Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 14:44 5 269 21

Ген. Мечков пред ФАКТИ: Професионализмът трябва да ръководи, а не някакви калинки да заемат постове

  • ген. иван мечков-
  • военна полиция-
  • директор-
  • правилник-
  • промени

Българската военнополицейска асоциация е против за директор на служба „Военна полиция“ да се назначи висш офицер от Българската армия

Ген. Мечков пред ФАКТИ: Професионализмът трябва да ръководи, а не някакви калинки да заемат постове - 1
О.з. ген. Иван Мечков, Кадър: ''ЕвроДикоФ''
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 29 януари Българската военнополицейска асоциация изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на отбраната, председателя на Народното събрание, председателя и членовете на парламентарната Комисия по отбрана. „Обръщаме се към Вас с апел за съхранение на държавността, запазване и развитие на вече изградената структура на служба „Военна полиция“ и недопускане на конюнктурни съображения да влияят върху системата за защита на националната сигурност“, пише в писмото.

„Преди седмица Българската военнополицейска асоциация остро възрази със своя декларация на заявеното от министъра на отбраната намерение на този пост (бел.: директор на служба „Военна полиция“) да се назначи висш офицер от Българската армия.

Въпреки нея министърът на отбраната внесе предложение до Министерския съвет (вече публикувано на Портала за обществени консултации), с което се иска промяна на Правилника за прилагане на Закона за военната полиция в частта му за изискванията за назначаване на директор на службата. Предложението на министъра на отбраната е изискуемият 10-годишен професионален опит да е натрупан в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, а не както е в сега действащия Правилник – само в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред“, казва се още в писмото на асоциацията.

От ФАКТИ се свързахме с председателя на управителния съвет на Българската военнополицейска асоциация бригаден генерал от запаса Иван Мечков, за да говорим за предложените промени, какво се цели с тях и до какво биха могли да доведат. Припомняме, че генерал Мечков е бивш директор на служба „Военна полиция“.

„В Правилника, който е приет от същия този министър на отбраната, от същото това Правителство през 2017 година, пишеше, че директорът на служба „Военна полиция“ може да бъде офицер от службите за сигурност или службите за обществен ред, каквато е „Военна полиция“. С новата промяна, когато добавят опит и във въоръжените сили, това означава, че всеки един полковник, генерал от армията може да стане директор на „Военна полиция“. Това е нонсенс, защото всички офицери, които работят във „Военна полиция“ са завършили в Симеоново, работата е специфична – работи се със специални разузнавателни средства, работи се с класифицирана информация, работи се с криминални разследвания и т.н. Не може един човек, който не е подготвен за тази дейност, да оглави една такава служба“, коментира генерал Мечков.

„Давам пример с „Военно разузнаване“, когато назначиха Бакалов, давам пример с Национална разузнавателна служба, както се казваше тогава, и Гяуров, когото после направиха генерал. Тези неща се правят не заради принципите, а заради някой определен човек“, каза още той.

На въпроса как би трябвало да бъдат принципите, той отговори: „Принципите трябва да бъдат такива, че в дадена служба, в даден род войски, хората трябва да се движат по стълбицата. Все едно аз като генерал, без медицинско образование, да ме назначат за шеф на ВВС или ВМА. Всеки генерал трябва да си върви по стълбицата и в нещата, от които разбира“.

Относно това защо се правят тези промени в изискванията за директор на „Военна полиция, ген. Мечков каза: „Това се прави за определен човек или хора. Не ги зная. От 30 години следя нещата и много хора се назначаваха на различни длъжности без подходяща квалификация, образование, да не говорим за опит. Давам пример с армията, защото в правителствата – не само в сегашното, имаше стотици – не десетки, а стотици такива назначения. Просто професионализмът е нещото, което трябва да ръководи. Това е принципът – професионализъм, а не някакви парашутисти, някакви калинки да заемат определени постове, без да знаят за какво става въпрос. Тогава системата се задъхва. Системата започва да издиша“.

На въпроса дали системата изобщо би могла да работи така, той отговори: „Системата ще работи, но първо, ще има брожения в личния състав – основно в офицерския. Едно такова назначение ще спре кариерното развитие на между 15 и 20 човека“. „Това обезверява личния състав“, допълни генералът.

„Нямаме претенции за човек, който да бъде назначен. Ние знаем, че има поне 4-5 подходящи човека – полковници, които вземат различни длъжности във „Военна полиция“ и всеки един от тях е подходящ за тази работа, защото има професионалният опит. Спазен е и същият този Правилник, който искат да променят. Освен това той ще познава спецификата на работата, познава личния състав и нещата ще се случат плавно. В момента се готви едно сътресение на системата, което може да трае година-две-три“, каза още той.

