Last news in Fakti

22 Декември, 2020 13:01 40 586 230

Пореден антибългарски пасквил за Македония в руски сайт

  • македония-
  • северна македония

Имаме възможност да отиграем в наша полза ситуацията, която сами създадоха войнстващите македонисти и великосръбските идеолози. Както и да изработим наша българска стратегия и тактика на Балканите

Пореден антибългарски пасквил за Македония в руски сайт - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 18 декември 2020 г. известният и респектабелен руски информационен ресурс Regnum, който е известен с това, че прокарва линията на управляващите в Москва, публикува остра антибългарска статия. Автор е Мария Третякова, която е работила като помощник на програмния директор на Международния републикански институт в Скопие. Тя е извънщатен сътрудник на Центъра за невоенни стратегически изследвания в северномакедонската столица. Съучредител е на Фонда за съдействие на руско-македонските стратегически изследвания в Скопие. Заглавието на въпросния пасквил е „България не може да „забрани“ македонския език и македонския народ“.

В текста българският народ е обвинен, че има „причастност към фашизма“. Българският интелектуално-политически елит бил „работил за реабилитирането на страната за „съучастие в Холокоста“. Мария Третякова пише: „Опитите за изкривяване на историческите факти, които се отнасят към периода на Втората световна война, излязоха наяве в цялото свое морално уродство и политическа жестокост в контекста на евроинтеграцията на Македония“. Само тази фраза е достатъчна, за да разберем, че авторката е „агент за влияние“ на македонците и сърбите. Тя изцяло защитава патологичния македонизъм, който обслужва великосръбската идеология. Естествено, за сметка на българските национални интереси вече около 150 години.

Излизането на въпросната статия в Regnum е поредния медиен успех на сръбското лоби в Русия, което в последно време престана да крие много старателно своите антибългарски емоционални изблици. Мария Третякова заблуждава или по-точно лъже читателите, че „на светло са излезли непреодолените териториални претенции на България към съседна Македония“. София никога не е имала от много десетилетия териториални претенции към Северна Македония. България първа в света призна Северна Македония на 15 януари 1992 г. под конституционното ѝ име и успява да убеди и Русия да стори същото. Къде Мария Третякова вижда български териториални претенции към северомакедонската национална територия? По един изключително перверзен и изкривен начин „македонският и сръбски агент за влияние“ формулира българските претенции към Скопие: „... България поиска от Македония да се откаже от още една съставна на своята идентичност - език и история“. В текста фигурира и още едно изключително нагло и не отговарящо на истината твърдение: „Освен това, българските твърдения за македонския език като „диалект“ на българския са изкривени и не съответстват на действителността“.

Мария Третякова интригантства, че България е била фашистки окупатор на Македония. И, за да бъде по-убедителна дава примери с цитати на гръцки политици и естествено се цитира мнението на рояк професори от бившите подмандатни територии на сръбската УДБА в Западните Балкани. Елементарно за наивници! Авторката нарича Красимир Каракачанов „български булдозер“ от редовете на управляващата партия. И повтаря скопската теза, че българите правят спънки на северномакедонците за влизане в ЕС, тъй като предстоят парламентарни избори в България.

В края на своя пасквил, Мария Третякова е загрижена за евроинтеграцията на северномакедонците, обвинява българите със заключения на брюкселската евробюрокрация за „систематично неуважение на основополагащи документи на ЕС“. И напомня за Резолюция от 8 октомври 2020 г., която „призовава властите (българските) да регистрират националното македонско малцинство „ОМО Илинден“, чието съществуване официална София не признава от 1956 година“. Щото сърбите и македонците признават българско малцинство в Северна Македония и Сърбия, нали? Албания призна българско малцинство, но Северна Македония и Сърбия не щат и да чуят нещо по въпроса. Мария Третякова да вземе географската карта и да обясни как етнически българи са се оказали на албанска територия. Прескочили са сръбската и северномакедонската територия и са се телепортирали?!

Прави впечатление, че македонистите старателно избягват или много рядко говорят за българо-северномакедонски отношения преди Втората световна война. Тази част от историята не им „харесва“ и я премълчават старателно. Историчарите от Скопие в този период от българската история са принудени да измислят комични лакърдии, които сериозен учен няма как да приеме. Трудно се обяснява защо светът нарича Охрид „българският Йерусалим“.

Сръбската държавна доктрина се ражда през 40-те на XIX век. Неин баща е Илия Гарашанин (1812-1874). Тя се спазва години наред без да ѝ се дава гласност. Доктрината се нарича „Начертание“. Накратко, тя гласи: територията на Сърбия трябва да се увеличи с привличането в рамките на скороосвободената сръбска държава и останалите близки и далечни славянски земи, като по този начин Сърбия изиграе ролята на един Пиемонт на Балканите. Всичките български земи влизат в анексионистичните планове на гарашаниновото „Начертание“ . В него се набелязват конкретни задачи за неговото изпълнение.

През 1862 г. изтъкнатият фолклорист етнограф, нумизмат и археолог от босненско-хърватски произход Стефан Веркович е изпратен от сърбите като емисар да работи сред македонските българи. И да проучи въпроса на място. Стефан Веркович бързо разбира, че се е заел с „невъзможна мисия“. Той не намира сърби в Македония. Стефан Веркович излага своите наблюдения в книгите си „Народне песме македонски бугара“ (Белград, 1860), „Описание быта болгар, населяющих Македонию“ (Москва, 1868) и други. До 1875 г. Стефан Веркович редовно изпраща до сръбското правителство секретни доклади за обстановката в българските земи под турска власт. Той искрено вярва в пропагандираната от Белград идея за ролята на Сръбското княжество като защитник и бъдещ обединител на всички южнославянски народи, но никога не става безгласно оръдие на сръбския шовинизъм и открито подкрепя църковно-националните борби на българския народ.

След 1885 г. великосръбската пропаганда се въоръжава с идеологията на македонизма. За тази цел през 1886 г. в Белград е създадена сръбската културно просветна организация „Свети Сава“. Тя се заема с активно пропагандиране на великосръбската идея в Македония и Стара Сърбия. След три години ръководното тяло на „Свети Сава“ става отделение на сръбското външно министерство. Сърбите започват да откриват училища и да основават религиозно-просветни сдружения в Косовския и Битолския вилает. Последовател на Илия Гарашанин става сръбският учен и посланик в Цариград проф. Стоян Новакович. Сръбската македонистка политика се подкрепя и налага и от Азиатския департамент на руското външно министерство.

След включването на Стоян Новакович македонизмът се превръща в оръжие на Белград срещу България, та чак до днес. След 1917 г. великосръбската идеология се въвежда като съветска линия от структурите на Коминтерна. На 11 януари 1934 г. е приета резолюция на Балканския лендерсекретариат за налагане на македонската нация чрез балканските комунистически партии. Този документ на Коминтерна се счита за един от най-важните документи за създаване на македонска нация.

На практика в своята статия Мария Третякова обвинява България в антисемитизъм и фашизъм. Това са две много често повтаряни мантри от днешния македонизъм. Естествено, зад тези постановки стои Белград. Първо, да обвиняваш в съпричастност към Холокоста единственият европейски народ, който е спасил безкористно своите евреи през Втората световна война е абсолютно свинство и липса на елементарна порядъчност. Второ, преди да жонглира с понятията българска "окупация" и българска „администрация“ през Втората световна война на македонска територия, ще е добре Мария Третякова да посети мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел и да изслуша уредниците на музея. Те за разлика от нея много ясно правят разликата между „окупация“ и „администриране“ на македонската територия. България спасява своите евреи със съвместните усилия на Борис II, Българската православна църква, български парламентаристи и ключови фигури в държавната администрация.

Българите винаги в своята история са защитавали своите съграждани от друг етнически произход, които са били неделима част от българския народ. Било той арменски, еврейски, турски и други. Заключените през нощта в пловдивския полицейски участък еврейски семейства, които е трябвало да бъдат депортирани на следващия ден, са освободени от стражар, който е агент на българското военно разузнаване. В съхраняването на живота на българските евреи негласно участва цялата държава. А Мария Третякова твърди, че нашият народ „е съпричастен към Холокоста“. Тя просто папагалства тезата на македонистите, зад чиито гръб надничат сърбите.

Що се касае до това, преди да обвинява България във „фашизъм“, ще бъде добре Мария Третякова да отговори на следните няколко въпроси, чиито отговори явно не знае. Или се прави, че не знае. Накратко, тя се занимава с класическа хибридна война в нейното историческо измерение срещу България в услуга на войстващите македонисти и стоящите зад техния гръб великосръбски идеолози. Колко дивизии изпрати Царство България на Източния фронт да се сражават срещу СССР? Една, две, три или нито една! Как така „фашистка“ България не обяви война на СССР след 22 юни 1942 г. и не закри съветското посолство в София по време на Втората световна война? Защо българският генерал-полковник Владимир Стойчев присъства на 24 юни 1945 г. на Парада на победата на Червения площад? Може ли да изброи Мария Третякова други чужди генерали, освен генерал Владимир Стойчев, които да присъстват на площада на 24 юни 1945 г.?

Как според Мария Третякова обременената „фашистка“ и „антисемитска“ България изпраща българската армия, която се командва от генерал-полковник Владимир Стойчев, и става част от 3-ти украински фронт. Български войски с численост около 445 000 войници действат на територията на Македония, Източна Сърбия и Косово. Българската армия губи в сраженията 10 124 войници и офицери и са ранени 21 541. Как така съветското командване награждава 360 български офицери и войници на „фашистка“ България със съветски ордени и медали? Няма логика! Но защитниците на патологичния македонизъм са лишени от възможност да мислят логично и да говорят честно и почтено. На кого прави услуга Мария Третякова с подобна статия?

Македонският писател и журналист Ким Мехмети на 18 декември 2020 г. в едно свое интервю е до болка откровен: „В Република Северна Македония от първи клас до дълбока старост македонците биват учени, че българите и албанците са най-големите им врагове, а сърбите са техни братя. Сърбия насади сред местното население македонизма, който черпи сили от антибългаризма и антиалбанизма. Македонската история се редактира в Белград, който е истинската столица на Македония, а не Скопие“.

