Last news in Fakti

25 Декември, 2020 15:58 4 162 45

Как да говорите с близки и роднини, които вярват в конспирации

  • конспирации-
  • теория на конспирацията-
  • съвети

Запазете спокойствие, не бъдете пренебрежителни, задавайте въпроси, насърчавайте критичното мислене, и не забравяйте, че резултатите няма да дойдат веднага

Как да говорите с близки и роднини, които вярват в конспирации - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Празниците наближават и неминуемо на масата ще бъдат повдигнати теми от порядъка на общество, политика, наука, история и прочее. Как да се справим с близки хора и роднини, които вярват в меко казано глуповати конспирации, заблуди и митове? Как да общуваме с тях по празниците без да се скараме? На 21-ви декември в престижната британска медия BBC излезе статия със заглавието „Как би следвало да говорите с приятели и роднини, които вярват в теории на конспирацията?“. Статията бързо обиколи интернет средите и беше особено популярна сред по-прогресивните, модерни хора, за които е нещо като хоби подигравката с простоватия „народ“, вярващ във всякакви митове и легенди. Статията дава няколко много добри съвети за това как да говорим с близки, които вярват в такива неща. От британската медия препоръчват 5 неща: Запазете спокойствие, не бъдете пренебрежителни, задавайте въпроси, насърчавайте критичното мислене, и не забравяйте, че резултатите няма да дойдат веднага. Нека разгледаме предложенията на учените към BBC в контекста на няколко често срещани примера, с които всеки от нас неминуемо се е сблъсквал.

На първо място BBC препоръчва – Запазете спокойствие! Сестра ви учи трета година в университета в Есекс и е убедена в теорията за зловещ Патриархат, който я потиска заради пола ѝ? Повярвала е в мита, че жените получават по-ниско заплащане за еднакъв труд? Че нещо невидимо постоянно ги спира в политиката и бизнеса само, защото са жени? Най-важното е да запазите спокойствие и да я изслушате внимателно! Разберете - тя е само на 22 и живее в среда, в която тези постулати и конспирации на съвременното феминистко движение виреят по-успешно и от коронавируса, нормално е да им повярва.

На второ място – Не бъдете пренебрежителни! Малкият ви братовчед тъкмо е открил милениъл атеизма, по цял ден слуша Кристофър Хичинс и Ричард Доукинс в Ютюб, мисли си, че през средновековието хората са вярвали в плоската земя, а църквата е спирала науката и горяла всеки учен? Не му се подигравайте! Момчето едва ли е прочело и една сериозна историческа книга за периода, камо ли да вникне в сложната връзка между науката и религията през вековете. Ще искате да му се изсмеете какъв наперен отворко е станал по тема, от която си няма понятие, но така само ще го озлобите и тласнете още повече в грешната посока.

Модерната поп култура, филми, сериали и особено стенд-ъп комици създават почти на конвейер нови поколения от наперени тийнейджъри атеисти, убедени, че са открили топлата вода. Не се дразнете и не бъдете пренебрежителни – повечето от тях в последствие надживяват този етап в развитието си, прочитат по някоя книга, вникват по-дълбоко в историческите процеси и дори да не надраснат атеизма поне престават да бъдат толкова нелепи в разбиранията си за историята на религията.

На трето място идва съвета - Задавайте въпроси! Приятелката ви гледа американски ток шоута с комици като Джон Оливър и Тревър Ноа и е убедена в отвратителния расизъм срещу небелите на Запад? Силно подкрепяше Black Lives Matter движението и смята, че трябва да се борим с расизма на белите хора? Опитайте се да ѝ задавате въпроси, вместо да я поучавате:

„Как така по официалната статистика на ФБР през 2019-та на всеки 10,000 ареста на чернокожи в САЩ са убити 3-ма души, а на всеки 10,000 ареста на бели са убити 4-ма? Нали цялото BLM движение беше срещу това, че полицията убивала прекомерно повече чернокожи?“.

