Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 15:59 4 475 61

Няма да му е лесно на президента Радев

  • румен радев-
  • президент-
  • изборна кампания

Отговорността от последствията обаче ще понесе само той

Няма да му е лесно на президента Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението да насрочи парламентарни, а след това и президентски избори, Радев едва ли го е взел сам. Отговорността от последствията обаче ще понесе само той.

Генералът иска пак да бъде президент още пет години.

Това не е изненада, но защо го обяви толкова рано?

Ако го беше оповестил в последния момент, примерно 10-15 дни преди изборите той печелеше с явно превъзходство. Бойко Борисов не може да му се качи на малкия пръст! Радев ще го бие на лост, на халки и на 100 метра гладко бягане. Може би и на шах и на белот.

Радев обаче избра да се състезава с ГЕРБ на 3000 метра бягане с препятствия. Разстоянието до финала е дълго и рисковете не могат да бъдат изключени. Реално Радев няма конкурент. Въпросът защо тогава избра да се състезава сам със себе си, засега остава без отговор.

Опасността от компромати е нулева. Генералът говори английски и разбира руски. Няма вила в Гърция и посети Македония по дънки.

Народен човек е и това е факт.

Друг е въпросът – какво би донесъл той на България и с какви средства. Досегашният му мандат, освен звучни обвинения към управляващите, не блести с конкретни резултати. Смелостта му го прави популярен. Популярността е средство, но донякъде. Жив пример е неговото излизане при протестиращите с вдигнат юмрук. С този жест Радев се изкачи на върха.

Но вече не е там където беше. С обявата за новата си кандидатура, той силно наблегна на „промяната“. Тази която досега не се е случила. За всички е ясно, че системата е блокирана. Радев не може да я промени сам. Тогава с кой?

До него е залепена „Вечната Амбър“ на Номенклатурата – Илияна Йотова.

В случая, тя представлява кой? БСП, ДАБЧ или македонците с български паспорти? Дежурните политолози не обърнаха внимание на загадъчното присъствие на Йотова, защото цялото им внимание се спря върху преждевременната кандидатура. Повечето от тях я определиха, като хитър политически ход, който имал за цел или да се отърве от опекунството на БСП, или да принуди „Позитано“ да застанат зад него. Някои се опитаха да припомнят вече пожълтелите слухове, за някакъв „Проект – Радев“.

Липсва нещо в пъзела.
От Брюксел Елена Йончева, която едва ли някога ще се завърне в родината, сподели възторга си от неговата кандидатура по българските медии. В същото време евродепутатката захапа за пореден път Корнелия Нинова, (жената която ѝ осигури канапето в Страсбург) че бави подкрепата на партията.

Таксиметровите шофьори, които слушат ден и нощ политическите изявления, са вид огледало на общественото мнение. Един от тях, който ме возеше към летището, подхвърли: „Като печелиш по 20 хиляди на месец, много лесно е да ги бълваш такива. И аз ако ги взимах тези пари, без да съм бил нощна смяна, и аз можех да ги плямпам като нея…“

Неговите думи определят горе-долу чуваемостта на Йончевите декларации сред народа. В партийните редици обаче те предизвикаха вълнение и Корнелия Нинова изяви поддръжката на БСП за кандидатурата на Радев. Ето как Елена Йончева, с изявленията си, направи мечешка услуга на президента, защото му лепна подкрепата на Столетницата, която върви към бъдещите избори с бримки на чорапогащника си.
От 30 години, българското общество копнее за промяна, но тя не става.

ГЕРБ се оказа копие на БКП, което все повече напомня „Партията-държава“.

„Договореност“ между левицата и управляващите с подпис и печат, едва ли има. Има класово съзнание за принадлежност към едно социално съсловие с общи интереси. Българската политическа система може спокойно да бъде определена като парламентарен абсолютизъм. Тя няма противовласт нито Сенат, който да я коригира. Докато населението на България се топи, парламентарните разходи растат. Въпреки спада на броя избиратели, числото на народните представители не мърда. Всички 240-те гласуват редовно и сплотени увеличението на възнаграждения и бонуси.

