Last news in Fakti

23 Март, 2021 20:20 5 933 43

"Грешно е да се мисли, че цялата истина е на българска страна"

  • северна македония-
  • българия-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

Много е важно София да се откаже от разбирането, че 100% от историческата истина е на българска страна и че македонците едва ли не трябва да препишат българския исторически разказ

"Грешно е да се мисли, че цялата истина е на българска страна" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"България трябва да се откаже от разбирането, че 100% от историческата истина е на българска страна. А македонците трябва да се вгледат критично в македонския исторически разказ." Разговор с историка Стефан Дечев.

ДВ: Г-н Дечев, премиерът Бойко Борисов в понеделник е разговарял по телефона с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев. Според Борисов, двамата са постигнали съгласие, че „решенията, които и двете държави трябва да вземем в духа на Договора за добросъседство и приятелство, не бива да бъдат отлагани както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще". Означава ли това, според Вас, че преди изборите в България може да се излезе от досегашната криза?

Стефан Дечев: Това означава, че и двамата премиери си дават сметка за едно: трябва да се търсят решения. Ситуацията - такава, каквато беше създадена в края на 2020 година и особено след българското решение за вето - не може да продължава дълго. Не може да се продължава напред на базата на българската Рамкова позиция и Декларацията на парламента или на Обяснителния меморандум, изпратен до страните-членки на ЕС през есента на 2020. Но не може да се продължи напред и с позицията на Скопие, според която Северна Македония не преговаря за език и идентичност. Не бива и работата на Смесената комисия да върви с темповете, с които върви в момента и които очевидно предизвикват цялото недоволство от българска страна.

ДВ: Тоест, до 4 април не бива да очакваме нищо съществено, според Вас. Ако така и стане: какви са възможностите да има напредък след изборите, в зависимост от парламентарната констелация и новото правителство в София?

Стефан Дечев: Аз не мога да прогнозирам резултатите от изборите. Смятам, че не може да стане до изборите най-вече заради предварителните нагласи и заради начина, по който присъства темата в предизборната кампания. Тя не е много ярко представена, което не ме изненадва. В Република Северна Македония тази тема винаги е била по-важна. В края на 2020 година там това беше втората по важност тема след коронавируса, докато в България това винаги е било една от многото други теми.

Нека се вгледаме внимателно в изявлението на премиера Борисов. Там много ясно е казано, че двете страни трябва да се върнат на терена на договора от август 2017 и на залегналото там понятие за обща история - и това да бъде с оглед на европейското бъдеще. Което, според мен, означава, че разблокирането на ситуацията е възможно само ако българската страна се върне към договора и се отдръпне от Рамковата позиция и Декларацията на парламента, а от македонска страна се осъществи завръщане на нейните членове към работата на Комисията по начина, по който тя работеше до февруари 2019. Тогава бяха приети удовлетворителни и за двете страни формулировки по отношение на общите исторически личности, които двете държави официално отбелязват: цар Самуил, Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Охридски и т.н.

ДВ: Казахте, че темата за отношенията със Северна Македония не е ярко представена в предизборната кампания. Но какви все пак са нагласите на основните политически партии в България към еврочленството на Северна Македония и към спора между двете страни? Какво може да се очаква от новия играч - партията на Слави Трифонов „Има такъв народ"?

Стефан Дечев: „Има такъв народ" на Слави Трифонов като политическа партия всъщност продължава една тенденция от последните десетилетия, която е съдействала за култивиране в българското общество на масови, популярни представи за Македония. Това беше, тъй да се каже, едно „разпускане" на българския наратив - такъв, какъвто е бил създаден след края на 1960-те години. В рамките на една популярна, комерсиална култура, на едно популярно, комерсиално шоу в немалка степен се създадоха представи, които оформят разбирането за Македония на поне две поколения българи, израснали след промените от 1989. В този смисъл не смятам, че това би дало възможност за маневриране на бъдещото правителство, което би трябвало да вземе някакво решение, за да разблокира преговорите между София и Скопие.

ДВ: Вие многократно сте взимали отношение по този въпрос като един от най-изявените наблюдатели по темата, но нека в актуалната ситуация пак да Ви попитаме: Разумно ли е България да продължи да спира евроинтеграцията на Северна Македония?

