Last news in Fakti

28 Януари, 2021 13:00 4 696 29

Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ

  • сергей станишев-
  • парламентарни избори-
  • честен вот

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) заявиха, че искат гаранции за честното провеждане на изборите. От кого? Точно те са тези, които трябва да го постигнат. Заедно!

Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Харесвам Людмил Станев. И чувството му за хумор харесвам. Днес прочетох текст за него и за заслужена литературна награда. На въпрос какво го разсмива в момента, той отговаря мигновено: “Организацията на изборите в условия на коронавирус.”

Изненадани ли сте? Не, разбира се! За съжаление изборният процес у нас е под подозрение още от Алеково време. Но слушайки прогнозите за ниска избирателна активност, за битка на твърдите ядра, за липсата на политически платформи и невъзможността за оригинална политическа кампания, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април.

Нещо повече, сякаш ни се намеква: важното е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат. А демокрацията ще се отложи. Не е толкова страшно! Я колко по-страшни неща вилнеят по света! В тази връзка ни се съобщава и почти точна дата за “посещението” на британския щам в България. Странно, тъкмо в самата кампания.

Следя с интерес предложенията на някои от опозиционните лидери за гарантиране на честността на вота. Дали идеите са добри няма как да разберем. Заради разноговоренето, нежеланието за общ фронт срещу злоупотребите с вота на българските граждани и всъщност срамежливото (за да не се види съвсем) заиграване с управляващите: ами то, с тях коалицията е най-възможна и издръжлива. Повечето покани за разговори между партиите бяха отправени така, че да предизвикат отказ от поканените.

В ситуация на коронавирус, както и толкова близо до изборите, няма време за политически иновации. Можем да ползваме опита. А такъв има и отляво, и отдясно - с ГИСДИ и Българското сдружение за честни избори. Питайте Юрий Асланов и Миро Севлиевски.

Не е възможно да мобилизираме толкова доброволци в условия на пандемия, ще кажат партиите. Така е, ако всеки се опитва да го прави поединично. Но помним и по-пресен пример.

Годината е 2013. Властта на ГЕРБ е безгранична, а подслушването е мярка за нормалност. За никого не беше тайна какво щеше да се случи на изборите. Защо не се случи?

Защото:

1️. Политическите лидери преглътнаха егото и желанието си за авторство и оригиналност. По инициатива на най-голямата парламентарна опозиция, пет партии се обединиха да бранят честността на изборите - БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ. Членовете и симпатизантите им бяха най-мощната армия от пазители на вота - в практически всяка от близо 12 000 секции.

2️. В публично споразумение поехме организационни и финансови ангажименти. Да, защитата на демокрацията струва пари. И тези средства бяха най-добрата инвестиция. Имаше ясен принцип на разпределението на финансовата тежест. Ще кажете: сега е криза, намалена е субсидията, няма хора за изборните секции. Така е! Но точно заради това някой да храни илюзии какво ще се случи в изборната нощ?

3️. Беше наета европейска фирма с безспорна репутация, която да организира паралелно преброяване. Нейните резултати бяха почти равни на тези на ЦИК!

4️. Антон Кутев и Милен Марчев направиха филм “Как да спечелим избори в България?”, в който показаха цялата палитра от нарушения на местния вот през 2011 г. Кристиан Вигенин и Ивайло Калфин го представиха на евродепутати и журналисти в Страсбург. И той послужи за основание да поканим международни наблюдатели в страна-членка на ЕС! 105 наблюдатели, в това число и евродепутати, дойдоха по линия на ПЕС в България и посетиха различни части на страната.

5️. Кристиан Вигенин и Михаил Мирчев свършиха огромна работа по координирането и организирането на целия процес. Същото се отнася и за депутатите и организаторите в другите четири партии. Опитът го има. Хората - също.

6️. Идеята за отстояване на честността на изборите привлече вниманието на медиите и така българите разбраха, че вотът им няма да отиде напразно. Че няма да бъде откраднат или пропуснат в броенето. Че въпреки очакваните нарушения, ще има кой да брани техния глас и тяхното право да избират кой да ги управлява.

