Last news in Fakti

12 Април, 2024 09:06 4 431 21

Проф. Куртева пред ФАКТИ: Случаите на рак на дебелото черво се откриват в прекалено късен стадий

  • куртева-
  • рак-
  • дебело черво-
  • профилактика-
  • лечение

Причината за късната диагностика най-често се изразява в липсата на симптоматика до последния момент, казва медикът

Проф. Куртева пред ФАКТИ: Случаите на рак на дебелото черво се откриват в прекалено късен стадий - 1
Колаж: Факти/Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рак на дебелото черво… Все по-често хора са сблъскват с тази диагноза. Кои са най-добрите начини за превенция и защо скринингът е ключов, за обърнем негативната тенденция у нас. Пред ФАКТИ говори проф. д-р Галина Куртева, дългогодишен началник на Клиниката по химиотерапия в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

- Проф. Куртева, „тихият убиец“ – така ли можем да определим рака на дебелото черво…
- Това е най-точният епитет, с който това заболяване може да бъде описано. Случаите на рак на дебелото черво се откриват в прекалено късен стадий, когато заболяването се е разпространило и в другите органи на тялото. Причината за късната диагностика най-често се изразява в липсата на симптоматика до последния момент. Заболяването “живее” тихо в телата на хората, без да създава осезаеми проблеми, дискомфорт и болка до момента, в който стане явно и неизбежно. Обикновено тогава вече е прекалено късно за превенция и се налага пациентът да бъде подложен на оперативна намеса и лечение, но в зависимост от състоянието.

- Сочи се като вторият най-смъртоносен рак в България? Защо?
- Точно така - това потвърждават актуалните данни. Ракът на дебелото черво е второто най-смъртоносното онкологично заболяване в страната. Също така е второ по честота сред жените и е на трето място от онкологичните заболявания при мъжете. Случаите се откриват в късен етап от развитието на болестта, именно поради липсата на симптоматика в началните стадии. Нещо повече, което е важно да се каже. Всичко това се дължи основно на факта, че в България не се провежда регулярен скрининг за ранно откриване на болестта. Негативната статистика за страната ни не свършва дотук. Според последни данни на ОИСР и ЕК, България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Това е явно доказателство, че изоставаме по всички показатели за информираност и превенция.

- Защо липсва симптоматика…
- Симптомите за рак на дебелото черво са лесно игнорирани, защото може да не причиняват болки или необичаен дискомфорт. Нещо повече - много хора с рак на дебелото черво нямат никакви симптоми, докато болестта не е напреднала.“

- Има ли възрастова граница, при която е по-силно изразен…
- Насоките за ранно откриване на заболяването и провеждането на скринингови програми определят като най-рисков възрастовия диапазон между 50 и 74 години - както при жените, така и при мъжете. Хората на възраст над 50 години, както и всички под тази възраст, които имат преки роднини с това заболяване, трябва да се изследват превантивно редовно.

- Какво причинява рак на дебелото черво…
- Конкретната причина за рака на дебелото черво все още не е известна, но има фактори, които могат да увеличат вероятността за развитието му, като например прекомерната консумация на червено и обработено месо, алкохол, тютюнопушене и цялостно - нездравословен начин на живот.
За рискови фактори за развитието на колоректален карцином говорим, когато има фамилна обремененост или са налични хронични възпалителни чревни заболявания, както и когато възрастта е над 50 години.

- Има ли превенция? Какво могат да направят хората?
- Превенция за всяко едно заболяване е воденето на балансиран начин на живот и хранене. В конкретния случай помагат редовната физическа активност, консумацията на храни, съдържащи фибри, на плодове и зеленчуци, ограничаването на алкохола и тютюнопушенето.
През 2003 г. Съветът на Европейския съюз препоръчва на държавите-членки да въведат скрининг за рак на дебелото черво. Две десетилетия по-късно България изостава от страните в ЕС по отношение на превенцията и ранната диагностика.

- Как се прави скрининг за рак на дебелото черво?
- Един от широко използваните методи е извършването на тест за окултно (скрито) кървене, който се използва за откриването на кръв във фекалиите. Това може да бъде знак за наличие на полипи или тумор. Това е стандартна практика за повечето европейски държави.
При положителен тест задължително се правят допълнителни прегледи или изследвания, тъй като наличието на кръв в изпражненията може да се дължи и на други причини, които не са задължително свързани с рак на дебелото черво. Затова е препоръчително да се направи консултация с личния лекар или с гастроентеролог и ако се налага - да се назначи колоноскопия.
В момента всички на възраст 50-74 години могат да се възползват от безплатните изследвания в рамките на инициативата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която се провежда от края на март в страната. Необходимо е желаещите да предоставят фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер в една от лабораториите, които са част от кампанията - те са над 300. Интерактивна карта и списък с всички лаборатории, които партнират на инициативата може да бъде видяна на сайта: Заедно срещу рака на дебелото черво.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-голям врак на народа - лекар!