Стефан Дечев: Не е разумно. Разбира се, и двете страни трябва да погледнат много сериозно на този въпрос. Да, наистина съм го казвал много пъти, но ще повторя и сега: Много е важно България да се откаже от разбирането, че 100% от историческата истина е на българска страна и че македонците едва ли не трябва да препишат българския исторически разказ. А Скопие, македонските политици и държавници, както и македонската историография трябва да се простят с убеждението, че може да преминат през целия преговорен процес без едно критично вглеждане в македонския исторически разказ. Ако няма такова позициониране, както на София, така и на Скопие, мисля, че няма да има и разблокиране на преговорите. Като едно начало може би е необходимо от страна на София една по-категорична декларация за нещо, което многократно вече е казвано: че България признава сегашните реалности, а именно - наличието на македонска нация и македонски език. А от страна на Скопие трябва да има връщане към работата на Историческата комисия, към методологията и начина на работа, които господстваха в тази комисия до февруари 2019. При един подобен подход мисля, че за около две години историческите проблеми могат да бъдат решени в основните си части.

Стефан Дечев завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейския университет в Будапеща. Автор е на множество изследвания в сферата на съвременната българска история и историография. Преподава в Югозападния университет в Благоевград и в Софийския университет.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъъъ

    83 3 Отговор
    този е историчар. не е историк.

    Коментиран от #10, #30

  • 2 РАДИО ДУПНИЦА

    96 2 Отговор
    " Специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейския университет в Будапеща." - вторият е университета на Сорос, който Орбан закри. Не четете статията.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 3 РЪМПЕЗИ

    8 12 Отговор
    АКО СЪМ ПРЕЗИДЕНТ ЩЯХ ДА СЪМ КАТО НАТРОВЕН ПЛЪХ...ЩЕ ПИЯ НАРКОТИЦИ ДОКАТО НЯКОЙ МИ КАЖЕ, ЧЕ ВСИЧКО СВЪРШИ...
  • 4 Забелязъл.

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    Ти май си комшия по легло на РАДИО ЕЛТО в психиятрията а ??? ХА ХА ХА. ... Я му развържи усмирителната жилетка и той да напише нещо, че да се посмеем.....
  • 5 ЕЕЕ

    56 4 Отговор
    Преподавател в провинциален университет, явно продал си задника за парички.... изгубени 5 минути в четене.

    Коментиран от #16

  • 6 ТОШКО

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    Аз я прочетох без да искам!...Ами сега!...Защо не си си сложил коментара преди заглавието, ами след статията?
    Така хората се объркват, подвеждат и четат ли четат...Я да го поправиш!
  • 7 Боклуците на прехода

    65 1 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    ТОЗИ ТИП СТЕФАН ДЕЧЕВ НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАЕМА АНТИБЪЛГАРСКА ПОЗИЦИЯ. ПОЧТИ ВСЯКО НЕГОВО ИЗКАЗВАНЕ Е ОБРУГАВАНЕ, ДОРИ ПОСЕГНА НС ВАСИЛ ЛЕВСКИ. НЕ СЛУЧАЙНО Е ПРИЯТЕЛ НА ОНЯ КЪНЕВ ОТ БХК, И ДВАМАТА ЛАПАТ ОТ ЕДНА ПАНИЦА.
  • 8 ДНН

    61 0 Отговор
    DW = мразещи всичко българско и канещи само такива!
  • 9 Четник

    41 0 Отговор
    DW,я да чуя Хитлер Капут!Няколко пъти.
    Не е далеч времето когато IVтрият Райх (Еврокочината) се разпадне на отделни държавички както е било в цялата Европейска история.Тогава от Македония няма да има никаква полза и макетата ще са горди Албанци.
  • 10 😁😁😁😁

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъъъ":

    Обаче четат Христо Ботев а....?
  • 11 Да,бе

    24 5 Отговор
    Вервайте на Дойчо Велев,той не лъже,ама никога и е последвана инстанция- изказва се след Господ / прости ми,Боже/ и дори след чалгаджедая Трифнофф фон Учиндолскаселяния.Та за истината,много ясно.Тя никога не е на българска страна,по принцип и презумпция.От нас се иска просто да изчезнем и тва е.
  • 12 стойчо

