Last news in Fakti

18 Декември, 2020 13:01 6 068 40

Фантасмагоричните твърдения на скопските историчари

  • македонизъм-
  • история-
  • историчари-
  • северна македония-
  • неомакедонистка наука

Македонците, според Донски, били един от най-древните народи на земята, споменати още в библията

Фантасмагоричните твърдения на скопските историчари - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 август 2017 г. в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Но вместо с конкретика, договорът беше изпълнен с благопожелания. Идеята е чрез документа двете държави да изразят принципното си желание да вървят напред, без да се опитват да изгладят преди това важни исторически и езикови разногласия, като оставят те да бъдат изчистени и решени от „историците“. За тази цел договорът предвиди създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Днес, повече от три години след подписването на договора, става ясно, че тази комисия тъпче на едно и също място, поради нежеланието на македонските членове на комисията да приемат обективните факти, че създаването на македонската нация и език водят началото си след края на Втората световна война и имат български корени.

Защо това е така, обясни проф. Трендафил Митев, председател на Македонския научен институт от 2008 до 2014 г. В „Труд“ той изтъкна 15 причини, поради които управляващите в Скопие не искат да приемат българските условия за членство в Европейския съюз. Една от най-важните той формулира така: „Защото все още са живи „учените“ от кохортата на „Блажетата“ - Ристовски и Конески... И тези „доброволни еничари на перото“ не искат да отрекат своя фалшив живот, създал планини от книжнина, из чиито страници се въргаля сурогата „неомакедонистка наука“.

През юли 2017 г., месец преди подписването на Договора за добросъседство, посетих Македония - Скопие, Охрид, Струга, Битоля и Велес. По телевизията в Скопие проследих дебати между „историчари“ за българо-македонския договор. В книжарница в Охрид купих две книги от „историчарот“ Александър Донски: „Етногенетските разлики помегу македонците и бугарите“ и „Уделот на македонците во светската цивилизацjа“. От тези две книги, пропити от мегаломанство и великомакедонски шовинизъм, научих, че това, което съвременният македонизъм краде от нашата история, е нищо в сравнение с кражбата от древногръцката, че и древноеврейска история.

Македонците, според Донски, били един от най-древните народи на земята, споменати още в библията. По времето на Филип и Александър Македонски те били „антични македонци“, нямащи нищо общо с гърците. Говорели на собствен древен македонски език, който за съжаление изчезнал през вековете, под влиянието на „римските окупатори“. Още преди да се е родил Иисус Христос, светите земи били колонизирани от Александър Македонски и населени от древни македонци. След неговата смърт, тогавашната македонска империя се разпаднала на две кралства - кралството на Птоломеите в Египет („антични македонци“) и на кралството на македонската династия на Селевкидите, което се разпростирало на територията на Близкия Изток и Средна Азия.

А как се е оформила съвременната македонска нация? Това станало през шестия век, когато по македонските земи се появили „словени“, като по това време там вече имало и „християнизирани“ антични македонци. Между тях и словените станала „мешавица“ и така се оформила македонската нация.

А какво е ставало по това време по българските земи? Те били обитавани от траките. После дошли прабългарите, които били според едни историци „турко-монголски бугари“, според други - „казански татари“, а според трета версия, имали „тюркски“ или даже „турски“ произход. Тракийците и прабългарите започнали да се смесват, към тях се присъединили по-късно появилите се славяни, но това не били „македонските словени“, а друг вид славяни, известни с името“ анти“. Преди да дойдат „антите“ българите говорели на някакъв туркобългарски език, но след това възприели старославянския език, създаден в околностите на Солун, македонска земя, поради което по-правилно било старославянският език да се нарича старомакедонски, от което пък може да се направи извода, че българският език, бил диалект на македонския.

Според Донски, Самуил е бил македонец, разбира се. Кирил и Методий, както Климент Охридски и Наум, също били чисти македонци. Дори Паисий Хилендарски не бил българин, а етнически македонец. Защо Паисий никъде не употребявал думата „македонци“? Защото по това време гърците били узурпирали този термин. И защо „етническите македонци“, увековечени с паметници в Македония - Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови са се обявявали, че са българи? Това нямало значение, много македонци се били декларирали като сърби, гърци или българи, такива били времената. А защо лидерите на Илинденското въстание са се декларирали като българи? Защото известен брой македонски революционери били възпитани и изложени под силното влияние на българската пропаганда и българската Екзархия.