Доказателство за казаното от Ким Мехмети е и истеризирането на председателя на сръбската Скупщина Ивица Дачич. След като отношенията между София и Скопие се обтегнаха той не пропусна да срита вербално „някаквите българи“. Доста груба грешка за политик с претенции. Така може да се държи и говори само „свободно веселяща се единица“, фен на Илия Гарашанин.

Няма да бъде коректно, ако спестя и факта, че един влиятелен кръг в Москва плътно подкрепя великосръбската идеология и нейното прокси в лицето на войнстващия македонизъм. Известния руски геополитик Александър Дугин в своята книга „Основи на геополитиката. Геополитическото бъдеще на Русия“ издадена през 1997 г. твърди следното: „Сърбите представляват на Балканите Православна Русия. Хърватите и словенците – Средна Европа (Германия, Австрия, Италия). Мюсюлманите албанци и боснийци - остатъците от Османската империя, а значи, Турция и даже ислямския свят като цяло. Македонците са смесен сръбско-български етнос, който се явява символ на Велика Православна Югославия (основана върху обединението на Сърбия и България), която така и не успя да се създаде исторически, въпреки съществуващите в началото на века сръбско-български проекти“.

Обърнете внимание, това е публикувано през 1997 г., а не по време на Коминтерна. Даже Александър Дугин казва половинчато, че македонците са „смесен сръбско-български етнос“. Мария Третякова като агент за влияние на Белград и Скопие не се интересува от този факт. За да разберем руската позиция ще трябва да цитирам отново Александър Дугин: „Съдбата на сърбите и съдбата на руснаците на геополитическо ниво е една и съща съдба“. Тук ние българите трябва да си зададем един много прост въпрос! Ако сърбите и руснаците са едно и също нещо на Балканите, то къде точно в този план са ситуирани България и българският национален интерес? Да станем втора категория народ, който да се върти около сърбите и да ги обслужва съгласно геостратегията на Александър Дугин?

Да загърбим българските национални интереси, за да сме симпатични на „братята православни и славяни“ сърби? Когато Русия се е заигравала със сърбите, както сега прекалено открито и за сметка на българските национални интереси, София се е отдалечавала от Москва и е отивала в нейния противников лагер. Народ като българският, който носи исторически в себе си „имперска искрица“, няма как да се примири с обслужване на сърбите на Балканите. Не е необходимо да враждуваме с Белград. Трябва да имаме дружески отношения със сърбите, но е крайно време да си кажем право в очите истината.

Мария Третякова с подигравка пише, че официална София счита македонския език за диалект на българския. Тя подчертава, че българите „твърдят че македонският език е „диалект“ на изкривен български, което не съответства на действителността“. Като „доказателство“ се дава пример, че в МГУ „Ломоносов“ македонският се изучава в качеството на „самобитен славянски език на южната група“. За голямо разочарование на Мария Третякова огромно число световни учени и лингвисти определят македонския език като западнобългарски диалект.

Доц. Ана Кочева коментира темата: „От редица изследвания на чужди лингвисти личи, че диалектите на територията на Република Македония, а следователно и писмената норма, възникнала въз основа на централната част от тези диалекти, е свързана с типологичните особености на българския език и споделя българската езикова история през вековете. Тук могат да бъдат посочени имената на едни от най-големите представители на световната славистика, а също така и на редица автори на старобългарски граматики и изследвания, подчертаващи ролята на България и на българския език. Ето за сведение на Мария Третякова „краткия“ списък на въпросните учени, които не споделят нейните тези относно българския език:

Аванесов 1973; Андреев 1987; Белодед 1883; Бернштейн 1957, 1937, 1961, 1977; Билярский 1858; Бодянский 1843; Булаховский 1952; Булич 1893; Венелин 1849; Бирнбаум 1985; Ван-Вейк 1957; Верещагин 1982; Виноградов 1958, 1967, 1973; Винокур 1945; Горшков 1963, 1984; Гутшмид 1983; Державин 1914, 1945, 1946; Дёмина 1983; Eлкина 1960; Иванова 1977; Ильинский 1909; Иречек 1929; Истрин 1930; Исаченко 1963; Карский 1962; Климовская 1974; Копецкий 1974; Кривчик и Можайко 1968; Кульбакин 1907, 1911; Ларин 1975; Литаврин 1983; Лихачов 1973; Логачев 1985; Майборода 1975; Мещерский 1981; Матвеева-Исаева 1958; Милев 1966; Никифоров 1952; Никитин 1976; Норман 1980; Обнорский 1946; Охридски 1931; Полевой 1900; Погорелов 1914; Селищев 1957, 1968; Соболевский 1891, 1903; Сперанский 1920; Станивьский 1964; Супрун 1977; Толковый словарь русского языка 1940; Улуханов 1972; Ушаков 1840; Филин 1981, 1983; 1984; Хабургаев 1984; Черных 1951; Чешко 1970; Чейка и Лампрехт 1965; Шахматов 1915, 1916, 1941; Шмелёв 1977; Aizetmüler 1978; Arumaa 1964; Bräuer 1952; Boué 1840; Boehme 1904; Diels 1932; Griesbach 1841; Geitler 1875; Dobrovsky 1947; Havrànek 1963; Kiparski 1963; Kiepert 1876; Lamouche 1931; Leskien 1871; Rosenkranz 1955; Guillou 1984; Petr 1986; Popovič 1960; Siatkowski 1983; Słаwski 1983; Słoński 1950; Vraz 1974; Weigand 1924; Wondrák 1912 и др.

Естествено, подобен списък от учени няма как да респектира македонистите и великосръбските шовинисти. Статията на Мария Третякова е класически пример за водене на хибридна война срещу нашата страна. Украинството и укрите са някакъв аналог на македонизма и македонците. За първото сме „против“, но сме „за“ второто. България няма нищо против северномакедонците да се наричат както си пожелаят, да говорят на който език си пожелаят, но да не пипат българската история до 1945 година. Ние трябва да сме луди да допуснем чрез Скопие да се вихри в ЕС патологичен македонизъм, който е подпроект на великосръбската идеология. Москва осъжда инициативата „Източно партньорство“ на ЕС, но сръбското лоби в Русия пропагандира влизането на Скопие в Евросъюза. Някой да вижда елементарна логика в това шизофренично раздвояване?

В настоящата ситуация наш регионален съюзник отново се оказват албанците. На 14 април 1933 г. бившият албански премиер Хасан бей Прищина съвместно с Ванче Михайлов изработват проект за съвместна дейност срещу Югославия. На 13 август 1933 година в Солун Хасан бей Прищина е убит от албанеца Ибрахим Чело. Не се знае със сигурност дали става дума за кръвно отмъщение или за убийство по заръка на Ахмед Зогу и Кралство Югославия. Любопитна подробност е, че през 1912 г. Хасан бей Прищина е ръководител на Албанското въстание. Той предлага създаването на албано-българска държава в Македония, подкрепен от британския консул в Скопие.

Накрая, трябва да престанем да отговаряме на агресията на Скопие и Белград по отношение на България. Необходимо е да следваме непреклонно линията на защита на националните ни интереси, включително и като страна пълноправен член на ЕС. Имаме възможност да отиграем в наша полза ситуацията, която сами създадоха войнстващите македонисти и великосръбските идеолози. Както и да изработим наша българска стратегия и тактика на Балканите.

Автор: Боян Чуков

Източник: InFacto


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 188 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2786

    84 12 Отговор
    Разделяй и владей......

    Коментиран от #122, #154

  • 2 Продажните

    126 118 Отговор
    български чиновници заселиха нашето Черноморие с 500 000 руски генерали и полковници. Само чакат кога да развеят руското знаме.

    Коментиран от #9, #33, #116

  • 3 Диверсант

    111 150 Отговор
    Много ми е дълго за четене. Обичам с две думи да ми се каже ясно.....
    Под чуждо влияние изгонете още руски дипломати и чакайте даже и безплатна газ ако може от Русия

    Коментиран от #31, #35, #126, #131, #191, #209

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Malinov

    117 51 Отговор
    Рашка и сърбето пак искат да ни набият. Набиването ще бъде бавно и болезнено, подпомагано от правителството.
    Къде е МС, къде е Захариева, къде е БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА???

    Коментиран от #106

  • 6 Готин

    211 65 Отговор
    Русия винаги е пренаписвала нашата история . Има толкова истини , които са скрити или изтрити от тази нация . Бълагария щеше да е в много по добро състояние , ако Русия се намираше поне на 5000 км по далече .

    Коментиран от #27, #112, #184

  • 7 КОТарАК

    172 11 Отговор
    много шум за нищо. макетата отдавна са ни дали повод за скъсване на дипл. отношения.Сърбия политически е едно нищо в момента-с голямо удоолствие биха влезли в НАТО но ги спира войната . те винаги са седяли на няколко стола и винаги са падали от тях.
  • 8 !!!?

    138 58 Отговор
    Кремълската хибридна война е ожесточена и подпомагана активно от "русофилското братство" на шпионина Малинов !!!?

    Коментиран от #60

  • 9 8245

    29 84 Отговор

    До коментар #2 от "Продажните":

    Рашка в Крим имаше доста по-малка пета колона и успя. У нас, присъдиняването към РФ ще бъде на 3 март, по време на речите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Левски

    76 89 Отговор
    Леко полеко се изяснява че американската васална далечна колония България пак е от ЯЛОВАТА СТРАНА! В конфликт с Русия без реално да има защо отово ще плащаме репарации!

    Коментиран от #87, #168

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Д-р Менгеме

    153 12 Отговор
    Така е, г-Чуков.... Единственият справедлив вариант е България и Албания да си разделят рсм-то в справедливо съотношение....

