Last news in Fakti

24 Март, 2021 19:00 7 539 55

Путин в тайгата. Не гол до кръста, но с оголени тайни

  • владимир путин-
  • русия-
  • тайга-
  • кремъл

Политиката в Русия е станала непублична, кулоарна, няма кой да задава въпроси, да не говорим, че в Кремъл никой няма да им отговори

Путин в тайгата. Не гол до кръста, но с оголени тайни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И пак видяхме Путин в тайгата. Този път не гол до кръста на кон, а управлявайки всъдеход. По-интересен е обаче въпросът какво се криеше зад този ефектен мизансцен. Коментар на Иван Преображенский.

Руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу отидоха на зимна почивка в Република Тува – по родните места на министъра. Официалният сайт на президента съобщи, че Путин се е разхождал пеша из тайгата и се е возил на всъдеход, а Шойгу показал на държавния глава работилницата си, където се занимавал с дърворезба. За реална почивка ли става дума или за маскарад? И какви могат да бъдат последствията от подобни сбирки в тайгата?

Тайгата като бутафория

Новите чистички кожуси като че ли са ушити специално за тази фотосесия. Работилницата и всъдеходът са излъскани до блясък, което със сигурност не е било евтино. Но парите са похарчени напразно – зрителят трудно би могъл да бъде убеден в реалистичността на тази фотосесия. Но за да бъде постигнат или надминат ефекта от една предишна акция, при която Путин яздеше гол до кръста в Република Тува, сега би трябвало двамата каубои поне да срещнат някоя мечка в гората. Но нито една мечка не би могла да проникне през президентската охрана.

Тайгата предлага и друго предимство. Там Путин няма да е принуден да коментира ареста на губернатора на Пенза Иван Белозерцев, обвинен във взимане на подкуп.

А то и бездруго няма кой да постави такъв въпрос на президента – охраната на Путин държи на разстояние и последните остатъци от свободната преса. Пък и какво ли наистина да попита? Корупцията и подкупите са нещо ежедневно в Русия. А губернаторите са максимално несамостоятелни и подчинени на Кремъл.

Но защо президентът все пак се отправи към тайгата? Да не би това да е било работно съвещание в стил „колективно посещение на сауна“, каквито едно време редовно правеха съветските ръководители? Ако е ставало дума за работа обаче, би било интересно да научим подробностите от разговора на Путин с Шойгу, а не да ни демонстрират способностите на Путин да кара всъдеход. Та нали не живеем вече в СССР, а в страна с демокрация, макар и да е само показна.

Какво още навежда на мисълта, че в тайгата се е състояло някакво съвещание? Например решението на Путин да се ваксинира непосредствено след завръщането си от Република Тува – след като почти половин година отбягваше имунизацията. Едва ли съветът да се ваксинира му е бил даден от някой сибирски шаман, случайно минал покрай работилницата на Шойгу. По-скоро решението е било взето от президента заедно с министъра. Или е присъствал още някой, който отсъства от снимките? А може и Путин да се е ограничил с компанията на Шойгу, за да могат без свидетели да обсъдят слуховете за увеличаващото се влияние на силовите структури, за отслабващите позиции на президента или за нарастване на напрежението в Донбас?

Тайгата като мизансцен на политиката

Отговорите на тези въпроси ще останат си тайна. Политиката в Русия е станала непублична, кулоарна, няма кой да задава въпроси, да не говорим, че в Кремъл никой няма да им отговори. И се оказва – както например стана през 2014 година, че се взимат решения, за които руснаците научават от Путин години по-късно.

Този вид политика – от тайгата – очевидно представлява опасност за страната. Но в момента никой не е в състояние да попречи на Путин да взима решенията по стратегическите теми кулоарно. Съвременна Русия се различава от СССР по отношение на политическата откритост само по това, че ако преди важните въпроси се решаваха в сауната, сега се решават в тайгата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловец

    88 6 Отговор
    Браво другарю Путин, имаш по-яка джипка от наш Бочко тиквето.