    36 1 Отговор
    Тоз се пише на интересе. Ще ни погажда. Винаги пропуска, че ние македонци от България не сме натиряли кам Македонията. Обратмо, те репресират булгарите и при първа въжможност ги изселват при нас. Преди всичко, това трябва да е предусловието за по-натаъшни разговори. Да приемат "Закон защита на българите и българщината в РСМ". След като го приложат, можем да разговаряме, както Дечев казва.
  • 13 Античното Маке

    30 0 Отговор
    "Грешно е да се мисли, че цялата истина НЕ е на българска страна"

    И всеки кретен, който не е запознат с световната и българска история, би твърдял обратното.
  • 14 Йордан

    40 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"Cтeфaн Дeчeв.. Cпeциaлизирa в Aмcтeрдaмcкия унивeрcитeт и в Цeнтрaлнoeврoпeйcкия унивeрcитeт в Будaпeщa"

    Централноевропейския университет в Будапеща на Сорос??
    Т.е. Стефан Дечев е сорошки възпитаник?!

    Абе пишете ги тия неща в началото на текста... да не си губя времето?
  • 15 Чичо Тончо

    12 0 Отговор
    А бе то е грях и да се спи с чужда жена, ама то младото като легне с чуждо заспива ли!?
  • 16 оооооо

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕЕЕ":

    Като видях логото на Дойче шайсе - не си го причиних.... ;)
  • 17 ХАН КРУМ

    24 0 Отговор
    ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ,ГРЪЦКИ ,БЪЛГАРСКИ ,ВИЗАНТИЙСКИ,НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,НА ВАТИКАНА–НЕКА БЪЛГАРИТЕ ,КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ПИШАТ ,МАКЕДОНЦИ,ДА ИЗВАДЯТ ДОКУМЕНТИ ,ДА ГИ СЛОЖАТ НА МАСАТА И ДА КАЖАТ– ЕТО ТОВА ДОКАЗВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА КЪМ 9,10 ,11 ИЛИ 20 ВЕК. И ТЕМАТА ПРИКЛЮЧВА. И ЗА КАКВИ КОМРОМИСИ СЕ ГОВОРИ И ДО КОГА?ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ И ТЕ ОТРАЗЯВАТ,ФАКТИТЕ ТАКИВА КАКВИТО СА!ИМА МАКЕДОНИЯ ,КАКТО ИМА МИЗИЯ И ТРАКИЯ.СТИГА СМЕ СЕ ПОДХВЪРЛЯЛИ САМИ . НАД 85 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ИЗРАЗИХА МНЕНИЕТО СИ В ТАЗИ ПОСОКА.ПАК ПОЧВАМЕ СЪЩАТА МАНТРА ДА ПОВТАРЯМЕ.ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС ИМА ТОЛКОВА ИЗПИСАНО И ИМА СЪБРАНИ ДОКУМЕНТИ ,И ПРЕДИ МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА И СЛЕД ТОВА.СЯДАТ ,ЧЕТАТ И ТОЛКОВА.ТЕМАТА ПРИКЛЮЧВА.АМА ЕС ,АМА НАТО–ТЕ КРЪВ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ СЯ ЛЯЛИ ,ДА СИ ......ХАЙДЕ СТИГА ПОДХВЪРЛЯНЕ.ВТОРИ КОМИНТЕРН.ИЗЧИСТВАТ СЕ НЕЩАТА,И ТОГАВА ПРИЯТЕЛСТВО, ПОМОЩ,КУЛТУРЕН ОБМЕН И ВСИЧКО ОСТАНАЛО, БЕЗ ТЕРИКАТЛЪК.
  • 18 Софиянец

    6 1 Отговор
    Слушайте българите там, с българско самосъзнание, такива и към Гърция има ама кой да ги чуе. Щом вождът Димитров е казал че трябва да се създаде македонска нация и македонски език, дари им ги подлогата а сега всички ревът.
  • 19 Aaaaaa,Бочко да се върне в пожарната.

    13 0 Отговор
    След това пак да прочете Винету и да ни оправи с македонците.Друг шанс нямаме
  • 20 Българин

    12 4 Отговор
    Брюксел бърза да приеме Албания за да правят после мръсни номера на Сърбия . А макетата са пакет с шиптърите .

