Last news in Fakti

15 Януари, 2021 07:04 11 616 86

Началото на края на СССР: "Беше ужасяваща нощ"

  • ссср-
  • русия-
  • разпадане на ссср-
  • история-
  • руснаци-
  • перестройка-
  • горбачов

Преди 30 години съветски военни щурмуват телевизионната кула във Вилнюс. Това е последният опит на Кремъл да спаси по насилствен начин СССР.

Началото на края на СССР: "Беше ужасяваща нощ" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Видях, че на земята са паднали яке и шал. Взех ги и забелязах, че шалът е пропит с кръв. Трябваше веднага да информирам парламента какво се случва при нас в телевизионната кула", спомня си Нийоле Баужите. И днес гласът ѝ трепери, когато разказва за нощта срещу 13 януари 1991 година. В Литва я наричат "кървавата неделя от Вилнюс". Тогава журналисти и служители на телевизията във Вилнюс стават преки свидетели на това как съветски танкове навлизат в литовската столица, десантчици окупират централата на телевизията, а по улиците ехтят изстрели. Това е последният опит на отиващата си съветска власт по насилствен начин да предотврати разпадането на СССР.

Генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов и по-късен президент на СССР, беше направил опит да реформира съветския социализъм с "Перестройка" и "Гласност". Но тъкмо те откриха всички слабости и противоречия на системата и доведоха до силни движения за независимост, особено в балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които бяха насила приобщени към СССР от Сталин през 1940 година.

"Тогава за първи път видях убити"

Литовското реформаторско движение, ръководено от Витаутас Ландсбергис, борещо се за независимост от Москва, печели през март 1990 парламентарните избори в Литва. На 11 март 1990 Вилнюс обявява, че напуска състава на СССР и възстановява държавния си суверенитет. Литва е първата от общо 15 републики, които напускат Съветския Съюз. На това съветското ръководство в Москва отговаря с десетмесечна блокада на доставките на бензин и гориво и отправя заплахи за военна намеса.

Два месеца по-рано, на 11 януари, съветските военни в Литва започват да окупират административните сгради на местната власт и комуникационни централи. Литовският председател на парламента Ландсбергис призовава населението да окаже съпротива и да охранява сградите на парламента, на радиото и телевизията.

На Кремъл очевидно му е било ясно, че разположените в Литва съветски войски няма да са достатъчни и изпраща във Вилнюс допълнителни войскови части от Псков и поделения на КГБ.

Окупирането на телевизионната кула в литовската столица и на радиото е трябвало да даде началния сигнал за щурма на парламента и арестуването на литовското ръководство.

Датският журналист Флеминг Розе следи събитията около телевизионната кула от стаята си на последния етаж на хотел "Lietuva" - едно от най-високите здания във Вилнюс. Когато видял придвижващите се военни автомобили из града, взел такси, за да стигне до телевизионната кула. "Там видях много хора, голяма част от тях бяха обзети от страх, някои плачеха, защото в онзи момент бяха разбрали, че съветските войски са успели да пробият преградите и всеки момент ще превземат телевизионната кула. Там за първи път видях убити, бяха изложили труповете на хълма, водещ към кулата", спомня си журналистът.

До щурм на парламента така и не се стига

В Москва никой не очаквал толкова трагично развитие на събитията. Затова от Кремъл така и не дават заповед за щурм на парламента. Това спасява Литва от още по-голямо кръвопролитие. В цял свят са осъдени действията на съветското ръководство, а председателят на Върховния съвет на СССР Борис Елцин още в същия ден отлита за столицата на Естония - Талин. Там се среща с ръководителите на трите балтийски републики, обявили намерението си да напуснат състава на СССР. Елцин им обещава пълната си подкрепа. Опитът сценария от Вилнюс да се повтори в Латвия на 20 януари се проваля изцяло. Все пак щурмът на вътрешното министерство в Рига отнема живота на петима души.

В съседна Литва погребват общо 14 души, загинали по време на съветската атака срещу Вилнюс, сред тях и една жена, премазана от съветски танк. Стотици хиляди литовци се включват в траурната процесия. "Когато ги видях, ми стана ясно, че Литва няма как да бъде превзета от Москва", спомня си датският журналист Флеминг Розе.

Какво се случва с Тарханов, Розе и Баужите?

