Last news in Fakti

16 Декември, 2020 19:19 2 785 9

Втора карантина влиза в сила в Германия

  • германия-
  • коронавирус

Канцлерът Ангела Меркел беше категорична пред Бундестага, че страната няма да въвежда задължителна имунизация

Втора карантина влиза в сила в Германия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекорден брой починали от COVI-19 регистрира днес Германия, където от полунощ за втори път от началото на пандемията е в сила пълна карантина. Институтът „Роберт Кох“ съобщи за нови 952 смъртни случая.

Директорът на института професор Лотар Вилер предупреди:

„Ситуацията е по-сериозна от когато и да е било от началото на пандемията. Броят на новите случаи е по-висок от всякога и продължава да нараства. Има опасност положението да се влоши и все по-трудно да се справяме с пандемията и нейните последици“.

От днес до 10 януари в Германия е в сила строга карантина, след като ограниченията, въведени в началото на миналия месец, не доведоха до намаляване на броя на заразяващите се. Затворени са училищата, детските градини и яслите, всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки, и фризьорските салони.

Здравният министър на Германия Йенс Шпаан заяви, че ваксинацията в страната може да започне още идната седмица, след като Европейската агенция по лекарствата издаде в понеделник разрешение на ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“.

Канцлерът Ангела Меркел беше категорична днес пред Бундестага, че Германия няма да въвежда задължителна имунизация, но предупреди:

„Ако се ваксинират по-малко от 50-60% от населението, ще носим маска много по-дълго от колкото планираме, като няма да постигнем групов имунитет“.

С мерките за втората карантина до 10 януари се затварят всички училища, магазините за несъществени стоки, а контактите се ограничават за празниците.

Разрешават се събирания до най-много петима души от собственото и от още едно домакинство. За Коледа се допуска събиране до четирима души извън семейството. За Нова година - на 31 декември и 1 януари, се забраняват всякакви събирания. В някои провинции е в сила вечерен час.

Българското министерство на външните работи препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия.

За пътуващите се изисква предварителна онлайн регистрация, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пппппп

    9 10 Отговор
    Така се прави! Браво!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Hoho Boho

    15 9 Отговор
    Досега бяха в карантина
    и това е резултата:
    Рекорден брой починали от Covid-19 регистрира днес Германия

    Каква е ползата от досегашната карантина?

    Коментиран от #7

  • 3 Събуди се

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "пппппп":

    ...ехооо!!!
  • 4 МММ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "пппппп":

    Закъсняха доста
  • 5 Зевзек.

    5 0 Отговор
    Кръчмите в Европа трябва да бъдат направо срутени.
  • 6 обективен

    7 7 Отговор
    Германските добичета ще седят заключени. Така и трябва. ДВЕ СВЕТОВНИ войни са разпалили- и двете са ги изгубили. А жертвите са си умрели, макар да са искали да живеят.
    Жалко, че не са успели да доизморят евреите! Жалко, защото тия племена са носили само страдание на човечеството.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Ами ако не бяха?

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Щяха да са поне двойно и заразени и умрели. Щом с карантина нещата са зле е нормално мерките да се затягат, а не се разхлабват. За да не излезе ситуацията съвсем от контрол. Сега умират по над 800 души дневно в Германия, а броят на заразените хвърчи. Ако не се затегнат нещата за празниците... Ама ние сме в пъти по-зле, а ревем че искаме, молове, ресторанти и т. н. И плюем по НОЩ че не разхлабват хлабавите мерки още и още. При най-висока дневна смъртност в света. Е, наистина няма такъв народ?
  • 8 МММ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "обективен":

    Ти не бери грижа за германците. Те спортуват активно сред природата и демонстрациите във фитнеси и висене по кръчми и кафенета не са на мода
  • 9 Хо хо хо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "обективен":

    Ти си един т.п п.драст