитаваше блоковете. Стига си дрънкал глупости. На теб ли да вярвам или на очите си. МАГАТЕ също ни подкрепяше.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Очевидец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "точка":

    Кое са глупости? Да съм казал, че МААЕ са били против Козлодуй? Това което пиша го знам от 1л.ед.ч., а не от разни предавания по телевизията. Все още работя в тази централа, два пъти отказвам пенсиониране. ФРЕНСКАТА СТРАНА НОКОГА НЕ СА БИЛИ ПОДДРЪЖНИЦИ НА КОЗЛОДУЙ. България отказа модернизация на 3ти и 4то блок с тяхно оборудване. 1ви и 2ри блок нямат почти никаква модернизация от основния проект. Стига с това което сте гледали по телевизията или сте чули по радиото.
  • 29 Очевидец

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "точка":

    Сега си спомних. Говориш ми за Проф. Майсьо. Само, че той не представляваше френската страна. То беше представител на Световния Съвет на Атомните Работници (wonuc). Wonuc и МААЕ се застъпиха за Козлодуй пред ЕУ, но там политиката си каза думата. Малките блокове не бяха спрени като опасни, въпреки, че това се твърдеше на всякъде, доказаха го и последните проверки, те се спряха по политически причини.
  • 30 Пaк легенди

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Очевидец":

    и глупоcти. Добре ,че ca Коcтов и Бориcов ,че дa имa нa кого дa трупaме негaтивите. вcе едно cлушaм мaкетaтa, cменяш думaтa от бългaрcкa нa мaкедонcкa и проблемът c винaтa е решен.

    Коментиран от #31

  • 31 Очевидец

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пaк легенди":

    Като не си запознат, се изхождай на друго място. Легенди, на баба ти хвърчилото. Виновни за затварянето на малките блокове в Козлодуй са Иван Костов, Надежда Михайлова, царя, Миглена Кунева, Милко Ковачев, Соломон Паси и цялото народно събрание в онези години. Те предадоха и продадоха интересите на България. И за какво...