Last news in Fakti

12 Декември, 2020 13:00 12 752 42

Ким Мехмети: Белград написа история на Македония, за да я отдалечи от България

  • ким мехмети-
  • белград-
  • северна македония

Може би и не е толкова важно дали Гоце Делчев е българин, който се борил за освобождението на Македония, или пък е македонец, казва той

Ким Мехмети: Белград написа история на Македония, за да я отдалечи от България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Известно е кой създаде днешна Македония и кои са нейните родители: нейните бащи са титовите комунисти, а майката е федеративна Югославия. Това каза един от най-известните македонски публицисти от албански произход и политически анализатор Ким Мехмети. Негови книги са издавани в България, включително и романа “Нишане” през 2008 г., предава БГНЕС

Известно е и кой ѝ написа историята с цел македонският народ да бъде отдалечен колкото е възможно повече от българския и в същото време да го “побратими” със сръбския. Много добре се знае и кой “кодифицира” македонския език, за да го “изчисти” от близостта му с българския, за да може да го “побратими” със сръбски език: Това са Белград и комисиите на Джилас. /Милован Джилас е един от най-близките сътрудници на югославския диктатор Йосип Броиз Тито след 1945 г. Лично участва в избиването на противниците на режима, бел. ред./

Много неща, които са свързани със създаването на днешна Македония, са известни. Но, не е известно кой ще ги събори: подмолните политици като Зоран Заев и лидерът на Демократическия съюз за интеграция /Али Ахмети, бел. ред./, които казват това, което искате да чуете с цел защита на техните бизнес интереси и запазването на властта, или македонските “патриоти”, които лягат и стават с призивите: “Смърт за албанците”, “Македония на македонците” и “Българи-татари”.!

Може би и не е толкова важно дали Гоце Делчев е българин, който се борил за освобождението на Македония, или пък е македонец, "който се е “маскирал” като българин, но няма никакво съмнение, че ние на Балканите, в тази изпреплетена история и дебелите книги по история, имаме огромни общи паметници за героите от загубените битки, както и политици, които ни защитават от миналото, но само за да не осъзнаем, че ни отнемат днешния ден и ни пропиляват бъдещето".

Македонският политически елит окончателно трябва да се освободи от сръбската политическа памет, според която, всички съседи са врагове на македонския народ, освен Белград.

65-годишният Ким Мехмети е работил като колумнист на вестник “Време”, член е на македонския ПЕН център. Бил е директор на Центъра за мултикултурно разбирателство и сътрудничество в Скопие, както и главен редактор на Алтернативната информационна мрежа за Република Македония. Автор е на романите “Седем нощи тъга” (1990) и “Селото на прокълнатите деца” (1998) и на ред сборници с разкази. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях – “Съдбата на Фатуша”.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 История бг

    132 8 Отговор
    Ние освободихме Сърбия и Македония от нацистките окупатори, за да подарим накрая Македония на Титу югославски.

    Коментиран от #10, #31

  • 2 Аз40

    126 5 Отговор
    Така е! Разбира си човека много добре.
  • 3 Софиянец

    88 8 Отговор
    Кой ще я събори - то е исто ;) ще си я делнем в скоро време с албанците, то е исто ;)
  • 4 1-ви

    161 3 Отговор
    Браво. Албанеца е много точен в коментарите си.

    Коментиран от #6

  • 5 Софиянецо

    143 3 Отговор
    Ако трябва да сме честни, тоя арнаутин казва самата истина.
  • 6 Гоце

    68 17 Отговор

    До коментар #4 от "1-ви":

    Да много е прав въпроса защо нашата конска глава външен министър не вземе да обясни в ес защо азжеба България спря македония за ес защо никой не им обясни точно и ясно с исторически факти ами те завалиите еуропитеците се чудят и маят как да потулят проблема само и само да засмучат и макетата към плана им за глобализация и контрол над всички
  • 7 Антигерб

    97 5 Отговор
    Мaкeдoнcкият пoлитичecки eлит oкoнчaтeлнo трябвa дa ce ocвoбoди oт cръбcкaтa пoлитичecкa пaмeт, cпoрeд кoятo, вcички cъceди ca врaгoвe нa мaкeдoнcкия нaрoд, ocвeн Бeлгрaд.

    По точно не може и да се каже - евала на албанеца. А макетата да продължават да си честват Тито извън ЕС.

    Ако имаме политици които да издават съвсем свободно и без пари български паспорти на макетата само срещу доказване на български произход след година ще имаме документи че всички (освен албанците) са етнически българи и не могат нищо ни каза.