    ВМРО не са патриоти , а турско - щатски слугини ! Зъбят се на макетата , а се правят че не виждат как турци и янки разсипват България .

    Коментиран от #27

  • 21 Стефан Дечев - югозападния в Благоевград

    20 2 Отговор
    Всички политици взеха, Първа, Втора диплома от този Университет!!! Там меко казано, както Номенклатурата по време на Соца Получаваше дипломи от. Свищовския!!! Политици с"мъка завършили Гимназия имат вече по две Висши от Югозападния в Благоевград!!!! Станали са много," Умни"след като са влезли в Политиката??? Едвали!! Та и Стефан Дечев и DW" Играят една игра "против интересите на България??!! Наум Охридски???? Прикачихаму второ име Охридски!!! Туристите ходили на Охридското езеро вече имат фамилия Охридски????!!! Да ама НЕ,!!!
  • 22 rule

    19 0 Отговор
    Решението e елементарно! Германия признава австрийски и баварски език, ние признаваме македонски!:) Танто за кукуригу!:) Идеята я дарявам безплатно! Всеки може да се въползва от нея!:)

    Коментиран от #26

  • 23 Реалист 2

    17 0 Отговор
    Югозападния университет направ Гешев =доктор по международно право .
    А щатско-турския прокурор дори не знае чужд език !

    Коментиран от #36

  • 24 Гал

    9 0 Отговор
    Бях се затъжил за платените пишурки на ДВ. Кога да ги хванеш да ги .... все ще е късно, а тръгне ли човек да ги чете,ще замирише и ще горчи като отрова.
  • 25 Един Човек

    10 2 Отговор
    Бойко спечели ли,българите до един ще станем македонци!Тяхния прочит на историята ще стане по истински от нашия!!Запомнете!!Само вижте ,кой е поръчал статията!!Ще ни отнемат всичко....ще ни отнемат и правото да се наричаме българи!!

    Коментиран от #29

  • 26 Точно казано

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "rule":

    Като французите да признаят канадски,португалците бразилски и испанците мексикански!На Бойко мисълта не може да му протече толкова далече!

    Коментиран от #39

  • 27 Русия

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Слепичък си драги. Турци и янки разсипват България, а? Те ли обират българите със свръх скъпия газ, нефт, ядрено гориво. Те ли шилкат македонистите да се сърбеят? Техни ли са шпионите под път и над път? На тях ли плащаме от джоба си и от европарите по 10 милиарда годишно? Руските ти лещи те ослепяват. Сиромашията и простотията ни идва от Русията ти.

    Коментиран от #35

  • 28 Дъйде

    17 1 Отговор
    България е държава с над 1300г. история. С. Македония е държава с 75г. история. Ние, българите, не искаме 100%. В 75те си години тяхна история не искаме и да се мелшим. Но да отстъпим и излъжим за нашата 1300г.история не можем!!!
  • 29 От дивия северозапад

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Един Човек":

    Ще ни я отнемат ако им я дадеме. Аз мога да държа пушка и танк мога да карам. Има още мъже в тая държава не са само джендари. Така че ще ми отнемат де... ия.
  • 30 J Y Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъъъ":

    Този е предател.
  • 31 Пламен

    16 1 Отговор
    Никой не им оспорва езика и идентичността след 1945 година.
    Има едно доказателство което оборва всички македонисти включително и пишман професора. Населението от пиринска Македония се интегрира напълно и естествено към българското общество защото са били българи и са чувствали България за своя родина.Същото става и с населението на егейска Македония,макар и с някои проблеми те се интегрират към гръцкото общество.Единствено Сърбия не успява да приобщи хората и се явява окупатор.Тогава приемат тезата,,по добре да ги правим македонци,от колкото да бъдат българи,,.Така,македонизма се развива само в сръбската зона.
  • 32 плюя

    8 1 Отговор
    Български правителства ще ни предадат ,НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ГО НАПРАВИ ! ТОВА Е СИГУРНО - ПЛЮЯ НА ТЯХ 1
  • 33 J Y Moineau