Владимир Тарханов - единственият руски военнослужещ от Вилнюс, който се противопоставя на заповедта на съветското ръководство за щурм на телевизията в Литва, е принуден от своите военачалници да подаде оставка и е уволнен от военна служба. След разпадането на Съветския Съюз на 25 декември 1991 Владимир Тарханов получава едно от най-високите държавни отличия на Република Литва. Той и жена му остават да живеят в страната - близо до Вилнюс, където Тарханов става учител в едно неделно училище.

Флеминг Розе е известен европейски журналист и борец за свободата на печата. Като част от ръководството на вестник "Юландс Постен", през 2005 той взима решение да се публикуват карикатурите на пророка Мохамед. Затова е задочно осъден на смърт от Ал Кайда.

А Нийоле Баужите, пенсионираната вече служителка на Радиото във Вилнюс, която с колегите си става свидетел на драматичните събития от нощта на 12 срещу 13 януари, казва: "Това беше ужасяваща и незабравима нощ. В спомените си я преживявам отново и отново".

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тодор Живков

    113 84 Отговор
    Яжте пластмасата и нитратите на запада сега ..простаци...

    Коментиран от #42, #43, #86

  • 3 Диверсант

    79 17 Отговор
    Тъй като с годините журналистите се доказаха като МИСИРКИ, писанията им трябва да четете с подозрение. Добре е да наблягаме на фактите. А те са че едно частно лице може да натисне едно копче и изолира президента на САЩ от светът

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 зачуден

    71 43 Отговор

    До коментар #1 от "Рибарче":

    Така ли ?! Литва ,Латвия и Естония не са "прокопсали" ,а ?! Странно твърдение ,имайки предвид доходите и стандарта на живот там и в РФ .

    Коментиран от #7

  • 6 Ежко Бежко

    58 31 Отговор

    До коментар #1 от "Рибарче":

    Рибарче прав си, ама гледай сега как ще се скъсат да те наричат ватенка, рубладжия, предател. Ще те пратят в Русия, ще ти задават риторични въпроси защо всички бягат на запад, къде се учат децата на руския политически елит и т.н. Но няма да видят истината, както ти простичко си ни описал. Проблема не беше СССР. Проблема беше и си остава ние.
  • 7 Курача

    32 35 Отговор

    До коментар #5 от "зачуден":

    Е кви са им доходите бе шушльо?

    Коментиран от #27, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Омурчай

    43 8 Отговор
    Стабнало и било ясно, че Москва няма да успее във Вилнюс, е и кое точно спря руските танкове и спец отрядите на СССР ?
  • 10 Вуцата

    26 41 Отговор

    До коментар #1 от "Рибарче":

    Ти определено не си сложен. Руски uзмekяp.
  • 11 Пламен

    30 27 Отговор
    Процесът на разпад на руската империя е започнал от ПСВ и още не е завършил.
    Мюсюлманското население е вече 18%,25 милиона и е голям проблем в Кавказ Поволжието и други райони,даже в Москва с 1.5 милиона мюсюлмани.При населението до 18 год възраст процентът е двойно по голям.
  • 12 любител

    53 34 Отговор
    ако си беше останал ссср сега нямаше да сме последната дупка на кавала и да ни мачка една мръсна крадлива нагла шайка разбойници.да сме на първо место по смъртност и на последно по доходи и всякакви благинки.

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Ю Кортес

    42 30 Отговор
    Статията визира балтийските държави.Там културата традициите манталитета са били европейски и нищо освен окупацията не ги е задържало в рускоболшевишката империя.Империите съществуват и се разпадат,така е било и така е сега.Авантюрата Афганистан само ускори с десетилетие разпада .Тепърва ще видим резултатите от авантюрите Донбас Сирия Крим.
  • 14 бай Киро

    53 16 Отговор
    Малко по чисто е в Балтийските държави съпоставено с клоаки като Молдова,Вулгаристан и Мамалигария примерно...Да речем и корупцията не е в такива колосални размери,въпреки,че и там всички структури са доволно корумпирани. За онези който работят, минималните заплатите са малко по високи от нашите,но смешни на фона на западните им събратя. Дори чувствително по ниски от тези в Москва и Петербург.От там и обезлюдяването.Безпътицата е същата както родната.Самоубийстванта не са никаква рядкост.Като цяло нищо мащабно не се произвежда там.Присъединяването към еврейския съюз направо уби всяка идея за суверинитет,промишленост и прочее.Масовия им жилищен фонд,инфраструктура,енергетика,а ако щеш и пътища са остатък от съветската епоха.Омраза към руснаците е слабо познато явление и то предимно сред по възрастната група от населението.Трудно ще оясниш на някой литовец логиката на Русофобството позната у нас.Руски обшности има,смесени бракове също....а и недоволството от това,че запада ги залага като пушечно месо срещу Русия расте.Разбира се Соросойдите се стараят бързо да изчистят местната популация и успяват да го сторят.
  • 15 Бае тодър

