Last news in Fakti

23 Декември, 2020 13:00 4 065 33

Валентин Вацев: В БСП смятат, че по-добре партията да загуби изборите, отколкото Корнелия Нинова да остане

  • валентин вацев-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Българското общество живее с гръб към собствената си държава и няма илюзии, че тя може да направи нещо, а собствената му държава се страхува от обществото

Валентин Вацев: В БСП смятат, че по-добре партията да загуби изборите, отколкото Корнелия Нинова да остане - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В БСП има хора, които съзнателно казват, че по-добре партията да загуби изборите, отколкото Корнелия Нинова да остане. Тези хора съществуват и съвсем не са безпомощни. Корнелия Нинова води битка и срещу тях, казва в интервю Валентин Вацев.
- БСП е партията, която е с последователна опозиция и се заявява за алтернатива на ГЕРБ? ГЕРБ и БСП са с почти изравнени позиции.

- Корнелия Нинова наистина е образец на безкомпромисност и яростно отричане. Това е абсолютно необходимо, но от друга страна е крайно недостатъчно за изборна победа. Откакто Корнелия Нинова победи на конгреса, тя разполагаше с пет месеца, за да направи най-важното в БСП. А то не е да се редят листи и да се води битка с троцкистите в БСП, които в момента откровено залагат на провала на изборите. В БСП има хора, които съзнателно казват, че по-добре партията да загуби изборите, отколкото Корнелия Нинова да остане.

- Кои са тези хора?

- Не бива да казвам имената им, защото веднага ще се получи клюка. Но тези хора съществуват и съвсем не са безпомощни. Корнелия Нинова води битка и срещу тях. Тя ги знае кои са. Но основната ѝ задача бе друга, не да води битка с тях, а да заправи заявка за нова политическа идентичност на БСП.

- Тя я направи.

- Това беше на конгреса, а на конгреса е като на сватба – едно нещо е на сватбата, а друго – животът на младоженците, след като мине меденият месец. Заявката за нова идентичност, направена на конгреса, не беше задълбочена. Защото новата идентичност включва организационни, политически и морални ориентири. Тя трябваше да бъде сложена на масата, но не като обещание, а като процес. Аз не твърдя, че Нинова е забравила това си обещание, твърдя, че по тази линия не се прави нищо особено. БСП продължава да бъде обърната към себе си. Нинова много трудно може да воюва срещу вътрешната опозиция и едновременно срещу тези, от които иска да отнеме властта в състава на една широка, конструктивна и същевременно отговорна коалиция.
- Има ли у българския гражданин отрезвяване, внесено от COVID ситуацията – и в медицинския ѝ и в икономическия ѝ аспект?

- COVID кризата помогна на българина да осъзнае невъзможността да се живее така.

- Това означава ли, че българинът в резултат на COVID кризата е осъзнал докъде води неуважението на труда на знаещите и можещите (лекарите са част от тях) и поставянето на челни обществени позиции на хора, които трудно могат да се похвалят с експертиза в някоя област?

- Тези неща българите ги разбират. Мислещата част от българското общество осъзнава и други неща. Въпросът не е, че държавата е кофти направена – няма симпатични държави в този свят. Но има държави, които функционират. Справка, Франция. Френската държава, например, не е симпатична, но тя работи, докато в България гние самата тъкан на държавния механизъм. Т.е. става дума не за високи проблеми, а за невъзможността да се живее с тази власт практически в нашето всекидневие.
- Това означава ли, че основните политически субекти, когато осъзнаят това, за което говорите, ще се ориентират към хора знаещи и можещи и така ще повишат своя рейтинг?

- Не, не, не. Българските политически субекти са колективни тела. Те не могат да се ориентират към знаещи и можещи, защото за тях те самите са знаещи и можещи и никой не знае и никой не може по-добре от тях. Те са на принципа „който предвари, той ще натовари“. Ние сме предварили и затова сме натоварили. Възможността знаещи и можещи хора да заемат съответни позиции е въпрос на битка, която още не е започнала. И затова знаещите и можещи хора все още не се осъзнават като заслужили да заемат държавни, културни и управленски позиции. Те по-скоро бягат в чужбина и търсят дребното си индивидуално щастие.