    Коментиран от #102, #188

  • 14 Tутанкамон

    58 103 Отговор
    Русия - империя на злото,чрез нея Боко тиквата стои на власт вече толкова години

    Коментиран от #173, #230

  • 15 и това ли не е било така

    70 3 Отговор
    Историята на България по време на Втората световна война включва първоначален период на неутралитет до 1 март 1941 г., период на съюзяване със Страните от Оста до 9 септември 1944 г. и период на присъединяване към Съюзниците през Втората световна война до края на войната. В българската историография до 90-те години най-често участието на България на страната на Оста се пренебрегва, а това на страната на Съюзниците е наричано по съветски образец Отечествена война.

    Коментиран от #21

  • 16 Наблюдател

    43 72 Отговор
    Кой я бръсне щатско-турската колония България. "Северноатлантическите ни партньори от Hато" ли ще опонират ? 😀🤣

    Коментиран от #18, #34

  • 17 Перо

    118 10 Отговор
    Който е загрижен за евроинтеграцията на македонистите, да им помогне,да признаят българските условия,основани на историческата истина. Никоя друга страна няма право да се бърка във вътрешните работи на БГ. Чугунените македонистки глави,никога няма да видят ЕС,независимо кой ще спечели изборите в БГ. Беше голяма грешка,признаването на измислената държава,подписването на пожелателния договор и приемането им в НАТО. Това не са човеци и разбират само от тояга! ВЕТО до дупка!!!
    Факти,пускате тази статия за втори или трети път! Не си заслужава да обръщаме повече внимание на измислената мини “държава”!

    Коментиран от #41

  • 18 Перо

    27 8 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Не простата селяния и травестити като теб ще опонират.
  • 19 Плевнялиева

    83 7 Отговор
    Изключително точен анализ.Балансирано и неоспоримо подкрепен с доказателствен мьтериал.Чуков не се хаби чак толкова.Не заслужават.След като са толкова напрегнати ами да изпълняват договора.Какво чакат.Те са на зор.
  • 20 !!!?

    116 17 Отговор
    Руснаци и македонци говорят развален български, които за благозвучие се наричат диалекти . Това и украинците го знаят !!!?

    Коментиран от #45, #228

  • 21 Българин

    27 83 Отговор

    До коментар #15 от "и това ли не е било така":

    Точно. По време на войната Хитлер ни е подарил македонските земи на България и ние сме пратили военен окупационен корпус там. Но след като сме оставили Оста , се изтегляме от тези земи, а германците създават (август 1944 г) Първата "Република Македония". Това е! Та кое не било вярно в руската статия ? 🤔

    Коментиран от #37, #115

  • 22 Вълко Червенков

    64 39 Отговор
    За пореден път гнусната сибирско-азиатска сган показва истинското си лице.Тези недоеволюирали примитиви са Враг номер 1 на България и Православието.Жалките опити на шепата продажни рубладжий-задниколизачи да изчеткат имиджа на Рускенефската Кочина,за кой ли път са саботирани от Кремълските им господари.Липсва координация другарки и другари.
  • 23 Перо

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "Македон":

    А РСМ чия е?
  • 24 TürkEfendiOğlu

    21 104 Отговор
    Скоро и България, и Македония отново ще станат Турция. Българите сме ибрикчани.

    Коментиран от #80, #137

  • 25 Бамбука

    63 8 Отговор
    Нима някой е очаквал нещо различно от нашите "братя" ? Забиват един клин, после друг, а нашите "политици" им се връзват като глупаци.
  • 26 българин

    102 8 Отговор
    Македония е българска, защото тя е била част от Първото и Второто българско царство, населена с българи, отвоювана от Византия и под българска юрисдикция. След Освобождението, Македония е трябвало да бъде част от България. Русия не е могла да отвоюва всички български територии, защото е щяла да се изправи срещу силна западна коалиция заедно с Турция. Получава се и парадокс, последната освободена държава на Балканите ще се окаже най-голяма, най-влиятелна и с най-многобройно население. Със самото освобождаване, ние имаме върли врагове отвсякъде.
    Русия може да се отрича от нас сега, но Македония си е българска.
    Като претендират, че казват истината в този руски сайт, защо не кажат колко българи са изгонени от Македония и да кажат колко стотици милиарда ни дължи Македония за техните имоти и земя. Македония е експеримент на руските болшевики за наша сметка и сега искат да прикрият мерзостта си спрямо нас.
    А ние "фашистите" пратихме войски на унгарския фронт.

    Коментиран от #57, #170

  • 27 Перо

    11 41 Отговор

    До коментар #6 от "Готин":

    Тролчо,какво общо има тук Русия.Ако имаше,щеше да се намеси за влизането на РСМ в НАТО,а не след дъжд качулка.

    Коментиран от #76, #185

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стефан

    90 20 Отговор
    Русия винаги в последните 120 години е била в услуга на Сърбия и винаги против България, тука трябва масово депортиране на руснаци и техните български слуги иначе няма да има нормално развитие на България
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СоцИнтерна

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "TürkEfendiOğlu":

    И НИЕ!
  • 33 В грешка си...

    42 11 Отговор

    До коментар #2 от "Продажните":

    Отвратените от хунтата в Москва, гепят каквото могат и се спасяват дори и в БГ... Те не носят азиатски деспотизъм и варварщина, хората просто се спасяват, както и техните предци белогвардейци.

    Коментиран от #95

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 минувач

    61 18 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    От Русия никога не е имало и няма да има бзплатно.За разлика от Русия Европа дава доста пари.Трябва да изгониме и македонски дипломати докато не си променят речника.

    Коментиран от #111

  • 36 Щатско-турски съюз Hато

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "TürkEfendiOğlu":

    И НИЕ !
  • 37 Перо

    83 10 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Нищо не е вярно в руската статия,защото Хитлер никога не ни е подарявал македонски земи,нито са присъединявани към територията на Царство България. Били са администрирани от българските власти,но всичко е било под контрола на Вермахта,като окупационна сила.Българския военен корпус е изпълнявал охранителни функции. В заключителния етап от войната,българската армия дава 32,000 убити за освобождаването на Македонските земи и други страни от бивша Югославия,което винаги,старателно се крие!
  • 38 Чочо

    39 18 Отговор
    Нищо ново,пропаганда от разпадаща се империалистическа татаромонголска империя.
    Коя ще е новата агресивна война,която русия ще започне,дали срещу Казахстан или Молдова.

    Коментиран от #40

  • 39 Киро питоня

    39 5 Отговор

    До коментар #28 от "TürkEfendiOğlu":

    Нали знаеш къде да ходиш...в свински тръс спокойно можеш да се изнасяш в посока от където си излязал не без помоща на селския пръч..мухахахаха. Па ако не, Ела ма фАни за питоня да ти стане драго.
  • 40 Панов

    49 14 Отговор

    До коментар #38 от "Чочо":

    Били са татарска държава и са наследили деспотизма и агресията,после стават юдейско болшевишка.От Ленин Троцки Сталин дзерджински до Путин,всичките са юдеи
  • 41 Измислени през 1991...

    21 20 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Колкото и ние през 1878... и двете държави са резултат от политически инженеринг... ЕС е твърде скъп проект, за да вземат думата 80 процента дебили=русофили/сърбомани/пещерни патреотари
  • 42 Българин

    14 30 Отговор
    Така и така соросоидите си изкарват парите от русофобски статии като тази, каво да им се дразним ? 🤣 Виж, в статията " Шпионски игри в чужда полза" всичко е казано просто и ясно.

    Коментиран от #53

  • 43 Лили Иванова

    45 7 Отговор
    Ленин е написал Азбуката и измислил Атомната бомба
  • 44 Stormtrooper

    68 7 Отговор
    Огромни адмирации за тази статия! Мария Треторазрядна доказва, че им се объркват плановете на сърбоманите и им се разклаща детската психика, защото не са очаквали България да си защитава интересите. На всички трябва да е ясно, че без значение кои живеят на териториите, които дискутираме, Русия и Сърбия щяха да ги разделят по същата стратегия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Диверсант

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "БашМайстора":

    😂😂😂😂
  • 47 Ами

    29 8 Отговор
    Статията добра, но освен за пореден път да повтаряме ноторно известно истини, да беше написал една статия на тема, например, Деструктивната роля и антицивилизационно въздействие на руските имперски политики върху българщината в периода 1878-2020г., но освен перо ползвай и лллайномета, както онази бллядка. Иначе няма да го бъде, не човеците не ги интересуват факти, доказателства, остро трябва.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ясен

    62 4 Отговор

    До коментар #4 от "Македон":

    Пирин,беломорието и Вардара са български и винаги са били защото там са живели и живеятБЪЛГАРИ.А Македон е братовчед на Мики Маус.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Да се знае

    22 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На кого прави услуга Мария Третякова с подобна статия?

    Горният въпрос е риторичен. Пояснявам: Най-големите русофоби са в Москва. Това са псевдоинтелигентите, чиито патрони съсипаха православната Руска империя през 1917 г. с тяхната си юдо-болшевишка революция, която за тяхно нещастие беше прихваната от Сталин, който възстанови и православието и Руската империя под името СССР.
  • 52 Русия е права

    12 80 Отговор
    Всичко написано във руския вестник е истина от първата до последната буква
    България е била фашистка а днес фашизма е жив защото опростаченото население още си мисли че няма македонци и македонски език
    Така е научено от булдозера каракачанов
    Простотия до шия
    Да живее
    Русия борец за правдата

    Коментиран от #56, #68, #89, #211

  • 53 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    4 22 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Какво е българското, което защитаваш, българино?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ?????????????....😕😕

    24 6 Отговор

    До коментар #52 от "Русия е права":

    Кога успя да избягаш от психиатрията???
  • 57 Баба Яга

    48 20 Отговор

    До коментар #26 от "българин":

    Само едно допълнение.Русия воюва с Турция ,за да завоюва земи ,а не да освобождава.Александър IIе наречен цар Освободител защото премахва крепостничеството.Това няма нищо общо с освобождението на България.Освобождението е платено на Руската империя в злато,за да се оттеглят от нашата територия.