    22 21 Отговор
    Бялата мафия с ново откритие! И какво направихте за да не е така вече над 30 години???

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Алчни некадърници!

    25 12 Отговор
    Тихият крадец - лекар!
  • 3 Сър

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "Най-голям врак на народа - лекар!":

    Ами ако беше прочел статията щеше да разбереш какво са направили за безплатно превантивно тестване... Ама отде толкова акъл в теб

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Ти сериозно ли

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Най-голям врак на народа - лекар!":

    Твоят най-голям враГ е неграмотността! Хайде първо се научи да пишеш и чак тогава давай оценки на другите!

    Коментиран от #13

  • 5 Опа

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сър":

    Ти пробвал си си да отидеш на безплатен преглед?
  • 6 Професора

    10 6 Отговор
    Нищо не ви каза за симптомите, често редуване на за.пек и ди.ария, хе.му.роиди, подуване на корема са предпоставка. Вредните храни са люто и кисели храни които унищожават полезните бактерии в 4ервото.

    Коментиран от #7

  • 7 Ганьо Балкански

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Не говори глупости за лютото!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Професора

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ганьо Балкански":

    Искаш ли да ти кажа и за рак на стомаха какъв е реда първо е гастрит следва язва след язвата идва ред на рак.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    4 4 Отговор
    Не слагайте минуси за лютото умн.ьовци толкова ви е ниска културата по биология, че нивото ви е на 10 годишно дете.
  • 10 Гацо Бацов

    7 2 Отговор
    Осем милиарда отделя държавата и с доплащане става 20 милиарда за здравеопазване. Щом тези пари не са достатъчни...
  • 11 Град Козлодуй

    17 2 Отговор
    Пази Боже да не се разболеете нямате ли Финанси Връзки Късмет често Края е Летален
  • 12 Алчни некадърници!

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сър":

    За това толкова много хора умират в БГ!
  • 13 Бялата мафиия в действие!

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ти сериозно ли":

    С най-голяма смъртност са българите в ЕС и света, от кадърни бели мафиоти!!!
  • 14 да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    раковите клетки не са болни клетки, професоре! за това организмът не се бори с тях. те просто не умират, така че може да се каже, че са свръхздрави клетки. нищо общо няма между гастрит, язва и рак. и ако знаеха как и защо мутират клетките, щяха да знаят и как да го лекуват. така само си плямпат глупости здравословен живот, алкохол и цигари. хора са умирали от рак много преди да има цигари и алкохол

    Коментиран от #21

  • 15 Няма

    9 0 Отговор
    такива изследвания и прегледи....безплатни, прпсто си правят реклама. Отиваш при тоя, прави ти преглед и ти назначава изследвания....оказва се, че направлението не е достатъчно и ти 7ска още пари, за изследването ти пуска 5-6 маркера и ти казва, 4 от тия 6 са по касата, а 2 от тия са по 50 лв, или буташ едни 100-200 лв и незнаеш, дали накрая ще разбереш истината, а може и да злоупотребяват накрая
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уса

    7 0 Отговор
    Пият се големи количества алкохол и се яде много месо.Само на зеленчуци с пестициди също не става.Вече всичко е отровено спасение няма.По селата също боледуват и дори повече от градовете независимо,че сами си отглеждат стоката вече няма значение всички ползват отровните магазини
  • 18 Написах за

    5 0 Отговор
    храните и какви са сега, и е блок.иран комент.ара
  • 19 ..............

    3 0 Отговор
    Професор Куртева е най-добрата в специалността си. Слушайте я.

    Коментиран от #20

  • 20 истина ти казвам

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "..............":

    Професорката е решила че,ше прай скриининги и ше реже изместо! Джипчета и апартаментчета ше требва да се купуват за дечицата! А това си иска яко резане и скриининг!!!!
  • 21 истина ти казвам

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "да бе":

    Е да де! Ама във миналото не е имало джипове Майбах,яхти и тн.......! Днешните докторя са лешояди и нищо повече!!!