Last news in Fakti

18 Декември, 2020 19:23 9 841 35

Какво щеше да прави Германия без тези източноевропейци?

  • германия-
  • източноевропейци-
  • кланица

Всички тези наемни работници имат един и същи проблем: почти никога те не биват назначавани пряко от германски работодател

Какво щеше да прави Германия без тези източноевропейци? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години се знае, че източноевропейците в германските кланици работят при мизерни условия. Едва пандемията накара политиците да сложат край на експлоатацията. Но в много други браншове проблемите остават нерешени.

В бъдеще големите месопреработвателни предприятия в Германия ще трябва да назначават на трудов договор хората, които колят и разфасоват животните и обработват месото. Това може и да не звучи сензационно, но всъщност става дума за сериозен пробив в бранша. Защото досега масовата практика изглеждаше по друг начин: работниците в кланиците, които са предимно от Източна Европа, бяха назначавани от подизпълнители и имаха твърде малко права. Или по-скоро: почти никакви.

Новият закон за контрол на трудовата защита забранява занапред използването на персонал на чужди фирми в големите месопреработвателни предприятия. Това трябва да сложи край на практиките, които в началото на лятото превърнаха някои от германските кланици в огнища на Ковид-19. Стига фирмите да не намерят начин да заобиколят закона.

Всъщност би трябвало да се срамуваме от случващото се. От години е известно в какви мизерни условия са принудени да работят и живеят работниците в кланиците, които почти без изключение идват от Източна Европа. Едва когато въпросните огнища на зараза се превърнаха в заплаха и за местните жители, изведнъж се появи политическа воля за промени, които да подобрят положението на чуждестранците работници.

Цяла Германия се възползва от експлоатацията

Кланиците съвсем не са изолиран случай. И много други работници са принудени да се примиряват с мизерно заплащане и лоши условия на труд - строителни работници, берачи на аспержи или ягоди, болногледачи, обслужващи възрастни хора в домовете им, куриери. И те работят до изнемога. И те са предимно източноевропейци. Само че за тях засега не се променя нищо.

След разширяването на ЕС по-високото заплащане на запад накара много източноевропейци да заминат за Германия. Тук дойдоха много поляци, унгарци, румънци, българи. Няколко месеца работа в Германия, след това няколко месеца в родината, а после пак обратно - така живеят т.нар. "мобилни работници". Междувременно в Германия се наложи цяла една система за привличането на такава работна ръка. Тази система обаче не осигурява на източноевропейците такива трудови права, каквито имат и местните работници. Тази система просто се възползва от тях.

Междувременно цели браншове в Германия зависят от тези "мобилни работници" от Източна Европа. Когато през пролетта заради пандемията от коронавирус границите в Европа бяха затворени, земеделски производители в Германия останаха без работници по полетата. Реколтата беше застрашена. Наложи се 80 000 румънци да бъдат превозени до Германия, за да се включат в брането на аспержи. И болногледачките в Германия са предимно от Източна Европа. За около 300 000 възрастни хора в Германия се грижат предимно гледачки от Полша, Румъния, България и други страни от региона. При това по 24 часа в денонощието, макар в договорите им да фигурира 40-часова работна седмица. Без тези нископлатени кадри системата щеше да колабира.

Посреднически агенции печелят добре

Всички тези наемни работници имат един и същи проблем: почти никога те не биват назначавани пряко от германски работодател. По този начин германците си спестяват разходи и същевременно не поемат никаква отговорност. Големите печеливши от това са посредническите агенции, които използват пропуски в законодателството, свързано със свободното придвижване в рамките на ЕС. Много често чуждите работници са принуждавани да плащат толкова високи посреднически такси, че на практика работят за под минималната работна заплата. И едва в Германия тези хора установяват, че агенциите изобщо не им внасят здравни осигуровки у дома. Без значение за кой бранш говорим, всички "мобилни работници" казват едно и също: че не са вярвали, че такива неща може да се случват в правова държава като Германия. А управляващите дълго време си затваряха очите пред тези практики.