    Коментиран от #73

  • 58 Чуков е чукча

    12 47 Отговор
    Сори но
    Ганьо е жалък в опорките си
    Страна с гениални учени идторици химици инжинери
    Страна подчинила
    Космоса и най великата сила изучавяща
    Македонска история и мак език няма как да и влияе фашизоиден ганьо с измислена историйка
    Само някой чукча или идиот бг клйопа простотиите на бг ченгенца и купени анализатори като
    Чуков

    Коментиран от #59, #64

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българин

    15 39 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    " Русофилското братство" са 90% от хората в България ! Това означава, че освен българите, също и част от ромите и турците в България симпатизират на Русия. Остатъкът ( русофобите) са мисирките в "институтите" на Сорос (ЦиРейУ).

    Коментиран от #61, #164

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Перо

    34 2 Отговор
    По чие разпореждане толупа ще дава ваксина за КОВИД/19 на враг #1 - РСМ,от българската квота на ЕС? Това е престъпление!
  • 63 Така ще е

    14 26 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пореден антибългарски пасквил за Македония в руски сайт
    Кофти,а? Но пък е гот да се пишат щуротии за Русия заради нек'ъв измисленяк Навални.
    Еми, така ще е. Както казват новите "братя" - with this comes this (с това идва и това).
  • 64 ми ,

    22 2 Отговор

    До коментар #58 от "Чуков е чукча":

    тогава Путин къв е ...◉‿◉
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кое е право

    23 19 Отговор

    До коментар #52 от "Русия е права":

    когато Путин нееднократно се е изказвал, че руснаците и украинците фактически са един народ? Е, българските политически подлоги на САЩ признаха фашисткия режим в измислената държава Украйна (покрайна на Русия), та сега едни руски политически подлоги на САЩ пишат същото за България и за измислената държава РСМ.
    Впрочем България на Желю Желев от СДС (подлога на САЩ), по настояване на ВМРО и лично на Красимир Каракачанов, първи я измислиха, като първи я признаха за държава...
    Още не съм забравил как ВМРО, заедно със СДС (ОДС) подкрепяше натовските (американските) бомбардировки над мирните сръбски граждани, вкл. с обеднен уран и електромагнитни бомби, и косоварските търговци на човешки органи и наркотици от АОК (армия за освобождение на Косово)...

    Коментиран от #132

  • 69 Българина

    25 15 Отговор
    Нормално, гоним посланици, спираме проекти, насочваме ракети, а американските ги разхождаме из Козлодуй! Като построим американски реактор и разходим руския посланик, какво ли ше стане?!? А да ще го изгонят за шпионаж!!!!
  • 70 ПЕНКО

    13 20 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ ---ИМАЛО Е ХИТЛЕРИЗЪМ - САКСОНО КУБОРО ГОТСКИ !!!!!!!!!! ДЯДО МИ СА ГО БИЛИ ПО КРАКАТА НА ВСЕКИ ПРАЗНИК ДОКАТО ПОЛУЧАВА ГАНГРЕНА / НЯМА ПАРИ ЗА АМПУТАЦИЯ / И УМИРА В МЪКИ ЗА 6 МЕСЕЦА АД !!??!!??КОЛКО ОТ ТЕЗИ КОИТО СА ГО БИЛИ Е ТРЯБВАЛО ДА ОСТАНАТ ЖИВИ СЛЕД ....- НЯМАМ И НАЙ- МАЛКА ПРЕТЕНЦИЯ - ВРЕМЕ -БИТКА- УБЕЖДЕНИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 71 ха ха ха

    8 2 Отговор
    Така е то... поредният "шпионин", поредният пасквил 😁
  • 72 На малкия

    39 5 Отговор
    Явно Мария Третякова не познава или е чела повърхностно сръбската национална доктрина т.н. "Начертание". Там е написано,че Русия трябва да бъде използвана от Сърбия като оръдие срещу Австро-Унгария и за недопускане създаването на голяма българска държава. Всъщност създателят на сръбската национална доктрина е заклетият враг на Русия полякът - шляхтич Адам Чарториски,както и чехът на сръбска служба Франьо Зах. Гарашанин е само проксито прилагащо доктрината в началото. С тази лицемерна доктрина сърбите набутаха Русия неподготвана в Първата световна война и империята се разпадна. Втори път сърбите се опитаха да въвлекат Русия неподготвена във война при конфликта за Косово. Тогава Елцин не се подлъга и им прати символично един батальон руски сини каски на летището в Прищина. Третякова явно е от соросоидните изклесавци в Русия,а те там хич не са малко,а даже повече отколкото в България.Странно как тая изчезваща държава върти Русия на малкия си пръст?

    Коментиран от #107

  • 73 Дедо Яго

    39 15 Отговор

    До коментар #57 от "Баба Яга":

    Само и още едно допълнение.
    Като българин изобщо не ми пука дали Русия е дошла да завоюва земи или заради други интереси, и колко сме и платили.
    Стига ми факта, че след намесата на Русия на географската карта се появява Третата Българска държава.

    Коментиран от #171

  • 74 Асен Милев

    31 31 Отговор
    Как бихме искали една вярна, коректна оценка от руснаците по въпроси чувствителни за нас българите ? Да тръгнем отзад напред. Обвинихме ли вече два пъти Русия в шпионаж ? Обвинихме я (управляващите разбира се ). Изгонихме ли техни дипломати ? Изгонихме. Не че нашите дипломати не се занимават и те с шпионаж. Това е първата и основна задача на дипломацията. Омаловажихме ли ролята и основните заслуги на СССР за спечелването на Втората световна война ? Направихме и това. И нагло после изразяваме учудване защо Путин казва,че Кирилицата идва от македонските земи и т.н. и т.н. Бяхме ли готови зад гърба на СССР да направим федерация със Сърбия ? Бяхме. И добре, че не се случи. След това се учудваме, видиш ли, че ни нареждат са създадем македонска нация, отказвайки се от най-българите сред българите.Веднага след Освобождението заемаме антируска позиция. В две войни сме в различни лагери с Русия. С две думи никога не сме уважавали стратегическите си приятели и сме ги предавали. Говоря за управляващите в България. Има учудващо различие между народ и политици. Народа мисли едно, а политиците съвсем друго. Само в периода 1944-1989 година има симбиоза между двете части. Сега сме в нов апогей на грешната политика. Какво да се прави. Пари интереси и пак пари. Докато ни затрият.

    Коментиран от #174, #179, #180

  • 75 Наблюдател

    22 24 Отговор
    Чуков много бързо забрави че току що изгонихме поредните руски дипломати! Какво очаква господина след това, Русия да ни почерпи с бонбони ли!?

    Коментиран от #101

  • 76 От готин

    22 1 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Хич не съм тролчо. Един нормален човек съм . И искам да ти кажа , че Русия си е такава . Доказателства колкото щеш !
  • 77 Трятаковска, Македония е

    47 6 Отговор
    Подарена на Сърбия 1919г с 2,5млн българи, с репресии и геноцид са ги писани македонци, днес в Македония няма българи понеже са писани македонци, а македонизма е създаден от коминтерна, на който си застъпник с цел, откъсване на български етнос от България и пришиване на Сърбия с македонизма/антибългарска идеология/, така са правили судетските немци на поляци, сърбинът Новаков е взаимстван идеята за създаване на нация по регион, географски признак, а и кажи на Путин, че българската азбука не е македонска, българската държава е създала книжовни школи Преславска, Охридска/това е българска земя, населена с българи, подарена на сърбите 1919/, Русия имате азбука и християнство благодарение на българите, комунистическите мантри ще спрете да ги развяват, 21 век е все пак

    Коментиран от #192

  • 78 Третякова, кажи нещо за Крим,

    25 7 Отговор
    Гавари за нещо, което ти е по-познато и по-близко, къде се мъчиш да си пъхнеш главата, където и пръст не можеш да завреш
  • 79 Сандо

    14 14 Отговор
    Каквато е руската статия,такава е и тази - пълна с истини,полуистини и лъжи.По-важно е обаче какво да очакваме след като правителството е предприело антируска политика?Най-нормалното,нашите сипят лъжи за Русия,Русия праска лъжи за нас.
  • 80 Родопа планина

    25 2 Отговор

    До коментар #24 от "TürkEfendiOğlu":

    Ще стане ама на куково лято.
  • 81 Сръбските комунисти са

    40 2 Отговор
    Сатрапите в Македония, тая развява мантрата фашисти, все едно не знае, че немците са фашисти, а БГ тогава е администрирала Вардарска Македония своята си земя с българско население, БГ не е получавала подаръци чужди земи с чуждо население, от БГ все са рязали-одринска тракия, беломорска Тракия и варварска Македония и Южна добруджа/само нея са ни върнали/, Русия чрез сърбия-/ вечно, ненаяли се и алчни за българска земя/ са инженерите-проектанти на разделението на балканите, айде КЪШ, вече
  • 82 Сърбия вечно НЕНАЯЛА се за

    35 2 Отговор
    Българска земя, да ви преседне, дано
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Картата към статията

    21 1 Отговор
    Е красива, нали

    Коментиран от #85

  • 85 Аве Майн Кампф

    25 1 Отговор

    До коментар #84 от "Картата към статията":

    Това все пак си е истинската карта , няма как да не е красива .....
  • 86 Българан.

