Last news in Fakti

29 Декември, 2023 13:24 4 089 45

Ембриологът Гергана Ингилизова пред ФАКТИ: Не отлагайте раждането на деца!

  • гергана-
  • ингилизова-
  • ин витро-
  • мъже-
  • жени-
  • процедури

Трябва жените да знаят, че ин витро процедурите не са панацея, казва ембриологът

Ембриологът Гергана Ингилизова пред ФАКТИ: Не отлагайте раждането на деца! - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безплодието е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето съвремие. За щастие съществува методът на ин витро оплождане, който дава възможност за успешно раждане на дете на хора, за които не е възможно зачеването по нормален начин. С негова помощ хиляди страдащи от безплодие двойки по света могат да имат бебе. Пред ФАКТИ по темата говори докторът на биологичните науки Гергана Ингилизова, главен ембриолог във „Вита Ин Витро център”.

- Г-жо Ингилизова, защо все повече семейства се сблъскват с проблема трудно, а в дадени случаи и невъзможно забременяване?
- Различни фактори оказват влияние върху качеството на гаметите при мъжа и жената – сперматозоидите и яйцеклетките, а от там и върху репродуктивния им потенциал и възможността на двойката за зачеване и раждане на дете. Сред тях са начин на живот, двигателна активност, хранителен режим, вредни навици като употреба на алкохол, наркотици и тютюнопушене, стрес, преумора; здравословно състояние; хормонален статус; фамилна обремененост; възраст и др. Колкото по-рано двойката, която се сблъсква с този проблем, потърси специализирана медицинска помощ, толкова по-големи са шансовете за преодоляването му и раждането на дете.

- Какво се случва със съвременната жена, че тя губи възможността да произвежда здрави и качествени собствени яйцеклетки?
- Съвременната жена не е загубила възможността да произвежда качествени яйцеклетки, но приоритетите ѝ често са изместени в посока кариерно развитие. Раждането и отглеждането на деца все по-често се отлага за по-късна възраст, често без да са взети под внимание фактът физиологично изчерпване на яйчниковия резерв и отредената от природата възраст за зачеване. Броят на яйцеклетките в яйчниците на жената е природно предопределен, тя се ражда с яйцеклетките, които потенциално биха могли да бъдат оплодени и техният брой прогресивно намалява през целия живот на жената до менопаузата, когато вече е напълно изчерпан.

- Скоростта на физиологичното изчерпване на яйчниковия резерв е сравнително постоянна през живота на жената, но осезаемо се засилва на възраст около 35 – 37 години и приключва с менопаузата. Трябва ли жените да помислят върху това…
- Да, бих казала, че категорично трябва. Трябва жените да знаят, че ин витро процедурите не са панацея, че биологичният им часовник непрекъснато тиктака и че едно подценяване на тези факти би могло да доведе до невъзможност за възпроизвеждането им със собствен генетичен материал.

- Когато собствените яйцеклетки се окажат проблем, идват като алтернатива донорските яйцеклетки…
- Да! С донорските яйцеклетки шансовете за забременяване са изключително големи, тъй като донорите са млади жени на възраст между 18 и 33 г., с доказана фертилност, клинично и психически здрави, както и тествани за генетично предавани болести.

- Колко жени прибягват до донори и колко жени са готови да дадат своите яйцеклетки като донор?
- Все по-често срещаме случаи, при които по една или друга причина пациентката не може да забременее със собствени яйцеклетки. За съжаление не рядко с този проблем се сблъскват и млади жени с преждевременно изчерпан яйчников резерв в резултат на различни фактори - конгенитални, ятрогенни (хирургични манипулации, химиотерапия и лъчетерапия), поради което те вече не произвеждат годни за оплождане яйцеклетки.

Жените, готови да дарят яйцеклетките си, не са толкова много.