    44 10 Отговор

    До коментар #12 от "любител":

    Да, да, щеше да сме още по зле, ПРОУМЕИТЕ ГО НАИ накрая, комунизма се би сам, а колкото до шаиката те са същите комунделите, какъвто им беше соца такъв им е и капитализмът, ма повечето троливе сте малко и не знаете....
  • 16 Наблюдател

    33 13 Отговор
    Сега "мисирките" от Дойче Веле пишат за събития преди половин век в Ссср. След още половин век ще се осмелят да напишат и нещо срещу янките. 😜 Като например за избитите от щатската власт пред Белия дом тези дни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    26 16 Отговор
    Пропаганда на Глобалистите от Дойче Веле срещу Русия.
  • 20 Грогу

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рибарче":

    Е , как , ...политиците стават все по-богати , ако ги слушаш ние цъфтим.
  • 21 Джинс

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    Я кажи, къде е копчето за президента на България?

    Коментиран от #22, #52

  • 22 Схема

    18 5 Отговор

    До коментар #21 от "Джинс":

    Българските евроатлантически властници са с по две копчета. Едното копче в Турция, другото в сградата с антените на "Козяк".
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 до рибарче

    32 10 Отговор
    Ходил ли си в Литва, че пишеш глупости? Прекрасна малка уредена държава. Вилнюс е великолепен с размерите на Бургас. Стандарта е добър. Преминаха в евро без сътресения. Поне година цените в магазините бяха в евро и лат. После лата изчезна и цените останаха същите. Ама нали сме големи разбирачи тука.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кантара

    17 2 Отговор
    Да било е нещо като щурма на белия дом и 4 мата застреляни протестиращи срещу престъпната власт на Вашингтон!
  • 27 123

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "Курача":

    След данък в Литва заплатата е 869 E=1684.55лв,в Латвия заплатата е 777.50 Е=1516 лв,в Естония заплатата е 1144Е=2172.39лв
    В Русия- Москва заплатата е70401 рубли= 789.82Е=1540 лв, в Русия (страната)средната заплата е 33,659 рубли=377.70 Е=736.51 лв

    Коментиран от #65

  • 28 един шофьор

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "любител":

    Пак те щяха да са те са самонагаждашти лагери те са на всеки километър от тук до края на света.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 123

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Курача":

    След данък в Литва заплатата е 869 E=1684.55лв,в Латвия заплатата е 777.50 Е=1516 лв,в Естония заплатата е 1144Е=2172.39лв
    В Русия- Москва заплатата е70401 рубли= 789.82Е=1540 лв, в Русия (страната)средната заплата е 33,659 рубли=377.70 Е=736.51 лв

    Коментиран от #35, #51

  • 31 Червени боклуци.

    14 20 Отговор
    Заради 50 години "комунизъм", сме 200 години назад.

    Коментиран от #36, #37, #79

  • 32 СССРБарета

    25 8 Отговор
    Съветският съюз трябваше да се реформира от комунизъм към капитълизъм но не и да се разпада! Доброволното расформироване може би беше грешка но пък то даде шанс на водещата страна Русия да се освободи от тежестта на всички хрантутници чакащи на готово помощи и задължения от страна на Русия! От 1000годишната си история Русия е била комунистическа по малко от 80г. Първото ни освобождение беше с помощ от ЦАРСКА РУСИЯ! Обичаме Русия като братска държав която ни е пазила, а не че толкова обичаме комунизма!

    Коментиран от #58

  • 33 9дфс89сд

    22 7 Отговор
    Иттината е че американците платиха на предателите в СССР да съборят системата и успяха.
    Радостта им обаче трая само 30 години.
    Сега Русия плати на американските мишоци да съборят САЩ. Резултатите вече ги показват и по телевизията.
    Нищо вечно няма на тоя свят. Империи са се появявали, процъфтявали и накрая са се разпадали. Само алчността човешка е останала вечна.
    Всеки път, когато някой/някои са се взимали за богоравни, са се сбуждали неочкавано с нос натикан в калта.
  • 34 Левски