Наблюдатели дори говорят за поведение на "мълчаливото одобрение" от политиците. Те са били наясно с проблемите, но не са предприемали нищо докато схемата е работела добре. Политиците от родните страни на "мобилните работници" също са си затваряли очите. Те са се радвали на намаляващата безработица и на парите, които тези хора изпращат в родината - на своите деца, родители, приятели. А правосъдието? То демонстрира своята решителност, стига да се стигне до съд - както в един случай с болногледачка от България, на която беше присъдено допълнително заплащане за положения от нея труд в дома на възрастна жена в Германия. Една от съдийките дори изрази недоумение защо няма повече подобни искове от други потърпевши. Факт е, че малцина източноевропейци си търсят правата в съда.

Нужни са национални и общоевропейски решения

Хора, които идват само за няколко месеца в Германия, които не познават никого и не говорят достатъчно добре немски език, са склонни да търпят мизерията. Много рядко те успяват да се организират и да се борят за по-добри условия.

Затова посредническите договори трябва да бъдат забранени и в много други браншове. А чуждите работници трябва да бъдат надлежно информирани за правата им. На европейско ниво трябва да бъде създаден регистър, който в реално време да отчита дали работниците са социално осигурени.

В месопреработвателната индустрия пандемията от коронавирус взриви системата и предизвика трайни промени. А в другите браншове? Кога ще настъпят промени и там? Дано не се наложи да чакаме следващата пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    39 8 Отговор
    Какво щяха да правят Борисов и Гешев, ако изборите не бяха Пунта Мара?...Мдааа...

    Коментиран от #31

  • 2 Емил

    28 4 Отговор
    Това на снимката източноевропейци ли са? Щото много мазни изглеждат!
  • 3 българин

    34 16 Отговор
    Всяко стадо си има своята мърша. Тези в кланиците са само малка част от световната измет.

    Коментиран от #16, #19, #23

  • 4 гост

    54 4 Отговор
    ИСТИНАТА е че източно европейците не работят за германци а за турци и араби !!!! След няколко години Ханс или Гюнтер ще е МНОГО РЯДКО срещано име там !!!!
  • 5 гошо

    43 8 Отговор
    Немците са нацисти, няма никаква разлика от времето на Хитлер, лагерите и принудителния робски труд на военнопленниците.
  • 6 радев

    25 10 Отговор
    Най смотаната държава в Европа
  • 7 КВО ШЪ ПРАВИ?

    37 7 Отговор
    НА ВСЯКА БОГАТА ДЪРЖАВА И ТРЯБВАТ ИЗМЕКЯРИ. .АНГЛИЯ ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ ГЕРМАНИЯ. .СЕ ЩО Е ЧЕРНА РАБОТА Е ЗАПАЗЕНА ЗА БЪЛГАРИНА. ...ВЪВ ВСЕКИ ГРАД В ЕВРОПА ГОВОРЯТ ЗА ЕВТИНИ БЪЛГАРСКИ ПЛОСТИТУТКИ! !!

    Коментиран от #11, #20

  • 8 ШВАБЕН ШВАБЕН...ДОБРЕ ЧЕ НЕ СПЕЧЕЛИХТЕ

    40 7 Отговор
    ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЧЕ СЕГА ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ ПО-СТРАШНО В ОМЕШАНАТА ВИ ДЪРЖАВА С ВСЯКАКВА ИЗМЕТ И СГАН ОТ АЗИЯ АФРИКА И ЕУРОПА...ТОЛКОВА СТЕ ДОЛНИ И ЛЕЦЕМЕРНИ...И КАКТО Е КАЗАЛ НАЙ-ДОБРИЯ ФУТБОЛИСТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВАС САМО...АЙНЦ ЦВАЙ И ДРЪН ПО ШВАБСКИТЕ ВИ ЧУТОРИ...ОБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ ЛИДЛ КАУФЛАНД И Т.Н.И БЕЖ У ВАС ТАМ ДА СИ ПРОДАВАТЕ НИСКО КАЧЕСТВЕНИТЕ БОКЛУЦИ...ФЕРЩЕЙН...