7️. И не на последно място - това обединение около кауза като честността на изборите, показа на сънародниците ни, че единният фронт срещу модела и начина на управление в България е възможен. Страхът се пропука. И българите излязоха да гласуват. Избирателната активност беше 51.33%.

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) заявиха, че искат гаранции за честното провеждане на изборите. От кого? Точно те са тези, които трябва да го постигнат. Заедно!

И през 2013-та не беше лесно. Няма да е и сега. Но приемането на моята идея тогава от другите лидери беше ясен знак за определянето им спрямо ГЕРБ. И всички безусловно застанаха на страната на демокрацията.

Е, това ще е и днешният тест. Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ.

Сергей Станишев


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    57 5 Отговор
    Станишката шушумигар е в съседната килия на мутропитека. А защо не и в една килия? Да се уважават редовно.

    Коментиран от #27

  • 2 Орел

    39 14 Отговор
    Не го харесвам, но е прав!
  • 3 Си ган

    34 10 Отговор
    Охооо.къде се загуби бе Сер Гей-чо...остави партията в най-трудният момент да се боцкате с Милиончева в Страсбург...

    Коментиран от #9

  • 4 реалистъ

    52 8 Отговор
    Махнаха Гергов, сега ако изключат и другаря СерГЕЙ, може и да получат моя глас.
  • 5 Някой

    11 29 Отговор
    Само вие сте светата вода ненапита и всички добрини, все по време на вашите мандати са ставали.Смях.Виж да клеветите България пред Европа можете.За друго не ставате .Факт.Истината е,че знаете ,че няма да спечелите изборите и за това ви отърва да говорите за някакви измами и нарушения.Така ще си имате дежурното оправдание пред електората до следващите избори.Как жената с его до Луната ще поеме отговорност и ще отстъпи топлото място.Лесно е да искаш оставки за щяло и нещяло ама ,когато става дума за твоята собствена рязко нещата се променят.
  • 6 да де

    29 6 Отговор
    Тоя ако не се скрие и да си мълчи докато не минат изборите БСП със сигурност ще загуби.
  • 7 Станишев

    34 9 Отговор
    Най-голямата МИШКА
  • 8 Гюнтер

    33 6 Отговор
    На мен Станишев ми прилича на подла невестулка...Гнус,гнус...

    Коментиран от #11

  • 9 ей шшш

    22 16 Отговор

    До коментар #3 от "Си ган":

    милиончева ще викаш на оная шафрантия в Барселона !
  • 10 чист пеер

    20 3 Отговор
    Тебе ти е ред с Гергов да се обединиш.
  • 11 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гюнтер":

    Гнусен е, но за жалост, е прав! Такава е перспективата, ако не се вземат адекватни и навременни мерки.
  • 12 МЕКА КИТКА

    16 5 Отговор
    И СЕГА СТЕ ОБЕДИНЕНИ ОТ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ БЕ ДЬОТИ !
  • 13 ФАЛИТ

    10 9 Отговор
    ТОЯ НЕ ВЛЕЗЕ ЛИ В ЗАТВОРА БСП ЩЕ Е ЗАГУБИЛА !

    Коментиран от #15

  • 14 Чики-Рики

    14 5 Отговор
    Аз ще гласувам за Мангъров!Четох че се е съгласил да се кандидатира за Депутат!
  • 15 гдк

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФАЛИТ":

    значи си фен на тиквоча така ли много фенове се навъдиха бе
  • 16 Връщане към корена

    7 1 Отговор
    Мутиралите щамове на БКП ще се обединят след изборите. Нещо като пролетарии от всички страни, съединявайте се!
  • 17 Криеш името си страхливец

    12 3 Отговор
    СерГЕЙ, Станишев, няма да те чета! Да те чете Делян Пеевски, когото лично предложи на директор на ДАНС и доживотният председател на ДПС!
  • 18 Хмммм

