Last news in Fakti

9 Юни, 2023 13:35 7 159 46

Вирусът HPV, който причинява рак, а срещу него има ваксина! Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ

  • гергана-
  • николова-
  • лекар-
  • ваксина-
  • рак на маточната шийка-
  • вирус-
  • рак

Ваксината е полезна и за момчетата, казва медикът

Вирусът HPV, който причинява рак, а срещу него има ваксина! Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV), създадоха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина. Те бяха подкрепени от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. Д-р Гергана Николова е част от тази коалиция. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Д-р Николова, скоро станахте част от една Коалиция за превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). Какво ви накара да се присъедините?
- Много ниските нива на ваксинационно покритие у нас срещу един вирус, за който много малко хора знаят, че той не е просто вирус, който се развива в организма. Хората са свикнали, когато говорим за вирус, да го асоциират с нещо подобно на грип - да те боли гърлото, да кашляш, респираторни проблеми. Ние – лекарите, как разбираме, че има смяна на сезонните вируси. Като започнем да сменяме хапчетата за кашлица с такива за разстройство. Това в кръга на шегата. Но този HPV вирус е различен, защото не предизвиква такива симптоми, но той предизвиква рак. Тези HPV вируси са една голяма група и предизвикват различни заболявания, когато попаднат в организма. Тези HPV вируси се предават по полов път, но причиняват различни видове рак. Като цяло у нас програмата е под ръководството на Министерството на здравеопазването и е заложена като борба с рака на маточната шийка, но, за съжаление, HPV вирусите не предизвикват само рак на маточната шийка. Те има доста по-широки възможности, защото могат да предизвикат рак на устата, на езика, на устната кухина, на ларинкса, някой свързват HPV вируса с тумори в белия дроб, може да предизвикват тумори на пениса, на вагината, на маточната шийка, за която вече стана въпрос. Много богати са тези HPV вируси като възможности и се възползват от тях. А в същото време има ваксина. Когато един човек чуе думата рак, когато чете в социалните мрежи и вижда колко много хора се нуждаят лечение и се събират средства, нека се замислят, че има и много заболявания, за които може да си помогнем и ние, защото има ваксина. Тя би могла да предотврати много от тези тумори. Но като чуят хората за ваксина, и някак си затварят вратите пред нас. Като лекар не мога да си обясня как страхът от една ваксина може да е по-голям от едно туморно заболяване. Въпросните тумори засягат хора в млада възраст. Ако в някой случай не доведат до смъртен изход, те могат да доведат до тежки инвалидизации. Когато имаме рак на маточната шийка, много често се налага да се извадят и матката, и яйчниците. Такива жени вече никога не могат да станат майки. Това за мен е една много тежка инвалидизация.

- Програмата е насочена към момичета в по-малка възраст, защото е препоръчително ваксината да се слага между 9 и 14 години…
- Така е заложена програмата, но това не е много коректно. Какво имам предвид. Ваксината е полезна и за момчетата, защото HPV вирусът, както казах, не предизвиква само рак на маточната шийка, а има и много други проявления - рак на пениса, на ануса, на гърлото, на лариса, а това са органи, които ги имат не само момичетата. Затова програмата трябва да се ориентира и към момчетата, защото в случая имаме някаква форма на дискриминация. По програмата държавата заплаща ваксината само за момичетата. Аз съм имала пациенти в кабинета, говоря за родители, които искат да направят на момчето си такава ваксина, но трябва да си я платят. Просто програма у нас е с фокус за борба с рака на маточните шийка, а момчетата не попадат в нея. Добре е в министерството да си помислят как и да направят промени в Наредбата, така че да могат да се профилактират и момчетата.

- Какво е ваксинационното покритие у нас?
- Изключително слабо. В България имаме около 3% с първа доза, а с втора доза около 1%. Ваксината се изпълнява с две дози.

- От колко време вече ваксината се използва?
- Ако искаме да илюстрираме каква е ползата от ваксината, нека погледнем към една Австралия, където при едно ваксинационно покритие от около 80% просто нямат регистрирани тумори, които са предизвикани от HPV вируса. Това е напълно ясен пример.

- А какви наблюдения има върху нейното действие?
- Ваксината като полза вече е напълно доказана. Лекарите в България нямаме проблеми с нейното поставяне. Въпросите все повече са свързани с това, че хората се страхуват от поставянето на ваксини. И това е във време, когато говорим за високи технологии, за изкуствен интелект. Страхуваме се от ваксини, от нещо, което е изобретено преди 200 години и вече е напълно доказано, защото благодарение на ваксините човечеството днес се бори с болести, които преди са били смъртоносни. Нали преживяхме подобно нещо и при Ковид пандемията.