Македонският „историчар“ безсрамно краде и от по-новата българска история, като кръщава за македонци Тодор Александров, Ванче Михайлов, Никола Вапцаров, че даже и сестрите тенисистки Малееви и баба Ванга също.

Книгите на Донски са пълни с най-различни врели-некипели, една от друга по-невероятни. Като твърдения, че македонците имали принос към Исляма и индийската цивилизация. Македонците имали свои олимпийски игри, които предшествали гръцките. Зурлата и тъпанът също са изобретени от тях. Те са създали първия музей в света и са изобретили първата, макар и примитивна подводница. Македонският крал Птоломей Първи, македонец, бил положил основите на книгоиздателството с изграждането на Александрийската библиотека. Египетската кралица Клеопатра Седма пък била също с македонско етническо потекло. Крали Марко и Майка Тереза - също.

Но кой е авторът на тези две книги - някакъв самозван писач, псевдоисторик, чийто фантасмагорични твърдения нямат почва в Македония и сред местните историци? Нищо подобно. Двете му книги са претърпели няколко издания. На първата страница на книгата за македонския принос в световната цивилизация фигурират имената на цели четирима професори историци. Зад изданието на книгата му за етногенетичните разлики между македонците и българите стои името на проф. Мария Кукубайска, а рецензент u е най-известният македонски историк, академик Блаже Ристовски, един от бащите на македонизма, капо ди тути капи на македонските „историчари“, между другото етнически българин, учил известно време през войната в Софийския университет под името Благой Христов.

В Скопие прочетох в местен вестник, че академик Ристевски се е обявил срещу Договора, а на тв дебата относно Договора, който проследих, и четиримата професори „историчари“ отрекоха възможността за чествания на общи събития и личности, защото не можело чисто македонските национални личности и събития да бъдат такива и на някогашните „окупатори“ на Македония - българите. И не било редно политиката да се бърка в историята.

Днешните македонски историци, включително и тези в българо-македонската комисия, са ученици и последователи на същия този академик Ристевски, който е рецензент на изпълнената с измислици и фалшификати гореспоменатата книга на Донски.

И тъй като десетилетия, както отбелязва акад. Георги Марков, в Скопие историята е слугиня на политиката, тези и други македонски историци трудно могат да загърбят своите писания и „научни“ трудове за македонската нация и език. Учебниците, по които учениците в нашата съседка учат историята, и които са пълни с измислици и антибългарска пропаганда, са написани от тях. Те вече претърпяха веднъж унижението да се откажат по силата на Преспанския договор с Гърция от опитите си да крадат от древногръцката история и сега са изправени пред не по-малко унижение - да се откажат и от кражбата на българска история, без която те не могат да докажат съществуването на македонска нация и език от преди Втората световна война. Това и признанието за българските корени на днешната македонска нация и език би било смъртна присъда над македонизма, който политици и историци насаждат близо 75 години.

Затова не може да възлагаме особени надежди на българо-македонската комисия, където преговорите са саботирани от македонските историци. От тях не може да се очаква друго. Решението не е в техни ръце, а в ръцете на политическата класа в Северна Македония, която трябва да изпие още един горчив хап и да приеме всепризнатите историческите реалности.

Преди Преспанския договор гърците проявиха търпение и дълги години блокираха приемането на тази страна в НАТО и ЕС, като поставиха условие новата държава да не се нарича Македония, което би създало възможност за бъдещи териториални претенции от страна на Скопие, и принудиха македонците да се откажат от кражбата на гръцка история.

Ние също не бързаме за никъде и трябва да проявим търпение. И рано или късно, в Скопие ще узреят и ще поемат протегнатата ръка.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 2 Отговор
    Щом и маке от Мелмак се Гаври с нас сме приключили.
  • 2 Ам гъл

    67 1 Отговор
    Македонската история поразително напомня на "Властелинът на пръстените" от Толкин, трябва да се филмира.

    Коментиран от #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стамат

    45 1 Отговор
    Забравиха да споменат че Нийл Армстронг също е маке .След като е кацнал обратно на земята направо с нотариалния акт на луната и бегом в Скопие . Конфуций , Айнщайн също и още много знайни и незнайни макета .Абе я направо и Адам и Ева че да спрат споровете.

