Last news in Fakti

28 Декември, 2020 15:27 8 714 34

Какво е "резонанс на смъртността" и как властта, а не вирусът блокира системата

  • д-р георги тодоров-
  • смъртност-
  • резонанс на смъртността

Властите блокираха здравната система от страх и некадърност, смята д-р Тодоров

Какво е "резонанс на смъртността" и как властта, а не вирусът блокира системата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Високите нива на смъртност у нас през последните седмици може да поставят черен рекорд за десетилетието. Междувременно по данни на worldometers България, страната с и без друго най-бързо изчезващото население, е на 13-о място по смъртност в света. Обяснение за ситуацията търсим в съотношението на някои естествени процеси и управлението на пандемията. Коментар за стряскащите цифри пред ФАКТИ направи д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на Българския лекарски съюз.

Д-р Тодоров, как да си обясним рекордно високите нива на смъртност у нас през последните 2 месеца в сравнение с 2019 и 2018 г.? Очевидно разликата не се покрива само от броят починали с COVID-19.

През 4-5 г., това е съвсем житейско състояние, се вдига смъртността през последните 3 месеца на годината, понякога и през януари. Вдига се с 20-30-40% в сравнение със същия период.

Днешната ситуация има две обяснения: След продължително лечение на хора с хронични заболявания настъпва някакъв бум на смъртността. В предишни години такива процеси са били по-плавни, за по-дълъг период.

Всъщност смъртността е един статистически показател, който е комплексен като причини, а в момента ни е наложено едно медицинско бездействие, за съжаление. Ако това се сравни с тенденции от 2014-2015 г., когато е имало подобно повишение, се получава нещо като резонанс.

Болниците започнаха сякаш да лекуват основно COVID-19. До каква степен това се отразява на ситуацията?

Правя постоянно изследвания на хора, които са за прием в болница, различни от рутинните изследвания при остри заболявания. Тези изследвания намаляха, следователно нямаме планов прием на хора в болниците.

Второ, колегите от ДКЦ-та, които за втори път се върнаха на работа, имат да се грижат за много хора, така че извънболничната помощ пое пациентите, които трябва да са в болниците. Давам пример с диабетиците, които често имат и придружаващи заболявания, повечето от които или сърдечно-съдови, или неврологични. Като се наслагат тези заболявания дълго време без грижа или занижена грижа в болницата, се получава този резонанс на смъртността.

Забележете, че смъртността във възрастовата група до 50 г. е спаднала. Това е така, защото тези от тях, които имат хронични заболявания по-лесно посещават извънболничната помощ, по-рядко се нуждаят от болнично лечение, за тях се грижат по-добре, по-мобилни са, посещават извънболничната помощ по-лесно, защото тя в момента не е задръстена. Получават се парадокси на структурата.

Има разместване? Определен профил пациенти не отиват при съответните лекари?

Да, не отиват при лекарите, а в същото време здравните власти не им позволяват да бъдат в болница. Не, че моите колеги не искат да ги лекуват, те са ограничени във възможностите. Не могат по никакъв начин да свършат нищо друго, освен да търсят вратички как да си гледат пациентите.

Давам пример: колежка ми разказа, че пациенти за планов прием ги приемат по спешност и така заобикалят забраната на министъра за планов прием, която е абсолютно глупава забрана по простата причина, че нямаш никакъв шанс да спреш въздушно-капкова инфекция с такива мерки.

Не съм далеч и от мисълта, че много болести са открити в късна фаза, когато или стават хронични, или е твърде късно. Едно такова зачестяло състояние е тромбоемболия у млади хора. По мои наблюдения най-честата причина за смъртността се е „преместила“ от сърдечно-съдовите заболявания към белодробната емболия.

Да имаме предвид и че смъртността е флуктуиращ показател и е добре сравненията да се правят и с 2009 (свинския грип) и с 2014-2015 г. (птичи грип). Флуктуацията зависи от общия фонд на инфекциозни и остри заболявания, структурата на засегнатите, сезона и действията на здравната система.

При 5000 човека в болниците, 530 в интензивни отделения, половината от които не са за там, да казва някой, че здравната система е блокирала... да, блокирала е, защото властите я блокираха от страх и некадърност.