На четвърто място BBC препоръчват – Насърчавайте критичното мислене! Чичо ви Пенчо е гласоподавател на Зелените, понеже много обича морето и природата, типичен стар къмпингар. Убеден е в глобалното затопляне и че само зеленото движение по света и „природозащитниците“ се борят срещу този прииждащ катаклизъм. Вместо да му противоречите или изказвате алтернативна теза – съгласете се! Кажете:

„Да, нека приемем, че е точно така – въглеродните емисии от човечеството затоплят планетата и това трябва да спре максимално бързо. Какво казват учените навсякъде, че най-бързо може да спре това отделяне на въглерод? Точно така - атомната енергия и нейното моментално развитие, приложение и инвестиране. А кой агресивно и яростно саботира развитието на атомната енергия навсякъде, като дори прокара забрана в Германия? Забрана, с която взеха, че се увеличиха въглеродните емисии, понеже се наложи загубената от атомните централи енергия да се замени с въглища?

Ахаа, Зелените ли? Хмм, интересно. Нека тогава обсъдим, критично, защо ги подкрепяш бе чичо Пенчо, щом вярваш в глобалното затопляне?“

На последно място от BBC ни предупреждават - Не очаквайте резултати веднага! Няма как с магическа пръчка да излекувате заблуди и убеждения, насаждани с години. Няма как на човек, добил представа за световната история предимно от филмите, които е гледал, да налеете книги в главата. Или на ошлайфан от предавания на американски комици активист да изземете основата на политическите му възгледи. Каквото и да правите, почти със сигурност вашите приятели и роднини ще продължат известно време да вярват в митовете и легендите, които са приели като част от идентичността си.

Може би ще вярват още известно време, че Путин е избрал президента на САЩ през 2016-та и праща рубли на всички политици, с които самите те не са съгласни. Може би ще настояват, че ЛГБТ идеологията се бори за човешки права, а не политически и социални привилегии. Или че абортът е „човешко право“. Може би ще споделят периодично по някоя статия от сайтове за фалшиви новини тип CNN, POLITICO или Guardian. Но това не значи, че са изгубена кауза – с постоянство, търпение и най-вече факти и наука дори най-закоравелият последовател на конспиративни теории и исторически митове може да бъде просветен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ето ти тема

    65 3 Отговор
    Задайте въпрос на герберастките си роднини , как тъй аджеба се скриват 700 милиона данъци , без чадър от шайката ?

    Коментиран от #20

  • 3 Дада

    52 4 Отговор
    Като разговаряте с тях кротко и спокойно и повярвате в техните вярвания.Като се огледате наоколо как живеят хората и вие ще повярвате и в корпорациите и манипулациите и двойно повече в конспирациите
  • 4 верую

    29 2 Отговор
    ще ги насърчим
  • 5 БАЙ Х@Й

    50 2 Отговор
    Трудно се отговаря на въпроси като : 1. ) Как янките преди половин век отидоха на 400'000км и се върнаха , а днес е постижение да отидат на 400 км ⁉️
  • 6 Как да говорим

    16 7 Отговор
    с тъщата?Ми няма да говорим.Даваме и лопата и казваме да копае 2мх1м и обясняваме,че е за голямо коледно дърво в градината.
  • 7 БАЙ Х@Й

    48 2 Отговор
    или 2) Защо двете кули ударени на 98-я етаж паднаха до основите⁉️ как падна сграда 7 без удар ⁉️ .....

    Коментиран от #14

  • 8 БАЙ Х@Й

    40 0 Отговор
    А може би 3.) Как и защо точно в деня на края на преговорите бе обявена блокада заради вирус обявен три месеца по-рано ⁉️
  • 9 БАЙ Х@Й

    33 0 Отговор
    Или като виждаш , че Великото зануляване на света започна! ... global reset (глобален рестарт) или great reset (велико зануляване) да КАК спориш ⁉️

    Коментиран от #31

  • 10 Novus ordo seclorum

    48 3 Отговор
    Я не с този тон , все едно вярващите в конспирации са ненормални! Ние пък се чудим как да говорим с овчето стадо, което вярва сляпо и безмозъчно на глупавите ви новинарски пасквили. Какво да обсъждаме с индоктриниран добитък, жигосан с Фейсбук, хранен с ГМО фуражи и облъчван с Истинската истина?
  • 11 Behemoth

    23 4 Отговор
    Пишете как да говорим с хора които вярват в девици раждащи руси със сини очи семити?
  • 12 Антигерб

    44 2 Отговор
    Конспирациите не се раждат от въздуха - тъкмо действията на политиците карат хората да мислят в конспирации.

