Last news in Fakti

11 Март, 2021 20:23 5 750 69

Нов доклад: войските на Асад и Путин систематично са нападали болници в Сирия

  • сирия-
  • алепо-
  • башар асад-
  • владимир путин-
  • идлиб

Според наблюдателите сирийският режим ще се опита с руска военна помощ да си върне провинция Идлиб в северната част на страната, която се смята за последен бастион на бунтовниците

Нов доклад: войските на Асад и Путин систематично са нападали болници в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди броени дни руски военни части разрушиха окончателно пещерната болница в сирийския град Хама. Но тя далеч не е единственото атакувано здравно заведение. Досега в Сирия са извършени над 400 нападения над болници.

"Пещерна болница Кафр Зита" трябваше да спасява човешки животи - такова беше предназначението на откритата през 2015 година клиника в едно северно предградие на град Хома, отдалечено от бойните действия. Тази болница беше вкопана на 20 метра дълбочина в склона на планината, за да бъде защитена от въздушни нападения и да осигурява надеждни медицински грижи на пострадалите цивилни граждани.

През последвалите години обаче болницата беше подложена на многобройни, целенасочени въздушни атаки. Това показва новият доклад на организацията "Сирийски архив", базирана в Берлин, която документира нарушенията срещу човешките права в сирийската война. Дойче веле разполага с доклада. В резултат и от тези нападения от района бяха прогонени антиправителствените бунтовници, а преди броени дни руските войски окончателно разрушиха болницата. Според руските медии, целта била да се предотврати нейното използване от "терористи". Режимът на Башар Асад и неговите съюзници използват събирателното "терористи" за всички бунтовници, независимо от тяхната идеологическа мотивация.

Хуманитарни организации като "Сирийската мрежа за човешки права" смятат, че болницата е била разрушена, за да се заличат доказателствата за предишните въздушни удари срещу нея. В едно съобщение на организацията се казва: "Руското правителство иска да скрие ужасяващите последици и доказателствата за зверства и престъпления, извършени от руските войски чрез бомбардировките над болницата."

Стотици нападения срещу болници

Пещерната болница в Кафр Зита далеч не е единственото медицинско заведение, срещу което са извършвани нападения по време на войната в Сирия, която продължава вече десет години. Болниците на територията, контролирана от бунтовниците, са били атакувани общо над 400 пъти. До този извод стигат правозащитниците от "Сирийски архив". В последния доклад на организацията се казва, че над 90% от въздушните удари срещу болници са били целенасочени, а не случайни. Според доклада, извършители в повечето случаи са руски или сирийски военни подразделения, които са обстрелвали болниците с артилерия или от въздуха с касетъчни бомби.

"Нашият архив е важен, защото доказва, че нападенията срещу медицинска инфраструктура всъщност са целенасочена стратегия", казва пред Дойче Веле директорът на "Сирийски архив" Хади ал-Хатиб. Досега руското Министерство на отбраната и сирийското посолство в Берлин не са отговорили на изпратената от Дойче Веле молба за позиция по въпроса. В миналото руските и сирийските власти последователно са отхвърляли всякакви обвинения за участие в целенасочени нападения срещу хуманитарни структури.

Либи Макавой, една от съавторките на новия доклад подчертава, че в своята работа "Сирийски архив" действа в съзвучие с изискванията на международното право. Правозащитниците са събрали и доказателства за методите, използвани при тези нападения. Така например те документират коя болница е била ударена от ракета с прецизно далечно прицелване или пък кои клиники са били атакувани с два последователни снаряда. Двойните удари срещу болници са извършвани с различно времетраене между първия и втория - от една минута до няколко часа. Такива двойни удари са регистрирани в цели 216 случая, т.е. при повече от половината атаки срещу болници. Това е косвена улика за предположението, че атаките са били целенасочени. А според международното право това е военно престъпление.

"Отново ще атакуват здравни заведения"

Макавой се надява, че събраните материали ще бъдат обработени и анализирани от юристи и следователи, тъй че виновните да бъдат подведени под отговорност.

Според наблюдателите сирийският режим ще се опита с руска военна помощ да си върне провинция Идлиб в северната част на страната, която се смята за последен бастион на бунтовниците. Хади ал-Хатиб се опасява, че в рамките на тази операция сирийските и руските войски ще вземат на прицел още болници. Според него, с подобни действия те се стараят да попречат на лечението и възстановяването на ранени противникови войници. "Каквото и да се случва в Идлиб, здравните заведения ще бъдат сред първите военни цели", казва ал-Хатиб пред Дойче Веле. "И ние искаме да го документираме - с надеждата, че съответните доказателства може да възпрепятстват подобни действия в бъдеще."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе

    109 6 Отговор
    Всички лъжат - доктор Хаус.
  • 2 Е да бе

    77 3 Отговор
    Ела и докажи, че е така нали...
  • 3 ТаУмВзе

    137 8 Отговор
    Блъф на овче зеле! Идва 9ти май.
  • 4 rusnak

    152 14 Отговор
    Незнам дали толкова систематично са нападали болници, но е време еднократно и веднъж за винаги да бъдат нападнати Западните провокатори и тяхните подлоги.

