Last news in Fakti

9 Януари, 2021 16:12 3 538 68

Тръмп е "срам за страната"

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • джо байдън

Междувременно републиканецът изгуби най-важния си канал за комуникация – неговият профил в Туитър бе трайно блокиран "поради риск от ново подбудителство към насилие"

Тръмп е "срам за страната"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тръмп трябва незабавно да подаде оставка. В противен случай го очаква процедура по импийчмънт." Демократите в Конгреса са решени да му искат сметка за това, че е подстрекавал към бунт.

Натискът срещу Доналд Тръмп се усилва все повече заради щурма на Капитолия, в резултат на който загинаха петима души. След разговори с колегите си от фракцията на Демократическата партия председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви: „Депутатите се надяват, че президентът ще подаде оставката си незабавно“.

В случай, че това не стане, тя е дала инструкции да се подготви процедура за импийчмънт (отстраняване от власт) на държавния глава. При това положение Тръмп би станал първият американски президент с две процедури по импийчмънт.

"Подстрекателство към бунт"

Проекторезолюцията по процедурата съдържа само едно обвинение - подстрекателство към бунт. Там се твърди, че Тръмп е подбудил своите привърженици да щурмуват Капитолия. Известно е, че президентът иска да попречи на признаването на резултатите от президентските избори през ноември, които той загуби.

„Президентът Тръмп постави под сериозна заплаха сигурността на Съединените щати и на техните ръководни институции", се казва в проекторезолюцията. Там се твърди още, че той е застрашил целостта на демократичната система и мирната смяна на властта. Със своето поведение Тръмп показал, че оставането му на поста „представлява заплаха за националната сигурност, за демокрацията и за конституцията".

Поради това се апелира той да бъде отстранен, а в бъдеще – и лишен от правото да заема управленски позиции. Даяна ДеГет, депутатка на Демократическата партия заяви, че е планирано резолюцията да бъде внесена в понеделник. В доминираната от демократите Камара на представителите получаването на съгласие за процедура по импийчмънт се смята за сигурно.

Решението обаче трябва да се гласува в Сената, където републиканците все още имат мнозинство. Почти изключено е процедурата в Сената да приключи преди 20 януари, когато ще положи клетва новия американски президент Джо Байдън.

"Един от най-некомпетентните президенти в историята на САЩ"

Байдън заяви, че отдавна се е убедил в неспособността на Тръмп да се справя с президентските задължения и нарече предшественика си „срам за страната“ и „един от най-некомпетентните президенти в историята на САЩ“.

Байдън посочи, че отстраняването на Тръмп от властта е нещо важно, но добави, че „най-бързият начин да стане това е да положим клетва на 20 януари“.

Според наблюдателите, демократите в Конгреса преследват с процедурата по импийчмънт всъщност друга цел: ако Тръмп бъде признат за виновен в Сената, би могла да му се наложи забрана да заема държавни постове в бъдеще. Това означава, че той няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 година. За осъждането му обаче са необходими най-малко 67 от 100-те сенаторски гласове, т.е. необходима е поддръжката на поне 17 републикански депутати, което за момента не изглежда вероятно. Ако това все пак стане, вече ще е достатъчно и обикновено мнозинство, за да бъде забранено на Тръмп да поема държавни постове в бъдеще.

Взеха му "най-милото"

Междувременно Доналд Тръмп изгуби най-важния си канал за комуникация – неговият профил в Туитър бе трайно блокиран „поради риск от ново подбудителство към насилие“ и поради това, че е нарушил правилата на платформата.

Решението е било взето след преглед на последните постове на президента. Било отчетено също как са били възприети и интерпретирани тези постове в Туитър и извън него. Тръмп имаше 88 милиона последователи в Туитър – този бе най-важният му канал за комуникация.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    20 13 Отговор
    Божков плаща на Тръмп!
  • 2 Ушанко Радев

    11 47 Отговор
    И той като мен надъхва орките😂

    Коментиран от #38

  • 3 Що е СРАМ ЩОТ Е КАПИТАЛИСТ

    59 13 Отговор
    И се пълчи на ГЛОБАЛИСТИТЕ ЩОТ КАЗА ЧЕ Е ПАТРИОТ А НЕ ГЛОБАЛИСТ.....

    Коментиран от #34

  • 4 Дългият

    25 64 Отговор
    Този трябва да отиде в затвора където му е мястото...
  • 5 Наркос

    55 7 Отговор
    За какъв импийчмънт говорят на него му остават 10 дена мандат , а процедурата отнема месеци...