    6 13 Отговор
    Като ще припомняме изборите от 2013, да не спираме по средата а да продължим и да припомним какво се случи и по-нататък. Защото и сега, сценарият може да се повтори.
    - Костинбродската афера, където Сестра Галева изигра ключова роля, но никога не беше разследвана за нарушаване на изборния закон и повлияването на изборите с една огромна фалшификация.
    - "Златният пръст" на "патриотите" от Атака за да бъде съставено правителство на БСП и ДПС. От там започна и упадъка на Атака.
    - Първото постановление на Орешарски, което беше за позволяване на он-лайн залаганията на Божков.
    - Опитът на БСП, по предложение на Сестра Галева (Мая Манолова) да се пробута Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
    - Застарявашата мажоретка ММ, с гърди по червено потниче защитаваше самоотвержено Орешарски и обиждаше погловно и цинично искащите оставката му.
    Единственото положително нещо от цялата работа, беше, че Орешарски научи всички тайни и задни входове и вратички на местата, които посещаваше, за да бяга от народната любов. Така, че ББ не е първият премиер, който бяга и се крие.
    Накратко, избирателите да внимават какво си пожелават, защото може и да го получат...

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    2 3 Отговор
    И какво като ГЕРБ загубят изборите,чака ни чудесна перспектива с БСП и може би Да България ,АБВ и тем подобни,чудесна но за тях новите които ще влязат във властта и ще разпеделят небивало големи средстава от забалежете "Гейропа"не от Евразийския съюз а от "лошия" Европейски съюз,това искат новите стари борци за демокрация,не казват защо те са добри и заслужават да управляват ,защото ги знаем от досегашните им опити,а само обясняват как другите са лоши ,ама много лоши.
  • 21 потребител

    2 1 Отговор
    От коя дупка изпълзя този плъх.Корделке,колкото по-бързо изхвърлите този от БСП-то,толкова повече ще вярвам,че не сте лицемери!
  • 22 Станишев, НЕЕ човека, който да дава

    1 1 Отговор
    Съвети, има достатъчно хора, които са наясно с положението, Станишев го видяхме колко може и знае, Съветите да си запази за Брюксел!!
  • 23 Анонимен

    2 2 Отговор
    Вие комунистите не сте се разделяли, българска комунистическа.прав е сержо. 50 и 60 и 70 и 80 и 90 годишните сте членували в бкп. А кой не нил член на бкп, безпартоен, изхвърлен, като мръсмо куче. Нечистистоплътни по душа са бкпбспдпс. Крадци на едро. Виж палатите им. И още и още се целят във властта. Алчни душици
  • 24 ЯШАР

    1 0 Отговор
    КОМУНИСТ ЛИ Е , НОЖА И В ЧУВАЛА НА ПРАСЕТАТА !
  • 25 Матей

    0 0 Отговор
    Само не споменавай ДЕМОКРАЦИЯТА,ЧЕ ОТ устата на такива завършени циници,предизвиква погнуса.Зависи кой го казва и ако е провален политик, все едно казва МУТРОКРАЦИЯ.
  • 26 Цървул

    1 0 Отговор
    Хубаво хвалиш вашите...И хубаво споменаваш годината - 2013. Само не казваш за катастрофата, която настъпи след това - Орешарски,400 дни протести,фалита на КТБ,Пеевски-кандидат за ДАНС.
    Мишоче..
  • 27 ЯСНООООО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    СЕЩАМ СЕ КОЙ КОГО ЩЕ БОЦКА .............
  • 28 НЕВОЛИ

    1 0 Отговор
    КОЙ БОЦКА МОНИКА Е ПАРТИЙНИЯТ ВЪПРОС ? ЗА ДНЕС СТАВА ВЪПРОС ЗАЩОТО ТЯ НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ,,МЪЖО СИ " ! НЕ МОЖЕ И НА РАДАН И НА ДЖАМБАЗА ДА РАЗЧИТА ПО АНАЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ !
  • 29 анонимен

    1 0 Отговор
    Станишев е приятел на Бойко, но никоя медия не акцентира върху този факт. Дава интервюта пред Хекимян, отдавна беше де, ако не се лъжа в „Още от деня“ беше дал, пак отдавна, все за ГЕРБ говори. Не му каза ни една от тия мисирки „Вие сте в приятелски отношения с ББ“.