Last news in Fakti

4 Април, 2021 16:05 4 546 35

Die Welt: Меркел не трябва да се поддава на натиска на Европа за "Спутник V"

  • ангела меркел-
  • европейски власти-
  • ваксина-
  • спутник v

А през май трябва да се появи ваксина от Johnson&Johnson

Die Welt: Меркел не трябва да се поддава на натиска на Европа за "Спутник V" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новините за ваксината на шведско-британската компания AstraZeneca предизвикаха много съмнения сред гражданите на Германия.

В същото време те все още имат причина да се надяват на най-доброто - благодарение на руския препарат „Спутник V“. За да не се превърне и тази ваксина в следващото разочарование, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел по никакъв начин не трябва да се поддава на натиска на европейските власти, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Меркел много точно описа настроението, преобладаващо в страната след обявените ограничения за използването на ваксината от концерна AstraZeneca: „Всичко това ще породи много съмнения“. Може би така е. Британските власти обаче незабавно реагираха на мерките, предприети в Германия, и декларираха доверие в препарата на AstraZeneca.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) се присъедини към Лондон. Но наистина ли е възможно да се използва тази ваксина без страх от негативни последици?

Съмнението може да се превърне в отчаяние. Но има и добри новини, които дават надежда, че най-лошата фаза на кризата с коронавируса ще приключи до есента. Основното е сега политиците да не допускат грешки. Съвсем наскоро се появиха съобщения, че ваксината на Biontech/Pfizer надеждно предпазва от коронавирус, включително млади хора.

Всъщност в момента вирусът бързо се разпространява основно тъкмо сред тях. Още по-обнадеждаващо, канцлерът се ангажира да си сътрудничи по отношение на ваксинациите с президентите на Франция и Русия.

Разработеният в Русия препарат „Спутник V“, започвайки през втората половина на тази година, би могъл да има решаващ принос за преодоляване на пропуските във ваксинацията и частично да компенсира недостатъчното предлагане на ваксината на AstraZeneca.

А през май трябва да се появи ваксина от Johnson&Johnson и след това, с изключение на „Спутник V“, ще бъде възможно да се разчита на доставки от пет производители наведнъж.

За да предотврати превръщането на сътрудничеството по „Спутник V“ в провал, Меркел трябва да действа заедно с Европа, но в никакъв случай да не се съгласява с европейски „колективен ред“. Вече видяхме докъде води това. Освен това политически мотивираните и следователно краткосрочните планове са неприемливи. ЕМА трябва да може спокойно и задълбочено да анализира руската ваксина.

В същото време съответните органи на държавите-членки на ЕС трябва да направят същото, действайки съгласувано, така че по-късно, по време на сертифицирането на руската ваксина, отново да не „изскочи“ някоя комисия и да надуе алармата. В трудни кризисни ситуации няма универсални патентовани рецепти за тяхното незабавно преодоляване. Усложненията се случват постоянно.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че когато пандемията най-накрая приключи, ще трябва да си прощаваме много. Изглежда, че повечето хора са готови за това. Основното е, че политиците все пак правят правилните изводи от минали грешки.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    84 5 Отговор
    Меркел може да се поддава само за Германия, ди велт е агенция на цру а останалите 26 ще решат за себе си, писма ми от тоя скапан ЕС управлява ни корумпе 12 г и ЕС го пази. СССР не стимулираше предателите и корумпираните

    Коментиран от #12

  • 2 гадно

    70 2 Отговор
    Ще си прощаваме значи! Излиза, че кой умрял, умрял ама от вируса или ваксина няма значение, така ли?
  • 3 РУСИЯ Forever

    53 7 Отговор
    Не се гаси туй,що не гасне..
  • 4 Деф

    43 6 Отговор
    Не я по казвайте тази, че ни се повръща от нея и безсмислени те й мерки.

    Коментиран от #13

  • 5 Баламурняков

    57 4 Отговор
    Джонсън и Джонсън - изхвърлиха една камара готови ваксини на боклука. Произведените в Холандия - що годе добри. Произведените в краварника - негодни. Да не излезе че са по зле и от Астрата.
  • 6 НАЙДОБРОТО

    60 4 Отговор
    В същото време те все още имат причина да се надяват на най-доброто - благодарение на руския препарат „Спутник V“
  • 7 ke da

    8 72 Отговор
    Руската ваксина е най-лошата от всички в цял свят! Никаква руска ваксина в ЕС, НИКАКВА! РУСИЯ ДА БЪДЕ СЪДЕНА ЗА ХИБРИДНАТА АТАКА НАД ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А стига бе

    46 4 Отговор
    Заначи по-добре да сте затворени и да мрете-ама руска ваксина -не...абе тия добре ли са с главите? Що за идиотизъм цари в последните години по света?????

    Коментиран от #17

  • 11 Епицентър

    5 43 Отговор
    Щом AZ създават проблеми, дори не искам да си представя, какво е качеството на руската... Като имам предвид с какво качество е всичко руско - благодаря! Самите руснаци не вярват на официалната пропаганда и не се ваксинират с "отечествената" ваксина, защото отлично знаят, за какво става въпрос. 😀
  • 12 Дедо Пене

    3 33 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    ПЪРВО СИ ПРИСВОИ НИКА МИ И ВТОРО, КАТО ТИ Е ПИСНАЛО ОТ ЕС, ЗАМИНАВАЙ ЗА ПХЕНЯН!!!
    РУСКИТЕ ЛЕКАРИ ОТКАЗВАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СЪС СПУТНИК, А И ПУТИН НЕ СЕ ВАКСИНИРА СЪС СПУТНИК!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Мерките

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Деф":

    на злата баба никак не са безмислени. Тя съвсем злонамерено и съзнателно изпълнява заповедите на сатанистите от синедриона.
  • 14 Седесарят.