    Коментиран от #69

  • 5 Сега

    114 7 Отговор
    Последно цивилни граждани или бънтовници се лекуват, че нещо не разбрах..
  • 6 Кой68

    104 5 Отговор
    Не съм и оч@квал друго д@ пише в "докл@да" ....
  • 7 asd

    128 5 Отговор
    Мдам мдам... А Асад и Путин лично ядяли малки деца на възраст между 1-3 години... сурови...
  • 8 Мирко

    137 8 Отговор
    Лично Невални пазеше портала на болницата и лично Путин стреляше с РПГ. ПО смешни твърдения не бях чел. Русия, Китай, Венецуела и другите неподчинени на банкстерите, все ще са виновни за всичко.
  • 9 Пропаганда това могат да го правят само

    96 8 Отговор
    Американски или изрелски войски!!

    Коментиран от #51

  • 10 Хаха

    39 12 Отговор
    Така и нас ни подмятаха и разменяха едно време с османците ,)
  • 11 Адвокат

    121 5 Отговор
    стигнахме дотам като прочетем дойче веле да не вярваме и на една думичка! западната пропаганда загуби информационната война изцяло. няма връщане назад. Западът повече няма кредит на доверие, видяхме ви какви сте лъжци, колонизатори, как нямате правото и справедливостта за нищо!
  • 12 падналия ангел

    99 4 Отговор
    Е то нали няма активни бойни действия, кого лекуват в пещерите? И 400 удара по болници? Ми то толкова болници няма в България! Ааа това било ДВ, тогава може!
  • 13 Ръдулчо

    78 4 Отговор
    От къде извадиха толкова болници?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дойчо Зелев

    71 3 Отговор
    Жалко е че Никой в Дойче Зеле не
    обръща внимание на геноцида в България
    .................. 30 години 2 милиона убити и 4 милиона неродени деца
  • 16 Нова

    21 2 Отговор
    ...опорна точка!!! За критика разбира се!!!
  • 17 Така е

    89 2 Отговор
    Caмo чe, e прoпуcнaтo дa ce кaжe, чe в тeзи мoдeрнo oбoрудвaни бoлници ca лeкувaни глaвoрeзи иcлямиcти, a cигурнo ca ce извличaли oргaни oт плeнeни вoйници нa Acaд. Кaктo бeшe и в Кocoвo. E, ceгa Хaшим Тaчи щe гo ocъди cъдът в Хaгa, нo нaли бeшe нaш кучи cин. Ниe cи нaпрaвихмe бaзaтa „Бoндcтийл“ и вeчe e нeнужeн.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СССРБарета

    67 6 Отговор
    Да това са болниците на подразделението на ЦРУ ИДИЛ, там отсядат главорезите! Браво Путине МАЧКАЙ ЦРУ!
  • 20 Истината

    57 3 Отговор
    "Големите" бунтовници и терористи са мишкари.Крият се по училища и болници и държат хората като заложници,като си мислят,че руснаците ще им "цепят басма".Не са познали ! За съжаление има и коствени жертви.Но ,на война е така.
  • 21 Ейййй

    50 3 Отговор
    Дасе дава трибуна за пропаганда на терористи и главорези е престъпление, ясно ли е, Факти...
  • 22 Диверсант

    53 2 Отговор
    😂😂😂В Италия пък ( не от официалните медии) вчера излезе информация...... РУСКАТА АВИАЦИЯ, Е ИЗРАВНИЛА СЪС ЗЕМЯТА УКРИТИЕ НА БУНТОВНИЦИ С ЧИЯТО ПОМОЩ ТУРЦИЯ, ИЗРАЕЛ И АМЕРИКА КРАДАТ СИРИЙСКИ ПЕТРОЛ. .
  • 23 Моше

    46 2 Отговор
    Ако те финансират евреите си бунтовник, иначе си терорист.
  • 24 Преди малко

    40 1 Отговор
    Турски военни /граничари/ обстрелваха кола на Фронтекс в пореден опит да прекарат незаконно нови джихадисти на Гръцка територия!
  • 25 Да бе да

    43 2 Отговор
    Забравих те да пишете, че ядат малки деца...... ДА ВИ. М.. ТА
  • 26 ЧИБА САЩ