    Коментиран от #23

  • 2 Ха Ха

    16 93 Отговор
    Абе, русифилите, вярно ли е че са го ваксинирали не срещу ковид, а срещу бяс, щото оня бабуин малко прекалил с.. в тайгата. :)

    Коментиран от #11

  • 3 ТаУмВзе

    96 19 Отговор
    Овце зеле пак се изрезва. 9 май идва, гледайте да не е в Берлин пак.

    Коментиран от #6

  • 4 Пинчер злобен

    111 14 Отговор
    Каквото и да направи Путин все ще се намери някой да търси "под вола теле".
  • 5 АЛКАШ

    8 57 Отговор
    Ииииииибаааххгооооо...вчера си постави.."ваксина" у землянката в Москал, Недка па на 3000км...лови мечки и елени с.. голи ръце,..ако че е 35кг..и е..колко..У*Я ..ми?!?
    Ха-ха-ха

    Коментиран от #15

  • 6 ЪХЪ...

    11 45 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ако не си толкова.. ПРОЗДТ,.щеше а се сетиш...защо 8г. Воюва с Украйна в Донбас, 8г...и със 6000 опърпани и сополиви циганета-камилари в Сирия,поне да беше помолил.. Македонската Армия(12човека),..да ги опаткат за 2 месеца!😂
    Лелеееее ама си ного....проСДТ

    Коментиран от #12, #14, #55

  • 7 !!!?

    12 54 Отговор
    Навални изгони Путин от Геленджик, а Байдън го нарече "убиец" и затова той се усамоти с Шойгу в тайгата за да крои калъчки на съседите си, докато ваксинирането е само за парлама и лобизъм за "сПутник" пред русофилската аудитория !!!?

    Коментиран от #19

  • 8 Дойче зеле

    55 11 Отговор
    Да си погледнат немската кочинка че и тя е пропита от корупция.
  • 9 хахаха

    61 7 Отговор
    то сигурно в щатите или в ЕС решенията се вземат на градския площад, където целокупното гражданство гласува с вдигане на ръка или възторжено попръцкване...дойче зеле, дойче зелеееее...:)))
  • 10 другарят

    66 14 Отговор
    Отново Гьобелсовата, антируска нацистка медия дойче веле!
  • 11 Ааа не

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ха Ха":

    За бабуините е Астра зенешката убийствена ваксина, то и нормално там където е правена и за където е пълно с подобни на вируса вектор дето е използван за нея:)))
  • 12 ХЪХ

    53 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЪХЪ...":

    обажда се Моше на братчед си Микола в Украйна...абе, вярно ли че водите война с Русия?...ами вярно е...и как е?...ами загубихме Крим и Донбас...а Русия?...ами тя още не се е включила във войната...
  • 13 Сандо

    47 7 Отговор
    ДВ,завиждате на Путин и Русия че си имат тайга?Ами завоювайте я,ако ви стиска!
  • 14 Айде, бе

    43 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЪХЪ...":

    Те тези циганета дето им викаш така се загнездиха в Европа, че няма спасение от тях, иначе за 8 часа си взеха Крим, прав си:)
  • 15 ХИЛЪРИ

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "АЛКАШ":

    АБРЕ БАРКАШ КО СТАНА? ВАРШАВЯНКАТА НАМЕРИХА ЛИ Е НАТОВЦИ? МА МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕН ЗА НЯХ МИШЕНИТЕ. НЕМОГА ДА СПЯ ГА НЕ Е НАМЕРЕНА ВАРШВЯНКАТА. ЛОША РАБОТА НЕМОГА ДА СПЯ БЕЗ ГАЩИ...
  • 16 ЛилиПутин

    9 39 Отговор
    Великия Вожд се крие в тайгата от любовта на народа .......мухаха
  • 17 Притча

    33 6 Отговор
    Стар виц, но поучителен за Дойче веле: Спорят германец с руснак. Германеца: имате ли мерцедес, имате ли фолксваген, иматели БМВ?
    Руснака: емате ли Т-34, имате ли "Катюша", имате ли ИЛ-2?
  • 18 3,14К