    26 7 Отговор
    Литва, Латвия и Естония са най-бързо изчезващите нации! Заплатите са искуствени и не помагат за умиращиге нации! Там няма бъдеще за младите и всички бягат!
  • 35 9сд8дс8

    21 10 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    То до преди 89-та, заплатата в САЩ беше 3000 долара, а в БГ 160 лева. Така е. Но в САЩ сега заплатата си е все толкова, а с нея може да се купи по-малко от 1/3 в сравнение с преди 89-та.
    Истината е, че се наливат пари където трябва. Казано инак, САЩ наливат е тия държави, за да държат рейтинг. Нещо като плащане на реклама.
    Има камери наживо вече и могат да се гледат в нета. Виж в каква кочина се е превърналл САЩ.
    Сравни Детроит и Санкт Петербург например.

    Коментиран от #41, #57, #62

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сега си много напред

    19 6 Отговор

    До коментар #31 от "Червени боклуци.":

    С нарязан ракетен щит, флот от надуваеми лодки, с 8 виртуални изтребители за 2.4 милиарда и мутренско управление!!! И сега сме много здрави от пластмасовите домати и ГМО продукти на запада, но както е тръгнало, скоро ще се стигне и до там да ядеш асфалт!

    Коментиран от #55

  • 38 ДжафДжаф

    12 7 Отговор
    За 30г "независимост" населението и в 3-те прибалтийски републики се е свило с над 50%, като и в трите се е увеличил процентно делът на руското население. По времето на СССР Естония е с население от 2,5млн, което към днешна дата е под 1млн при приблизително 350хил етнически руснаци. Над 50% от населението на столицата на Латвия- Рига, също е рускор при което дори си бяха избрали за кмет руснак- Ушаков. По времето на СССР в трите републики се поддържаше изкуствено по-висок стандарт! Трите бяха нещо като витрината на СССР. Днес и трите републики са превърнати в своеобразни донори на добре образовани и квалифицирани кадри за икономиките на западна Европа. През 70-те и 80-те Финландия се превърна в най-проспериращата европейска страна благодарение на връзките със СССР. В един период даже Финландия беше асоцииран член на СИВ. За разлика от Финландия, в трите републики господства русофобията, която е на път да ги срине тотално. На скороестонската опозиция предложи референдум за включване в състава на Руската федерация. Разбира се на шегар но както знамем във всяка шега почти винаги има известна доза истина.

    Коментиран от #45

  • 39 коко Варна

    14 7 Отговор
    Републиките Литва ,Латвия и Естония са много напред от Русия и Беларус правят опит да се отделят но не става комунягите държат здраво.А на Рейгън и Горбачов трябва да се направят паметници във всяка страна от бившите соц.че я разпаднаха тази империя.Това че 30 г не се получават нещата при нас така е че ни управляват децата на бившите партийци комуняги.Това е моето мнение,посетил съм като плаващ много страни и това съм видял,кадето е имало социализъм станите са назад в развитието си спямо нормалните.
  • 40 Факт

    10 2 Отговор
    Конкуренция по изчезване и корупция ни правят само прибалтийските държави.
  • 41 123

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "9сд8дс8":

    Средната заплата в САЩ за 1989 г е 14000 долара на година,Бил съм лично в Детройт и в Ст. Петербург по наколко пъти,не е необходимо да гледам камери. След фалита на автомобилостроителните компании, мнозинството от белите граждани на Детройт напускат града, сега в Детройт черното население е 82%, от 1 850 000 човека сега еостанлом население е около 650 000 човека, има цели квартали с изоставени разпадащи се къщи,които трябва да бъдат премахнати, но града банкрутира в 2014 и сега излиза от
    банкрута. Ако отидеш в обитаемите райони на Детройт живота е нормален, и всичко е наред.

    Коментиран от #48

  • 42 А тогава тровеха

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    С промишленост

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ссср беше творение на капитализма

    7 6 Отговор
    За да може капитализма като дръпне много напред и като падне комунизма да има много роби и консуматори и бившите комунистически страни никога да не достигнат развитието на капитализма и така капиталистите си осигуриха пълна хегемония
  • 45 123

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "ДжафДжаф":

    Население на Естония 1989 - 1,565,662, през 2019-1,328,976,БВП номинал -$22,986, 24.7% население от руски произход 68.4 население от естонски произход. Население на Латвия 1989- 3.670 000- 2019 -2 900 000 БВП номинал $19,883, 86.4% латвийци, 4.5% руснаци.