    46 1 Отговор
    ТАКА Е АЗ ЛИЧНО ВИДЯХ ПУТИН И АСАД КАК ЯДАТ БОЛНИ И САКАТИ ЧЕ ДОРИ И ДОКТОРИТЕ А АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ВИКАХА И ГИ ГОНЕХА ДА НЕ ЯДАТ ПОНЕ ДЕЦАТА !
  • 27 Патето Яки

    41 1 Отговор
    дойче зеле - ясно
  • 28 Вълчо

    41 1 Отговор
    След това са ги изкормвали с мачете и са яли сърцата на
    демократичните бунтовници.А в Дойчланд Адолф Хитлер съвместно с целия Дойчовски народ са изстребили 6 000 000 еврей и са им взели богатството.
  • 29 БЕРИЯ

    39 2 Отговор
    МИРНИ ИЗСЕЛНИЦИ ОТ СИРИЯ МИ КАЗАХА ЧЕ АСАД И ЖЕНА МУ СЕ ХРАНЯТ САМО С ПЕЧЕНИ ДЕЧИЦА СИРИЙЧЕТА - МОМИЧЕНЦА А МОМЧЕНЦАТА КОНСЕРВИРАЛИ И ГИ ПРАЩАЛИ В ЧАСТНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА ПУТИН - РАЗКРИТА ОТ НАВАЛНИ !
  • 30 Достоверен източник

    31 2 Отговор
    Не ядат децата, а само им източват кръвта, от която ирански учени произвеждат елексир за вечен живот по китайска рецепта.
  • 31 ха ха хаааа

    6 28 Отговор
    Дойче Веле чат чат праи луди нашите ошанки ..🤭🤭🤭
  • 32 Дреме ми

    36 1 Отговор
    Пак ли Дойч Веле пише глупости? Вие станахте бетер нашия Пик и Блиц. Май скоро врвме към есента ще ви затварят като медия.
  • 33 Перо

    35 2 Отговор
    Щом Дойче зеле е намесена,не е нужен коментар!
  • 34 Седесарят.

    21 2 Отговор
    Дайййй, Влади,!!!Мачкай тюркофилите и главорезите..!!!.Пускай вакуумната бомба!!!.Да се изпарява,да кипи ,Идлиб,Мидлиб,.Всички те подкрепят !!!.Даже и Джо,пенсията!!.Иска,да е като теб..Ама ,НЕ..!!!
  • 35 DW=пропаганда

    21 2 Отговор
    Военните в Германия също системно нападат и обстрелват болници, както и детски градини и училища. Въпреки упоритото прикриване на техните действия от германското правителство и полиция, заблудата на обществото от страна на медиите, изразена най-вече в лицето на DW, в Интернет пространството се появиха видеоклипове с нападенията, заснети от случайни граждани. За сега не е известен броя на загиналите до момента.
  • 36 Кристиян

    30 1 Отговор
    А кога изяждаха децата??? Защо да вярваме и на дума от поредната пoмия сервирана ни от дойче гнойчe? Само да напомня, те досега няколко пъти "убиваха" ту Путин, ту Ким Чен Ун, а през 80-те редовно пишеха че в соцлагера се самоизяждаме от глад.
  • 37 другарят

    33 3 Отговор
    Поредните лъжи на Гьобелсовата -нацистка медия дойче веле!! Някой вярва ли че в районите под контрола на ислямските терористи подържани от Запада има работещи болници и училища?? Истината е че тези главорези се настаняват точно в болници и училища, защото знаят че правителствената армия и руснаците няма да бомбардират тези сгради! Ако е останал някой лекар го завличат в подземията под тези сгради да лекуват терористите, а не цивилното население ако е останало такова..
  • 38 Бай Шиле

    19 2 Отговор
    Липсват данни колко невинни дечица са убити.Дойче веле,сър.
  • 39 Щом мурсилажа е на амбразурата

    5 25 Отговор
    Значи докладът ги е уцелил в десятката. Ама това се знае бре, затова цивилизованият свят не смята чебурашките за хора
  • 40 Жестоката истина

    4 29 Отговор
    Доста жени и деца избиха пияните олигофрени! Но главният виновник е сатрапа Асад!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Колев

    28 1 Отговор
    Ако някога Дойче Веле ви покаже и една единствена бандитска постъпка на Щатите, ще бъде чудо. Нашата "независима" преса също не си позволява такъв лук по елементарни причини. Какво правят Щатите в Сирия и още в Афганистан, колко народ са избили в многобройните войни след 1945г, какви опустошения в милиарди са сътворили, как невинно си присвояват сирийския петрол и бомбардират където им падне, това в тая газета липсва, а има толкова независими западни источници. И не става въпрос да мразим, в търсенето на истината и правото на съществуване,всеки трябва да мисли.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Айде почна и ти

    4 22 Отговор

    До коментар #43 от "Колев":

    Че американците си биели неграта....това, че и американците вършат злини не оправдава руските зверства.
  • 46 туй то