- Защо ваксината се слага в много млада възраст?
- Когато говорим за програмата срещу рака на маточната шийка, ваксината се заплаща от министерството, тя не се плаща от родителите, но няма някакъв проблем да се сложи и след 14-годишна възраст. Идеята да се постави в периода 9-14 години е, че момичето все още не е започнало сексуален живот. И когато е ваксинирано срещу HPV вируса, то вече има максимално покритие и няма как да се зарази. Но не е проблем човек да се ваксинира на 28 години, на 38 години и т.н. Просто тогава се слагат 3 дози, а не две. Аз имам пациенти, които са възрастни хора – на над 30, 40 години, които си поставиха тази ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 макдоналдс тръмп

    38 10 Отговор
    ТАЗИ ТЪПА ДУ-Н-ДА АКО НЕ ПО ТАЛАВИЗОРА ТО ПО НЯКОЙ САЙТ ЩЕ ДОСАЖДА
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 21 Отговор
    Благодаря Ви

    Коментиран от #15, #20, #27

  • 4 смисъла на интервюто

    43 10 Отговор
    ваксинирайте се бе ,ахмаци,нали от все нещо трябва да умрете!
  • 5 Тая герГАНА

    47 6 Отговор
    не се наяде с тия ваксини. Нито е вирусолог или инфекционист, а с функциите на най-обикновен фелдшер.
  • 6 ХАХАХА

    48 5 Отговор
    Само като прочетеш неправителствена коалиция и подкрепена от СЗО е по добре вяра да нямаш на тази ваксина!
  • 7 нека погледнем към една Австралия

    43 4 Отговор
    А дали да не погледнем към Индия!? Там съвсем друго ще ни кажат, конкретно за тази вакса!
  • 8 Ковид@рчето Калитко

    31 4 Отговор
    Набийте си отзад и моята доза! Харизвам ви я!
  • 9 Съвети на специалиста

    7 4 Отговор
    Да се внимава с хроничният простатит!
  • 10 Сталин

    43 6 Отговор
    Алоо стига с тези еврейски ваксини ,в САЩ вече има дела за компенсации за хора увредени от ковид ваксините,по изчисление на специалисти 600 000 000 души по света са увредени и починали от еврейските ковид ваксини
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ФАЩ

    37 4 Отговор
    Видиш ли СЗО бягай на далеч.
  • 13 ГеювИ

    14 2 Отговор
    Ти не си на център ма!
  • 14 дърта кофа

    32 3 Отговор
    по мръсен вирус от това на снимката има ли
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Студопор

    18 2 Отговор
    А мургавите ни съграждани ще ги ваксинирате ли? Защото се плодят като зайци и като цяло хигиената сред тях е мега-зле. Следователно подобни вируси биха се разпространили много по-бързо и лесно...
    Отделно: ракът е вирус и ние имаме ваксина за него. Радвайте се, че от СЗО не са чули подобно твърдение, иначе за една седмица ще изчезнат всички ваксини и онези, които ги прилагат. СЗО трябва да си продава скъпите химио глупости.
  • 17 ДЪНДИ

    13 1 Отговор
    е добре докторке а защо ни чакате да се разболеем и в Турция да се лекуваме стига с партенките
  • 18 Механик

    25 2 Отговор
    Почваме нова ваксина ли?
    Що карете Путин пак за два дни да ви спре "пнадемията".
    п.п.
    Вие оставете тоя вирус, ами направете нещо по повод на кренвиршите и другите храни, че като гледам какви хипопотамчета се раждат, чак се чудя как това човечество все още не е дало фира.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 цъ цъ цъ

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    за кое благодариш бе умивалник лекьосан
  • 21 ВЕЩЕСРКА РАЗВАЛИНА ДА НЕ СИ ЖИВ ДА ВИДИШ

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Представяте ЛИ СИ ТОЯ ПАРЦАЛ са го хранили родителите ни и ние и не е дал нищо, ама абсолютно нищо за страната! И скача като командос срещу всеки които му казва истината! Колко нагъл е само? Направо не ми се работи, знаейки че като седна да почивам, ще ми излезе насреща боклука който храня да ми има претенции! Шиб,ан живот, само за търтеи създаден!
  • 22 чудя се

    18 3 Отговор
    Чудя се - тая кога работи, като вечно виси по телевизиите?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СТАМАТ MAГАPETO

    20 6 Отговор
    абелязахте ли, че вариантите на Covid спряха, когато Русия се зае с биолабораториите ?