Може би малко се говори и знае по темата в обществото. Има и немалко спекулации. Мисля, че трябва медийните усилия да се насочат в посока популяризиране на този изключително благороден акт. Вярвам, че много повече жени, усетили щастието от майчинството, биха желали да помогнат и на други да сбъднат най-съкровената си мечта, ако бяха информирани за каузата на донорството.
Основно поради невъзможността за осигуряване на донори и в стремежа си да помогнем всячески на нашите пациенти, ние работим предимно със замразени яйцеклетки от чуждестранна тъканна банка, с които всъщност постигаме изключително добри резултати и успяхме наистина да ощастливим много семейства с дългогодишен стерилитет. Банката предлага голям донорски фонд и гарантира най-високо качество на замразените яйцеклетки. Пациентките не се включват в дълги списъци с чакащи, нашият екип отговаря за намирането на идеалния донор. Освен това донорската банка разполага с технология за лицево разпознаване, за да се намерят донорите, които имат най-голямо съвпадение с чертите на реципиентите, а анонимността е напълно гарантирана.

- С какви предразсъдъци се сблъсквате?
- Донорството на яйцеклетки и ембриони все още сякаш е тема табу. Всеки нещо е чувал, но от уста на уста. С напредването на асистираните репродуктивни технологии и усъвършенстването на протоколите за хормонална стимулация почти всяка жена би могла да забременее независимо от възрастта. И точно тук истината се забулва от ширещата се заблуда, която поглъща много надежди, финансови средства, време… Вече почти всяка жена познава друга, преминала през ин витро процедура над 44-45 години и забременяла. Абсолютно разбираемо е, защото огромна част от жените, сбъднали мечтата си да бъдат майки с донорски яйцеклетки, желаят да запазят този факт в тайна. А това дава тайната надежда на другите, копнеещи за рожба също като тях дълго време да не приемат истината, когато специалистите по репродуктивна медицина ги съветват да се насочат към процедура с донорски яйцеклетки.

- Успехът при използване на донорски яйцеклетки е…
- Успеваемостта на ин витро процедурите с донорски яйцеклетки варира доста между отделните клиники. Екипът на “Вита ин витро център” се гордее с реален процент постигнати клинични бременности от процедури със замразени донорски яйцеклетки за 2023 г., към момента - 62.9%, като 17,6% от тях са двуплодни бременности.

- Колко често се срещате и с другия проблем, когато мъжът не произвежда качествена семенна течност…
- Проблемите с фертилността са, най-условно казано, поделени по равно между двата пола, а все по-често ставаме свидетели на проблем и при двамата партньори. Всички фактори от заобикалящата ни среда оказват влияние, както върху качеството на яйцеклетките, така и върху качеството на сперматозоидите. Разликата обаче е в това, че процесът на сперматогенеза при мъжа продължава през целия му живот и възрастен мъж може да създаде потомство със собствен сперматозоид, но обратното не е възможно – жената има фертилна възраст и след приключването и зачеване със собствена яйцеклетка не е възможно. Същото важи и за морфологичните характеристики на гаметите. Всички ембриолози сме свидетели на раждането на прекрасни здрави деца от сперматозоиди с лошо качество - разбира се говоря за случаи, в които такива с добро качество не са били налични, но единици са случаите описани в научната литература в световен мащаб за деца родени от яйцеклетка с множество дефекти.

- Съветът ви към семействата с такъв проблем е…
- Съветът ми - и като професионалист, и като майка на две деца, към всички семейства, не само наши пациенти, винаги е бил: „Не отлагайте раждането на деца! И не оставайте без деца!“ Искрено се радвам, че през годините доста наши пациентки са се вслушали в съветите ми, макар вече да са били на ръба на отчаянието и понастоящем се радват на слънчеви детски усмивки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    24 3 Отговор
    За щастие съществува методът на ин витро оплождане, който дава възможност за успешно раждане на дете на хора, за които не е възможно зачеването по нормален начин.

    Ако беше безплатно всички щяха да се редят на опашка

    Коментиран от #39

  • 2 Сатана Z

    18 4 Отговор
    Кой е-бал,е-бал,Кака Лена се омъжи и роди.

    Коментиран от #5

  • 3 Докторке ,

    37 1 Отговор
    при не добри финансови възможности си е доста трудно хората да вземат решение дали изобщо да имат деца и какво бъдеще могат да имат !