Пари в България има – социална справедливост – няма! Как да има, когато никой не желае да промени данъчната система от плоска в прогресивна. Мнозинството депутати и магистрати са придобили движими и недвижими имоти. Открито или скрито, те участват в управителни съвети в енергийния сектор или в комуникациите. Когато някой или друг нестандартен журналист ги разобличи, те отговарят като ощипани вдовици по един и същ начин.

„Хотела е на дъщеря им, Плажа на майка ми, а Поршето е на сина ми!“ Нова данъчна система, която да развали родовото имотно спокойствие на депутатите, много трудно ще бъде гласувана. Партийните субсидии също са вид българско изключение. Те се раздават дори и срещу минимален брой гласове. Нещо което позволява на извънпарламентарните партии да се правят на вечни.

ЦИК раздава „пакети“ от пари на всички партии и сдружения, изявили желание за участие в изборите. След два месеца, няма да е изненада, ако повече от 100 партии си опитат късмета.

В България на изборите се гледа като на томбола.

Доктори, адвокати или професори предпочитат „политиката“, вместо катедрите, болниците и канторите. Явно в парламента живота е по-привлекателен. На глава от населението и по отношение на БВП на страната, много е вероятно българските избори да са най-скъпите в света.

Промяната на тази реалност ли цели президента Радев, като се има предвид, че според конституцията, Гешев разполага с повече власт от него? Срещата с протестиращите още не е забравена. От 30 години в България зрее недоволство, което не намира отдушник. Някой все пак трябва да го оглави за да спаси този народ.

Радев трябва да знае обаче, че „Юмрука“ е като пистолета. За да има ефективност, той не се ползва само през работно време!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 напротив

    64 50 Отговор
    3-те другарки ще му кажат какво да прави и той ще изпълнява. Той това го умее най-добре.
  • 2 КОНТРАТА

    50 39 Отговор
    А кога трябва да го обяви седесарско старче? Защо надявахте се да не се кандидатира за втори мандат ли? Еее разби ви мечтите президента Румен Радев!
  • 3 Тъп

    28 10 Отговор
    Чеков, сега пий една водка.
  • 4 Реалист

    67 48 Отговор
    ВТОРИЯТ МАНДАТ НА РАДЕВ Е ГАРАНТИРАН❗❗❗👍👍👍

    Коментиран от #19, #20

  • 5 Оставете президентът на РБ

    48 19 Отговор
    Кажете за Мата Хари,патлака и чекмеджето,1 000 000 пъти по-интересно е..

    Коментиран от #14

  • 6 Ревизия на Десетгодишното управление

    49 8 Отговор
    Някои забогатяха на бързо последните десет години. Трябва политик, който да каже истината на обикновенните хора от къде са им скъпите коли, скъпите къщи и яхтите по морето. Как от квартални келеши и пикли от крайните квартали станаха "Елитът" на България?!

    Коментиран от #25, #54

  • 7 Онзи

    54 43 Отговор
    ПРОСТО НИКОЙ НАМА ШАНСОВЕ СРЕЩУ РАДЕВ ❗❗❗
  • 8 Народа е с Радев

    43 26 Отговор
    Лесно ще му е.

    Коментиран от #18

  • 9 Не му вярвам

    12 26 Отговор
    "ГЕРБ се оказа копие на БКП, което все повече напомня „Партията-държава“.

    дефакто ти БСПто е копия на БКП, абе един дол дренки и рашетника и той
  • 10 Петьо Петров

    6 15 Отговор
    Мисля,че Чеков е прав в случая. Десетина дни преди парламентарните избори бе по-удачно да обяви Радев кандидатурата си. Може би избърза малко. Обяснявам си го само по един начин,подсказа ми го вчера човек с никнейм "Перничанин". Не се бях сещал за такава хипотеза,но при евентуална невъзможност на БСП да състави правителство,пред Нинова остава само един път,да опита на президентските избори. Но Радев и отряза крилете с този ход. Той изгуби ДПС,но все още има подкрепата на болшинството на БСП и на повечето симпатизанти на извънпарламентарните партии. Така,че той е в печеливша позиция,но наистина малко избърза с обявяването.
  • 11 господина

    16 16 Отговор
    Няма капацитет, ама то и народа е свикнал да се връзва на разни като помни как си избраха цар за премиер, хаха
  • 12 Гост

    4 19 Отговор
    Алтернативи няма, за жалост!
  • 13 !!!?