    35 5 Отговор
    Зелето нямат ли коментар за пътешествието на "Мумията" по стълбата на Еърфорс1.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Казано е от нашенци

    14 4 Отговор
    Няма лошо да си тъпанар, когато се напъваш да кажеш нещо. Важно е колко ти е висока "камбанарията" и до къде те чуват.
  • 21 yordan

    11 6 Отговор
    БРАВО ЕВР...СКИ ТРОЛ.ТОВА ЛИ ТИ РОДИ ТИКВАТА ПРОСТА
  • 22 Рошко

    12 6 Отговор
    Ами като за виждате от дойче зеле, идете и вие бе еврейско зеле
  • 23 кнаус 483

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ловец":

    не знам за джипките, но статията е голяма боза....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз да пиша

    7 27 Отговор
    В Русия има само шалави алкаши и мудаци и пизди
  • 26 Матей

    23 4 Отговор
    Завиждат западняците,и злобеят,могат ли да се похвалят с такъв държавник,да не говорим за Байдън.И толкова ли са изпаднали от ДВ за свестни журналисти ,та са клъвнали лично от мен сочния архаизъм МИЗАНСЦЕН.Ровят неочаквано сръчно из форумите и копират,излиза че ги превъзхождам ,щом подражават,остава и идеите да заимстват и ще ги призная.
  • 27 Павел Пенев

    26 3 Отговор
    Както журналиста Огнян Стефанов бе казал"не така бе простаци".Какво коментирате Путин за да се правите на интересни демократи.Пишете за самоходната мумия в Белия дом.
  • 28 ЩЕМРЕ

    23 2 Отговор
    ГЕРБ БЕРЕ ДУША , КОВИДА ГО МОРИ , ВЪЗДУХ НЯМА ! ЗАТВОР ГИ ЧАКА !
  • 29 САЩ УБИЙЦИ

    32 4 Отговор
    Ceргeй Лaврoв
    Първият диплoмaт нa Мocквa дaвa урoци пo иcтoрия
    CAЩ ни oбвинявaт във вoeнни прecтъплeния в Cирия! Дa нe би aз дa бoмбaрдирaх цивилни в Югocлaвия?"
  • 30 Тва е снимка от комедия😂😂😂

    5 23 Отговор
    Жужето на заточение😂😂😂😂
  • 31 Чичката

    12 2 Отговор
    Иване, Преображенски ли си Черноземски ли си но за това което пишеш ништо не разбираш.
  • 32 ХАН КРУМ

    16 2 Отговор
    ГЛУПАВИ ДРЪНКАНИЦИ.ИМА НЕЩА, КОИТО И ТАКА СЕ ОБСЪЖДАТ;ИЗНАСЯНЕТО НА ЧАСТ ОТ БАЛТИЙСКИЯ ФЛОТ КЪМ СРИДИЗЕМНО И ОТ ТАМ В ЧЕРНО МОРЕ,ИЗЛИЗАНЕТО НА ПОДВОНИЦИТЕ В ОТКРИТО МОРЕ ,ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЛАВРОВ В КИТАЙ И Т.Н. И ВСИЧКО ОНОВА, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ ОТБРАНИТЕЛНИЯ АГРЕСИВЕН СЪЮЗ НАТО.В СИРИЯ, В КИТАЙСКО МОРЕ И Т. Н. МОЖЕ БИ АВТОРА ХАРЕСВА ПУТИН ПОВЕЧЕ ГОЛ, АМА ТО ПЪЛНО ЩАСТИЕ НЯМА.
  • 33 Големи глупости дрънкате

    14 0 Отговор
    Нали видяхте разликата Путин -Байдън Същата е Русия _САЩ.

    Коментиран от #37

  • 34 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    11 3 Отговор
    Щом някой плюе и мани полира е DW!! Не сме20век!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 45 години са равни на 145 години назад.