    Коментиран от #49, #50

  • 46 Хахаха

    13 4 Отговор
    Толкова ли сте опростачени, че продължавате да обсъждате това, което се случи преди 30 години в СССР, без да виждате какво става в Америка днес?
    Впрочем, откъде да знаете за това, след като вашите медии мълчат и не ви информират.
  • 47 Крум

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "А тогава тровеха":

    Да бе, те сигурно комунистите изсякоха и горите....То да не мислиш,че по време на индустриалната режолюция , на запад и в щатите не са тровели с промишленост....то там едрия капитал не го интересува нищо друго печалбата в собсвения джоб!
    в щатите реката която води от месиканския залив към Хюстън е толкова мръсна, че даже нямаш и представа....

    Коментиран от #60

  • 48 123

    8 4 Отговор

    До коментар #41 от "123":

    За 1989г месечната средна заплата в САЩ е 1166 или 14 000 долара на година, през 2016 г е 2544 долара на месец или 30,533.31 долара на година. България 1989-274 лв месечна заплата , 3288 лв годишна заплата.Средна инфалция в НРБ 131%, средна покупателна способност на българин между 1979 и 1989 е 25% по ниска от другите социалистически страни. През 1960 г., когато България не може да изплати дълговете си от 97 милиона долара на западни банки, Живков лично отправя писмено предложение до Хрушчов с молба СССР да закупи златните резерви на България, придобити в продължение на 66 години - от освобождението през 1878 до 1944 г., включваши 22 тона злато и 50 тона сребро.
    Златото беше отнесено в Новосибирск, където е допълнително пречистено и закупено за $ 35,10 за унция, на обща сумаот 23 милиона долара.През 2009 г. стойността на това злато щеше да бъде 639 милиона долара. През следващите години Живков провежда няколко тайни операции със Българско държавно злато. Между 1960 и 1964 г. той продава 31,8 тона, използвайки приходите за погасяване на дългове към Съветски банки.

    Коментиран от #68

  • 49 ДжафДжаф

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "123":

    Латвия-26,9% руснаци! Защо лъжеш!? Разбира се на тези, които емигрират в страните от ЕС не им се налага да сменят гражданството си, по която причина все още ги броят за естонци, латвийци, литовци! Знаеш прекрасно, че голяма част от тези хора никога няма да се върнат. Така е и у нас!

    Коментиран от #53

  • 50 Бесен Язовец

    9 5 Отговор

    До коментар #45 от "123":

    Защо пишеш глупости бе палячо, в Прибалтика населението е 50+% руско другото е сбирток! В Прибалтийските се наблюдава от доста врене отрицателен прираст на населението, дават ги на 38 място по икон.развитие, а реално са на 88мо!

    Коментиран от #54, #56

  • 51 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    И? Ти да не мислиш, че у нас заплатата в София и Видин примерно е една и съща? Или Ню Йорк и градче в средния запад... Такива филми няма. Въпросът също така е не само колко е заплатата, а какво можеш да си купиш с нея. У нас, не стига че е най-ниска от ЕС (с което и трябва да се сравняваме, защото много неща са скачени), а и много от цените ни са същите или по-високи. Отделно и в САЩ, и в Русия примерно хората плащат много по-малко за гориво, от там и други цени се влияят. Да, има неща, които пък са много скъпи - и в Москва да речем , и в Ню Йорк, но става въпрос за основните неща, а у нас основните стоки дори са доста оскъпени. Една страна се познава по това как живеят болшинството и бедните. У нас картинката не е розова... Даже с тази пандемия пролича - ние сме единствените, които хем ги затвориха, хем не им дадоха нищо. Дори фалиралата Гърция намери пари за хората в локдаун.... ББ даваше кредити...

    Коментиран от #59

  • 52 Диверсант

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Джинс":

    На КОЗЯК, където е и за Борисов
  • 53 123

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "ДжафДжаф":

    В Латвия живеят много други етнически групи, от които руското малцинство е най-голямото. В началото на 2017 г. етническото разпределение на населението на Латвия е 62% латвийци, 25,4% руснаци, 3,3% белоруси, 2,2% украинци, 2,1% поляци, 5% други етнически групи (литовци, евреи, роми, германци, естонци, татари, и други).През 1989 г. само 9,4% от населението на Литва са руснаци
  • 54 123

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Бесен Язовец":

    Сега Литовските руснаци живеят предимно в градовете. В литовската столица Вилнюс те съставляват 12% от населението, в третия по големина град Литва Клайпеда не повече от 19%. Други литовски градове, включително вторият по големина град Каунас, имат по-нисък процент руснаци, докато в повечето малки градове и села има много малко руснаци (с изключение на Визагинас). Като цяло 5% от населението на Литва са етнически руснаци.