    Коментиран от #6

  • 4 Анонимен

    23 2 Отговор
    Ами, Гергана много си права, ама какво от това. Жените не искат да чуят такива неща. Искат да правят кариера и тук е проблема. Две дини да носиш под една мишница не става. Затова е така. Виж палестинките, колко са плодовити? Раждат без проблем като зайци по 4,5 деца. И с други арабски жени е така. Изборът е винаги личен.

    Коментиран от #8

  • 5 Е кво като е омъжена

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    не може ли пак?
  • 6 Сила

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Докторке ,":

    Ти да видиш, кажи го на Айшето и Мюмюун от Столипиново или Максуда................... аааааааа, извинявай, говориш за ХОРА, ЧОВЕЦИ, ХОМОСАПИЕНС

    Коментиран от #9

  • 7 Една

    25 2 Отговор
    детска болница няма в тази държава , госпожата за раждане на деца говори ! За нея си е бизнес все пак !
  • 8 Сила

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Избора там не е личен, а е на Махмуд, Давуд, Дурхан и т. н. ........ Жените никой не ги пита колко деца искат

    Коментиран от #11

  • 9 Еееее ,

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    за тях размножаването си е средство за изкарване на пари , раждат като на конвейер !

    Коментиран от #14

  • 10 Смех

    9 0 Отговор
    Е те по квярталите не отлагат
  • 11 Анонимен

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Ти откъде знаеш? Да не си скрита арабка и се оплакваш във Форума.
  • 12 Мхм

    7 3 Отговор
    Ето това е лекър при който да отидеш на консултация с удоволствие жалко че трудно се намират такива.

    Коментиран от #23

  • 13 д-р ставрев

    14 2 Отговор
    лъжата инвитро - раждаш "твое" бебе от замразен ембрион, заченат с чужди яйцеклетка и сперматозоид някъде в Турция. Аз и колегите станахме милионери, още повече, че и държавата ни дава по 5000лв на опит хехе.

    Коментиран от #31

  • 14 Анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Еееее ,":

    Този "конвейер", както са тръгнали нещата до 10 години ще превземе Македония, а след 20 години след тия мигрантски ислямски пълчища, ще претопи цяла Европа.
  • 15 За да ги отгледате

    15 0 Отговор
    и харижете безплатно на запад !
  • 16 Урюрвкос

    15 0 Отговор
    не отлагайте раждането на нови данъкоплатци
  • 17 Име

    6 5 Отговор
    Майчинството е благословено. Всички усилия и жертви са възнаградени!
  • 18 За наследствената обремененост

    10 1 Отговор
    Ако майка ми и баща ми нямат деца, това означава ли че и аз не мога да имам

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мюмюн от съседното село

    6 1 Отговор
    Аз праих на мойту жина четри чавета кът бях млад сига съм дядо на десет фнуци да мой дръжавата да ги сдържа сус сосилни пък вий са мотайти
  • 21 СЪВЕТ

    11 0 Отговор
    Първо идете в съдилищата и при адвокатите , след това вече няма какво да ви съветвам . . . .А после семейство и деца ако се осмелите !
  • 22 Бачо Киро

    15 1 Отговор
    Е кво даваш акъл, да правели.... Само една част от населението ги бъка на конвейер без да му дреме как ще ги гледа и т.н.... Българите никой не ги подпомага с нищо, после деца трябвали ... Тея деца имат разходи, мечти, свестните родители искат да осигурят някакво бъдеще на тези деца.... На парите, които взема болшинството в България се чудите защо не правят деца....

    Коментиран от #33

  • 23 Ко речи?

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мхм":

    Аз пък този лекАр бих го помолил нагледно да ми покаже как да разтоваря най-ефективно бялото сладко франко склада на клиента.
  • 24 Ахъм!

    5 3 Отговор
    Д-р Ингилизова, с Вас бих опитвал ежедневно.
  • 25 решено е

    0 3 Отговор
    Само ако ще учат в Русия и да станат руски граждани.Иначе за такава палач тук деца нямам.
  • 26 мнение

    17 2 Отговор
    За какви деца бълнувате
    Огледайте се
    Толкова млади момичета водят кучета.
    Мъж нямат, дом нямат но куче имат

    Коментиран от #27

  • 27 Ако е по-едра порода ,

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "мнение":

    имат и мъж.