    Коментиран от #40

  • 6 Браво Тръмп.

    80 16 Отговор
    Браво.1 вият президент не започнал нова война.Голям трън им бе на глобаристите.

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 смерш

    65 8 Отговор
    Нещата в тази държава вървят все по-зле за крехкото бяло мнозинство/малко повече от 55% все още ,но с висока средна възраст/!
    Съдейки дори и само по продукцията на Холивуд в последните години-задължително няколко хомосексуални двойки,гей и лесбо,в персонажите,задължително лоши и зли бели насилници и добри и умни афроамериканци,ясно е защо скроиха шапка на Президента Тръмп.А при нас в т.нар.ЕС всички знаем кой настъпва агресивно от югоизток! Така че...............................

    Коментиран от #28

  • 9 1520

    63 7 Отговор
    по миролюбив президент не са имали
  • 10 Антимилиционер

    13 65 Отговор
    За съжаление на влюбените в оранжевия орангутан..той е най-осрания президент в историята. А историята се помни!

    Коментиран от #25, #32

  • 11 МОШЕНИЦИ

    72 9 Отговор
    ТРЪМП СТАВА ВСЕ ПО СИМПАТИЧЕН И ПОЛОЖИТЕЛЕН ГЕРОЙ , ТОВА ЩЕ ЕСКАЛИРА НЕНАВИСТТА КЪМ ,,ДЕМОКРАТИТЕ" КОИТО ТУК ОТДАВНА НАРИЧАТ КРАДЦИ !

    Коментиран от #26

  • 12 Браво Тръмп.

    40 6 Отговор
    Но долу Тиквата Борисов.Дебел грозен и прост мазник от Банкя.
  • 13 Ненко

    5 53 Отговор
    А на Радев кога ще поискат импийчмънт и да го изхвърлят от президенството! Тръмп е по достоен от Радев той поне осъзна глупостта ,която стори,а нашето магаре продължава със същия дух! Освен това Тръмп не е взел долар от полагаемата му заплата,а нашия взима заплата за да плете сплетни.... Никога не сме имали толкова самовлюбен политик....

    Коментиран от #18

  • 14 ГРОБ

    13 11 Отговор
    СС за България.Само дето нямат организаторският и кадрови потенциал на СС. Който се занимава с история знае че всичко изписано преди 1989 за СС бе пропаганда.Ръководството на СС бяха кадърни ръководители независимо от делата им.А българският СС в лицето на ГРОБ са сбор от неграмотни и некадърни крадци.

    Коментиран от #24

  • 15 Баи

    52 7 Отговор
    Кьрвавият режим на - баиден вече започна - пьрвите 5 жертви са вече факт а дори не е встъпил в дльжност
    Животът на белите хора - има значение
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Световен Анти- Соросоиден Фронт- САСФ

    49 5 Отговор
    Амерската демокрация е измислица дори и америте вече го разбраха соросоидите команват САЩ.

    Коментиран от #22

  • 18 Ненко

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ненко":

    Ти си достоен ортак на Тиквата.
  • 19 В.В.П.

    50 7 Отговор
    ТРОМП,печели моите симпатии..Барак, изтрепа 1 млн,но това беше гордост за Страната..Написа и книга.Янките,не искат да ги управляват кукловодите..Още по малко мургави рептили.
  • 20 Българофил

    3 39 Отговор
    Лудия послушник на Моцква!!! Падааааааааааа .............!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бързо и тихо

    6 17 Отговор

    До коментар #17 от "Световен Анти- Соросоиден Фронт- САСФ":

    Бързо се обърни от заде са ти! Не заспивай, не си го помисляй , те не спят никога!
  • 23 Политолог Искрен Иванов гледа на боб!!!

    6 25 Отговор
    Байдън първо ще се занимавал Администрацията на Балканите"??? Умен та Умен!! Байдън има Тежко Наследство от Тръмп!!! Една година няма да му стигне да Помири САЩ!! Трябва реално да покаже, че по добре се справя в Борбата с КВ19!!! И ще има още много Невидими скали и капани Останали от предишното Управление! Авганистан, Ирак, Сирия, Либия Украйна тръбите за газ!!! Всичко трябва да се доработва и променя в стил Демократи!! И Изненади винаги са възможни!!! Та Искрене, Голам си Познавач!!!
  • 24 Да бе да

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРОБ":

    Да бе, точно Гроб са новите СС команди на Германия в България!
  • 25 Присмехулник

    3 18 Отговор

    До коментар #10 от "Антимилиционер":

    Не пиши така че тук има много на заплата при Перчема...
  • 26 111

    1 32 Отговор

    До коментар #11 от "МОШЕНИЦИ":

    Да става все по-симпатичен на русофилите прости! До сега не бяха сигурни, че играе за мамашка Рус! Хаааааа вардииииии! Русия е на един крак!