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Македон":

    А Луната 🌙???
  • 87 Провинциалист

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Недей да петниш името на Апостола. И прочети какво е мислил той по отношение на Русия.
  • 88 ОСМАНЛИЯ

    9 4 Отговор
    Ха така, зареждайте го с боеприпаси "Барутния погреб на Европа "!
  • 89 ПСР

    24 5 Отговор

    До коментар #52 от "Русия е права":

    А най-големите хуманисти и демократи са Сталин и Берия.
    Русофилистията е тежка болест.
  • 90 Голям Юс

    19 2 Отговор
    Използването на псевно научни похвати, подражавайки на македонизма (премълчаване на факти, полуистини и абсурдни анализи), олекотява нашата позиция.
    Македонците учат за т.н. бугарски фасиштички окупатор през ВСВ. Ще разкажа за една случка в Музеја на македонската борба за самостојност в Сокопие. Един от уредниците (впрочем много интелигентен и възпитан млад човек) ми обясняваше, че Ванче Михайлов може и да се е декларирал за българин, но ние българите няма какво да се гордеем с това, защото бил фашист. Тогава го попитах го дали Михайлов е преследвал хора, защото са цигани, евреии, власи, албанции, сърби и т.н., по етнически признак от ксенофобия и расизъм, което е характерно за нацистите. Той ми отговори като професионален историк, че безспорно ВМ не може да бъде обвиняван за такива деяния. И доста се смути като погледна нещата от тази гледна точка. Коректният анализ на делото на ВМ не позволява на един интелигентен човек да определи ВМ като фашист, т.к. не отговаря на необходимите критерии.
  • 91 Абсурдистан

    6 26 Отговор
    Мого и помагаме на Македония - първи признахме държавата, но видиш ли - такава нация и език нямало, при положение че има държава и кодифициран език, който се изучава в чужди университети. Даже една пиянска вечер наишият президент убедил руския да признае Македония - иначе това нямаше да се случи. Ние също много помогнахме и в спора с името и с Гърция - сега вече държавата има име, което пак, забележете, поражда иредентизъм спрямо България. Къде бяхме да подкрепим Македония в спора и за името - 21 век една държава налага на друга как да се самоопределя и как да се казва? Чудя се на кого помогнахме... И не се ли пръсединихме и ние към тази лудост, че издигнахме още един спор, на който не му е мястото в политиката, че задминахме и гърците в абсурността си? Сравнания на Тито с Хитлер в Берлин от министър на външните работи - а после Македония финансира антибългарски кампании. Няма нужда - излагаме се безплатно. Историческа истина - само това се повтаря все едно наще политици екслузивно разполагат с нея. Такова нещо не съществува. Това единствената карта, която някои "политици" имат да изиграят за да си запазят работните си места. А ние, естествено, ще ги подкрепим, за да не сме предатели. Ще се радваме най-близките ни хора на тази планета да се затрият, а уж много помагаме и ги смятаме за братя. Истинско нацинално предателство е всичко останало освен безусловна подкрепа за Македония. Статията е - нямам думи... всичко друго, но не и обективна. За език на омраза
  • 92 Стига с лъжите Чуков

    9 20 Отговор
    Нито България е единствената страна "спасила" евреите си, нито разликата между "окупация" и "администриране" е толкова голяма, колкото се опитваш да я изкараш. За целия свят това е колаборация.

    Коментиран от #214

  • 93 Фил

    13 16 Отговор
    Не си свършихме Обединението през 1913 година, като не пратихме делегация при руския император, който сме признали за гарант на договора и първи почнайме Втората балканска война, сега Русия ни виновна. ..
    Русия плати за Независимостта, но пак е виновна.
    Македония влезе в границите на Югославия, благодарение на Победителите от Антантата, без болшевишка Русия , която между впрочем ни отписва дълга към нея по триъгълната сделка за Независимостта ни. Но пак тя е виновна.
    В днешно време спираме проекти, тръби, гоним ...
  • 94 Картата към статията е красива,

    12 1 Отговор
    Географската карта е красива
  • 95 И аз да кажа

    22 7 Отговор

    До коментар #33 от "В грешка си...":

    Абе не е баш така- заселиха ги с безлихвени заеми за покупка на имоти в 100-километровата ивица край морето ни. Правят анклави, веят техни знамена и не учат езика, имат самочувствие на по-висши същества и доста открито заявяват, че ще ни изкупят или окупират. Няколко пъти срещам твърдения:"Пускате бази на НАТО, ще видите като западат бомби у вас!" При положение, че никой не ги заплашва с бомби. Отделно, че са наблъскали Черно море с бойни кораби и бази. И аз бих бил по-спокойно, ако са на 5000км.

    Коментиран от #108

  • 96 Голям Юс

    19 1 Отговор
    Та през тази призма какъв е проблемът да определим присъствието си през ВСВ на територията на днешна Р.С. Македония като окупация, в качеството на съюзник на нациска Германия ако такива са фактите? Но македонциите в РСР, според мен задължително трябва изучават и други факти, че администрацията на тази окупация е съставена основно от местно население (техни предци и роднини). Освен това инвестициите от българската държава на територията на днешна РСМ през ВСВ са в пъти повече не само от събраните данъци, но и от средствата през целия период на югославска окупация до ВСВ. Трето видни комунисти и участници от съпротивителното движение от територията на днешна РСМ (напр. Методи Шаторов) са в редиците на БКП, не на ЮгоКП. Четвърто, техни предци от западната част на днешна РСМ са излъчвали делегации селищата им (от Леринско, Битоля, Костурско) да са не в италианската (т.н. протекторат Албания), а в българската окупационна зона. Всички факти (удобни и неудобни за нас и за тях) трябва да са на масата.
  • 97 Айде бе

    22 5 Отговор

    До коментар #50 от "Русский":

    А Толстой, депутата?А онези, които ни наричат "предатели"? Дойдохте с танковете, изядохте ни и ушите, нахлузихте ни идиотския соц.и после братя. При такива братя, по добре да си единствено дете!
  • 98 Малко слонче

    24 5 Отговор
    Открили топлата вода,даже най гламавите разбраха че македонските еничари получават заповеди и пари от Кремъл.Това е нормално като се има предвид че Русия много болезнено прие излизането на България из под руския сапог.В момента пиринско емисари гасят и правят мръсотии на България навсякъде където могат.Нормално за озлобени ватенки.Нищо няма да спечелят,само ще увеличат популацията на русофобите на квадратен метър.По възрастните хора в Русия приемат тези пропагандни писаници с недоверие.Но по младото поколение са вече българофоби.До царстването на Путин такива неща нямаше.
  • 99 И аз да кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Русский":

    А патриархът ви?

    Коментиран от #167

  • 100 Голям Юс

    10 7 Отговор
    В Царство България в условията н ВСВ е приет Закона за защита на държавата, а в "антифашиска" юго Р. Македония след войната е прилаган ксенофобския Закон за обида на македонската национална чест. Водачите на АСНОМ са репресирани от югокомунистите (например съдбата на Методи Андонов - Ченто.
    Няма смисъл да се крият факти и да се признават истини. Участието на България в Тристранния пакт е изключителна грешка, защото е било ясно, че Германия ще загуби (и това се знаело още по време на война - дневниците на Филов са достатъчно красноречиви). От днешна гледна точка, да си съюзник на такива садисти, е срамен период. Нацисти, фашисти и комунисти все садисти. Като всеки държавотворен народ и ние не сме безгрешни, и трябва да си осъзнаваме миналото, за да не повтаряме грешките си и да вървим напред.
  • 101 И аз да кажа

    13 2 Отговор

    До коментар #75 от "Наблюдател":

    Абе вие нормални ли сте? Изгониха го за шпионаж, не за позиция относно Македония! Те да изгонят български шпионин, ако някой смее да ги шпионира. Откъде-накъде ще разпространява клевети и лъжи?
  • 102 Няма

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Менгеме":

    Какво да разделяме. Всичкото е наше.

    Коментиран от #146

  • 103 Мюмюн

    16 4 Отговор
    Какво хубаво може да се очаква от Империята на Злото????
  • 104 Росенздравец

    11 8 Отговор
    Статията е български исторически пасквил. Преди да се занимаваме с чужди истории е крайно време да изчистим българската история от лъжите, а те са твърде много.
  • 105 Дългият

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Македон":

    Ей,промит...естествено че е наш...Български...
  • 106 Дипломатъ

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Malinov":

    Захариева е на Коледен шопинг !
    А, Бойко Борисов, коли прасе!
    То други в България няма , това са хората?
    Никой не иска, да е "Бойко Борисов "по това време?
  • 107 Дипломатъ

    7 6 Отговор

    До коментар #72 от "На малкия":

    Такива , като Третякова с лопата да ги ринеш ,ще ги има винаги където има конфликти от този род.
    Подрепям ви , но проблема ни е, във външните отношения,
    поради липса на личности !
    Дипломацията ни е съставена от хора, които не покриват , ценза!
    Премиер бандит, кой ще ни вземе на сериозно, държавата тъне в кражби и корупция!
    Трябва да се изчисти държавния апарат, от гангрената " Гешев и Борисов" и да се започне на чисто?
  • 108 Стефан

    8 2 Отговор

    До коментар #95 от "И аз да кажа":

    И аз да ти кажа, едно време когато бяхме във Варшавския договор, ракетите на Турция, Гърция и американските бази в Гърция ПАК БЯХА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ НАС, така че цивриш напразно нищо не се е променило, малко логика не е излишна.

    Коментиран от #127

  • 109 Простака

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "TürkEfendiOğlu":

    Я си отивай в Анадола, че не отговарям.
  • 110 Баязид йелдъръмлар

    5 24 Отговор
    Кога за последно Македония е била част от България преди повече от 700 години така че какви българи са македонците македонците са си македонци а българите са тюрки

    Коментиран от #120, #123

  • 111 ГЕРП

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "минувач":

    Я Европа давала пари....на #КОЙ??? А пък за САЩ да не говорим и те се разпраха да ни дават. Ей Бою ти ли си бе? аааа сега разбрах защо викаш че дават пари, те за шкафчето били!!!!!
  • 112 Не защитавам Русия , но и Америка е...