    Руснаците съставляват почти половината от населението на столицата на Латвия Рига. Във втория по големина град Даугавпилс, където още преди Първата световна война руснаците са втората по големина етническа група след евреите, руснаците сега съставляват мнозинството. Днес около 25% от населението на Латвия са етнически руснаци.

    В Естония руснаците са съсредоточени в градските райони, особено в Талин и североизточния окръг Ида-Вирумаа. Към 2011 г. 38,5% от населението на Талин са етнически руснаци и още по-голям брой - 46,7% говорят руски като майчин език.През 2011 г. голяма част от етническите руснаци бяха открити в Нарва (82%), Силамяе (около 82%) и Кохтла-Ярве (70%). Във втория по големина град на Естония - Тарту - етническите руснаци съставляват около 16% от населението. В селските райони делът на етническите руснаци е много нисък (13 от 15-те окръга на Естония са над 80% етнически естонци). Като цяло етническите руснаци съставляват 24% от населението на Естония (делът на русофоните обаче е малко по-висок, тъй като руският е майчи
  • 55 И аз да кажа

    10 7 Отговор

    До коментар #37 от "Сега си много напред":

    Ти ще ядеш асфалт, защото очевидно си мързелив! Моето семейство има имоти, в които ,ако се наложи, може да отгледа продукция за десет семейства! Вие, троловете, дето по социалистически чакате да ви дадат и ревете за онова време, все някога ще си платите за атеизма и унищожените от комунягите несъгласни, за отнетите им имоти, за това, че не се покаяхте! 1989 ви се размина, но Господ вижда- и лъжите ви, и алчността!

    Коментиран от #74

  • 56 123

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бесен Язовец":

    Търсенето на индустриални работници привлич руснаците да се заселят в по-големите градове. И в трите страни селските селища са обитавани почти изцяло от основните национални етнически групи, с изключение на някои области в Източна Естония и Латвия с по-дълга история на руските и смесени села. Литовският град Висагинас е построен за работници в атомната електроцентрала Игналина и следователно има руско мнозинство. Проучване от 2014 г. установи, че много руснаци са се идентифицирали с мястото, където живеят.

    След присъединяването на Естония, Латвия и Литва към Европейския съюз на 1 май 2004 г. много балтийски руснаци се преместиха в други страни от ЕС. По-специално, десетки хиляди балтийски руснаци (особено тези с гражданство на ЕС) се преместиха в Обединеното кралство и в Ирландия, които бяха първите „стари“ държави от ЕС, отворили своите пазари на труда за новите членове на ЕС. Хиляди руснаци от Рига, Талин и Вилнюс, притежаващи паспорти на ЕС, сега живеят в Лондон, Дъблин и други градове във Великобритания и Ирландия.Те съставляват значителна част от рускоезичната общност в Лондон.Не съществуват надеждни статистически данни за точния им брой, тъй като във Великобритания те се считат за граждани на балтийските страни, а не като руснаци.

    През 2012 г. Димитрий Медведев издаде програма за репатриране, предназначена да пресели етнически руснаци от чужбина. Досега 10 000 семейства са се установили в Руската федерация, най-вече във Псковска област

    Коментиран от #73

  • 57 Айде бе

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "9сд8дс8":

    Е защо ще сравнявам Санкт Петербург(вторият град-витрина на Раша) с Детройт? Сравни го с Лос Анджелис! Това пропагандоните сте много нахални! Що не прочетеш как в Русия загиват, или са дадени за по 50 години на концесия на Китай огромни области?

    Коментиран от #61, #80

  • 58 Мисля си

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "СССРБарета":

    На тебе мечка като ти седне на главата, ти изглежда пазене и братство, Божееее що си ме наказал да съм сънародник с такива умници?