    12 1 Отговор
    Някои хора така и не разбраха, че по-големия проблем не е историята, а анти-българската политика на Македония. ЕС не може (или не искa) да осъзнае, че ако Македония влезе в ЕС, ще има постоянен конфликт, който няма да е просто конфликт между две държавици, някъде на Балканския полуостров, а конфликт в САМИЯ ЕС. Това е все едно Германия да започне да има претенции спрямо Франция....не знам тогава каква ще е реакцията на ЕС.
    Това трбва и да е целта на нашите политици- те трябва да изтъкват пред ЕС не толкова това което е важно за нас, а това което е ценно за ЕС. Тогава и само тогава ЕС ще ни разбере и ще бъде на наша страна
  • 34 Тия DW да гледат себе си

    5 0 Отговор
    Глупости, истината може да е 100% на нечия страна, дървените философи да пишат, че Кант и Хегел са австрийци, тогава, понеже не са на 100% немци или че Бавария си е на чехите.
  • 35 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Русия":

    Стига си тролил.От Козяк не плащат на глупаци.Не се хаби.
  • 36 Там

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист 2":

    Като прочетох,че тоя пишман професор преподава в Благоевградския университет и ми стана гадно. Там раздават дипломите на герберските калинки.
  • 37 Димитров

    4 5 Отговор
    Еми, това е! Всички ни правят мръсно, европейския парламент ни стяга атибългарски доклад... Мразят ни и това е така, защото смебили най великите. Ние знаем абсолютната истина, небесен народ сме, когато сме имали университети немския император е говорил немски само на кона си... Е, това, че сме най мизерната държава в ЕС, не значи нищо. Важно е да помпаме егото си с попюлистическия национализъм срещу още по жалките Македонци.

    Коментиран от #40

  • 38 Мики Маус

    4 0 Отговор
    Грешно е да се мисли, че тоя изобщо може да мисли....самият процес по преговори с рсм, означава че има какво да делим с тях, което изначално си е дълбоко погрешно! Но за това си трябват истински политици, а както знаем още от новата ни история ние никога сме нямали такива, още по малко в днешнио време!
  • 39 9812

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Точно казано":

    Да си чувал за уругвайски, парагвайски, чилийски, или колумбийски! Важното е майтап да става!:) А, братята ги съветвам да пият по една студена вода и да одат да прават похода на Тито, дето ке ги заведе право у Белград!:)
  • 40 4745

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Димитров":

    Научи се да пишеш на български и тогава може и да си пишем!:) Сладурана!:)
  • 41 Стефчо

    6 0 Отговор
    Не те знам къде си учил,ама ако наистина си Историк би трябвало да знаеш,че историята е наука,позоваваща се на документи.Няма такива,доказващи наличие на "македонска" нация нито в Древността,нито в Средновековието.Излишно е да ти напомням кога е създадена "Македонската" нация,с какъв декрет и как е написана "Македонската азбука".С такива неща компромиси няма.Виж ако лапаш пари отнякъде да плюеш по собствения си род,това е друга работа!
  • 42 Дедо Пене

    3 0 Отговор
    СЛЕД ПРИЗНАВАНЕТО НА ИЗМИСЛЕНИЯ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК, ЩЕ ПРИЗНАЕМ ШОПСКИ, ТРАКИЙСКИ, ДОБРУДЖАНСКИ И Т. Н. Българите са полиглоти .!!!
  • 43 РУМЕНЧО

    1 1 Отговор
    Строителството ще се извърши от компанията "Техноимпексдалаверакъмпани". Строителните материали ще се доставят със самолети " Грипен". Румен, оня като символа на Брюксел, ще отговаря за строителството на фонтани и шадравани и за връзките с почтените, избягали от родината бизнесмени. Костя Копейкин ще отговаря за финансирането на строителните дейности, все пак ще трябват и копейки. Христо с лодката, приятеля на Маджо, ще отговаря за дейностите по морския туризъм, предвид богатия му опит с надуваеми лодки. За дейностите в сферата на здравеопазването ще отговаря доц. Мангъров, въпреки че влизайки в политиката, всъщност ще е извън нея. Йоло Денев ще отговаря за площадните пространства, защото познава всяко едно жълто паве. МаяМата ще отговаря за всичко, защото разбира от всичко! За изграждане на монумент на видните строители ще се погрижи оня от Триото, а за честното и безпристрастно информационно осведомяване на широките маси, ще отговаря оня другия, Информирания от Триото