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Готин":

    На по далече от Русия и пак ни бърка в здравето..От тези вампири и кръволоци отърване няма....Пиявици свикнали на лочене от беззащитните..
    .
  • 113 Аман бе

    7 1 Отговор
    Глупости на търкалета няма такъв интернет ресурс "Regnum"". Това журнулята обичате да сеете омраза!
  • 114 Ееех

    11 4 Отговор
    Най лошото идва от североизток, ВИНАГИ!
  • 115 Budinov

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Ами цялата помия която си написал не е вярна.Много долу паднахте бе руски измекяри.И имаш наглоста да се никваш Българин.Завършен идиот си
  • 116 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Продажните":

    Браво, прав сте! От България трябва да бъдат екстрадирани не само руснаците, уличени в шпионаж, а и всички руски граждани заселени през последните години като спящи клетки за активизиране!!!
  • 117 Онзи

    5 1 Отговор
    Добре им го каза.
    ИДЕОЛОЗИ ПРОСТИ и на моменти ГНУСТНИ
    Синоними:
    неприятен, противен, отвратителен, гаден, нечист, мръсен, скверен
    низък, подъл, нечестен, покварен, срамен, долнопробен, грозен, омразен
    безчестен, долен, безсрамен
    вреден
    възмутителен, отблъскващ, ужасяващ, ненавистен.
    Абе с две думи ,СЪРБОМАН.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Последно е била 1919г

    7 0 Отговор

    До коментар #110 от "Баязид йелдъръмлар":

    Както и одрин с одринска Тракия и беломорска и солун
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ТтТ

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "2786":

    Сега русофилите ще намерят под вол теле, зада оправдаят интересите на ватенките-кремал!
    Нищо протиф Русия, но за тяхната диктаторска изгоряла като фишек политика съм склонен да ги, ммм сиктирдисам:))
  • 123 Ти си ненормален, бе

    13 0 Отговор

    До коментар #110 от "Баязид йелдъръмлар":

    Как кога, 1919г е подарена на Сърбия, глупако, а българите са превзели и Одрин и Солун, не го знаеш, учил си до 3-ти клас
  • 124 Професор

    8 5 Отговор
    Чуков, ти си малограмотен и напрао ВРЕДЕН. За теб Борис Втори е царувал през 20-и век, атаката на нацистка Германия е станала на 22-и юни 1942 г., България не е обявявала война на Великобритания и САЩ през декември, 1941 г, не е депортирала евреи от Македония и Беломорска Тракия и не е приемала Закон за Защита на Нацията. ИЗТРИЙ този коментар, Чуков! И продължавай да ни НАЧУКВАШ кратуните с глупостите си в безкритичния сайт Факти.Бг, финансиран от ... Дойче Веле, дето ще ни учи какво е фашизъм и какво не е. Истината е, че ако ПРОЧЕТЕШ ЗЗН ще видиш, че той се РАЗЛИЧАВА от Нюренбергските закони по един малък, но важен признак -- ИМА вратичка за евреите да избягнат дискриминация, като се покръстят. ТОЕСТ, дискриминация ИМА, но не е на етнически, а е на религиозен принцип. ЗАТОВА режимът в България НЕ Е фашистки режим. Мога да те образовам и по други съществени неща, но няма да си губя времето -- знам, че ще триеш и без това.
  • 125 Онзи

    4 4 Отговор
    И да се знае ,че всички Готи ,Беси и Татари са фашисти.
  • 126 Ето един:

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    На който руската-комунистическа имперска политика си е свършила работата в промиване на мозъци в България!!!
  • 127 Коренно

    13 1 Отговор

    До коментар #108 от "Стефан":

    След като Хрушчов изгони американските ракети "Юпитер" от Турция,повече американски ракети в Турция и Гърция не е имало. Турските и гръцките ракети бяха допотопните "Онест Джон" и фъргаха до 40 км. Нашите ракети стигаха до Атина и до средата на Анадола,а и бяха 4 -5 пъти повече. Тоест нещата са се променили коренно ,но в наша вреда.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Да закрием

    2 0 Отговор
    българския "респектабелен"
  • 130 ХХХ

    13 1 Отговор
    сръбските слуги плачат на руските си господари. нито някой нормален ще се впечатли от някаква статия на изкукала другарка , нито самите Руснаци се интересуват от коя планета са паднали македонците. съвет към съседите- колкото по рано се откажете от злобата към майка ви България..толкова по скоро ще видите Европа и икономиката ще тръгне. просто и ясно . дотогава се самоизолирате от злоба
  • 131 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    Сайтът Regnum да се прекръсти на Rectum.
  • 132 Rldk

    12 6 Отговор

    До коментар #68 от "Кое е право":

    Бомбандировките спряха сръбските зверства в Босна - над 8000 разстреляни само в Сребреница, включително деца. Телата са намерени в масови гробове. Американците не унищожиха нито идно сръбско село. Стига сме ревали за сърбите. Заслужават си всичко, включително и боя от албанците. Сърбия е най-големият враг на България.

    Коментиран от #204

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 питу гули

    3 6 Отговор
    ЧЕТЕМ И НЕ ВЕРВАМ НА УШИТЕ СИ и как тогава блгария плашта воени репресии на грциа 60 милиона долари евивалент днешни 60 милиарда долари, Тито 'диктатора' проштава 25 милиона долари за какво не ги е поискал потрсета по чичко гоогле и германците за всеки депортиран евреин плаштали по 250 доичемарки x 28000 евреи = каде са свршили тие пари? ВМРО нали е втрешно македонско револуциона организациа и откаде накаде неиниа воивода 'хайдутин' чкембе ИВАН кодово име сас поколениа работи в државна безбедност и башта му и .... родум од русе интерес кам македония и македонцките работи и кои дава 1000 еуро за паспорт и 10000 еуро за шиптар и кои взема ддс на кого?
  • 136 ацевик

    1 6 Отговор
    Автор Боян Чуков извиниаваи а нали стразбург ви осуди за ОМО ИЛИНДЕН не сте писали нешто за тва давам ви идеа тема за следваштата година. т.е. нали ниама такава држава регистрирахте за половин година но и за тех сте пишман
  • 137 Мери

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "TürkEfendiOğlu":

    Буну хич бир заман олмайъджак. На български - това никога няма да стане
  • 138 Гларус

    1 0 Отговор
    Третякова, КАТ да ти го отпуря и ша помислиш,че конь та а ритнал!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Бунтата

    4 1 Отговор
    Като ви чета коментарите,вие всички за американската академия на науките,ама да им метете канцелариите!!!!
    Големи професори големо нещо!!!
    Ама поне да разбирахте нещо!!!!
    Понеже сме много професори,сме много цъфнали та чак вързали!!!!
  • 142 Бунтата

    3 1 Отговор
    Тази година поповете за "Йордановден",ще хвърлят кръста--ОНЛАЙН!!!
    СЕГА УПРАВНИЦИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ОНЛАЙН ГЬОЛ,за да се хваща кръста!!!!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Голям Юс

    0 1 Отговор

    До коментар #102 от "Няма":

    И за какво ни е?
  • 147 Чети енциклопедия Британика,

    8 0 Отговор

    До коментар #143 от "македонец":

    Не някой фейсук страници с последователи, абе много си елементарен, затова ли залипавате надписи в църкви и плочи, всичко изчекъркахте, пътищата ви са строени от българите през втората световна война, дето ги наричате фашисти окупатори, не са окупирали себе си, вардарска Македония е българска земя, подарена на сърбите 1919, факт неуспирим, а ти лъжи може да си пишеш, лъжата ви е държавна политика, по подобие на Сърбия, що не ги чакате заедно за ЕС, най ще е добре
  • 148 Мохамед

    10 3 Отговор
    Сръбския шовинизъм докара разпада на Югославия, а сега ще докара и отделянето на Войводина, което ще сведе Срупската държавица до един щовинистичен анклав от шепа богоборци.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Иван

    6 0 Отговор
    Поздрави за Г-н Чуков. Много изчерпателна статия. Дано не се намерят "компетентни", като Лазар Кънев, да я оспорват.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 респектабелен

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "2786":

    Само тази дума, ми подсказа, че Дойче Веле е ушила статията! респектабелен! Някой да познава такава дума в българският език! Много уважаващ, предизвикващ уважение, водещ и тнн!
    респектабелен! Смях и траур, за българската езикова култура!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Иван Михайлов

    11 0 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.

    Коментиран от #190

  • 159 Чавдар войвода

    5 0 Отговор
    Сите сърбе на върбе.
  • 160 Изостанали ватници

    7 1 Отговор
    'Манията за величие на Русия, винаги завършва с купони за хляб. '
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Пастир

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Аз мисля че ньойския договор":

    Е как ще ми лапаш гегата ако ни изтрепят всички
  • 164 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    90% от българите били русофили? Според кой? А да според русофилите. Действителността на избори за про руските партии гласуват 10-12% от българите въпреки милионите които налива Москва в пропаганда и купуване на гласове. Защо така бе Миме защо предателите винаги се оказвате една незначителна част от народа въпреки че твърдите че 90% от него ви подкрепя? Защо Тиквата от над десет години печели всички избори само защото твърди че е срещу Русия (което е нагла лъжа разбирасе)?
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Русский":

    Драги рассинине (пишати го така за да ме разбереш защото ако ти напиша руснак ня да схванеш че става дума за теб) ако прочетеш какво пише във вашите медии (стига да можеш да четеш на руски в което дълбоко се съмнявам) ще разбереш че българските медии не лъжат дори ще разбереш че те не казват и половината от нещата които расоянските неблагодарници пишат срещи народа направил от дивото угрофинско племе Мокши културен народ
  • 167 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "И аз да кажа":

    Ма ти наистина ли вярваш че този е руснак?
  • 168 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Стига петни името на Апостола бе келеме.
  • 169 БиБи кинг

    0 0 Отговор
    Иасно е,че бившите бойковинци около Охрида че требе да направиат остар завой в поведеньето и мислите си, зашто па допосльедно да се не гечаниат? Важното е накраиа кой че подава семената течнос коиа остава вповече!
  • 170 Роко

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "българин":

    Русия никога не се е опитвала да отвоюва цялата българска земя. Още през юни 1876 година (още димят опожарените български градове и села) в австрийския град Райхщад руският и австрийският императори се разбират че голяма българска държава няма да има. Ще бъдат създадени две български държавици под руско влияние България и Източна Румелия, а Македония остава в австрийската сфера на влияние (което и става на Берлинския конгрес). Примерно предложението на гадния еврейн Дезирели които неистово бил мразел България било да се създадат източен и западен български вилает които да включат всички земи включени в българската екзархия (включително Македония, Северна Добруджа, Нишко и Пиротско) но благодарение на "братска" Русия и лично на големият "приятел" на България граф Игнатиев (за наш срам една от централните улици в столицата ни носи името на този искрено мразещ българите човек) този вариант е бил отхвърлен за сметка на руския.