    Коментиран от #22

  • 9 Мнение

    27 5 Отговор
    Ще супат, духата швабите, ако не сме ние!
  • 10 Гост

    40 3 Отговор
    А иначе транспортните фирми от Източна Европа са им проблем....., Защото много "експлоатирали" шофьорите ...
  • 11 синия патлажан

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "КВО ШЪ ПРАВИ?":

    На какво сме си послали на това лягаме ! Нататък без коментар за да не дразним соросоидите !
  • 12 Русенец

    48 4 Отговор
    България харчи милиони евра всяка година, да обучи млади кадри на занаят, да им даде диплом, но не прави нищо да им предложи бъдеще. Затова, младите ни кадри отиват да изкарват БВП на Германия, без тя да е похарчила и цент за обучението на тези млади хора. 20 000лв струва на България, да изучи един младеж. За 30 год емигрираха един милион българи. Кръвен данък, прикрит зад фалшива и сбъркана идеология.

    Коментиран от #18

  • 13 ели

    27 6 Отговор
    Отговора е -Тези " цивиизовани" високомерни ,хитри, коварни колонизатори преди 200 години намериха работници и то безплатни (роби ) от Африка ( по-различни данни от 60 до 100 милиона от които по-вече от 20 милиона са умрели в пристанищата и при транспортирането от лошите условия ) така,че въобще не проблем за тях само наивно си мислим ,че без Източно Европейските работници икономиката им ще спре . Нови войни и милиони емигранти така,че не е проблем за тях.
  • 14 Жулиен Гаков

    14 6 Отговор
    Какво ще правят? Ще тънат в ла, на!!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Адолф

    18 3 Отговор
    Искаше с войната да направи обединена Европа. Може и е да е бил луд, може и да не е. Сега Меркел прави същото.
  • 16 stan4o

    19 9 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    По-добре да работя в кланица в чужбина, отколкото в България за 800 лева. Ходил съм костюмиран на работа и наакрая на месеца 367 лева заплата , и напуснах преди 10 години. Срамна работа няма.
  • 17 stan4o

    16 10 Отговор

    До коментар #14 от "Жулиен Гаков":

    По добре да работя в чужбина, вместо да да имам работа в България с простаци и малоумници като тебе.
  • 18 stan4o

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Русенец":

    Има тарикати, защото има простаци!
  • 19 stan4o

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Ако искаш да се пробваме на тест за интелигентност?
  • 20 stan4o

    13 9 Отговор

    До коментар #7 от "КВО ШЪ ПРАВИ?":

    Минималната заплата във Великобритания е около 2500 лева. Аз ли съм простия да работя в Англия, или този който работи за 650 лева в България. Четири месеча в чужбина и три месеца на морето.

    Коментиран от #21

  • 21 оточнение

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "stan4o":

    Не на морето, а почиващ на плажа!!!
  • 22 Имаш

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "ШВАБЕН ШВАБЕН...ДОБРЕ ЧЕ НЕ СПЕЧЕЛИХТЕ":

    ли си бегла представа,колко си елементарен?
  • 23 засегнат

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Купих си жилище, нов автомобил, нямам заеми, ще мога да изуча децата си, ще се пенсионирам с прилична пенсиа, работя в кланица в Северна Ирландия. Ти умнико какво си постигнал?