    Защо освободиха от пълна отговорност ваксината на Пфайзер - защо не само за дългосрочни странични ефекти - и от къде идвали теориите на конспирациите.

    Защо тотално пренебрегнаха руската ваксина - от начало плюеха срещу нея че трябвало време за изследвания - но явно не трябва време за изследвания на ваксината на Пфайзер - ето ти нова конспиративна теория.

    Дали са верни или не това е друг въпрос но повечето хора си задавът въпроса защо и обикновенно няма отговор от властите.
  • 13 Скептик

    31 5 Отговор
    Интересно, намерих оритинала от ВВС от 21 декември. Статията е съвсем различна и се описва как да се отговаря на конспирациите против ваксините и ковид. Факти.бг имате нездрав интерес в разпространяването на дезинформация!

    Коментиран от #24, #25

  • 14 Соросоидче

    35 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    Ех ти пък сега - как паднала сграда 7 - еми тя била стара и разклатена и просто съвпадение че е паднала заедно с кулите - въпросна време било да падне. Пък може и да се е уплашила (бая страшно било) и от страх да е паднала, така да се каже инфаркт да е получила.

    Сега какви въпроси задаваш - терористите със самолетите ги събориха и това е за да можем ние да нападнем Ирак нищо че нямаше нито един терорист от там (но пък има петрол).
  • 15 Доукинс

    28 0 Отговор
    Отдавна подозирам, че науката е най-голямата конспирация срещу "Истината"!
    Ехо 21 век сме, ако не сте разбрали още!
  • 16 ввс овца

    27 0 Отговор
    ако нямаше конспирации ,то рая отдавна да е настъпил на земята,а то войни ,убийства,глад,манипулиране на населението в случая с ковид 19 преди това свински грип и т.н.само амебите не вярват в конспирации,стига да не стават фикс идеи, разбира се!
  • 17 К.К.

    10 5 Отговор
    Като си пия спокойно ракията и въобще не говоря с тях по тези теми, защото накрая винаги си мислят, че те са прави.
  • 18 Novus Ordo Seclorum

    25 7 Отговор
    И аз това се чудя! Половината рода вярва , че брадат човек, който обича хората е създал света за 6 дни и понеже много обича хората ги е изгонил от дома си и можете да бъдете неговите любимци само ако сте съгласни да заколите първородният си син, както Аврам примерно! Чудна история е тази! Да не говорим че на днешния ден са били убити хиляди бебета от Ирод по случай раждането на добрия божи син! Що за бог избира да се появи така?

    Коментиран от #29

  • 19 108

    11 0 Отговор
    Как да говорим с малцинството, което си мисли, че wysiwyg и се мисли за право, до степен, че трябва да си пише надменни наръчници как да общува с хората с критично мислене? Статията е боза....
  • 20 Скорпион

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ето ти тема":

    Ама той не ги е крил. Просто не ги дължи! Виж закона!
  • 21 Да, да

    18 0 Отговор
    "сайтове за фалшиви новини тип CNN, POLITICO или Guardian"
    Това ми оправи деня!
  • 22 Матей

    17 1 Отговор
    Конспирациите не са това ,което бяха.Защо ли,защото сега са у всех на виду.И когато някой по-проницателен и знаещ изведнъж посочи и каже--това е конспирация,веднага му се нахвърлят с насмешки,че е фантазьор и си измисля.Най-фрапантния пример от последно време е световния заговор на група милиардери и трилионери,групата Давос,които се явяват архитекти на новия световен ред, а ковид-конспирацията е само част от далеч по-сложен и мащабен план за всестранно поробване на съкратеното население на света.Дори да е чисто съмнение,пак трябва да бъде изказано и проверено,а сведения за пъкления план изобилстват.Напоследък наспориха такива статии и коментари ,за заблуждение на податливи контингенти и настройването им срещу малцината знаещи и прозорливи хора.Даже някои се разтревожиха за класическото журналистическо поприще,появили се множество дрънкалници,самодейни коментатори,проповедници и автори на собствени интернет-медии,т.нар. блогове.Залязва ли старата журналистическа професия е без значение,ако ония казват правдата,никой няма и да ги пренебрегва,ама,види се ,яко са се продали и лъжат и мажат на поразия.
  • 23 Хехех