    Коментиран от #12

  • 5 миролюб тиквоеб

    46 0 Отговор
    търпение , ние Българите не бързаме за никъде, ние сме в ес. Така че северно марсианците да се спасяват, имат само един изход, признаване на историческите истини.
  • 6 Перо

    54 0 Отговор
    Има много време за “историчарите”. За 27 г. разбраха,че нямат нищо общо с античността. Сега за още 30 г. дано разберат,че не са етническа,а политическа нация,създадена с декрет,през 1944 г., език и азбука,създадени от комисии,през 1945 г.,също и измислена,фалшива история и исторически личности,открадната от съседните народи. Ако не им стигат 30 г. ще имат не лимитирано време,до като узреят за ЕС. Дано ЕС отдели Албания,защото там хората са готови и не е справедливо измислената държава да ги бави.

    Коментиран от #10

  • 7 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    39 0 Отговор
    Преди много, много години в една далечна галактика е поставено началото на македонската история и държава.
  • 8 Павел Пенев

    44 0 Отговор
    Статията е прекрасна и нагледно показва нахалството на македонските историчари.Но скрива лицемерната роля на гнусните западни политици и сръбските националисти,без които македония отдавна би се приобщила към своята родина България.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stormtrooper

    33 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Да, обаче не може да не им се признае, че са майстори на волните интерпретации, колкото и нелепи да са. Казват, че цар Самуил е македонец, но понеже българите имали утвърдена държавност, а великите македонци не, се направили на българи за да заемат свободната. (???) ниша на българската държавност. Според мен, те не са човешки вид. Дошли са тук да просветят човешката цивилизация, но понеже още не сме дорасли да го разберем, ще се разкрият на бъдещите поколения. Бъдещите им историчари яростно ще защитават извънземния си произход. Ха ха
  • 11 Гюро

    36 0 Отговор
    Макдоналдс,Макинтош,камиони Мак,златото на Маккена,Макарена,Макферсон,макарони,повечето ирландци...и т.н. и т.н. все мъкедонско
  • 12 И друго забравиха

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стамат":

    Анакин Скайуокър е македонски рицар джедай а Дарт Вейдър е българин от Ситите приел тъмната страна на силата!
  • 13 Цоко s доко7

    20 0 Отговор
    Македонците са начало на хомо сапиенс........
  • 14 жоржета

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Историята се пише от победителите , не е важно каква е истината , а как ще представят нещата. Историята е слуга на политиката . Бащата на историята Херодот е и бащата на всички лъжци , факт известен още на древните елини , римляни и на всички мислещи и непредубедени хора . Има три вида истина - моята истина , твоята истина и ИСТИНАТА . Истината е една , такава каквато е и около нея няма варианти и изменения.

    Коментиран от #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 не може да бъде

    24 0 Отговор
    За историчарските претенции на македонците не искам да казвам нищо,но за подводниците съм сигурен и е крайно време да се изследва охридското езеро -там трябва да има македонски подводници,ако не толкова стари ,поне от 30-40г.!
  • 17 шопо

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Като гледам картата на Сан Стефанска България и я сравня със сегашната карта на България чак ме хваща яд , ама повече ми харесва картата по времето на цар Симеон Велики , край Босфора шум се вдига ....
  • 18 ваньо

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Какво имаш против мечтите ? Първо са безплатни , второ са приятни , трето не са заразни , четвърто не са вредни , даже в умерена доза са полезни , мотивиращи и социализиращи маргиналните елементи в обществото.
  • 19 Докато

    27 0 Отговор
    не се отрежът " дългите " ръчички на Сърбия няма как да се случи! Докато не разберат политиците, че в " малката русия" е " заровено кучето" ще патим още! Няма друга държава, която толкова пъти да ни е забивала нож в гърбът, прави го и сега! Надминаха турците, откъснаха жива плът от България, направиха така щото българи да мразят българи - считайки се македонци ! Естествено с мощната помощ на Русия с нейния македонски институт и подкрепа за Сърбия! Не беше ли Путин тоя дето каза, че Русия е взела азбуката от Македонию! ЕС и САЩ трябва да разберат,че докато не се рареши проблема с македонизма( кражбата на история), докато не се смаже Сърбия с домогванията и в Черна гора, Босна, Косово,Хърватска с претенциите и за автономни сръбск измислени анклави, руснаците "помагайки й" ще съсипват балканите!
  • 20 БЮРМ/FYROM