    Коментиран от #71

  • 59 123

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Бачо Киро":

    Заплатата и благосъстоянието на един човек един човек и една нация се базира на колко качественно образовани и професионални умения са инвестирани в човешкия ресурс на страната.В България има 4 групи хора, 1. Едната най-привелигированта я която се включват всички политици и свързани с тях хора, и създадения от тях кръг бизнесмени-мнозинството от тях са с връзки,много от тах с купени изпити и образование,мнозинството живее в България.2.Хора завършили образование и професионална квалификация през социализма и сегашната образователна система и са без връзки- мнозинството от тях се намират извън страната, други са на средни префесионални или руковводни длъжности в България и дребни бизнесмени,3.Ниско образовани и с ниска квалификация-мнозинството живеят и работят в България.4.Хора с ниско или без образование и квалификацияхивее напълно в България,или проси и краде из Европа.Заплащането на човека и страната зависи от количеството и качеството на неговата работа, заплщането е отражение на професионалните умения.Колкото е по висока инвестираната стойност в един чоек толкова по високо е заплащането.В първат група заплащането не е по заслуги а по познанства,роднинство,приятелство- и се осъществява чрез кражби,измами, и схеми, а това не прави една страна богата.
  • 60 Не разбирам

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Крум":

    Това оправдава тровенето през соца ли?Просто доказва,че и двата лагера са един медал.Не ми е ясно като обвиниш едната страна в нещо,това оневинява другата ли?А в средата клецане

    Коментиран от #78

  • 61 123

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Айде бе":

    Да втория по големина град на САЩ е Лос Анджелос, с което може да се сравнява втория по големина град на Русия Ст. Петербург.Но би трябвало тези които ги сравняват да отидат и да поживеят поне по половин година в двата града, и да говорят и двата езика, тогава могат да сравняват,а не по статии от вестници, снимки и телевизионни предавания,както правят сега седнали на дивана. Детройт е голям колкото Ижевск в Русия, но дори и тази част която е останала от Детройт е по добре от Ижевск.
  • 62 Nnn

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "9сд8дс8":

    Не пиши глупости.САЩ е една от най-красивите и поддържани държави на тоя свят.Естествено има и по-занамерени места,но това важи за желия свят.И как така сравнявяш Детройт със Санкт Петърбург ? Толкова ли си отчаян ? Знаеш ли,че Детройт е най-бедния град в САЩ ,а икономиката му е два пъти по-голяма от тази на Санкт Петърбург.Освен това Санкт Петърбург е единствения град в Русия който не е тотална развалина.

    Коментиран от #64, #81

  • 63 мразя руските говеда

    2 5 Отговор
    Империята на злото и лъжата се разпадна !
  • 64 123

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Nnn":

    Средния доход на семейство в Детройт е 78000$ на година, БВП на Детройт е 203 милиона долара на година, и за такъв скапан град както го описва според както го сравняващия го с Ст Петербург човек в Детройт идват 16 000 000 турисити годишно. В банките на Детройт само Форд държи 85 милярда долара.
  • 65 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    С тези пари ,в тези държави можеш ли да си наемеш жилище,да напълниш резервоара,да се храниш добре,да идеш на театър,кино? Това е въпросът.

    Коментиран от #75

  • 66 ВЛАКА ТРЪГВА

    6 4 Отговор
    МОЛЯ ВСИЧКИ ПЪТНИЦИ ЗА МАСКВА БЪРЗО И МИГНОВЕННО ДА СЕ КАЧВАТ ИМА ДОСТАТЪЧНО ВАГОНИ
  • 67 ПИОНЕРЧЕ

    6 5 Отговор
    ДРУГАРИ ,СЕДЯ И СЕ ЧУДЯ ЗАЩО НА ЛЕТИЩЕТО ИМА ДВА ПОЛЕТА ЗА РУСИЯ И 1002 ЗА ЗАГНИЛИЯ ЗАПАД КОЙ САМОЛЕТ ДА ХВАНА
  • 68 3,2,1,0

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "123":

    Стига си съчинявал.25%по бедни от кого сме били?От Румъния,от СССР ? А сега от кои държави сме по- богати,Тролчо.

    Коментиран от #76

  • 69 МАЛКА пенсИЯ

    7 2 Отговор
    През80г,ходих на екскурзия(10дена)в СССР.Видях им прехвалената страна.И тия са ни братя,че и ни обичали.ИНТЕРЕСА,КЛАТИ,ФЕСА.Осъзнайте се,макар,че е късно.