    Но едни патреотари се полакомиха за паричките от паспортите ...
  • 8 Браво

    102 3 Отговор
    По-добра и точна статия не съм чел.
  • 9 Перо

    97 4 Отговор
    За Гоце Делчев е много важно,че е доказан и доказал се българин,защото македонизма се крепи на измисления им герой. А той се е борил за освобождаването и присъединяването на тази българска част- в географска област Македония към България. Също и историята на Балканите,не е толкова преплетена, но човека отдавна е разбрал същността на истинската история и проблема и чест му прави да го казва открито в комунистическата,македонистка държава,където още не смеят да кажат историческата истина и живеят в титовизма! Трудно ще влезат в ЕС с историческото бреме на РСМ,без да правят опит да пораснат и да мислят по европейски.
  • 10 Род

    78 10 Отговор

    До коментар #1 от "История бг":

    Македония я подариха Сталин със активното съдействие най - вече на Франция! От тези две велики сили нищо хубаво не сме видяли, винаги са подкрепяли Сърбия, и днес е така! Иначе нищо против братския руски народ и поклон пред саможертвата на руските войници и офицери загинали за свободата на България!

    Коментиран от #17, #32, #41

  • 11 Иван

    69 3 Отговор
    Браво, Мехмети, колкото повече хора като теб, отварят очите на направените е сръбска епруветка-Македонци, толкова по добре. Крайно време е господата от Вардара да скъсват сТитовия комунизъм. Само за Гоце не съм съгласен. Не може да изграждаш "идентитет" с чужда история и герои. А после да говориш за европейски ценности.
  • 12 Дедо Вангьо, брат на баба Ванга

    51 3 Отговор
    Албанецът е абсолютно прав ! Защо се занимаваме с тези безродни помияри, след като в скоро време на запад ще граничим с Източна Илирия.

    Коментиран от #15

  • 13 Димитър Благоев

    8 46 Отговор
    И кой казва това? Титовия пионер, който по време на Югославския режим пишеше за белградска Политика, публикуваше книги в комунистките издателства, величаеше Карделевия социализъм и какво ли не. Думата на този камелеон не тежи изобщо в Македония. Е, постигна това, което е искал, да погаделичка малко българското его.

    Коментиран от #28, #33, #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 лекар

    2 16 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Вангьо, брат на баба Ванга":

    Вече си в напреднал стадии на ковид болестта ! След два дни ще почувстваш световъртежи , гадене , ще започнат припадъци и след още един ден вече летиш към отвъдното
  • 16 Историка

    19 2 Отговор
    Нещо Реално !!
  • 17 Голем смях

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Род":

    Кога са загинали ?

    Коментиран от #25

  • 18 Мдаааа

    24 4 Отговор
    Макетата са келемета,но са си наши български келемета. Не трябва да позволяваме,да ги клатят албанците.
  • 19 До 10

    20 27 Отговор
    Няма нито един руски войник загинал за свободата на България.

    Коментиран от #37

  • 20 Несъгласие

    7 15 Отговор
    Нямаме обща история.
  • 21 Ние знаем това,

    36 3 Отговор
    Не само история, език промени и написа с цел заличаване на всичко българско, геноцид на етническите българи по титово време, и в днешно време им дава наклон, управлявани от бивши комунисти на югослужбите, в основата е сърбия-тая алчна държавица за чужди територии, Македония е българска земя подарена им 1920г, идеолозите на всичко антибългарско колкото са потънали, още толкова да потънат в земята на дъното
  • 22 Бугари татари са супер хора,

    42 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бугари татари":

    Монголи-татари от тюркско-алтайската общност, въобще не ме обижда тази жилка, даже напротив, смесица от племена на Балканите, важното е, че сме и кадърни, и красиви, и работни, и добри, а сръбските комунисти злобари да се хапят по гърба и да ги отвътре, че Македония е българска, подарена им 1920г, оттогава заличават всичко българско, но истината ще излезе наяве
  • 23 Балчиклиев

    23 2 Отговор
    Необходипо им е Европейско мислене говорене и действие.
  • 24 Пую Кукуригски

    28 3 Отговор
    Пет столетия сме заклеймявали арнаутите- албанците ,в песните си.Сега те може да се окажат наши съюзници в борбата ни срещу пораженията от гнусния сърбизъм.
  • 25 Булаир

    23 9 Отговор

    До коментар #17 от "Голем смях":

    Айде тихо малко, бе. Заради хора като Гурко, Скобелев, Столетов, майор Горталов и още много други днес се разхождаме без фесове (за теб не е сигурно).