    18 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 21 Пенсионерка

    12 0 Отговор
    Явно МАКЕДАТА са по-древни от китовете, които са се превърнали в човеци!!?? От Македото се е пръкнал първия хомосапиенс !!! Затова хората сме толкова "УМНИ"!?!
  • 22 джон

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Фантазьори сър , нещо си фантазират ! Българите или македонците Джон ? О , сър това няма значение , едните и другите са българи . А защо се карат Джон ? Балканци сър , за спортта , идва им кавгаджииството от вътре.
  • 23 Пенсионерка

    4 0 Отговор
    Кой ли чете и РАЗБИРА тези коментари????
  • 24 Черен Петър

    5 0 Отговор
    Снимка на първия македонец:

  • 25 Пенсионерка

    15 0 Отговор
    До номер 9: България има достъп поне на три морета, но Македата имат само Оооохридското езерооооо. За други трябват визи или
    БУГАРСКИ паспорти.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Баба Яга

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "джаич":

    Може би искате Сърбия на три морета?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мнението си е мое

    3 0 Отговор
    История - отминало, връщане няма. Бяло море? Сегашното, става минало и току виж, Борисов на власт, повече от Живков може да пише в историята. Бъдеще - защо не България на три морета. Маке - у Македония жито е как дренки. Каракачанов - министър на 22000 (около) наемници, а в бъдеще друг с доброволци?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аве Майн Кампф

    8 0 Отговор
    Вeтo дo дупкa нa прocръбcкaтaизмeт у Cкoпиe , и e крaйнo врeмe тaзи измиcлeнa държaвицa дa ce ликвидирa oт кaртaтa, и зeмитe и дa бъдaт рaзпрeдeлeни и върнaти нa Бългaрия , Гърция и Aлбaния ...... кaктo cи e прaвилнo .
  • 36 Малкия джоб

    7 0 Отговор
    Бееее... тия шемети защо маат знамена със звездана на Вергина? И трЪците си мислят,че нещо са свършили,ама май са го свършили като кучето на нивата. Уж те вършеха нашата работа ама сега излиза,че и те нищо не са свършили. Тия мачердонски хибриди ще сложат в малкия си джоб и тръци и евреи в малкия си джоб заедно - нагли та лицемерни.
  • 37 Иван

    6 2 Отговор
    Много силна статия, но и същевременно закъсняла. Тя показва, как от тези 76 години (след 1944 г.) всичко е изпуснато. Но да речем, до 1989 г. виновни са комунистите, то в къде бяха демократите след 1989 г. до днес. Сега е много трудно да се "разбива с глава бетон". И мисля, че след изборите, новото Българско правителство и новия парламент ще отстъпят пред Чичо Сам и Брюксел. А те, македонците, сега вербуват Европарламента, вербуват "псевдо учени и историци" от Европа и САЩ само и само да узаконят в научна форма техния Македонизъм. Трагедия за България, която не може да се заличи с години. И пълна демагогия е да ги наричаме "братя", а те "татари и фашисти". Нужно е към РСМ да се подхожда прагматично, както подходиха гърците, без сантименталности. Но като имам в предвид, че тук командва посолството на САЩ, това няма да се случи.

    Коментиран от #38

  • 38 rule

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Не! Няма да стане! Когато САЩ си признаят че пишат и говорят на сащиски, тогава и ние ще си признаем че има македонски език! Когато германците признаят австрийския и баварския език!:) Когато мексиканците проговорят на мексикански, бразилците на бразилски и т.н.!:)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ам гъл":

    Нашите политици са виновни! Да купят правата на книгата за филмиране чрез някой американски лобист (да не се знае, че сме ние) и да направят един хубав филм за 20-30 млн долара, тока че цял свят да разбере какви са претенциите на античките македонци... Гарантирам, че всеки, гледал филма, ще бъде потресен от наглостта им и ще се смее с часове. Едва ли ще има човек, който да ги погледне сериозно...