Подмяната на този елит може да стане само в условията на много тежка криза, когато хората осъзнаят окончателно, че така повече просто не може да се живее. Гражданинът не може да задейства държавната машина да изпълни някакви задачи, различни от нейните собствени задачи. Затова в България се живее на два етажа. На единият е държавното управление, където си има своите вътрешни конфликти, цели и разправии. Но тази вътрешна машина не се допира до обществото, освен в случаите, когато идва да иска пари под формата на данъци, такси, глоби.

Българското общество живее с гръб към собствената си държава и няма илюзии, че тя може да направи нещо, а собствената му държава се страхува от обществото. Затова първият и вторият етап на протестите на Отровното трио бяха успешни етапи, защото те тогава успяха да създадат представата в обществото, че „Ние сега тази държава ще я научим да живее с лице към обществото!“ Оказа се, че нищо такова не стана и инициативата си изтече във времето.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 6 Отговор
    Всички парламентарни партии са за затвора!

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нпаус 485

    25 2 Отговор
    Отново добър анализ на Вацев....

    Коментиран от #5

  • 4 the future

    17 5 Отговор
    вацев,умен човек си,не се занимавай с кухненските проблеми на бита партия а кажи нещо за бъдещето на България!

    Коментиран от #14

  • 5 Аха

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нпаус 485":

    Наистина, доста точно казано! Браво на човека за правилната оценка на ситуацията.
  • 6 Българка

    17 7 Отговор
    В България се създава гражданското общество, което е наясно, че трябва промяна на цялата система и върховенство на закона, а не крадливи послушковци.
    Време е българите да си върнем държавността в държавата.
  • 7 Си ган

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И да си прав, кой да управлява тогава? Няма нови лица...

    Коментиран от #11

  • 8 00000014

    15 12 Отговор
    Отново тенденциозно заглавие неотговарящо на съдържанието. Отнего се разбира, че цялото БСП не я иска, а от статията "някои". Е, това е журналистика, но МРЪСНА журналистика. А на мене лично Корнелия ми харесва само затова, че иска да натрие носа на СтанишеФ и групата мошеници около него.
  • 9 Я... Я

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ТАКА Е. НО АКО СИ ОТ НАСЛЕДНИЦИ
    НА ИВАН КОСТОВ?? . И ТЕ СА У КЮПА
    БЯХТЕ СЪС БОРОСОВ УПРАВЛЯВАХТЕ СЪС НЕГО. ЗАБИВИ У ДЕСЕТА ГЛУХА. БСП МОЖЕ ДА СА
    ЛОШИ, ГАДНИ, НО НИКОГА НЕ СА
    БИЛИ ПОДЛОГИ НА ГЕПИ ("ГЕРБ").
    НАРОДА Е УМЕН ЩЕ РЕШИ КОЙ И
    ЗАЩО.

    Коментиран от #12, #29

  • 10 МОШЕНИЦИ

    7 9 Отговор
    НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ ВАЦЕЕЕВ , ИМАШ НЯКАКЪВ АВТОРИТЕТ , А КОРНЕЛА ПОЧТИ НИКАКЪВ , НО ПЪК КАКЪВ АВТОРИТЕТ ИМА НАПРИМЕР СВИНЯРА ОТ ПЛОВДИВ - ЩО НЕ СЪМ ТЕ ЧУЛ ДА ГО СПОМЕНЕШ ? ЩО НЕ РАЗНИЩИШ СТАНИШЕВ КАТО МОРАЛ , КРАДЕНЕ И КРУПНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРЕЗ 10 ГОДИШНИЯ СИ МАНДАТ И ЧЕ ПО КРАДЕНЕ Е КОНКУРЕНТ НА ТИКВАТА !
    ИМАШ БЕЗБРОЙ КАТО ТЯХ В БСП АМА МЪЛЧИШ ! СТРАХ ЛИ ТЕ Е ИЛИ КАКВО ?
  • 11 Я... Я

    4 15 Отговор

    До коментар #7 от "Си ган":

    Генерал ПРЕЗИДЕНТА. ТОЙ НАПРАВИ
    ПРОТЕСТА НЕГО ИСКАТ НАРОДА. ВОЕНЕН, ПИЛОТ, УМЕН. ДА СЪЗДАДЕ
    СВОЙ ПРОЕКТ. АКО НЕ НАПРАВИ Е
    АУТ.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Си ган

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Я... Я":

    Никога повече БСП в управлението на страната, запомни това!!!!!! Май забрави Станишев как се целуваше с ДПС на Орловеца!!!!
  • 13 Чрвен имбецил

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Я... Я":

    Какъв лидер виждаш от него? Само на част от избирателите ли? Едно нещо няма хубаво направено за мандата си освен, че се изложи като последняит г*лупак по време на гостуването си в Панорама...