В края на разговора генерал Мечков коментира и очакванията си от предстоящите събития: „Честно казано не зная какво ще се случи. Като познавам какво се случва в държавата и как за определени хора се правят какви ли не промени и компромиси в закони и правилници, много е вероятно нашите усилия да останат напразни. Това ще бъде поредният удар в една служба, която работи добре, която от 2009 година се командва от професионалисти. Аз бях първият военен полицай, избран на тази длъжност. След това избрани бяха генерал Дяков и генерал Сертов, които също бяха военни полицаи. Всички ние си разбирахме от работата“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сали

    30 2 Отговор
    ПКП е велика лидерка на ГЕРБ с БОКО тиквата и др. мафиотчета, още малко!
  • 2 Лудият шапкар

    7 26 Отговор
    Шубе ви е да не се разрови кошера, а не кой какъв специалист е, аман от ОЗ шапкари!
  • 3 истина е

    30 2 Отговор
    90% от заеманитте длъжности на високо ниво са само от калинки , защото точно за тоа са избрани .Ако е някой умен и знае боко и хунтаа му веднагае го смачка .За ттова кадърните избягаха отдавна от държавата !
  • 4 Jacques Yves Moineau

    24 2 Отговор
    Така е при ГЕРБ! Ако не ви харесва, мослете за кого да гласувате!
  • 5 За това

    25 2 Отговор
    Тая държава е на тоя хал. Самият Бойко не е способен да управлява държава и това, че сме провал във всички сфери е живото доказателство.
  • 6 ген луков

    17 0 Отговор
    генерале,пропуснахте да излекувате държавата,сега май е късно
  • 7 Санитар

    16 1 Отговор
    В здравната система има герберски калинки за изхвърляне всички на ръководни постове.Умориха сума народ от некадърност
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 3 Отговор
    Чудил съм се винаги,на бг управниците.....При много високата битова престъпност,при винаги въоръжени бандити,издевателстващи над хора без оръжие,защо власт бг не разреши Свободна продажба на огнестрелно оръжие???Според мен ще облекчи много и полицията,а престъпноста ще бъде сведена до минимум!Убеден съм в това!Най вероятно самата власт се страхува от въоръжени гласоподаватели...Нямам друго обяснение!Лично аз бих гласувал за партия,която заложи това в Платформата си и особено,ако изпълни това мое виждане!Не съм гласувал от както докарахаЦаря,а напънете се да отида да гласувам....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орел

    5 8 Отговор
    Явно да пищят толкова, шубето ги е хванало! Спокойно, "военни полицаи", никой не го е грижа за вашите притеснения! Само вас ви е страх, колко силна ще е миризмата!
  • 11 доко

    9 3 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО МЕЧКОВ..ВИЖ КАК БОКО ПОЖАПНИКАРЯ ПРОГРЕСИРА И СТАНА ГЕНЕРАЛ ОТ СВЕТОВНА КЛАСА..ДАЖЕ МЕРКЕЛ МУ ЦУНКА ДУПЕТО ЩОТО ГЕНЕРАЛА СКЪРЦНЕ ЛИ С ЗЪБКИ..АЙ АЙ ГЕРМАНИЯ ОТИВА НА КИНО..
  • 12 Гаргамел

    7 4 Отговор
    Само некадърни долни ченгета сте били винаги във ВП! Че сега и с претенции, IQ то ви сумарно на всички там с чин полковник и нагоре , я има 100 я няма
  • 13 инсектицид

    5 0 Отговор
    Долу калинките и майските бръмбари като ....
  • 14 Джо

    3 2 Отговор
    ...и това го казва тъмно червена Калинка!!!
  • 15 Ех, Мечков

    2 2 Отговор
    Мечков, прочети ли какво ти е писал Гаргамел? Да? А сега го прочети още веднъж.
  • 16 Анонимен

    3 2 Отговор
    Преди да дойде ББ и калинките БЪЛГАРИЯ БЕШЕ С НАЙ-ВИСОКИ ДОХОДИ, НЯМАШЕ БЕЗРАБОТИЦА ВИСОКИ ПЕНСИИ И ТОВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА УМНИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ КАДРИ НА БСП-СТАНИШЕВ,ГЕЧЕВ, ВИДЕНОВ И МНОГО ПРОФЕСОРИ ГЕНЕРАЛИ ВСИЧКИ УМНИ С АНГЛИЙСКИ
  • 17 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Че какво лошо има ? МинистЕрката на енергетиката оправи финансите на РБ. Сега ще демонстрира как се развива изгоряла крушка с цокъл Е 27....... и как се завива нова във фасунгата ! Мисля, че ще се справи !!!
  • 18 MOLI

    1 0 Отговор
    КАКВИТО СТЕ БИЛИ,БИЛИ.СЕГА СИ ЯЖТЕ ТАМ ПЕНСИИТЕ ДЕТО НАРОДА ВИ ОСИГУРИ ЗА НЯМА НИЩО И СИ ГЛЕДАЙТЕ СТАРИНИТЕ.ИМА ДОСТАТЪЧНО МЛАДИ, ИНТЕЛЕГЕНТНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА.А,ТАКИВА СБИРОТОЦИ ,КАТО ВАС ,ТРЯБВА ДА ВИ ЗАБРАНЯТ!!!!
  • 19 Кума Лиса

    1 0 Отговор
    Да пппитам видния парашут, наместил ли се е в листата на другарката КН

    Коментиран от #21

  • 20 Сертов беше голям генерал, накрая изчезн

    0 0 Отговор
    В Гърция и така и не се разбра за всички, загубил лисее или, скрил, избягал!! Не прекалявайте с хвалбите, по Скромно!!
  • 21 бръмбар

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кума Лиса":

    това недоразумение е толкова парашутист, колкото и военен полицай. Защо ли е бил награден от шкембе войвода за 6 май? За особени заслуги.