    Коментиран от #41

  • 27 Дългият

    2 20 Отговор

    До коментар #7 от "Кърк":

    Защо да му видят сметката физически,че той отдавна е свършил...психически...
  • 28 111 ИСТИНАТА

    3 33 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    Твоята нещастна Русия нали е цъфнала и завързала! Рублите вече ги съхраняват в оборите, че много място заемат, а златните залежи се обезценяват спрямо биткойна! Ха сега де?!
  • 29 Баи пьн

    32 5 Отговор
    Тръмп да сьбере националната гвардия и да нареди арест за - баидьн и сподвижниците му - по обвинение в подбудителство на - геноцид и убииства на - невьоражени бели американски граждани
  • 30 333

    2 22 Отговор

    До коментар #6 от "Браво Тръмп.":

    Трън ти е на теб на онова нежното място и на шфа ти Путлер!
  • 31 Йосиффф

    29 3 Отговор
    Непослушните вече ги наричат некомпетентни.Цирк ,мачкат всеки който си служи с истината.
  • 32 топ 20

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антимилиционер":

    ти си мноооооооого зле

    Коментиран от #33

  • 33 ЗЛЕ СИ ТИ

    3 13 Отговор

    До коментар #32 от "топ 20":

    Не , много си е добре! Само русофилистиците като теб , сте ЗЛЕЕЕЕ!
  • 34 Хъш

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "Що е СРАМ ЩОТ Е КАПИТАЛИСТ":

    Защото е арогантен себичен простак.

    Коментиран от #37

  • 35 Знайко

    17 4 Отговор
    В САЩ половината американци викат: Тръмп е "срам за страната", другата половина викат Тръмп президент. В България половината българи викат мутри вън, другата половина викат мутри вътре във власта. В Русия всички руснаци вдигат наздравици с водка за Путино, за родину. В Турция 60% викат за Ердоган, останалите 40% викат в затвора. В Северна Корея всички ръкопляскат на 3-то поколение доживотен тиранин. В Китай всички слушат и изпълняват каквото каже цицо Си.
  • 36 Браво

    22 1 Отговор
    Ама тва, че измислих 32 пола не е срамно, или пък новия им мин. на образованието трансджендър или идеята на оная пелоси да се говори с неопределен пол официално и документално, това не е срамно, това е извратено
  • 37 КЪШ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хъш":

    АУУУУУУУ ТО ТУКА САМО ТАКИВА ИМА......
  • 38 Селянин

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ушанко Радев":

    Ама тук сте от капацитет нагоре...Иначе, само като видиш, че статията е на Гойче зеле и ти става ясно...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 обяснение

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    Защото лаптопите на Пелоси и други видни демоно крати са в ръцете на Тръмп вече след акцията на водачите на Антифа.
    По случайност с тях влезли и разузнавачи и прибрали лаптопите с важните доказателства
    А там има много интересни неща свързани с пуча на антифа и фалшифицирането на изборите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БПФ

    23 3 Отговор
    Всъщност Тръмп призоваваше през цялото време за мирен протест, а когато хората нахлуха - призоваваше да не се конфронтират с полицаите и да се изтеглят. Всичко това е документирано, но няма да попречи да се опитат да го свалят със сила - именно защото умират от страх, че ще се яви на следващите избори.

    "Интересно" защо неописуемо гнъсната пелоси и кликата и мълчаха, когато лятото анархо-комунисти и озверели чepни подобия на хора опустошаваха страната, а много кметове и губернатори "демократи" открито ги подкрепяха? Тогава нямаше ли подстрекателство към бунт?Или щом нигъри палят и грабят, това е позволено, но когато порядъчни хора, бели американци влизат в Капитолия (тази сграда принадлежи на американския народ, който е суверен все пак), при това държейки се цивилизовано, това било "бунт"?

    Явно тия обезумелите държат с очите си да видят какво е бунт, когато същите се върнат отново при Капитолия - само че тоя път двойно и тройно повече, при това добре въоръжени? Тогава и Тръмп няма да може да ги спре !!!!