    Коментиран от #28

  • 14 Мдааа

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "the future":

    Не бъркай човека с Алена ...
  • 15 Точно ,

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Я... Я":

    и проектът ще се казва "Решетников" ...

    Коментиран от #33

  • 16 Хаджиментов

    4 5 Отговор
    "...първият и втoрият eтaп нa прoтecтитe нa Oтрoвнoтo триo бяхa уcпeшни eтaпи, зaщoтo тe тoгaвa уcпяхa дa cъздaдaт прeдcтaвaтa в oбщecтвoтo, чe „Ниe ceгa тaзи държaвa щe я нaучим дa живee c лицe към oбщecтвoтo!“ Oкaзa ce, чe нищo тaкoвa нe cтaнa и инициaтивaтa cи изтeчe във врeмeтo."
    Ясно! Вонящите не са направили нищо, но е било успешно...
  • 17 ПЕНКО

    2 11 Отговор
    КАК Е ВиЦОВ ??? КО ФТИ Е ДА СИ ПОЛУУМРЕЛЯК ДА ИСКАШ ,ДА ДАВАШ "МЕРОДАВЕН" АКЪЛ ,НО НИКОЙ ДА НЕ ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ -ОСВЕН ЖУРНАГЪЗТИЧЕСКАТА С ГАН !!!!!!!!!!
  • 18 КОЛКО Е ВАЖНА ТАЗИ НОВИНА !

    3 6 Отговор
    Само професот може да открие такъв факт ! Ами ако нямахме такъв професор , щяхме да си умрем непросветени ! Какъв благодат е да сме ФРАШКАНИ С ПРОФЕСОРИ и да живеем като Глупаци и ПЕЩЕРНЯЦИ !
  • 19 ДОБРЕ, ДЕ.

    6 4 Отговор
    Само не разбрах какво е бъдещето, на БСП, СЛЕД като още не може да се регистрира след направените вътрешни избори.
    ПАК ЛИ ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ ПРЕЧИ НА НИНОВА.... ИЛИ ИЗБОРИТЕ ДАЛАВЕРИ!???
  • 20 НЯМА значение бе Гуньо, НЯМА !

    2 4 Отговор
    Все едно на Коледа ПРАСЕТО да има ПРЕТЕНЦИИ кой ще го държи за краката , КОГА МУ РЕЖАТ ГЛАВАТА ! Коя ще да е КОАЛИЦИЯТА - ножа не ни мърда ! Все едно и също ни чака ! РАЗЛИКАТА е само в умението да ни УМАЙВАТ и когато се усетиш , Газовият Торч вече те ОБГАРЯ И ГОРЕЩАТА ВОДА ОБЛЯЛА ! РАЗФАСОВАНЕТО НИ от 30-се години Продължава !
  • 21 Вацев ти в същност просвещаваш ли ни

    3 4 Отговор
    Или просто да изкараш някой лев за Коледа ? За народа ли се бъхтиш или за КЕЛЕПИРА ! Ифайдата от това що вършиш за кого е ? За нас ? ЕДВА ЛИ ? Вски Партии точат " НОЖОВЕ " , как да разфасоват БЮДЖЕТА , а народа " вълци го яли "!
  • 22 Вацев НАПИШИ със думи ПРОСТИ

    1 6 Отговор
    Няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ коя партия ще ни Яха и ще ни Поеме - ще си теглим все едно и също БРЕМЕ ! Нито една от тях незабелязва НАРОДА, като контрольо на ВЛАСТТА ! Това означава че НАРОДА е извън ИГРАТА ! А Изборите е тяхно вътрешно БОРИЧКАНЕ ! КОЙ ДА ДЪРЖИ НОЖА ! И КОЙ ДА КАРА ВЛАКА !
  • 23 Вацев ,