    Коментиран от #30

  • 28 Деца се правят като имаш пари

    8 7 Отговор
    И бъгъ не е мястото да правиш и отглеждаш деца още по малко с бъгъ жена...всичко е обречено

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Наблюдател

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Деца се правят като имаш пари":

    Говориш глупости. И това глупаво твърдение се шири сред християни и католици. Мюсюлманите не са така и в недалечно бъдеще, чрез популация ще претопят християно-католическият свят. Първата жертва на тази популация са македонците. До 10 години Македония ще бъде превзета от албано-мюсюлманският етнос. Край с така наречените македонци, които се отрекоха от българският си корен и ще си получат заслуженото. Европа до 30 години ще бъде превзета от мюсюлманите. Това ни чака, ако не се вземат от ЕС, още сега съответни мерки!

    Коментиран от #37

  • 30 Госпожица

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако е по-едра порода ,":

    Е, кучето ли го правят, че нещо не съм наясно? Моля пояснете се!
  • 31 Виж ти ...

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "д-р ставрев":

    Един доктор в Канада така се оказа баща на 80 деца.

    Коментиран от #34

  • 32 Щом е така

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Деца се правят като имаш пари":

    Пробвай в Индия или Китай. Там жените са кът.

    Коментиран от #36

  • 33 Мехмед

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    В Турция, жена ми роди 5 деца, нима мислиш, че нямат осигурено бъдеще? Вие си търсите само оправдания, кариери и прочие. Едно, най много 2 деца? Ами ще се загубите няма как. Нацията ви бавно и сигурно си отива. Вечната конвергенция на света е факт.

    Коментиран от #38

  • 34 Мехмед

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Виж ти ...":

    Бас държа, че е мюсюлманин.
  • 35 Калмук

    8 2 Отговор
    Гонели кариерно развитие ?!?! Глупости ! Истинската причина е, че трябва да мъкнат децата по ресторантите, екскурзийките и на шопинг-терапията ! Е, да, могат да наемат детегледачка, ама тогава ще ти кажат, че е да отглеждаш дете е мноооого скъпо.
  • 36 Нито жена искам нито деца

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Щом е така":

    Не искам индиика нито китайка за мен живота е пълна безмислица и наказание и аз няма да го причиня на никой друг това което на моята душа е причинено като съм се родил тука... на земята...не мога да променя нещата но мога да направя така че от мен да не се роди нищо

    Коментиран от #42

  • 37 Ко ма боли ко ше става на тъз планета

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Ако ще и сакалци да превземат сичко я ше съм у гробето и нема да ма боли нищо
  • 38 Ами още 5 да ти роди

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Мехмед":

    Ако ти ги раждаше, не знам и едно дали щеше да имаш.

    Коментиран от #41

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
    Просто нали, но пък докторската мафия ще „пострада“.
    Написал съм "ще намалеят на половина", значи за останалите ще могат да се отделят повече средства, а не както до сега парите да достигат само за около 10% от проблемните двойки....от което най-успешно се ползва ДОКТОРСКАТА МАФИЯ...
  • 40 ПРАВОВЕРЕН ЕДЕОТ-АТЛАНТИК

    8 1 Отговор
    Раждайте !!

    Корпорациите имат нужда от вашите деца-роби !

    Коментиран от #43

  • 41 Мехмед

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ами още 5 да ти роди":

    Пророкът е казал, кое как да бъде. Аз съм мъж и правя деца, не е дадено да раждам! Жената ражда деца , такава е нейната функция. А, какво правят жените християнки? Бурен живот, постоянна смяна на партньора в леглото, като носна кърпа, гонене на кариера и в един момент станала стара мома. Е, как ще роди, като тя вече е полово увредена и тичат през глава с молба към ембриолози да им помагат. Детеродната им функция вече свършила. Дърво без корен. Холивуд е пълен с такива бездетни красиви жени направили кариери, но останали без деца.
  • 42 мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нито жена искам нито деца":

    Много си зле и няма да се оправиш...
  • 43 пфф

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "ПРАВОВЕРЕН ЕДЕОТ-АТЛАНТИК":

    А ти върви на север да правиш войници, че вождът ви така каза!

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.