    Коментиран от #25

  • 24 Абе

    8 2 Отговор
    Цървули нещастни, какво точно предлагате, че на ръце ви носят където и да било!? Профан-тарикати, никой не ви е длъжен за нищо.!
  • 25 Бъди

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "засегнат":

    здрав и цялото ти семейство! Весели Празници!
  • 26 4783

    0 0 Отговор
    Шеле да то духа като винаги аххаха
  • 27 Анонимен

    16 4 Отговор
    Изгониха живков. Сега му ходете да ревете на гроба му. Като изключим смяна на имената. Бе хитър живков. А днешните са под въпрос управнижи, ванко манго... Виц ли е.. Живков: като умра искам да ме обърните, дупето нагоре... Ще дойде ден. Ще ми целуват г,.. Задните части. Сега кво стана. Затвор. Няма ги усмивките, качествен кекс. То се чува по стените. Заключени, самотници, без семейства, деца, на запад и в бг.
  • 28 Анонимен

    6 7 Отговор
    Кой си му е хубаво в България лошо няма. В кладница работи младо, но колко младо, вече на 38 г. В Белгия и издържа, жена, едно след друго 3 дечица, баба, дядо, и неговата майка, колко станаха.. 8 души, с български пенсии. А имат. Жилище в провинцията, в софия, бе старша сестра или мед сестра в Амександровска, в сф жилище. Добре са. Дойде си бащата.. И тук не му хареса и замина. Там хората усмихнати, весели,. Видял две ромки от бг с колела.. Никога в БГ. Много се краде. Унищожиха.. За 400 лева работят... Всеки може ли в сф. Живеят на квартири и като си платят разходите и като теглят дебелата щерта са на нула. За квартира, хляба и някоя дрешка.
  • 29 Някой

    10 0 Отговор
    Още не са минали и 100 години откакто немците са изгаряли живи хора в концлагерите, само защото не са били като тях. Вероятно все още има живи от палачите.

    Коментиран от #32

  • 30 Galya

    11 3 Отговор
    ..Преди да почне Работа всеки един Работник подписва Договор за Работа.Това което са писали. , че ЗАплащането било ниско не вярно.Има си Закони моля Ви се Журналисти не Лъжете Хората.В България всичко е на ред като Тиква на Плет , че сте тръгнали Германия да оправяте.В България. ,че няма Закони не го пишете.В БЪЛГАРИЯ СЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ОТ ВСЕКИ ЕДИН РАБОТНИК А БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВСНЕ ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ОТ 30 Години.Не ги мислете тези които са в Германия.Добре че я има Германия.

    Коментиран от #33

  • 31 Лонг стори

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Има решение, Германците нали са по строгите закони,
    равни заплати независимо от произход и държава и проблема е решен?
    Този ЕС, нали е за това, но ние сме си виновни, нали искаме шофьорите ни, да живеят, като кучета в тировите?
    Не въпроса, само до кланиците?
    Българските "фирми", които ги водят ,получават също комисионни??????
  • 32 Фройд

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    Сега, нещата са еволюирали в друга фаза , на изцаждане?
    Да работи и да да преживява , той пак ще си умре ,ама нека да поработи , да има някакъв келипир !
    Варварско е да гориш живи хора ,по добре мъртви ,те си плащат?
  • 33 Лея13

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Galya":

    Абе Галя,за какви журналисти говориш и въобще-кого защитаваш!? Тази статия е немски продукт-под нея пише Германия!И статията всъщност е много точна и изчерпателна по тези проблеми, които засяга.Аз работя от четири години в Германия и то точно по същата схема-сезонна работа, седем-осем месеца работим и четири сме свободни.Директен договор имаме с немски работодателит.Но преди това сме работили чрез посредническа фирма... Трябва да ти кажа, че там е мътна и кървава! Много добре тези фирми знаят как да заобикалят законите и трупат невероятни печалби на гърба на хората, които експлоатират.И това е със знанието на работодателите немци и служителите им.Така че статията си е много точна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Алгоритъма

    0 0 Отговор
    Много точно се описва алгиритъма по който Плевнелиев е натрупал парички за вилите си в Баня,Черноморец,Халкидики и затворения комплекс в София. Нашият бизнесмен е бил точно посредническа фирма,която е продавала на безценица по паркинЗите на Германия труда на хората от т.н. Чеч в гоцеделчевската община.