    16 25 Отговор
    Фигуранта може да няма власт повече от Гешев, ноима имунитет колкото Путин и е недосегаем от българските закони наравно с,Черепа и руския шпионин Малинов !!!?
  • 14 НОВО ПЕТ

    14 9 Отговор

    До коментар #5 от "Оставете президентът на РБ":

    НЕ Е ПО ИНТЕРЕСНО ОТ...ТЕХНОИМПЕКСА
  • 15 така така

    17 20 Отговор
    Какво да му е лесно?? На тъп човек без мозък може ли нещо да му е лесно?!?
  • 16 истина е

    27 18 Отговор
    Президента е мъж на място ,а не зан-дана като боко !
  • 17 САМО РАДЕВ

    16 30 Отговор
    САМО РАДЕВ , ХОРА !!!

    САМО ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ДУПИ КАТО ХОРАТА НА ИЗТОК

    Коментиран от #21

  • 18 Наивник

    6 18 Отговор

    До коментар #8 от "Народа е с Радев":

    Вeрoятнo oщe в крaя нa мaрт щe мoжeм дa пoдпoмoгнeм oкoлo 392 000 пeнcиoнeри cъc 120 лeвa зa хрaнитeлни прoдукти. Тeзи пaри ca извън 50 лв. пoмoщ зa вcички пeнcиoнeри, oбяcни coциaлният миниcтър+ДПС+ромите+държавната и общинска администрация -загубил е още на първи тур

    Коментиран от #24

  • 19 Гост

    16 23 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Е добре де с какво е заслужил Бънди хварчилото втори мандат ДАИ аргументи тъпчо
  • 20 Не си прав

    17 7 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    ... За съжаление Хунтата има много лостове с които да насочи общественото мнение в желана от нея посока!!! Само съзнателност и съобразителност е необходимо днес за да и се противопоставим!!!
  • 21 Верно ли

    19 8 Отговор

    До коментар #17 от "САМО РАДЕВ":

    Е не са всички акробати като Вожда - да успяват да се дупят на всички посоки :)))
  • 22 КОННИКЪТ БЕЗ ГЛАВА

    16 16 Отговор
    ЛИПСВА НИ НА ПЛОЩАДА...ДРУГО Е ДА РАЗМАХВА ЮМРУЦИ И ДА ВИКА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.....АМА НЕЩО БЪРЗО МУ СЕ СЕКНА ЕНТУСИАЗМА....
  • 23 РАДИО ЕЛТО

    20 16 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ илияна ЙОТОВА
    ПРЕЗИДЕНТ и ВИЦЕ
    на
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 24 Мислиш, че една нация е

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Наивник":

    от продажници и предатели! Колкото и да ти е гадно, повечето хора имат достойнство и не се продават! Така, че с аргумента за глупаци, по биха те разбрали в едни други сайтове! Иначе веселиш!
  • 25 да питам

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ревизия на Десетгодишното управление":

    А защо не на 30 годишното управление ?!
  • 26 Господ ще ни отърве

    13 5 Отговор
    От крадците и мошениците! Всичко се знае за новобогаташите кой от къде има с кой се е съюзил. Всичко ще бъде върнато на бедните хора с пенсии до 300.01 стотинки, както се подиграват сега с тях. Ако не има бригади за бързо реагиране, които не си поплюват.
  • 27 мдаааа

    10 11 Отговор
    Даже може и да направи така , че да го изгонят от държавно посещение ...
  • 28 Чеков, приличаш на Чоков!! "Оплаквате"

    24 15 Отговор
    Колко ще му бъде трудно на Радев!!! Ще бъде следващия мандат Президент на Република България!!!! ПЛАЧЕТЕ, оплаквайте, тюхкайте се вайкайтесе, ЩЕ Стане!!!!