    Коментиран от #72

  • 70 йокин

    2 0 Отговор
    тошо,давал,а как иначе щеше да е на власт,толкова години,ТОЯ ИЗМИСЛЕН ''партизанин''.
  • 71 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #58 от "Мисля си":

    А сега афроамериканци седнаха на главата ти.И те пазят.С 200 те пазят.
  • 72 Ам Чи

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Ти на да не мислиш че тези които са писали тук са ходили е Русия ,те са просто тролеи които за някой лев плюят всичко българско
  • 73 Ужас

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Така е, познавам лично такива руснаци! Артьомс Ивановс - човекът просто има литовски паспорт и най-лесно името му става "латъйшско" като му добавят едно "с" накрая. Поговорихме на руски, литовски почти не знае, а живее в страна от ЕС, различна от Литва. Но те руснаците сами са си виновни - от богата и просперираща държава никой не бяга. В Русия, после СССР и сега пак Русия от 1905 насам са все революции, революции, революции... Откраднат ти имуществото, преселят част от семейството ти в пустините на Казахстан и Узбекистан, убият някого - и това вече 116 години... Колко революции има в САЩ?! Напротив, ако сега има референдум да се присъединим ли към САЩ при възможност, ще трябва официално да ни отказват.
  • 74 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "И аз да кажа":

    "Ако се наложи".Много си трудолюбив,щом имотите са ти буренясали.Аман от самохвалещи се мързеливци.
  • 75 123

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Само питам":

    Обяд 8 Е до по скъп ресторант 20 Е.Млеко 4 литра 2.70Е,хляб 0.71Е,500гр сирене 3Е,пилешки филе 1кг-5Е,телешко 1кг -8.50Е,ябълки 1кг -1.20Е,банани -1Е, 1 кг Домати 1.89 Е, 1 кг картофи 0.56Е, 1 лук 0.50 Е.бензин 1лт-1.25Е,Нов Фолксваген Голф 19 200Е,Едностаен апартемент-328 Е, 3 стаен апартемент 540Е, билет за кино 7.85 Е,отопление ,ток вода , боклук 173 Е за 100 кв метра апартамент,Заплата след данаци 1144 Е е Естония.
  • 76 123

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "3,2,1,0":

    Българите са по бедни по социалистическо време от Чехия,Унгария,Полша,ГДР поради инфлацията. Само Румъния и Албания е по бедна от България тогава до 1989г.
  • 77 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    Е ,БИЛИ СА ПРЕДУПРЕДЕНИ - ЛИТВА .
  • 78 Kрум

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Не разбирам":

    така е, то затова моето е реплика към колегата а не основен коментар....само има някой нюанси.....така например въпроса за горите...такава безразборна и масова сеч е нямало....контрола беше много по строг....и пример за доматите, ако ти ми намериш домати с вкус като преди години ,ще бъде много добре(примера е за доматите,но да се разбира за всичката храна)....преди нямахме банани и портокали....нооо ябълки,череши,праскови и каквото там се сетиш имаше в изобилие и то сравнително екологични и почти без пари...а сега екологичните храни станаха нещо като мода....и е смешно, че когато т.н.запад си правеше промишлените революции,замърсяваха като луди и все още де, но когато друготе по изостанали страни почнаха да напредват и хоп...вие не сте екологични,появи се и грета тунберг...чакайти,вие замърсявате ние ще ви помогнем ,само купете нашите технологии,дайте си вашите ресурси ние да ги управляваме и т.н......истината е ,ч е връщане назад няма....масовата глобализация върви....
  • 79 Диня тиква

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Червени боклуци.":

    За 30 год демокрация сме 2 000 000 българина по малко!....и само не казвай щото отворили границите и те избягали към по добър живот....или избягаха от демокрацията след1990!

    Коментиран от #84

  • 80 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "Айде бе":

    Е, сравни! Само тотален неграмэтник може да сравни перлата в короната на хилядолетната култура с ....онова.
  • 81 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Nnn":

    Ти какво знаеш за Русия и за градовете на Русия? Това, че си чувал за двата най - големи града там, говори само ограничеността ти.
  • 82 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    та тва бе очакваното развитие на комунизма.другарите удобно забравят що се срути строя.срути се другари щото се наложи комунистите да живеят в мир 45 години,а комунизма по време на мир е кръгла нула.ако не беше хитлер комунизма щеше да свърши курса около 1960 година със смъртта на сталин,а дори и по-рано!
  • 83 бум

    2 1 Отговор
    Няма по-добро събитие от това че "империята на злото" се разпадна
  • 84 анти комунист

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "Диня тиква":

    Мълчи бе шумкар.Успяхте за 45г. да унищожите държавата и да ни докарате до 3 фалита.Няма как за толкова кратко време демокрацията да оправи нещо което е рушено 45г. ! Естествено ,че хората избягаха,защото отвориха границите.По време на червения режим тук ,ако бяха отворени границите ,щяхте да си останете само шепата червени шумкари в България !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.