    А подобни изказвания и обвинения в некомпетенство от разпадащия се пред очите на хората урoд байдън е чудовищно, смехотворно и недостойно. Той б0клук първо себе си да погледне - цял живот посредствена политическа мишка. Какво направи за страната си за 40 години?

    Коментиран от #45, #49

  • 43 Зелее

    16 2 Отговор
    Колкотто и да махате коментарите да знаете
    Вие немците и особено Допче зеле сте прости и не можете да забраните на хората да говорят истината
    Днес има предложения заедно с ураганите на бурите минаващщи през Германия да преименовате с арабски имена и вашите управляващи.
    фа няма Ханс ,Меркел и тем подобни ,а да се казват Азис , Айше
  • 44 удри

    18 2 Отговор
    Няма страшно.Каквото Тръмп не успя да довърши,ще го довършат Вова и Си.Глобализмът си отива.Но за съжаление ще стане по трудния начин.
  • 45 В.В.П.

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "БПФ":

    Мургавите са свещенни..Съучастници в голяма постановка...Белите янки ,няма да оставят нещата така .
  • 46 Седесарят..

    18 1 Отговор
    Байдон,е 50 г на хранилка в партията.Старо куче медалист,номенклатурчик.кариерист..Големи ядове,ще има.
  • 47 Мнение

    20 2 Отговор
    Още не встъпили във власт и баба нанси внася законопроект за промяна на закона за семейството. Вече няма да има мамо, татко. Ще въведат и др. закончета с половете, раси и разни либерастии.И това за някои би било нормално?! Подържниците на демонкратите осъзнават ли, че освен фрапиращата подмяна на вота и те ще намажат от новия светтовен ред?! Влезте в тубата и вижте какви ги диплят на последната сбирка в Давос. И наЩа сталинка гЮргиева е там. Вижте, чуйте па тогава се радвайте на "победата" . Опомнете се.
  • 48 не може да бъде

    13 2 Отговор
    Сега искам много трезво да помислим дали това определение е подходящо за случая.Тръмп както вече се очертава е допуснал доста грешки,но ако трябва да окачествяваме грешките и някои други неща ,които се правят,като" срам" то Тръмп няма да бъде на лърво място в САЩ .А DW със сигурност ще претендира за първо място "срам "за Германия!?А специално на DW не е лошо да се припомни какво призоваваше един техен сънародник- д-р Гьобелс- на един специално свикан конгрес- "Искате ли тотална война?"А действията на ДП в последните години много наподобяват на този шантаж за тотална война срещу другомислещите,и не само в САЩ!?

    Коментиран от #51

  • 49 Дедо Грую

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "БПФ":

    Много точен,верен и изчерпателен коментар!
  • 50 ВИВА ТРЪМП

    6 1 Отговор
    Нищo нe мoжe дa cпacи Бoриcoв
    В тaкaвa cитуaция шaхмaтиcтитe бихa кaзaли, чe бългaрcкият миниcтър-прeдceдaтeл e в cитуaция нa цугцвaнг. Или кaзaнo пo-прocтo – кoлкoтo пoвeчe гoвoри, тoлкoвa пoвeчe cи врeди
  • 51 БПФ

    21 2 Отговор

    До коментар #48 от "не може да бъде":

    Президентът допусна една единствена грешка - грешка на благороден човек, сляпо вярващ в демокрацията и човешките права. Грешката му бе, че лятото не смаза уличните мародери и бандити и най-вече подстрекателите им. Всички "демократически" кметове и губернатори, които подкрепяха мародерството и бандитизма (които бяха много повече "бунт" от случилото се вчера), трябваше да бъдат арестувани, съдени за противодържавна дейност и елиминирани !!!
    Ноември същите тия, дето той ги пощади, му спретнаха окончателния пуч, фалшифицирайки изборите. Наивникът наистина вярваше в "демократичността" и почтенството на опонентите си. Нормално донякъде, защото всеки мисли, че другите са му равни в морално и интелектуално отношение, нормално, но наивно.
  • 52 ДЖОБЕН ТЕНИС

    13 2 Отговор
    ЩО КРИЕТЕ ИСТИНАТА ЗА СЪБИТИЯТА , ТРЪМП ЛИ ИСКАТЕ ДА НИ ПРОБУТАТЕ ЗА ВИНОВЕН ............. НАЛИ УТРЕ ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ БЕ ГЕРБЕРАСТИ ТЪПИ !Нищo нe мoжe дa cпacи Бoриcoв
    В тaкaвa cитуaция шaхмaтиcтитe бихa кaзaли, чe бългaрcкият миниcтър-прeдceдaтeл e в cитуaция нa цугцвaнг. Или кaзaнo пo-прocтo – кoлкoтo пoвeчe гoвoри, тoлкoвa пoвeчe cи врeди
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пловдив