    Коментиран от #29

  • 29 тука

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "Чеков, приличаш на Чоков!! "Оплаквате"":

    пълно с врачки ...без пари ли гледате?
  • 30 Рсдев

    19 13 Отговор
    Президент през крив макстон
  • 31 Президентът

    17 9 Отговор
    освен да лалосва като Будата, няма никакви други постижения. Това му е всичко.
  • 32 Иван Грозни

    8 9 Отговор
    Скъпи ми смехурко ти неможеш да направиш разлика между юмрук и пищов, а се напъваш анализи да правиш. Ти бъди с вдигнат юмрук пък аз срещу тебе с насочен пищов и съм сигурен, че бързо ще си смениш мнението. Ще ми станеш най-добрия приятел.

    Коментиран от #39

  • 33 Тоя

    17 9 Отговор
    Защо не ходи да прибере синът си от полицията. Арестуван заради купон и неспазване мерки по време на пандемията.
  • 34 БСП най крадливата партия

    18 8 Отговор
    Московса изтривалка.
  • 35 Протестър

    16 7 Отговор
    ЗА ТОЯ РУСКИ ПИНГВИН НЯМА ДА ФЛАСУВАМ , САМО ЗА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН.
  • 36 Няма жал за

    18 5 Отговор
    Национални предатели дупещи се на Русия.
  • 37 Протестър

    16 5 Отговор
    ГАСУВАМЕ С ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ ЗА АДЮТАНТА.
  • 38 Велико народно събрание

    12 6 Отговор
    Ей смешник, не се пъчи толкова, народа ще ти бие шута на изборите.
  • 39 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иван Грозни":

    Акъла ти цъка като швейцарски часовник ...😁
  • 40 А КЪДЕ Е ДЕСА

    12 5 Отговор
    МАТА ХАРИ НАЙ ДОБРАТА АРАНЖОРКА НА ШКАФЧЕТА И ЧЕКМЕДЖЕТА.
  • 41 ХайлАдолф

    12 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Радев ще го бие на лост, на халки и на 100 метра гладко бягане. Може би и на шах и на белот. Ха ха , че какво друго да очакваш от самонадеено шапкарче с ялови напънчета за избиване на комплекси .......
  • 42 Червени боклуци

    12 7 Отговор
    Фигурантът на черепа се опитва да избегне съдебно преследване, като се кандидатира за втори мандат. Подсъдимата милЙончева му е за пример.
  • 43 Матей

    2 6 Отговор
    ГЕРБ не е партията -държава,а мафията -държава.Радев не е се е засилил да пикира над тях,с вой на сирените като ФОкер,не ,той дружески им помахва с криле.Ккакъв е ,от каква прослойка е ,учил е в щатите и там е подбран от съответната люпилня за асове на васални страни.Бил човек от народа,хайде де,като бай Тошо ли?Човек от народа може да е Николас Мадуро,бил е тролейбусен шофьор,или пък Ево Моралес--индианец.Произходът и социалната принадлежност са много важни и по тях трябва да се ориентираме,когато даваме предпочитание на кандидат за президент.И в крайна сметка,ние сме под-бананова република,за такива единствена приемлива форма на управление е президентската.

    Коментиран от #44

  • 44 Защо Христо Иванов

    4 5 Отговор

    До коментар #43 от "Матей":

    се страхува от един достоен Президент? От какво го е страх? А? Я да кажат троловете на които плащат да плюят и очернят един достоен Президент! Сигурно го е страх, че ще му изобличат схемите и чия подлога е и за кое статукво се бори! А?
  • 45 Непознат

    7 7 Отговор
    Уважавам мнението на тези, които са на страната на Радев. Но защо се ядосват, на нас, които сме за ГЕРБ. Къде беше приет Радев през целия си проспат мандат. В нито една европейска държава. Президент, който е напълнил институцията с агенти на ДС. Тези, които сега го прославяте, утре ще си намерите друг "бащица" и пак някой дрег ще ви бъде виновен. Бойко Борисов е опитен политик и признат в Европа и САЩ.