    Омикрон беше обявен за вариант, предизвикващ тревога на 26.11.2021г.

    Русия започна неутрализиране на американските биолаборатории в Украйна на 24.02.2022 г.

    Оттогава няма варианти.

    Съвпадение? !!
    Между другото „Руското министерство на отбраната изследва 240 патогена, открити в амер-икански биоло-гични лабор-атории в Укра-на, включително антракс и холера"
  • 26 Последния Софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като искаш да не те обиждат, не пиши глупости. Не се прави на жертва. Предизвикваш глупости и явни лъжии, а после ревеш, че "непредизвикано" те нападали. Айде моля,моля, познаваме ги тез козяшки номера.
    Я кажи кой избива донбаските деца и напълни гробищата с тях 2013, 2014, че и до ден днешен?

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Урсула

    8 1 Отговор
    Скоро ще купя още 2 милиарда ваксини за европейците. За да са защитени.....
  • 30 Няма кой да се върже

    13 4 Отговор
    Момичета "ваксинирани " с тази "ваксина " стават безплодни в зряла възраст . Стига с тая гнусна пропаганда на всички фронтове . Пазара на храните е залят само единствено с отровени храни обаче ще добавите друга отрова да се защитите !!!!
  • 31 Аватар

    9 3 Отговор
    Някои щамове на човешкия папилома вирус причиняват рак,а вирусът се предава по полов път.Странно защо не се набляга повече на превенцията,а вместо това се прави реклама на ваксини.Или безразборният секс вече трябва да се приема за нещо нормално?
  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Онкологичните болести трудно се Лекуват
  • 33 ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    СТАМАТ МАГАРЕТО Пише обиди от никът ми
  • 34 Мария

    5 12 Отговор
    Ваксината се използува повече от 10 години. Като не искате не си я слагайте. Ама като имате рак на шийката на матката започвате кампания за събиране на пари за да се лекуват в чужбина. Където и да отидете няма спасение. Така, че по- добре се информирате преди да пишете врели некипели.

    Коментиран от #35, #41

  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мария":

    Болестите са Страдания
  • 36 Доктор

    19 2 Отговор
    Въпросната д-р Николова няма необходимата компетенция за да се изказва по този въпрос.
    Същата много амбициозна, но ниско квалифицирана общопрактикуваща лекарка не спираше да говори глупости и по време на ковид истерията. Познанията и по отношение на канцерогенезата и превантивната онкология не са дори на студентско ниво. Несериозно да публикувате изказванията на подобни хора, но щом доказани национални предатели ще управляват страната, всичко е възможно.
  • 37 истина ти казвам

    11 2 Отговор
    Знаем ги ние вашите ваксини! Пак ли огладнехте?
  • 38 А нещо

    11 2 Отговор
    За момичето на 18г което почина след тая вакса?
  • 39 123

    8 1 Отговор
    Госпожо, отидете да си измиете косата и не ни разправяйте али-бали.
  • 40 Д-р Злобюл

    6 2 Отговор
    Гери, колежке, със сигурност ли този вирус причинява рак, щото досега не е доказано, но само се предполага, а ваксината дали ще помогне срещу рака е хептен неясно, да не говорим , че вредите от нея са под въпрос
  • 41 Д-р Ох Боли

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мария":

    Именно Миче, на една международна лекция ни говориха за това колко е хубава тази ваксинка, но лекторката накрая призна, че няма сигурни доказателства, че Човешкия папиломен вирус предизвиква рака на маточната шийка и този в устната кухина, но все пак въпросната ваксинка помагала много, ама без доказателства де ;)
  • 42 КовидманЯк

    2 1 Отговор
    Какво бе, пак ли сертификати ще продавате?Добре, ще си купя!Ок?
  • 43 Буквоядец

    5 1 Отговор
    Този личен лекар,ако не се гледа по телевизията или не дава интервю, сигурно не може да диша.
  • 44 БАТ ВАЛЬО

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "СТАМАТ MAГАPETO":

    не Вие ли Грях да се подиграваш над болен Човек а Колелото на Животът се Върти и Никой не Знае как ще Стигне а Вие подигравати Хора индвалиди в неравностойно Положение но сие за Ваша си Сметка
  • 45 таралеш

    2 1 Отговор
    А доиде време за нова ваксинация.
    А пък аз си имам ваксина от корона.
    Стои в чекмеджето.
    Време е да си взема пуканки и да сядам да гледам Ваксинация втора серия
  • 46 Питам..

    0 0 Отговор
    ... това ма снимката, лекар или лекарка е? Че напоследък взех да се обърквам?