Какво е "резонанс на смъртността" и как властта, а не вирусът блокира системата

Какво е "резонанс на смъртността" и как властта, а не вирусът блокира системата


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    132 4 Отговор
    те блокираха цялата държава, не само здравната система.

    Коментиран от #27, #28

  • 2 Канстатации

    32 15 Отговор
    и очевидни неща не искаме ....дайте решения или се заразете и махнете...ненужни...
  • 3 ТаУмВзе

    27 0 Отговор
    Ще се окаже, че и двете писти на Пропагандата, не са верни. Просто няма има Живи, за да го разберат. По точно ще са цветнички.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 6 Отговор
    герб мафията и бялата мафия убинват ХОРАТА НАРОДА

    Коментиран от #21

  • 5 МангъроFF

    56 2 Отговор
    Наше власти просто копират какво правят другите !
  • 6 Здравна

    89 2 Отговор
    система няма!! Цялата държава не функционира и то не от вчера!!!
  • 7 edо

    6 50 Отговор
    дебилен размисъл, който никак не може да обясни графиката със смъртността по седмици.. и нейния пик в 2020
  • 8 Петьо Петров

    61 2 Отговор
    Проблемът в здравеопазването не е от тази година,а натрупван и замитан във времето. За мен има решение,но не и желание.Въпреки недостига на медици,може поне да оптимизираме това с което разполагаме.Задължително прекратяване на дейността на болниците като търговски дружества и премахване на НЗОК. Преминаване към директно финансиране от МЗ, заплати за медиците според ценз и специалност. Частните клиники нека си останат,но да работят на самоиздръжка. Здравните осигуровки да влизат в личен фонд,а не като сега,плащал,не плащал,разлика няма. Много малко желание трябва и е постижимо,но как иначе "нашите хора",ще точат милиарди?
  • 9 Вдигнат юмрук от Шипка

    3 53 Отговор
    Как бе, това е един обикновен грип, спокойно... Боко го измисли, за да ми провали посещението!

    Коментиран от #12, #19

  • 10 Знайко

    7 31 Отговор
    Защо се взимат и коментират само "избрани" факти, които са изгодни на някого да докаже тезата си. Че коронавируса е много смъртоносна чума. И да се критикуват управляващите не с цел доброто на държавата, а с цел взимане на власта от "опозицията". Защо не се казва каква е средната възраст на починалите хора? И тя да се сравни със средната възраст на починалите предишните 5 или 10 години. И тогава да се вадят изводи колко по-смъртоносен е вируса. Броя на умиращите спрямо населението беше голям не само 2020 г., но и преди това заради ниската раждаемост и емиграцията. Които проблеми не са от сега, те са от 30-40 години нерешени. И не ми опонирайте, че при Живков било по-добре. При Живков през 1980-те масово семействата имаха по едно дете. Изключая циганите, които "подобряваха" стъкмистиката. Борисов е мошеник. Но е много глупаво хем да го критикуват, че мерките по ограниченията са прекалени, хем да го критикуват, че имало много умрели заради недостатъчни мерки. Българите трябва да изберем едно от двете, не може и за двете да критикувоме. Без да се казва каква е средната възраст на която са умрели болните от КОВИД 19. Не е кой знае какъв проблем, ако е 1 или 2 години по-ниска. Проблем ще е ако е 10-20 години по-ниска възраста на умрелите.

    Коментиран от #15

  • 11 ГЕН МУТАФЧЙСКИ

    33 1 Отговор
    Първите пингвини скочихме от скалата в морето.Време е и останалите гербави пингвини да скачат.Косатките отдолу са много гладни.
  • 12 минаващ

    42 4 Отговор

    До коментар #9 от "Вдигнат юмрук от Шипка":

    Аман от простотия . Спрете се бе глуупави троолове и опонирайте с нещо смислено. Това ли ти написаха на листчето?
    След Шипка ,герберските мутри призоваваха цяло лято да се трупат хората на българското море, та да си захранват чекмеджетата, но мълчаха за заразените готвачи и кухненски персонал. От морето съм и знам за какво иде реч. Есента резултата от всичко това се видя.

