Last news in Fakti

18 Декември, 2012 18:16 1 807 10

Кунева: Страната се управлява като делтапланер

  • меглена кунева-
  • страната-
  • управлява-
  • делтапланер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Доверието е универсалната валута както в политиката, така и в икономиката. Но България страда от кризата на доверието”. Така започна анализа си на отминаващата година председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция “2013-та – Годината на гражданите”. Кунева заяви още, че през 2012 г. едни от най-важните институции в страната - Парламент, ВСС и ЦИК са загубили поредната доза доверие от българските граждани и са доказали липсата на демократичен подход. 

“Демокрация няма там, където има смесване на партийна с държавна власт. Това води само до авторитаризъм и тоталитарност – неща, от които страдахме в миналия век и от които задължително трябва да се спасим, за да имаме свободна развиваща се държава,” категорична бе Кунева. Като примери тя посочи назначенията на ръководители на АЕЦ “Козлодуй” и “Напоителни системи”, в които партийното участие е пагубно. “Колко пъти, само за изминалата година, обществени поръчки се спечелиха по телефона?! Това е недопустимо, така, без да иска, българският народ финансира некадърността,” заключи Кунева.

“За да променим начина, по който се управлява България, партиите трябва да се откажат от квотите си, които са навсякъде - и в съдебната система, и в КС, и в икономиката,” предложи председателят на Движението. “Тази стъпка неминуемо ще оздрави институциите,” каза Кунева и посочи, че  “задачата на “Движение България на гражданите” е да лекува симптомите на недоверието в икономиката, а като най-важна цел си поставя хората да имат работа.” Меглена Кунева посочи, че българският предприемачески дух е систематично убиван и икономиката се е криминализирала. “Ако този процес продължи, България няма да има икономика,” предупреди Меглена Кунева и цитира данни, според които  в периода 2009-2011 г. делът на застрашените от бедност у нас, е достигнал 49 процента, докато в  Гърция, например, те са около 30 процента. Безработицата се е увеличила, а заетостта е паднала с 8 процента, фалирали са 100 000 малки и средни предприятия, като се очаква  следващата година тяхната съдба да последват още 30 000, а по данни на БСК 79 на сто от бизнеса у нас очаква 2013 г. да е по-тежка от изминаващата година.

“В момента се управлява като делтапланер - зависи накъде духа вятърът,” така Меглена Кунева коментира дебатите по отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. “Дори и делтапланеристите трябва да бъдат добре тренирани, а сега не знаем кой е на него, накъде кара, кога ще кацне и дали няма да се разбием”,  посочи председателят на партията. “Направен ли е анализ, който да обхваща и сервитьорите, хората, които са потърпевши от новите правила”,  попита тя и допълни, че “няма как да се вземе такова решение без подобни изследвания.” “Няма европейска директива, която да забранява пушенето - правителството трябва да реши, казвайки честно на хората в какво вярва и защо го прави”,  коментира Кунева. Според нея, както винаги, нещата стават зле за най-изпълнителните - тези, които са монтирали вентилационни системи и са изградили две зали за пушачи и непушачи.

Друг проблем на 2012 г., който Кунева определи като нерешен от страна на управляващите, е отчаянието на българите след природните бедствия. Според нея случилото се след земетресението в пернишка област отново доказа, че държавата не може да защити своите граждани. “Хората са без покрив над главата си и до днес след земетресението в Перник. Те разчитаха на дарения на граждани. Но ако държавата не може да даде чувство за спокойствие и сигурност поне около празници като Коледа, това е сериозна диагноза,” изтъкна Кунева. Тя съобщи, че структурата на “Движение България на гражданите” в Перник е подготвило въпроси до Министерския съвет и отговорните за възстановяване на щетите министри. “Тези въпроси са хуманирарни и са изключително важни с оглед на чувството за спешност и отчаянието на гражданите,” допълни Кунева, която в неделя посети пострадалите от земетресението в пернишкото село Драгичево.*

Меглена Кунева отново разкритикува българската позиция по отношение членството на Македония в ЕС. По думите на Кунева управляващите не просто са доказали неспособността си за правене на политика, но също са демострирали липса на далновидност и са задълбочили проблема между двете страни.

Калин Томов, организационен секретар на партията, коментира промените в Изборния кодекс и посочи, че “досега всички опити за осигуряване на служебна победа, са се обръщали срещу тези, които ги предлагат.” “В парламента виждаме спор, който опира само до квотите, а не до съществени неща”, смята Томов. “Движение България на гражданите” продължава да настоява за изчистване на изборните списъци от т.нар. “мъртви души”, за професионална изборна администрация без партийни квоти и за въвеждане на електронното гласуване. Томов още веднъж призова за намаляване на партийните субсидии и коментира, че е двоен стандарт да има такива средства на партиите на фона на положението на майките, пенсионерите и пострадалите от земетресението.

На въпрос за финансирането партията, Томов отговори, че “то е изцяло по правилата -  дарения в рамките на закона и членски внос”. “Нямаме билбордове и не плащаме за реклама в медии и по това може да се съди какви средства изразходваме”, отбеляза Томов и благодари на  фондация "Конрад Аденауер", която е подпомогнала организирането на няколко кръгли маси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hasan 12

    1 0 Отговор
    chervena BABICHKA
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ПОГОВОРКА:Лакому дупе два х...чупи!Малко ли пари спечели и
    това,че обърка известен финасов поток...........вместо да си стои и да плете чорапи за внучетата,ТЯ тръгнала да става АСПАРУХ!
  • 3 djimi

    0 0 Отговор
    tova e nai-svestnijat i gramoten politika kakvo 4upi i kakvi 4orapi plete si e tvoe mnenie!
  • 4 Дulo

    0 0 Отговор
    Кукунева била nai-svestnijat i gramoten politika за djimi . Браво .
  • 5 Дulo

    0 0 Отговор
    Госпожа Куку в твойте ръце и трабант не искаме, карай си живота ...мир на .... ти . Почивай в мир ,гледай си внуците бабо...Аман от вашите съвети...
  • 6 НФСБ

    0 1 Отговор
    само НФСБ може да направи живота ни по добър всеки гласуващ за друга партия е национален предател и ще му потърсим сметка когато дойдем на власт
  • 7 Павел Коританов

    0 0 Отговор
    Кукунева като имаше възможност какво направи стоя като мумия ха на тоя пост ха на другия и лапаше без да обелваш дума за поразиите които правеха твойте съпартийци ай с....р не си нужна вече не ставаш.
  • 8 Пича

    0 0 Отговор
    Страната ни се управлява като делтапланер ,но като делтапланер без крило.
  • 9 Григор Николов

    0 0 Отговор
    И тая я готвят за нещо. Само в тази медийка 40 см реклама.
  • 10 партизан

    0 0 Отговор
    А бе тя че се управлява като делтапланер е така . А ми аз се чудя на българина що не Ви натоварим всичките политици и престъпници на планера и да ви пратим от там дето сте излезли