    24 1 Отговор
    Вкопана в скала 20 метра под земята , мен на команден пункт ми звучи , може там да е имало място за оказване на медицинска помощ на офицери с психични разстройства.
  • 47 124

    15 2 Отговор
    Западната демагогия в действие ...
  • 48 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    17 1 Отговор
    На миналия век!!! Само DW може да напише подобно нещо!!! Пропуснали сте, че са яли и деца!!! Вие минахте Отвъд пропагандата!! Вашите сънародници избиха хиляди ранени войници през ВСВ!!!! Гордее те ли се??? У нас също едни Партизани убиха немски войници лекуващисе след раняване???!!! Не пишете глупости и простащини!!!
  • 49 qwerty

    13 1 Отговор
    и ква стана тя? седят си едни в германията и “анализират” бойни действия на 2-3000 км от тях с помоща на разкази от очевидци. както се писа по-горе путин и асад пиели кръф от деца, но това не е вярно-това е основата на ваксината спутник 5
  • 50 Груьо

    15 0 Отговор
    ЧЕ ТО И АМЕРИКАНЦИТЕ БОМБАРДИРАХА БОЛНИЦИ В АВГАНИСТАН ,ИРАК И БИВША ЮГОСЛАВИЯ ,НО ЗА ТЯХ НИТО ДУМА.ИЛИ ТЕХНИТЕ БОМБИ СА ХУМАННИ И УБИВАТ ХУМАННО.И КОЯ Е ГАРАНЦИЯТА ,ЧЕ Е БИЛО БОЛНИЦА.ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ.МАИ САМО ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ЗНАЕ.СТИГА С ТАЯ АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА.
  • 51 Да сме честни

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пропаганда това могат да го правят само":

    Всички правят пропаганда! А, че болниците се ползват за прикритие, това не е тайна за никого!
  • 52 Писна ми

    19 0 Отговор
    Посна ми от фалшива ционистка евроатлантическа пропаганда
  • 53 ДжафДжаф

    13 0 Отговор
    Тия съвсем ни взеха за абдали! Идлиб е район, колкото благоевградска област примерно. Колко болници требе да има на тази територия и по колко пъти тия болници требе да са били бомбандирани, че да излезе сметката от 400 бомбандировки. И въобще ква е тази пещерна болница!?? Тия драскачи от Дойче зеле ептен са загубили елементарно чувство за срам.
  • 54 Д-р Ливайн

    14 0 Отговор
    Обикновено в тези болници има малко количество "болни" и голямо количество боеприпаси.
  • 55 Хи хи

    12 0 Отговор
    На Демократична преса вече никой не вярва
  • 56 Онзи

    10 0 Отговор
    Поне да бяха казали,че там ги лекуват от корона вирус или тежък запек.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 православен

    9 0 Отговор
    като видях дойче зеле и изобщо не прочетох помията им, жалки и дори смешни са вече не разбраха ли че това не им е лековерния запад на малоумни промити мозъци та така да лъжа, абсолютни палячовци
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дърт пее..раст...

    5 0 Отговор
    Никой даже и не чете,Дойчето,,..!!!.Какви времена дойдоха.???..1981,,писаха,че Антонов,помагал на Агджа,за пари.По нареждане от Москва..да събори католическия свят.,,Ел Мундо,,1981.г
  • 62 Павел Пенев

    7 0 Отговор
    Путин и Асад са нападали систематично болници? Какъв конгениален доклад написан вероятно от ЦРУ. Освен това нападенията са били с химическо оръжие,което е повод американците да извършат бомбардировки и да възстановят мира в Сирия.
  • 63 Матей

    5 1 Отговор
    Още като прочетох заглавието,разбрах че е от ДВ.Да бе,да,те руските войски и сирийските първата им работа е да избиват цивилното население и болните.Те ли превърнаха в руини всички градове в Сирия или американските безогледни бомбардировки?бОЛНИЦА В ПЕЩЕРИ,И ЗАЩО,в пещери се крият предимно ислямисти и джихадисти.Но колко е удобно за черна пропаганда и замерване с кал.ДВ--лъжлива и манипулативна медия на неолиберализма.
  • 64 мици

    5 0 Отговор
    Д В пак лъжат
  • 65 Хаха

    5 1 Отговор
    Ей, това дойче зеле лъжат повече от ромеите!
  • 66 русия е ислям

    0 5 Отговор
    Има ли още някой койтобда се съмнява ,че има едни терористи само и това са руснаците и режима на Асад ?

    Коментиран от #68

  • 67 към тоя под мен

    5 0 Отговор
    Пак не си си пил хаповете.
  • 68 съмняващ се

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "русия е ислям":

    Съмнението е в психическото тисъстояние!
  • 69 ватенката

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    е айде де, до кога само закани, изхвърляния....или няма нафта за самолетоносача