    Коментиран от #46

  • 46 Не се ядосват, а

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Непознат":

    ненавиждат лъжи и жълтини! Ако искаш да имаш уважение, го заслужи с достойнство! Погледни си коментара! Цитати от жълтините! Направо предизвиква да се подиграва човек с простотията и лъжата! Няма как да уважаваш глупак без достойнство!
  • 47 Човек

    1 3 Отговор
    България, за да стане много интересна, разкошно красива, приятна за живеене " като цяло", за да има в голяма степен интересни курорти и "др", значи "вашата работа" е да издигните ЖИВКО КОСТАДИНОВ, който е родом от град Варна, на 27 години и е човек, подходящ за цар на България, но да не е "подлога", а истински цар !
    Нужно е да му бъде позитивно повлияно, за да "дойде на себе си" и да има царица, която е нужно да бъде етническа и естествена българка !

    Коментиран от #48

  • 48 Живота

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Човек":

    Точно така !
    Бащата му изобщо не трябва да му определя съдбата, живота и бъдещето, а Живко Костадинов трябва сам да си предопредели като цяло живота !
    Баша му изобщо няма големи и истински лидерски качества, но Живко Костадинов има, даже не си личи !
    Освен това в Живко Костадинов живее истински ЦАР, а не БАБИЧКА !

    Коментиран от #49

  • 49 Всъщност

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Живота":

    Ако наистина България стане царство със специалното участие на Живко Костадинов, всички ше бъдат позитивно впечатлени от неговото управление, защото в неговата орисия е разковничето - България да се оправи във всеки смисъл !
    Град Варна ше бъде направен на "това, което трябва да бъде" и като цяло България ше "цъфне като майска роза" !
    Нямате си на представа за какви идеи и проекти става въпрос.

    Коментиран от #50

  • 50 Добър човек

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Всъщност":

    Трябва да се направят 2 трона и 2 корони, двата трона трябва да бъдат направени от диаманти, а двете корони също трябва да бъдат направени от диаманти , всичко това ше трябва да струва не по малко от 6 000 000 лв !
  • 51 Гошо

    0 0 Отговор
    Че на мен лесно ли ми е?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Анонимен

    3 0 Отговор
    Редно е в шумен, разград, кърджали, хасково, момчилград, крумовград да им се каже всичко, за да знаят кой е ахмед и кой е румен гайтански вълка. Дори ме е гнус да им изписвам имената. Листовки следва, а не да лъжете отрудените пестни турци и всички други останали хора.
  • 54 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ревизия на Десетгодишното управление":

    А защо да не се върнем малко по назади да питаме Костов къде отидоха 6200 завода и 2 милиона българи .И кой се обогати от изчезването на БГА Балкан.И чия собственост е комплекс Златни пясъци?.Няма ли да попитаме Царя за делата на крадливите му Юпита.Само колко изцоцаха от престъпно евтината продажба на БТК.Ами Станишко за колко подари вечно печелившето Параходство БМФ със 100 милиона долара депозити в банки уж на една много опитна в морския бизнес германска фирма,а то излезе,че корабите,депозитите и огромния сграден фонд ги опапаха братята Домусчиеви,ей тъй,само за черните им очи?
  • 55 Фаро

    1 0 Отговор
    Полезните неща се започват от рано.Ако някой си мисли,че в последния момент може нещо хубаво да стане значи си мисли само за пиене и ядене,но не и за истински свършена работа
  • 56 агент дс

    3 0 Отговор
    ня къде излизат едни ЛОШИ снимки . на кой юмрук са ? едни жени .....
  • 57 Истината

    3 1 Отговор
    Защо се мълчи за изцепките на синчето на президента и, че нито майка му, нито бащата-президент не е отишъл да го прибере от полицията? Но иначе сте много морална и принципна медия. Разчекнахте се да пишете за пачките евра и къщите в Барцелона на Баце, а за Фигуранта ни дума, ни вопъл ни стон!
  • 58 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Хем боли,хем сърби,хем и у шкафа има още място!
  • 59 КРАДЦИИИИИ

    3 0 Отговор
    НЕ СЕ БЪЗИКАЙТЕ С РАДЕВ ЧЕ АКО РЕЧЕ МОЖЕ ДА ВДИГНЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗА НУЛА ВРЕМЕ И ДА НАПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА И НАРОДА ИСКА !
  • 60 3333

    1 0 Отговор
    По добре ще бъде ако се яви без Сливнишката мечка.
  • 61 Го4о

    1 0 Отговор
    Божидар Петков е луд.