    Коментиран от #223

  • 171 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Дедо Яго":

    Нещо си в грешка тя се появява ВЪПРЕКИ намесата на Русия. И се появява в такъв осакатен вид БЛАГОДАРЕНИЕ на намесата на Русия.
  • 172 Сър Пичук

    5 2 Отговор
    Толкова за "братската" руска помощ.
    В интерес на истината, Русия/СССР се конкурират с Турция като страните причинили най-големи злини на България.
  • 173 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Tутанкамон":

    По голяма глупост скоро не бях чел.
  • 174 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Асен Милев":

    Приятелю изгонването на двамата шпиони няма нищо общо с въпросната статия. Русия води активна антибългарска политика от 18 век. След всяка руско-турска война Русия предлага на Турция да размени свой поданици мюсюлмани за християнско население от Турция благодарение на което се променя етническата карта на българските земи. Сега за ролята на СССР във ВСВ да видим каква е август 1939 година е подписан Московския договор (наричан Молотов-Рибентроп) с които започва ВСВ. В съответствие с договора Германия напада Полша на 1 септември, СССР прави същото на 17 септември. След разгрома на Полша братските червени и кафяви войски правят парад на победата в завладяния с общи усилия полски град Брест. След това до 22 юни 1941 година СССР снабдява съюзника си Германия с всичко необходимо за да воюва като се почне от пшеница и се стигне до алуминий и нефт. А да не забравяме всички бъдещи германски танкови асове са обучени на съветските танкови полигони. После Хитлер напада СССР съветската армия е разгромена (само до края на 1941 година са пленени над 4 милиона червеноармейци) въпреки многократното превъзходство което има червената армия (само при танковете съотношението е 8 към 1 над 24 000 червени танка срещу 3200 кафяви при останалите видове въоръжение положението е същото). След поредица от поражения червената армия бяга до Москва там Сталин издава прословутата си заповед " нито крачка назад" (издава я заради паническите вопли на Жуков да изоставят Москва заради ко
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 БГ Фашага

    2 1 Отговор
    ДА живее оста Рим-Берлин -Токио!!!
  • 178 Туци

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ахахах":

    Тогава ще се типлиш на въглища.
  • 179 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Асен Милев":

    Много елементарно.
    Нека започнем от там, че в политиката няма приятели, а само интереси.
    Ето и малко история:
    - Още преди освобождението руски отряди редовно опустошават североизточна България и отвличат цели села за да ги закрепостяват (поставят в робство) и да работят за тях. За да се обработват плодородните земи Турция населва опустелите села с преселници от азиатската си част.
    - През 1829г Руската войска прекосява цяла България и стига чак до Цариград, където Турция е принудена да подпише примирие, което дава независимост на... Сърбия. Във войската има много българи, които настояват пред руското командване да се даде независимост и на България, която така и така вече е без турци. В отговор, те са хвърлени в затвора.
    - Войските, които освобождават България през 1877/1878г са интернационални. Там има и финландци и румънци и дори и сърби. Отделно и българското опълчение. Руската част пък е съставена от войници от области главно от днешна Украйна, заселени предимно с етнически българи. Така, че почит за Освобождението дължим колкото на Русия, толкова и на други народи, включително на днешна Украйна.
    - След Освобождението България е поставена под двегодишна руска окупация. Така, че Освобождение е малко пресилено да се каже. По-скоро имаме замяна на един владетел с друг. Отделно, че това се отнася само за част от България, докато други остават все още под турска власт.
    - След Съединението Русия заема страната на Сърбия, която напада България. Също та

    Коментиран от #186

  • 180 Сър Пичук

    6 2 Отговор

    До коментар #74 от "Асен Милев":

    Продължение от 179:
    - При Освобождението Южна Добруджа е дадена на Румъния, като компенсация за нейни територии присъединени към Русия. Т.е. Русия анексира земи за наша сметка.
    - Отделянето на Македония от Бъгария е план и на Коминтерна и по него работи предателят Георги Димитров.
    - И през двете войни България иска помощ от Русия/СССР за да си възвърне несправедливо отнети територии вследствие на двете Балкански войни, но не я получава и това е поводът да се съюзява с Германия.
    - След 1944г БКП (днешната БСП) предлага на два пъти да станем република на СССР, но те отказват.
    - По времето на Тито Югослваия се отдалечава от СССР и ние ставаме най-близкият им съюзник на Балканите, но въпреки това те продължават с политиката на отделяне на Македония и присъединяването и към Сърбия.
    - След разпада на СССР ние сме оставени без доставвки и поддръжка за армията, без суровини и енергийни източници, без пазари, без нищо. Получаваме подкрепа от НАТО, ЕС и САЩ.
    - От години България е жертва на хибридна война от страна на Русия, която не сме желали и не можем да си затваряме очите пред руския шпионаж.
  • 181 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #157 от "Аз мисля че ньойския договор":

    О свещенна простота. Приятелю руска подлога според същия този договор Турция също е губеща страна. А Русия там изобщо не участва. Защо? Ми защото на 3 март 1918 година подписва най - позорния мирен договор в човешката история и се предава безусловно. Между другото България е една от страните победителки нещо което българите си заслужават защото режат руски тикви както и татарин не ги е рязък с което така впечатляват германското командване че то не само кани български представители на подписването на договора но и избират подходяща дата за да уважат съюзника си.
  • 182 Готин

    2 0 Отговор
    Това тук е психодиспансера, нали!?
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 ТтТ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Готин":

    Точно!Трудно им е да признаете и за писменоста и за вярата която са е приели от нас!
  • 185 ТтТ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Смешник
  • 186 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #179 от "Сър Пичук":

    Пич мислите са ти правилни но с фактите си скаран. През 1829 година са освободени Румъния (Влашко и Молдова) и Гърция не Сърбия (тя е през 1812 година). Изселените към Русия българи са заменени с татари,черкези и други мюсюлмански народи от Русия (Русия заменя мюсюлмани за българи християни и това става след всяка руско-турска война). През 1878 година Русия дава като компенсация на Румъния Северна Добруджа не Южна, дава също на Сърбия Нишко (край населен изключително с българи). През 1885-та Русия не застава на страната на Сърбия тя я уговаря да води тази война след като Турция отказва защото смята съединението за нещо нормално (след разгрома при Сливница Сърбия е спасена от Австо-Унгария защото според Рско-Австрийския договор от Райхщад 1876г. Сърбия е в сферата на влияние на Австрия както и Македония). Коминтерна следва руската политика въпреки че основателя му Ленин унищожава руската държавност но това не пречи на съветските вождове да наследят неистовата омраза към всичко българско руските царе (България е сред загубилите страни през ВСВ по лично настояване на Сталин)

    Коментиран от #189, #196

  • 187 Аве Майн Кампф

    6 1 Отговор
    Вeтo дo дупкa нa прocръбcките убитаци в Cкoпиe , и e крaйнo врeмe тaзи измиcлeнa държaвицa да изчезне от кaртaтa, и зeмитe дa бъдaт върнaти нa България и Aлбaния ...... кaктo cи e редно .
  • 188 боко тик

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Менгеме":

    ако признаем македонското мнозинство у нас , ромите и турците , какво ште останеме
  • 189 Сър Пичук

    2 2 Отговор

    До коментар #186 от "Роко":

    Благодаря за корекциите.
    Поздравления за подробните коментари.
  • 190 боко тик

    1 2 Отговор

    До коментар #158 от "Иван Михайлов":

    за мен Македониа е до софиа, благоевград , сандански , петрич , кукуш , солун , лерин...ако не си знаел
  • 191 Болялин

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    Ще опитам да не ти е дълго за четене и с няколко думи да ти стане ясно !
    При все че сме дали религия, четмо и писмо на Русия, тя никога не е била приятел на България ! И от столетия има само стратегически вълчи апетит към нашата държава !!!
    По - големи фашисти и окупатори от тия руски партенки НЯМА ! И днес го демонстрират във всяка точка по света, кътето дрънка оръжие руският ботуш е там !!!
  • 192 боко тик

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "Трятаковска, Македония е":

    до кога ште лажете , србите като и б,лгарите искали да не посрбат со додавка ,, ич ,, на крајот на презимето
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 даскал по бълг

    2 0 Отговор
    А на какъв език, с чии букви написа статията си тази другарка?
  • 195 Активист на БКП

    2 1 Отговор
    Сайтът обаче НЕ е руски ,а АМЕРИКАНСКИ !!!
  • 196 Инджето

    5 3 Отговор

    До коментар #186 от "Роко":

    инджев, ти ли си бе? Толкова общи и неверни неща само ти имаш таланта да изкривяваш като пишеш.
    Ай спри се!

    Коментиран от #198, #212, #213

  • 197 Ген И Водков

    3 2 Отговор
    На всички е ясно, че от руснация нищо хубаво не е дошло. няма и да дойде! От там само студ и мизерии!
  • 198 хахахахахах

    2 3 Отговор

    До коментар #196 от "Инджето":

    Ти си за 0свидетелстване , рус0яд
  • 199 Кой е Гоц

    2 4 Отговор
    Правилно г.н Чуков, България трябва да отстоява националните си интереси въпреки ,че никой в тази територия не разбира какви са те. този полудив народ трябва да се подтиква към див безумен национализъм за да може враждата между Българите и станалите балкански народи да е жива, а те да отиват в съюз с германци ,американци и всички антиправославни сили каквито намерите на земята. Ясно е едно, това племе с самоунищожава в просототията си и безумната тъпота. За това такива статии като вашата са много полезни, дай Боже повече такива. Оле ! Ние сме за другари. Време е България да е достойна и да даде отпор на враговете си . Колкото повече простотия толкова по добре.
  • 200 Българин

    1 1 Отговор
    Сепециално за СССР портала ReCtum,вето,вето,вето до дупка!
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 muslim

    2 4 Отговор

    До коментар #132 от "Rldk":

    Глупости си писал. Преди отмъщението на сърбите в Сребреница има геноцид над сърбите в Босна от босненските мюсюлмани. Натовските умиротворители насърчават междуособиците в Югославия и конкретно отмъщението на сърбите в Босна, като отговорните нидерландски части наблюдават, но не се намесват.