    Коментиран от #29

  • 13 Васил

    31 5 Отговор
    Високи са защото Българските лекари са некадърни и защо се наричат лекари като са си чисти касапи. За толкова години не могат една трансплантация да направят и повечето се лекуват в чужбина а после искат пари. Нека да покажат резултати и тогава така е в частният сектор. На колко хора се е случвало да обикалят 10-15 специалиста и да не могат да поставят диагноза ама не забравят да си поискат пари и тази здравна вноска е висока за такива нива на смъртност.
  • 14 Престъпници !

    36 2 Отговор
    Спряха да лекуват хората заради "еврейския" ковид и сега се опитват да докарат през десет дерета вода да доказват , че била друга причината за високата смъртност !Хората с истински заболявания мрат като мухи и попълват "сладката " статистика за починали от ковид !
  • 15 Тото

    34 1 Отговор

    До коментар #10 от "Знайко":

    Осемдесетте години повечето български семейства имаха по две деца. Циганите максимум три. Но огромната част от циганите работеха и децата им учеха. Сега създават деца за да преживяват. Колкото до фактите и статистиката - смъртността от вируса е около 0.1 процент в световен мащаб. Защо в България е по-висока и свързана ли е пряко с вируса ще разберем след няколко месеца.
  • 16 Аз40

    21 0 Отговор
    Не им отърва да оправят най-важното в страната заради нещо по-висше --> парите! Ако искаха щяха, но не им е позволено! Здравето не е търговия, "доктори"!!! Малкото население се управлява по-лесно --> справка 11 г. ГЕРБ и Боко
  • 17 незнайко

    14 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВ !!!
  • 18 Санитар

    23 0 Отговор
    Дори ваксината да е добра тестовете са ментак.Вие трябва да сте здрави и сигурни,че нямате ковид в себе си а това не е възможно,защото тестовете не са верни на 100%,симптомите на ковид са от нищо до нещо,постоянно сме атакувани и от други вируси.Затова и грипната ваксина никога на никого не е помогнала

    Коментиран от #20

  • 19 Антитрол

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вдигнат юмрук от Шипка":

    Хайде пак глупави опорки на герберски тролчета - Шипка беше на 3 март тролче а пика на смъртността е ноември и декември но пак Радев ви е виновен - бе то на герберчетата все някой друг е виновен а Боко е безпогрешен (то и шкафчето не е истинско). Март и Април смъртноста е по-ниска от предни години даже.

    Ама може ли се да не е виновен Радев, комунистите (нищо че са в герб), Русия и Путин, разположението на звездите и какво ли не - важното е да скрият собствената си некадърност и малоумие.
  • 20 Антигерб

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Санитар":

    Кой да ти каже добра ли е ваксината или не - няма публикувани научни резултати, не се знае колко трае имунитета от тази ваксина, от производителите казват че тепърва ще тестват на новия щам а нашите подлизурковци са сигурни че ще действа и на него. Не е тествана на рисковите групи а само на зрави хора, не се зае ако ти я бият докото си заразен с корона вирус какво ще стане - пълна мъгла.

    Но това не пречи да я продават особено след като ги освободиха от отговорност - та кой се отказва от едни пари - те могат и дестилирана вода да продават за по 20 долара шишенцето - не носят отговорност.
  • 21 Наблюдател

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скоро и ти ще потърсиш бялата мафия.Няма да я намериш
  • 22 факти

    24 0 Отговор
    Имах нещастието да боледувам от това чудо и доста си поприказвах с лекарите за ситуацията в страната. Аз лично останах изключително доволен от дейността на лекарите и сестрите, както и техните грижи. Проблемът е, че всичко това, което се дава в позотивен план по медиите е пълна измама и лъжа. ЗА нормално лечение няма нито легла, нито лекарства, нито средства, нито лекари. Хората продължават да ги връщат в къщи за самолечение и вместо адекватни грижи в болница, в резултат на това те не получават полагащото им се здравеопазване и умират. Оказва се по-лесно да отидеш на Марс, отколкото да получиш адекватни медицински грижи поради нулева организация и ред. Просто в момента живеем в два паралелни свята - тоза на жестоката действителност и високата ссмъртност от една страна и пропагандния лустросан свят, който ни пробутват по медиите. Същото, както с ваксините - ако някой смята за успех това, че е доставил 50 ваксини за една цяла област, значи нещо е мръднал с ума си- но това не пречи един месец да ни облъчват с "големите постижения" по темата. А през цялото това време хората просто си умират.
  • 23 Матей