    Коментиран от #34

  • 26 Onix

    21 2 Отговор
    Човека е прав. Не знам дали македонците разбират тези техни просръбски политици от всички македонски партии на къде ги водят, не към ЕВРОПА. Те искат да се докопат до европейските фондове за да се гушат с пари, а обикновените хора в РСМакедония няма да получат нищо, като ние не получихме нищо. Само ще им използват работоспособност население и пазара да пласират собствените си стоки. Ще го разберат, но късно.
  • 27 Най после

    33 2 Отговор
    Това е първата и най вярна статия писана от чюжденец в наша защита .браво
  • 28 Крум

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър Благоев":

    Човече, по-неграмотно написан текст на коментар не съм виждал. Ами като не можеш да пишешвучи бие. Като крава. Там са само две букви. М и У. Мууууу....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Браво

    13 0 Отговор
    Браво!!! На хората които не се боят да казват истината!!
  • 31 123

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "История бг":

    Как България е освободила Македония и Южна Сърбия от самата себе си?В тези земи има Българска Администрация и войски до 1944 г наричана Българска окупационна зона.България напуска Македония и Сърбия за да се настанят на власт комунистическите партизани на Тито.
  • 32 123

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Род":

    България не е освободена от руските войски през 1944, руските войски влизат без бопй в българия и на 8 септември изчакват БКП и партизаните и да направят държавния преврат, след което продължават към Северна Югославия. в българия е имало много малко руски войници останли всички грабежи и убийства в България са направени от БКП и партизаните, а не от съветските войски.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мисля си

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Аааа, може да не са се били за България, но като са се намърдали тук, са разместили 700 000 окупационна армия на наша издръжка, чак да 1947, като сме плащали в долари заплатите на командирите- тук като на курорт, за възстановяване, да се поохранят, да поживеят в къщи с легла и чаршафи и да отмъкнат часовниците на когото успеят като военни трофеи, плюс архивите ни и златния резерв. Дядо ми имал подарък сабя от завършването на военното училище и както било заповядано, я предал сам ( към онзи момент е бил цивилен и юрист, т.е. не е в нещо провинен пред комунистите). Той доживя 1990 и си я поиска , пазеше разписката. Отговориха му, че е била иззета от руското комендантство и откарана у тях. Но още има папагали да повтарят техните лъжи за братството и освобождаването
  • 36 БиБи Кинг

    3 2 Отговор
    Кога забравиме команезъма тогива Македоньиа че заруча еуропейскио хлеб дее! Помньете ми думите, шото кой ми не верва оди са байрака на рамо насред болеварда напраздно! Ка ви гледам кви сте се испембенчили нема да е скоро, заначи Макьедониа изгасна на скорос за Еуропа дее!
  • 37 Кузя

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "До 10":

    Има бе, 15тина, ватника са се отровили след кражба на спирт в Бургас. Това са великите жертви на съветска Русия за "освобождението" ни през 1944.

    Коментиран от #40

  • 38 Стефан

    4 0 Отговор
    Водим безсмислено спорове с измислената държава, след десет години, когато албанците станат болшинството, ще имат собствена история и език и не само че повече няма да ни крадат история, но ще искат да влязат е в Европа без никакви претенции
  • 39 Баш Майстора

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър Благоев":

    Когато нямаш история крадеш на съседите,опитаха със Гърция не им се получи,сега опитват със България,но ще се сблъскат със стена.истината много скоро ще излезе наяве.Което продажно маке ми назове 5 македонски царе ще го черпя една гнусна сръбска плескавица.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 безпартиен

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Род":

    Ако е за свободата на 3.3.1878 съм съгласен!Друга свобода от руски офицери и войници няма!Ако някои мислят,че 9.9.1944 е донесена свобода то нека помислят от кого са ни освободили тогава?От самите нас ли?
  • 42 Предложение

    2 1 Отговор
    Статията е ясна и точна. Време е нещата да се наричат с техните имена. Който краде, е крадец. Македония краде история на България, значи е крадец. Македонските историци лъжат младите поколения през лъжливите учебници, значи са лъжци. В Македония има масови гробове на разстреляни българи, значи македонското правителство по това време е престъпно. Смятам, че е дошло време, Северна Македония да признае тези престъпления и от тук нататък да се отвори нова страница в междусъседските ни отношения. Няма нищо страшно да стане, ако се признае истината.