    1 5 Отговор
    Езък ти , за Шашката ! Езък ти, за Фуражката ! Езък ти за титлите, званията, длъжностите , дипломите, грамотите и медалите ! Плачеми се бе ма/на - уж приказвате а ЗАЩО НИЩО НЕКАЗВАТЕ ?!
  • 24 ШИВАЧИ

    0 0 Отговор
    С НЕВИДИМИ КОНЦИ ! Такова чудо небяхме виждали !
  • 25 Професорът е ТВОРЕЦ а не

    0 3 Отговор
    Педя човек - лакат Брада , за Лека нощ деца ! Професорът е ТВОРЕЦ в търсенето на Правият и Справедлив, Хуманен ПЪТ за Общественото Устройство в Държавата ! А такива ТВОРЦИ ПРОФЕСОРИ у нас НЯМА ! Та нали на вас са се доверили и ПРОФЕСОРИ са ви ОБЯВИЛИ - де го труда ви професорски или станахте анализатори - журналисти, да пишем кйорфишеци ? Не ма/на тази история ВУНИ ТА СЕ НЕТРАЕ !
  • 26 Вацев има наука такава за която

    1 4 Отговор
    НИТО ЕДИН професор " Човката " си не отваря , казва се СОЦИОЛОГИЯ . Сиреч или Демек , Чунким , Комай , Гаче , Аслъ и Биля - не сте чули и учили за нея ? ЩО ТЪЙ ВЕ ? Тази наука за вас учените у нас е ТАБУ ? А ? СОЦИОЛОГИЯТА има за цел да създаде МОДЕЛ за Обезпечаване нуждите на НАРОДА чрез Правилното Изграждане и Функциониране на Държавната Политика и Система ! ДЕ ГА ТЯ ДНЕС ТАЗ Система и защо На.ода ВИЕ " Системата ни УБИВА " ? Вацка - запей със нас а не със тях или МЛЪКНИ - МАХНИСЕ , че пороят може да те повлече !
  • 27 Куме в очи

    7 1 Отговор
    Вацев правилно назовава нещата в БСП,но може би за да си спести хули и инсисуации избягва конкретика. Точните имена са на Станишев,Йончева,Дъбов,Янков,Жаблянов,Гергов,по-рано разсърдилият се Близнашки,Миков,Пирински,Буруджиева и още няколко други по-дребни цоцалници. Прав е,че имат финансов ресурс та творят мушингии. Всъщност това са първо и преди всичко либерастни соросоиди,жендъри и привърженизи на Истанбулската конвенция. Троцкисткият уклон е по-радикален и го има повече в САЩ. Вероятно в някои исторически бекапейски наследници като Пирински,терористичната родА на Буруджиева и някои други латентни болшевики има и троцкистки уклон,но не е водещ. Тези лапацала идейно са по-близо до Дай България на Христо Иванов и всички други либераст-соросоиди извън БСП. Нинова не бива да премълчава , аясно да каква що за птици са тези хора. Това са нагли и нахални социални инженери родеещи се с либерастниците в Европа и левичалската част на партията на дементния Байдън.
  • 28 Розов си май

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чрвен имбецил":

    Президента няма почти никакви лостове на власт. Какво очакваш да направи? Но пък Боко има много възможности. само че какво направи той? Нищо добро.

    Коментиран от #30

  • 29 Но затова

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Я... Я":

    пък бяха Ен пъти подлоги на ДПС. Че и с откровени любовни целувки на Орлов мост
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 йокин

    2 0 Отговор
    От къв зор,се сравняваме,с Франция.
  • 32 Вацев, защо не напишеш свой труд за

    0 1 Отговор
    Нова Идеология, Нова Социална Философия и Полит- Икономика . БЯГАТЕ от тази тема като Дявол от ТАМЯН ! Защо ? Дори ХАБЕР нямаш !
  • 33 Вероятно

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Точно ,":

    е най-добре да носи арабско име с американски привкуС ...НАПРИМЕР МУСТАФА?