    27 1 Отговор
    Ох сладури мамини, отдавна не се бях смял така. Толкова наивна статия. Никой не ви кара да вярвате в конспирации, вярвайте в дядо Коледа...ох, ама той е измислен от Кока Кола, то и това е конспирация.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фаро

    9 0 Отговор
    Целият ни живот е завладян от конспирации.По-правилния въпрос е вярваме ли в живот без конспирации?Повечето хора винаги са били прави в своите вярвания и предсказания,но става все по-трудно да обръщаме палачинката.Едно време са грабвали оръжията избивали са шепата мутри и готово а днес същите мутри са пазени по въздух и земя от още по-големи мутри
  • 27 D r;d r

    11 0 Отговор
    А има ли 5 съвета как да говорим с роднини,близки и приятели вярващи в либерастията,соросопията и женdъризма?
  • 28 Глупако ,

    4 0 Отговор
    ще повярваш в теориите за конспирации когато ти влезе , ама надълбоко и ще бъде късно за теб !
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Novus Ordo Seclorum":

    Caтaнaтa e рeaлeн и мнoгooo cилeн. Нeгoвитe cлуги ca нaвcякъдe и нa нaй-нeoчaквaни мecтa. Зa примeр щe Ви дaм caмo хoрocкoпитe, c кoитo e пълнa буквaлнo вcякa мeдия! Кoe му e caтaнинcкoтo нa хoрocкoпитe?- Тa тoвa e гaдaeнe! 10. нe бивa дa ce нaмирa у тeбe (тaкъв), кoйтo прeкaрвa cинa cи или дъщeря cи прeз oгън, прeдcкaзвaч, гaдaтeл, врaжaч, мaгьocник,....................................... Caтaнaтa ocвeн, чe e рeaлeн и мнoгo cилeн e и мнoгo хитър. Бoг зaбрaнявa гaдaeнeтo пo вcякaкъв нaчин, вкл. и хoрocкoпи. Кoй e прoтив Бoгa и зaкoнитe Му? Кoй Му e прoтивник? Тoвa e дявoлa и нeгoвитe изчaдия(дeцa). Вceки, кoйтo e прoтив Бoгa e c дявoлa, нямa cрeдeн път. Бoг иcкa дa гo oбичaмe и тoвa ce изрaзявa в cпaзвaнe нa зaкoнитe Му. Вceки, кoйтo Гo мрaзи и ce прoтиви нa нaрeдбитe Му, щe пocлeдвa лукaвият в oгнeнoтo eзeрo зa вeчнocттa.
  • 30 kkk

    6 1 Отговор
    А какво да правим когато "конспирациите" се оказват не само ИСТИНА, а и положението е далеч по-лошо от това в "конспирацията"?
  • 31 Психо от Курило

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    О,о о приятелю, колко още въпроса си пропуснал. Защо Бил Гейтс иска да ни чипира с ваксините и да ни следи какво правим? Защо извънземните се интересуват най-вече от анал*и проби и защо винаги кацат в царевични и житни ниви (правят кръгове). Защо искат да ни изпържат и малкото мозък който имаме с 5G. Има още мнооого въпроси,задавани от всякакви хора, на които е трудно да отговориш ,без да се заливаш от смях.
  • 32 123

    0 1 Отговор
    Задайте си въпрос, защо на запад не говорят за конспирации, а с желание ще отидат, а тук. Защото вие комунистите от време оно им, ни, промивахте мозъците с вашите партийни седянки. От родите на деца се предава, ограничени сте тук. Селото ви е в душиците ви, прими. Не е хубаво с обидите, но вина имат, казах вече, дори и името не искам да му запомня. Ваксините са не да ви убива сащ, икали руски чакали. Чакайте руснаците да ви освободят и туркие от ваксините. Обърнаха ваксините на политика по БНР.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.