    9 2 Отговор
    ... А банкянлийския полуидиот е срам, за България!
  • 55 Матей

    19 1 Отговор
    Брей,тия нямат търпение да грабнат властта,все още не са уверени в измамното заграбване на властта ,което осъществяват,успяха да го очернят Тръмп с тази провокативна акция,тя е замислена и проведена от демократите и сега обвиниха Тръмп за атаката на конгреса.Скъпо ще им излезе тая ци-га-ния.Това е не само битка за пътя на развитие за щатите,поради тяхното влияние,това е битка и за целия свят.
  • 56 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    байдън се справя добре с прее зидентските задължения/вече уби 5 души...
  • 57 Русофил плюс

    11 0 Отговор
    Занапред, Тръмп ще бъде демонизиран повече отколкото е Русия. Грешката допусната от Дълбоката държва, довела до възкачването на независим Президент, не трябва да се допуска никога повече! Какво тук значат някакви си избори? Всеки, определен от Естаблишмънта за добър ще бъде и избран, та ако ще той да е и на 100 години.
  • 58 ПОДЛОГИ

    5 0 Отговор
    ДЕ И НИЕ ДА ИМАХМЕ ТАКЪВ ПАТРИОТ КАТО ТРЪМП АМА ГРЕШКАТА МУ Е ЧЕ НЕ ИЗБЕСИ ПРЕДАТЕЛИТЕ ТАМ И ТУК АМИ ПРАТИ ТАЯ ПОДЛОГА ХЕРО КОЯТО ВЕЧЕ ДЕКЛАРИРА ЧЕ БАЙДЪН Е ВЕЛИК КОРМЧИЯ , А ТРЪМП Е БОКЛУК !
  • 59 Г ГЕРГОВ

    2 1 Отговор
    ЦАЦАРОВ Е ПОЧЕТЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР
  • 60 ПРЕДАТЕЛИИИ

    4 1 Отговор
    ТРЪМП ПРИЕМАШЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ ЦЕЦО И БОЙКО , А ТЕ И МЕДИИТЕ ИМ СЕГА ГО РАЗПЪВАТ НА КРЪСТА ....... НА УМРЯЛО КУЧЕ НОЖ ВАДЯТ , КАКТО И НА БАЙДЪН УТРЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ТИЯ ИЗРОДИ !
  • 61 ПРЕДАТЕЛ

    4 1 Отговор
    ЩО БОЙКО СЕГА КАТО ПЛЮЕ ПО ТРЪМП НЕ СИ ИСКА ПАРИТЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ ДЕТО ГИ НЯМА ОТ БАЙДЪН ТА ДА ГО ВЪДВОРЯТ НАБЪРЗО В СИНГ СИНГ ВОВЕКИ ВЕКОВ И ДА НИ ОТЪРВАТ ОТ НЕГО !
  • 62 БОКО ЛЪЖЕЦА

    3 1 Отговор
    КЪДЕ Е СУДЖУКА БЕ БОЙКО , ИЗПЛЮСКА ЛИ ГО ?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Петото

    3 1 Отговор
    Тръмп ще си остане един от най-великите президенти близки до народа. Човек който не е от статуквото човек на който не можеш да диктуваш какво да прави и най-вече човек републиканец който мисли и милее за родината си. за тези които не са разбрали глобалистите които управляват въобще не им пука нито за Америка нито за Европа нито за Китай. затова и средната класа е на изчезване това което Тръмп се опита да направи е за адмирации и заслужено получава подкрепата на поне 75 милиона американци. Какво лошо има да върне фирмите обратно в Америка да има работна ръка да се затегне границата, без джендърство и други подобни простотии които сега тепърва ще започнат да набират сила отново. Америка и света загуби един достоен президент
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Перо

    0 0 Отговор
    Нанси Пелоси има много да почака за оставка!
  • 67 шмайзер

    1 0 Отговор
    Ако чичо Тръмп е срам за САЩ , тогава какво ли трябва да е бат Бойко за България ?
  • 68 кочо

    0 1 Отговор
    СЕГАШНИЯТ КОНГРЕС НА САЩ Е СРАМ Е ПОЗОР ЗА НАРОДА СИ.ДЖО БАЙДЪН ЩЕ ДОКАРА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ВЪВ САЩ.