    28 0 Отговор
    Русия подава ръка.Който иска да приеме..Който иска да си страда,тихо .И да не притеснява останалите.!!!!
  • 15 Ха ха ха ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Пене":

    Дедо, ама ти много знаеш кой с какво се е ваксинирал :)) Сигурно звездите ти го нашепват.
  • 16 Мнение

    4 7 Отговор
    И трите ваксини, астра, спутник и йансен са ГМО, т.е. Един дол дренки! Другото е политика!

    Коментиран от #18, #27

  • 17 Приятел,

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    разбери : истинската цел не е спасяването на хората, а тяхното редуциране и поробване. Това е идеята и целта на банкерите - паразити, психопати, самообявили се за "световен елит". Изпълнявайки античовешките им заповеди сами им съдействаме за осъществяване на престъпните им цели. Политици и обслужващите ги по веригата си въобразяват, че ще си осигурят спокойно и "светло" бъдеще, дълбоко се заблуждават. След като бъдат употребени, ще се оттърват от тях като употребена тоалетна хартия. Такава е практиката на сатанягите. Така ем се отървават от ненужните вече, ем им затварят устата. По този начин измамените "умници" помагат и потомците им да бъдат поробени.
  • 18 А ти

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение":

    преди да ръсиш мъдрости си измисли собствен ник, не кради от другите. И за сведение руснаците са изобретили още две ваксини. Последната е създадена по стария, класически метод. И то от Държавна лаборатория. С тази ваксина се е ваксинирал Путин. Потърсете Истината и тя ще ви се открие. Истината ще ви направи свободни.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Ник ли?

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "А ти":

    Да не си панентовал нещо, което твърдиш, че е твое? Да не плащаш наем, данък?? Другите неща казани от теб са излишни..
  • 20 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "А ти":

    Информацията ми е на база официално публикувани листовки към ваксините! Разбра ли господин “оригинално” Мнение :)
  • 21 За съжаление

    11 0 Отговор
    Спекулирате със здравето на гражданите в Европейския съюз. Няма значение каква е ваксината...... Важно е да е добра.
  • 22 Бах

    8 2 Отговор
    И Меркел казва че СПУТНИК е най доброто . Със сигурност Руснаците са направили така , че който се ваксинира със СПУТНИК в последствие ще стане Руски агент или ПРОРУСКИ настроен !

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ¿С☆€кманиак!!!

    1 1 Отговор
    ЩЕ ВИ ВАКСИНИрам с кожен..та...ИНЖЕКЦИЯ!!!🦂
  • 27 Хахаха

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение":

    В Русия със закон са забранени продуктите с ГМО!!!
    Толкова сте жалки. Живеете в света на ГМО в едно тотално лицемерие и фалш и не можете да си представите, че в Русия не е така, защото на вас са ви внушили, че живеете в най добрата част на света.
    Погледнете, кой какво яде в западвите страни, например? Фаст фуд, ГМО и пържени храни. Хората, които го ядат страдат от тотално затлъстяване. И искате са кажете, че там на някого му пука за здравето на хората ли?
    Стандартите за качеството на храни в Русия са в пъти по строги от западните. А стандартите за безопасност при производствата на ваксините и лекарствата толкова са високи в Русия, че малко от чуждестранните заводи могат да ги покрият.

    Коментиран от #32

  • 28 Хахаха

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бах":

    Дано следващата седмица Сърбия да започне производството на Спутник. И дано да може, който иска, да се ваксинираме там.

    Коментиран от #29

  • 29 Бах

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    И аз на това се надявам . Отиваш в Сърбия , плащаме си и се ваксинираме с най доброто като ваксина .
  • 30 ПРЕДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    МЕРКЕЛ СЛУША САМО БАЙДЪН И ТО СЛАБО ! ТЯ НЕ Е ТЪПА КАТО БОКО ТОЛУПОВ
  • 31 човек

    6 0 Отговор
    Каква идиотщина е да вкарваш политика в битката на хората за живот и здраве.Защо явно не дотам надежната ваксина на британско шведската компания не предизвиква такива криза за Меркел,каквато руската ваксина може да предизвика.Защо Русия трябва да се разглежда като някакъв враг едва ли не и от тук по идиотски начин да се съмняваш или да не допускаш тяхна ваксина.Още повече специалистите я определят като: чудесна работа на руските колеги.Оставете лекарите да говорят

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 J Y Moineau

    2 0 Отговор
    Ако мога да префразирам : When politician talks, bullshit walks.
  • 34 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "човек":

    Днес от центъра Гамалея казаха съвсем конкретно:Спутник най рано ще го приемат през август в ЕС. Защо ли? Защото искат да произведат достатъчно вече приетите ваксини и да залеят с тях страните от ЕС за да кажат, че няма нужда от Спутник. Няма лошо, по принцип. Лошото, че играят с живота на хората за да не допуснат на пазара най добрата ваксина, защото е руска. Страхуват се, че хората ще търсят само Спугник и другите няма да се търсят.
  • 35 Алекс

    0 0 Отговор
    Възможно е ваксината "Спутник - V" да е много добра. Тук не желая да споря. Необяснимо за мен е друго - скоро по съветската държавна телевизия недвусмислено беше казано от компетентни специалисти, че само 21 % от населението на Русия желаеят да си поставят руска ваксина. Някакво логично обяснение?