    4 16 Отговор
    От руснака по голям роб няма, тъпчат ги като кървавици а те стоят и свеждат покорно глави пред джуджето. И тези наведени глави ни освободили от турското присъствие, те самите не могат да се освободят от путиново робство тръгнали да помагат на другите, или тяхната помощ се свежда до това че да не са сами в мизерния начин на живот а да има и други като тях.

    Коментиран от #38

  • 37 Гост

    3 14 Отговор

    До коментар #33 от "Големи глупости дрънкате":

    Къде са САЩ, къде е мизерна русия. Не може да се прави никакво сравнение между тях.
  • 38 Империята на злото

    5 11 Отговор

    До коментар #36 от "45 години са равни на 145 години назад.":

    Така е, руснака винаги е живял във робство.
  • 39 резервист

    14 2 Отговор
    Драги DW! Мога да ти издам тайната. В тайгата на Република Тува живее един голям, космат и миризлив оракул, който е тайният трети събеседник. Той отдавна съветва Путин и за това Бай Дън се чуди как да отговори адекватно както на Руската заплаха, така и на опасността от публичен диалог с Путин. Шокът е още по-голям, защото досега нито един шпионски спътник не го е засякъл. Апропо, защо не си подписвате дописките?
  • 40 Свободна България

    1 10 Отговор
    Хубаво нещо е свободата, след турското присъствие и 45 годишното комунистическо робство България вече е свободна. Жалко че руснака никога няма да изпита това удоволствие да си свободен и да живееш в демократична държава.
  • 41 Бгг

    3 2 Отговор
    То у нас сигурно има кой да задава въпроси , пък чакай да им отговарят.
  • 42 ЕРДОГАН

    1 3 Отговор
    при мен идва от кръста надолу голичък,много ми е сладичък
  • 43 Реалността

    2 7 Отговор
    Кат русия няма втора по мизерна на света, дълго тя беше нашата упора да сме и ние като тях. Но дойде от от САЩ чичо Сам и от русия ни освободи, затова сега България към светли бъднини върви.
  • 44 Мазньо

    5 0 Отговор
    Като няма мечки,мажеха да извикат Бай Дън,той се търкаля по-добре и от пияна циганска мечка.
  • 45 шайбу шайбу

    2 1 Отговор
    Ей това е истински Бушмен
  • 46 УШАНКАТА

    2 1 Отговор
    ШУМКАР, ШУМАТА ГО ВЛЕЧЕ, ДОБРЕ СЕ Е СКРИЛ ОТ СКАНДАЛИТЕ С ШПИОНИТЕ.
  • 47 ТАКА Е

    3 2 Отговор
    ТИЯ РУСНАЦИ ОЩЕ ЖИВЕЯТ В ЗЕМЛЯНКИ.
  • 48 УХААА

    2 2 Отговор
    РУСКА ГЕЙ РАЗХОДКА ОТ ВИСОКО НИВО.
  • 49 ГордГроб

    2 1 Отговор
    А нашия дебелак строи магистрали
  • 50 падналия ангел

    3 0 Отговор
    Един козяк твърдеше, че на снимката всичко по Путин е западно а машината е шведска. Всъщност машината е ГаЗ 3351"Лос". И има добър пазар по целия свят!
  • 51 Велик

    1 2 Отговор
    Храни Мечките и събира Мед и Круши
  • 52 Джон Смит

    0 1 Отговор
    Cъврeмeннa Руcия ce рaзличaвa oт CCCР пo oтнoшeниe нa пoлитичecкaтa oткритocт caмo пo тoвa, чe aкo прeди вaжнитe въпрocи ce рeшaвaхa в caунaтaФ Москва, ceгa ce рeшaвaт пак в фсауната но ф тaйгaтa.

    Коментиран от #53

  • 53 веселяк

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Джон Смит":

    Пази Боже бай Дън да реши да взима самостоятелно решения!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 123456

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЪХЪ...":

    А ти си политически инвалид.