    Освен това, натовските бомбардировки над цивилно население, вкл. с обеднен уран, от който пострадахме и в България (да не обяснявам, че нато бомбардира и София, кв. "Горна Баня" с противозенитна ракета "Hell fire"), по никакъв начин не могат да се отнесат към защита на мюсюлманите в Босна. Войната в Босна беше през 1994 г., а натовци започнаха да бомбардират Сърбия (вкл. Косово, като неразделна част от Сърбия) и Черна Гора на 24.03.1999 г. Бомбардираха и косовските мирни жители (уж по грешка) като изгориха цяла колона с шиптъри – 74 изгорени мюсюлмани от нато. Над 2000 души цивилни граждани на остатъчна Югославия бяха избити в своите домове, във бомбардирани влакове, на мостове, на месторабота в националната телевизия… Бомбардираха и посолството на Китай…

    Натовци показаха, че са убийци и в София и в цяла България имаше масови анти-натовски митинги на солидарност с избивания от нато братски народ на Сърбия и Черна Гора. Продажниците от ОДС не просто дадоха коридор на натовските самолети, вкл. турските, да избиват сръбски и черногорски деца и жени, дадоха цялото небе над уж суверенната и независима държава България.
    Турските бронирани колони за окупация на Косов

    Коментиран от #205, #215

  • 205 muslim

    2 3 Отговор

    До коментар #204 от "muslim":

    (продължение)

    Турските бронирани колони за окупация на Косово, с гордо развени турски байраци и с нито едно българско знаме, дефилираха като победители през цяла България, вкл. на околовръстното шосе на София, на път за Косово. Предателството на ОДС и лично на Пешо коня, патладжана Костов и Надежда (която се навежда) не само унизиха българската нация, но и я въвлекоха в нова вражда с братския славянски народ на Сърбия.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #202 от "Македон":

    Ела си го вземи бе македон.
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 F-off

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    Не бе, за кеф на матрьошки като теб да ги оставим да си развяват коня...
  • 210 Джизъс

    4 1 Отговор
    С Путин не съм седял на маса, ма съм седял на маса с руснаци в Русия, обикновени хора. Приемали са ме приятелски и много добре знаят от дека е кирилицата. Целият вой от македонистите и проститутките им идва от това, че им запари на трътките и още ще им запари. На палци ще стъпват около циганите на чаршията у Скопие след бленуваните преговори со Европската уния.
  • 211 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Русия е права":

    Глупости!!!Пий си хапчетата бе, човек!
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #196 от "Инджето":

    Не приятелю не съм Инджев, за разлика от него всичко което пиша е подкрепено с документи.

    Коментиран от #218

  • 214 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #92 от "Стига с лъжите Чуков":

    Приятелю знаеш ли какво значи изобщо думата колаборация и в какъв случай се използва? Очевидно е че не? Колабоционист е човек които сътрудничи с враговете на родината му (в България такива са комунистите)

    Коментиран от #225

  • 215 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #204 от "muslim":

    Пич спри дрогата бе. Първо в България никога не е имало масови анти натовски протести (освен ако за масови не смяташ сборището на десетина национални предатели) Сребреница е военно престъпление на сърбите за което престъпниците са осъдени и присъдите им са признати дори в Сърбия

    Коментиран от #216, #217

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Ей нещастник

    3 2 Отговор

    До коментар #215 от "Роко":

    по време на бомбардировките на убийците от нато в Сърбия и Черна Гора - март, април и май, в цяла България имаше масови митинги срещу нато. Площад "Александър Батемберг" в центъра на София (бившият пл. 9-ти септември) не беше в състояние да побере протестиращите софиянци - не като сегашните протести спазващи дистанция, а човек до човека! - Над 50 хилади души, покатери ли се и по алеите, стълбищата и тревните площи на бившия царски дворец. Снимки има в тогавашните масови вестници!
    Нааканият български летец - генерал Попов - тапата - се оправдаваше на мен, че българските военно-въздушни сили нямат нищо общо с предателската политика на патладжан Костов и Надежда, която се навежда и дори, че не подкрепя натовските убийци в остатъчна Югославия. Сега тапата генерал Попов е депутат от ГРОБ за България в антинародното събрание.

    Пешо коня от ОДС/СДС загуби президентските избори през 2001 г. срещу Георги Седефчов, защото софиянци го мразеха, макар и от СДС, заради подкрепата му за натовските убийци, които бомбардираха и София!

    Коментиран от #220

  • 218 Инджето

    4 1 Отговор

    До коментар #213 от "Роко":

    Така ли, а защо лъжеш колкото Инджев?
    На Потсдамската конференция август 1945, цитирам:
    "Съюзниците признават на Италия статут на съвоюваща страна и Сталин предлага това да бъде направено и за България, но Рузвелт и Чърчил отказват да обсъждат въпроса.."
    А ти изопачаваш-"България е сред загубилите страни през ВСВ по лично настояване на Сталин"
    Трябва ли да изпиша два листа коментари за да опровергавам всичките твои измишльотини?? Аз да не получавам грантове за това!

    Коментиран от #219, #224

  • 219 Рлко

    1 1 Отговор

    До коментар #218 от "Инджето":

    Би ли дал източника на тази глупост. А да те питам знаеш ли защо СССР обявява война на 5 септември? Знаеш ли какво иска Сталин от Хитлер през декември 1940 година? (След това искане Хитлер издава заповед да се разработи план за нападение над СССР) Приятелю харчи си със здраве 30 сребърника (рубли) които взимаш за да пишеш глупости и не мисли че ако ти си продаваш душата на дявола всички са толкова изпаднали колкото теб

    Коментиран от #221

  • 220 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #217 от "Ей нещастник":

    Явно живееш в някаква паралелна вселена (кво да се прави дрогата не прощава на никого). Предателите никога не сте можели да съберете 50 хиляди човека по никакъв повод. Още по малко това можехте да го направите през 2000 година (прекалено пресен беше спомена за последното ви управление и целия народ ви мразеше за това че ограбихте труда му). Защо Гошко Седефчов стана президент няма да ти обяснявам едвали имаш капацитет да ме разбереш но определено не е защото софянци мразеха коня или циганчето още пък по - малко има връзка с НАТО. Дори сега толкова години след това едвам успяхте да излъжете веднъж да се съберат около десетина хиляди (е още на следващия ден вече бяха около хиляда и намаляваха с всеки изминал ден докато се стигна до великата блокада на Орлов мост в която участваха ДЕСЕТ ПРОТЕСТЪРА И ЕДНО КУЧЕ след която измисленият ви протест беше прекратен).
  • 221 Инджето

    0 0 Отговор

    До коментар #219 от "Рлко":

    Инджев, източника на тази глупост се нарича "Потсдамската конференция". Защо се правиш на утрепан???

    Коментиран от #226

  • 222 Рико

    2 1 Отговор
    По темата е ,голямата за нас тема Балкани : Босна и Херцеговина има президентски триумвират - босненец, хърватин,сърбин. Лавров е на "приятелско посещение", Хърватинът и босненецат са ОТКАЗАЛИ да приемат Лавров! Скандал,та скандал! От доста време пиша, че Балканите ще умият очите на свободния свят за безсрамията и наглостта на Москва. Москва ще си счупи главата точно на Балканите. Познаваме си се! Ако Москва преиграе, а тя вечно преиграва, Балканите ще я поставят на място.
  • 223 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #170 от "Роко":

    Преди войната 1877/8 Игнатиев изпраща докладна на своите шефове в Петербург, в които обосновава идеята .... Цариград да стане столица на Русия! Ако това се беше случило,какво изобщо ставаше с българите и земите ни? Приятели?! Та и благодетели!? Освободители!? Документът,доколкото съм запознат е съхранен в архивите на бившия Азиатски департамент. Да отварят архиви и да четем!
  • 224 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #218 от "Инджето":

    Подписване на примирието (категорично не приемам термина! ), Париж, 1947 : България е оставена извън лагера на съвоюващите. Българският представител Васил Коларов, проформа възразява пред ... Франция! Само че българската армия не воюва под командването на де Гол, командва се от Толбухин. Де е Москва, де е Париж. България е оставиха в лагера на победените за да може тук Москва и формално да има правото да прави каквото си иска.
  • 225 И без

    3 0 Отговор

    До коментар #214 от "Роко":

    И без да ми обясняваш в скоби кой е врагът на България знам,че австроунгарците и дойчовците ни докараха до две национални катастрофи и ни туриха на пангара за трета национална катастрофа.
  • 226 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #221 от "Инджето":

    Приятелю на посдамската конференция Рузвелт не присъства възпрепятстван е бил така да се каже. Точно затова те попитах от къде си прочел тази глупост. След нелепия отговор разбрах че всичко което си написал е пълна глупост колкото да заработиш 30-те сребърника (рубли).
  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 СССР

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Ха ха ха ха ха
  • 229 СССР

    0 1 Отговор
    Браво на Русият сайт абсолютно е прав
  • 230 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Tутанкамон":

    Който не вярва на статията и на Чуков да напише в Тубата Шешель и да изгледа материалите. Доста ще му се изясни какво са сърбите и тяхната политика. След битката на Косово поле, Сърбите стават най верния васал на османлиите. На практика след това те воюват на тяхна страна във всички войни. Сърбите потушават въстанието на Константин и Фружин, нападайки ги в гръб. В същото време сръбските войски предвождани от крал Лазар спасяват децата на Баязид и напрактика спасяват османлиите от заличаване. Сърбите, предателите на балканите, половината от тях доброволно стават мюсюлмани (бошнаците). Заедно с албанците провеждат еничарската политика на балканите. Потерпевшите са основно българите. Структурата на сръбското общество се запазва след завоеванието. Гърците си остават държавнотворен народ като Вселенския патриарх е патриарх на всички християни в империята. Така българите се превръщаме в брашнения чувал на балканите. Е, кланетата от наша страна не са били малко, отмъщава ли сме достойно но без аристокрация която да води сме нямали шанс.