    12 0 Отговор
    Може да се търси и злоумишленост,висшите власти бяха предупредени на ранен етап за опасността да предизвикат бум на смъртността,те дори се възползваха от нея,като я приписаха на ковид.Управлението е затънало в тежка престъпност,по всички възможни направления.
  • 24 Ewgenu

    0 4 Отговор
    Писачите да поглеждат тази световна класация. Защото там сме на 48място. Кой ЛЪЖЕ?
  • 25 муро

    17 1 Отговор
    Причината за високата смъртност в България са няколко важни за живота фактори.Лоша европейско-турска храна,високи нива на депресия,откъсване от природата,недоверие в медицината,прекалено доверие в медицината,тютюнопушене на фалшиви цигари в огромни количества.Ревете,че въздуха е мръсен а по цял ден си пълните дробовете с цигарени сажди.Като вляза в болница постоянно чувам,Ти пуши ли?Не още не съм а ти?Аз успях...Оооо блазя ти,след малко излизам и аз..Това са медицинските работници,които ви лекуват същите,като вас повечето.Имам какво да кажа и за докторите и то много интересни факти,какви алкохолица са,с високо кръвно от задръстени с холестерол кръвоносни пътища...Нито един не спортува,нито един.После вирусите били виновни,лекарствата не стрували.Я се опитайте да купите от магазин био пиле,няма такова а био яйца има,нали?Не ви ли е странно в каква изолация живеете и как едни хора протестират докато повечето чакат неволята.Така няма да стане

    Коментиран от #31

  • 26 денис сачев

    0 11 Отговор
    Докторе, стига си словоблудствал! НИЕ, НАЧЕЛО с ВОЖДА боко ще победим всички ВИРУСИ, включая такива ката теб.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "минаващ":

    Пич,бедността е най заразна и разпространена,нещо да кажеш по въпроса как от години правителството се справи с нея?
    Тези заразявания с болестите ги зае.и,това е манипулация за да заболеят повече хора от страх и стрес.С лекарствата се лекуват болните и като са малко няма кой да лапа,но виж сега с тази пандемия доста мащабно се разгърнаха корпорациите и контрола се затегна над стадото.
    Как няма лекарство толкова време,а измислила ваксина и ще искат всеки да се ваксинира?
    Ти чувал ли си ваксина да стои за съхранение на -80 градуса и какво всъщност става в тялото ти ако те почнат за всеки нов щам да ти казват задължителна ваксина?
  • 30 Томанов

    8 1 Отговор
    Винаги съм се питал - защо всички неприятни са в ГЕРБ?
  • 31 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "муро":

    А би ли се опитал да погледнеш живот под стрес и недостиг какви емоции предизвиква в хората и защо никой не схваща,че там е причината за заболяванията и докторите с лекарства болести не лекуват,още повече вижте като рекламират лекарства какво се казва в рекламите?
    Никъде не се говори за лечение.
    Ако започнеш да се интересуваш от личният живот на хора болни от рак и други заболявания като цяло,ще разбереш колко причини в семейните отношения имат те и на хора с една и съща болест проблемите ще се повтарят и това не е случайно както и ти го давам за пример.
    Има вече достъпни информации за металните причини за болестите както и как човек може сам да си помага и лекува,но ако виси в Интернет само да хейтва или говори без да е прочел или потърсил нещо различно от обичайната боза,която излиза от медиите,ще си е една жертва търсеща все причини да докаже как някой друг го прецакал и заради него живота му е скапан.
  • 32 При

    1 0 Отговор
    Застаряващо като средно статистическа възраст население е нормално да има по-висока смъртност. Пък дори и без ”модерен” вирус. Защо е така застаряващо останало тук... друг въпрос. За това на кого ли му минава през ума. Младите не биваше да бягат. Защо побягнаха? От хубаво!
  • 33 Джон ,Смит.

    1 1 Отговор
    Когато губиш личния състав е катастрофа,не когато долара станал 3000 лв....Въпрос на вкус ..Ваксинирайте двойно ,Мутафа и Мангъра,че са полезни..за в бъдеще..
  • 34 Томанов

    2 0 Отговор
    А шофьорът на Жипката, ваксинирал ли се е?