Last news in Fakti

9 Януари, 2013 08:03 2 323 6

Персонална революция

  • матеев-
  • електронна книга-
  • четец
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започвам с едно уточнение. Ако сте консервативен, по-добре не четете този текст, защото най-вероятно няма да ви е полезен и само ще си загубите времето. Текстът е за отворените към новото хора.

Прочетох първата си книга за 2013 г. - Making Sense of People: Decoding the Mysteries of Personality от Samuel Barondes. Книгата е изключително интересна и постави добри основи за новата ми страст - психологията.

Тук обаче искам да обърна внимание на нещо друго, което има много по-голямо значение. Това е първата книга, която прочетох на... мобилен телефон.

Всъщност една от причините наскоро да си купя огромен "умен" телефон (Samsung Galaxy Note II - 151.1 x 80.5 x 9.4 мм.) е да чета книги на него. Алтернативата беше да си взема Kindle или таблет, което не направих, защото исках да избегна купуване и носене на прекалено много електронни устройства.

Amazon има специално приложение за смартфони, което също се нарича Kindle и, за разлика от устройството Kindle, е безплатно и се сваля за секунди. А изискваната регистрация не отнема повече от минута.

Направих още едно изненадващо откритие - в "магазина" на Kindle има много безплатни книги, част от които са доста интересни. Например въпросната Making Sense of People "купих" за нула долара. В същото време в Amazon книгата струва 16.59 долара, а изданието за устройството Kindle e 11.70 долара.

Търсенето на книги в "магазина" е много лесно тъй като те са добре структурирани, а има и възможност за сортиране по популярност, цена, или дата. За няколко часа търсене си "купих" без пари близо 200 книги, сред които класики като "Богатството на народите" на Адам Смит и "Произходът на видовете" на Чарлс Дарвин, много книги за бизнес като Your Brain and Business: The Neuroscience of Great Leaders, A Guide to Starting and Developing a New Business, Advantage: Business Competition in the New Normal, биографии и автобиографии на интересни хора, сред които на Джон Ленън, Елвис Пресли, Чарлс Дарвин, братята Райт, Бенджамин Франклин и много книги за психология - от "Общо въведение в психоанализата" на Зигмунд Фройд до забавната Leave The Toilet Seat Up на Глен Милър. Разбира се, можете да намерите и безплатни романи.

При регистрацията позволих да ми изпращат по имейл информация за нови книги и вече виждам ползата от това - изпратените предложения отчитат интересите ми (очевидно, на базата на досегашния ми избор от книги). Освен това получавам информация за отстъпки и промоции на книги.

При четене приложението има възможности за настройки на големината на шрифта, разстоянието между редовете и цвета на фона. Навигацията също е много лесна, включително заради възможностите за маркиране на страници и части от текста и бързото им намиране. Могат да се водят и бележки.

Купените през телефона книги, както и безплатните, могат да се четат и от всеки компюрър след като се логнете в страницата на Amazon (могат дори да се свалят в електронен вид на компютъра ви). Има пълна синхронизация (доколкото си спомням приложението изрично ме попита дали я искам). Независимо дали четете книгата от телефона, или от компютър, приложението знае до коя страница сте и запазва записките ви и маркираните страници и думи.  

И едно от най-големите удобства - ако не знаете определена дума, натискате я с пръст и значението й излиза на екрана. За сега няма опция за превод на дадена дума на български или друг език, но предполагам, че това е въпрос на време.

Към момента в "магазина" на Kindle има над 1.65 млн. заглавия. Там, освен книги, можете да си купувате Kindle изданията на вестници и списания.

Накратко, започнах 2013 г. с откритието, че четенето на книги от смартфон е много удобно и много евтино.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 0 Отговор
    това е платена статия.
  • 2 амме

    1 1 Отговор
    Абе бягай, да са кьоря в некви букви!
  • 3 Шопа

    2 1 Отговор
    А па я само мобилето киризим
  • 4 nikito_blend

    1 0 Отговор
    За смартфон съм съгласен че очите се напрягат. Но до колкото знам с електронните книги не е така, ситуацията е все едно четеш от хартия.
  • 5 Бо

    1 0 Отговор
    Всичко е прекрасно освен това че скоро от четенето на смартфона ще окьоравееш сериозно. Аз ползвам Kindle и виждам разликата от четене на дисплей с подсветка.
  • 6 Оня

    1 0 Отговор
    А кажи ,че това не е реклама. На видно място хей тъй.